Изборът на кандидат-президент - между покер и конкурс по красота

Бойко Борисов и Цветан Цветанов

© Цветелина Белутова, Капитал

Бойко Борисов и Цветан ЦветановЕдинственото ни условие е кандидатът на ГЕРБ за президент да бъде разпознаваем за обществеността.


Това заяви в края на миналата седмица председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в сутрешния блок на БНТ.


Единственото условие.
Не стана ясно, а и водещият не го попита – с какво трябва да бъде разпознаваем кандидатът. Очевидно няма значение, човекът трябва да е известен, останалото са подробности.


Разпознаваеми са много хора в държавата. Христо Стоичков и Бойко Борисов като че ли са на топа на класацията, знаят ги и навън. Слави Трифонов. Волен Сидеров. Азис. Бареков. Гала. Динко от Ямбол. Николета Лозанова. Криско. Митьо Очите. (Луна вече стартира кампанията си.) Изчерпателен списък няма как да се направи, но пък има една закономерност – много от разпознаваемите нямат фамилия, карат с едно име или прякор. То им е достатъчно, за разлика от останалите, ординерните хора.


Стойностните, достойни, почтени, интелигентни хора, които всеки от нас познава, при това немалко, са абсолютно неразпознаваеми за широката публика. Ерудити от всякакви области - юристи, икономисти, журналисти, университетски преподаватели, писатели, хора на изкуството, всеки от тях доказал се в професията си и спечелил заслужено уважение, но безперспективно непознат на широката публика.


Проблемът, всъщност, е в дълбокия, цивилизационен разлом между представите на г-н Цветанов и на съпартийците му за това що е избор и самата идея за демократични електорални избори.


Изборът, както го представя г-н Цветанов, е нещо средно между покер и конкурс за красота "Мис/Мистър президент". Изважда се кандидатът


като коз от ръкава в последния момент


и за него не остава време за друго, освен да призове за световен мир.


Същинската изборна кампания се очертава по-малко от месец. Как ще ги стигнем американците? – вече не е актуален въпрос. Занапред те ще ни догонват с тяхната разточителна кампания над година за един пършив мандат от 4 години.


Изцяло неоснователни ще се окажат очакванията кандидатите в президентската кампания да споделят с електората визията си за:


- президентските правомощия и начина на тяхното упражняване;
- държавният глава като олицетворение на единството на нацията, президент на всички български граждани, независим политически и корпоративно;
- президентът като представител на страната в международните отношения, силните и слабите страни на българската външна политика, неговите приоритети в тази област;
- президентът като върховен главнокомандващ и председател на Консултативния съвет по национална сигурност /КСНС/;
- упражняването на правомощията по даване и отнемане на гражданство, даване на убежище, помилване, опрощаване на дългове;
- критериите за назначаване на дипломатическите представители, членовете на Конституционния съд от президентската квота, както и другите назначения, които конституцията и законите му предоставят;
- правото на вето;
- гаранциите за екипна работа със своя вицепрезидент (след последния мандат това е наложително). Подбор на съветници;
- основните вътрешнополитически приоритети пред управлението на държавата, включително съдебна реформа, демографска криза, здравна реформа, образователна;
Ит.н.


Доколкото и другите президентски кандидатури се очакват в последния момент,


дискусия по тези теми няма да има


Както става ясно от разясненията на г-н Цветанов, който е и всепризнатият изборен стратег на ГЕРБ, късното обявяване на кандидатурите и скъсяването на реалната изборна кампания до един месец преследва благородната цел да спаси избирателя от популизма. Кандидатът на ГЕРБ вече ясен, но "чисто тактически" ще бъде обявен през септември, защото "трябва да бъдем притеснени от популизма, който може да бъде впрегнат в една предизборна кампания, защото, както Великобритания, англичаните в момента преценяват, че изборът, който са направили само преди няколко дни, е грешен не можеш да промениш избора си два или три дни след това." Затова ГЕРБ не трябвало да допусне да се вкара цялата предизборна машина, за да бъде "дискредитиран" и "смачкан" техният кандидат, както това било направено с парламентарните избори през 2013 г. със сигнала за Костинброд.


Другояче казано,


за да няма популизъм, няма да има и изборна кампания


Когато Цветан Цветанов заклеймява популизма, това е все едно Памела Андерсън да протестира срещу силикона. Ама не е толкова смешно.


Иначе е прелюбопитно, кой ще е този тъй "разпознаваем" кандидат, който същевременно е толкова уязвим откъм публични атаки. Как досега се е опазил от обществено разголване и как смята да го кара през петте години мандат?


Тепърва предстои да разберем и защо действително ГЕРБ бави кандидатурата си – дали защото всъщност още нямат кандидат, дали защото все още текат задкулисни пазарлъци между политическите сили кой да бъде назначен за следващия държавен глава (докато ние си мислим, че избираме), дали защото определеният за кандидат е толкова срамен, че по-добре името му да се пази в тайна до последно.


Бащите на американската конституция преди повече от два века са написали, че изборът на президент трябва да се извършва от хора, които са способни да оценят необходимите за поста качества и които работят при благоприятни условия за обсъждане и трезво съпоставяне на всички основания и подбуди, ръководещи техния избор.


"Процесът на изборите дава морална гаранция, че длъжността на президента няма да се падне на човек, който не е във висока степен надарен с необходимите качества. Дарбата за низки интриги и дребните хитрини на популизма могат да стигнат само за издигането до първо място в отделен щат; но на човек ще са му нужни други таланти и други достойнства, за да завоюва уважението и доверието на целия съюз или на такава значителна част от него, каквато би му потрябвала, за да кандидатства успешно за видния пост на президент на Съединените щати. Няма да бъде пресилено, ако кажа, че на това място почти винаги ще виждаме хора, прочути със способностите и добродетелите си." (Хамилтън, "Федералистът")


Разбира се, това е един идеал и, като всеки идеал, той е непостижим. Вижда се и от актуалните събития. Важно е равнението по този идеал - прочути със способностите и добродетелите си.


Други се прочуват с крилатата фраза - "Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9212 Весело

  Борисов: „Имаме да свършим много работа, докато дойде времето, когато цял месец ще обсъждаме кандидатите за президенти, и това не е тема, която да коментираме всеки ден. Има си процедури, които ще спазим, а и искаме сегашният президент да си изкара мандата в необходимия комфорт – непрекъснато идват президенти, той пътува и участва в международни срещи и е добре за страната той да има авторитет, с който да изпълнява функциите си“…!!!

  Не виждам смисъл да коментирам…

  Горкият Обама! Откога не може да си върши работата, щото вървят президентски кампании и вътрешни избори...?

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1406 Весело

  Аз мисля, че една жена-Президент дюшеш ще ни дойде, особено ако се казва Кристалина Георгиева!

 3. 3 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 3358 Весело

  "Изборът на кандидат-президент - между покер и конкурс по красота."

  С покера е по-сложно,но красавици в България има достатъчно.
  https://www.google.bg/search?q=%D0%BC%D0%B8%D1%81+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F&espv=2&biw=1680&bih=919&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwj9rrTo_-LNAhWDShQKHTZYDLYQsAQIIw&dpr=1
  А,това:"... изборът на президент трябва да се извършва от хора, които са способни да оценят необходимите за поста качества и които работят при благоприятни условия за обсъждане и трезво съпоставяне на всички основания и подбуди, ръководещи техния избор."-това е било отдавна,пък и не е било у нас,така че не важи.

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  Ще бъде интересно. Явно не могат да извадят читав чист кандидат и ги крият до последно. Ако можеха да минат с гласуване за партии пък те после да си назначат нЕкой дето да го ръчкат както си искат щеше да е най-добре.

 5. 5 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  Ако Цвъки немаше бюджета, който има сега и патките на село щяха да го избягват.
  Ама нали е "гоуемец" от най-гоуямото село, пък и с костюм и кола на държавна издръжка и с охрана делта форс

 6. 6 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 763 Неутрално

  [quote#3:"objektivist96"]красавици в България има достатъчно[/quote] ...предимно мустакати кандидат-президентки , с негърски ноздри, закичени на остри клюне.

 7. 7 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  По-скоро е необходим културен и възпитан човек.
  Все пак основната му работа е да представлява държавата.

 8. 9 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  "Същинската изборна кампания се очертава по-малко от месец."

  Няма да има предизболна кампания, но това може и да им изиграе лоша шега. Много хора са все повече отвратени и няма да гласуват за кандидата и, който и да е той

 9. 10 Профил на Chudomir Neznakomov
  Chudomir Neznakomov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Да наистина ранното издигане на кандидатура е принципрен, но и с практическо значение въпрос. Каква е тази кампания, ако не се знае до последния момент за кого ще гласуваш ? Как ще избереш най-достойния, ако нямаш време за преценка. Обобщено, липсата на прозрачност е прекия път до модела „Кой”, дори когато намеренията може и да не са такива. Но, по-скоро рано , отколкото късно стигаме до него при липсваща визия и предвидимост. Потвърждението намираме в сегашната ни действителност.

 10. 11 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 546 Весело

  Аз не бих се притеснявал, че не знаем името на ГЕРБавия кандидат, защото ТОЙ ще бъде поне:
  1. Интелигентен, като това което имаме за зам. председател на ГЕРБавите
  2. Душевно богат, като вожда и учителя. Оня с "вие сте прости и аз съм прост
  3. Културен, като Главния Мултак на Републиката
  4. Почтен като неизвестното "лице" И.Ф. и собственика на 6 апартамента, купени със заеми от пенсионери
  5. Образован, като Калинка
  6. Проевропейски настроен, като учителка по руски и воджа и учителя - оня с "простите"

  Както и да се казва ТОЯ кандидат, той ще вдигне още по-високо знамето на ГЕРБавите с мотото на вожда ...АЗ СЪМ ПРОСТ!

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 11. 12 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Дневник/ДСБ с удоволствие, както винаги, клейми само ГЕРБ, и никога другите ... а, и не показват своя кандидат, по принципа не ме гледай какво не/правя, а каквосрещу кого говоря

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 12. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Нямам никакво намерение да адвокатствам на Цветанов, но не мога да не поспоря с автора.
  Едно е да поставяш теоретично въпроса "Що е то демократичен избор?", па било и в частност президентски такъв и съвсем друго нещо са сравненията с покер, или с изборите в САЩ.
  Първо в покера ръката се показва след приключване на раздаването и условието е да се плати, иначе така и няма да разбереш какво си избрал, а и няма "козове" в тази игра. Там дето има "козове", те са напълно разпознаваеми и известни. Вероятно автора е визирал фокусиоте с карти, но това е друга ема.
  Що се отнася до сравнението с изборите в САЩ, поне според мен сравнението е неприложимо по следните причини:
  1. Ролята на президента там и у нас са толкова различни и според мен не подлежат на сравнение, но ако към тъова добавим ролята на американския президент в световен мащаб и го сравним с нашия....без коментар, но все пак редно е и усилията, средствата и времето да са пропорционални на тези разлики.
  Второ, ако погледнем цитата приложен от автора:

  "Дарбата за низки интриги и дребните хитрини на популизма могат да стигнат само за издигането до първо място в отделен щат; но на човек ще са му нужни други таланти и други достойнства, за да завоюва уважението и доверието на целия съюз или на такава значителна част от него, каквато би му потрябвала, за да кандидатства успешно за видния пост на президент на Съединените щати. Няма да бъде пресилено, ако кажа, че на това място почти винаги ще виждаме хора, прочути със способностите и добродетелите си." (Хамилтън, "Федералистът"
  и го съотнесем към текущите президенстски избори и резултатите на Тръмп, няма нужда човек да е голям специалист в согиологията и политологията, за да стигне до извода, че едно е да предполагаш че нещо ще стане по най-добрия начин ( както смята Хамилтън, а очевидно и автора на есето) и съвсем друго се случва в реалния живот.
  И всъщност от цялата филипика остават нападките срещу Цветанов и ГЕРБ, между впрочем в голямата си част заслужени от него и тях, но по някакви, не много ясни за мен причини, се пропускат всички останали участници в тези избори - къде е принципната разлика между това което вършат в ГЕРБ и това което вършат и останалите от парламентарно представените партии?

 13. 14 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  Най-лошото е, че повечето българи не могат да направят смислен и рационален избор...! Разпознаваем означава, хората да са го виждали по телевизията, с което разпознаваемостта приключва. С, какво е разпознаваем, както се пише и по-горе, не е толкова важно...!
  Единственото положително, след цялата президентска кампания е, че ако Бойко Борисов влезе в президентството, ГЕРБ слиза от политическата сцена в рамките на година или две...!

  Бивш tww09306483.
 14. 15 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  “Бащите на американската конституция преди повече от два века са написали, че изборът на президент трябва да се извършва от хора, които са способни да оценят необходимите за поста качества и които работят при благоприятни условия за обсъждане и трезво съпоставяне на всички основания и подбуди, ръководещи техния избор.”

  Американците не гласуват пряко за президент.
  Независимо, че правомощията на президента при тях и при нас различни. Ако у нас президентската институция изчезне, почти няма да се отрази на страната. Просто ще се кефим на коледното обръщение на Баце...

  I Want To Believe
 15. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  Страхотен анализ на М.Веселинова. По основните въпроси няма да има дебат, защото „разпознаваемите“ гербери нямат капацитет за това. Очаквам наистина популизъм от Гоце, Жорж Ганчев ,каракачанката , „разпознаваемия“ и като бяла лястовичка един кандидат от гр.съвет на РБ

 16. 17 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1422 Весело

  Добре, много добре казано, г-жо Веселинова :)
  Комбинациите, "философията, идеите на простака" ,
  винаги трябва да лъсват , да бъдат разобличавани , особено в мутренска България ..
  Тук нещата , СЕГА , са многообразни и разнопосочни ..
  Трябва , на първо място - да си ВЕРЕН на Боса !!
  Във всяка банда - а такава ни управлява - да си верен на Боса - е най- важното !!:)

  BIG AL
 17. 18 Профил на dipleng
  dipleng
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Пак ли ще се сравняваме с Щатите. Там отношенията са малко по-други от нашенската селяндурщина, злоба и завист. На Обама нищо не му пречи да изкара мандата си, но я вижте какво е отношението към нашия президент - как ли не е наричан, какви ли грехове (и престъпления) не му се приписват. Да не говорим за откровената злоба на русифилистиците, защото нарича нещата с истинските им имена, когато разкрива страшната същност на съветския империализъм.

 18. 19 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1422 Весело

  На второ място е ПОСЛУШАНИЕТО ..
  Слушаш, изпъняваш ,без да мислиш ..
  Нужно е за бъдещия тодорживковски ТЕАТЪР , който ще се разиграва :)
  Не може и за момент да се допусне втори Плевнелиев, който, дори не беше радикален :) и си траеше, през по- голямата част от времето :)
  Послушание - модел тодорживков ..Имаше си Мин. председател, и сдружени БЗНС и ОФ , и разни други другари -
  НО ВСИЧКИ СЛУШАХА НЕГО - какъвто и пост да заема :
  А ТОЙ- СЛУШКАШЕ МАСКВА !!
  Сега схемата е същата - такъв трябва да бъде президентът :
  Какво друго могат да искат някакви мутри ???
  Сега, разбира се, мутрата не слуша НИКОГО- може и ЕС и НАТО дори да напуснем,
  но е важно - САМО него да слушат , другите охльови в държавата ..и Цецо,разбира се, клоунът ..

  BIG AL
 19. 20 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1422 Весело

  На трето мято - трябва да НЕ Е по-умен от Боса !!!
  Да е длъжен да цитира , непрекъснато Боса , да му показва ИЗВЪНРЕДНО уважение - с поклони и да е ясно !! Той , Босът командва бандата , я не някакъв си ..президент ...
  Подразбира се - - никакво самостоятелно мислене ..
  В бандите - няма такова :)

  BIG AL
 20. 21 Профил на dipleng
  dipleng
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#11] от "За европейските граждани ГЕРБ=БСП":
  Като е толкова прост, как печели избори 10 (десет) пъти.
  Като сте толкова умни, как допускате толкова прост човек да е начело на държавата. И на тези избори - пак ще победи ГЕРБ.

 21. 22 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 858 Весело

  Дааа, не е лесно да намериш честен и читав човек в герП. Ма, пък е най-голямата организация по територията. Най-обичаната. Много са, силни са! Аз ще си гласувам за Цецо. Щото четох из многотиражките, трудовите и часовите, колко е умен, разумен и дипломатичен. Как красиво се изразява, колко благ, но строг държавник е. Но, най ме впечатлиха честните очи и одухотвореното му лице, дето е видяла авторката.

 22. 23 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1422 Весело

  Разбирасе и други качества ще притежава кандидатът на ГЕРБ !! За мен , обаче , е по- важно ДРУГО и съм много ЛЮБОПИТЕН ,да призная :)
  КОЙ точно ще се съгласи на горното писано,
  КОЙ ще бъде човекът на МУТРИТЕ в България ,
  кой ще се унижи, по този начин,
  кой палячо :)
  Кой ще бъде приятел с пеевски, като Боса си, с Гоце , с доган, със златев и сие червената пасмина :)
  Кой ще изпълнява ТАКА - президентските си функции..
  Кой ще бъде този палячо??
  Това ме интресува:)
  И да му мисли - като ТАКЪВ и на ТЕЗИ представител - какво го чака и от мен :)
  Живеем, все още , в свободна държава :)))
  Няма само медиите на пеевски - да го подкрепят ...)
  Та, чакам палячото, представител на МУТРИТЕ в България и напъващ се да стане ...президент :)
  Разбира се, простолюдието, купуването на гласове, сделките , мутрите и т.н.,
  МОЖЕ пак да надделеят,
  но, ду.е да му е яко - да си знае, този евентуален президент - какво го чака ...:)))
  Лафовете му - като представител на горните - няма да минават :)
  Няма да бъдем толкова възпитани, като г-жа Веселинова :)))

  BIG AL
 23. 24 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1422 Весело

  И ще си имаме гербаджии на власт ,
  докато българският гражданин , не разбере,
  че една банда- няколко хиляди души , управляват , крадат и заливат България с простащината , малограмотността си, алчността си ,
  ИЗЛАГАТ ни пред цяла Европа и т.н..)
  Ние, останалите , НЕ СМЕ прости и няма да се разберем, с тях :))

  BIG AL
 24. 25 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1422 Весело

  Е, чакаме, ще почакаме човечето, малкото, което ще е избранникът на Цв. и Боко банкянски ..
  Те вече показаха, че са ДАЛЕЧ от интелигентите , умните в България ./Съдебната реформа и т.н../..
  Чакаме куклата на конци , която ще словоблудства и ще се представя за такава , каквато НЕ е ...)
  Дори цар Борис , нямаше ТОЛКОВА власт , като днешните мутри ..)
  Живеем в интересни, мутренски , руско-агентски, скапани времена ..
  А можеше да сме вече доста напред в ЕВРОПА ...)

  BIG AL
 25. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 27 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#26] от "Белият Негър":

  Истината боли и не е винаги приятна, нали брато!
  А иначе, от всичко на този свят, най мразя расовата дискриминация и негрите .... особено белите!

 27. 28 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3553 Неутрално

  До коментар [#18] от "dipleng":

  Ами то главно от ГЕРБ и от вицепрезидента идваха атаките към президента през всичките години.

 28. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8960 Неутрално

  Той и професор Вучков е разпознаваем, но...

 29. 30 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 374 Неутрално

  А нещо за другите кандидати да пишете, примерно за този на Реформаторския Блок?
  А, те май също не са номинирали никого.

  Значи и те играят покер, или не?

  То бива плюене, бива, ама се оляхте бе десебари

 30. 31 Профил на pe6kata
  pe6kata
  Рейтинг: 415 Неутрално

  А бе за какъв "избор" на кандидат-президент се говори бе? Всичко е бля-бля. Просто Боко Т. ще реши в последния момент дали да се кандидатира или не. Това е, другото е бля-бля.

 31. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 33 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Да, бе, Цветанов, вашето магаре ще бъде избрано. Това е сигурно. Интригата е само дали то пък няма да се казва Ивайло Калфин...
  Не, не е парадокс. Пазарлък е...

  Who Is John Galt?
 33. 34 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 804 Неутрално

  [quote#33:"heavymetal"]Интригата е само дали то пък няма да се казва Ивайло Калфин...[/quote]

  Може и контрапрезидент Маргарита Петкова да предложат. Тя се вписва в профила им.

 34. 35 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дедо Либен":Дедо Либене , това е една надуваема кукла. Помпат я до спукване !

 35. 36 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  До коментар [#18] от "dipleng":Прочети Марк Твен - Как се правят избори , преди повече от сто години в твойта Америка.

 36. 37 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4651 Гневно

  [quote#0:"статията"]Изчерпателен списък няма как да се направи, но пък има една закономерност – много от разпознаваемите нямат фамилия, карат с едно име или прякор. То им е достатъчно, за разлика от останалите, ординерните хора. [/quote]
  Ами да го направят кастинг бе!
  Вместо избори за личност, която да бъде работеща и народо-отговорна политическа фигура, да им дадат по една известна личност която да могат да пресъздадат на естрадата.
  Така и така политиците ни станаха големи артисти, що да не направят едно...."Като две капки вода" за избиране на новия президент.
  Само така циркът щер бъде пълен.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 37. 38 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 402 Разстроено

  До коментар [#9] от "daam": Хората като не гласуват, партийците още по-лесно ще си изберат, който си искат.

 38. 39 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4651 Весело

  [quote#25:"BIG AL"]Е, чакаме, ще почакаме човечето, малкото, което ще е избранникът на Цв. и Боко банкянски .. [/quote]
  Ми ти как мислиш?
  Да избираме?
  Глупости! Това е работа само на Цв.Цв. и Боко!
  Това не е на магарето работа!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 39. 40 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2079 Неутрално

  До #37 Храбър.А защо да не направим кастинг за президент като България търси талант,ще могат да се явят и Бисеров и Волен и Янето и още много все отбор юнаци...

 40. 41 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 997 Неутрално

  [quote#30:"buljubei"]А нещо за другите кандидати да пишете,[/quote]статията коментира думи на председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов! това е и темата й!
  и защо все повтаряте "другите", не е ли ясно защо най интересен е кандидата на ГЕРБ? Защото ако е читав (какъвто се оказа плевнелиев) - на 2-и тур РБ ще го подкрепи и това ще е следващия президент!
  но ако не е читав напр. ГЕРБ сглупи с Цветанов, Бокова или пък Цачева.... става интересно. особено ако РБ извади силен кандидат - дясно мислещите може да го предпочетат пред споменатите лица.

 41. 42 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#41] от "bgpatriot":

  Абе РБ вместо да "го вади" все в гащите на ГЕРБ гледа, май.

  "Тепърва предстои да разберем и защо действително ГЕРБ бави кандидатурата си – дали защото всъщност още нямат кандидат, дали защото все още текат задкулисни пазарлъци "

  А защо авторът не задава този въпрос на БСП или на ДПС или на РБ дори?

  Техните кандидати не са интересни ли?

  И не, статията не коментира думите на Цветанов. По скоро е обратното, думите му са извадени от контескта и са използвани за подкрепа на тезата на "автора".

 42. 43 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Защо е нужно да се знае кой е кандидата?Състезанието между куц или сляп кон е смешно! Кой разумен политик ще се подложи на унижение да бъде президент? За мен най-подходяща е съпругата на г-н президента Плевнелиев! Тя не си позволи да бъде шут- първа дама и показа, че стои над дребните интриги и суета!

 43. 44 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  Хайде, радетелите за "по-малкото зло", стига сте плакали! Никой не ви е виновен! За поддържниците на ОПГ-ГЕРБ, всичко е ОК! Но вие, как и с какви очи ревете срещу Мафията, която подкрепихте с вота си?! Сега и за бъдеще, ще берете плодовете на "умния" си избор!

 44. 45 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#42] от "buljubei":"А защо авторът не задава този въпрос на БСП или на ДПС или на РБ дори? "

  Ако си мислещ, т. е. ако можеш да мислиш, не би задал този въпрос. Отговорът на този въпрос е просто губене на време. 45. 46 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#44] от "batzdravo":
  Да ти обърна внимание на 1 прост факт.
  В последните години за ГЕРБ са гласували над 1 милион души . Не еднократно.
  Как ти се струва, всички ли са тъпи или мафиоти?


 46. 47 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#45] от "batzdravo":


  Ако си мислиш, че ти мислиш, не е така.
  Само си мислиш, че мислиш.

  Въпросът ми е ясен.
  Стига вече - Герб това, Герб, онова. Дайте да видим вашите кндидати.


 47. 48 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1422 Весело

  До коментар [#46] от "buljubei":

  В последните години за ГЕРБ са гласували над 1 милион души . Не еднократно.
  Как ти се струва, всички ли са тъпи или мафиоти? :)))))
  .......................................
  .........................................
  ИЗЛЪГАНИ от мафиоти и мутри :
  И НЕ са над 1 милион, а бяха около 890 000- на последните избори ...
  Последните години, както казвате - от 117 депутатите на ГЕРБ- станаха 84 ...) Тридесет и три по-МАЛКО , ако ми е вярна сметката :)- което не пишете , разбира се :)

  И то 84 - защото ГЕРБ щеше да ПРАВИ - РЕФОРМИ - Съдебна и т.н. , и нямаше индикации - 'обещания " , да ги ПРАВИ с Пеевски, ГОце, доган и цацата :)-
  а не с Христо, съдия Петков, Радан и т.н...:)

  А на следващите избори ???":)
  След тази лъжа и "реформата' на Гоце , доган, пеевски и цацата ??? КОЛКО ЩЕ СА ???
  Хахахахаа.....

  BIG AL
 48. 49 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1422 Весело

  До коментар [#47] от "buljubei":

  Дайте да видим вашите кндидати. :)
  ...............
  О..о..оо. ще ги видите ,
  но НЯМА да са МУТРИ, симеоновци, сикаджии, Вифаджии, лелки и БКП фуражки ...))
  Както вече писах - чакам с нетърпение , куклата на конци , която Боко и Цв. - ще измъкнат за кандидат ..ТОЙ просто НЕ може, не писано, не е възможно - няма да е позоволено - да надхвърли УМСТВЕНИЯ капацитет - на горните двама БОНЗИ - на ГЕРБ-а !!
  Хахахахааа...
  Някое кандидат - чичероне- подвластно безпределно на сикаджията :) Верен на бандата мутри, която ПАК ще се опита да излъже българските граждани....
  Хахахахаааа...

  BIG AL
 49. 50 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#46] от "buljubei":

  В последните години за ГЕРБ са гласували над 1 милион души . Не еднократно. Как ти се струва, всички ли са тъпи?...

  ---

  Милиарди мухи всеки ден кацат върху изпражнения и се хранят с тях.

  Нима те са тъпи? Нима ежедневно правят грешен избор? Една - да сгреши... Но всички мухи - едновременно да грешат?! Не, не е възможно.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 50. 51 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#49] от "BIG AL":

  ""О..о..оо. ще ги видите , ""

  Ми хайде първо да ги видим, пък после ще си говорим.

  Не ти ли се струва малоумно, да обвиняваш някого в нещо, което и самият ти правиш.

  Просто нямате моралното право да се изкарвате някакви белоснежни гугутки.
  Ако бяхте изкарали своите кандидати явно, тогава щяхте да имате морално право да искате това и от другите.

 51. 52 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#50] от "ISTORIK":

  За мухите не знам, не съм муха.
  Милиони кучета , примерно, се ближат всеки ден отзад.
  Кучета, какво да ги правиш.
  Хората са хора, а не мухи.
  Имат глави да решават.
  Мисълта ми е, че няма как всички да са тъпи и прости. Или купени. Още по-малко да са мафиоти.
  10 пъти подред Борисов печели избори, значи.....
  поне за сега има това, което е най-важно за един политик - доверие.

 52. 53 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Да, народът все още му вярва, както преди това вярваше на царя, после пък - на Бареков.

  Проблемът на всеки политик е, че доверието на избирателите лесно се печели, но още по-лесно се губи. След като загубят доверието на избирателите си, по-важните политици ще управляват само в учебника по история. Ако историците им намерят място в него, разбира се.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 53. 54 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 346 Любопитно

  Абе разправят, че внукът на Т. Живков е бил голям покерджия. Ако пък е красив, като бодигардовете на дядо си, напълно отговаря на изискванията на ББ.

  От гореизброените имена като най разпознаваеми, разпознах с лекота само Стоичков и Борисов.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK