Към Св. Синод: настойчиво

Съборът в Крит

© Портал

Съборът в КритТекстът е от портала "Култура"

Великият и Свят Събор на остров Крит, въпреки очакванията на неговите противници се проведе и приключи успешно своята работа. Всички съборни документи бяха разисквани интензивно и подписани. В тях Църквите и определени епископи внесоха цял ред поправки (невъзможността за каквито бе една от основните причини БПЦ да откаже да се яви на Събора) и въпреки прословутия руски регламент постигнаха заложеното в него "пълно единодушие". В скоби казано, "размахваните" през тези дни имена на "цели четирима" (първо бяха осем) епископи, които не са подписали или са подписали с особено мнение определени точки от определени съборни документи, не говорят абсолютно нищо срещу успеха на Събора, защото (пак по силата на същия руски регламент) всички документи са подписани като цяло от всички Поместни църкви, а "случаят" с неподписалите епископи свидетелства само, че на този уж "дирижиран" от патр. Вартоломей Събор бе дадено право на глас освен на Църквите, още и на всеки един от архиереите, както е било и в древност.


С приключването на Събора обаче приключи и "лесното" за най-гласовитите членове на Св. Синод на БПЦ, които в дните, които непосредствено го предхождаха все още можеха да оправдават отказа си от участие в него с най-различни страховити версии. Казвам, че с приключването на Събора "лесното" мина, защото вещателите паднаха сами в неочакван капан. Паднаха тъкмо понеже безотговорно упорито ни внушаваха, че на този Събор ще бъде "предадено Светото Православие", ще "възтържествува икуменизмът", ще се узакони някакъв си "източен папизъм" и т. н., и т. н.
Тъкмо в този дух се изказа в самото навечерие на Петдесетница Пловдивският митроп. Николай, а Ловчанският Гавриил не спря да повтаря, че в проектодокумента "За отношението на Православната църква към останалия християнски свят" имало абсолютно недопустими от догматическа гледна точка термини и пасажи.


Митрополитите твърдяха всичко това, разбира се, за да направят отричането от ангажимента на БПЦ (поет само преди пет месеца, през януари 2016 г.) оправдано, а отклоняването от всеправославното съборно единство – не акт на малодушие или схизматична воля, а нещо "мъжествено" и дори героично. Нима не си дадоха сметка, че ако този Събор все пак се състои, ще трябва да дадат отговор: предадоха ли в действителност Светото Православие съборните отци – десетте автокефални Поместни църкви – или не? Отговорът безспорно е много труден за Св. Синод, защото в зависимост от това какъв ще бъде той влече след себе си последици, за които Св. Синод, мисля, нито има кураж, нито има сили.


Само че отговорът вече няма как да не бъде даден.


Твърде тежки думи бяха казани, твърде радикални приказки бяха изприказвани (ех, никой не очакваше, изглежда, че Съборът все пак ще се състои, или най-малкото, че в него ще участват толкова много Църкви – че и Сръбската, която "настояваше на Крит да се проведе само предсъборно съвещание", че и Еладската, която "имала недоволства" спрямо документа за отношението спрямо неправославните изповедания "много близки до нашите" и т. н., и т. н.). Тъй че, повтарям, нашите синодали паднаха в капана, който сами си заложиха. "Не отиваме, защото там ще отстъпят от Православието", "ще узаконят икуменизма", "ще подпишат неправославни решения". Това ни се поднасяше като така сигурно, че започнаха дори да се самооблажават: "истинските православни" от цял свят "със сълзи на очи" казвали на архиереите от БПЦ – "вие спасявате Православието"; монасите от Атон ни приветствали като същински "корпоративен св. Марк Ефески" и т. н., и т. под.


Е, сега този тъй "каверзен" Събор е вече факт. И значи днес дължите отговор, почитаеми архиереи. Предадено ли бе Православието на Крит или не? Хвърлиха ли ни в лапите на икуменизма десетте църкви, събрали се там, или не? Превърнаха ли Константинополския патриарх в "източен папа" или не?


Преди Събора (и в очакване – явно недалновидно внушено от Москва – че той няма да приключи успешно) отговорът, че "предателството" се е случило, че "икуменическият плен" и "източният папизъм" са легализирани, бе лесен за изричане, защото касаеше неслучило се (и, всъщност – неочаквано) бъдеще и, значи, не изискваше никакви реални стъпки. Сега обаче той е много труден и още по-тежък, защото се изисква ултимативно – той се дължи.


Защото, нека съобразим – ако на Крит съборните отци "предадоха Православието", ако ние – БПЦ – въпреки "героичния" си отказ да идем на Събора не успяхме да го "спасим", то сега ще трябва да прекратим общението си с всичките десет Църкви, които подписаха съборните документи с единодушие. Ако те "предадоха Православието", те вече безспорно са "вън от вярата и спасението" и архиереите ни трябва сами да прекратят евхаристийното си общение с тях и пастирски да наредят същото на своите пасоми. Е, високопреосвещени, кажете, не през септември, октомври (или когато Московската патриаршия благоволи да ви осведоми за мнението, което трябва да имате), а днес, днес кажете – такова ли е след Крит каноничното положение? Защото няма как, ако опасенията на Пловдивския митроп. Николай ден преди Събора са били основателни; ако православната ревност на Ловчанския митроп. Гавриил е била "по разум", положението на нашата Църква да си остане такова, каквото беше преди изричането на тежките приказки.


Напротив, ако на Крит Православието си остана неопетнено, "икуменическата всеерес" не успя да го победи и патр. Вартоломей не ни бе наложен като "източен папа", същите тези владици, които ни обясняваха как от целия православен свят ги приветствали за "мъжественото решение" на "нашата малка, но героична Църква", трябва – безусловно трябва – да помолят съборното единодушие на десетте Църкви-сестри да ни прости отклоняването от този най-висш форум на Едната, Свята, Съборна и Апостолска църква и да ни позволи да подпишем и ние документите от Крит. Трябва, длъжни сме да ги подпишем, ако те не са "се отклонили от Православието". Както трябва, длъжни сме да прекъснем общението си с:


Константинополската
Александрийската
Иерусалимската
Сръбската
Румънската
Кипърската
Еладската
Албанската
Полската и
Чешко-Словашката
Църкви, ако те "предадоха православната ни вяра". Tertium non datur (трето не е дадено).


Онова, което – вече – не може след края на Събора в Крит, е Св. Синод да продължи да се държи, сякаш изречените думи, предупреждения, вещания не са били изречени.


Вие, Ваше Високопреосвещенство, митроп. Николай, ни казахте ден преди Събора, че там може да се случи катастрофа на Православието. Отговаряйте сега: катастрофата настъпи ли или не. И ако да – отпаднали ли са от Вселенското Православие десетте автокефални Църкви от Крит, или се отделихме от вселенското единство на Православието ние (и останалите три Църкви от "църковната империя на Москва")? Едно от двете не може да не е вярно и не може да не е вярно именно едно от тези двете, освен ако вие не сте се принципно заблуждавали (или – не дай Боже – сте заблуждавали нас).


Отговаряйте и вие, Ваше Високопреосвещенство митроп. Гавриил: опорочено ли е днес вселенското православно учение за Църквата от десетте автокефални църкви в Крит, или сгрешихме ние? Едно от двете не може да не е вярно, Ваше Високопреосвещенство, и не може да не е вярно именно едно от тези двете, освен ако Вие не сте се заблуждавали принципно (което, ако си помислите, е човешко и може да се случи дори на един митрополит).


Напълно вярно е казаното тези дни от патр. Неофит, че "ситуацията, в която се намира БПЦ сега, след като Съборът в Крит приключи, е много трудна ситуация". Но я направихте трудна вие, почитаеми синодални архиереи. Защото не някой друг, а вие (и онази група зилоти, на която позволихте да говори безотговорно по адрес на подготвящия се Събор) внушавахте: ако отидем на Крит, ще предадем Православието, ако не отидем – ще се (и даже ще го) спасим. Сега, повтарям за трети път, ще трябва да ни осведомите: какво стана, какво е положението днес – спасихме ли се ние от десетте Църкви, които предадоха Православието в Крит, или те не го предадоха, но ние се сепарирахме от вселенското Православие?


И от двете ситуации, почитаеми, има изход.


Ако е налице първата трябва да ни кажете, че
Константинополската
Александрийската
Иерусалимската
Сръбската
Румънската
Кипърската
Еладската
Албанската
Полската и
Чешко-Словашката
Църкви – всичките тези десет църкви, вече не са ни църкви-сестри, и такива ни остават единствено Руската, Антиохийската и Грузинската. Трябва да ни го кажете обаче.


Ако ли е налице втората ситуация, ще трябва да се извините на отците от десетте Църкви на Събора, от които се отделихте (и отделихте всички нас), да подпишете незабавно решенията му и – не на последно място – да признаете, че сбъркахте, че проявихте маловерие в помощта на Светия Дух, че незаслужено подозирахте и охулихте събратята си. Трябва да го направите обаче.


Вместо това, както виждам, сякаш съвсем сте излезли от времето. Публикувате на официалния сайт на патриаршията, при това след като Съборът свърши, статиите на Велислава Дърева, в които се повтарят опроверганите от действителността "опорни точки" на антисъборната пропаганда: че било и без това невъзможно съборните документи да бъдат редактирани (а бяха внесени няколко десетки поправки във всички тях, включително в този "За отношението на Православната църква към останалия християнски свят"), че съборните отци щели да действат под диктата на Вселенския патриарх (а немалко от предложенията му бяха отхвърлени), че никакви разисквания на този "наполовина коктейл, наполовина селфи на Вартоломей" тъй наречен "събор" нямало да има (разискванията бяха разгорещени и в тях участваха почти всички архиереи, включително бе дадена думата на представител на монасите от Атон).


Какво правите? Та вие позволявате да се превърне в официално становище на Българската Православна Църква едно писание на неофитка с недобра църковна образованост, за обидните квалификации към събратята ви, в което писание, авторката му, ако наистина е църковна, заслужава канонично наказание.


Кажете, почитаеми митрополити: в "антисъбор" ли се събраха и участваха – както пише на официалния сайт на БПЦ Велислава Дърева – следните уважавани от цялото съвременно Православие епископи: митроп. Иеротей Влахос, митроп. Атанасий Лимасолски (кълняхте се, че той няма да отиде на Крит), епископ Калистос Уеър, архиеп. Анастасий Албански?


"Масовка и декор на Константинополския източен папа" ли бяха, както пише В. Дърева
Сръбският патриарх Ириней, Румънският Даниил, Кипърският архиеп. Хризостом?


На един "антиправославен Майдан" ли разискваха и решаваха:
Архиепископът на Атина и Цяла Гърция Иероним, Сръбският епископ Ириней Бачки, Александрийският патриарх Теодор?


Ако сте солидарни с тия обидни квалификации – повтарям – тутакси прекратете общението с тази "масовка" и с този "Майдан". Ако ли не сте – снемете незабавно тия хули от сайта на Патриаршията – те са хули срещу съборното изпълнение на Православната Църква (не излагайте поне отговорния за патриаршеския сайт Неврокопски митроп. Серафим). И кажете строго на мобилизираната не без ваше участие кохорта от зилоти и старостилци, че вече трябва да замълчат. Защото в онази "лесна ситуация", когато се надявахте Съборът да се провали, можеха да се говорят глупости от маниакални субекти с базисна схизматична воля и параноиден интелект. Днес обаче БПЦ е – по думите на патриарха й – "в много трудна ситуация" и не те, а вие ни дължите говорене. И обяснение.


А може би и думи на разкаяние


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Айде, дрогарията. Убий скуката

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 2. 2 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Велислава Дърева публикува на сайта на БПЦ? Ясна е работата...

 3. 3 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4057 Весело

  Хитрите синодални свраки - с двата крака!

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3175 Неутрално

  Респект,професор Янакиев.Синода не иска "икуменизъм",те направо си искат руския църковен болшевизим.

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3045 Любопитно

  А все пак , какво се случи конкретно на събора в Крит ?

  [email protected]
 6. 6 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  Идеологическият отдел на ДС, като съпридружна организация на Москалската патриаршия на полк.Гундяев от КГБ, се противопоставя на православния свят с анатеми, проклятия и обиковени псувни...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 489 Любопитно

  Някой от *синодалните старци* наясно ли е що за персона е дърабърева?И нея ли е прибутва пловдивското доносниче на ДС?

 8. 8 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  6 от 8 митрополити с досие в ДС.
  1 от двамата - син на генерал от ДС.
  Другия - вероятно на сверка директно с КГБ.
  Преди месец в Поморийския манастир залавят индустриално производство на ракия.
  В Бачково - падение.
  В Рилския също.
  Всеки свестен свещенник бива натирван, гонен, унижаван и мачкан.

  Да не се залъгваме - църква нямаме. Това е нещо друго.

 9. 9 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Николай Пловдивски беше най-отявленият противник на събора. Същият отказваше да пренесе великденския животворен огън, доставен от Ерусалим до Плавдв, вместо това го взимаше транзит от Москва.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 10. 10 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2149 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":
  На сайта на БПЦ е написано, че Св. Синод ще вземе отношение, след като документите бъдат преведени на български език.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  До коментар [#10] от "Николай Колев":

  Благодаря !
  Защото от статията не разбрах точно това - какво са приели и за какво , или против какво - става въпрос.

  [email protected]
 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  Мурополит Николай трябва да бъде отлъчен от църквата, както и целия Синод! Не слагам "св" пред името, защото нямат нищо общо с никаква светиня! Анатема!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Калин Янакиев и Дайнов са като червени братчеди (бивши)

 14. 14 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 544 Весело

  "Ни дума, ни вопъл, ни стон" .
  Доносниците от Св.Синод, с главен глашатай Сатанаил Пловдивски и PR в лицето на Велислава Дърева напълниха памперсите.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 15. 15 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Като видя подобна снимка получавам гадене и губя апетит.

 16. 16 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  Този Събор, при всички случаи не взе някакви кардинални или смислени решения. Даже не виждам смисъла от провеждането му.
  А, нашата Църква доста се е капсулирала и самоизолира. Патриархът дори още не е посетил никоя друга Църква, освен Вселенската и няколко пъти /разбира се/ Московската.
  А, въпросът за мястото ни в диптихите, дори не ми се ще да коментирам. Според Вселенската сме предпоследна Патриаршие, според Московската последна. Тези, които не знаят , могат ли да познаят къде се слагаме ние?!
  А, всъщност първата Патриаршия след 5-те древни.

 17. 17 Профил на lyubos
  lyubos
  Рейтинг: 381 Весело

  талибанството не е присъщо май само на далековосточни религии ... нашите се зоват старостилни...ами то си казва всичко, а 21век пасти да яде

 18. 18 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#12:"lz2"]Мурополит Николай трябва да бъде отлъчен от църквата, както и целия Синод![/quote]
  А бат Бойку ще ходи ли пак при "Началника"?

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Неутрално

  Отличен анализ! Поздравления!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  [quote#4:"chicago514"]Синода не иска "икуменизъм"[/quote]
  Защото иска ИКОМУНИЗЪМ

  Свидетели сме на СХИЗМА

  П У Т И Н О С Л А В И Е Т О

  се отделя от Православието

 21. 21 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  МИЗАНТРОПолитите от ЦК на БПЦ
  кой знае защо наричан "свети" ха-хаааа
  "синод" вече се отделиха не само
  от паството си,но и от сестринските
  православни църкви
  Сал ПУТИНОСЛАВНАТА руска "църква"
  им остана
  МЪНИТЕИЗМЪТ на
  МИЗАНТРОПолитите вече взема
  уродливи и гнусни форми

 22. 22 Профил на stierlitz
  stierlitz
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Които не са съгласни с решението на Светия синод, да прочетат тази статия: http://shopeee.com/s/lhx - KЛОПКИТЕ НА ИКУМЕНИЗМА ИЛИ НОВОТО УЧЕНИЕ ЗА ЦЪРКВАТА В ДОКУМЕНТИТЕ НА СЪБОРА НА О. КРИТ (С ДОПЪЛНЕНИЕ)

 23. 23 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  [quote#22:"stierlitz"]KЛОПКИТЕ НА ИКУМЕНИЗМА [/quote]
  Българската Путинославна Църква
  отдавна се е чучнала в
  КЛОПКАТА на ИКОМУНИЗМА
  и си гукат там със сестринската
  Руска Путинославна Църква
  Схизмата на Православието с
  П У Т И Н О С Л А В И Е Т О
  вече е факт....

 24. 24 Профил на dzmey
  dzmey
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Рупорът на сатаната Калин Янакиев е отново в стихията си да громи БПЦ, като с това да заслужи точки пред дявола за близкото предстоящо идва не на рогатия, който Янакиев очаква с нетърпение, което го докарва до лудост и изстъпления на злоба, които ясно проличават при всяко изказване за БПЦ, от което неговите фенове и малки бясчета на луцифер, неистово го аплодират и величаят.

 25. 25 Профил на Stoyan Hristov
  Stoyan Hristov
  Рейтинг: 381 Разстроено

  Колко от по нагоре изказалите се ходят на църква в неделя, и са се причастявали в последната 1 година? А колко от вас дори могат да кажат отче наш на изуст, а знаете ли какво е символа на вярата? Тежи ми че се изказват толкова остро неподготвени хора извън цирквата дето нямат и хабер за какво става на въпрос.

 26. 26 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3226 Весело

  [quote#25:"stoyan_hristov"]хора извън цирквата[/quote]
  Поздравления за каламбура !

  Обслужващият Кремъл тукашен персонал

  направи от Българската църква

  ЦИРКва

 27. 27 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  много логична статия на Калин Янакиев. този избор беше ясен още преди съответният "велик" и "свят" събор - ако отишлите са прави, то БПЦ е сгазила лука. да кажат. ако отишлите не са прави, то БПЦ е крепителка на вселенското ("католикос", нали, по смисъла на никейската изповед), православие. ама да си кажат.

  а сега - просто смърди, та се не диша.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 28. 28 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Два въпроса:

  Първо, дали пък неучастието на четирите църкви не направи така, че да не се вземат решенията, поради които четирите църкви не отидоха на събора? Та нали без тяхното съгласие взетите решения на практика нямат сила?

  Второ, каква е общата численост на православните християни на четирите отказали да участват в събора църкви, и каква -- на списъка на църквите, даден в статията, че са участвали? И кой в такъв случай е отцепникът -- неучаствалите или участвалите?

 29. 29 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 627 Гневно

  Покаяние и оттегляне в манастир на целия "свети синод" и нов Църковно-народен събор за избор на ДОСТОЙНИ архиереи и Патриарх!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 30. 30 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 712 Неутрално

  [quote#13:"shileto"]Калин Янакиев и Дайнов са като червени братчеди (бивши) [/quote]
  но не са путлерофили, и затова сте готови и да ги убиете

 31. 31 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Калин Янакиев е прав до последната точка. От страна на т.н. синод - оглушително мълчание или изсмукани от пръстите фъфления не на кой да е,а на червената Дърева...Срам!

 32. 32 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 879 Неутрално

  До коментар [#29] от "ТНТ":
  В общи линии това би трябвало да се направи,но се получава като "всички искаха,но нямаше кой".....

 33. 33 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#25] от "stoyan_hristov":Ами Калин Янакиев даде тон за песен и щатната услужлива агитка запя. Дясната ръка на Иван Костов знае какво става , но държи линията на козяците. Ще признаем ли за христови всички които споменават името Христово ?
  В САЩ има едни свидетели които казват ,че Христос ходил в Америка , и то няколко пъти. Заветите му били записани на златни плочи , ама , язък , плочите се загубили !
  Защо нашата църква се нарича православна ? Така я наричат всички. На латинските езиици е ортодоксална. Значи строго праволинейна. Калинчо изпада от това определение.

 34. 34 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#29] от "ТНТ":СПОРЕД ТВОИТЕ ИСКАНИЯ И СХВАЩАНИЯ !
  Не си ли придаваш много голямо значение ?

 35. 35 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  Голям, голям резил на тукашния ДС-синод. Вярно, че съвременната ни Патриаршия дължи възникването си на Московската патриаршия (и тогава този акт е извършен, за да може Сталинска Москва да се противопостави на Фенера), но пък в други времена живеем сега, бе джанъм! Ако е заради милионите на полк. Гундяев, кажете да направим една дарителска кампания.

 36. 36 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  До коментар [#2] от "smotlixx":


  [quote#2:"smotlixx"]Велислава Дърева публикува на сайта на БПЦ? Ясна е работата... [/quote]
  Това същество отдавана се изживява като защитник на БПЦ-ДС

 37. 37 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  До коментар [#9] от "majorman":


  [quote#9:"majorman"]Николай Пловдивски беше най-отявленият противник на събора. Същият отказваше да пренесе великденския животворен огън, доставен от Ерусалим до Плавдв, вместо това го взимаше транзит от Москва. [/quote]
  Този е най-верния руски агент.И тежко ни и горко,когато навърши години за патриарх.

 38. 38 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Поведението на БПЦ в последните 70 години е сравнимо с това на цялата подтисническа администрация, която обема свободните ниши в общественото пространство. Днешният висш клир се държи като фанариотите, управлявали църквата ни преди Екзархията. Тези брадати дебелаци разделят църквата и лоялността на хората - от една страна миряните си обичат селския/кварталния поп, но псуват под сурдинка владиката. Попът в кръчмата също ругае, но знае, че нищо не може да направи, подобно на даскала, дето го привикват на събор, за да му се кълчи Пръмовица или подобно на кмета, който знае "как да се направи" но не може.
  Затова нашенци гледат с презрение и със съмнение на всяка институция и се оправят по вътрешна линия.

  CONTADOR GRATUITO!
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Поредният блестящ анализ на професорът по философия, който демонстрира завидна богословска висота за разлика от епископата. Единствено двамата богословски образовани епископи Серафим и Йоан бяха опозиция на антисъборните настроения на автогундяевият ни клир на многострадалната ни Църква!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 41. 41 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#39] от "chuggun":

  Знаеш ли... Много е трудно на един сляпороден (.....) да му се обясни каква е разликата между слънце и синьо.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 42. 42 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1200 Гневно

  До коментар [#39] от "chuggun":
  "Не давайте светинята на псетата, и не хвърляйте бисера пред свинете, за да не го стъпчат с краката си, и като се обърнат, да ви разкъсат" (Мат. 7:6).

  Мога да Ти го кажа и така - Ти го плюеш, той казва дъжд вали....

  Ако обичаш, не бъди ПР на Бог!... такива като теб отблъснаха страшно много хора от Църквата. ЦЪРКВАТА!!!


  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 43. 43 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Поредният скандал между главите на 16-кефалната (мноооого глави! много нещо! ветрило от мнения!) Православна Църква. Пардон, минискандал или буря в чаша вода. Кой се интересува от тези църкви и от тяхното мнение. Когата Папата изкаже мнение по някой въпрос (понякога смешно, антинаучно или неприложимо) пресата незабавно го публикува. Някой да е чувал мнението на Вселенският Патриарх Вартоломей по някакъв общочовешки въпрос? Освен че пристигна в България, направи скандал, получи най-високия орден и си отпътува. Кого въобще интересуват събитията в Православната Църква?

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 44. 44 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 698 Неутрално

  [quote#43:"vxa15365434"] Кого въобще интересуват събитията в Православната Църква? [/quote]
  Онези които СМЕ Църквата.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 45. 45 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 374 Неутрално

  само отвращение може да буди фактът, че патологична путиноидка и комуноидка като дърева може изобщо да се докосва до църковните дела.

 46. 46 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Така е, като не вярват във Великия Пилиферус, ще слушат онова хермафодитно същество Велислав Дърдорев да им дава акъл по вероучение.

 47. 47 Профил на vyovchev
  vyovchev
  Рейтинг: 17 Неутрално

  Професор Янакиев, до Истанбул се стига за 6 часа с кола. Можеш да отидеш и да станеш пасом на Вартоломей и да ни оттървеш от логореята си. Ако бях психиатър сигурно щях да намеря и още нещо за вътрешния ти свят с оглед на писанията ти. Да не забравиш да споделиш с Вартоломей колко ти е мъчно, че сме се отделили в автокефална църква, защото не сме искали да се гърчеем и да громите етнофилетизма. А нас ни остави да си тънем в културното си невежество. Амин.

 48. 48 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  От любопитство прочетох Устава на БПЦ, публикуван на официалния им сайт. Изумен съм ! Там и дума не става, че БПЦ били "миряните" /каквото и да значи това/, както упорито ни внушават тези, които ни карат да преглътнем ДС-произхода на т.нар. св, синод. В устава на бпц няма определение на "мирянин". Там просто се занимават със себе си - началници, по-малки началници и най-малки началници, пари, имоти, как се самоизбират и т.н., но няма и дума с какво се занимават, освен да се самоизбират, и парите и имотите
  А българската държава хем е издала Закон за вероизповеданията, хем ОФИЦИАЛНО /с решение на ВКС/ е решила, че бпц са извънземни, и нямат нужда от съдебна регистрация /както обаче изрично изисква закона/. БПЦ хем е юридическо лице, хем не е регистрирано в съда, и кой, как и защо го представлява, само Господ /евентуално/ знае
  Миряните уж участват в изборите /ЦНС и по-малки събори/, но КОЙ Е МИРЯНИН, решават поповете
  Оказва се, че най-големият собственик на недвижими имоти е ИЗВЪН ЗАКОНА, и то - със съгласието на държавата ???!!!
  Това, което е задължително за останалите вероизповедания, за бпц не важи !
  Ето ви едно актуално тълкувателно решение на търговската колегия на ВКС от 2010 г.
  ...
  Р Е Ш И:

  ОТКЛОНЯВА искането на Министъра на правосъдието за постановяване на тълкувателно решение по въпроса „Необходимо ли е вписване на БПЦ в публичния регистър на вероизповеданията, който се води в СГС, съгласно чл.18 ЗВ, както и вписване на нейни местни поделения, съгласно чл.20 ЗВ?”.

  МЕСТНИТЕ ПОДЕЛЕНИЯ на Българската православна църква – Българска патриаршия не подлежат на пререгистрация по реда на §2 ал.4 от ПЗР на ЗВ. Правосубектността на Българската православна църква – Българска патриаршия и на нейните местни поделения, със статут на юридически лица, произтича от закона – чл.10 ал.2 ЗВ. Представителна власт на лицата, които ги представляват, се доказва с актовете за избор или назначаване, издадени от органите, които са ги избрали или назначили.
  ...
  Потресаващо, дами и господа !
  БПЦ е всичко друго, но не и "божия" !!!
  Това е най-легалната възможна МАФИЯ !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 49. 49 Профил на sevenseas
  sevenseas
  Рейтинг: 390 Гневно

  Недостойни !!!
  Особенно Николай, Сатана прицелил се в патриаршиата.
  Янакиев е прекалено висока топка не само за дежурните глупци коментиращи тук но и за тези от снимката.

 50. 50 Профил на stierlitz
  stierlitz
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До всички душевни християни, които сложиха минуси на коментара ми: 1 Коринтяни 2:14 - Душевният човек не възприема онова, що е от Божия Дух: за него това е безумство; и не може да го разбере, защото то се изследва духовно.

 51. 51 Профил на stierlitz
  stierlitz
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#49] от "sevenseas":

  По повод определението Ви "дежурните глупци коментиращи тук":
  1 Коринтяни 1:27 ала Бог избра онова, що е безумно на тоя свят, за да посрами мъдрите; Бог избра онова, що е слабо на тоя свят, за да посрами силните. Бъдете благословен, защото: 1 Петрово 3:9 Не връщайте зло за зло или хула за хула, а напротив, благославяйте, като знаете, че за това бяхте призовани, за да наследите благословение.

 52. 52 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Каква емоционална апологетика на опита извършен от враговете на Църквата за премахване на границата между Нея, от една страна и еретиците и схизматиците, от друга!... Каква болшевишко-троцкистка жажда Църквата да бъде зорлем разделена и да изпадне в разкол..., вярващите да бъдат объркани и разпиляни..., а собствеността й да бъде приватизирана от "архонтите"... Патриарсите в Москва и Фенер не пестят усилията и средствата в тази посока, доколкото зад Втория и Третия Рим стоят - ЦРУ, Мосад, ФСБ и турските МИТ и слугите им в България... И, разбира се, на наша почва, за грантовете трябва да се работи, за да може чековете да бъдат осребрявани... Финансов спонсор на текстовете на професор Янакиев е Фондацията "Комунитас," основана от Светослав Божилов (бивш член на Управителния съвет на фондация “Отворено общество" съосновател и акционер в СИБанк. Божилов е президент и собственик на „Venture Equity Bulgaria“ с предмет на дейност финансови инвестиции и проекти свързани със зелена енергия) Та Фондацията "Комунитас" би трябвало да се занимава с благородни дела, но от текстовете на проф. Янакиев личи, че тя реално работи за космополитизирането и икуменизирането на християните, на образованието и културата в България по рецептите на троцкизма на неоконите...

 53. 53 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 456 Неутрално

  По-важно е, какво са гласували Янакиев, а не кой, и колко. Коментирайте приетите документи и оставете хората да напранят преценка, без внушения.

  dame
 54. 54 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  "Само че отговорът вече няма как да не бъде даден."

  Ами така е - нали вече живеем в 21 век. Крайно време е да се научим на толерантност и диалог.

 55. 55 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#48] от "роджър":Ами роджърите така четат устава .

 56. 56 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#49] от "sevenseas":..Янакиев е прекалено висока топка

  Нещо повече - БАЛОН !

 57. 57 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Дрън дрън, без Руската Православна църква няма как да се "Получи" единение на православието .... ясно е и на котките......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 58. 58 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#48] от "роджър":

  Простофиля, гъбаркай се с отбора по волейбол не с 1400 годишната БПЦ!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 59. 59 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Поздравления за Калин Янакиев.
  Директни въпроси, които се нуждаят от адекватни отговори , макар да се съмнявам, че ще бъдат дадени, а ще чакат московските им началници да оформят позицията.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK