Гняв и разочарование обхванаха младите британци

Гняв и разочарование обхванаха младите британци

© Associated PressПовечето млади британци гласуваха за оставането на страната им в ЕС. Но възрастните избиратели бяха на друго мнение. Техният вот определи в крайна сметка бъдещето, в което ще трябва да живее младото поколение, пише Кристоф Рикинг за "Дойче Веле".


Ранен следобед. Холи МакКарти и Рози Бърд са седнали в едно кафене в близост до Лондонския университет. Миналия четвъртък и двете са гласували за оставането на Великобритания в ЕС. И сега са разочаровани от решението на своите сънародници. "Къса ми се сърцето", казва 24-годишната Рози. "Така е при демокрацията. Можем да се ядосваме колкото си искаме, но това е положението - избирателите си казаха думата и сега всички ние трябва да се примирим с това решение", допълва 22-годишната Холи МакКарти.


Повечето млади британци искаха страната им да остане в ЕС. В някои лондонски квартали, където средната възраст на населението е между 31 и 33 години, 75 процента от избирателите гласуваха срещу Брекзит. Подобни резултати отчетоха и университетските градове Оксфорд и Кеймбридж.
Според проучване на социологическия институт YouGov, 64 процента от британците на възраст между 18 и 24 години са гласували за оставането на Великобритания в състава на ЕС. При възрастните британци е тъкмо обратното: 60 на сто от избирателите над 65 години са гласували за Брексит. Тоест, вотът на възрастните хора определи бъдещето, в което ще трябва да живее младото поколение.


Разкол между поколенията


"Значителна част от младите хора искаха Великобритания да остане в ЕС. Те гласуваха за своето бъдеще, а в крайна сметка то им бе отнето", каза в тази връзка шефът на либералдемократите Тим Фарън. А телевизонният водещ Джеймс Кордън сподели: "Не мога да повярвам, че това наистина се случи. Мъчно ми е за младите. Оставиха ги на произвола на съдбата".


Младите са разочаровани, но в същото време е факт, че при тях избирателната активност беше сравнително ниска.

© Associated Press

Младите са разочаровани, но в същото време е факт, че при тях избирателната активност беше сравнително ниска.


"Да, между поколенията има разкол. И не е честно, че възрастните хора взеха решение, последствията от което ще трябва да носи младото поколение. Но нали живеем в демокрация", казва 30-годишният рекламен агент Антъни Уонг. Той самият е гласувал за оставането на Великобритания в ЕС и е силно разочарован от крайното решение. "Можем да допринесем за положителни промени в ЕС само ако седим на масата за преговори. Жалко, че за Великобритания всичко свърши", допълва младият мъж.


С две думи: младите са разочаровани. Но в същото време е факт, че при тях избирателната активност беше сравнително ниска. В избирателните окръзи с младо население са гласували значително по-малко хора, отколкото в окръзите с възрастно население. Един пример: вестник "Таймс" е провел анкета сред посетителите на музикалния фестивал Гластънбъри. 22 процента от анкетираните са признали, че не са се отправили към урните. А сред онези от тях, които са гласували, 65 процента са били против Брекзит.


"Възрастните ще си отидат - и тогава ще променим света"


"От мнозина знам, че не са отишли да гласуват, защото са си мислели, че така и така ще останем в ЕС. Доскоро вярвах, че моето поколение не е чак толкова глупаво, но очевидно съм се заблуждавал", казва 30-годишният Антъни Уонг.


"Нищо няма да променим, ако сега само се ядосваме на възрастните. В крайна сметка и те имат право на глас", казва на свой ред 22-годишната Холи МакКарти. И добавя с намигване: "Ще ги почакаме да си отидат и тогава ще променим света". Според изчисленията на Националната статистическа служба, Холи ще трябва да почака още около 16 години. Толкова дълго ще живеят хората над 65 години с последиците от Брекзит. За разлика от Холи и нейните връстници, на които им предстоят десетилетия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK