За дерибейството на един министър

Вежди Рашидов

© Георги Кожухаров

Вежди Рашидов"Дневник" препечатва текста от портал "Култура".


Нямаше как да не напиша тези редове след писмото на министъра на културата Вежди Рашидов (прочетено като "право на отговор" на 4 юли по БНТ), което е повече от скандално.


Първо, защото по своя тон, наситен със заплахи, то връща времето с десетилетия назад: ако не във времето на късния "соц" или любимото на г-н Рашидов "людмилие" (терминът е не мой, а на Вера Мутафчиева), поне в "борческите времена" на групировките от разцвета на "Мултигруп". С тази разлика, че тогава "борчетата" на Илия Павлов (непрежалим приятел на г-н Рашидов) направо трошаха "ръчички" и "крачета" на неудобни лица, а сега министърът на културата Вежди Рашидов сам (или с помощта на пиарите си) подхваща словесната тояга, тръгвайки да громи и наказва журналиста Георги Ангелов и своите опоненти (за това след малко).
И, второ, отдавна български политик не си беше позволявал чак толкова безпардонно отношение към медиите: обществената телевизия да бъде приравнена до държавна хранилка или ясла, от която журналистите зобят заплатите си, следователно очакванията към тях са услужливо да клепат с уши или угоднически да хихикат пред гениалността на един или друг министър (и най-вече този на културата заради уникалното му културно присъствие и невъобразимо цветист език).


Ако сведем глави и приемем цялата тази срамотия, а министър Вежди Рашидов не изхвърчи в най-скоро време от кабинета като тапа, боя се, че се очертава да се случи следното:


* БНТ и БНР директно да преминат към Министерството на културата със съответстващите промени в своите програмни схеми.


А именно: сутрешни блокове, превърнати в "часа на министъра", в който специално подбрани журналисти с нескриван възторг да четат от аутокюто "истински" въпроси от рода на: "Кажете, м-р Р. или м-р Г., как за толкова кратко време успяхте да свършите толкова много работа? Споделете пред нашите зрители кое е най-важното от последните постигнати от Вас успехи?".


На което м-р Р. или министър Г., след кратко покашляне, ще има възможността да изчете подготвеното от пиарите му съобщение, пускайки, като му доскучае, и по някоя лакърдия от себе си.


На мен, родения далеч преди 1989 г., този модел на журналистика ми е до болка познат. А на вас?


* След обедните новини пък думите на министрите ще бъдат задължително разгръщани в различни (телевизионни или радио) формати, които ще показват как нашата родина стремглаво върви напред в индустриално и културно отношение, загърбвайки дребните съществуващи недостатъци, които не е редно да се показват, за да не се излагаме пред чужденците, пък и да не затъваме в битово черногледство. Изобщо няма да се канят хора, изразяващи различно мнение, които на практика "обичат да плюят по държавата". И така в България ще се възцари мир и съгласие.


* А след новините в 20 ч. ще идва ред и на "най-истинските" новини, с акцент върху културата и забавлението. Например на всяка магистрала, построена от правителството, ще бъде издигана по една скулптурна творба, дар от министър Рашидов. А изработеният от него леко приклекнал лъв на "Мултигруп" ще заеме подобаващо място пред бившия царски дворец (днешна НХГ).


След което БНТ, връщайки се към успешния, но преустановен формат на "Под прикритие", ще започне да излъчва вечер след вечер новия телевизионен сериал "БГ Кръстникът", в който ще бъдат обезсмъртени фигурите на Андрей Луканов, Илия Павлов, Иво Карамански и братята Васил и Георги Илиеви като истинските "строители на съвременна България".


В директни студия преди и след излъчванията на поредните сезони на сериала министър Вежди Рашидов ще разказва лични спомени от дружбата си на чашка с тези "велики българи", което ще направи споменатият сериал не само дълговечен, а направо безценен.


Сериалът със сигурност ще предизвика фурор в редица латиноамерикански телевизии, предварително проявили интерес, както ще стане ясно от специалното комюнике на Министерство на културата, изтъкващо колко важно е "държавните медии да стъпят на здрава основа".


Междувременно Министерствота на културата, за да осигури още допълнителни приходи, ще открие в подведомствената си галерия "Средец" шопинг-бутик, откъдето феновете на сериала да могат да се сдобият с черни борчески тениски и бухалки от сериала, носещи личния подпис на министър Вежди Рашидов.


Мислите, че ви губя времето с антиутопии? Разровете се из интернет и ще намерите архивни кадри тъкмо от БНТ за приключилата на 5 юли т.г. "изложба-дарение Вежди Рашидов" в галерия "Средец", където покрай разнородни творби министърът завещава на Националната художествена галерия за вечни времена и своя портрет с лула и пура, дело на художника Николай Янакиев (2011 г.).


Ако това е антиутопия, добре дошли в света, в който живеем.


А сега към горчивата реалност.


Дерибейството на министър Вежди Рашидов е срамен факт за цялото българско общество.
И ми се струва, че тъкмо думата "дерибейство" е най-точният термин, описващ сегашната ситуация. А не "самозабравяне", "беззаконие", "дебелоочие" или каквото и да било друго.


Дерибейството обозначава поведението на бей, разпореждащ се самоволно в отредения му от султана феод (пашалък).


Пашалъкът на Вежди Рашидов се простира над всичко, което обозначаваме с все по-констативния термин "българска култура" (сиреч онова, което е останало от нея).


И той стопанисва пашалъка си еднолично, както му е бил поверен, като за целта си подбира верни нему хора.
Така например авторът на споменатия негов портрет – художникът Николай Янакиев – е в Управителния съвет на Националния фонд "Култура". Ако не знаете, това е: "българската организация, която подкрепя на национално ниво създаването, развитието и разпространението на българската култура и изкуство в страната и чужбина".


Експерти отдавна призовават този фонд да се изведе от състава на министерството, за да заработи ефективно. Във фонда влиза и друг най-близък приятел на Вежди Рашидов – графикът Захари Каменов, чийто творби министърът също подари на НХГ и т.н.


Какво по-нормално от това да се заобиколиш с приятели, щом културата ти е дадена като "бащиния".


Оттук извира и убеждението на Вежди Рашидов, че той като министър "отпуска" или "намира" пари за театри, филми, книги, стари и новосъздадени музеи, разкопки и т.н., които също са "негови". В това, нека признаем, той изобщо не е оригинален, доколкото просто копира своя голям началник, който говори за "моите" българи и "моите" курорти.


Убеждението на министър Рашидов, че българската култура е "плът от плътта му", обаче не може да не му носи болки и тревоги.


Защото на министъра, действащ като бей, му се налага не само да открива изложби или да обикаля из чужбина, но и да отговаря на неприятни въпроси, които няма как да не му вдигат кръвното.


Например: защо България има най-високото ДДС за книги в целия ЕС? Знаем какъв е отговорът: това е заварено положение, но нали Вежди Рашидов е единственият министър на културата от последните 25 години с втори мандат.


И още: г-н министърът твърди, че е "отделил" 15 млн. лв. за кино в тежките години на кризата, но не ни казва дали Законът за българското кино изобщо се изпълнява. Аз например твърдя, че не се изпълнява, защото Националният филмов център още не е превел пари на продукции, спечелили сесията през есента на 2015 г. Но кой го е грижа за това, нали на хартия министърът "обезпечава" българското кино.


И още: министър Рашидов е особено щедър към начинанията на Божидар Димитров да надстроява, презастроява или преизмисля Голямата базилика в Плиска, създавайки свой "Дисниленд".


В същото това време (март 2016 г.) министър Вежди Рашидов призна от парламентарната трибуна, че Министерството на културата няма пари за един от шедьоврите на българската архитектура – моста край Бяла на майстор Колю Фичето (поръчан от Мидхат паша през 1867 г., с дължина 276 м. и каменни скулптури по сводовете), който скоро може да рухне в Янтра.


Министърът на културата призова една от най-бедните български общини – община Бяла – сама да се заеме с реставрацията или да си търси еврофондове. Преди дни обаче Министерството на културата "намери" бюджетни 65 000 за поддръжката на монумента "Камбаните", гордост на соц-архитектурата от времето на Людмила Живкова.


Така стигаме и до Промените в закона на културното наследство, внесени от депутата Красимир Велчев от ГЕРБ, заради които министър Рашидов изригна в "своя гибелен гняв" срещу журналиста Георги Ангелов, БНТ и всички опоненти на закона от различни неправителствени сдружения.


Философията на закона предполага децентрализация и по-голяма власт на общините над културното наследство, като по този начин се заобикалят досегашни разпоредби на Института за опазване на паметниците на културата – днес НИНКН.


Опасенията са, че общините нямат подобна компетентност и зад това се крият огромните апетити на местни феодали, поблазнени от различни имоти и от усвояването на европейски фондове. Срещу тези промени от месеци бият тревога художници, реставратори, архитекти, сред които са и активистите на Форум "Културно наследство".


Онова, което министър Вежди Рашидов не може да прости на журналиста Георги Ангелов или на предаване като "Денят започва с култура" – единствената специализирана телевизионна територия, анализираща процесите в българската култура – е, че по този начин на бял свят изплуваха истини за спорните поправки.


Оттук е и гневът към обществена медия като БНТ, изразен в добре познатата стилистика от отминалите комунистически времена – "у нас е хлябът, но у нас е и ножът" (така писателят Георги Марков описва сходна реч на идеолога на ЦК на БКП Митко Григоров, стъписала българските писатели).


Оттук е и сляпото желание на министъра за отмъщение, довело дотам да не се поднови договорът от 1 юли т.г. на един от гостите в студиото на БНТ – художника-реставратор Владо Руменов, който от 38 години работи в НХГ – заради неговите позиции в защита на българското културно наследство.


На френския политик и писател Едуар Ерио принадлежи максимата, че "културата е онова, което остава, след като забравим всичко друго".


Честно казано, хваща ме страх да си помисля какво ще остане след двата мандата на министър Вежди Рашидов.
Ако допуснем, разбира се, дерибейството да продължава.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Къса ни е паметта за този подвиг от 2001 г., къса...

  Полицай със счупен нос след скандал с Вежди Рашидов и Емил Додов

  Вежди Рашидов спира колата си пред сградата около 11 часа тази сутрин.
  Според полицаите, техен колега от охранителна полиция към СДВР обяснява на Рашидов, че не може да спре там, защото мястото се пази за перуанския посланик, който има среща в общината.
  Рашидов отказва да премести колата си с довода, че е общински съветник.

  За Би Ти Ви той разказа: “Полицаят ми посегна и ме удари, мен, по лицето. Добре, че аз не го ударих, защото щеше да е по-лошо.”

  Емил Додов, който също е общински съветник, се намесил в спора.


  Очевидци твърдят,че Додов е ударил полицая с глава и му е счупил носа. Съветникът е дал показания.
  В Общинския съвет не разполагат с негов телефон и той не беше открит за коментар.

  Вежди Рашидов обясни в телефонен разговор за Би Ти Ви, че полицаят се е държал нагло с него, налетял му е на бой и тогава колегата му Додов се е намесил, за да ги разтърве.

  "Остро осъждам подобни прояви, независимо от това кой ги е предизвикал", се казва в официално съобщение от Столичния общински съвет, подписано от председателя Антоан Николов.
  Той допълва, че всички граждани на България са равни пред закона и трябва да носят своята отговорност и последствията от действията си.

  По случая е образувана преписка в Пето районно управление на МВР. Полицаят има медицинско от “Пирогов".

  "Не съм посягал на Вежди Рашидов", каза пред Би Ти Ви сержант Венцислав Павлов. Той отрича да се е държал арогантно с Вежди Рашидов и Емил Додов.
  “Помолих го да си свали стъклото на колата. Той не ми обърна никакво внимание и се мотаеше вътре. После аз му казах, че при това положение ще се наложи да му се вдигне колата с паяк. Той ми каза да му се махна от колата, защото ще ме пребие”, разказа пострадалият, “Аз отидох при него, а той ме блъсна.”

  Полицаят отрече да е удрял Додов. Според неговата версия Додов го е хванал за ръцете, за да може Вежди Рашидов да го бие. После го е извъртял и го ударил. “Кръвта по главата му е от моя нос”, добави сержантът.

  От Пето районно са категорични, че свидетелските показания на очевдци и записите на камерите на общината доказват разказа на полицая.

  Главният секретар на МВР лично е изгледал записите и се е разпоредил шефът на юридическия отдел на Министерството да се ангажира със защитата на сержанта.

  http://www.btv.bg/article/588-Politsay_sas_schupen_nos_sled_skandal_s_Vejdi_Rashidov_i_Emil_Dodov.html

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 2. 2 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  "гневът към обществена медия като БНТ, изразен в добре познатата стилистика от отминалите комунистически времена – "у нас е хлябът, но у нас е и ножът""

  Толкова тъжно и добре познато. Монистърът на културата като стил и поведение, явно и като интелект е много далеч от културата.

 3. 3 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ""Дерибейството на министър Вежди Рашидов е срамен факт за цялото българско общество.""

  В.Рашидов - министър. Срам за страна членка на ЕС.

 4. 4 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Министърът на културата да заплашва?Нищо чудно той и премиерът излиза от тези среди...

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 5. 5 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 834 Любопитно

  всяка култура си заслужава министъра

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  След двата мандата на Рашидов ще останат доста бутафорийки и вампири и спомена ,че не знае НИЩО за великата Гена Димитрова.

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  До коментар [#3] от "gmbh":

  Милтак! Какво искаш?

 8. 8 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Дойде момента Боко отново да бъде попитан кого вижда в огледалото - Павлов ли Рашидов ли..., и защо не действа срещу неговия министър дерибей!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 9. 9 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Защо Борисов се прави, че нищо не се е случило?

 10. 10 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Премиер - мутра, министрите му - апологети на мутри. Нормално е. Мутренска държава. Отново.

 11. 11 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 745 Неутрално

  То хубаво критикува, и с чувство ама нали Георги Ангелов кани Тони Николов на гости в БНТ като него приятел, та работата избива на шуробаджанащина.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 12. 12 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2193 Неутрално


  Вежди Рашидов е мултак, простак и пияндак !
  Боко да му бере греховете ! На такъв мястото му е далече, далече от министерството, но този живее в България, а начело на изпълнителната власт е неговият шеф и благодетел от Банкя ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 13. 13 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  "Не ме плаши министърът на културата, а културата на министъра". Покрай Веждито трудно ще забравим Радой Ралин. Но пък не трябва само заради това да го търпим. Аз лично си го спомням и разказвам на моите деца.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 14. 14 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  Изгледайте клипа "Пир по време на чума" от "как ще ги стигнем" през 1996. Който има и бегъл спомен от онези времена няма как да не изпита чувство на гадене като види кой е там, кого награждават, как и за какво и кой му приглася и ръкопляска като клакоьор. Те от една страна - в ресторанта, а от другата страна - от улицата, хора с опулени (вероятно и от глад) очи отрупаните с печени прасенца и тн. маси. И някъде там се чува голямата фраза: "По-добре мултак отколкото калтак" - това ни е министърът на културата, това му е културата на министъра!

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 15. 15 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  ...... сутрешни блокове, превърнати в "часа на министъра", в който специално подбрани журналисти с нескриван възторг да четат от аутокюто "истински" въпроси от рода на: "Кажете, м-р Р. или м-р Г., как за толкова кратко време успяхте да свършите толкова много работа?.....

  Преди това дикктор:
  -България!
  Дела и документи!
  Това на фона на "От кога се е мила моя майно льо.."

 16. 16 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#11] от "Wornoxmaniak По-буден от кукумявка":

  Каква шуробаджанащина?!?
  Откога е забранено да защитиш приятел? А да критикуваш министър?
  Отделно, че Георги Ангелов се защити и сам. И съм сигурен, че няма да спре да води по този начин. Но пък може да го спрат.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 17. 17 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 530 Неутрално

  От началото на прехода Рашидов винаги е бил в компания на мутри- с Илия Павлов на банкетите на Мултигруп, с Маргините в замъка Хранков, в ГЕРБ...
  От там и манталитета на мутра, която може да бие полицай, да уволнява журналисти и т.н.
  Един вид той си е такъв, ама защо ние го търпим?!?!

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 18. 18 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  [quote#11:"Wornoxmaniak По-буден от кукумявка"]То хубаво критикува, и с чувство ама нали Георги Ангелов кани Тони Николов на гости в БНТ като него приятел, та [/quote]

  Уорни, спри се!
  Сигурно разбираш, това няма защита!
  Веждито сам се матира и е добре и за него, и за Бочко сам да си тръгне!

 19. 19 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 530 Неутрално

  - Ало, автозервиза ли е?
  - Къв сервиз бе, да ти еа майката. Министерство на културата е!

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 20. 20 Профил на марулко
  марулко
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Вежди Рашидов като министър си е пълен провал от друга страна
  журналистите да зобят заплатите си и услужливо да клепат с уши ми изглежда абсолютно вярно като твърдение.

 21. 21 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 360 Неутрално

  По-виновен е Борисов, който позволява това да се случва и да продължава да мълчи, сякаш, нищо не е станало.На бас, че ще каже да не го занимаваме с подобни дребни проблеми, когато той се грижи за нашето светло бъдеще.
  А най-виновни са избиратеите на ГЕРБ, които са сред нас и които не се интересуват изобщо от нищо, само знаят, че ББ е спасението.И каквото и да става - те продължават да пускат гласа си за простаци и мултаци, а сетне вярват, като им казват, че другите им пречат да управляват наистина добре.

 22. 22 Профил на bokalcho11
  bokalcho11
  Рейтинг: 270 Неутрално

  С тая си проява доста хора му насъбраха и като нищо скоро пак да се разболее...

 23. 23 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Много сте ми интересни някои там...
  Абе, вие това правителство избрахте ли си го?-Избрахте...
  Ми, правителство, което сте избрали си назначава министъра...Ако иска Рашидов, ако иска и Каишков ще назначи! Може и едно сако да назначи...
  Вие там, некои ще трябва да изчакате до другите избори и да направите това, което трябва...А,не да ревете при всяка стъпка на Веждито!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 24. 24 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Освен това е тръгнал и да си отмъщава:
  http://skif.bg/index.php/haid-park/3181-hudozhnikat-vlado-rumenov-e-uvolnen-ot-natzionalnata-galeriya

  Надявам се Дневник да пуснат новина за това

  Не ме търсете преди обяд
 25. 25 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 719 Разстроено

  гнусният нагъл мултак в културата - върна си парите от ктб и бърза да заработи още - квадрат 500 и глупостите на мазния доносник в НИМ. а най-отгоре мутрата ало, ваньо...

 26. 26 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  А защо медиите мълчат? Чакат реакцията на Бойко ли? Откакто секретарката му ги попита кого виждат шефовете им в огледалото, те станаха още по-беззъби и сервилни.

 27. 27 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Автора доказа, че се води от девиза: Да живее Барековщината!
  Дайте цитат на думите на Рашидов към журналиста.... но целия пасаж.... и тогава пак плюйте и хвърляйте екстременти!
  А Дневник да си боядиса главата в жълто-кафяво!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 28. 28 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 667 Неутрално

  "На което м-р Р. или министър Г., след кратко покашляне, ще има възможността да изчете подготвеното от пиарите му съобщение, пускайки, като му доскучае, и по някоя лакърдия от себе си."

  Тука на автора не му е достигнало разбиране за нещата.
  На интервюто ще се явяват най-много зам. министри, които ще ни осведомяват по следният начин: "Както благоволи да сподели уважаемият г-н министър Р. или Г. ..."

  А, и как Дяд'Бойко ще се раздели с "професора" или с пияницата?
  Като се "отърка" о единият се чувства патриот, а като погледне другият - художник!
  Само се чудя как прости на "професора" оная пикня, с която го "кръщава".

 29. 29 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Не се сърдете на Рашидов, той само лапа "баницата" и се бърше в брадата! Баницата е дадена от Борисов, той е отговорен за министъра! А е и негово лично назначение. Или Вежди, или Борисов, а най добре и двамата!

 30. 30 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#29] от "hanseatic":

  [quote#29:"hanseatic"]Не се сърдете на Рашидов, той само лапа "баницата" и се бърше в брадата! Баницата е дадена от Борисов, той е отговорен за министъра![/quote]
  А ние постоянно даваме баницата на Борисов

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 31. 31 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 397 Неутрално

  може да прозвучи грубо, но веждицата не изглежда никак добре напоследък.

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Забелязваме обаче, че шефът на Рашидов, който не отминава компетентно нито една тема в публичното пространство, сега мълчи, като ятак на разпит. Все едно не е премиер на един простак, назначен от него за министър на културата.

 33. 33 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  До коментар [#31] от "grem":

  Веждю, беше скътал и няколко милиона лева в КТБ, за черни дни...! Покрай тревоги, за парите се беше поразболял. После се разбра, че парите му са спасени, незнайно как...!

  Бивш tww09306483.
 34. 34 Профил на skippingstone
  skippingstone
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да, ужасът на тази действителност идва от държавността без законова рамка, т.е. рамка доста разтеглива, но само от страната на властимащите. Това води до квази тоталитаризъм, с единствената разлика че не може еднозначно да бъде назован, и съответно да получим помощ за прекратяването му. Икономическото отслабване и духовното потъпкване на нацията идва в резултат на тази липса на закон, за запазването на което дерзаят отбор дружината височайши кърджалии.

  Don't wait for a second chance, act as though you've already had it!
 35. 35 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Не съм фен на Вежди.
  Но цялата тази истерия започна, след като в предаване на т.нар. обществена медия той бе скандално руган, оплюван и клеветен !
  Това обаче нямало значение - важното е да се продължи стилистиката !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 36. 36 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Журналистите разполагат с медиите и могат да манипулират както намерят за добре. Колкото до Рашидов - дал е за България повече от всички журналисти взети заедно.

 37. 37 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#36] от "xefgo":
  С такова поведение и с такъв манталитет Веждито е тотален срам и позор за България и още повече за българската култура.

  Pivoley
 38. 38 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  [quote#32:"Роси"]Забелязваме обаче, че шефът на Рашидов, който не отминава компетентно нито една тема в публичното пространство, сега мълчи, като ятак на разпит. Все едно не е премиер на един простак, назначен от него за министър на културата. [/quote]

  Ми какво да прави - нали я си отворил устата, я проличало колко се е на.рал, тиквата му с тиква

 39. 39 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#37] от "pivoley":

  Какво поведение, какъв манталитет? Промиха ти мозъчето и драскаш. А нещо да си видял или чул от въпросния дебат в тел предаване?

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Леле, какъв съдържателен пасквил. Да изхвърчал министърът като ТАПА??? Вземете, че изтрезнейте.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 42. 42 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#9:"historama"]Защо Борисов се прави, че нищо не се е случило?[/quote]

  Бас ловя, че според борисов НАИСТИНА НИЩО не се е случило.
  Този няма мисловен потенциал, за да разбере сериозността на ситуацията.

 43. 43 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Весело

  [quote#42:"vhv"]
  Този няма мисловен потенциал, за да разбере сериозността на ситуацията. [/quote]
  Ша ма уморите ве хора. Хора ли казах?
  Айде бегайте на протеста, да не ви изпревари Петното.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 44. 44 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3125 Неутрално

  Демонстрираните не от вчера арогантност, но и нагаждачество на Рашидов ме навеждат на мисълта, че не се е двоумил, преди да приеме името Веждю Радишев и е подписал бързо-бързо онази срамна Декларация от 1985 г...
  Мълчанието на премиера означава, че той ще изчака още известен период, за да се ориентира в настроенията на хората. Ако прецени, че случващото се заплашва рейтинга и спокойствието му, нищо чудно Рашидов да се "събуди" с подадена оставка.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 45. 45 Профил на tefal
  tefal
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Защо Борисов се прави, че нищо не се е случило?
  Поствайте на фейса на Бойко за оставка на Вежди Рашидов, дано се сети най-после!!!!!!

 46. 46 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  До коментар [#1] от "Репей":

  Точно написано! 2001 г. много скоро, след като Иван Костов ликвидира Мултигруп, комунисти и мултаци, в това число Рашидов и Борисов са доста изнервени. Свикнали да деребействат и да правят каквото си искат по тошово време, получават неочакван отпор от един полицай! Синята община допълнително ги изнервя, защото са я загубили безвъзвратно. Но времената се менят... И ето идва 2016 г., когато с гласовете на много наивни десни избиратели, мултакът Рашидов и сикаджията борисов се събират отново, този път не като търсещи място за паркиране, а за нещастие на българите, като държавна машина за раздаване на правосъдие...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 47. 47 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  Втори случай на брутален и просташки натиск над свободата на словото по време на уж демократичното управление на герб и реформаторите. Жалка и тъжна работа.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 48. 48 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1429 Разстроено

  "Честно казано, хваща ме страх да си помисля какво ще остане след двата мандата на министър Вежди Рашидов."

  И мен ме хваща страх.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 49. 49 Профил на sirsven
  sirsven
  Рейтинг: 213 Неутрално

  В статията си "Писмо до Джон Бул", Тони Николов беше пресолил доста супата, и присъщата му ерудиция звучеше повече като инфантилно заяждане с Добрата стара Великобритания, но сега отново е на висота, точен е, и моралният му компас е включен. Хареса ми терминът "Людмилие", а пък за заплашителните Сатанински строфи на Рушди Веждиров повече нямам какво да допълня, освен едно - Простотията ходи по хората, и по брадите, и дори по художниците /скулпторите/...

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  [quote#47:"7777"] брутален и просташки натиск над свободата на словото[/quote]
  Вярното е обратното - БРУТАЛНА злоупотреба със свободата на словото в "денят започва", и истерии в педераст.и стил впоследствие !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 52. 52 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 815 Неутрално

  манталитета им е такъв че простолюдието им е длъжно и те са богопомазани...комунистическа и дс измет...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 53. 53 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 676 Весело

  Герпъджийска му работа. Веждито с кого друг да се другарее? Естествено с мутри, мутреси и подобни индивиди. Ми, те с Боко що са приятели. Това ни е елитът. Това харесва българинът. Това избира да го води по магистралите, към светлото бъдеще. И винаги стига на едно и също място. ПОД КРИВАТА КРУША.

 54. 54 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#17] от "Dexx":
  Е ,българите не само сами са си виновни ,че търпят простаци като Рашидов, но си преизбират и мутра за премиер.....Нещо и протести няма, нито срещу наглостта и некомпетентносттта на управляващите,но и срещу дерибеите в цацаратурата,съда......

 55. 55 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Да, дерибейство! Пълзящо натовски турско робство! разпищолил се минстър! По време на 3-ната, ДеПеСето искаше да хариже 10% ОТ ЗРЕМЯТА У НАС НА ДЖАМИЙСКИ настоятелства, и така да ревизира резултатите от Руско-турската война 1877-78 и последвалите я договори. Трябва да вземете страна. Политкоректното натовско пълзящо турско орбство, или свобода и независимост! Май днес заклеймявахте Динко от Ямбол, а? Е, тогава не се сърдете за пълзящото турско робство и дерибействането на мултака!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 56. 56 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#1] от "Репей":


  [quote#1:"Репей"]Къса ни е паметта за този подвиг от 2001 г., къса... [/quote]

  Не, нашата памет не е къса!
  Изобщо!

  Просто се сринахме до там, да ни завтарят за министър тогова!
  Дотолкова останахме без силици, че не им пука да ни сложат за министър авер на мафиота Илия Павлов и премиер - първа дружка на Маргините, Маджо и прочие мафиотска сган!

  Те знаят, че ще се снишим!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 57. 57 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#1] от "Репей":
  До коментар [#14] от "bludniq_sin":

  И двете случки ги помня мнооого добре. За жалост матряла е с къса памет и избира за втори път Мин. Председател със сходен на Рашидов манталитет, за който най -естественото нещо е да сложи Рашидов отново на този пост.

  П. С. Използвам думата "матрял" по отношение на сънародници, защото Той така ни нарича.

 58. 58 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 470 Неутрално

  един прекрасен квартет от бисери в областите в които се изявяват - ББ, Слави трифонов, набедения професор по всичкология и неподражаемия Ентелектуалец по задължение министър на културата.

  Тия четиримата са достатъчни за да огледалото на нацията и държавата.

  Истинските интелектуалци са се свили и изолирали от арогантната и креслива простащина налагана от посочените по-горе и техните пишман последователи.
  Назначения за министър е редно да си подаде оставката от срам и публична излагация

 59. 59 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  Министър и дерибей - това са синоними.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 60. 60 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#11] от "Wornoxmaniak По-буден от кукумявка":

  Щом и лехченския дебил се изказва по културата значи нещата в държавата са наистина много зле.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 61. 61 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  По времето,когато Любмила Живкова беше министър на културата,имаше виц:Синът на Премиера на Унгария,казва на баща си:Татко направи ме министър на океаните,а баща му отвръща,сине ние нямаме океан,а синът отвръща то и в България нямат култура,а имат министър на културата.Този виц май е актуален и сега...

 62. 62 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 223 Разстроено

  Еагти безочието му, егати овчедушието ни.
  Честно, адски ме разгневява мисълта, че въпреки това ще му се размине. Пак.

 63. 63 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Няма на кого да се сърдите,вие сами си избрахте мутри да ви управляват и да ви бият...

 64. 64 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Ще му се размине,защото Тиквата се е покрил и мълчи...

 65. 65 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1227 Весело

  Рашидов в ролята на Зевс ... Гръмовержец!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 66. 66 Профил на sebastians
  sebastians
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  "Дерибейството на министър Вежди Рашидов е срамен факт за цялото българско общество.
  И ми се струва, че тъкмо думата "дерибейство" е най-точният термин, описващ сегашната ситуация. А не "самозабравяне", "беззаконие", "дебелоочие" или каквото и да било друго."

  !!!

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 67. 67 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#54] от "thepirineagle":

  Имаме стабиУност 😉

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 68. 68 Профил на lutece
  lutece
  Рейтинг: 213 Неутрално
 69. 69 Профил на Punka's
  Punka's
  Рейтинг: 213 Неутрално

  кво да кажа

  еми такъв ни е материала

  Всичко, което може да се яде, е обект на властта.
 70. 70 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Какъвто премиерът такъв и министъра му на културата -безпардонна мутра ! Културните хора трябва да излъчват достолепие и респект с държането си навсякъде, а не собственическо чувство към народ, предмети или духовна дейност !

 71. 71 Профил на Люси
  Люси
  Рейтинг: 213 Неутрално

  БНР и БНТ си заслужават обидите.Това,че там работят хора,като Горан Благоев и Ангелов не пречи оттези медии да прелива от сервилност и още по-лоши неща(Митю Цонев например).В мафиотска държава,където населението ж ивее не на дюшеци,а под дюшеци,наличието на подобни медии е направо вредно.Но досадата,която произвеждат донякъде смекчава вредителството.

 72. 72 Профил на stierlitz
  stierlitz
  Рейтинг: 213 Неутрално
 73. 73 Профил на tefal
  tefal
  Рейтинг: 213 Неутрално

  http://www.bambi.tirol/index.php?m=982&lang=1
  Това е сайтът на хотел "Бамби", австрийските алпи.
  Ако все още не сте планирали своята лятна почивка, семейство Рашидови ви кани ...

 74. 74 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 400 Неутрално

  До коментар [#62] от "linard":

  за да не му се размине,
  днес ела на протест в 19.30
  пред министерството на културата.

 75. 75 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Винаги съм се чудел какво е общото между този човек и културата? Човек като го види на улицата прилича на клошар махмурлия...

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 76. 76 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 367 Весело

  Цъкнах заглавието с надеждата да става въпрос за Кунева... Но не.

 77. 77 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#60] от "rex":

  Не си ми на нивото да се занимавам с теб.
  Мравка се бори с дърво.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 78. 78 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#77] от "Wornoxmaniak По-буден от кукумявка":

  То това че си дърво е повече от ясно.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK