"Путин уже здесь", а нас "Нощни вълци" ни яли

Посрещането на "Нощни вълци" с хляб и сол на пътен възел Петолъчката".

© Спас Спасов

Посрещането на "Нощни вълци" с хляб и сол на пътен възел Петолъчката".Мотопоходът, наричан "Славянски свят 2016", който миналата седмица организираха прокремълските рокери "Нощни вълци", беше нахална и високомерна провокация към България. Хладният преговор на тази констатация сега – седмица по-късно, е нужен, за да бъдат изчистени всички подозрения, че е плод на емоция.


Цялата програма на похода, предприет от Андрей Бобровский, вторият човек в "глутницата на Путин" (както руски опозиционни медии наричат "вълците"), носеше белезите на конспиративност и демонстративно неуважение към България. Той и хората му успяха да разиграят в демоверсия цялата "православна" и "етнолингвистична" стратегия на Путин за анексиране на някогашния комунистически блок в евразийския му проект. При това работата беше свършена само за два дни и при липса на какъвто и да е отпор от страна на държавата.


"В днешна Европа е в ход акция за разединение на народите - и сред славянските това е особено ярко изразено - затова трябва да помним общото си минало и да пазим славянския свят, да не позволяваме на Запада и на разни политици да нарушат "народната дипломация" - това каза Бобровский по време на пресконференция в Москва дни преди да пристигне в България. По време на същата пресконференция, на въпрос дали акцията му е съгласувана с властите в държавите, през които премина, той обясни, че са "уведомени външните министерства".
Проверка на "Дневник" от миналата сряда обаче показа, че в България подобни контакти не са предприемани. "Нямаме абсолютно никаква информация за мотопохода на "Нощни вълци", заявиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.


Каквито и да е контакти с тях отрече да е имал и почетният консул на Руската федерация в Бургас Тонко Фотев.


Спекулацията


за някаква "дипломатическа тежест" на акцията обаче не попречи на "Нощни вълци" да пресекат границите на Европейския съюз като туристи (по Божидар Димитров). А веднъж влезли на територията му, да се държат като саботажна група, посрещана с погачи, цветя, "Вставай страна огромная" и антидемократични послания.


Но по-важното е кои бяха съгледвачите на Бобровский в България?


Посрещачи на Нощтни вълци" от мотоклуб "Old Tracians Bulgaria"

© Спас Спасов

Посрещачи на Нощтни вълци" от мотоклуб "Old Tracians Bulgaria"


Ако оставим настрана маргиналните (засега) паравоенни формирования като "Българския войнски съюз "Васил Левски" и "Българско национално движение "Шипка", групата за "логистична" подкрепа е ясно различима във фейсбук.


Първоначалната информация за мотопохода беше разпространена през профили с агресивно, физически влюбено в руската армия и декларативно пропутиновско съдържание. Профилите миксират културата "здрав дух в здраво тяло" с идеологизираната хомофобия на антиевропейския национализъм.


Те препращат към


рускоезични групи и страници с недвусмислени имена


като "Оружие. Клуб настоящих мужиков" и "Федерация русского боевого искусства – РОСС" и Bulgarian Armed Forces.


Начинът, по който "вълците" бяха посрещани и изпращани от Малко Търново до Калотина, говореше за стройна организация. Тя превърна "туристическата" им обиколка в показно за това как само за часове четирима от "вълците на Путин" могат да изкарат на улицата няколкостотин човека - от източната до западната граница на страната, и да предизвикат конфликти помежду им.


Откъде ще влязат Бобровский и другарите му, кой кой е в групата, кога и по какъв маршрут ще се движат и какво точно е предвидено да се случва по него остана тайна до последния момент. Изненадана се оказа дори полицията в Бургас - първата спирка на "вълците" в България. На сборния им пункт извън града патрулите на МВР припряно предаваха на колегите си, че "тези сега искали да минат по стария път, през "Петолъчката", не по магистралата".


По целия си път от рокерското кафене в панелния бургаски квартал "Славейков", през пътния възел "Петолъчката", връх Шипка и Троянския манастир "вълците" бяха ескортирани, пресрещани и придружавани от


странния алианс


между класически "мутри", просълзени свещеници и мъже с поведение на запасняци в градски отпуск.


Достатъчно беше да прекараш само 15 минути сред посрещачите в кебапчийниците край "Петолъчката", бирарията в двора на църквата със златните кубета в с. Шипка или под паметника на едноименния връх, за да ти стане ясно, че си по-скоро сред фенове на "вежливите зелени човечета", анексирали Крим, отколкото сред ценители на Пастернак, Солженицин, Чайковски или Римски–Корсаков.


Сподвижниците на "Нощни вълци" пред паметника на връх Шипка.

Сподвижниците на "Нощни вълци" пред паметника на връх Шипка.


Те бяха дошли да засвидетелстват не сантименти към Русия и културата й, а култова любов към Путин и червените знамена със сърпа и чука. Затова тикаха напред и децата си – за снимка в оживлението на целия този


рокерско-славянски-фитнес-православен кич


В петък, докато "туристическата" група "Нощни вълци" пристигаше в София, министърът на външните работи Даниел Митов разговаряше в Сочи с руския си колега Сергей Лавров. Целта на срещата беше обяснена от премиера Борисов по следния прост начин:


"Задачата, която съм му поставил (на Митов - бел. ред.), е да нормализира, ако е възможно, разбира се, крайно острата позиция на Русия към България, както и нашата към тях, и превръщането ни в най-голям враг на Балканите за Русия", каза министър-председателят.


Отговорът на това усилие обаче дойде не от Сочи, а през фейсбук. В профила на Сергей Смитюшенко, първи секретар и и.д. директор на Руския културно-информационен център в София беше публикувана фотогалерия от посрещането и пресконференцията на "Нощни вълци" в столицата.


На една от снимките в нея малко българско момиче позира на фона на Народното събрание. То е с панделка в цветовете на руския флаг и носи черна тениска. Принтът й смесва реплика от "Терминатор" на Арнолд Шварценегер, портрет на Владимир Путин с два димящи пищова в ръце и три думи на руски. Комиксът звучи така:


"He'll be back but Путин уже здесь"


("Той ще се върне, но Путин е вече тук.")


"Дети всегда глаголят истину...", е написал в коментара си към снимката първият секретар в посолството на Русия в София (от руски, "Децата винаги говорят истината").


Снимката, публикувана в публичния профил във Фейсбук на Сергей Смитюшенко, първи секретар и и. д. директор на Руския културно-информационен център в София

© [Фейсбук], Фейсбук

Снимката, публикувана в публичния профил във Фейсбук на Сергей Смитюшенко, първи секретар и и. д. директор на Руския културно-информационен център в София


Така разговорът няма как да върви. А и да си говорим, няма да се разберем.


В България, която днес е член на Европейския съюз и Северноатлантическия договор, правото на избор е ценност, не вълчи капан. По тази причина тук използването на деца в политически кампании е забранено. Тук президентите не кръстосват пищови. Мандатите им са петгодишни и парламентът не ги удължава когато и както им скимне. Защото демокрацията е универсална, а не "суверенна".


Тук вече 25 години чистим историята си от фалшификатите, защото те свалят цената на морала.


Не дегизираме гузната си съвест като "Ангелите на Ада", защото всяка нова лъжа се превръща в стигма за следващите поколения.


И не вкарваме никого посред нощ през чужди граници, за да разчиства място за реваншизма.


Ако до следващия "туристически" лъч от Русия не сме успели да обясним всичко това на посрещачите от "Петолъчката" на Смющенко, Бобровский и пр. - "Нощни вълци" ни яли!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK