Брекзит може да доведе до немислимото някога обединение на Северна Ирландия и Ейре

Брекзит може да доведе до немислимото някога обединение на Северна Ирландия и Ейре

© Clodagh Kilcoyne, Reuters18 години след мирното споразумение, сложило край на сраженията между католиците националисти и протестантите юнионисти в Северна Ирландия, Брекзит води до немислими последствия.


Изходът от референдума на Великобритания може да обедини донякъде двете общности, чиито разногласия спрямо Обединеното кралство доведоха до кървави сблъсъци, продължили десетилетия. 56% от жителите на Северна Ирландия гласуваха за оставане в Европейския съюз.


От години мнозинството граждани, както католици, така и протестанти, подкрепят това тя да бъде част от Великобритания. Брекзит обаче може да промени това.
"За пръв път през живота си много хора твърдят, че биха гласували за обединение с Република Ирландия –


нещо, което не им е минавало през ум преди",


коментира Стивън Агню, лидерът на Зелената партия в Северна Ирландия (Ейре).


Членството на страната в Европейския съюз като част от Великобритания бе ключова част от споразумението, което през 1998 г. прекрати боевете между протестантите и католиците. Според европейските правила британците и ирландците могат да работят, да получават социални помощи и да се лекуват и в двете държави.


Северноирландците имат право на паспорти от Република Ирландия, но много юнионисти не подават молби от принципни съображения. В последните дни обаче някои от тях пускат документите си в пощата в Белфаст, а пред сградата се извиват опашки. Една от тях коментира, че това е единственият начин да запази европейското си гражданство. Хората държат да останат анонимни, тъй като действията им могат да предизвикат противоречия в общността.


Излизането от ЕС ще навреди директно на


бедната област, която разчита на Брюксел повече,


отколкото другите части на Обединеното кралство – намаляване на чуждите инвестиции, по-нисък икономически растеж, увеличаване на безработицата и ограничаване на държавните разходи са част от тревогите на местните хора.


За много от тях най-голямата заплаха е връщането на граничните проверки с Ирландия, които бяха спрени преди близо двадесет години. Политиците от лагера за Брекзит твърдят, че границата ще остане отворена, но според противниците им това ще бъде невъзможно, ако Лондон иска да ограничи имиграцията от европейски държави.


Националистите мечтаят за обединение, откакто Северна Ирландия бе създадена от Великобритания, за да защити протестантското население в североизточната част на острова от доминитарната от католици република, създадена на юг през 1921 г.


Над 3600 души загинаха в


продължилите три десетилетия сражения


между католиците, искащи да се присъединят към Ирландия, и протестантите, защитаващи съюза с Британия. Според сделката от 1998 г. британското правителство има правомощия да свика референдум по въпроса.


Заради високата си раждаемост, католиците вероятно ще станат мнозинство в рамките на следващото поколение. Половината от тях още подкрепят стабилността на Обединеното кралство. Но ако Брекзит промени мнението им, един евентуален референдум ще бъде много оспорван.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK