До другата трева, до другата България

Министър Вежди Рашидов на инспекция на разкопките на Сердика

© Георги Кожухаров

Министър Вежди Рашидов на инспекция на разкопките на СердикаХора като Вежди Рашидов смятат, че културата съществува, за да прославя България. Само че културата е много повече от това - тя е въздух, кислород. И хапче срещу мутризацията. Коментар от културолога проф. Александър Кьосев за "Дойче веле":

Гледах предаването "Денят започва с култура", където експерт от Асоциация "Българска книга" и представител на министерството на културата обсъждаха политиката за книгите и библиотеките. Интелигентни хора - и двамата говориха смислено, казаха важни и верни неща. Разговорът им може да бъде преразказан накратко така: след приемането на стандартите за библиотеките (с шест години закъснение) България се задължава да спазва коефициентите на ЮНЕСКО за попълване на фондовете на обществените библиотеки с точно фиксиран брой книги на глава от населението. Изчислено според средната цена на книгите в България, за това са необходими около 8 милиона лева. Кой знае защо обаче министерството на културата отправя искане към бюджета не за 8, а за 3 милиона. И кой знае защо между първо и второ четене в Народното събрание тези 3 милиона изчезват. Но пък (кой знае как) министерството обещава да ги намери. И това е всичко.


Безкултурна България


Истинска мизерия. В продължение на няколко десетилетия министерството на културата (неслучайно го изписвам с малки букви) успя да ликвидира всяка институционална база за политика за книгите, четенето, библиотеките. Преди имаше автономен Център на книгата със самостоятелен бюджет, а сега се предвиждат някакви 3 милиона лева, които на всичко отгоре изчезват.

Защо се случва всичко това? Защото е сбъркана философията на политиката за култура. Хора като Вежди Рашидов смятат, че културата съществува, за да "прославя България" - и съответно влагат по 7-8 милиона в безсмислени и неефективни мероприятия като тракийската изложба в Лувъра и още повече европейски пари за "реставрации" на бутафорни крепости. Тези хора смятат, че културата - това са те и "гении" като тях. И че като се даде път на тези "талантливи" 50-60 човека, като се построят няколко шоу-замъка, които да ни прославят по света, това е напълно достатъчно - какво повече искате!
По същия начин стоят нещата с политиката за спорта - мнозина смятат, че футболът - това е Христо Стоичков, а не масовият спорт по села и паланки. Само че като няма масов спорт, христостоичковци не се раждат. (Впрочем, това навярно си има и добри страни.)


Културата по села и паланки: достъпът до информация, до съществени духовни източници, четенето, мисленето, способността за съчувствие, интересът, вълнението та чак до създаването на "споделена културна валута" (Ърнест Гелнър), която сътворява солидарността и кохезията в една нация и освен това дава възможност за участие в глобалните потоци от мисли, образи, проблеми, дискусии - всичко това може да бъде определено като изключително важна социална под-система. Ако икономиката е кръвоносната система, то културата е дихателната: тя доставя онзи елемент, който окислява всичко. Накратко - културата не е видимост и "прославяне", тя е въздух, кислород.


Истинската културна политика е грижа за тази система по всички канали и алвеоли, във всички нейни социални и географски точки. Да го кажем по-просто: това е грижа не толкова за таланти и гении, които са само малка част от нея, върхът на нейната пирамида, а грижа за "дишането" на онзи неизвестен юноша бледен, който някъде в някоя забутана българска махала не знае какво да прави със себе си - и затова решава да стане мутра. Или ако има късмет - да емигрира. Или ако има още повече късмет - да участва в някое риалити шоу. Стотици хиляди са като него.


Ето защо министерството на културата и Министерството на образованието трябва да имат общи, фундаментални програми, насочени към достъп до информация и създаване на базови духовни компетентности - литературна грамотност, визуална грамотност, дигитална грамотност, гражданска грамотност, грамотност, свързана с градската среда и архитектурното наследство, културно-историческа грамотност. Истинската културна политика е преди всичко грижа за основата на пирамидата, която днес е в окаяно състояние, а в редица махали и паланки е направо в клинична смърт.

Утопия


Към момента подобна грижа е просто утопия. С този министър, с този божидардимитровски "елит", с тези идеи (въобще не засягам въпроса за корупционните схеми зад идеите) не само че нищо не може да се осъществи, а вероятно е дори по-добре изобщо да не се и опитва - поради опасността от опростачваща имитация и дискредитация.


В момента можем да разчитаме най-много на това, че някой, благодарение на лични връзки и трапезни беседи, ще намери (случайно, по изключение, а не поради необходимост от културна политика) обещаните 3 милиона. Отнякъде, от някой таен джоб на държавата, предназначен за наши хора. А с парите, разбира се, ще бъдат купени книгите на някои специални издателства, участвали в трапезните беседи.


Така че, ще го кажа с думите на Биньо Иванов: оставете надеждите до другата трева, до другия живот. До другата България.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 739 Весело

  Веждичката се е пременил, сякаш ще ходи на ревю на "Victoria Secrets", за да влезе така в пепелака.

 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Александър Кьосев Президент! Кьосев Президент! Кьосев министър на културата!Хайде всичкии! Не ви чуваам.....

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  "оставете надеждите до другата трева, до другия живот. До другата България."
  Но без нас. Тъжно!

 4. 4 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  Бих искал да кажа на автора и аз нещо. Съжалявам, че не мога да го публикувам в Култура.

  Чета от 7 годишен и обожавам да чета.

  От 10-на години, обаче, не чета на хартия.

  Живея на Запад и просто това ми е по-трудно.

  Чета на Киндъл, на Нук, на таблет и понякога на телефон.

  И на лаптоп-а чета.

  България има изключително висок коефициент на проникване на Интернет.

  Младите имат по телефон и по таблет. Недейте да ми вярвате, погледнете в центъра, вижте онлайн форумите.

  Не бих се учудил ако Читанка.инфо има повече посетители отколкото всичи тухлени библиотеки взети заедно.

  Министърът прави гаф след гаф, с това не мога да споря, но според мен се ориентира добре в условията на промяна.

  И според мен осем (или три) милиона е по-добре да отидат за развитие на нещо, което ще се ползва в бъдещето отколкото за комфорта на онези, които още живеят в миналото.

  Друг въпрос е дали биха отишли за което и да е от двете, а не в нечий джоб.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Какой пич бил този Кьосев, пък ние да не знаем до сега да му бяхме гласували доверие за Президент? Министър на културата е малко - напрао Президент

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Моите уважения към Халваджян, Рачков, Зуека и компания, но те не правят и не създават култура , а зрелища, и в тази връзка, лека настрана от темата Рашидов и неговият принос или не, полза или не, простащина или не, за културата и отношенията му с потребителите, създателите и разпространителите и ...оставката му.
  И в тази връзка нека прочетат, освен горната поучително-съдържателна статия и статията на Ивайло Дичев

  http://clubz.bg/42238-ivajlo_dichev_jiveem_v_razpad_prodavat_ni_strahove_ujas_i_otchaqnie

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 7. 7 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Слава Богу, че има електронни списания и книги. Който иска да става културен, няма нужда от това излишно министерство...

 8. 8 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 272 Неутрално

  "христостоичковци не се раждат"

  Раждали са се, раждат се и днес.
  Само че не спортуват. Само на култура (христостоичкова) го докарват.

 9. 9 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Културата на четенето стана невъзможна след въвеждане на тестовете в училище, защото това са невсъвместими неща.

  Или четеш и това е удоволствие и искаш още, или четеш за теста и искаш да спреш това завинаги след теста.

  Четеш Вазов, или четеше книжка от някаква министерска лелка с избрани въпроси и нейни мисли за Вазов. Това е.

  * Вазов тука може да сме смени с друг писател.

 10. 10 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 225 Неутрално

  ..
  Герджикова, примерно ....

 11. 11 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  До коментар [#4] от "Боби Колев":
  ами тогава може да се започне с публикуването безплатно в електронен формат на българската класика, поне това, не че я няма но да се види че държавата се интерисува, щото примерно за публикуване на Малкия принц във Франция авторски права не се плащат

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 12. 12 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Много верни констатации! Но културата не са само изкуствата, даже обратно! В България се прави култура, и то култура, която предопределя бъдещето не само на Европа, а и на света. Това че, дори малцината изкуствоведи не са забелязали - си е техен проблем!

 13. 13 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Споделям изцяло мнението на Автора на статията и няма какво да добавя.

 14. 14 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 497 Любопитно

  " влагат по 7-8 милиона в безсмислени и неефективни мероприятия като тракийската изложба в Лувъра"

  Безсмислена за кого?
  Иначе най-голямата "сума" от бюджета на изложбата бе т.нар. държавна гаранция защото пари за истинска застраховка на предметите от изложбата няма. Двамата куратори взеха хонорар колкото една депутатска заплата, нищо съществено не е плащано за авторите на текстове в каталога или дори за снимки. Скъпа реставрация и консервация на находки също не е правена. Остават парите за държавната делегация, но просто сумата от 7-8 милиона не е вярна. Това, че заради желанието си да се хвали с изложба в Лувъра Рашидов не е преговарял кой какво поема е вярно. Той по принцип не е за този пост, но това е съвсем друг разговор.

  #killwhitey
 15. 15 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#11] от "stg":

  Слава Богу за това не ни е и необходима дъжавата - в Читанка.инфо има много българска класика и според мен ще е разход на време и средства да се ангажира държавата с това.

  На мен думата ми е за групата, дето плаче за 8 милиона за библиотеките.

  Тези пари биха били добре изхарчени преди 30 годни, но сега според мен да се покрива библиотечния фонд от хартиени книги си е живо прахосничество.

  Хартиените книги няма да изчезнат, има предостатъчно в обръщение.

  Но бъдещето е в електронните книги и това от асоциация "Българска книга" ако не го знаят толкова по-зле за тях, а ако го знаят тогава защо плачат за тези 8 милиона?

  Както казах вече два пъти Читанката, която е безплатна и само един Господ знае от какво се издържа, върши чудесна работа.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 16. 16 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#9] от "potrebitel3":

  Мисля, че мнението Ви е доста крайно и изопачено.

  За първи път прочетох в училищна христоматия една глава (или откъс от глава) от "Ние врабчетата" на Радичков и оттам намерих цялата книга.

  Заради 1-2 приказки от училище като дете потърсих цяла книга с приказки и попаднах на една много хубава компилация на приказки от братята Грим, която и до днес харесвам (за разлика от по-късни издания).

  Пак в училище - мисля, че беше в 7-ми или 8-ми клас учебни по Български Език - прочетох за първи път "Писмо до съпругата" и потърсих и други неща от автора, защото беше (и още е) оригинално и смешно.

  Пак в училище сме чели и глава от Марк Твен.

  Не съм намразил нито четенето, нито гореизброените творби и автори.

  Не мога да кажа, че е вярно за всичко, което сме чели в училище, разбира се.

  Но оборвам Вашата логика, че ситуацията е или-или.

  Който му е интересно да чете си намира какво да чете.

  Гледам на сина в началното и средното училище не се напъват много да ги учат, повече се пънат да ги накарат да харесват това, което правят.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 17. 17 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  [quote#15:"Боби Колев"]Както казах вече два пъти Читанката, която е безплатна и само един Господ знае от какво се издържа, върши чудесна работа. [/quote]
  всички книги се сканират и подготвят от хора като вас и мен в свободното им време

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 18. 18 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 527 Неутрално

  ++++++++
  на автора. И не по повод Рашидов, а по принцип, защото ред правителства оставиха културата и образованието на опашката на ангажиментите си. И сега берем плодовете.
  Не за първи път ще напиша, че образованието и културата трябва да са абсолютен приоритет (заедно с икономиката и демографския проблем) за всяко управление, за да съществуваме като нация. Като не всичко опира до финансиране от държавата понеже все с това се оправдават, а и до начин на мислене и организация.

 19. 19 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#6:"нуцо"]Моите уважения към Халваджян, Рачков, Зуека [/quote]
  Моите уважения към вас отдел Агитация и Пропаганда! Намерихте им цаката на гореизброените. Не пропускайте да съскате срещу Магърдич и Рачков!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 20. 20 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Невероятен анализ!

  Рашидов и Димитров са ни наследство от Живков и Бай Ганьовщината в България.

  Тези хора се намираха по кръчмите и се надушваха едни други като краставите магарета.

  Най-голямото постижение в историята на България е научно-културно - кирилицата.

 21. 21 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#4] от "Боби Колев":

  Няма защо да противопоставяш четенето на книги /хартиени/ на съвременните информационни технологии /заедно с възможността за четене там/ , момче. Само за да защитиш културминистерствуването на Вежди. И културата на Божо и Боко. Двете са различни страни на една и съща монета и не вървят едно срещу друго, а се допълват взаимно. В случая става въпрос за това , че Вежди, който е много ербап срещу по-обикновените културни дейци, е допуснал или сам тайно е наредил да се орежат тези 8 или 3 милиона лева за книги. Вместо да се противопостави шумно и ефектно , както би следвало да направи министър на културата на Боко, Владко , Мента и останалите ни бюджетни корифеи.
  [quote#4:"Боби Колев"]Чета от 7 годишен и обожавам да чета.[/quote]
  А кога започна да съумяваш да разбираш прочетеното?

 22. 22 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1220 Неутрално
 23. 23 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#19] от "oporna_to4ka":

  Трябва да ви опреснят клишираните глупости , които видно, неизбежно, по задължение и по матросовски ръсите, когато иде реч за началниците ви. А инъче , ако темата не касае задълженията ви, за които сте пратен в този форум, сте смислен и на моменти даже интелигентно смислен.

  п.п. И по смело го давайте към мен. Натискайте "отговор", за да не ви гоня по чата.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 24. 24 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#21] от "zegi":

  На един от двама ни вероятно му липсват първите седем години.

  Ще оставя на другите да решат за себе си кой е според написаното, а аз ще кажа така:

  Изобщо никъде не съм противопоставял една форма на четене срещу друга.

  Казах и продължавам да твърдя, че онези, дето плачат за пари за библиотеките не са по-добри от Вежди Рашидов - просто гледат своите си интереси.

  А техните интереси НЕ СА в крак с времето, освен дето е модерно, както винаги, да се усвояват пари отнякъде.

  На всичките си познати в България съм казвал да ползват Читанката и всеки , на който съм я дал ми е бил благодарен така, както аз съм благодарен, че я има.

  Вежди Рашидов може да падне по други обвинения, но за въпросните 8 или 3 милиона аз лично съм по-склонен да му простя по простата причина, че според мен това не би била правилна инвестиция.

  А иначе всеки министър получава по-малко отклкото иска.

  За последно: кой в България има монопол върху дефиницията на "култура"?

  Защото отвсякъде чувам за такава култура и онакава култура и културните дейци все не правили правилната култура.

  Зачудих се...коя е правилната...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 25. 25 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#16] от "Боби Колев":

  Предпочитам да коментирам статиите, а не мненията на коментаторите.

  Коментарът ми описва истински наблюдения. Например, проста справка показа неодавна, че в един 5 клас за 32 часа седмично (без физическо и т.п.) има 36 учебници , пособия и тетрадки. От тях 16 по БЕЛ и Математика. В 5 клас!
  Това означава, че рядко децата и учителя са два пъти на една страница текст в една и съща книга. Това не е четене, нито учене, а препускане.

  А посочената е една от авторките на безумен учебник по литартатура и още по безумно пособие от тоя списък и е съпруга на господина от парламента. Сеят невежество и печелят от него. Пряко.

 26. 26 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#25] от "potrebitel3":

  Първо, не възразявам срещу това да коментирате статиите, но със статия трудно можете да влезете в диалог, а в диалога, казват, се ражда истината

  Второ, нямам наблюдения от българските учебни заведения (освен, че правописът на българите в онлайн форумите запада поголовно), но съпругата ми е на мнение, че американската образователна система натоварва децата твърде малко.
  И не е единствената на това мнение, разбира се.

  С което искам да кажа, че това е една от онези теми, по които няма начин всички да бъдат доволни.

  Трето, Вашето първо изказване гласеше, че "Културата на четенето стана невъзможна след въвеждане на тестовете в училище, защото това са невсъвместими неща."

  Това няма нищо общо с количеството материал, което сега изтъквате като проблем.

  Ако можем да се задържим на една теза и антитеза може би бихме могли да стигнем до някаква истина..все пак

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 27. 27 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#8:"xcheffo"]"христостоичковци не се раждат" [/quote]
  Започнаха обаче да се появяват Бербатовци - навъсени, все някой им пречи, гледат да взимат много пари без да си развалят прическата. Един от тях се казват Александър Кьосев.

 28. 28 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3444 Неутрално

  АБК са същите мерзавци като Рашдов.
  Попълването на библиотеките с книги "на глава от населението" е върховна идиотия.
  Качете книгите в интернет!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 29. 29 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3444 Неутрално

  Качете книгите в Читанка!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5429 Неутрално

  Отличен текст! Поздравления! За неразбралите. Книгите за библиотеките по тази програма са в единични екземпляри. В. Рашидов чете колкото ББ. Техния спорт е безогледната кражба, накъдето са отишли и 3-те милиона.
  Разбира се, че и аз предпочитам да чета електронни книги, но не това е проблема. Затова се надявам на другата България.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#30] от "penetrating":

  Другата България изградена от книги в единични екземпляри?!

  Ами надявайте се...

  Както казах по-рано за мен това е същия спорт, в който обвинявате и В. Рашидов - вероятно не без основание.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 32. 32 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Весело

  [quote#19:"oporna_to4ka"] отдел Агитация и Пропаганда![/quote]
  http://terminal3.bg/svoboda-na-slovoto/

 33. 33 Профил на lapacalo
  lapacalo
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#11] от "stg":
  Айде авантаджията веднага да се изкаже!
  Гратис, ако може, нали?
  Авантата е голям келепир.
  Пфу!

 34. 34 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#4] от "Боби Колев":

  +++++
  И не мисля, че изложбата в Лувъра е безмислена. България се нуждае и от разпознаваемост.

  Ясно, че няма пари за всичко, никъде не е така.Държавата трябва да насърчава частната добротворителност в областта на културата в по-голяма степен.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 35. 35 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  До коментар [#33] от "lapacalo":

  що за същество си и от къде на къде даваш оценки на хора които не познаваш, или не си особено умен или си не много информиран, в цял свят всяка държава , която става за нещо пуска своята класика безплатно в електронен вид, за да могат дори разни илитерати да прочетат нещо стойностно, илитерат ако не знаеш какво е виж в огледалото , та така

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK