Съдилища за наши хора

Даниела Дончева - новоизбраният шеф на Софийския апелативен съд в разговор с председателя на ВАС Георги Колев

© Юлия Лазарова

Даниела Дончева - новоизбраният шеф на Софийския апелативен съд в разговор с председателя на ВАС Георги КолевДва избора на председатели на ключови съдилища в рамките на един меец - Софийския апелативен съд (САпС) и Благоевградския окръжен съд (БлОС), подпечатаха твърдата решимост на мнозинството във Висшия съдебен съвет (СГС) да не допусне оттук нататък грешката със Софийския градски съд отпреди година и половина, в резултат на която си отидоха от ръководните позиции доверените на кукловодите отвън Владимира Янева и Богдана Желявска, превърнали съда в борса за търговия с власт и поръчки.


(Само да отбележим, че Софийският апелативен съд обхваща като по-горна инстанция всички съдебни райони на Западна България от южната граница до северната, включително и Благоевградския окръжен съд. Освен това е последна инстанция за значими дела с огромни материални интереси - в търговското му отделения се решават финално спорове за милиони.)


Фактите

Във вторник Съдийската колегия избра за председател на Софийския апелативен съд единствената кандидатка Даниела Дончева
- до момента зам.-председател на същия съд. Изборът трябваше да се състои в средата на юни, но тогава кандидатката представи болничен за внезапно заболяване, което съвпадна с отсъствието на трима от мнозинството, което се очакваше да гласува за нея, и гласовете нямаше да стигнат - отлагането подсказа, че изборът е предизвестен.


Изборът й сега става след пет процедури и две отхвърляния на Нели Куцкова, която бе кандидатствала с публичната подкрепа на две трети (70 души) от съда. По време на обсъждането се разбра, че на Общото събрание на САпС нито един съдия не е изказал мнение за кандидатурата на Дончева, било е мълчание.


А в концепцията на Дончева цели абзаци и на едно място две трети от страницата съвпадат изцяло с представената от бившия председател на САпС Веселин Пенгезов концепция през 2013 г. Запитана за този смущаващ факт, тя отвръща, че е чела много концепции и в случая не може да става дума за авторски права. А на въпроса защо в единия от абзаците фигурира дори стилистичната грешка на Пенгезов Дончева отговаря неясно, чува се нещо като "Случва се".


Попитана от председателя на ВКС Лозан Панов за коментар на историческата реплика на премиера Борисов от 2014, че "който владее съдебната власт и има медии, може да управлява", кандидатката отвръща, че не е запозната с изявлението и "като неизбран кандидат" не може да коментира изявления на представители на изпълнителната власт.


Запитана дали е запозната с проблемите в Благоевградския окръжен съд, който попада в съдебния район на САС, отговаря уклончиво – проверки са правени, но тепърва ще се установява как върви работата в окръжния съд.


На въпрос от представляващия ВСС Димитър Узунов (той ще прорязва като червена нишка този анализ, малко търпение) дали е участвала в "онази стачка" на съдиите (има предвид излезлите на стълбите пред Съдебната палата магистрати в тоги в знак на протест срещу орязването на конституционните промени) Дончева най-сетне отговаря конкретно:


"Аз не съм била пред Съдебната палата"


- очевидно атестатът за годност по мерките на Узунов.


С две думи - онова, което най-силно впечатли от представянето, бе твърдият отказ на Дончева да се ангажира с позиция относно фундаменталната тема за независимостта на съда. Като резултат тя бе избрана с 9 от 14-те гласа на Съдийската колегия.


Другият ключов избор: На 7 юни мнозинството на Съдийската колегия избра Катя Бельова за председател на Блгоевградския окръжен съд за втори мандат


Бельова има в професонално-председателската си биография сигнали за сериозни нарушения, които през януари възпряха ВСС да я избере за втори мандат:


- Разпределяла е дело за несъстоятелност седем пъти и на седмия път се пада на нея. Проверката на Инспектората на ВСС само описва нейните твърдения и тези на заместничките й, че това било направено за демонстриране на системата за случайно разпределение на делата, но заключение на самия инспекторат каква е истината няма.


- Назначила е да разпределя делата на търговското отделение брата на представляващия ВСС Димитър Узунов - Петър Узунов, съдия от същото отделение. Мотиви няма и това е официално документирано от нея - на интернет страницата на БлОС, където са качени актуализираните (на 1 февруари 2016) подписани от Бельова Правила за разпределенето на делата на случаен принцип. Запитана по време на обсъждането защо не са посочени мотиви - мълчание. Запитана отново защо все пак точно той, отвръща неясно "за кариерно израстване...", но не обясни как електронното разпределение може да бъде фактор за кариерно израстване.


Към фактите в кариерата на Бельова се добавя, че е забавила над две години атестацията на подаващата сигнали за нередностите в Благоевградския съд бивша председателка на Районния съд Екатерина Николова. Запитана защо - мълчание.


Връщам се на изслушването на избраната за председател на САпС - най-притеснителното и симптоматично съждение лично за мен бе отговорът на Даниела Дончева как възприема това, че братът на члена на ВСС Димитър Узунов е натоварен да разпределя търговските дела в БлОС. "Ако колегите в съда са се съгласили, аз лично не виждам проблем, мотивите за това са друг въпрос" отвърна тя и угаси искриците надежда, че може пък да не е чак толкоз страшно това, което се разиграва пред очите ни.

Димитър Узунов - представляващ ВСС, член на Съдийската колегия

© Анелия Николова

Димитър Узунов - представляващ ВСС, член на Съдийската колегия


Не вижда проблем!? - при положение че във всички окръжни съдилища в България разпределянето на делата е възложено на зам.-председателите, които са и шефове на отделения. Мотивите били друг въпрос?! - не са друг, а същественият, защото са задължителни според методиката, издадена от ВСС. Отговорът показа докъде е готов да се излага дори магистрат, когато иска да покаже раболепие - в случая пред Узунов...


А Дончева ще проверява Катя Бельова като по-висша инстанция...


Съюзът на съдиите в България реагира веднага и определи избора за "неубедителен"


"Очевидно е наличието на стабилно и достатъчно мнозинство за вземането на напълно необясними решения, при което изтъкваните аргументи от останалите членове на колегията не само не получават смислен отговор, но дори и не се обсъждат", се казва в позицията. Съдийският съюз допълва, че сегашният персонален състав на колегията не е способен и няма желание да допринесе към реформирането на системата.


Мнозинството в Съдийската колегия отказва проверка на Благоевградския съд

Допълвам темата за двата ключови избора на председатели на съдилища с още един факт - въпреки сигналите за проблеми в БлОС на 21 юни Съдийската колегия отхвърли предложението на Калин Калпакчиев и други от малцинството в колегията за проверка на благоевградските съдилища от комисия на ВСС, "аналогична на онази, която през декември 2014 бе извършена в Софийския градски съд" (изразът в кавичките е ключов). Най-твърд е отпорът от страна на Узунов (без изненада), Георги Колев, Галя Георгиева... Решението против проверка е взето със 7 на 6 гласа, като гласува и Узунов, който с участието си се поставя в пълен конфликт на интереси, но това не впечатлява мнозинството. При това неговият глас е решаващ - той на практика спасява от проверка съдилището, в което работи като съдия брат му, че и делата разпределя (съпругата на брат му също е съдия там).


И още един - последен факт, но в червено кръгче, открехващ рязко завесата: отново изплува "Пеевски"


На 10 юни - точно 3 дни след избора на новия стар председател Бельова, в БлОС постъпва искова молба от търговската верига "Техномаркет", придобита в началото на 2016 от Делян Пеевски, да бъдат обявени за нищожни договорите за покупко-продажбата на няколко големи недвижими имота в Благоевград заедно със сградата на "Техномаркет", плюс искане за запор на имотите като обезпечение. (Откакто Пеевски пое "Техномаркет", веригата спира да плаща наеми за магазините си и се обяви за собственик на имотите, срещу което в СГС е внесен иск от дружеството наемодател "Глориент инвестмънт БГ", в което има и чужд инвеститор с 40% дял.)


Съдията, на който се е паднало делото, оставя молбата без движение, тъй като намира пропуски - един от тях е, че не е платена държавната такса, и определя срок, в който да се отстранят пропуските. Проверка на "Дневник" установи, че до сряда (6 юли) държавната такса все още не бе платена.


За да разбере читателят какво означава това, обясняваме с пример: Когато не изпълниш указанията на съдията и изтече посоченият от него срок, той прекратява делото. След това можеш да подадеш нова молба, която подлежи на ново случайно разпределение. Ако пак не изпълниш указанията - не платиш таксата, и новият съдия го прекратява. Подаваш трета молба... И така, докато делото ти се падне на "правилния съдия". Тази пар екселанс корупционна практика беше бляскаво отработена в СГС по времето на Янева - Желявска заедно с още една по-сложна врътка, но благодарение на протестите и подписките на съдиите до ВСС комисия на съвета влезе в съда, после влезе новият председател и тържището там беше разчистено.


Да видим колко пъти ще завърти случайното разпределение избраният от Бельова за разпределител Узунов брат, докато Пеевски си хареса съдия.


Дотук излагахме само факти - проверими, включително в стенограмите на ВСС, и в деловодството на БлОС.


А сега изводите:


Изградена е трайна силова стратегия не само да не бъде допуснат втори пробив като този в СГС, но и да се осигурят съдилища, които да заменят тържището


Затова не допускат проверка в БлОС - да не стане издънка като в СГС, за която сега си скубят косите.


Ако пропуснем незаконното уволнение на Ситнилски от ВСС, узаконено от Георги Колев чрез поръчковите му състави във ВАС (признати за такива впрочем от самия Колев), загубените тефтери на Златанов с инициалите Д.П., спасяването на Пепи Еврото и някои други скандални факти, можем да посочим, че


старт на тази стратегия даде скандалът от огласените разговори Янева - Ченалова


Разговори, в които кадърът на Цветанов назовава Узунов "човека на Бойко", последвани от есемеса-донос до премиера Борисов, за който заподозрян бе именно Узунов. Скандалът бе дотам разобличаващ, че можеше да бъде заглушен


само чрез провокация, подобна по въздействие на удар в диафрагмата


Да припомним - с тайно подготвен пуч с участието на главния прокурор Цацаров, председателя на ВАС Колев и "човека на Бойко" - бе свалена без мотиви представляващата ВСС Соня Найденова и сложен Узунов.


Безскрупулната дързост на този акт стресна дори Бойко Борисов и същата вечер (21 януари) той написа в профила си във фейсбук "Това е провокация срещу държавата". После Борисов млъкна - приемайки омертата на "корпорацията", и... провокацията успя, а той си осигури спокойствието и стабилността.


Така постепенно заглъхва възмущението от приложението на метода


"ни крачка назад, фактите нямат значение, бой по всеки осмелил се да надигне глас"


Целта - да бъдат опазени където е възможно териториите на зависимостите, търговията с власт, изпълнението на поръчките - чрез назначените председатели. Те трябва да осигурят "мира на порочното статукво". С цената на всичко - така силовите кадровици си представят ролята на председателите. Затова не разрешават проверка в Благоевградския окръжен съд. Затова и предложеното разширяване на съдийското самоуправление в промените на Закона за съдебната власт им пречи и ВСС отхвърли проекта - по настояване на Георги Колев.


Съдията с изправен гръб е смъртният враг на силовата стратегия


Затова такъв съдия трябва да бъде смачкан, обезверен, неутрализиран. Как? Ами председателят, когото ще сложим за тази цел, си знае как - въпреки че той няма формалната власт - нито по конституция, нито по закон. Бельова е проверена за целта, защото срещу нея има сигнали за нарушения, които няма да бъдат проучени адекватно. Остава да се докаже Дончева в най-важния надзорен съд, която ще надзирава освен съда на Бельова още 7 окръжни и 32 районни съдилища, опиращи от граница до граница.


Тази е логиката на силово кадруващото лоби

Признавам, че не зная дали всички от решаващото мнозинство от 8-9 души в Съдийската колегия - изключвам убедено Узунов и Колев, изключвам изначално и главния прокурор - си дават субективно сметка, че с гласовете си обслужват обективно цели на мафията за "правосъдие в интерес". Може пък да гласуват така само защото ненавиждат този и онзи от... другия лагер, както се изразяват понякога?


Мотивът им, който не познавам, не ги оневинява обаче - те са съдии и знаят по-добре от нас, че всеки компромис в съдебната власт, всяко затваряне на очите пред нарушения води до следващото.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 973 Неутрално

  грешката със Софийския градски съд отпреди година и половина, в резултат на която си отидоха от ръководните позиции доверените на кукловодите отвън Владимира Янева и Богдана Желявска,
  --------------------------------------
  Аз пък да припомня, че на тяхно място бяха назначени единствените кандидатури на командировани със смешния мотив, че никой друг не бил искал.
  Партизанщината на Петя Владимирова отдавна е прозрачна, но вече преминава в истерия.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 2. 2 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  А шефът на етичната комисия към прокурорската колегия на ВСС ходи по купони ...

  https://bivol.bg/mvr-vss-pomorie.html
  "Официално признание от МВР и ВСС: Георги Костов и Ясен Тодоров са били на купон при шефа на Кравата. В РУ Несебър е намерена дрога, но преписката е смачкана в прокуратурата."

 3. 3 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2326 Разстроено

  А ние чакаме чужди инвестиции и даваме 147 бона за стратегия, как да ги привлечем. То няма условия за развиване на местния бизнес, ние искаме да вкараме от вън. ДСБ щеше да променя конституцията, щяха да искат свикване на ВНС. "Достойният" президент праща искането за референдум на КС, А управляващите ... там нямам думи ... г-жа Владимирова го е казала по-добре.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 4. 4 Профил на Люси
  Люси
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Четох донякъде и се отказах!Какви лица,какви сурати имат тези наши магистрати!!На цяла България с помията и л....та да ги омажеш,пак ще плачат за още!Ама и нашето търпение си го бива.

 5. 5 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 632 Неутрално

  На снимката Димитър Узунов, е с поглед на митничар, който току-що е задал на жертвата въпроса: "И ко прйм ся"!

 6. 6 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  "Изборът трябваше да се състои в средата на юни, но тогава кандидатката представи болничен за внезапно заболяване, което съвпадна с отсъствието на трима от мнозинството, което се очакваше да гласува за нея и гласовете нямаше да стигнат - отлагането подсказа, че изборът е предизвестен"

  Всичко свързано с ръководство на съд и прокуратура предизвиква единствено чувство на отвращение. Голяма съдебна реформа, няма що? ГЕРБ недоволстваха за кратко срещу прокуратура и мнозинство във ВСС, но явно нещата са вече договорени

 7. 7 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 515 Любопитно

  А съдийската квота във ВСС ревеше и пищеше, че заради "лошите" от прокурорската квота ВСС дълбае дъното. Излиза обаче, че сега съдиите са се разпищолили далеч повече, отколкото преди...

  Умен и красив жълтопаветник.
 8. 8 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  На снимката изглеждат като на селска свалка: момата наглее с потекли лиги /където и да е/, пък момеца се прай на скромен.

 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Не знам това дали е вярно, коео прочетохме, но след като никой не съди автора, вероятно е така и наистина, докъде може да се простира нашето търпение и какви са възможните стъпки за реална промяна - това е въпроса.

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  По времето на Хр.Иванов станаха двата пробива в Омертата. СГС и ВКС. Боце и цацата още „гризат железата“

 11. 11 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  [quote#1:"qwertqwert"]Партизанщината на Петя Владимирова отдавна е прозрачна, но вече преминава в истерия. [/quote]
  Това тук даже истерия не е, то е тъпизъм !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Ядосваме се, дразним се, възмущаваме се и какво от това. Кучетата си лаят, керванът си върви, безсилието ни изяжда отвътре. Докога ще продължаваме така.

 13. 13 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  Петя Владимирова трябва да стане задължителна в СУ, пък бих казал и в повечето висши учебни заведения.

  Някои може да казват, че е пристрастна.

  Може и така да е, но е съвсем логична и последователна в обвиненията си, които впрочем отразяват реалността, която всички ние виждаме и на която сме повече или по-малко жертви.

  Мафията си има държава и колцина са журналистите в България, които осветляват дейниостта им в движение, с конкретни факти и безпощаден анализ?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 14. 14 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Толкоз много шум за едното "стани, за да седна". Владимирова, все така...може и да разбиеш мафията. Нали не си въобразява авторката, че вярваме в творението на Куцкова "съюз на съдиите". Е, поне ние дето си мислехме че живеем по времето на Тато. И на Куцкова и сие.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 15. 15 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#7] от "WALL-E": А съдийската квота във ВСС ревеше и пищеше, че заради "лошите" от прокурорската квота ВСС дълбае дъното. Излиза обаче, че сега съдиите са се разпищолили далеч повече, отколкото преди....
  ================================

  Не бих могъл да взема конкретно отношение, просто защото предложената ни за коментар статия по своята същност не е за интернетфорум. В такъв форум могат да се разискват принципни проблеми или единични важни случаи, където нещата не са особено заплетени. А на нас ни се представя статия, обхвщаща голям период от време с много действащи лица и заплетен като в криминален роман сюжет. За да се огледам в него и да мога с познаване на нещата да преценя истината, ще ми трябва минимум месец и цял куп документи и справки, което във форума няма как да стане. Освен ако повярвам, че очевадно пристрастната медийна валкирия ПВ е напълно обективна в своята статия и не е вложили в статията си ни атом политическа пристрастност.

  Но прав е коментаторът на #7. Нали за всички грешки и идиотизми на съдебната система до сега виновен беше основно Цацаров, а след него прокуратурата и ББ? А съдийската част на съдебната система беше чиста и непорочна като току що родило се херувимче? А тук те са споменават ей така, мимиходом, колкото да не ги забравяме, а нищо не е казано и за дългата ръка на Путин, на която приписват всичко лошо на света. Нима всички тези далавержийски истории, които са разказани в статията, за повечето от които преди бяха виновни Цацаров и ББ, сега се оказва, че са си баш анджак на потъналата в невероятна корупция съдебна система, и то на нейната чисто съдийска част? И защо, вече свободни от намесата на Цацаров, те продължават да правят своите престъпни по своята същност, дори ако не са престъпни по смисъла на закона, служебни манипулации? И нали тази част от реформата на съдебната система, която засяга нейната чисто съдийска част, вече е приета? Защо няма никакъв ефект от нея?


 16. 16 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Стигнах до на Бравопетя фактите. "Факт" 1. Болничният на кандидатката заради остро заболяване през юни бил фалшив защото 3-ма от нейните хора ги нямало и тя чакала да си дойдат. В заслепението си авторката съвсем е загубила границата между факти, инсинуации и бред сивой кобилы. "Факт" 2. Куцкова имала 70 привърженици сред съдиите, а за Дончева никой не се изказал, но ВСС избрал последната!? Какво трябва да означава това? Конституцията да не се спазва? "Факт" 3. Има ли възможност Пенгезов да е преписвал от Дончева, а не обратното както ни съобщават като някаква улика? "Факт" 4. Донечева не е била "на стълбите" ерго, който не е бил на протеста не е квалифициран за председател на съд, а може би и за съдия?

  Има ли смисъл да се чете останалата част от пасквила. Жалко. Толкова злоба и жлъч в една крехка женица...

 17. 17 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  "Откакто Пеевски пое "Техномаркет", веригата спира да плаща наеми за магазините си и се обяви за собственик на имотите, срещу което в СГС е внесен иск от дружеството наемодател "Глориент инвестмънт БГ", в което има и чужд инвеститор с 40% дял."

  Педполагам, че това е повсеместна практика за нацонално отговорния капитал. Просто христоматиен пример. Дали няма да плаща наем, дали няма плаща на работниците си, дали няма няма да плаща на доставчици - все една и съща практика на назначения милионер: бандит+некадърник.

 18. 18 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 678 Весело

  Жоре, много игрив поглед си докарал. Некоя добра юридическа новина, вероятно?!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 19. 19 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  "да не допусне оттук нататък грешката със Софийския градски съд отпреди година и половина, в резултат на която си отидоха от ръководните позиции доверените на кукловодите отвън Владимира Янева и Богдана Желявска, превърнали съда в борса за търговия с власт и поръчки."

  Тук би трябвало да я съдят за клевета и набеждаване. Да видим...

  Няма шики-мики.
 20. 20 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 661 Неутрално

  [quote#16:"Lemmy"]В заслепението си авторката съвсем е загубила границата между факти, инсинуации и бред сивой кобилы.[/quote]

  Аз, писателю, като видя "еръи", "мягкий знак" и "е оборотное" ми настръхват косите!!!
  За теб, явно, това не е проблем - проблем ти е желанието за измъкване от т.н. "славянизация".

 21. 21 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Смрат и воня на престъпност и корупция в цялата държава от върха до низините. А си мислехме, че Европа ще донесе ред и справедливост в страната на Ганя Балкански.

 22. 22 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ЗАКРИВАЙ НАРЕД ТАЯ КОЧИНА СЪДЕБНА СИСТЕМА ! ТЯ Е ПАЗИТЕЛ НА МАФИЯТА В ДЪРЖАВАТА.

 23. 23 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#4] от "hlw08485203":

  " Ама и нашего търпение си го бива ... "


  Ами ... търпим ...
  Повече от 35 000 човека бяха на мача ЦСКА - Монтана, в днешни дни милиони са пред телевизорите за мачовете от " Евро - 2016 " ...
  Кой е луд да излиза на жълтите плочки и да си изкаже гражданската позиция ? Чакаме от Европа да ни " оправят ", както чакахме един международен мошеник да ни оправи за 800 дни ...
  ЧАКАМЕ !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK