Има ли кой да скъса примката около врата на ЕС

При откриването на магистрала Люлин, 2011 г.

© Георги Кожухаров

При откриването на магистрала Люлин, 2011 г.Страхът от неизвестното ще властва известно време не само над финансовите пазари, но и над инвестиционните решения. Великобритания така или иначе беше с единия крак в ЕС и с единия навън – не е член на Шенген или на еврозоната например. Така че излизането от съюза само по себе си не е толкова страшно.


По-съществен е въпросът дали това няма да породи верижна реакция. Популистки политици от Франция, Холандия и други държави вече поискаха референдуми за напускане и в техните държави. Такова действия от страна в сърцевината на ЕС вече би означавало сериозен риск пред съществуването на самия блок.


Рецесията в ЕС става по-възможна
независимо какво ще се случи оттук нататък. Много е вероятно цените на имотите и работните места в Лондон да спаднат значително (те вече го направиха заради поевтиняването на паунда).


Нестабилността в Европа ще доведе до пренасочване на инвестиции към други региони. Още повече - не е решена предишната криза на континента – с държавните дългове на страните от южната му част. Затова и не е случайно, че не само британската лира, но и пазарите в цяла Европа и особено в Италия и Испания пострадаха най-силно.


Не е случайно и поведението на европейските лидери. Те са поставени пред


много сериозна дилема


Разумът подсказва, че раздялата с Британия трябва да бъде максимално джентълменска – така че търговията от двете страни на Ламанша да не пострада. Обаче от друга страна тъкмо това, че Брекзит няма особени последствия за напускащия би поощрило центробежните реакции.


Така че драмата в Брюксел е пълна и критикуващите слабото лидерство там са абсолютно прави.
Исканията за промяна и коментарите срещу брюкселската бюрокрация вече са повсеместни. Те са основателни. Хората с костюми в Брюксел, които смятат, че светът се върти около тях, са избягали сериозно от реалността. Заучени фрази, безсмислени конференции, които служат за напомпване на самочувствие... Въобще не става въпрос за размера на краставиците. Това е неособено успешна метафора.


Разликите обаче идват в това


как си представяме промяната


Издръжката на апарата на ЕС ни струва под 6% от общия бюджет на ЕС. Дори и да го разкараме целия, ще спестим на държавите вноски за под 10 млрд. евро. Над 80% от разходите са свързани със земеделските субсидии и структурните фондове (тези, които помагат на изоставащите региони да я карат някак си). Та когато се призовава за рязане на разходите, трябва да се уточнява и на кои точно разходи. Дали на субсидиите на земеделските производители или на парите за строеж на магистрали, метро, стадиони, спортни зали, за конкурентоспособност. И кой ще е този кандидат за шеф на еврокомисия, който ще се кандидатира за поста с подобна програма.


Дали например България, чийто премиер се хвали именно с постиженията си по "усвояване", ще подкрепи такъв ръководител? Нали тези разходи хранят цялата плеяда консултанти, партийни кадри, едри бизнесмени, местни кметове и велможи. Дали и другите "усвояващи" ще се зарадват?


Ако имат здрав разум – да. Само че не е сигурно, че сред правителствените ръководители има много такива. За тях позицията да харчат парите от общия кюп (защото различните фондове не се управляват директно от Брюксел) и в същото време да обвиняват Брюксел за какво ли не, е много удобна.


На хоризонта не се забелязва този европейски лидер, който да тропне по масата и да спре общата далавера. Което повишава неимоверно риска от дезинтеграция на общността.


Иначе програмите, по които се харчат най-много пари от бюджета на съюза, въобще не са ефективни и не постигат резултатите, за които са създадени. Не забелязваме хората да се връщат да живеят в Трънско например, или във Вършец, затова, че там е построена нова спортна зала.


Напротив, резултатите в дългосрочен план са трагични. Неслучайно държавите с най-сериозна дългова криза са точно тези, които в продължение на най-много години са били нетни получатели на европари. Много вероятно е и ние да се окажем в този капан. Изливането на пари за ненужни обекти е все едно да подариш чисто ново Ферари на човек със заплата от 500 лева. Със задължението да се грижи за него като добър стопанин през следващите 10 години, защото иначе ще го накараш да си плати цялата цена на автомобила. Естествено, че този човек ще фалира. Така и с нашите общини, пък и с държавата.


Тези уж "безплатни" вложения от еврофондовете
ще излязат златни


като дойдат сметките за поддръжката им. В същото време стимулират контролираната бедност там, защото поминъка, който създават, е изкуствен.


Далеч по-ефективна мярка за устойчиво развитие на бедните региони би била на работещите там просто да им се отменят всички данъци. Вместо ЕС да плаща за строителството на паметници на глупостта, нека да поеме тези вноски за определен период. Дори не само данък общ доход и данък печалба, но и местните данъци и такси. Ако сметнем какви са бюджетните постъпления от 30-те най-бедни общини в страната, сигурно са смешни.


Минималната инвестиция за осигуряване на постоянно пребиваване в страната за чужденци да бъде по-ниска за изостаналите райони. Разбира се има и смислени, но не прекалено големи, инвестиции в инфраструктура. Това са напълно пазарни механизми, доколкото обезлюдяващите се и бедни райони са такива, заради благините от свободното движение на хора, стоки и капитали, които по принцип носят повече богатство за целия ЕС.


Такива прости мерки биха стимулирали бизнес активността там в много по-голяма степен от всякакви структурни, кохезионни или други фондове с "фешън" имена. В прилагането им обаче има един сериозен проблем. Много по-трудно се краде. Та така.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Някаква паника ли всява Владислав че вече ми омръзна от специалисти и пророци и не ми се чете? По принцип БГ "анализаторите" се изокват само за да ошашавят народа, та мисля да го пропусна . Като се появи анализатор да каже :" Според мен европейските лидери и народи ще проявят мъдрост и ще се сплотим на континента още повече" ми се обадете скъпи съфорумци да го прочета.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 450 Весело

  "Въобще не става въпрос за размера на краставиците. Това е неособено успешна метафора."

  Британия потъва, а бюрократите се чудят как да си изправят краставиците. Това е точната метафора.

  Иначе, написаното е точно, но твърде меко. Насрещният влак се виждаше още с провала на конституцията. След това потъването на PIGS. Всички политики на Брюксел са реактивни - като стане зле положението се взимат мерки. Така ЕС прескача от един пожар на друг без ясна визия за напредък или бъдеще. Единственото спасение е разтуряне на сегашните структури. На първо време управлението да се поеме от съвета на външните министри и да се освободи ЕЦБ от политическата зависимост.

 3. 3 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#1:"oporna_to4ka"]Според мен европейските лидери и народи ще проявят мъдрост и ще се сплотим на континента още повече" ми се обадете скъпи съфорумци да го прочета. [/quote]

  Точка, теб си те знаем, че си с непоклатима вяра...в ЕС, в Бочко и който е на власт..

 4. 4 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  Много вярно написано. В България цялата политика се насочи към усвояване ( от правилните хора ) ресурси по различни програми. Ясно е вече че след Брексит, ще има реформи в ЕС и еврофондовете вероятно също ще бъдат оптимизирани, и ще разполагат с по-малко средства. Следващите управляващи ще имат не леката задача да се преорентират от политики на разпределяне на европари, към политики поставящи акцент за създаване на продукти и услуги с колкото се може по-голяма добавена стойност.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално  До коментар [#3] от "puknatastotinka":

  Стинка, пък тебе си те знаем че любиш Сергей Дмитриевич , Сайдера, Доган, Бареков, Гоце и никой друг....други за теб не съществуват

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци и БКП
  Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци и БКП
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Според мен авторът правилно посочва един от проблемите - обявените цели на фондовете не се постигат, всички го знаят, но на изостанлите членки им е сладко да има за "усвояване", т.е. за държавно контролиран "бизнес". Обаче парите във фондовете тях не идват от небето и гражданите на страните нетни вносителки вееч започват да задават все по-настойчиво въпросите - Защо? Кому е полезно това изливане на милиарди?

  И като посочим, че ЕС НЕ решава важните проблени, като охраната на общите граници примерно и все повече граждани искат по-малко ЕС и повече отговорна национална държава.

  Репението всъщност е обратното на исканото - повече ЕС, който повече прилича на държава (федерация) с обща отбрана, полиция, данъчна политика. А за България специално даже е нужна и обща прокуратура, че с ТОЯ дето "охранителят" от СИК "си го избра" сме само за полето с тиквите, но не и в ЕС.

  От проста СИКаджийска МУТРА , през "Вие сте прости и аз съм прост " до Има Такива Наглеци - открийте разликите?
 7. 7 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Очаквам тази статия да бъде оплюта ат лапачите на европейски пари. Въпреки това, нека поне за малко да се замислят. Има много верни неща. Ако се съберат плюсовете и минусите за обществото, ще видите, че разпределителната система на финансови средства за бизнеса, контролирана от ЕС е пълен кретенизъм. Знам, че много хора се блажат покрай еврофондовете, обаче това прави Европа не-конкурентноспособна, а от това идват сериозните беди.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 8. 8 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Европа раздавя евро а то отива в буркан банките

 9. 9 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  До коментар [#6] от "За европейските граждани ГЕРБ=БСП":

  От КрадциГЕРБ ще бъде оплюта

 10. 10 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  Почна вече да ми писва с анонимните брюкселски бюрократи.
  Администрацията на ЕС прави точно това което решат избранниците на народите му. И те си имат съвсем конкретни имена. Като се почне от парламента (пряко избиран) и се стигне до основния орган Съвета. В който влизат вождовете на същите страни членки. Станали такива след избори.
  А основния проблем на съюза е, че е в едно много нетабилно структурно положение. Отдавна не е просто съюз на държави, но е много далеч от единна наднационална структура - напр. конфедерация.
  Очевидно това разкрачено положение не може да продължи дълго.
  А приказките как структурните фондове били кофти, но виж ако опростим данъци ще е супер са шменти капели. Неслучайно някои региони вървят напред, а други не. И никак не става ясно защо се мисли, че политиците трябва да се борят с това. Камо ли да го решат.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  До коментар [#4] от "tsyrvulan":

  "Следващите управляващи ще имат не леката задача да се преорентират от политики на разпределяне на европари, към политики поставящи акцент за създаване на продукти и услуги с колкото се може по-голяма добавена стойност."

  И как си го представяш това със "Следващите управляващи"? България има добър бизнесклимат, ама няма съд! Защото съдът е още комунистически и съди според целесъобразността и пачката, а не според законите. Цялата Съдебна систева от Окръжен съд нагоре е от кадри, клели се във вярност на БКП!

  А добавената стойност не зависи хич от правителството. Зависи от предприемачите, ама истинските! Не назначените!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Надявам се този човечец Владислав Панев да не му се плащат подобни любителски и унизително глупави текстове. И все пак Дневник не е ФБ или налудничав личен блог и очакваме малко от малко по-ангажирани редактори.
  То вярно, че на фона на Цвъки, Веждю и Баце всеки изглежда умен, ама да не се увличаме в принизяването.

  Navigare Necesse Est
 13. 13 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  ЕС върви към 3-4 блока (според интересите и нуждите) страни с тесни икономически връзки между блоковете,но със солидна автономност относно взимането на национални решения ! Британия ще води един от тези блокове,Германия,Франция и....Полша !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5787 Неутрално

  Земеделските субсидии в този си вид трябва да се спрат, те не отиват по предназначение, другите фондове трябва да бъдат променени ИЗ основи. Всеки лидер, ако е истински лидер, а не популист ще намери начин да "продаде" идеята си така, че да стане

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  защо трябва да има евросубсидии за селското стопанство ,то произвежда най скъпата продукция ,в много от случаите произведената продукция е третирана с много силни и забранени пестициди и се продава умишлено преди края на карантината ,затова и България е на едно от челните места по онкозаболявания ,инсулти и инфаркти ,ядем отрови ,субсидирани от ЕС ,а и много дразни ,че субсидиите се харчат за апартаменти и супер луксозни коли на децата и внуците на зърнари и селяни с проекти

 16. 16 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  Каква примка? На чий врат? На врата на идеята за СЪЮЗ НА НАРОДИ? Или на практически осъществения картел на политици, бюрократи и корпорации?
  Относно второто - затягай без милост!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 17. 17 Профил на vrijheid
  vrijheid
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#11:"lz2"]България има добър бизнесклимат, ама няма съд! [/quote]
  Много правилно, ако с плосък данък или 10% данък печалба е достатъчно за добрият бизнес климат, всяка държава щеше да се надпреварва да сваля данъците. Съдебната система наистина е основата от която можеш да надграждаш всичко останало. Ако живееш в държава, в която знаеш, че само точният човек може да ти реши проблемите, добрият бизнес климат го пиши за бегал. В него освен заинтересовани мишоци като Лукарски, други няма как да повярват.

 18. 18 Профил на Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци и БКП
  Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци и БКП
  Рейтинг: 633 Любопитно

  [quote#9:"stenli1"]От КрадциГЕРБ ще бъде оплюта [/quote]

  Драги Стенли,
  Изпитвам уважение към онези, които се опитват да изразяват собствено мнение (т.е. неса като музликите от типа на Лима Зулу 2 или кучката женска на ГЕРБавите) и поради това отделих време в опит да разбера какво означава вашият отговор на моя коментар №6.
  Не го разбрах.
  Кой ще бъде оплют?
  ГЕРБавите крадци ли ще бъдат оплюти или идеята за общоевропейска прокуратура?
  Знаем, че ГЕРБавите правят "реформа", точно, колкото да не затрашат "стабилността", част от която са "пеефски" и "прокуратурата", но това ли имате предвид?

  От проста СИКаджийска МУТРА , през "Вие сте прости и аз съм прост " до Има Такива Наглеци - открийте разликите?
 19. 19 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Е какво очаквате от хората в Брюксел.
  Ние им пращаме Сергей и Бареков и оня, архонта Бинев. Илияна Йотова с нейната българска филология изглежда като титан на мисълта в сравнение с тея. Иначе си е на нивото на продавачка в Плод-Зеленчук от 1973 година. Потайните анонимници пък хич и не мисля да ги споненавам.
  Ако и другите държави са пратили нещо подобно, как очаквате изведнъж да се появи новият Аденауер. Или Де Гол. В краен случай - Тачър.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 20. 20 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Авторът разглежда възможни варианти при излизане или влизане в криза на ЕС.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#13] от "'ΕΡΕΒΟΣ":Един от законите на проф. Паркинсон : Едно колективно тяло работи добре когато броят на членовете му е 5 до 7-8. Когато броят достигне 14-15, в него се оформя вътрешен кръг от 5-6 члена които вземат решенията , а другите само присъстват.
  ЕС отдавна е надхвърлил бройката.

 24. 24 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 379 Неутрално

  До коментар [#19] от "Ebeneezer Goode":

  ++++++++

  Безименни безидейници няма как да се появят или откроят в евроинституциите, там се тачат послушковците. А следващите лидери би трябвало да започнат с борба за промяна в страните си. Така че оттам ще се появят, когато се наложи.

  Imagination is as important as knowledge.
 25. 25 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 229 Любопитно

  Има кой да я скъса!
  Това е великият български президент Росен Плевнелиев!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 26. 26 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 515 Любопитно

  На мен ли само тази статия ми изглежда като либертариански бръщолевения? Не отричам, че във финансовото управление на ЕС има на места сериозна неефективност, но да се предлага като по-добра алтернатива отмяната на данъците...
  Авторът да не е бил наскоро за гъби, от тия, по-специалните?

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 27. 27 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2627 Весело

  Няма нужда от никаква паника поне за България.
  Ние ще бъдем с ЕС - както бяхме със СССР, с Третия Райх, с Австро-Унгария, с Османската Империя, с Византийската - ДОКРАЙ, ...докато свършат облагите за нас -/ в слуàя, докато пускат на политиците и техните фирми Еврофондове/ ...!

  [email protected]
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Вярно е, че ние разчитаме само на еврофондовете, повечето от които харчим за безсмислени неща, само за да ги усвоим и част от тях присвоим. Вярно е, че поради липса на адекватна съдебна система, липса на реформи в администрацията и голямата корупция свестните инвеститори ни заобикалят. Но също е вярно, че освен бюрократите от Брюксел голяма вина носят и управляващите некадърници в България. А тяхното избиране е вече по наша вина.

 30. 30 Профил на zoomout
  zoomout
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Кой, по дяволите е Владислав Панев?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 31. 31 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#30] от "zoomout":
  Изпревари ме!
  Все някой трябва да е, но защо има трибуна тук - историята мълчи.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 32. 32 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 729 Разстроено

  [quote#10:"Цецо"]Отдавна не е просто съюз на държави, но е много далеч от единна наднационална структура - напр. конфедерация.[/quote]
  Знаеш ли какво е конфедерация - сегашния ЕС!
  Последната е била по време на ГВ в САЩ!
  Отвратителна конструкция!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 33. 33 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Много обективна в констативната си част статия. Макар и непълна. Но защо няма нищо за това, къде е изходът? Макар и принципно?

  Всъщност изходът е ясен: Пълно преустройство в съответствие с идеята на де Гол за ЕВРОПА НА ОТЕЧЕСТВАТА. Или бързо разпускане.

 34. 34 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Полезна статия, защото задава важните въпроси за бъдещето на ЕС. Какъв ще бъде съюзът отвъд вредните субсидии и фондове? Какво ще правят местните правителства отвъд това безумие? Как ще се възстановят регионите, които са развили зависимост от субсидии? ЕС ще трябва да проведе про-пазарни реформи и да стъпи отново на основата, която създаде европейското благоденствие на първо място - свободното движение на стоки, услуги, капитали и хора. Всичко останало е само "тухла в стената". Сега на нас се пада отговорността да осъзнаем това и да излъчим ново поколение пост-субсидийни политици, които да реформират Европа. В Европа има нова стена за събаряне - стената между субсидирания и субсидиращия.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 35. 35 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 340 Любопитно

  Този "анализ"от Facebook статус ли е ?

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 36. 36 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  Основният проблем идва от скъпото, респ. силно субсидирано земеделие на развитите северни страни, които кой знае защо са решили да се правят на селскостопански производители и там потъват 80% от еврофондовете, както е посочено. Проблемите на ЕС започнаха оттогава - откакто северните страни решиха да са независими откъм земеделска продукция от по-слабо развитите южни страни, чийто икономики закъсаха още повече оттогава. Говорим за процес, задълбочил се особено през последните 15-20 години. Земеделието в развитите страни така или иначе ангажира чуждестранна работна ръка, така че разковничето е в постепенното прекратяване на огромните субсидии за производства на ягоди в Англия и домати в Холандия. Това ще освободи десетки милиарди евро, които могат да се инвестират в научна и развойна дейност и инфраструктура.

 37. 37 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#36] от "volarok":

  Това дето си написъл, беше любимата тема на фрау Меркел когато беше начинаещ политик, особено по отношение на субсидиите във Франция. Видя че не става и забрави, забрави и ти!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 38. 38 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#34] от "russian78":

  нищо подобно няма да стане. ЕС в момента се занимава да помага на САЩ в агресивната им геополитика и затова неудачите в икономиката са им последна грижа....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 39. 39 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#1] от "oporna_to4ka":

  Черни гарвани! Да си купуват направо ковчезите и да мирясат.

 40. 40 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#33] от "glog":

  От бг "анализатори" не чакай решения, защото е най-сложното в един анализ. А те просто си се оплакват ....

 41. 41 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#38] от "boby1945":

  Не съм си поставил за цел да гадая, какво ще се случи. Мога да кажа само, какво трябва да се случи.... Само от любопитство, как наричате политиката на Русия, ако американската е агресивна?

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 42. 42 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#40] от "bee": От бг "анализатори" не чакай решения, защото е най-сложното в един анализ. А те просто си се оплакват ....

  ==============================
  А аз и не чакам от тях нищо. Просто съм казал възможните реални решения на проблема. Всяко друго решение ще задълбочи проблемите.

 43. 43 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  През социализма имаше изкуствено насърчаване на обезлюдените райони с т.н. 22-ро постановление на Министерския съвет известно още като Сакарското постановление.Това беше донякъде добре,но държавата не помисли да развие някакъв поминък или индустрия,която след време да привлича кадри,когато след време да привлича кадри,дори да се махне постановлението...Да се развият съвременни високи технологии.

 44. 44 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Аз отдавна пиша, че ЕС се е изродил в корупционен либерален глобалистки проект.Не просто корупционен. С корупцията се подсигурява глобалистката политика.

 45. 45 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#7] от "Технолог": .... разпределителната система на финансови средства за бизнеса, контролирана от ЕС е пълен кретенизъм.
  ==================================

  Не само е кретенизъм. Тя е основен стимул и основан начин за възникването, прогреса и господството в държавите-реципиенти на изцяло корупционния ПАРАЗИТЕН КАПИТАЛИЗЪМ, при който капиталистите развиват не икономическата мощ на държавата, а средствата за ограбване и разпределяне на готовите, идващи в държавата немъчени пари. А основният начин това да бъде направено, е пълното корумпиране на целия елит на държаавата-реципиент. Капиталисти, управляващи и асистиращите на упрлавляващите: Медиите, НПО-тата и така наречените меритократи – учените и експертите, които създават теориите и експертизите, фалшиво доказващи колко ефективна е подобна система за ускоряване на развитието на икономиката на държавата.

  Знаят ли западните управляващи и експерти това? Знаят го, разбира се. Щом аз го зная, те няма как да не го знаят. Така че това е тяхна напълно съзнателна политика, която има, меко казано, чисто колониални цели. Защото няма по-сигурен начин да поставиш по мирен начин под свой контрол една държава от този, да подкупиш нейния елит. А няма по-сигурен начин да подкупиш този елит от този, да го корумпираш. И няма друг начин този подкуп да изглежда по-невинно и дори приятелтелски от този, да бъде представен като безвъзмездна помощ за народа и за държавата, която искаш да превърнеш в негласна колония, пазар за твоите стоки и резерват за висококвалифицилани кадри. И именно по тази причина в ЕС така лесно бяха приети такива държави, като България и Румъния например.

  Тази принципна промяна не на целите, а на начина за постигането на целите на някогашното ЕИО (Европейска икономическа общност), е причината от чисто икономическа, тази общност да се превърне в политико-икономическа по формата на сегашния ЕС. Но с това ЕС само си постави въжето на врата, водената от този ЕС твърда неолибералистична финансово-икономичеста политика завърза въжето във вид на клуп за бесене.

  Та ЕС е самоубиец, решил да се самообеси. Въжето е на врата, клупът е затегнат. Така че само ЕС може да предотврати самоубийството. За това са необходими две действия. Първо, да се разхлаби клупът. За това е необходимо само да се елиминират онези клаузи от законовото регулиране на пазара, които водят до прогресивно относително, а вече и абсолютното, обедняване на белите хора от народа, чийто доходи идват от това, че продават своя труд. А след това да се махне и въжето от врата, като се направи принципна промяна в управлението на ЕС и във взаимоотношенията на неговите държави.
  À à è ѝ ò – „” ≪≫

 46. 46 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  Франция да си оди в Африка... Русия в Азия... Германия - къде?

  Интернационала е против раздяла.
  Де Гол май забравил за савецки нрави.
  Лагерът не давал да се получава.

  Де Гол май забравил, че на Алианса задължен е бил.
  Англоалиансът освободил прованса от нацисти "стил".

  До коментар [#33] от "glog":

  Пълно преустройство в съответствие с идеята на де Гол за ЕВРОПА НА ОТЕЧЕСТВАТА. Или бързо разпускане.

 47. 47 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#41] от "russian78":

  Ми то се вижда!
  Русия не е разпалила 215 военни конфликта за последните 70 години определено. Не разпалва и сега след "прехода".... Просто балансира и то много успешно лудите храстчета и блейрчета..... иначе ако ги изтарват съвсем, не знам какаво ще направят!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 48. 48 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#47] от "boby1945":

  Тъй като сте си опрделили доста дълъг времеви отрязък от 70 г., няма да Ви питам, кой анексира Крим или пък, кой финансира сепаратисти в съседни държави, а ще Ви напомня, че СССР бяха равностоен участник в прокси войните от времето на "студената война" и не малка част от тези войни бяха разпалени точно от тях... Пък и щом сте решили да се връщате толкова назад в историята, добавете само още 7 г. към периода от 70 г. и си припомнете, какво беше участието на СССР в разпалването на ВСВ... Ако пък решите да се върнете в съвремието, то си спомнете, че не "лудите храстчета", както ги наричате Вие, а Путин се разшири териториално за сметка на съседна държава. САЩ не са "света вода, ненапита", но Путин далеч повече си е заслужил да бъде наричан "агресор".

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 49. 49 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#48] от "russian78":

  Въпросите ти са повече от лесни:
  1. кой анексира Крим ? Ами Екатерина Велика в 1783 г.
  2. 208 войни са си 208 войни от калибара на Виетнамската, Никарагуа, Ангола, Мозамбик и няма как да обвиниш СССР за това, знае се от историята....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 50. 50 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#48] от "russian78":

  Неучката на бате " какво беше участието на СССР в разпалването на ВСВ... " ами огромно, най малкото Сталин подписа Мюнхенските споразумения 1938, и така подари Чехословакия на Върбанчо, а с това му развърза ръцете ва продължи по нататък.....
  Освен това на Западния фронт води "Sitzkrieg" 1939р 1940 вместо да опердаши Върбанчо.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 51. 51 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#49] от "boby1945":

  До коментар [#50] от "boby1945":

  Не съм впечатлен. Опитайте пак, ако има какво да кажете. В противен случай, не се хабете.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 52. 52 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4536 Неутрално

  До коментар [#23] от "ahasver":Всъщност така е и при общуването между хората - формалната група, т.е. механичен или административен сбор от над 7 души /приблизително/ се разпада на неформални групи от до седем души по интереси, разбирания, манталитет и т.н. Всеки го е виждал, ако участва или работи в по-голям колектив, па даже и ако отиде на някое тържество - не се общува всеки със всеки, а се оформят групички.

 53. 53 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Много добър анализ, както за ЕС, така и за БГ.
  Нужна е драстична промяна.
  Както каза Меркел: "Мирът и благоденствието в Европа, не трябва да се приемат за даденост"

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 54. 54 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#30] от "zoomout":Когато се появи подобен проблем , свалям темата на системната линия , викам гугъл и питам. Отговор - финансист, от партията на еврозелените , редовен тук и в Капитал.

 55. 55 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#36] от "volarok":Земеделието има неприятния белег ,че е сезонно. Появява се нужда от много работна ръка при саденето , но особено при прибирането на реколтата. Не е възможно да се поддържа непрекъснато такава работна ръка. Затова се появяват и сезонните бригади. Висока степен на механизация има при някои култури , но и там тракторите и комбайните през по-голямата част от годината бездействат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK