И битката срещу джихадизма ще отнеме време

И битката срещу джихадизма ще отнеме време

© Reuters"Дневник" препубликува от портал "Култура" коментара на френския вестник "Монд" от петък по повод нападението в Ница. Заглавието е на "Дневник".


Потиснатост. Тъга. Гняв.


Думите трудно предават смесицата от чувства, предизвикана от новото кръвопролитие във Франция. Те зле предават усещането за цялото това пренасищане от насилие след атентатите от януари и ноември 2015 г. Избраното средство – камионът, забил се в множеството на 14 юли, четвъртък вечер, на "Промнад дез англе" в Ница – казва много, чрез бруталната си простота, за
варварството на терористичната атака


Убиецът е избрал тази дата – 14 юли, когато Франция чества свободата и правата на човека, защото тъкмо тя всява страх у поддръжниците на сегашния тоталитаризъм, носещ знамето на ислямизма. Той е избрал мястото и часа, обстановката и конкретния момент, когато хората се събират там със семействата си, за да присъстват на празника, който се чества навсякъде във Франция. Над 80 души са мъртви, а други са тежко ранени. Не може да се изключи, че става дума за деяние на луд, но то е било добре обмислено. Това е деянието на човек, който е искал да избива масово, възможно най-много хора, за да удари един символ.


Франция току що излезе от един празничен месец, свързан с Европейското първенство по футбол. С основание тя реши да не анулира Европейската купа по футбол поради страха от нов атентат. Реши да не се остави да бъде сплашвана от убийците през ноември и да подкрепи събирането на десетки хиляди хора, дошли откъде ли не. За да се осигури тази "нормалност", трябваше да се мобилизират отново жени и мъже от полицията и жандармерията, подложени на сериозно изпитание. И това беше успех.


"Самотният вълк"


Въпросите ще дойдат по-късно, когато се анализира случилото се, довело до трагедията в Ница. Защо и как един камион е могъл да циркулира в този час, около 23 ч., и то на мястото и по времето, когато там е имало най-голямото годишно събиране на пешеходци в града? Легитимен въпрос, дори извън контекста, белязан от тероризма и подобен род атентати с тяхната непредвидимост.


До петък сутринта никой не пое отговорност за атентата в Ница (В събота "Ислямска държава" пое отговорността - бел.ред.). Не знаем много за мъжа, карал камиона. В колата са намерени документите за самоличност на един тунизиец, уседнал във Франция, на 31 годишна възраст. Президентът Франсоа Оланд спомена за битката срещу ислямския тероризъм. Той заяви, че Франция ще направи още по-интензивни действията си в борбата срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия. Случва се "Ислямска държава" ден по-късно да поеме отговорност за атентат, извършен от отделен индивид – "самотен вълк" – все едно, че го "лицензира".


Ислямският тероризъм не изчака ангажирането на Париж в Сирия, за да удари Франция


И ако липсват доказателства за подобна отговорност в кръвопролитието в Ница, има поне едно, отнасящо се до ислямския тероризъм: той не изчака ангажирането на Париж в Сирия, за да удари Франция. Франция се намеси в Ирак по искане на правителството в Багдад. Но тя реши да участва в бомбардировките срещу "Ислямска държава" в Сирия едва след атентатите от януари 2015 г. – и то защото бе убедена, че са дело на клетки, организирани в предградието на Рака, щабквартирата на джихадистите в тази страна.


Хора като Мохамед Мерах или Мехди Немуш, а сетне и онези, които атакуваха "Шарли ебдо" и супермаркета "Ипер кашер" не се нуждаеха от "стратегически основания", за да избиват французи. Те убиваха в името на една джихадистка реторика, с удоволствие разпространявана по интернет, която зове за битка срещу "неверниците", "евреите и кръстоносците", "западняците", тоталитарна реч, проповядваща с всички средства войната срещу "друговерците" и другите неверници.


Има "замисъл" зад всичко това. Целта е


да се провокират репресии срещу мюсюлманите във Франция


с надеждата да се стигне до един вид гражданска война. Понесла ударите на тероризма през последните петдесет години, Франция никога не е отстъпвала пред подобен род провокации. Франсоа Оланд обяви продължаване на извънредното положение. Неговото правителство, както и предшествениците му, знаят как да приложат съответните полицейски и съдебни мерки след подобна трагедия. Тук няма да се произнасяме по ефикасността на всяка от взетите мерки. Няма съмнение, че превземането на всяко от укрепените места на "Ислямска държава" – Мосул в Ирак, Рака в Сирия – ще нанесе решаващ удар по джихадистката аура на непобедимостта, упражняваща притегателна сила.


Ала има една истина, която трябва да се повтори. Битка срещу джихадизма е като битката срещу другите терористични движения: тя ще отнеме време.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Противно на опасенията през 20-ти век третата световна война няма да се окаже ядрена, а гражданска. В момента тази глобална гражданска война се води главно на територията на Близкия Изток и бавно се разпространява и в Европа а и донякъде в Америка, а симптомите далеч не се ограничават само с тероризъм. Дори и Брекзит е опит в някаква степен на отделни европейски общества да се опитат да се изолират и да не приемат ставащото за реалност, която ги засяга абсолютно директно.
  Жертвите надали ще са колкото по времето на първите две войни, но със сигурност тази ще продължи десетилетия.

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2143 Любопитно

  Абе чета Дневник и нито веднъж не прочетох някакво послание от метежниците - за какво се борят и какви са им искания ? Имат ли водачи и какво искат те?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  Ха-ха-ха. : Целта била 'да се провокират репресии срещу мюсюлманите във Франция'. Не е средновековния фанатизъм на чалмите ,а щото да ни накарат да не ги обичаме.
  Това е все едно докато те изнасилват да си мислиш': 'Нееееее това е само за да ме накарат да ги мразя.Няма да ги мразя'
  Б@си тъпите европейци.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  Няма съмнение, че превземането на всяко от укрепените места на "Ислямска държава" – Мосул в Ирак, Рака в Сирия – ще нанесе решаващ удар по джихадистката аура на непобедимостта, упражняваща притегателна сила.
  ______________
  Това комунде Оланд няма ли го да го запознае с факта ,че ислямисти франкофони от Париж и Брюксел са в редиците на водачите на Ислямска Държава?
  Исляма трябва да бъде забранен от ООН в цял свят, друго спасение няма!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на pol28500534
  pol28500534
  Рейтинг: 225 Неутрално

  ще, ще. Вие продавайте оръжие за милиарди на Саудитска Арабия, подкрепяйте я в хибридната война срещу шиитите, в Сирия, в Йемен, в Ирак, подкрепяйте средновековният им варварски режим и трай коньо за зелена трева. Така ще го преборите джихадизъма, ама друг път.

 6. 6 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 806 Неутрално

  За да бъде спечелена тази война трябва ясно да се посочи врага. А той е всякаква форма на "традиционен ислям". Като такъв и в този си вид т.н. ислям няма място в западното общество и не трябва да бъде толериран по никакъв начин.
  Нужно е цялостно преосмисляне на имиграционна и интеграционна ,социална политика. Образованието,интернет и останалите медии ще са наравно "бойни полета" в новата ....хибридна реалност.

 7. 7 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Президентът на САЩ призова НАТО да мобилизира политическата си воля и да предприеме мерки за противостоене на такива предизвикателства като терористичната групировка "Ислямска държава", Русия и излизането на Великобритания от Европейския съюз

  никога не забравяйте, ме ислямска държава и русия са еднакво опасни за света- опс, русия е доста по опасна.

 8. 8 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Такава битка предварително си е загубена. Антагонизма между богати и бедни си е вечен и едва ли скоро му се види края, при такава хегемония на алчност от транскорпорациите.

 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Пак политкоректна статия! Докато има такива статии, нещата ще продължават по същия начин!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  "И битката срещу джихадизма ще отнеме време"
  [quote#9:"lz2"]Пак политкоректна статия! Докато има такива статии, нещата ще продължават по същия начин! [/quote]
  Населението на Земята трябва да свикне както в притчата за глистите ,че радикалните ислямисти преди да тръгнат на джихат трябва да сме толератни към тях, само ако ако сложат черна кърпа на главата и развеят черното знаме , със сабя и джмабия тръгнат на Джихат значи трябва да знаем ,че ще отнеме време да ги неутрализираме.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 978 Неутрално

  [quote#4:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Това комунде Оланд няма ли го да го запознае с факта ,че ислямисти франкофони от Париж и Брюксел са в редиците на водачите на Ислямска Държава? [/quote]
  Тези,които се бият за ислямска и подобно терористични организации трябва да бъдат избити до крак.Не победени ,пленени,изправени пред правосъдието и т,н а именно избити.Защото иначе ще се разпръснат,ще радикализират, някого в затвора и като се охлабят нещата пак ще действат.Бивши терористи няма,просто защото са психопати,психопатията е нелечима и не подлежи на корекция.И да има тук таме не може да се поеме този риск.

 12. 12 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  "Битка срещу джихадизма е като битката срещу другите терористични движения: тя ще отнеме време."

  Ще отнеме време, но с нашите политици няма да има резултат. Първо трябва да променим из основи парадигмата за борбата с тероризма. Решението е много просто. Трябва да следваме методите на Израел, защото единствено Израел постигна блестящи успехи. Убити невинни граждани в Европа и убити терористи в Израел. Това е равносметката.
  Но има и още. Израел не получава одобрение и помощ от Европа, а получава само критики.

  подпис
 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  Време е нашите политици да признаят, че се провалят и да признаят, че критиките им към методите с които Израел успява да опази гражданите си са погрешни.
  То беше левичарски вой, то бяха кампании в подкрепа на мюсюлманите в Израел...... А сега нещо не се сещаме да направим сравнение.

  подпис
 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  Европа остави Израел сам да се справя с ислямските терористи. Постепенно Израел изтласка терористите от своите територии и те се настаниха в Европа. Тук в Европа е по-безопасно да убиваш граждани. За терористите е важно да убиват успешно а политическите мотиви след това се нагласят.

  подпис
 15. 15 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  Израел разрушава къщите на хора участвали в терористичен акт. Нека не започваме от разрушаване на къщата, но ТРЯБВА ВЕДНАГА ДА ЛИШИМ ОТ СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ БЛИЗКИ, РОДНИНИ, И ПРИЯТЕЛИ НА ВСЕКИ ТЕРОРИСТ.

  подпис
 16. 16 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  Нужна е да преосмислим какви средства за противопоставяне имат ефект. Но преценката да се прави от експерти а не от политици и обществени организации.
  Експертите да решават и да действат, а политиците да организират бдения със свещи.
  Всеки да прави това, което може.

  подпис
 17. 17 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  [quote#15:"Иван К"]ТРЯБВА ВЕДНАГА ДА ЛИШИМ ОТ СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ БЛИЗКИ, РОДНИНИ, И ПРИЯТЕЛИ НА ВСЕКИ ТЕРОРИСТ.[/quote]
  Па сигурно ли е, че не си от тех и тука разпалваш само огинът?!

 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  Не съм специалист, но ми се струва, че Ислямска държава не трябва да бъде ликвидирана напълно. Сега към Ислямска държава има поток от фанатици от Европа и САЩ. Тези фанатици са фанатици и в Европа. тези хора не стават фанатици по пътя. Следователно този поток от фанатици в посока Европа - Африка прочиства Европа и трябва да продължи. Докато фанатика е на територията на Ислямска държава е по-лесно да бъде ликвидиран. Едва ли някой си мисли, че фанатикът в Европа е по-лесно да се неутрализира.

  подпис
 19. 19 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 388 Весело

  [quote#7:"Катерина Стоева"]Президентът на САЩ призова НАТО да мобилизира политическата си воля и да предприеме мерки за противостоене на такива предизвикателства като терористичната групировка "Ислямска държава", Русия и излизането на Великобритания от Европейския съюз
  [/quote]

  Особено пък Брекзит си е направо най-опасното събитие. Да се постави ултиматум на Великобритания че ако посмее да напусне ЕС, НАТО ще им ...

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 20. 20 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 388 Весело

  [quote#10:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]ако сложат черна кърпа на главата и развеят черното знаме , със сабя и джмабия тръгнат на Джихат значи трябва да знаем ,че ще отнеме време да ги неутрализираме. [/quote]

  Така е, щом работим само с убеждаване. Вместо да приложим съвета на Андрей Ляпчев, ама в пълния му смисъл: со кротце, со благо и со малце кьотек.

  Европейските политици се опитват без кьотек, ама нема да стане! Дано не стане обаче късно докато го проумеят.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 21. 21 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#3] от "Dr_Doolittle":

  ++++++++++++++++++++++++++++

  Алекс Алексиев: Социалисти толерират ислямистите, инак не могат да печелят избори в Европа


  Срещу радикалния ислям радикални мерки – тотална забрана на Шериата, предлага американският експерт

  Интервю на Стойко Стоянов

  - Г-н Алексиев, Европа сякаш отново изглежда изненадана от поредния варварски атентат, сякаш не е очаквала, че подобно нещо може да се случи?

  - Европа наистина е изненадана, въпреки че няма причини да се държи по този начин. Тероризмът на Стария континент се е превърнал в рутинно явление. Аз пиша за тези опасни процеси повече от 15 години и се чувствам като изтъркана плоча - едно и също се повтаря, но никой не взима адекватни мерки. Реално Франция е държавата, която от години е с най-бързата ислямизация на обществото, а това дава своето отражение в терористични атентати и хиляди джихадисти, които се отправиха към Ирак и Сирия, а сега се връщат от война. Ако искате да разберете какво е състоянието на френското общество, потърсете в интернет информация за така наречените сенситивни градски зони. Те са синоним за мюсюлмански гета. Преди 5-6 години там живееше около 5 млн. население, а сега вече са нараснали на 6 млн. Това са зони, които се контролират от радикални имами и мюсюлмански банди.

  - Имате ли представа дали в Ница, където снощи стана трагедията има такива гета?

  - В Ница те са най-малко 7-8 . Познавам ги, изследвал съм ги – едното се нарича „Св. Августин“, друго е наречено на Луи Пастьор, трето се казва „ Св. Андрей“. Радикалният ислям в Ница и в много други градове във Франция е силно развит. Да си спомним, че през октомври миналата година един ислямист се опита да убие няколко френски войници, които пазеха в Ница еврейски център. Успя само да намушка двама от охраната. Положението във Франция трудно може да се разбере. Оказва се, че между 7-9 хил. войници пазят целогодишно еврейски обекти. Когато в една държава полицията не може да гарантира сигурността на обществото, това е началото на края на цививилизацията, тогава идва военното положение. Във Франция то реално е въведено от повече от година и кога ще бъде вдигнато - не е ясно. Мюсюлманите там са силно радикализирани и държавата трябва да пази евреите и други общности, които са застрашени.

  - Колко са мюсюлманските гета във Франция?

  - Според информация на държавата те са 751 официално. Обозначени са, а туристите са информирани да ги избягват. Когато подобно нещо се толерира от общество, е ясно, че нещата вървят към анархия. В тази посока бъдещето е доста критично. Отидете в Марсилия, която е близо до Ница. Там 36% от живеещите са мюслмани, а младите са близо до 50%. В този град ислямисти издигат контролни пунктове по улиците и кварталите и не пускат хора, които не им харесват. Това е началото на някакво ислямистко господство в един европейски град. Марсилия освен това е центъра на търговията с дрога, но страшното е, че полицията не контролира тези процеси.

  - Подчертахте, че все пак решения има, какви са?

  - Има частични решения - например французите забраниха бурките, но забраната не се изпълнява. Взето бе решение да не се допускат религиозни символи, но и то не се спазва. Важният въпрос, на който трябва да си отговорим е – как се стигна до тази радикална ислямизация? Години наред саудитски пари влизаха във френските градове, за да финансират радикални имами и джамии, но никой не противодействаше срещу тези пари и процеси. На този етап най-радикалтното средство е да се забрани Шериатът, той проповядва насилие срещу неверниците, дискриминация срещу жените, а това е недопустимо от гледна точка на европейките ценности. Да не забравяме, че още през 1990 г. Европейският съд прие решение, че Шериатът е несъвместим с нормите на демокрацията. Но реално нищо не бе предприето за забраната му. В много страни на Европа действат допуснати от властите шериатски съдилища. Във френските гета е пълно с такива съдилища и те реално контролират тези общества. Как тогава тази радикализация на исляма да не продължава, след като хората там се ръководят по законите на Шериата. Френският институт за статистика и икономика прогнозират, че има 11,7 млн мюсюлмани във Франция, а това е повече от 10% от населението. Ясно е какво ще се случи, ако тази диаспора продължава да се увеличава и да се радикализира, а европейците продължават да не взимат никакви мерки. Без радикални антиислямистки мерки проблемите не могат да се решат, но никоя държава не иска да ги въведе.

  - Съществува ли някаква връзка между ислямизацията и управлението на социалистите, видимо е, че през последните години левите печелят с гласовете на емигрантите?

  - Това е безспорен факт и е най-голямата опасност в Европа. Без мюсюлманския вот нито една социалистическа партия не може да дойде на власт. Спомнете си, че Оланд не можеше да спечели без мюсюлманския вот във Франция. 1,8 млн. е този мюсюлмански вот, а Оланд победи Саркози с малко повече от 1 млн. Мюсюлманите гласуваха за него, те го направиха президент. Да погледнем предизборната му кампания - той не само искаше да спечели този мюсюлмански вот, но спекулираше с тази общност. Обеща им, че ако дойде на власт, ще им даде право да гласуват на местни избори дори и да не са френски граждани. Така той им обеща да вземат властта в местните градове, имитирайки, че това ще са райони, спечелени от социалистите, но реално те са спечелени и контролирани от ислямистите. Същата е ситуацията и във Великобритания. От 8 на 14 се е увеличил броят на депутатите мюсюлмани, почти двойно и това са предимно представители, свързани с британските социалисти. Подобно е положението в Германия, Белгия, в цяла Европа.

  - Защо социалисти заиграват с ислямистите?

  -По принцип те са тези, които обещават социални облаги на гласувалите за тях, това е обичайният социалистически популизъм. Но този популистки стил привлича мюсюлманите. Социалистите са много по-склонни да търпят ислямизма, без да правят нищо и да му се противопоставят, отколкото консервативните партии. Те предпочитат формални съюзи с ислямистите, но така ги допускат в сърцето на Европа. Ще ви дам един красноречив пример - 37- 40% има младежка безработица във Италия и Испания. В същото време Меркел твърди, че мигрантите ще спасят германската индустрия и икономика, тъй като имала нужда от работници. Статистиката обаче показва, че само 3% от бежанците имат някаква квалификация и специализация. В същото време германците прокараха закон, който дава предимство за работа на мигранти пред европейци. Значи безработният испанец или италинец ще стои на опашката след мигрантите, за да си намери работа! За каква европейска солидарност става дума. Това са порочни правила, които не работят за оцеляването на европейската цивилизация и ценности.

  http://www.faktor.bg/mnenia/intervyu/77829-aleks-aleksiev-sotzialisti-tolerirat-islyamistite-inak-ne-mogat-da-pechelyat-izbori-v-evropa.html

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 22. 22 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 388 Весело

  [quote#7:"Катерина Стоева"]никога не забравяйте, ме ислямска държава и русия са еднакво опасни за света- опс, русия е доста по опасна. [/quote]

  Въобще не можем да забравим. Добре е, че постоянно ни напомняш! И ти верваме, даже ако на ника си без никаб или бурка.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 23. 23 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Ако продължават да действат по този
  начин срещу тероризма, ще отнеме
  цяла вечност !!!

 24. 24 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#23] от "valtoro":

  Не бой се! Няма да е цяла вечност. Европейците ще приемат правата вяра само до двадесетина години.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 25. 25 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Тоест да свикваме, че културноосбените ще ни избиват под път и над път? Така ли да разбирам статията? И защо все се отвлича вниманието с ИД? ИД си е във Франция вече 2ро и 3то поколение...

 26. 26 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#25] от "yoankata":

  Правилно разбираш! За сега това е единствената мярка на европейските политици. Все пак, демократи са това, не са ...!
  А сега де? Лукови глави не върви да се напише! Липсват ми думи, ама ти нали се сещаш!

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 27. 27 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#26] от "Wagner":

  Не аз даже не съм саркастична в случая.

  Просто и заглавието и тезата на статията са, че ще 'отнеме време битката', като единствената импликация от това е, че трябва да свикнем със сегашната ситуация - да ни избиват без повод и причина културноособените докато червения г-н Франция Холандия праща дрони нейде из БИ да бори тамошните ислямисти... нищо че на нас европейците непосредствения ни проблем в Европа са европейските ислямисти щото ни колят, взривяват, разстрелват, газят с камиони и изнасилват... ама то с изнасилването свикнахме вече. И с другите специфики на културноособените ще свикнем!

 28. 28 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  За да бъде успешна битката срещу джихадизма,трябва големите държави да се обединят,а не да гледат само личните си интереси. Когато европейската нация(а и не само) е водена от една цел и е обединена,тя ще бъде много по-мощна,отколкото е в момента.

  marinov1018
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#28] от "Михаил Маринов":

  [quote#28:"Михаил Маринов"]Когато европейската нация(а и не само) е водена от една цел и е обединена[/quote]
  Съгласна съм с това, и мога само да добавя, че
  проблема с тероризма трябва да се разпознава в еднаква степен от всички страни в Европа, трябва откритост,трябва естествено и солидарност, на Запада предстои да се научи да уважава общите НИ християнски ценности и да преодолее придаването на черти на "свой" на хора, които са чужди за всички НИ по отношение на култура, религия и история и опит, разбира се, християнството предполага еднакво развитие и грешките на Източна Европа ще се повторят на Запад, ако не върви адекватното им разпознаване навреме.
 35. 35 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4240 Любопитно

  "Битка срещу джихадизма е като битката срещу другите терористични движения: тя ще отнеме време."

  Според мене пък тази битка никога няма да свърши... защото под една или друга форма тероризмът винаги си е съществувал и винаги ще си съществува. Ще съществува винаги и борбата срещу него.... сигурно е обаче, че тероризмът (включително ислямисткия такъв) в края на краищата няма никакъв шанс за победа, просто, защото неговите последователи са сравнително малко и доста малоумни хора, като цяло.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 36. 36 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#35] от "Иво":

  така си е. Рдна от формите му се нарича Ердо..за съжаление.

 37. 37 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4240 Любопитно

  [quote#14:"Иван К"]Европа остави Израел сам да се справя с ислямските терористи. Постепенно Израел изтласка терористите от своите територии и те се настаниха в Европа. Тук в Европа е по-безопасно да убиваш граждани. За терористите е важно да убиват успешно а политическите мотиви след това се нагласят. [/quote]

  Ванка, нещо много си се вманиачил в този Израел... това ти е третия коментар за Израел, после следват още два.... но, този от всички е най-абсурдния от всички. Израел е имал и продължава да има проблеми с тероризма. Не го е победил и няма как да го победи в скоро време, заради своята политика спрямо палестинците, сирийците и ливанците. Тези терористи, които уж Израел изтласкал продължават да си съществуват. Тези терористи, които нападат ЕС и САЩ са съвсем други терористи от тези, които нападат Израел. От други терористични организации са и самите терористи са от друга националност, така, че трябва да правиш разграничение между тях вместо да си мислиш, че са едни и същи.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4240 Любопитно

  [quote#36:"Арон"]така си е. Рдна от формите му се нарича Ердо..за съжаление. [/quote]

  Да, типичен пример за държавен тероризъм.... този вид тероризъм може би един от най-устойчивите в исторически план и съществува от най-отдавна.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 39 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#38:"Иво"]Да, типичен пример за държавен тероризъм..[/quote]

  До коментар [#38] от "Иво":

  Видях тийнеджърски усмивки, при това - от щастие. Видях щастливи лица, загърнати със знамето на "партията на справедливостта"... Хората на улицата бяха съвсем, съвсем убедени, че вършат героизъм.

 40. 40 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#14] от "Иван К":

  Създаването на терористични организации е дълбоко законспириран проект на янките. Добрите намерения на каубоите отвориха вртатите на Ада. Това е ясно вече и на децата. То не бяха талибани, муджахидини, ал кайда, арабски пролети и колко още глупости. Не може да насаждаш насила демокрация на хора, които не са съгласни с тебе. Първо трябва да ги попиташ. А не да влизаш с танковете и самолетите, за да ги "убедиш в правотата си"...

 41. 41 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#34] от "maren":

  Да,уж всички говорим за общоевропейски ценности,а всяка държава действа самостоятелно.

  marinov1018
 42. 42 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#41] от "Михаил Маринов":

  [quote#41:"Михаил Маринов"]общоевропейски ценности[/quote]


  Горе в текста, авторът почти стига до точния извод: едни с неприемливи за Европа характеристики "убиват французи", после пробуждането се блокира до абстрактното "тероризъм". Така общото допира опасно до приблизителни неща, без да е ясно какви, до само-признаване без да се иска такова, до вина за нещо, което не съществува, страхувам се, че нещо цели да изкара жертвите виновни, не специално в този текст, а в общото приказване.
  Нали определените като "други" спрямо Европа имена и реторика на някакви субекти "убиват французи"?
  Защо тогава се придава значение на мюсюлманската атака срещу "мюсюлманите във Франция" (горе в текста) като на мотив за гражданска война в християнска Франция? Ето този елемент на "свое" вкарано от християните французи във френското поле, което е част от християнска Европа преобръща стойността на общите европейски ценности, поне за част от Европа.

 43. 43 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Така е
  До коментар [#40] от "Арон":

 44. 44 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#43] от "Добрин Велков":

  Ооо, Доби, мараба

 45. 45 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1371 Весело


  До коментар [#44] от "Арон":

  Привет и т.н...

 46. 46 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Битката с джихадизма никога няма да свърши, защото това е бизнес.

 47. 47 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#28] от "Михаил Маринов":

  ...европейската нация...

  ---

  Европейска нация не съществува.
  Съществуват българска нация, френска нация и така нататък. Съответно - националните държави.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK