Той мисли като Хитлер, Ленин, Сталин, Путин, Пиночет, Мусолини...

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган преди месец беше на 563-та годишнина от превземането на Константинопол. Годишнината се използва за исторически възстановки - включително с униформи на елитния еничарски корпус. Ердоган каза, че "походът продължава" и че Бог е благословил султан Мехмет Завоевателя

© Reuters

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган преди месец беше на 563-та годишнина от превземането на Константинопол. Годишнината се използва за исторически възстановки - включително с униформи на елитния еничарски корпус. Ердоган каза, че "походът продължава" и че Бог е благословил султан Мехмет Завоевателя"Диктаторите", предупреждаваше Маргарет Тачър, "не мислят като нас."


Ще рече: ако се отнасяме към тях, все едно са някакъв вариант на нас – ще си берем ядове.


Маргарет Тачър бе един от последните западни лидери, които разбираха това. Затова лидерите на СССР ги беше страх от нея, още преди да стане премиер; не друг, а армейският вестник "Красная звезда" й лепна прякора "Желязната лейди". По-късно Тачър успя да победи аржентинската хунта във Фолклендската война, защото влезе в главите на генералите – и ги надигра. Докато имитираше преговори с тях, за да се избегне войната, тя през цялото време знаеше следното: те не са като нас. Те мислят по друг начин. Всяка покана за компромис, всяко проявление на добро възпитание те тълкуват по един и само един начин: тая женска е слаба, страх я е от нас, по нищо няма да отстъпим, защото сме мъжкари. Така обърнаха срещу себе си световното обществено мнение, изпросиха си война и я загубиха; след което загубиха и властта в държавата си.
Сетих се за всичко това онзи ден, когато четох първите западни анализи и позиции след потушаването на преврата в Турция. Логиката беше една и съща:


- първо, срещу преврата решително застанаха всички противници на Ердоган, от опозиционните партии, чиито лидери той преследва, до кюрдите, които той стреля по улиците; а щом това е така, идва


- второ: всички се обединиха в пазене на демокрацията; и следователно


- трето: играта на Ердоган сега е да протегне ръка към всички и да обедини нацията.


Моля? Я пак? Ердоган може би щеше да направи такива изводи, ако беше нещо като нас. Но той не е нищо като нас. Той е съвсем друг.


Той е диктатор


и него не го интересува никакво единение на нацията – най-малко върху основата на демокрацията.


Ердоган е диктатор. Онова, което иска, е цялата власт. Онова, което е готов да направи за тази цел е – всичко. Да убие толкова хора, колкото трябва. Да ликвидира цели етноси или професии, ако се налага. Той не иска обединение на нацията, а оргиастично разтваряне на всички в себе си – т.е. на онези "всички", които са останали налице, след като той е ликвидирал останалите, онези, които отказват да се разтворят в него.


Какво си мисли Ердоган в момента? Онова, което в такива случаи си мислят всички диктатори, от древността до днес. Не си мисли: да съм благодарен на всички, вътре и вън, които ме подкрепиха. Благодарността е слабост; тя е за женките. Затова си мисли: тия ме подкрепиха? Слабаци. Онези, които ме подкрепиха вътре – тях ще ги натикам в миша дупка. За да не завися от тяхната подкрепа никога повече. А онези, които ме подкрепиха отвън – Обама, ЕС и подобни – на тях ще им размахвам юмрук под носа, да престанат да ми четат лекции по върховенство на закона.


Върховенството на закона, мисли си Ердоган, е за женчовците. Затова тая Федерика Могерини, вместо да си седи у тях и да мие краката на мъжа си, нещо ми пелтечи за закони. Женска работа.


А обаче аз съм мъжкар.
Така си мисли Ердоган


Така мислят всички диктатори и не е необходимо да ги познаваш всичките, за да знаеш, какво им е в главите. Защото всички са еднотипни; вариациите са минимални – предимно местна екзотика.


Затова беше абсолютно, кристално, пронизително ясно, че след провала на преврата Ердоган няма да укрепва закона или да обединява нацията. А ще прави като Хитлер, след провала на опита за преврат срещу него през 1944 година: ще мъсти, публично, садистично и с такава жестокост, че никой никога повече да не посмее дори да си помисли нещо срещу Фюрера.


Хитлер, когато е заловил своите неуспели превратаджии, е заповядал следната процедура. Хващаш кука за месо, един брой – от ония големите, на които висят цели телета. Пъхаш куката, откъм гърба, между две ребра на превратаджията. Вдигаш превратаджията, с помощта на съответната макара, над земята, така че да увисне на куката в гърба си и да се гърчи максимално дълго. Снимаш това и го пускаш в кинопрегледите преди филма – да гледат всички.


Няма как Ердоган да направи нещо, което да е много по-различно.


Той не мисли като нас


Той мисли като Хитлер (Ленин, Сталин, Брежнев, Путин, Каримов, Лукашенко, Туркменбаши, Алиев, Галтиери, Пиночет, Мусолини и т.н.).


Диктаторите нямат вътрешни задръжки. Единствените ограничения върху тях са външни ограничения върху тяхната воля – народна съпротива, или добре координиран международен отвън. Всяко признание, всяка учтивост или любезност, всяко отстъпление пред волята им те схващат като слабост и продължават да натискат. От натиск на натиск и, не щеш ли – война. Каква изненада.


След още едно денонощие, втрещени (както бяха по повод Хитлер през 1938-ма, по повод Сталин през 1945-та, по повод Брежнев и Хомейни през 1979-та, по повод Путин през 2014-та...), западните политици и анализатори като че вземат завоя в правилна посока. След като гледаха рязането на войнишки глави, призивите за бесене на противниците и арестуването на 3 000 съдии, заговориха за нарушаване на закона и подобни. Остава да се надяваме, че тръгвайки по този път, днес-утре ще разберат, че е време да се оказва натиск за сдържане. Преди поредният диктатор да е нападнал поредната малка съседна държава, за да покаже, какъв е мъж...


Защото диктаторите не са като нас. Затова са диктатори.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK