Приказното богатство на Кувейт се топи

Приказното богатство на Кувейт се топи

© Sergei Karpukhin, ReutersВсяко семейство със собствено жилище, безплатно образование в училищата и университетите и почти безплатни ток и вода – несметното доскоро богатство на Кувейт се дължеше на "черното злато". Сега обаче страната закъсва, пише Ане Алмелинг за "Дойче Веле".


Ниските цени на петрола се отразяват зле на икономиките на богатите държави от Персийския залив. Саудитска Арабия вече представи дългосрочен план за реформи. ОАЕ, Катар, Бахрейн и Оман съкратиха държавните субсидии. Правителството на Кувейт също иска реформи. Но прокарването им в единствената що-годе функционираща конституционна монархия в Персийския залив не е лесно, защото съпротивата на парламента е голяма.


Професорът по икономика от университета в Кувейт-сити Абаз Алмирен е наясно, че правителството е длъжно да прокара реформи. "То трябва да успее, ако иска Кувейт остане сред най-богатите страни в света. При сегашните цени на петрола страната не може да финансира държавния си бюджет", казва икономистът.
Привилегията да си гражданин на Кувейт


Все още опасността от срив на икономиката не е прекалено голяма, защото от 2003 г. насам Кувейт е натрупал финансови резерви в размер на 220 милиарда евро. През миналата година обаче Кувейт регистрира бюджетен дефицит и сега си набавя свежи пари чрез държавен заем.


Разходите на малката държава край Персийския залив са направо невероятни. Те възлизат на една пета от държавния бюджет на страна като Германия, независимо че населението на Кувейт е едва около 4 млн. души.


"Голяма част от правителствените разходи са за текущи нужди, а не за инвестиции. От целия държавен бюджет, възлизащ на около 60 милиарда евро, за инвестиции отиват едва 6 милиарда. Останалите 54 милиарда са за текущи разходи", казва икономистът Абаз Алмирен.


За високите държавни разходи си има и причина. Притежателите на кувейтски паспорт, а такива са 1.3 млн. души, имат обширни привилегии. Всички семейни двойки имат право на собствено жилище, образованието в училищата и университетите е безплатно, токът и водата са на символични цени, защото се субсидират от държавата. "Това води до разхищения. Едно нормално кувейтско семейство израходва месечно толкова ток, колкото едно германско семейство за цяла година. Държавата обаче не е вече в състояние да субсидира толкова много енергия", казва експертът.


Притежателите на кувейтски паспорт, а такива са 1.3 млн. души, имат обширни привилегии. Всички семейни двойки имат право на собствено жилище, образованието в училищата и университетите е безплатно, токът и водата са на символични цени, защото се субсидират от държавата

© Associated Press

Притежателите на кувейтски паспорт, а такива са 1.3 млн. души, имат обширни привилегии. Всички семейни двойки имат право на собствено жилище, образованието в училищата и университетите е безплатно, токът и водата са на символични цени, защото се субсидират от държавата


Абаз Алмирен е направил и няколко предложения на правителството – например да увеличи цените на водата и електроенергията, за да се намалят разхищенията. Тази идея обаче се натъква на сериозна съпротива не само в правителството, но и в парламента, който е доминиран от консервативните сили. Депутатите гласуваха за повишаване на цените на водата и тока, но увеличението на първо време ще важи само за чужденците.


Нужда от реформи


Кувейтският политолог Шафег Габра смята подобна реформа за грешна: "Доста късогледо е да увеличаваш цените само за чужденци. Имаме нужда от обхватна рефорама за всички, които живеят в страната. Нуждаем се от решение, което да доведе до отваряне на икономиката към нови източници на приходи", казва той. Досега икономиката на Кувейт се крепи най-вече върху добива на петрол. 93% от държавните приходи идват от петролната индустрия. Приходите от продажбата на "черното злато" обаче намаляват, откакто цените на петрола започнаха да падат. "Ниските цени принуждават всички в региона да се замислят за реформи. Може ли обаче да се реформира икономиката, ако преди това не е била реформирана и политическата сфера?", казва Шафег Габра.


През 1960-те и 1970-те години на миналия век Кувейт беше образец за подражание в региона на Персийския залив. Страната имаше конституция и редовно избран парламент. До нахлуването на иракските войски през 1991 година икономиката на страната беше във възход. Но войната върна Кувейт много назад и през последните две десетилетия съседните емирати Катар и Абу Даби изпревариха Кувейт в икономическо отношение. Тамошните абсолютни монархии са в състояние да прокарват реформи и против волята на гражданите, докато парламентът в Кувейт често действа като спирачка пред реформите, смята Абаз Алмирен.


"Депутатите се съобразяват с хората, които гласуват за тях. Съкращаването на субсидиите ще окаже отрицателно въздействие върху избирателите. Догодина предстоят парламентарни избори и депутатите мислят само за следващите избори, а не за идните поколения", казва той. Икономистът твърди, че без приходите от претрола бюджетните резерви ще бъдат изразходвани за четири години. Той тайничко се надява цената на петрола да не се покачва, за да бъде принуден Кувейт да осъществи нужните реформи.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8155 Весело

  ''Сега обаче страната закъсва,..''- ''финансови резерви в размер на 220 милиарда евро...населението на Кувейт е едва около 4 млн. души... 54 милиарда евро са за текущи разходи"
  Де да закъса някога така и България..!

  [email protected]
 2. 2 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Хубава новина. Може би няма да имат толкова пари за финансиране на терора по света.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4241 Неутрално

  Не става вече само с извличане на"черното злато",ще трябва и друга икономика.Сега да видим толкова години рахат,на труда и дисциплината на кувейтските граждани.

 4. 4 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Още от 2002-ра, в Кувейт е в сила програма, да приучават и кувейтци към работа! Лошото е че все още не успяват да ги направят ефективни. А и наплива на индийци; пакистанци и бангладешци, работещи на "символични" заплати е голям!

  Да разлая троловете!!
 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  Тея въобще не моа да им бЕра дерт, ама въобще.

 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  Той тайничко се надява цената на петрола да не се покачва, за да бъде принуден Кувейт да осъществи нужните реформи.
  ========
  Навсякъде по света има канцеларски плъхове , за да хвърлят косъм в чорбата. ....
  А иначе статията , без да иска се е превърнала в страхотна реклама за страната.

  Bukalemun
 7. 7 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  Тия 220 млрд. ще се стопят като лански сняг

 8. 8 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2939 Неутрално

  Това е миналата, настоящата и бъдещата съдба на всички, без изключение,икономики, които уродливо са зациклили само върху жестоката експлоатация на земните недра и са задгърбили развитието на другите отрасли, оформящи облика на една модерна, съвременна, просперираща икономика.

 9. 9 Профил на petr
  petr
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всички страни от персийският залив са пример за съвременно робовладелство, защото в тях чужденците са повече от полвината граждани и за тях действат по-различни правила. Работиш - добре, създаваш проблеми - хайде на самолета и обратно у дома. Кувейт - 1.3 млн. ги дондуркат 2.7 млн. чужденци. Не само са богопомазани с огромни запаси от нефт и газ, а и до тях се намира един от най-евтиният пазар на работна ръка - Индия, Бангладеш, Пакистан и прочие.

 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4005 Весело

  Де да закъса някога така и България..!
  =====$=====

  Аман аман , ше почнете да се оплаквате на оон , задето са ви натежели кесиите по малто от нормалното. До коментар [#1] от "karabastun":

  Bukalemun
 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  "Приказното богатство на Кувейт се топи"

  А пък на едни други по на Север им се стопи!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5838 Неутрално

  Проклятието на нефтената игла в действие

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Тия са доста демократична държава..на всеки кувейтец с безкрайни права 1,3 милиона му се падат 3-ма роби..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  . Не само са богопомазани с огромни запаси от нефт и газ, а и до тях се намира един от най-евтиният пазар на работна ръка - Индия, Бангладеш, Пакистан и прочие.
  ===========
  Швейцарските банки са напълнени най вече с техни пари , достаточни за 2...3 века запас. Кога ще ги настигнат кувейтците ае най хубаво да се каже. До коментар [#9] от "petr":

  Bukalemun
 15. 15 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  ..."Депутатите гласуваха за повишаване на цените на водата и тока, но увеличението на първо време ще важи само за чужденците"....По тия ширини има дискриминация към чужите работници. Независимо от къде идват. Примерно, азиатците не специалисти, получават 150-200 долара заплати+храна и подслон. Специалистите от Европа и Америка също са дискриминирани. Шеф на фирма, примерно, може да получава по малка заплата от заместника си. Който е местен.....

 16. 16 Профил на logomat
  logomat
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Нека побачкат малко маймуните,
  не се става така лесно човек,

 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3264 Весело

  чрез "....... важно на нане да му е зле " към светло бъдеще . виждам и фалита на кувейт вече е с точна дата

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Гърците откъм мързел го бяха докарали и те дотам, и трудно се отучват ... тия пък, дето не са се научавали никога ... не мога да ги мисля ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 19. 19 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#16] от "logomat":
  А ние чаткаме по форумитете и пием кафе

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 20. 20 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Оф, то една държава... Намерили петрола и айде на демокрацията. Знаят ли изобщо какво е да работиш?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 21. 21 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално

  една прекрасна новина.. Дано затъват още повече... Колкото повече им се налага да работят за да изкарват прехраната си - толкова по-малко бездействащи ислямисти..

 22. 22 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Пещерата на Аладин не е бездънна.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 23. 23 Профил на today
  today
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Тия са много зле, да бяха чели малко историята, и тука имахме евтин ток, разхищавахме като луди, резултата си го знаем.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 24. 24 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#23:"today"] и тука имахме евтин ток[/quote]
  С оглед заплатите не беше кой знае колко евтин....

 25. 25 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Пак ще тръгнат парите към тях. В последните години инвестират сериозно извън страната, както правят и много други държави от Залива. Усетиха, че само с петрол няма да го бъде дълго.

 26. 26 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Ами решението е просто. Обеснява се на хората, че парите вече не стигат и се приемат съответните закони като мине една година и се видят резултатите предсрочни избори. Ако хората си държат на привилегиите идват следващите фалират държавата и така...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 27. 27 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Сън няма да ме хване сега заради кувейтците. Горките те, ужас направо.

  Panta rhei....
 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4594 Любопитно

  "Приказното богатство на Кувейт се топи"

  Топи се я, като разчиташ само на износа на нефт и като си зависим само от тази суровина така става....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 471 Любопитно

  "Тамошните абсолютни монархии са в състояние да прокарват реформи и против волята на гражданите, докато парламентът в Кувейт често действа като спирачка пред реформите..." и ко стана ся - авторитаризмът - по-ефективен?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4594 Весело

  [quote#7:"Хи-хи"]Тия 220 млрд. ще се стопят като лански сняг[/quote]

  В статията пише ясно, че ако сегашното положение се запази тези резерви ще свършат за 4 години. Толкоз....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4594 Любопитно

  До коментар [#9] от "petr":

  А, детегледачките почти всички от Филипините.... имам една приятелка, която работи точно това в Кувейт.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на ggt58498274
  ggt58498274
  Рейтинг: 338 Неутрално

  От Кувейт май скоро ще почнат да емигрират, богаташи

 33. 33 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1419 Любопитно

  Догодина предстоят парламентарни избори и депутатите мислят само за следващите избори, а не за идните поколения
  ***************************

  Това защо ми звучи познато?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 34. 34 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Месечно потребление, равно на годишното в Германия! Леле..

  Доброто е заразно
 35. 35 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1419 Весело

  Всички семейни двойки имат право на собствено жилище, образованието в училищата и университетите е безплатно, токът и водата са на символични цени, защото се субсидират от държавата. "Това води до разхищения. Едно нормално кувейтско семейство израходва месечно толкова ток, колкото едно германско семейство за цяла година. Държавата обаче не е вече в състояние да субсидира толкова много енергия"
  *******************************

  Мдам... кофти работа... кувейтците ще трябва да проумеят, че пастите са на привършване и ще трябва да минат пак на хляб. Дано само не обезглавят тези техни управници, дето се осмелят да им го кажат на висок глас.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4005 Весело

  В статията пише ясно,
  ========
  Брей ,че доверчиви ставате понякога. ......когато ви отърва де . До коментар [#30] от "Иво":

  Bukalemun
 37. 37 Профил на volrath
  volrath
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Абе...нз ама 1 Кувейтски динар е равен на 3.31 Щатски долара...колко да са го закъсали?

 38. 38 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Като няма петрол, да пасат камили! (по Мария Антоанета)

  Робския труд свършва, шейховете да запретват ръкави. Да градиш икономиката си единствено върху търговията с една суровина (дори няма диверсификация), е дългосрочен път към фалита. Да питат другаря Мадуро.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 39. 39 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Ужас, Аладиновата пещера се изпразва! Даже и камилите вече са на изчезване!

 40. 40 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#35:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Всички семейни двойки имат право на собствено жилище, образованието в училищата и университетите е безплатно, токът и водата са на символични цени, защото се субсидират от държавата. "[/quote]

  Що ли тая картинка ми е позната ! Минало бешело при една тяхна побратима в която американците държаха да внесът ''демокрация'', опаткаха ''демократично'' лидреа ѝ, перфидната перхидролка Хилари доволно се изхили при веста за смърта на ''диктатора'' ... И от там, насетне, като настъпи един рай в Либия, като потекоха реки от мед и масло ...., ти да видиш !
  Какво да ги правиш ...циклични палавници са янките.


 41. 41 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 642 Неутрално

  [quote#25:"gogo2011"]Пак ще тръгнат парите към тях. В последните години инвестират сериозно извън страната, както правят и много други държави от Залива. Усетиха, че само с петрол няма да го бъде дълго.
  [/quote]

  Ще потекат, ама друг път. Кои инвестиции носят 1 000 % (хиляда) печалба, колкото беше при нефта до преди 2 години. А и с арабското си трудолюбие един бизнес на бързи обороти ще правят, не е за вярване!

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 42. 42 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3083 Неутрално

  Историята е колело което се върти !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 43. 43 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 642 Неутрално

  [quote#37:"volrath"]1 Кувейтски динар е равен на 3.31 Щатски долара..[/quote]

  Съотношението няма никакво значение! Никой не е хукнал да търси динари.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 44. 44 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 801 Неутрално

  кувейтците трябва да излязат да протестират за нискити изкупни цени на петрола и високите цени по бензиностанциите, нали така правят краварите за млякото

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 45. 45 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  "От целия държавен бюджет, възлизащ на около 60 милиарда евро, за инвестиции отиват едва 6 милиарда. Останалите 54 милиарда са за текущи разходи".

  За сравнение, административният бюджет на любимите на всички популисти "брюкселски зелки" е около 8 милиарда годишно.

 46. 46 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 402 Весело

  [quote#35:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Всички семейни двойки имат право на собствено жилище[/quote]

  То да бяха само семейни двойки, лесно щеше да бъде. Ама там има и семейни тройки, че и по-големи семейни единици. По корана може един правоверен да има до 4 жени. Май и жилищата са със съответните площи.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 47. 47 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Имаше из нета една интересна статия за Науру- комай, това ги чака всички камилари.

 48. 48 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Преди нефтената революция от 50-те, 60-те и 70-те арабският полуостров беше доста бедна част от света. Като свърши нефта пак ще се върнат където са били. Нямат кадри, които да подготвят региона за нов вид икономика, нямат работни навици, нямат индустриални ресурси, нямат полезни изкопаеми. Единствено Дубай се усети и инвестира здраво в туризъм

 49. 49 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#48] от "redguy":

  Прав си,че нямат нито икономика,нито кадри,нито пък желание да се развиват.Но кувейтците са богати.Имам предвид отделните хора.И тия натрупани пари ще стигнат поне на още две поколения.Ще стане като в Гърция-държавата е зле,но народа е натрупал богатство.А кувейтците са в пъти по-богати от гърците.Докато при нас макроикономическите показатели са отлични,ама народа е беден.

 50. 50 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Приказното богатство на Кувейт се топи"
  ААААА ХА ХААААА!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 51. 51 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 233 Неутрално

  ""Депутатите се съобразяват с хората, които гласуват за тях. "

  НЕ ДУМАЙ!

  Това не е евроатлантическо!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 52. 52 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Да им имаме проблемите !!!

 53. 53 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4119 Неутрално

  До коментар [#37] от "volrath":

  Колко японски йени са 1 долар? Да не би да са го закъсали в сравнение с нас?
  Курсът няма никакво значение, стига да е стабилен. Ако утре Баце направи парична реформа и въведе нова парична единица Бац = 1000 лева, да не би да станем по-богати?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 54. 54 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#19:"Daniboy"]А ние чаткаме по форумитете и пием кафе[/quote]
  още не
  Лежим по корем засега.
  След малко -кафе.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 55. 55 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#20:"lechevalier"] Знаят ли изобщо какво е да работиш? [/quote]
  Господ нее казал нищо за работене?

  Казал е :"6 дни върши делата си..."

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 56. 56 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#27:"Molossian"]ън няма да ме хване сега заради кувейтците. Горките те, ужас направо. [/quote]
  Да съберем волни пожертвования??

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 57. 57 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Дааа... трябва и да се работи

 58. 58 Профил на topal
  topal
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Е то всяка приказка си има край.

 59. 59 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#29] от "Mark Twain":

  Да, ефективно реже ръце, уши и глави.

 60. 60 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 627 Весело

  "За високите държавни разходи си има и причина. Притежателите на кувейтски паспорт, а такива са 1.3 млн. души, имат обширни привилегии. Всички семейни двойки имат право на собствено жилище, образованието в училищата и университетите е безплатно, токът и водата са на символични цени, защото се субсидират от държавата. "Това води до разхищения. Едно нормално кувейтско семейство израходва месечно толкова ток, колкото едно германско семейство за цяла година. Държавата обаче не е вече в състояние да субсидира толкова много енергия", казва експертът."

  Това сега не му ли викахме социализъм с движение към комунизъм?!!?

 61. 61 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Умните нации, с подобни доходи инвестират в заводи с най-нови механизирани и роботизирани поточни машини. Не отделни бизнесмени, а нациите. Швейцария, която няма излаз на море произвежда едни от най-добрите корабни двигатели. Израел направиха градини от пустинята с капково напояване. Когато искаш има начин.
  Ама то с лежане не става.
  А с каква сила горното важи и за нас...

 62. 62 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  [quote#49:"mushashi"]Ще стане като в Гърция-държавата е зле,но народа е натрупал богатство.[/quote]

  Според мен надценяваш кувейтците, все пак гърците са едни от най-прагматичните хора в света, докато в Близкия изток всичко заминава за тия три неща + коли + шиша за 50 долара/ден.
  Точно ще си стане като в Науру, потрошени ферарита ще се търкалят из канавките.

 63. 63 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#44:"Stavrogin"]

  кувейтците трябва да излязат да протестират за нискити изкупни цени на петрола и високите цени по бензиностанциите, нали така правят краварите за млякото [/quote]

  И в знмак на протест да си излеят хиляда тона петрол в центъра!!!

 64. 64 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 289 Весело

  кога да чакаме наплив на изгладнели за немски социал кувейтци?

  reddit.com/r/The_Donald/
 65. 65 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4659 Неутрално

  Поредната полуграмотна боза от авторка от Дойче Велле. За малко да ме разплаче тази сутрин. И нито дума за това, че от 42 години Кувейт е вторият най-голям акционер в Даймлер, собственик на Мерцедес Бенц след ОАЕ ( 9.1% ОАЕ, 6.9% Кувейт). Или пък да ни разкаже за започналите по закон от 1953 директни инвестиции в чужбина, 75% от които са в САЩ и през последните пет години се въртяха около 30 милиарда годишно, или за създадения през 1976 Кувейтски Инвестиционен Фонд за Бъдещите Поколения с огромни инвестиции, включително и в Европа. Да, бюджетният дефицит на държавата в момента е около 27 милиарда долара, но в същото време те не са седнали да плачат, а инвестираха например 6 милиарда в рафинерия във Виетнам. Проблемите на световната икономика и ниските цени на петрола естествено се отразяват на Кувейт, след като петрола е 90% от износа , но, забележете, петролът е 60% от приходите на Кувейт. Откъде идват останалите 40% авторката не си е направила труда да обясни. Да някак си реших да не ги оплаквам, те отдавна са се погрижили за разумно управление на суверенните си фондове. Какво правим ние в България за бъдещето е въпроса?

 66. 66 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3730 Неутрално

  [quote#65:"daskal1"]Поредната полуграмотна боза от авторка от Дойче Велле[/quote]

  Освен, че е полуграмотна , но е и тенденциозна. Целта е отклоняване на вниманието от дереджето на други страни, които изнасят петрол , намиращи е в северна посока. Тръгнала авторката да оплаква една от най-богатите страни в света.

 67. 67 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#37] от "volrath":

  Това не значи нищо... въпроса е с този 1 кувейтски динар равен на 3 долара какво можеш да си купиш в Кувейт...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 68. 68 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4105 Весело

  [quote#66:"tacheaux"]Освен, че е полуграмотна , но е и тенденциозна. Целта е отклоняване на вниманието от дереджето на други страни, които изнасят петрол , намиращи е в северна посока[/quote]
  Баш това и е целта на афторката Ама понеже има и по тенденциозни от нея, няма да и мине номера с отклоняването на вниманието на будни и много ерудирани съфорумци.

 69. 69 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8152 Неутрално

  Колкото и да си богат, когато само лежиш и консумираш, богатството се топи.

 70. 70 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1419 Весело

  [quote#66:"tacheaux"]Целта е отклоняване на вниманието от дереджето на други страни, които изнасят петрол , намиращи е в северна посока.[/quote]


  Ох... как да ти кажа, ама... има и хора дето не споделят твоята обсесия спрямо едни "страни, които изнасят петрол , намиращи е в северна посока". Колкото и странно да ти изглежда.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 71. 71 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3730 Весело

  [quote#70:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Ох... как да ти кажа, ама... има и хора дето не споделят твоята обсесия спрямо едни "страни, които изнасят петрол , намиращи е в северна посока". Колкото и странно да ти изглежда. [/quote]

  Хич не ми изглежда странно , че има такива хора. Например авторката на този материал е от тези хора. Заради ниската цена на петрола тя вече оплака не само Кувейт, но и СА, Катар, Норвегия и Канада. За Северната страна не се е сетила да пише още нищо. Щото няма обсесия спрямо нея, вероятно.

 72. 72 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4659 Весело

  До коментар [#71] от "tacheaux":

  Дали е обсесия или е спонсориране си остава открит въпрос. Саудитите в желанието си да елиминират конкуренцията на фракинг-продуктите от САЩ успешно се простреляха, а покрай себе си и целия Гълф, и "Севера" на лошите и този на добрите. Щати като Тексас, Оклахома, Аляска, Северна Дакота имат много сериозна криза в индустрията и в цялостната си икономика. Вчера цените на нефта паднаха отново и бензинът в САЩ е на средно 2.20/галон (няма и 1 лев за литър), с изключение разбира се на Калифорния където е средно 2.90.

 73. 73 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 402 Весело

  [quote#72:"daskal1"]бензинът в САЩ е на средно 2.20/галон (няма и 1 лев за литър), с изключение разбира се на Калифорния където е средно 2.90. [/quote]

  Така е заради повишени екологични изисквания. Поне такова е официалното твърдение.
  А защо въпреки най-високите щатски данъци финансите на Калифорния все са си на ръба на фалит не се знае. В последно време уж има повече данъчни приходи, но 1% от населението плаща 48% от всички постъпления от данък общ доход.
  Вечната тема в Калифорния. Форумният колега Иванчо нали се изказа за независимост.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 74. 74 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 402 Весело

  [quote#68:"тулса"]няма да и мине номера с отклоняването на вниманието на будни и много ерудирани съфорумци. [/quote]

  За сега минава. Повечето се отличават с отсъствие. Може би е поради отпускарския сезон.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 75. 75 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4659 Неутрално

  До коментар [#73] от "Wagner":

  Да, изискванията на Калифорния към летните горива са далеч по-сложни от тези на останалите. Но си имат и доста фондоемки социални програми за специалните популации. Иванчо може и да си приказва с чувство за превъзходство над "селяните" от другите щати, той си е пренесъл българските стереотипи. За мен един щат който употребява 80% от водата си за селскостопански нужди и отглежда неподходящи за природата и ресурсите си култури (например 1 бадем от 1 грам иска 4 литра вода), и в който ограниченията за стопанисването на ресурсите са регулирани толкова арбитрално от политиците в Сакраменто, оставяйки градовете като Сан Франциско и Лос Анжелос като суверенни вилаети на кметовете не може никога да има разумна единна политика, включително и финансова.
  (В началото на кариерата си живеех в Сан Франциско, така че имам известно впечатление от реалностите на политическия процес в Калифорния)

 76. 76 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4659 Весело

  До коментар [#74] от "Wagner":

  Разсмя ме, спомних си израза "при присъствието на отсъствие", нещо като "наличността е в разход" и подобни бюрократични шедьоври .

 77. 77 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Тогава знаеш, че Калифорния е щата с най-развита и най-често прилагана директна демокрация в САЩ. Само че също е видно как тя не дава особено добри резултати в сравнение с Швейцария, например.

  Историята с водата си е една средна катастрофа. В последно време всяка година през лятото има проблеми. За мен е напълно загадъчно защо в този богат щат няма инсталации за обезсоляване на морска вода. Поне в двата големи града това ще реши проблемите. Инвестициите не са кой знае какви.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 78. 78 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  "Едно нормално кувейтско семейство израходва месечно толкова ток, колкото едно германско семейство за цяла година. "

  Навсякъде, където нещо се получава наготово, разхищението е гарантирано.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 79. 79 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  [quote#29:"Mark Twain"] и ко стана ся - авторитаризмът - по-ефективен? [/quote]

  Демокрацията не е за всяка държава.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 80. 80 Профил на perperikon
  perperikon
  Рейтинг: 515 Неутрално

  То и в България същото - гнусните бачкатори плащат яки данъци,скъп ток и вода за да са безплатни на божиите цветнокожи избранници от маалата. Те данъци не плащат, защото къщите им са незаконни, а удръжки от социални помощи и детски не държавата не взема. Паричния поток е еднопосочен поне докато не умре донора.После бълхите и кърлежите ще напуснат трупа му и ще скочат на друг приемник-помияр.

 81. 81 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1982 Весело

  [quote#15:"dobrich"]По тия ширини има дискриминация към чужите работници.[/quote]Няма дискриминация - 1.3 лн. души са рентиери, а който не е рентиер трябва да работи.
  Шейхът за да запази властта от оспорване (от други кланове, държали някога земята с кладенците) е дал статут на всички поданици подобен на рентиерския - ядене и пиене на корем ... в зависимост от приходите.

 82. 82 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Държавите от Персийския залив трябва да научат урока от примера на една малка държавица - Науру. Допреди 25 години, жителите на този бивш земен рай са си живели охолно, благодарение на добива на фосфати. Днес, това е една бедстваща територия - обезлесен, обезлюдяващ се и потъващ остров насред океана. Продължава да крета някак си на базата на всякакви мръсни бизнеси - офшорни компании на световни престъпници, емиграционен лагер, собственост на Австралия, лизане на задници срещу заплащане в ООН. В крайна сметка, може би до към 10-ина години, жителите му ще се пренесат в Австралия.

  Мога да си представя катастрофата, която ще се случи, след привършването на петрола в Залива - обезлюдени и невъзможни за поддръжка жилищни райони, изсъхнала растителост (разчитаща досега на изкуствено напояване). Тези, които имат дебели сметки, панически ще напуснат в посока Западна Европа и Северна Америка (доста араби вече имат инвестиции там). А добрият пример е съвсем наблизо - Оман. Там всички работят, развиват се традиционни препитания като риболов и земеделие (най-вече в огромния и разширявщ се оазис Салала). През последните години се инвестира и в индустрия. Строителните проекти са умерени и доста смислени - обръща се сериозно внимание на енергийната им ефективност. Зеленината в сухите райони е предимно от устойчиви видове като евкалипт (по примера на Либия, Саудитска Арабия и Йемен).

 83. 83 Профил на reminder
  reminder
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Разходите на малката държава край Персийския залив са направо невероятни. Те възлизат на една пета от държавния бюджет на страна като Германия, независимо че населението на Кувейт е едва около 4 млн. души.

  "Голяма част от правителствените разходи са за текущи нужди, а не за инвестиции. От целия държавен бюджет, възлизащ на около 60 милиарда евро, за инвестиции отиват едва 6 милиарда. Останалите 54 милиарда са за текущи разходи", казва икономистът Абаз Алмирен.

  Тия харчат, та се късат... Но как пък не са се сетили да инвестират в нещо смислено?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK