Интелигенцията и Първия на постпреходното статукво

Официално откриване на галерия квадрат 500 Бойко Борисов Вежди Рашидов

© Георги Кожухаров

Официално откриване на галерия квадрат 500 Бойко Борисов Вежди РашидовТекстът на проф. д-р Николай Слатински е от "Фейсбук". Заглавието е на редакцията.

Постпреходното статукво с административно властване на една-единствена партия (другите са отечественофронтовски казионни безенесета за създаване на контрадезинформационна представа за многопартийност) и с политическо господстване на една-единствена персона (покрай която дори доказани личности се превръщат в аморфни, безволеви и безгръбначни послушковци) си отгледа не само цяла кохорта разпореждащи се със своите администрации на всички нива вождчета и дученца, за които вече съм писал.


Постпреходното статукво си отгледа и своя,
с извинение, но ще я нарека интелигенция
Постпреходното статукво се осъществява и "овеществява" с първото управление, което има по-дълъг хоризонт за действие и чрез него страната е преминала в режим на стабилност, в смисъл на не-промяна. Създава се усещането, че скоро промяна няма да има. Че тези ще са на власт и Този ще е Властникът още много време. Ето защо хора, групи, общности, цели прослойки лягат по посока на вятъра, успоредяват се с единствено правилната и права линия. Самопривеждат се доброволно във вид удобен за логаритмуване.


Постреходното статукво създава и храни с власт и привилегии от властта огромна държавна и общинска бюрокрация. След като отстрани критериите за професионализъм, знания и умения, интелект и реално високо образование (и роди феномена "калинка", който взема метастазни размери, вкл. чрез изкуствени и псевдоуниверситети), сега на управлението вече не е трудно да размножава тази бюрокрация, тези легиони от чиновници, които са твърде малко кадърни или просто некадърни, но с потребителското си отношение към властта и слугинажното отношение към властващите над тях, се превръщат в много агресивен и реакционен крепител на управлението, негова социално-административна база (защото с многобройността си, умножена по техните семейства, близки, роднини, познати, те стават сериозна и користолюбива маса).


Получили празен чек за действие в своите администрации срещу покорство и обслужване на тези над тях, споменатите


вождчета и дученца свирепстват безпардонно
в поверените им администрации


рушат съзнателно или несъзнателно поради свещената си простота дори малкото останали работещи механизми и процеси.


В същото време, както казах, постпреходното статукво си отгледа т.нар. интелигенция. Защото то, това статукво, сиреч управляващите при него, имат много повече ресурси (и чрез еврофондове, и чрез държавни поръчки, и чрез монопола на властта си, и чрез рекетиране на бизнесмени, и чрез корупция, и чрез контрабанда) за разпределяне, за хранилки, за стимулиране на правилно мислещите, с извинение, творци.


Срещу това нахранване, тези, т.нар. творци, имат няколко важни задачи. Едната от тях е да продължават опростачването на населението, да му натрапват измамни образци на творчество,


да чалгизират мисленето му


да го държат в насипно умствено състояние, да му внушават, че това, което те правят – това е изкуството. Псевдошоута, псевдотеатрални постановки, псевдосериали, псевдокултура с огромни мащаби.


По този начин населението се пристрастява към това, което те правят, вмества се в калъпите на това, което те правят, а тези калъпи не могат да родят активни граждани, те раждат публика, зрители, екзалтация, ажиотаж, тълпа, фенове, чиито политически проекции, чиито политически образци са именно образите на управляващите и най-вече – Образът на Управляващия. Така се отглежда пасивен електорат, който не подкрепя модерно мислещи личности, обърнати към бъдещето програми, перспективни стратегии, национални приоритети, а гласува в зависимост от това кой го кефи или напук на онези, които не го кефят.


Другата задача на т.нар. интелигенция, нахранила се около постпреходното статукво е да брани това статукво и идентифициралите се с него властници, когато тези властници имат нуждата от масирана пропаганда в своя защита...


Впрочем, голяма част от българската интелигенция и при късния соц бе петимна да попадне в обятията на властта и на Първото лице в нея – в обятията преносно, а понякога, предполагам, и буквално.


Факт е, че таланти, огромни таланти в поезията и прозата (и не само в тях) продадоха талантите си срещу безумни плонжове пред Първото лице и зад Априлската линия на Партията...


Разликата с днешното време е мъничка – тези продали талантите си таланти в късния и закъсалия соц все пак успяха да сътворят и стойностни неща, а не ширпотреба. Може би защото през соца имаше Система, която се нуждаеше и от стойностни неща, за да докаже стойността си. Сега нямаме Система, каквато имаше тогава, и която заради своите лицемерия и грандоманщини, популизми и мегаломании, да се опитва да даде път и на някои значими произведения и значещи творци, които не са в разрез с насажданите от нея норми и "ценности".


Сега Система нямаме; сега имаме Постпреходно статукво. То не може да роди нищо свястно, защото


Статуквото никога не ражда нищо свястно


Свястното се ражда с критично мислене, с принципно, а не по принцип всесъгласие, с воля за промяна, с порив към динамика, със страст за творене, с търсене на сложност, многопластовост, многопосочност и с много, много лично достойнство.


Социалното статукво е като блатото – в него рано или късно всички започват да квакат еднакво или поне достатъчно шумно, за да не се чува нищо различно от всеобщото квакане. А в това все по-шумно квакане, винаги ще има хитреци, които да модерират, моделират и модулират това квакане по начин, то да изглежда и да звучи сякаш различно, сякаш стилно, силно, нищо, че си е всъщност най-обикновено квакане.


Именно тези хитреци при Постпреходното стакуво, минават за интелигенция, която винаги, когато е необходимо, ще се притече на помощ на властващите при Постпреходното статукво.
И преди всичко и най-вече – на Властелина на Постпреходното статукво...


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  отново пламенно антрефиле от съветника на другара Гоце по морално-политически проблеми! ашколсун на Дневник, че ни радват с тези ценни мисли в иначе безличния летен ден

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 2. 2 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  брилянтен анализ ,браво !

 3. 3 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Да, за интелигенцията - само с извинение.
  ГОЛЯМО.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2491 Весело

  "Другата задача на т.нар. интелигенция, нахранила се около постпреходното статукво е да брани това статукво и идентифициралите се с него властници, когато тези властници имат нуждата от масирана пропаганда в своя защита..."
  Абсолютно така, и дано авторът да се саморазпознава.
  Но не вярвам...
  "Постпреходно статукво" е някаква словесна повърня, която би могла да се хареса на разни дребни хорица, които се впечатляват от сложни думи и се мъчат да ги запомнят.
  Еееех, Слатински, брошко синя ти!
  П.П. Липсва една запетая в цитираното изречение. Но това са дреболии, важното е да звучи сложно.

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3795 Весело

  ... политическо господстване на една-единствена персона (покрай която дори доказани личности се превръщат в аморфни, безволеви и безгръбначни послушковци)...

  Честно казано -четох до тук!

  След като проф. д-р Николай Слатински, явно претендиращ за интелектуалец, а не ентелехент, к'вито се е засилил да громи, си мисли, (или се опитва да внуши на публиката, което е меко казано грозно за един интелигент "проф. д-р "), че "доказаната личност", дори в простичък битов план доказана, се спихва толкова лесно, бързо и безпроблемно ...
  Бе, за к'во си говорим?
  С корифея на ... спихването На Личността

 6. 6 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [#1] о, денят хич не е безличен - в общинския съвет в Бургас, по оплакване на руски туристи, ще обсъждат забрана за ходене по бански и шрти в центъра на града... Ако го приемат - тогава ще стане безличен - всички с бурки, за да не скандализират пуританите!


  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 7. 7 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2034 Весело

  До коментар [#1] от "hhhuuunnnn":

  милиционера като чуе за култура са хваща за кубура

 8. 8 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#1] от "hhhuuunnnn":

  +++
  Рядко се случва да чета импотентно-емоциалните излияния на то я.... това нещо, но за сметка на това всеки път, когато ми се случи е от полза за Stuhlgang-а ми.......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2491 Весело

  До коментар [#5] от "xm...":

  Чете дотук??? И не слуша Марянка при Миткоцонев???
  Боже, какви хора има, не обичат да им се пише и хортува сложно и насосано, значи!
  Марянка ме разби тотално, филологически, семантически - всячески напрау! Рецепцията ми се задръсти до степен на абсилютна обструкция и сга са чудя как ще я карам.
  Отивам да си сипя една бира, това обикновено помага при обструктирана рецепция.

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Текстът на проф. д-р Николай Слатински е от "Фейсбук". Заглавието е на редакцията.
  ...
  Евала на "редакцията" ... "събрахте" се, а ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 11. 11 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#7] от "Stewie":

  милиционера като чуе за култура са хваща за кубура
  -----------------------------------
  А костозомби бърка култура с псевдоинтелигентска халтура....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 628 Разстроено

  Чудесна статиял
  И по други поводи съм изтъквал, че разлика между БКП и ГЕРБавите нямал
  Основната им цел е да се крепи "стабилността".
  Част от нея е целенасоченото опростачване на българите.
  Издигането на един прост "охранител" от СИК за лице на "европейското" и "развитието" бе резултат от политическото инжинерство на БКП/ДС и неделима част от тоя процес.

  Назначаването на Главния Мултак пък бе тест - доколко опростачването е завършено или има все още останали острови на нормалност сред гражданите.

  ГЕРБавите се опасни за България.
  И трябва да бъдат изметено от управлението.

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#7:"Stewie"]милиционера като чуе за култура са хваща за кубура [/quote]
  Демек, "проф.д-р" Слатински е "еталон" за културата ли ?
  Ма мнооо си печен, бе готин, мноо си "културен"

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 16. 16 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2491 Весело

  До коментар [#14] от "Stewie":

  О, освен това галантен и остроумен! Бравос, так держать!

  Доброто е заразно
 17. 17 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#12] от "dogwoman":

  Наплякал си две грешки в едно ей тонинко изречение
  --------------
  4 ги броя аз, 2 правописни и 2 граматически.
  Без да броим гланата буква...
  Ентелегент...

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 18. 18 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  [quote#9:"dogwoman"]Отивам да си сипя една бира, това обикновено помага при обструктирана рецепция. [/quote]

  До коментар [#9] от "dogwoman":

  Наздраве! Внимавай само бирата да не целенасочено поставена в услуга на Първия и без градус като него!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 19. 19 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Весело

  [quote#4:"dogwoman"]словесна повърня[/quote]
  Бат Бойко е велик......великият бат Бойко.....Красив, умен и не едебел.....

 20. 20 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2491 Весело

  До коментар [#18] от "vxa15365434":

  Мерси за наздравето!
  Останалото ще го разсуждавам дълго, аз съм недоучен човек, едва чета, трудно е!

  Доброто е заразно
 21. 21 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#14] от "Stewie":

  яж лайна и се радвай
  -----------------------
  Не екстраполирай хранителните си навици към други индивиди.
  Да ти е сладко все пак, по вкус и цвет тавариш нет....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 22. 22 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2491 Весело

  До коментар [#19] от "dobrich":

  Ефенди, ако с това ти се изчерпва мисловният процес(ец), практикувай някъде на тихо и пред огледалото...
  Не го разправяй наляво и надясно, чак обидно иде!

  Доброто е заразно
 23. 23 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2034 Весело

  До коментар [#19] от "dobrich":

  простакът побеснява като го нарекът простак , че и с милиционерите така

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3795 Неутрално

  До коментар [#9] от "dogwoman":
  Вие имате странни разбирания за забавленията ...

  Но все пак има и здраво зрънце останало у вас!
  Те' нещо по въпроса, от стари времена ...
  https://chitanka.info/text/13503-izlechim-li-e-ekzistentsializmyty

  Вярвайте в доказаните корифеи!

 26. 26 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2491 Весело

  [quote#23:"Stewie"]нарекът[/quote]
  Мислех, че преди се бъзикаш, ама ти си сериозно неграмотен, брат.
  Марш над буквара и правописния речник - издание БАН, 2012 г.

  Доброто е заразно
 27. 27 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  До коментар [#25] от "xm...":

  С кеф ще го прочета отново.
  Благодаря!

  Доброто е заразно
 28. 28 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  Слатински с една дума казва следното:

  Дайте да дадем властта служебно на ДСБ, за да няма съмнение за статукво! Те не са статукво а са носители на новото! Никога не са били във властта, не са уволнявали журналисти поголовно, не са проватизирали десет за едно!

  Да живее другаря Радан, верен последовател на другаря Костов! Да живее костовата демокрация!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 29. 29 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Весело

  [quote#22:"dogwoman"]Ефенди[/quote]
  Ханъм, май с този бат Бойко имаш куртаци в главата?

 30. 30 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#23] от "Stewie":

  нарекът
  --------------

  На мама умното то

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 31. 31 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Весело

  [quote#24:"За европейските граждани ГЕРБ=БСП"] безпогрешно надушват срещу кого и какво е статията (макар и без нито едно име в нея), но нямат агрументи да защитят вожда и учителя на ГЕРБавите, "лицето", което се самоопределя, като "ПРОСТ".
  [/quote]
  +++++

 32. 32 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 888 Любопитно

  Тези от критикуваната "интелигенция" имат ли си имена?

 33. 33 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#23] от "Stewie":

  И под всяка статия потвърждаваща, че вождът и учтелят на ГЕРБавите с основание нарича сам себеси "ПРОСТ" започват да ръсят "мъдрост" ГЕРБава след т@пот@ ГЕРБава, само и само да разводнеят форума.

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Хубава статия - като констатации! Много глупава относно причините довели до това състояние! Липсата на държава, т.е. липсата на силен държавник (личност, а не колективен орган) е основна причина. Единствено решение е ЛИДЕР, с коректив - народа, а не безотговорна демокрация!

 36. 36 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2491 Весело

  До коментар [#29] от "dobrich":

  Бат Бойко?!? Къде и как съм го споменала?
  Той е само в твоята глава, но много време ти е нужно, за да го осъзнаеш.
  Ти си като онзи, дето отишъл на психиатър и му показвали геометрични фигури, а на въпроса какво вижда, винаги казвал "големи цици".
  Това е проблемно, шезнайш!
  Айде приятни забавления, изчезвам азе.

  Доброто е заразно
 37. 37 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Весело
 38. 38 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2034 Весело

  До коментар [#33] от "За европейските граждани ГЕРБ=БСП":

  игнорирай простака ,особенно ако е герберски трол ,там нещата са окончателни и непоправими

 39. 39 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#34] от "stenli1":
  ---------------
  Тя поне е на смяна.
  Ти си безсменен, 24/7.....
  Халал да са ти двата лева, дето ги изкарваш на ден.....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 40. 40 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3795 Весело

  До коментар [#9] от "dogwoman":
  Начи ... по другата тема ...

  Пъпешът не го следя.
  Просто защото е пъпеш ...
  И не говоря наизуст

  А по второто - нЕ'ам нищо против насосания наратив. Думите са важни. Тази тема сищо е важна, доколкото думите не само се променят, но и девалвират ...
  Е, всяко нещо си има необходимостта и мястото.
  Но не и логореята, зад която се крие празнословието ...

  Накрая - аз винаги съм бил убеден в Лениновото определение за ентелехенцията. Или "новата градска средна класа", както я измъдриха и почесаха зад ушето, та да я сбЕрат в кошарата нЕкои корифеи.
  Ама не мисла, че господина проф. д-р Слатински може да дава тон за песен по въпроса ...
  И за да не си губа времету, па и нервата, в тая лятна вечер - бидох до там ... Както Кестнер ни учи

 41. 41 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#38] от "Stewie":
  особенно
  ------------------
  Хахахаххахахахаххахахахха
  Ама ти верно си тотално неграмотен бе пич.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 42. 42 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3795 Весело

  До коментар [#27] от "dogwoman":
  Моля

  Тия, старите, битите по главите, ушите, през ръцете и краката ... накрая все се оказват прави, съм забелезАл ...

 43. 43 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Весело

  [quote#40:"xm..."]Пъпешът не го следя[/quote]
  Следи го:
  Бойко Борисов вече е в кампания: оправя бакиите в ЦСКА, че и в "Локомотив" (София); спасява чинарите на Силистра; откри болница в Панагюрище, музей в Казанлък, резна лентата на депо в Стара Загора; инспектира 1-2 тангенти и ремонтите във Враца; продава пчелен мед и атомни реактори. И, разбира се - демилитаризира Черно море, предотвратявайки войни. Дори в Иран, откъдето потекоха газ и петрол, той не спря да поддържа свеж предизборен тонус, обграден от весели репортерки - "ще се кандидатирам, ама след пет години", "щях да ви кажа името на кандидата, но ме дразните" и т.н.

 44. 44 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Господина [#35] го гони тежка фюрерофобия...
  Тъкмо разни ЛИДЕРИ докарват страните си до катастрофа, защото народът им бил само КОРЕКТИВ (все едно някой лидер слуша корективи - не е лидер ако го прави).

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 45. 45 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [#44] пардон - фюрероФИЛИЯ.

  Или монархофилия, все тая.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 46. 46 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3795 Весело

  [quote#43:"dobrich"]Следи го[/quote]
  Извратеняк!

  По-добре от тубата концерт на Веско маринов или Чакардъковата да си намера ...

  По ша има полза ...

 47. 47 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Брилянтен е текстът. Тролчетата се пържат от яд.

  Защо ако не да?!
 48. 48 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10478 Неутрално

  Отлично написано! Браво!
  Прави ли ви впечатление колко много се доближава ББ и обкръжението му до методите, изказа, дори единичните думи като "стабилност" до руските управляващи. Вероятно пътят и методите (като влиянието на естествения подбор в природата) правят хората еднакви

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 49. 49 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  До коментар [#42] от "xm...":

  Няма друг автор, за когото да мога да кажа, че толкова силно говори сякаш с моя глас, не знам как го нацели!
  Доближават се само Мюриъл Спарк и Дорис Лесинг, и то последната - само бегло.
  Повторно благодарско, още кихам, ровичках библиотеката за едно любимо томче на Кестнер.
  Приятна вечер!

  Доброто е заразно
 50. 50 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 554 Весело

  До коментар [#12] от "dogwoman":

  Грешките са три!

  Sic transit..
 51. 51 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Доста песимистичен и на моменти неточен анализ.

  Първо, не съм съгласен с понятието "постпреходен". За съжаление, преходът в България още не е приключил, за да говорим за нещо "следпреходно". Приемането в ЕС и НАТО си остават най–големите постижения на българския народ от поне 100–на години насам, но сами по себе си не са финал, а съмо фаза от прехода. Преходът към демокрация ще приключи тогава, когато българите почти единодушно считат страна си за демократична, имат доверие в институциите и не подлагат на съмнение евроатлантическата ориентация на България. Имаме напредък в това отношение, но има още път да извървим.

  Второ, противоставянето на днешното Статукво и предишната Система е повече от спорно. Авторът твърди, че "през соца имаше Система, която се нуждаеше и от стойностни неща, за да докаже стойността си", за разлика от което днес имало Статукво, поддържано от и създаващо посредствени хора, политици, администратори, интелигенция. Истината обаче е, че и Системата и Статуквото си имат своите лакеи, ганьовци и андрешковци, пенчокубадиновци и прочее. Ако все пак е излизало нещо що–годе стойностно по време на т.нар. Система, то това е било въпреки нея и благодарение на хора, които просто нямаше как да избягат от нея. Тези стойностни хора впоследствие си тръгнаха от страната, давайки си сметка, че преходът може и да не завърши, докато те са още млади или живи. Стойностните хора продължават да бягат и днес от Статуквото. А без тях, остават калинките... Та това е единствената разлика м/у Системата и Статуквото – стойностните хора, които бяха държани тук и които си тръгнаха, а не внушенията, че Системата била по–добра от Статуквото. И двете водят до безпътица или някъде на изток.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 52. 52 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 755 Весело

  Успях да прочета целия текст, което си е истинска жертва след 12 часов работен ден. Бих се обезпокоила за душевното състояние на автора, ако не знаех че си е от старата комуноидна школа на перфектни манипулатори.
  Да бяхте написали просто "бой последен е този", щото другарки и другари ако ГЕРБ спечели И президентските избори ша си мрем от глад начи...

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 53. 53 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1363 Неутрално


  До коментар [#49] от "dogwoman":

  Намери ли го, "Изчезналата миниатюра" или "Двойната Лотхен", всъщност той има много неща, и все хубави.

 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8694 Неутрално

  Радой Ралин

  Простакът е кремък- корав и могъщ,
  Простакът е демон без лик, весдесъщ
  Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
  Удариш на кухо, простакът звучи.
  Простакът не чака, не знае предел
  и стига простакът до своята цел,
  Защото простаци край него вървят
  и дават му знаци и правят му път
  Надкласов, безкласов, без род и съюз,
  но винаги касов, но винаги в плюс
  Без ден да протакаш, дори да кърви
  война на простака до смърт обяви
  За срам на Европа, на всичките нас,
  когато докопа в ръцете си власт
  По страшен от спина, по-жилав от рака,
  сега за сега се оказа простака.

  Радой Ралин дали е познавал Борисов, Божидар Димитров и Вежди Рашидов.

 55. 55 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Ами статията, като се има предвид автора, е очаквано слабичка. В превъзходна степен. А накратко може да се характеризира с народната поговорка ПРАЗНА МАРА ТЪПАН БИЛА.

 56. 56 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Ех, мечтае си слатински агент гоце да стане президент, че пак да го назначи за съветник! Той самият слатински и за това не става...

 57. 57 Профил на qqs55312357
  qqs55312357
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Описанието, което г-н Слатински автоматочно, поставяйки се "от другата страна" на описаното явление прави, е без адресно. Няма как по този начин да се охарактеризира цялата интелегенция. Единствения субект, за който "подсказва" в писанието си е ББ, при това неговото участие е косвено като евентуален поръчител за запазване "стабилността" на статуквото. Също така липсва обективност по отношение на оценката му за качеството на държавната администрация, която не се състои само от "калинки". Колкото и да се харесва подобен без личностен подход на част от публиката, всяко поведение си има конкретен носител, когато той не е установен писанието става литературна постановка с лиричен герой, в случая носител на едва ли не всички злини за обществото...

 58. 58 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3769 Неутрално

  До коментар [#57] от "qqs55312357":

  Ако се мислиш за много умен, тогава би трябвало да знаеш, че се пише "безадресно" и "безличностен", т.е. слято!

 59. 59 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3769 Неутрално

  До коментар [#35] от "emilm13":

  "безотговорна демокрация"
  Що за израз? Това е оксиморон! Безотговорна може да е анархията.Демокрацията се основава на закони и правила. Но вие май освен от тоталитарен режим, от друго не разбирате. Искате си силната ръка – да ви управлява, да ви дава, да ви казва какво да правите, как да говорите, как да мислите, да ви обича, да ви наказва, да ви издига, да ви тъпче...

 60. 60 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#59] от "fij1748790

  Огромна грешка! Няма нищо по-безотговорно от демокрацията, защото решенията се вземат от колективни органи (на теория), а колективна отговорност НЯМА! Схемата наречена "демокрация" е измислена преди 3500 г. от Моисей и се прилага и до сега перфектно от евреите, за да ръководят света, без да носят отговорност за последствията.

  А за анархията - по-добре прочети нещо, защото говориш врели-некипели!

 61. 61 Профил на hbg34398957
  hbg34398957
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Коментарът на РОСИ №54 с цитат на Радой Ралин,така пасва на образа на Бат Бойко, като че ли Радой е пророкувал превъплощението на Бай Тодор, в набитата снага на Бойко Борисов-Премиер !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK