Индустрията консумира по-малко ток, но произвежда повече

Индустрията консумира по-малко ток, но произвежда повече

© Георги КожухаровПубликуваме анализа на Института за пазарна икономика.


Мине се, не мине време и някой политик, експерт или общественик с прискърбие съобщава, че в България няма индустрия или прави предложение за реиндустриализация на българската икономика като единствения път към благоденствието. Като доказателство за липсата на индустрия обикновено се дава потреблението на електроенергия, което намалява значително по време на икономическата криза в страната от 2009 г. и възстановяването след нея. Ако трябва да бъдем коректни, заетите лица в индустрията намаляват със значително по-висок темп в сравнение с потреблението на електроенергия, но въпреки това не може да се каже, че индустрията днес е в по-лошо състояние, отколкото е била през предкризисната 2008 г.


Докато българската икономика се свива през 2009 г., а през 2010 г. вече започва да се възстановява, секторът на индустрията, с изключение на строителството, продължава своя спад и през 2010 г., когато брутната добавена стойност достига най-ниската си точка след пика през 2008 г. В рамките на двете години, 2009 и 2010 г., БДС в индустрията се свива реално с 9,4%. В същото време потреблението на електроенергия в сектора намалява с 25%, достигайки най-ниското си ниво през 2010 г., а заетите се свиват с 15,5%[1]. С други думи свиването на номинални фактори като заети лица и потребление на електроенергия е в пъти по-високо в сравнение със свиването на реалната продукция в сектора, което показва, че освен намаляване на икономическа активност, става въпрос и за повишаване на ефективността.
Брутната добавена стойност в сектора започва да се възстановява от 2011 г. и през 2013 г. надминава предкризисните си нива. В периода 2011-2014 г. БДС в сектора реално се увеличава с 13,7%. В същото време потреблението на електроенергия расте с 12%, а заетите се свиват с 5,3%. Т.е. отново става въпрос за сериозно оптимизиране на работата на дружествата в сектора. По същия начин, по който китайската дума за "криза" е съставена от два йероглифа – "опасност" и "възможност", секторът изглежда е използвал възможността, за да ограничи неефективните дейности и да оптимизира работата си, както по време на кризата, така и по време на възстановяването.


Това не е изненадващо по няколко причини:


1) Индустрията има задължения, вменени със Закона за енергийната ефективност, за повишаване на ефективността и постигане на енергийни спестявания. Иначе казано – криза или не, потреблението на електроенергия трябва да намалее.


2) Освен директното задължение за постигане на спестявания, държавата създава и косвен стимул за постигането им – регулираните цени на електроенергията. Отдавна е ясно, че съществува кръстосано субсидиране между регулираните цени на електроенергията на битовите и стопанските клиенти, но такова съществува и между регулирания и свободния пазар. Така например цената на АЕЦ "Козлодуй" на свободния пазар варира от 52,10 лв./МВтч до 65 лв./МВтч, докато централата продава на регулирания пазар на цена от 30 лв./МВтч.

Индустрията консумира по-малко ток, но произвежда повече

© АЕЦ Козлодуй


3) Намаляването на потреблението на електроенергия, особено в сектори с висока електроенергийна интензивност, създава конкурентни предимства, което е именно онази "възможност" от китайския йероглиф за запазване или увеличаване на пазарния дял на компаниите.


Предвид гореизложеното, не е сериозно да се твърди, че индустрията в България е по-зле сега в сравнение с 2008 г. Това ясно се вижда от създадената реална брутна добавена стойност от сектора, която през 2014 г. е с 3% по-висока в сравнение с 2008 г., докато потреблението на електроенергия се свива с 16%, а заетите – с 20%. Реалният годишен ръст на БДС за сектора през 2015 г. е 3%, а заетите се увеличават с почти 2%. Все още няма данни за потреблението на електроенергия в индустрията за 2015 г.


Същото се вижда и от класацията "Капитал 100", от която се вижда, че 100-те най-големи компании в индустрията са в пъти по-големи през 2015 г. в сравнение с 2005 г. Нещо повече – индустрията представлява 20,5% от цялата брутна добавена стойност на страната през 2008 г., докато през 2015 г. вече е близо 23%. Всичко това показва, че реиндустриализацията се случва въпреки по-малкото потребление на електроенергия, по-малкото заети в сектора и без помощта на загрижените политици, експерти и общественици.


Секторът очевидно се е възстановил от кризата и в момента е по-ефективен в резултат както от нея и от различните видове регулации, така и от конкуренцията на местния и международните пазари. Да се твърди, че в България няма индустрия или че тя умира, защото потреблението на електроенергия е по-ниско, е все едно да се твърди, че човек, който яде повече, извършва по-голяма работа и създава по-голяма продукция.
[1] Намаляването на броя на заетите лица в индустрията продължава до 2013 г., а възстановяване се наблюдава едва през 2014 г. – динамика, която е характерна не само за заетите в този отрасъл, но и за целия трудов пазар. В периода 2009-2013 г. заетите в сектора са намалели с 20%.

Ключови думи към статията:

Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3064 Неутрално

  Като построим Белене,ще произвеждаме още повече.

 2. 2 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Друго си беше едно време. Консумираш енергия, без да я плащаш, огромни неефективни предприятия и като следствие - лукановата зима и окончателния срив при Жан Виденов.

 3. 3 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1054 Любопитно
 4. 4 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 547 Гневно

  Абе вие какви идиоти трябва да сте, за да обявявате, че една държава като България има индустрия, при положение, че дори и "добрите" ви показатели са за 23% от БДС!!!!! То вярно, че сигурно не сте и виждали завод, ама поне не пишете глупости!

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4293 Неутрално

  За да се развие в България индустрия трябва да се напъдят енергийните картели и монополи а след това да има дългосрочно, устойчиво ниска цена на тока така както е в индустриалните страни.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2029 Весело

  До коментар [#4] от "ivanko77":

  Я иди в Уикипедия (изворът за знания на неграмотниците) и виж какъв е процентът във всички развити и водещи държави.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 7. 7 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2029 Весело

  [quote#5:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]За да се развие в България индустрия трябва да се напъдят енергийните картели и монополи[/quote]

  Ама ти сериозно ли предлагаш да се изгонят руските мекерета в БЕХ и НЕК и да се намерят алтернативни доставчици на горива? Това от теб не съм го очаквал - явно си преживял катарзис.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 8. 8 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тюфлекчия":

  Ние развита или развиваща се държава ли сме? И дори като ги гледаш, хайде кажи какъв е дела в Германия?

 9. 9 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  [quote#5:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]да има дългосрочно, устойчиво ниска цена на тока така както е в индустриалните страни.[/quote]

  А кой ще плаща разликата между "устойчиво ниската" и реалната цена?
  Нямаш умора, само се пОтиш!

 10. 10 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  Снощи в "Панорама" гледахме и слушахме един позабравен образ . Голяма тревога го беше налегнала за бъдещето, без да се сеща за сегашното положение - спиране на производители на ток, защото няма къде да го дяваме! АЕЦ Белене им е като камъче в обувката на комунетата!

 11. 11 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 547 Гневно

  До коментар [#9] от "Alexander97":

  Сашко, тока в момента ми е 71 лв./МВтч, към него имам още под 10 лв. за пренос И БЛИЗО 39 лв. за акциз и отговорност към обществото, т.е. за да плащам ВЕИ и "американски" ТЕЦ-ове. И какво излиза, май не на мен някой трябва да ми плаща евтиния ток, а аз плащам скъпия на определени!

 12. 12 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 921 Неутрално

  "Индустрията консумира по-малко ток, но произвежда повече"

  Въпреки невероятните усилия на цяла армия чиновници, която подпомагана от ред "полезни идиоти", полага впечатляващи усилия да затормозява естествения ход на нещата, пазарът все пак "работи". Колкото по-малко му пречиме, толкова по-заможни ще ставаме.
  Очевидни неща, трудни за възприемане от хора, отказали да ползуват главата си за мислене.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 13. 13 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  [quote#8:"ivanko77"]Ние развита или развиваща се държава ли сме? И дори като ги гледаш, хайде кажи какъв е дела в Германия? [/quote]
  Бяхме развита държава, сега ни напъхаха в малко осъвременен вариант на дивия капитализъм от края на 19 век в САЩ.

  мурзилка
 14. 14 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  От статията се разбира, че в България, с известно забавяне и в по-малка степен, се случва това, което се случи в другите страни от бившия съветски блок в Европа. Индустриите явно обновяват технологиите, намаляват енергоемкостта и нуждата от работници за единица произведена "принадена стойност".

  В Чехия, от където имам много по-богати наблюдения, защото живея там още от края на комунизма, стана същото. Една страна, започнала да се индустриализира от средата на XVIII век и на върха на жизнения си стандарт през 1937 (бил е леко над този в Райха тогава !), към 1990 се оказа страшно изостанала технологично и с драстично спаднал жизнен стандарт. Започна мъчителна трансформация, ведно с реституция и приватизация, което започна да дава плодове под формата на видимо покачване на жизнения стандарт още около 1997-2000 и реиндустриализация забележима след 2005. Кризата ни удари около 2009/10, но около 2013 беше преодоляна и в момента имаме една от най-ниските нива на безработица в ЕС - ок. 5,3% при нарастващи доходи.

  Това като цяло дава довод за оптимизъм в дългосрочен план. Относно критиките, че индустрията давала видите-ли "само 23% от БВП"- България не е индустриална държава по своята същност и голяма част от индустриализацията в периода 1948-90 беше ялова и не беше нито печеливша, нито достатъчно конкурентноспособна на международния пазар. Да не говорим, че някои неща - например Кремиковци - са били технологично застаряли към момента на монтажа си. Бог да го прости баща ми, беше строителен инженер точно във фирмата, занимаваща се с Кремиковци, с ТЕЦ-овете "Марица-Изток", с Козлодуй, с Белене...та съм се наслушал в къщи.

  E PLVRIBVS VNVM
 15. 15 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2029 Весело

  [quote#8:"ivanko77"]И дори като ги гледаш, хайде кажи какъв е дела в Германия?[/quote]

  29% В България е 23%. Или може би ти очакваш да е равно за всички. В САЩ даже е по-нисък - 20% (щото софтуера например е услуга).

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 16. 16 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  До коментар [#13] от "Маршалов":

  Никога е сме били "развита държава". Пънехме се, че сме. Попадането в пазарна среда показа истината.

  E PLVRIBVS VNVM
 17. 17 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2029 Любопитно

  [quote#13:"Маршалов"]Бяхме развита държава[/quote]

  Кога бе майка? Колко пъти да ви се казва в тоя форум, че все още има твърде много хора които помнят онова време което визираш, за да си ги плещите така едно към гьотере. "Развита" държава в която се чака десет години за автомобил с характеристики от преди 20 години, и двадесет за апартамент 48 квадрата в "Дружба"-2 просто няма. Да не говорим за по-дребните "хубавини" живота тогава - по магазините няма нищо смислено и всеки се чудеше как да намери начин да си купи нещо от Кореком, или пък фактът че ЛИЧНО (така че ако може да не ми се говорят простотии) съм присъствал на изваряване на стъклени спринцовки през 80-те години в болница и то в София!

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 18. 18 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 921 Неутрално

  До коментар [#13] от "Маршалов":

  [quote#13:"Маршалов"]сега ни напъхаха в малко осъвременен вариант на дивия капитализъм от края на 19 век в САЩ.[/quote]

  Да те запитам, "Кой ни напъха?"

  Аз не зареждам в Лукойл.
 19. 19 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 547 Неутрално

  [quote#6:"Тюфлекчия"]виж какъв е процентът във всички развити и водещи държави.[/quote]


  [quote#15:"Тюфлекчия"]
  И дори като ги гледаш, хайде кажи какъв е дела в Германия?- цитат на коментар #8 от “ivanko77”

  29% В България е 23%[/quote]


  Ко каза за ВСИЧКИ? За развиваща се държава няма на какво толкова друго, освен индустрия да разчитаме.

 20. 20 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2029 Весело

  [quote#19:"ivanko77"]За развиваща се държава няма на какво толкова друго, освен индустрия да разчитаме.[/quote]

  Ами ходи тогава и прави доменна пещ в двора на село като по времето на "Големия скок" на Мао. Айде стига приказки - дела трябват.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 21. 21 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  [quote#16:"PavelCZ"]Никога е сме били "развита държава". Пънехме се, че сме. Попадането в пазарна среда показа истината.[/quote]
  Глупости, дори не ни се позволи да излезем в реална конкуренция. Просто ни изкупиха и разрушиха предприятията за да не може това да стане. Иначе доста западноевропейски фирми щяха да бъдат принудени да фалират, или да съкращават сериозно работни места. Затова просто предпочетоха да похарчат някакви средства за да разрушат нашето производство.

  мурзилка
 22. 22 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#20] от "Тюфлекчия":

  Хахха, аз управлявам завод и с делата съм добър, но явно при теб е само въздух.

 23. 23 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 547 Неутрално

  [quote#21:"Маршалов"]Просто ни изкупиха и разрушиха предприятията за да не може това да стане.[/quote]

  Това не е вярно! 99% от предприятията бяха или продадени на наши, или съсипани от тях, никой не ни е виновен, че сме с робско и Байганьовско мислене, дори и "демократите".

 24. 24 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  До коментар [#21] от "Маршалов":

  Радвам се, че колегата от пост 23 ви е отговорил точно.

  E PLVRIBVS VNVM
 25. 25 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2029 Весело

  До коментар [#22] от "ivanko77":

  Дори саморекламата ти да е вярна (а тя не е разбира се), тя по никакъв начин не е някакъв довод за заключението ти "при теб е само въздух". Което показва, че си скаран с логиката и няма никакъв шанс да си нещо различно от поредният трол опитващ се да си създаде измислен образ в интернет, за да се чувства добре поне там. Успех!

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 26. 26 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2029 Любопитно

  [quote#21:"Маршалов"]Иначе доста западноевропейски фирми щяха да бъдат принудени да фалират, или да съкращават сериозно работни места.[/quote]

  Кои по-точно? "Филипс" и "Сони", смазани от конкуренцията на телевизорите "Велико Търново" ли?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 27. 27 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#25] от "Тюфлекчия":

  Можеш спокойно да разгледаш какво съм писал последните години и да видиш дали лъжа, не мисля, че някой трол ще подържа с години една измислена идентичност. И това е поредното, което показва, че само плямпаш, както и това, че имаш всеки ден поне по няколко поста, както и самия разговор, който подкара на напреки и без подготовка. Май не аз съм с тролско поведение. Цитирам любимата ви уикипедия: "В жаргонната терминология на Интернет, тролът е човек, който публикува противоречиви, провокиращи или извън темата съобщения във Фейсбук, в онлайн дискусионни форуми, стаи за разговори (chat rooms), блогове, коментари към вестникарски статии и др.п., с основна цел да предизвика емоционален отговор от другите потребители, да ги провокира или тормози, или просто да попречи на нормалния тон на водения разговор."

 28. 28 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 399 Весело

  До коментар [#26] от "Тюфлекчия":

  Или Юнгхейнрих от нашите "световноизвестни мотокари", или може би Мишлен от ВИДА Видин, която не искаха да продадат на Континентал, които пък си купиха фабрика в Словакия, с 4000 работници в момента...

  Понякога изпадам в потрес, какво малоумно стадо са успели да изгледат комунистите за тези 45 години. Наскоро един обясняваше как сме били 5 най-богата държава в света след СССР,САЩ,ФРГ и ГДР...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 29. 29 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  [quote#11:"ivanko77"]И БЛИЗО 39 лв. за акциз и отговорност към обществото, т.е. за да плащам ВЕИ и "американски" ТЕЦ-ове.[/quote]

  Ако не бяха поамериканчени тези тецове, щяхме да сме спукани от глоби, това първо. Питай Царо и Кунева - защо подписаха ТАКЪВ договор. Виж какво става с третия ТЕЦ!!!
  Целият свят минава на възстановяеми източници, само у нас се мрънка на поразия! Българинът не разбра, че не цените са високи, а доходите са ниски. Отговорът защо - го знаем. Не ми изреждай сметките си. Плащам по същите тарифи.

 30. 30 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  [quote#11:"ivanko77"]И БЛИЗО 39 лв. за акциз и отговорност към обществото, т.е. за да плащам ВЕИ и "американски" ТЕЦ-ове.[/quote]

  Ако не бяха поамериканчени тези тецове, щяхме да сме спукани от глоби, това първо. Питай Царо и Кунева - защо подписаха ТАКЪВ договор. Виж какво става с третия ТЕЦ!!!
  Целият свят минава на възстановяеми източници, само у нас се мрънка на поразия! Българинът не разбра, че не цените са високи, а доходите са ниски. Отговорът защо - го знаем. Не ми изреждай сметките си. Плащам по същите тарифи.

 31. 31 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  Съжалявам за повторението! Снощи беше хакнат Редута. Дневник?

 32. 32 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#29] от "Alexander97":

  И защо мислиш, че щяхме да сме скъсани от глоби? А за цените и доходите, ами когато 50% от цената, която плащам без ДДС, отива, за да се покриват разходи за ВЕИ и ТЕЦ-ове, то не съм съгласен, че проблема е в доходите. И изреждам сметката, която плащам в завода, защото твърдиш, че някой щял да ми спонсорира евтиния ми ток:
  [quote#9:"Alexander97"]А кой ще плаща разликата между "устойчиво ниската" и реалната цена? [/quote]

  Както виждаш от сметката, реалната цена е мноооого по-ниска от, тая, която плащаме.

 33. 33 Профил на lufthansa
  lufthansa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ех, Маршалов, не само никът ти е от едно отминало време, но и напъните ти да провокираш хората. С тези общи приказки "изкупиха и съсипаха заводите" явно не са ти дали нови указания или рублите се свършиха,а?
  Само един пример и нямам намерение да се занимавам с теб - кога в НРБ е имало производство на авточасти? А, сега има цяла индустриална зона с хиляди работници около Пловдив и произвеждаща продукция за около 2 милиарда годишно. Хайде със здраве!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 34. 34 Профил на Yol
  Yol
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Индустрия има, но квалифицирани хора няма...

 35. 35 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 547 Неутрално

  [quote#30:"Alexander97"]Виж какво става с третия ТЕЦ!!! [/quote]

  Знаеш ли на каква цена се изкупува тока от едните централи и на каква от "държавния"? Когато КЕВР ти е определила цена, с която да си плащаш заплатите, няма как да искаш да има инвестиции. Фотоволтаиците и американските ТЕЦ-ове трудно ще оцелеят на свободния пазар, виж има други ВЕИ-та, които могат, но при нас направихме огромна грешка задавайки ние кое ще се плаща, а не да пуснем на търг необходимите ни мощности и да се строят само най-евтините - от пречиствателни станции и сметищен газ, ВЕЦ и т.н.

 36. 36 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  До коментар [#28] от "toffeetwr":

  Континетал купиха и завода за гуми в Румъния.

 37. 37 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  До коментар [#21] от "Маршалов":

  НРБ произвеждаше почти всичко, но самото население драпаше да се докопа до долари, с които да си купи дънки Супер Райфъл (а не бълг. Рила), касетофон Хитачи (а не бълг. Респром), касети Максел, вместо българси, Сони Тринитрон (а не Велико Търново), гуми Мишелин (а не дървените Вида), Марлборо (а не Стюардеса) , Тоблерон вместо Морена.
  Камен Лозанов след като стана световен шампион се качи на Бенц (а не на ловешки Москвич).
  Родното производство бълваше бокклуци, които никой не искаше да купува доброволно.

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8665 Неутрално

  Потреблението на енергия може и да намалява, но някой пак напират да строят Белене. Както каза Стойнев, след 30 години ще има недостиг на енергия. Затова отсега си готвим атомна централа, като студен резерв, за всеки случай.

 39. 39 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  [quote#32:"ivanko77"]И изреждам сметката, която плащам в завода, защото твърдиш, че някой щял да ми спонсорира евтиния ми ток:[/quote]

  Ако заводът ти не е фалирал поради висооооките цени на тока, значи ти излиза сметката, т.е. ти си вземаш разликата от клиента на продукцията, която "бълваш" !
  Май реотанът ти бавно грее, или НЕ управляваш завод!
  В Луизиана щатът плати 4/5 от инсталация за семейно захранване на къщата на дъщеря ми. Разликата е огромна - с този инсталация тя се откачи въобще от доставчика на ел. енергия!
  Какво ти пречи да направиш същото?
  Сетих се България не е Луизиана!!!

 40. 40 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12185 Неутрално

  България е на първо място в ЕС в класацията за неефективни и енергоемки производства. Около 4 пъти по-зле е от Германия (тя е световен индустриален лидер.
  Трябва да се спре желанието на енергийното лоби за увеличаване на производството и износа. Трябва да се насърчава енергийната ефективност, още повече, че това ще оставя капиталите в България и ще повиши независимостта и от външни влияния. Ако се приложи в рамките на 3 години, ще се равнява на 1.5 блока в централата в Белене Ще бъде по-бързо, по-евтино и по-ефективно и по-добре за бюджета на държавата. Е, ще бъде доста зле за лобито

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 41. 41 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  [quote#40:"penetrating"]Ако се приложи в рамките на 3 години, ще се равнява на 1.5 блока в централата в Белене Ще бъде по-бързо, по-евтино и по-ефективно и по-добре за бюджета на държавата. Е, ще бъде доста зле за лобито [/quote]

  Това трябва да се каже на онова пелтечещо нещо в Панорама!
  Да, ама те се грижат за Атомекспорт, Атомстрой!
  Троен Ш/Член! за нас.

 42. 42 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  [quote#18:"simval"]Да те запитам, "Кой ни напъха?" [/quote]

  Ран-ът мейкърите и тези теглещи ни към европейското "светло бъдеще в края на тунела?

  мурзилка
 43. 43 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  До коментар [#2] от "stedim":


  [quote#2:"stedim"]Друго си беше едно време. Консумираш енергия, без да я плащаш,[/quote]
  Дааа-без!Още я плащаме!

 44. 44 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  До коментар [#4] от "ivanko77":


  [quote#4:"ivanko77"]То вярно, че сигурно не сте и виждали завод, ама поне не пишете глупости! [/quote]
  Как да не сме?!Завод е огромно струпване на бетон и желязо,имащо поне 10-тина комина,бълващи мръсотия денонощно,поне 50 чистачки,10 домакинки, 5-6 стола и от където спокойно може да си крадеш тоалетна хартия(ако има) .Събудете се.50-те минаха отдавна...

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  До коментар [#19] от "ivanko77":


  [quote#19:"ivanko77"]За развиваща се държава няма на какво толкова друго, освен индустрия да разчитаме. [/quote]
  АМи строй си доменна пещ в двора и произвеждай стомана и продава!Мао се е пробвал така,преди Дън да го смени.

 47. 47 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  До коментар [#28] от "toffeetwr":


  [quote#28:"toffeetwr"]Наскоро един обясняваше как сме били 5 най-богата държава в света след СССР,САЩ,ФРГ и ГДР... [/quote]
  Сега ще дойде бай Таню Даркстара.Той даже ни поставя трети.

 48. 48 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  [quote#45:"yanne"]Кога това?!Когато вместо тоалетна хартия ползваше "Работническо дело'' боднато на вратичката на външния ти кенеф ли?! [/quote]
  Не знам, може и твоето семейство така да е постъпвало. Аз не помня нещо да ни е липсвало, хем живеем в малък град. Все пак не сме се абонирали за работническо дело, но предполагам, че вие сте били видни комунисти, с добре заверени членски книжки? Ние бяхме на "Земеделско знаме" и "Орбита" това за което се ползуваха вестнизитге след прочитане, беше баба ми(лека й пръст) да обръща разточените кори за баниците, тиквениците и зелниците и да ги навива.

  мурзилка
 49. 49 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#5] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  кои монополи бе? С какво ще ги замениш, с държавен монопол ли? Начи искаш като в германия, тока за бита е поскъпнал 60% за последните години, вече е към 30 евроцента, а за индустрията го държат на 7 евроцента. Ти готов ли си да плащаш 60 стинки на киловатчас за да можело да има повече индутрия?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 50. 50 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#11] от "ivanko77":

  ми нали даваш за пример германия, там тока за бита за 10 години стана от 20 на 30 цента, а за индустрията е 7 цента. Потребителите субсидират индустрията. Ако искаш индустрия в българия, ще субсидираш не, ами и хоро ще играеш.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 51. 51 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 921 Неутрално

  До коментар [#42] от "Маршалов":

  А ти и твоите авери шо им се дадохте, а?
  Едно време, кой не е съгласен, фащал гората и се е борИл за победата на здравите сили.
  Вие шо сторИхте?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 52. 52 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  До коментар [#51] от "simval":

  Такива са били времената, не знам кои са моите авери, ама аз лично не се виждам в картинката на партизанин А тръгна натам и от американските бази ще ме смачкат. То едната им работа освен да натопорчват обстановката спрямо Русия, е да пазят тукашните си марионетки, които някои наричат "българско правителство".

  мурзилка
 53. 53 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  Не става с пушка кремъклийска срещу съвременни хеликоптери самолети и т.н. На територията на такава малко страна, на която трудно може да се покриеш.

  мурзилка
 54. 54 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#53] от "Маршалов":

  няма са плашиш, в американската база има само транспортни самолети, няма нито един изтребител или боен хеликоптер давай смело с кремъклииката, балкана пази своите, и да имаше хеликоптери, не могат да те видят в гората. Ако имаха нещо против руските подлоги, отдавна да са изклали бсп, атака, и руските агенти в дпс-то. Отделно бойко, който уж е с шефовете, ама не можел за 20 мандата да построи толкова магистрали и кремиковци, колкото бай тошо построил

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 55. 55 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 921 Неутрално

  До коментар [#52] от "Маршалов":

  Имаш моите искрени съболезнования.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 56. 56 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#37:"Ф.Нинов"]Марлборо (а не Стюардеса)[/quote]

  Ама българско Боро, пушачите го различаваха от австрийското.  [quote#37:"Ф.Нинов"]Сони Тринитрон (а не Велико Търново)[/quote]

  Това е от демокрацията.

  Бе много странни са ти повечето примери.

 57. 57 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#45:"yanne"]Когато вместо тоалетна хартия ползваше "Работническо дело'' боднато на вратичката на външния ти кенеф ли?![/quote]
  А она ден имаше една статия, как хправителството строело външни кенефи на индийските селяни, а те ги ползвали за други неща, пък продължавали да си ходят по нужда на открито. Преди няколко години пък една рускиня, на която норвежките власти ѝ бяха взели детето, щото не се грижела за него, разправяше по фейсбуците, че норвежците си имали тоалетни, ама пикаели зад къщата, щото така им било уютно и било национална традиция. Виж колко напред сме били.

 58. 58 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#21:"Маршалов"]Просто ни изкупиха и разрушиха предприятията за да не може това да стане. Иначе доста западноевропейски фирми щяха да бъдат принудени да фалират, [/quote]
  Нещо не мога да стопла, как така ще фалират, щото са си купили едно добро и ефективно производство. Или тънката ти мисъл е, че щяха да фалират, ако тия заводи продължат да работят.

 59. 59 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#30:"Alexander97"]Ако не бяха поамериканчени тези тецове, щяхме да сме спукани от глоби, това първо. Питай Царо и Кунева - защо подписаха ТАКЪВ договор.[/quote]
  Не знам Кунева що я намеша, ама по-интересно ми стана, Костов кога е бил цар?

 60. 60 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#40:"penetrating"]България е на първо място в ЕС в класацията за неефективни и енергоемки производства. [/quote]
  Ами когато касовият апарат отчита едно кафе, а електромерът - десет, нормално е да си неефективен и енергоемък. Още повече, тука наблягаме доста на производството на цимент, чугун и други такива.

 61. 61 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  [quote#37:"Ф.Нинов"]Сони Тринитрон[/quote]
  Това също го имах. Единствената стока която не е руска или българска нито обаче от време оно. Май някъде от 96-та го взех и все още работи заложил съм го на дядото да гледа кабелна през сетъп бокс) Ама то японски и напълно оригинален, не е нито европейски, нито е американски боклук, нито пък е сглобяван нейде в Китай.

  мурзилка
 62. 62 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  ПС. Миналото време в първото изречение на предишния коментар, е щото вече е на дядо ми, макар на фактурата да се мъдри истинското има на "Маршалов"

  мурзилка
 63. 63 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  До коментар [#61] от "Маршалов":

  1988 в софийски трамваи всички пътници говореха само и единствено за долари. Кой откъде и как се е сдобил и какво и за колко е купил... вкл. четки и пасти за зъби.
  Беше ми ясно, че краят на соца е съвсем близо... буквално зад ъгла.

 64. 64 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  До коментар [#56] от "usero":

  Сони Тринитрон има от 1967 год.

 65. 65 Профил на malevv
  malevv
  Рейтинг: 270 Неутрално

  За 2015-та сме сме произвели 6,181 Квч ток на човек, което е колкото Англия и Холандия, чийто БВП на човек е в пъти повече

  http://power.bghot.com/power-by-year.php?o=6&x=2&y=0

 66. 66 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#65] от "malevv":

  Какво лошо има в това, тока също е стока и генерира продукт!

 67. 67 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 948 Весело

  До коментар [#65] от "malevv":

  Още нещо ние по бвп сме колкото коста рика, а там даже и топлофикация нямат!

 68. 68 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  [quote#63:"Ф.Нинов"]1988 в софийски трамваи всички пътници говореха само и единствено за долари. [/quote]
  То в София едва ли някога е имало кой знае колко нормални хора. Сега не е по-различно - гмеж. Ние провинциалистите(тези които си останахме, а не ни човъркаше нещо отзад да ставаме софиенци или чужбинари, такива глупости не се занимавахме, а си живеехме живота, без да си търсим поводи за стресиране.

  мурзилка
 69. 69 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 540 Любопитно

  До коментар [#26] от "Тюфлекчия":
  Латвийската фирма дето произвеждаше вефовете сега произвежда плоскоекранни телевизори. В Русия също има няколко завода за плоскоекранни телевизори. Защо при тях може, а с Велико Търново не стана? Май не ще са е проблемът в комунизма само

 70. 70 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 540 Весело

  До коментар [#30] от "Alexander97":

  А, токът хич не влиза в себестойността на стоките, чиито цени са ограничени от пазара. То де да можеше да се вдига цената произволно

 71. 71 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 540 Весело

  До коментар [#33] от "lufthansa":

  Москвич?

 72. 72 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  До коментар [#71] от "agl52316780":

  Москвочина.
  Най-некачесвеният соц.автомобил беше ловешкият Москвич.
  Плевенчани като го купуваха от Мототехниката в Ловеч трепереха дали ще може да измине първите 30 км. на собствен ход до сервиза в Плевен, където да му направят основен ремонт.
  На чисто нов автомобил!

 73. 73 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#72] от "Ф.Нинов":

  Важното е че се е правел, сглобявал, разбира се кабелите и седалките, които сега правим са по качествени, но са просто кабели и седалки! Т.е. не правим нищо с висока добавена стойност, да не говорим за високи технологии, даже лука в магазина е от австрия!

 74. 74 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  До коментар [#73] от "ban":

  Аз винаги гледам нещата от страната на клиента.
  Проблемът на НРБ-стоките беше, че самите българи не искаха да ги купуват "Хубава работа, ама българска!" ако имаха алтернатива (дори от ГДР, Чехо Словакия, Унгария).
  Мои познат даде 2000 лв. (половин годишна заплата на баща му стругар) за да си купи корекомски видео касетофон.
  Значи не знам в БАН как гледате на нещата, но в реалния свят не е важено дали произвеждаш нещо, а дали някой ти го купува.
  Там се крие ключа за палатката!

 75. 75 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#74] от "Ф.Нинов":

  Именно, като клиент, но преди да станеш клиент, трябва да произведеш нещо което да продадеш, прав си България произвеждаше много неща, но малко от тях ставаха за износ! Каква е разликата, ами сега произвеждаме малко, и това което изнасяме не стига даже да си платим нефта!

 76. 76 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  До коментар [#75] от "ban":

  Не само, че не ставаха за износ, но и самите българи ги купуваха, само когато нямаха алтернатива.... дори продуктите от другите братски соц.страни бяха по-високо в класацията на редовия нрб-клиент.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK