За нео султана и преврата на Ердоган

За нео султана и преврата на Ердоган

© Ammar Awad, Reuters"Дневник" препубликува мненията от "Фейсбук"


Ивайло Дичев: Съжаляваме за неуспешната революция от 2013 г.


В реакциите на българската мрежа виждам, че ритуалната омраза към турците както обикновено почва да пречи на логическото мислене.
- Гюлен /живеещият в САЩ Гюлен бе обвинен от Ердоган за опита за преврат - бел.ред./ е мюсюлмански мислител, битката с него няма как да прави Ердоган точно ислямист. Гюлен няма как да е кемалист, нали така?


- Военен преврат обикновено не води към демокрация, репресиите на Ердоган просто щяха да бъдат заменени с още по-големи репресии на военните. Времето на армията-модернизатор в Близкия изток отдавна мина, не им вярвайте.


- Хипотезата, че всичко това е "театър" се сблъсква с мащаба на събитието: до тук 2 839 офицери и войници са арестувани, 161 граждани са убити, 1440 ранени. Възможно е управляващите да са инсценирали преврата, но почва да изглежда все по-малко вероятно.


- Разбира се властта на нео султана, овладял положението, ще се укрепи задълго. Но помислете: по-добре ли би било хаос и гражданска война до границите ни? Няма как да съжаляваме за преврата, съжаляваме за неуспешната революция от 2013 г., чакаме следващата.

Николай Слатински: Не приемам този празен чек, който западните държави дадоха на Ердоган
Мен би ме устройвало (казвам го настроен компромисно) ако западните лидери бяха казали нещо поне такова:


Подкрепяме законността и реда в Турция, не приемаме проблемите да се решават с военен преврат и настояваме мирът и нормалният, демократичен политически диалог да бъдат възстановени час по-скоро.


Загрижени за сигурността и стабилността на Турция, в същото време ние смятаме, че трябва правилно да се анализират причините, довели до този драстичен акт. С него организиралите го сили също искат да кажат нещо на турското общество, макар и да го правят по толкова недопустим според нашите демокрации начин.


Защото в Турция се развиват в последно време някои тревожни недемократични и антидемократични тенденции, полагат се усилия за установяване на политически режим със силни автократични и дори авторитарни черти, посяга се на исконни за европейската либерална демокрация права и свободи на гражданите, става все по-очевидна опасността от заместване на нормалните политически процедури за разрешаване на социалните, икономическите, етническите и религиозните конфликти със силови средства, прилагани от всички страни в тези конфликти.


За нас съхраняването на гражданския мир, сигурността, стабилността и демократичността на Турция са без алтернатива и ние апелираме към президента Ердоган да направи своите изводи и поуки от пътя, по който върви напоследък Турция и да се стреми да регулира и разреши нарастващите конфликти в Турция, включително и при възстановяването на реда и нормалността в Турция днес, не с по-малко, а с повече демокрация, не с ескалация на насилието, а със засилване на диалога както вътре в турското общество, така и между Турция и нашите държави.


Този диалог трябва да бъде демократичен, а демократичният диалог се води тогава и само тогава, когато и от двете страни в него стоят продемократични, вярващи и отстояващи ценностите на демокрацията, участници.


Ето, нещо от сорта, написах го както го чувствам, нередактирано и нефризирано. И не приемам този празен чек, който западните държави дадоха на Ердоган. А той веднага започна да го осребрява - без съвест и свян.


Ружа Смилова: Превратът на Ердоган триумфира


Не успя контра-превратът, не превратът. Превратът на Ердоган триумфира.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 450 Неутрално
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  Истината няма да я разберем,диктатурата ще продължи,важното е колко светска държава ще остане.

 3. 3 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 450 Неутрално

  За нео-комуниста,културолога(???) и безнадежден дърдорко-нефризирано-СКРИЙ СЕ ,чиче!

 4. 4 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 506 Неутрално

  В неуспелия преврат има само едно положително нещо - отвърза демоните в главата на Ердоган. Сега на турците бързо ще им уврат главите, иначе Ердоганя ги печеше на бавен огън. Да теглят каквото тегло има да се тегли за бързо е по добре за тях

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 5. 5 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Свеж полъх на разум. Подкрепям.

  "В реакциите на българската мрежа виждам, че ритуалната омраза към турците както обикновено почва да пречи на логическото мислене.

  - Гюлен /живеещият в САЩ Гюлен бе обвинен от Ердоган за опита за преврат - бел.ред./ е мюсюлмански мислител, битката с него няма как да прави Ердоган точно ислямист. Гюлен няма как да е кемалист, нали така?"

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3295 Неутрално

  За укрепване на властта си Путин си намира външни врагове, а Ердоган вътрешни.

 7. 7 Профил на Rotschopf
  Rotschopf
  Рейтинг: 0 Разстроено
 8. 8 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 566 Неутрално

  "Хипотезата, че всичко това е "театър" се сблъсква с мащаба на събитието: до тук 2 839 офицери и войници са арестувани" - само дето войниците са вярвали, че това е учение!!! На снимките от нощта на "преврата" войниците толкова кротко и мързеливо патрулират на пл.Тексим и по мостовете, без грам притеснение върху лицата.

 9. 9 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "- Хипотезата, че всичко това е "театър" се сблъсква с мащаба на събитието: до тук 2 839 офицери и войници са арестувани, 161 граждани са убити, 1440 ранени. Възможно е управляващите да са инсценирали преврата, но почва да изглежда все по-малко вероятно."

  Има и друга хипотеза - превратът е бил реален, но Ердоган е знаел предварително и умишлено не го е предотвратил, а се е подготвил да го потуши моментално и може би е имало най-различни договорки между отделни висши военни кадри, които са обещали подкрепа на превратаджиите, а реално са донасяли на Ердоган и във вечерта на преврата са останали пасивни.
  Като цяло по този начин Ердоган си е оставил възможността да оправдае всякакви репресии и авторитарни мерки, които ще последват като отговор на случилото се.
  Във всеки случай каквато и да е истината за опита за преврат никой няма съмнения за резултата от него, на който вече ставаме свидетели.

 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  - Разбира се властта на нео султана, овладял положението, ще се укрепи задълго. Но помислете: по-добре ли би било хаос и гражданска война до границите ни?
  _______
  Трябва да се мисли и дългосрочно как Турция неизбежно ще се разпадне и ще е добре да не присъства териториално на запад от Босфора и как ще се роди Кюрдска Държава която ще е даде баланс в Близкия Изток.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 677 Неутрално

  За мен си беше пълен провал това театро с "преврата".. Ама явно много са му се вързали.. Добър е Ердоган в сапунките.. И няма грам жалост към статистите..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 12. 12 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 506 Разстроено

  [quote#2:"chicago514"]важното е колко светска държава ще остане. [/quote]

  Регресът ще се ускори, точката на невъзврат е мината почти.
  Ердган продължава да насажда религията като идеология и да се крепи на нея. Народът приветсва, поне 50% или повече.

  Нормалните хора трудно се изправят срещу танковете, простите да.

  Не мисля, че в близките 10-20г ще има промяна в курса.

 13. 13 Профил на qfl14501666
  qfl14501666
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Още почти нищо не е ясно,но комай Ердоган е по-малкото зло в случая!
  Казвам го, въпреки че ми е крайно антипатичен!

 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3099 Неутрално

  До коментар [#9] от "oos19355380":

  +++

 15. 15 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#4:"oporna_to4ka"] Сега на турците бързо ще им уврат главите, иначе Ердоганя ги печеше на бавен огън. [/quote]

  Нищо няма да им увре в главите. Към сложната международна обстановка около Турция, се прибави един много голям вътрешен проблем без решение.

  Всички знаем, че демокрацията е добро нещо, на това оповава и Ердоган, но виждаме, че неговата демокрация не е най-добрата.

  Понакога да се радва човек, че имаме премиер идиот като нашият. (тъжен сарказъм)

 16. 16 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  До коментар [#5] от "достатъчно":

  Съвсем правилно!

 17. 17 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#9] от "oos19355380":

  За част от участниците той наистина е бил реален, но организаторът е бил Ердоган. Иначе няма никакво обяснение за абсолютно некадърното му осъществяване!

 18. 18 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 506 Разстроено

  [quote#5:"достатъчно"] кемалист[/quote]

  С кемализма в Турция е свършено вече. Край.
  С Ердоган и подобни, колкото повече време минава, толкова повече Турция се отдалечава от него.

 19. 19 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Току що прочетох мнението на една ексдепутатка туркиня от Социалистическата партия на Германия по въпроса.
  Според нея е инсценировка на Ердоган.
  Е, няма по-добър доказателство за мен, че беше опит за военен преврат на Движението на Гюлен от становището на другарката цоциалистка.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 20. 20 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#13] от "qfl14501666":

  Положителното в случая е, че като се има предвид половинчатите усилия на армията, ако превратът беше успял не виждам как точно тази армия щеше да устиска контрола върху цяла Турция при всичко, което се случва в региона. Така че може би беше предотвратен разпадът на още една държава в Близкия Изток, но този път на границата на България, което вече щеше да е истинска катастрофа за цяла Европа, а България спокойно можеше да я отпишем. Засега при създалата се ситуация нещата пак не са идеални, но проблемът си е главно вътрешен колкото и Ердоган да изнудва ЕС и да се пъчи пред САЩ.

 21. 21 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  [quote#2:"chicago514"]Истината няма да я разберем,диктатурата ще продължи,важното е колко светска държава ще остане. [/quote]
  Ми да питаме някой от лидерите на българските либерални туркофони?
  Примерно Надежда Неиски ? Тя мълчи и с нищо не си оправдава разходите на посолството няма радиостанация, сателитен телефон , даже и дипломатическата поща пътува 15 часа!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 22. 22 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 506 Весело

  [quote#10:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"] ще е добре да не присъства териториално на запад от Босфора[/quote]

  И аз така мисля. Одрин трябва да се даде на българите, пък самият пролив на руснаците.

 23. 23 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#15:"destino"]Понакога да се радва човек, че имаме премиер идиот като нашият. (тъжен сарказъм) [/quote]
  Толкова драскане за едното :"Нашия Премиер е идиот"? Не се хаби - дай директно...по смело !!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 24. 24 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#18] от "destino":

  не бъди толкова сигурен ,политиката не се прави само от кюрдите и циганските партии в Турция ,има и богати и интелигентни ,които не с а с тях ,а управляват и цялата икономика ,това е все едно да упраляват комунистите след 1917 в Русия или тук след 1944 година ,виждаме резултатите .

 25. 25 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#23:"oporna_to4ka"]"Нашия Премиер е идиот"[/quote]

  Да, определено не е най-доброто от нацията.
  Извинявайте, ако съм засегнал, любовта ви към слънцето.

 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  [quote#9:"oos19355380"]Има и друга хипотеза - превратът е бил реален, но Ердоган е знаел предварително и умишлено не го е предотвратил, а се е подготвил да го потуши моментално и може би е имало най-различни договорки между отделни висши военни кадри, които са обещали подкрепа на превратаджиите, а реално са донасяли на Ердоган [/quote]
  Напълно в стила на Ердоган е да е хитър като лисица и да потуши преврата , след като е подкупил предатели с обещание да останат живи те и децата им!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 388 Неутрално

  миллиони глупости се изписаха и кой ли не се изказа по въпроса за ердоган
  може и да е гад, но ми харесва сто пъти повече от борисов и путин

 28. 28 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#24:"edin drug"]Турция ,има и богати и интелигентни ,[/quote]

  Които вече бързат да се запишат в камарата на мюслюманската ТПП. Да, в Турция има 2 ТПП:
  TUSIAD и мюслюманската MUSIAD.

  Не съм оптимист за Турция в момента, имам много роднини там, вкл. родители и брат.

 29. 29 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Ивайло Дичев е най-неадекватния в разговора. Намесва някаква "ритуална омраза към турците" от българите...а би било достатъчно да прочете коментарите на хората - омразата е към Ердоган който иска да наложи войнствен ислямизъм в страната си. А тази страна ни е съсед.

 30. 30 Профил на rainmaker
  rainmaker
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Предпочитам България да граничи със светска дъжава, където армията държи здраво нещата.

 31. 31 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "С него организиралите го сили също искат да кажат нещо на турското общество, макар и да го правят по толкова недопустим според нашите демокрации начин."

  И те го казаха. Ердоган не бива да се залъгва, защото ако той не си направи правилните изводи ( в което дълбоко се съмнявам) следващият път военнитеще успеят. Който прибързано погребва турската армия като гарант на светска Турция, жестоко се лъже.

 32. 32 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1110 Любопитно

  След театрото със стотина офицера и хиляда войника получаваме чистка в хиляди офицери, съдии и журналисти. Всички последователи на Гюлен? Брееей, много страшен този!

  Въпросът е, има ли реална опозиция Ердоган? И каква опозиция ще се появи в дългосрочен план. Само да напомня, че ислям означава подчинение. Моето мнение е, че единствената стройна опозиция, която ще оцелее в Турция ще е основана на исляма. Не казвам радикален ислям, защото такова животно нема - рано или късно малкото зло прераства в голямо. Следват години на нестабилност отвъд нашата граница. Как ще се справим с рисковете за страната? Това е въпросът.

 33. 33 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#26] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Едно е сигурно за ердоган: лъже, изнудва и се върти геополитически в името на болните си амбиции да стане ислямски диктатор. Всяко негово действие (или бездействие) е крачка към тази цел, а събитията сякаш режисирани (свалянето на самолета, извинението, преврата, режима на тока в Инджирлик...)

  Евроатлантида
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 35. 35 Профил на ekolog
  ekolog
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Прав сте, професоре! Поддържам Ви. И на мен ми се въртяха подобни мисли из главата.

 36. 36 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2953 Неутрално

  Две неща са сигурни:
  Това беше последният опит за военен преврат в Турция.
  И авторитетът на турската армия е напълно сринат.

 37. 37 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Жалко че смелчаците от турския аскер не получиха достатъчна подкрепа . Иска се истински кураж да тръгнеш да правиш преврат срещу най отвратителния ,крадлив и отмъстителен диктатор .

 38. 38 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 433 Неутрално

  [quote#34:"voltaire"]На снимката демократ до демократа

  [/quote]
  Джихаде до джихадето

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Хмък на първите две мнения в статията

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 41. 41 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1451 Весело

  [quote#27:"Катерина Стоева"]ердоган
  може и да е гад, но ми харесва сто пъти повече от борисов и путин [/quote]


  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 42. 42 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#27:"Катерина Стоева"]може и да е гад[/quote]

  До коментар [#27] от "Катерина Стоева":

  Който човека не обича
  И по химери тича
  Мир не гради.
  За тежки беди
  Ад!
  Като човешки гад 43. 43 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Това неуспяло въстание на част от турската армия, независимо дали е или не е инсценировка,е изгодно и дава още малко време на Ердоган, но не и на Турция, обратното броене си цъка, гражданската война идва, кюрдите дебнат.

 44. 44 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  "Гюлен е мюсюлмански мислител, битката с него няма как да прави Ердоган точно ислямист. Гюлен няма как да е кемалист, нали така?"

  Дичев, Дичев, кой все още Ви препечатва. винаги изумявам от арогантността и себечеститенето, които подплатяват поредната недомислица. ако проследим твърдението "няма как Ердоган да е ислямист, защото той се бори срещу един "мюсюлмански мислител", стигаме до някои неприятни изводи относно способността за съждение на колегата. впечатляваща и неграмотна биполярност. да продължим в същата линия на разсъждение: ако снемането на обвинението към Ердоган в "ислямизъм" се извършва чрез противопоставянето единствено на "ислямизъм" и "кемализъм", то би следвало да е валидно и обратното. тоест, "Ердоган щеше да бъде ислямист, ако Гюлен беше кемалист". оттук и би било вярно логически и друго, което реално Дичев не смее да твърди - "ако пък Гюлен е "мюсюлмански мислител", то непременно противопостяването му издава, че онзи, който се бори срещу него, не можело да бъде ислямист". сиреч, Дичев комай твърди, че в рамките на това плоско противопоставяне, Ердоган си е жив кемалист с което го "спасява" от предполагаемата "реч на омразата на българина", която вентилира по социалните мрежи. излишно е да се казва колко нелепо е такова разсъждение.

  с много по-прости думи, в същата аргументация "суннитите не може да са религиозни и мюсюлмани, защото мразят в червата шиитите, които също са религиозни и мюсюлмани". или "Ислямска държава не може да са ислямисти, защото убиват мюсюлмани и оспорват авторитета на много "мюсюлмански мислители". или пък "претендентите за титлата на халифа след Харун ар-Рашид - братята ал-Амин и ал-Ма'мун - не може да са "религиозно мотивирани" да се борят всеки срещу брат си, защото на всеки брат му и той е "мюсюлманин". е хайде, искам да видя Дичев да казва това публично. и без това му се смеят с този неграмотен патос на "публичен интелектуалец".

  всъщност, това, че Ердоган бил против Гюлен въобще не е аргумент за това дали Ердоган е ислямист или не - и тук Дичев трябва много добре да го разбира като антрополог с лява политическа ориентация: една религиозна трактовка, точно поради религиозната й същност, не търпи "дискурси", колкото и на колегиума около Дичев да им се иска да беше обратното. един религиозен "дискурс" никога не бива схващан като такъв, поради простата причина, че религиозното схващане, вяра, интерпретация, по необходимост издига претенция за истинност, който липсва в схващането за "дискурсите", което пък съзира пълна равнопоставеност между мненията, даже и противоположните такива. е, това е невъзможно в една религиозна теория, особено политическа такава, в рамките на която конкурентните интерпретации винаги се стремят към подтискането на "алтернативните гласове"- както от същата религия, така и извън нея. затова е възможно и Ердоган да води борба както срещу Гюлен като израз на съперничеството в рамките на една и съща религия (макар че, ето тук Дичев също е пропуснал да отбележи, че "нурджу" интерпретацията на Гюлен едва ли е правоверието на Ердоган, ама отгде толкова субтилност), така и срещу кемализма като израз на пълно осветкостяване на държавата, съоветно и нещо недопустимо в ислямската политическа теория.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 45. 45 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  [quote#1:"hmc12310991"]
  ?????=това анализ ли е?[/quote]

  ""Дневник" препубликува мненията от "Фейсбук""

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 46. 46 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Весело

  Алооо, Ердо! Ти ся за мезе ли ни земаш?
  «Държавен преврат» — ОХ.
  През 1960, 1971 и 1980 г. им се получи по-значимо.
  Този път се получи нещо като «пиш, пиш», ако ме разбирате какво искам да кажа.
  Броят на войниците, участващи в метежа се оказа твърде малък. Командваха ги НЕ група влиятелни висши армейски мъже, а някакъв полковник — Мухарем Косе.
  Не е нормално, нали…
  Някак си не е солидно за опит за държавен преврат.
  Второ, аналогични са и глупавите действия на «метежниците».
  От какъв зор те трябва да обстрелват от танковете си турския парламент, в който няма кьорав човек, както се казва?! През нощта?!
  Защо метежниците от хеликоптерите са обстрелвали правителствените сгради — в частност, щаб-квартирата на националното разузнаване и офиса на компанията на спътниковата система «Турксат»?
  Подобни сгради НЕ се обстрелват, а се превземат!

 47. 47 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#9:"oos19355380"]"- Хипотезата, че всичко това е "театър" се сблъсква с мащаба на събитието: до тук 2 839 офицери и войници са арестуван[/quote]

  А пък 3000те арестувани съдии и те са участвали в преврата?

 48. 48 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#27:"Катерина Стоева"]може и да е гад, но ми харесва сто пъти повече от борисов и путин[/quote]

  До коментар [#27] от "Катерина Стоева":

  Извинете, защо не си носите бурката?

 49. 49 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Ивайло Дичев както винаги празен и откачен човек. С такива "интелектуалци" няма защо да се чудим, че когато ни подариха възможността да станем нормална държава не намерихме пътят към това.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 51 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Червен "интелектуалец", "културолог" генерично свързан с АБпФК

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Дичев малко се е поувлякъл по отношение на кой е ислямист,кой не...и какво е това "ислямист","кемалист".....

 54. 55 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 525 Разстроено

  Ружа Смилова:
  Не успя контра-превратът, не превратът. Превратът на Ердоган триумфира.

  Смилова е напълно права. Въпросът е какво ще правим, когато Ердоган потропа на вратата на България? Аутсорснахме мисленето си на Сорос, държавата на Брюксел, армията на САЩ, какво имаме сега?

 55. 56 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Дичев се опитал да каже нещо умно, но е написал поредната си мозъчна пр*дня, тоя защо въобще се мъчи...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 56. 57 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#53:"thepirineagle"]Дичев малко се е поувлякъл по отношение на кой е ислямист,кой не...и какво е това "ислямист","кемалист"...[/quote]

  направо се е олял. чудовищно.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 57. 58 Профил на Faihle
  Faihle
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#11] от "ostin22":

  Ердоган само е бил подготвен, тези 1000 военни няма ей така да си провалят животите, явно е че те са били излъгани някъде отвън, и всички улики са към САЩ.

 58. 59 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1429 Разстроено

  До коментар [#44] от "abdelhaqq":

  От доста време имах известни съмнения относно способността за мислене на Дичев. Е, вече нямам. Жалко, че са го наели за професор. Горките студенти.

 59. 60 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  Ердоган ще разбие Турция и ще завърши като Кадафи.Страхливецът ще бърза да се разправи жестоко с възстаналите срещу неговото управление,за това масово сменя съдиите,а после и бързо ще смени и законите,но след като убие толкова много арестувани,той ще настрои близките им срещу себе си и ще почнат граждански размирици,които могат да прерастнат в гражданска война.Най-добре в момента той да се оттегли от властта,но той няма да го направи..

 60. 61 Профил на perperikon
  perperikon
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Много добро развитие за Турция. Сега Ердоган наистина ще постигне, каквото искаше.- да направи Турция президентска република, а себе си единствен център на властта. И като навре държавата на кучето в гъзтъ, цяла Турция ще осъзнае, че се е объркала и за човека и за поста, който му е дала. Когато имаш насреща уродд, който се прави на баща на нацията,дай му достатъчно висок пост от който да лъснат простотиите му. Жалко за турците, има да патят, ама така по-бързо ще се осъзнаят.

 61. 62 Профил на kol4o_7
  kol4o_7
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Още римляните са казали "следи парите" .
  Общо взето да погледнем кой ще извлече големите изгоди от развилите се събития.
  Шаха е далеч по-проста игра от политиката, но принципите са подобни.
  След две-три години ще ни се изясни, но си мисля, че тогава няма да ни е до това, да притопляме таз манджа и да я дъвчем отново.

 62. 63 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4035 Неутрално

  няма как Ердоган да е ислямист,
  ========
  Ти като яхуди знаеш най добре ,че това е вярно , но и твойта не е лесна. Трябва да пригласяш на " форумния хор ".
  Иначе би станал неизбежна шестолъчкова мишена . До коментар [#44] от "abdelhaqq":

  Bukalemun
 63. 64 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4035 Неутрално

  Две неща са сигурни:
  Това беше последният опит за военен преврат в Турция
  ========
  Абсолютно вярно. Крака на дявола най сетне е счупен. До коментар [#36] от "palav_nik":

  Bukalemun
 64. 65 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#9] от "oos19355380":
  "Има и друга хипотеза - превратът е бил реален, но Ердоган е знаел предварително и умишлено не го е предотвратил, а се е подготвил да го потуши моментално и може би е имало най-различни договорки между отделни висши военни кадри, които са обещали подкрепа на превратаджиите, а реално са донасяли на Ердоган и във вечерта на преврата са останали пасивни. Като цяло по този начин Ердоган си е оставил възможността да оправдае всякакви репресии и авторитарни мерки, които ще последват като отговор на случилото се."
  ++++++++++++++++++++++++++++++++
  това е най правдоподобната хипотеза!! браво!

 65. 66 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Но как да се възстанови демокрацията при автократичния режим на един деспот, удишил свободата на пресата, на свободното слово, разгромил съдебната система и полицията заради корупционните обвинения срещу сина му и министрите му ? Не беше ли египетският модел със свалянето на Мюсюлмански братя най-краткият път към края на агонията на светската държава и идеите на Ататюрк?

 66. 67 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 755 Неутрално

  [quote#27:"Катерина Стоева"]ердоган може и да е гад, но ми харесва сто пъти повече от борисов и путин[/quote]Е, в сравнение с Путин - и двамата истеризират народа за да ги подкрепя, путлер търси външни врагове и анексира чужди територии, ердоган гони вътрешни! и двамата прилагат популистки псевдопатриотизъм и милитаризация! е да - при толкова ресурси икономически русия стои по зле от турция! това е малък плюс за ердо. но до тук
  я сега ти кажи защо ердо се извини на Путин и рязко смени политиката - май са си дружки! и сега местан не остава ли на сухо - щом путя се прегърна с ердо ДОСТ май става излишен! и путя и ердо ще искат местан да се върне в ДПС

 67. 68 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#63] от "eti":

  не пригласям на никого, дорогой. ако имате предвид, че аз най-добре знам, че не може да е "ислямист", а единствено "мюсюлманин", който си гони религиозния идеал (което често се нарича просто "ислямист" за незапознатите, защото не знаят колко е дълбока дупката на заека) - да.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 68. 69 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#8] от "cristo_n":

  Именно мащабът е незначителен. С 2800 войници (арестувани, а всъщност 5 000, колкото са били, преврат не се прави, а се създава оперетен жанр.

 69. 70 Профил на stinkfoot
  stinkfoot
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Жалко, че този театър костваше живота на над 200 души.

  Смехотворно е в страна като Турция, която е осма в света като численост на армията, да се прави преврат с няколко хеликоптера и една дузина танкове. Та то в момента има повече арестувани генерали отколкото танкове по булевардите на Истанбул и Анкара от петък вечер.

  Да, преврат има, но е с обратен знак - Ердоган изпързаля военните, които трябваше да се задействат още преди 10 години. Поводи бол - първата закачулена фърст лейди, Ергенекон, паркът Гези, корупционния скандал от зимата на 2013, атентатите в последните години... изобщо всичко това беше проспано от генералите. Сега пътят пред Турция е един и той е постепенна транзиция към ислямска република. Всъщност това си е в ход от няколко години насам.

 70. 71 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Тези тъмни лица от снимката определено не са лица на европейци. Те трябва да бъдат оставени да си живеят, така както си знаят - с исляма, но просто трябва да бъдат избутани от Европа в Азия, от другата страна на Босфора.

 71. 72 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#64] от "eti":

  Ни най-малко! Дяволът ти е президент, сменя съдии, избива политическите си опоненти и вкарва журналисти в затворите. Дяволът си има и помагачи, които мяукат по минаретата и ви промиват мозъците с обещания за 70 девици, ако убиете "неверници". Тоя Дявол ще ви закара всичките вас в Ада.

 72. 73 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 830 Неутрално

  [quote#66:"Nikolai Tsekov"]Но как да се възстанови демокрацията при автократичния режим на един деспот, удишил свободата на пресата, на свободното слово, разгромил съдебната система и полицията[/quote]
  Ти не беше ли доскоро защитник на същия тоя ердоган ?И се пенявеще как демократично бил свалил руския самолет. А ?
  Къса памет или нещо друго ?

 73. 74 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#32:"puknatastotinka"]Как ще се справим с рисковете за страната? Това е въпросът.[/quote]
  Няма страшно. Нали сме в НАТО.

  Никога повече мутри начело на България.
 74. 75 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Пътят на неоосманиста Ердоган за промени на конституцията и превръщането на Турция в президентска "република"/все още/ е открит. С цената на около 300 жертви. Толкова бутафорно, че чак гротескно. "Неуспешен опит" за преврат от турската армия, е точно толкова вероятно да се случи, колкото Сергей Бубка когато се състезаваше, да извърши неуспешен опит на овчарски скок на височина 3.50м. От времето на Ататюрк турската армия е единствения гарант за светския характер на съвременна Турция. На Ердоган това не му харесва, опита се да и пречупи гръбнака с измислени заговори и съдебни процеси срещу висши военни, но не успя. След "неуспешния опит" сега може и да успее. Очевидно другите главни "организатори" са турските съдии и прокурори. Връщането на смъртното наказание е отдавнашна негова мечта. На султана. То бе отменено заради преговорите за членство с ЕС.

 75. 76 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1110 Весело

  [quote#74:"bgkurshum"]Как ще се справим с рисковете за страната? Това е въпросът.- цитат на коментар #32 от “puknatastotinka”

  Няма страшно. Нали сме в НАТО.[/quote]
  До коментар [#74] от "bgkurshum":

  Да беше сложил "настроение -> шеговито", че някой може да не схване...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK