Контрапревратът, или как Ердоган оскверни площад "Таксим"

Контрапревратът, или как Ердоган оскверни площад "Таксим"

© ReutersВ понеделник за втора поредна вечер стоях на площад "Таксим" и наблюдавах как няколко хиляди демонстранти, предимно хора с религиозен уклон, празнуват проваления опит за военен преврат срещу правителството на страната.


Сред бурното червено море от турски национални флагове, скандиранията "Бог е велик" и популярната песен, повтаряща рефрена "Реджеп Тайип Ердоган", настроението сред тълпата бе приповдигнато, дори леко агресивно – съвсем реалните страхове от политическо поражение и погром отпреди няколко часа почти като по чудо се бяха превърнали в карнавал на абсолютната победа. Изненадващият метеж на палубата на държавния кораб беше бързо и безмилостно смазан, а бунтовниците лежаха завързани в тъмния усоен трюм, очаквайки присъдите си. Любимият капитан бе спасен. В крайна сметка корабът нямаше да променя курса.


Контрапревратът, или как Ердоган оскверни площад "Таксим"

© Reuters
Наблюдавана отдалече – много далече – приповдигнатата атмосфера на "Таксим" ми напомни на едни по-други времена, не много отдавна, когато представители на различни прослойки от гражданското общество в Истанбул се бяха събрали на същото място, за да протестират срещу правителствените планове за разрушаване на парка "Гези", едно от последните останали зелени пространства в града, и издигането на негово място на реплика на военни казарми от времето на Османската империя.


Тогава, през лятото на 2013 г., започналите като малочислени екопротести прераснаха в пълномащабно недоволство в цяла Турция срещу все по-авторитарното управление на Ердоган. За много от протестиращите проблемът не се ограничаваше просто до съдбата на няколко дървета, а включваше цялата политическа гора: широко разпространената корупция, посегателството срещу свободата на словото и постепенната ислямизация на турското общество.


Контрапревратът, или как Ердоган оскверни площад "Таксим"

© Reuters


Отразявах като журналист протестите на площад "Таксим" и ще ги запомня завинаги като едно красиво време на надежди и солидарност. Мъже и жени, турци и кюрди, чиновници и черноработници, хомо- и хетеросексуални - граждани от всички сфери на живота и от всички социални прослойки бяха заедно, рамо до рамо, за да защитят определен образ на обществения живот, основаващ се на плурализма и светските идеали за свобода и справедливост. Дори и да е имало известна доза наивност и романтизъм сред протестиращите, никой не пострада от това.


В седмиците, през които паркът бе окупиран, атмосферата бе наситена с ентусиазъм и вдъхновение: имаше танци и рок концерти, пункт за разпределяне на храна, импровизирана библиотека и медицински център. Ердоган пренебрежително нарече участниците в протестите мародери (чапулджу на турски), а демонстрантите с чувство за хумор възприеха термина и го щамповаха върху тениски, шапки, и Фейсбук профили. Когато Ердоган все пак реши да изпрати жандармерия с водни оръдия и сълзотворен газ, която да разгони лагеруващите, изглежда, вече беше твърде късно - площад "Таксим" и по-конкретно паркът "Гези" се бяха превърнали в силен, международно признат символ на гражданската съпротива, последната крепост на турския космополитизъм. Може би страхът от нови бунтове бе и причината паркът да бъде запазен дори след потушаването на протестите.


Контрапревратът, или как Ердоган оскверни площад "Таксим"

© Димитър Кенаров


Днес всичко е напълно променено. Далеч от възможността да разклати управлението му, необмисленият и безотговорен опит за преврат срещу турския президент допълнително консолидира властовите му позиции и му даде картбланш да се разправи с враговете си – истински или въображаеми – без никакви милост. Привържениците на Ердоган пък чувстват, че сега е моментът да окупират градските зони, които някога, макар и символично, са принадлежали на техните врагове.


Площад "Таксим" и намиращият се там паметник на републиката – място, свързвано обикновено с левите, кемалистки и светски движения, вече са се превърнали в сборен пункт на религиозните десни. При напълно парализирана опозиция и опасност всеки критичен глас да бъде считан за потенциално предателство с оглед на изминалите събития нищо не може да спре привържениците на управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган да окупират всяко място в града, което пожелаят. За да унищожиш враговете си, първо трябва да унищожиш символите им.Наблюдавайки митингите на площад "Таксим" в подкрепа на Ердоган, останах поразен колко сиви са те въпреки привидната им празничност, въпреки оглушителната музика и енергичното развяване на националния флаг. Докато "Гези" насърчаваше разнообразието и равенството между половете, изкуството и креативността, сегашните демонстрации изглеждат изкуствено театрални, потънали в религиозната догма на облекло и поведение.


Едновременно комично и зловещо е да наблюдаваш как млади мъже, покатерили се върху паметника на републиката и опитващи се да запазят равновесие, придържайки се за фигурата на Ататюрк, крещят с пълно гърло "Бог е велик!".


Турският секуларизъм, изглежда, си отива по-бързо от всякога и може би няма връщане назад.


Едновременно комично и зловещо е да наблюдаваш как млади мъже, покатерили се върху паметника на републиката, крещят с пълно гърло "Бог е велик!"

© Reuters

Едновременно комично и зловещо е да наблюдаваш как млади мъже, покатерили се върху паметника на републиката, крещят с пълно гърло "Бог е велик!"


Но драматичната промяна в Турция има и други измерения. По време на празненствата на "Таксим" най-странното за мен беше как почти всеки човек държи в ръка мобилен телефон, за да чати, изпраща съобщения, общува чрез "Фейсбук", "Туитър", снима видео и селфита... много селфита. Ако протестиращите на "Гези" надхитриха Ердоган с помощта на социалните мрежи, сега привържениците на президента използват същите методи. Самият Ердоган проби информационното затъмнение по време на метежа, като използва мобилното приложение FaceTime.


Иронично или не, интернет спаси живота на президента.


В Турция наистина имаше преврат, но той не бе срещу Ердоган. Истинският преврат по-скоро беше на самия Ердоган, който успя да присвои не само символите, но и технологиите на съперниците си.


Контрапревратът, или как Ердоган оскверни площад "Таксим"

© Reuters


Текстът е публикуван в The Nation под заглавието "В борбата с преврата Ергодан използва средствата на протестиралите срещу него", преводът е от английски. Това е основано на 6 юли 1865 г. седмично списание, което без прекъсване продължава да излиза до днес.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  ......скандиранията "Бог е велик",скандират името само на техния си Бог,а не въобще на Бог.

 2. 2 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "хиляди демонстранти, предимно хора с религиозен уклон"

  Пастирът води стадото. Стадото ликува, мърсува и мизерува. Пастирът пирува.

 3. 3 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 302 Неутрално
 4. 4 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Разликата между протестиращите преди години на площада и сегашните фанатични чалми е огромна. Тогава онези хора бяха усмихнати и цивилизовани. Сегашните кадри показват само бради, забрадки и реваншизъм в погледа.

 5. 5 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  да. и скандират "Аллаху акбар", не просто "Бог е велик". така и тук преведено звучи като някакъв панславянски парад.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Като оставим настрана сантиментите на автора и изрази като 'оскверняване" на площади и места, което ми се струва малко предвзето, истината е, че разликата се вижда с просто око - интелегенти и днес простовати и вярващи ниско ниво, т.е. най- майминската част на коя да е вяра, за сметка на това силно афиширана.
  Но къде по света е по-различно - само да си спомним за разликата между протестиращите срещу Пеевски и контрапротестиращите - но такъв е живота и ако има нещо хубаво, то е, че все пак в Турция превеса е на страната на феновете на Ердоган, а у нас (все още) не е така.

 7. 7 Профил на platenputinist
  platenputinist
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Така правят имперските народи.

  Dear readers! You did not forget to read the weekly anti-Russian article? We took care of it!
 8. 8 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 636 Неутрално

  ... къде им е „справедливостта“ и накъде „развитието“ на тези победители???

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 9. 9 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Фанатици!

  Службите тук да не спинкат и гледат умно, ами да привикват всички имами, политици, и всеки докоснал се до Ердоган и да ги питат те от кои са. И постоянен контрол над тези лица.
  И на изпроводяк да целунат трибагреника, ако са българи.

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4327 Любопитно

  [quote#6:"tsvetko_51"]ако има нещо хубаво, то е, че все пак в Турция превеса е на страната на феновете на Ердоган[/quote]

  Радвате се, че Турция се ислямизира? Странно!

 11. 11 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 482 Любопитно

  назад към каменната ера!

  харпун
 12. 12 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Че е силен и подъл се убедихме. Въпросът е колко е лаком на север и кога ще получим отговора.

  https://goo.gl/8NG90J
 13. 13 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Добър или лош е Ердоган? Помним хвалебствените за Ердоган статии в "Дневник", когато свали руския самолет, когато целият "демократичен" Запад го обяви за най-великият демократ в Турция.

  Даже оня ден Обама също застана зад "легитимно избраното правителство" на Ердоган и против преврата.... Какво е това противоречие?

 14. 14 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#8:"Georgi Yordanov"]... къде им е „справедливостта“ и накъде „развитието“ на тези победители??? [/quote]
  Според тези на снимките е някъде тук:

  https://www.youtube.com/watch?v=uF4Vl15or-4

 15. 15 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 175 Неутрално

  Същите безмозъчни създания утре ще го дерат на зебра, както направиха с гвардията на Кадафи. Сега опря до фейсбук, тогава ще се сети за Международния хелзинкски комитет, Амнести Интернешънъл. Европейски съд за правата на човека и т.н.

  Mутри, вън!
 16. 16 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Има защо да се радват талибаните на Ердо.
  При тази тотална чистка, ще им се отворят парашутите на мястото на репресираните. За турците 15 юли се оказа Девети септември.

 17. 17 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Ще ми се да вярвам, че Ердоган няма да може толкова лесно да наложи ислямизма. В Турция Ататюрк е дори нещо повече от национален символ. Да, в момента турския секуларизъм е натикан в ъгъла, но все си мисля, че на властите ще им е много трудно да свалят Ататюрк от пиедестала и да върнат обществото 100 години назад.

 18. 18 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Какви "десни" са ислямистите, бе авторе?
  Това са крайно леви екстремисти - също като комунистите, нацистите и фашистите, те искат диктатура.
  А десните - точно обратното, те искат свобода на личността, на индивида.

  "Работа, Работа, Работа" - Бягай далеч, когато некадърник издигне такъв лозунг!
 19. 19 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Между другото, ще видите същата сивота и при крайно левите политически тълпи и у нас - на Атака, ДПС, БСП.

  "Работа, Работа, Работа" - Бягай далеч, когато некадърник издигне такъв лозунг!
 20. 20 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Аз все още не вярвам, че турската демокрация е унищожена напълно. Въпреки, че понесе тежък погром.
  Все ми е струва, че модерните и образовани турци временно са отстъпили пред развилнялите се ислямо- фашисти.
  Че отново ще се вдигнат мощно да защитят светска Турция и демократичните свободи.

  Ако не- Турция се носи с пълна скорост по пътя на путинова Русия и скоро разлика няма да има.
  Такава Турция няма място в НАТО и това е лошата новина за нас.
  В смисъл, че едно е да граничиш с натовска държава, друго - с ислямо- фашистка, което е същото като православно- сталинистка.


  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 21. 21 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 760 Неутрално

  [quote#16:"palav_nik"]талибаните на Ердо[/quote]
  Това не са никакви талибани. Това са чисти безпросветни хунвейбини. Не знам как е на турски, но китайската аналогия е много подходяща.

  "Работа, Работа, Работа" - Бягай далеч, когато некадърник издигне такъв лозунг!
 22. 22 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  "Площад "Таксим" и намиращият се там паметник на републиката – място, свързвано обикновено с левите, кемалистки и светски движения, вече са се превърнали в сборен пункт на религиозните десни."
  -------------------------------------

  Слабо, Кенаров. В кемализма няма нищо ляво. Това, че левичари показват уважение към Ататюрк е, защото нямат друг избор по конституция и закон. Никакви градивни течения в Турция не са "леви". Да се определят религиозните като "десни" е върховна глупост. Религиозното стои в мръсно-сивата зона на универсализма срещу, която се борят истинските десни.

  CONTADOR GRATUITO!
 23. 23 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#6] от "tsvetko_51":
  [quote#6:"tsvetko_51"] ако има нещо хубаво, то е, че все пак в Турция превеса е на страната на феновете на Ердоган, а у нас (все още) не е така[/quote]
  Кое точно му е хубавото на това? Да не би да си искал да напишеш "ако има нещо хубаво, то е, че докато в Турция превеса вече е на страната на феновете на Ердоган, то у нас все още не е така"?

 24. 24 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Снимката със знамето, шалварите и тортинетката е много красноречива.
  Всичко това се случва само защото Ердоган успява да даде на най-многобройните и "презряни" (по произход, образование, материално състояние) прослойки самочувствие.
  Те са готови вече да умрат за него. Пролетариата получи самочувствие при комунизма, ариецът при нацизма... Всички с по един дефиниран идеален враг...
  Ако за 20-30 години се преодолее Ердоган и се мине без катаклизми и световни войни ще е голям късмет.

 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4327 Неутрално

  До коментар [#17] от "marker":

  Много ми се ще да сте прав!

 26. 26 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Пиша го отново, Аллах не е равно на Бог, възгласите "Аллах Акбар" следва да бъдат цитирани дословно.

 27. 27 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  "Аз нямам религия и ми се иска от време на време всички религии да са на дъното на морето"
  https://scontent.fsof1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-0/s261x260/13769534_1108349802546697_3234431010240641858_n.jpg?oh=92af9c3ce9628b0fc97b81375f0f5e04&oe=57E925DE

 28. 28 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Фанатизираната ислямска тълпа готова да смачка и обезглави всеки неверник винаги е била отличителна черта на исляма. Днес в ролята на неверниците са участниците в неуспешният преврат които трябваше да се поучат от египетските си колеги как се сваля ислямистки режим - тук всяка милост е неуместна.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 29. 29 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  [quote#0:"статия"]Самият Ердоган проби информационното затъмнение по време на метежа, като използва мобилното приложение FaceTime.
  [/quote]
  Не Ердоган а журналистката която го е търсила за интервю! Ердоган си беше глътнал езика от страх и едва ли му е било до това да търси начин за връзка по мобилният си телефон. Всъщност това бе пропуск на метежниците че не блокираха всички телевизии откъдето всъщност Ердоган се обърна към подръжниците си по телефона.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 30. 30 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Миксът от пълзящ религиозен фундаментализъм, богато подправен с неосманизъм и стремеж за регионално лидерство и всичко това пакетирано като интензивна, масова пропаганда окончателно претопи ценностите на гражданското общество сред десетки милиони турци.
  И да, иронията на съдбата се проявява отново, когато се сетим, как преди три години Ердоган искаше хората да се приберат от улиците и площадите, а преди дни ги призоваваше да излязат навън, използвайки онези канали, които най-напред отрязва при задаваща се опасност.

  generator
 31. 31 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2032 Любопитно

  [quote#17:"marker"]Да, в момента турския секуларизъм е натикан в ъгъла, но все си мисля, че на властите ще им е много трудно да свалят Ататюрк от пиедестала и да върнат обществото 100 години назад. [/quote]
  Тук си в грешка. Нищо по-лесно, от използването на Ататюрк за ислямизиране. Само си спомни, как нашите комунисти използваха В.Левски, Хр.Ботев и куп още хора, борили се за свободата ни, и едновременно с това се опитваха да ни пробутат за 16-та република на СССР...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 32. 32 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#6] от "tsvetko_51":

  Предполагам че ниската оценка на коментара ти се дължи на сложния изказ, който ползваш - малко хора са разбрали какво си написал

  "Работа, Работа, Работа" - Бягай далеч, когато некадърник издигне такъв лозунг!
 33. 33 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 760 Неутрално

  [quote#30:"conTXT"]използвайки онези канали, които най-напред отрязва при задаваща се опасност[/quote]
  Каналите не миришат

  "Работа, Работа, Работа" - Бягай далеч, когато некадърник издигне такъв лозунг!
 34. 34 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  До коментар [#27] от "deutschland":

  Това е илюстрация, на цивилизационния избор на "победителите", в този сблъсък на визии, за бъдещето на Турция!

 35. 35 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#5] от "abdelhaqq":

  По-скоро прилича на ционистко-фашистка злоба и нетърпимост към другия.

 36. 36 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  Поклон пред Димитър Кенаров за текста и за смелостта!

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 37. 37 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#35] от "Феникс":

  а, пак изпълзях фашиста-панславист

  בני אתה אני היום ילדתיך
 38. 38 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#32] от "keen":


  [quote#32:"keen"]Предполагам че ниската оценка на коментара ти се дължи на сложния изказ, който ползваш - малко хора са разбрали какво си написал [/quote]

  Обещавам да пиша по-просто, ама може и да си остана с обещанието.

 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5618 Неутрално

  Отличен коментар! Имам същите впечатления от поредица работни посещения в Турция през последните 20 години

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 40. 40 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2215 Любопитно

  Двете кадънчета дето си правят селфи са любопитна гледка и символ. Технически средства от 21 век и средновековен ислям. Ами те не знаят ли че да се снимаш е забранено от Аллах ще дойде време като в Афганистан снимането да бъде забранено!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 41. 41 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4076 Любопитно

  До коментар [#35] от "Феникс":

  Само не разбрах как стигна до този мъдър извод? Тъй както "Аллаху Акбар" е общоразбираем и установен символ на ислямизма, а с "бог е велик" като превод тази символика се обезличава, нещо което колегата адресира в коментара си, откъде вкара ционизма и фашизма е доста нелогично. Или си му имаш зъб отдавна и сега му го "връщаш"? Според мен се излагаш, но това е само моето мнение.

 42. 42 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  . хомо- и хетеросексуални
  Къде авторът е видял демонстрация на хомо в Турция ?
  Викали са Аллах акбар , г-не ! На арабски ! Затова преводът му като турски е неверен ...
  Да не споменавам и цъфналият Цветко който се радва на ПРЕВРАТА на Ердоган ! Г-да , в Турция се извършва фашистки преврат !

 43. 43 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#41] от "daskal1":

  колегата се обиди заради "панславистката" ми забележка. а пък и да, явно мрази жидовете. то Аллах като е давал акъл...е сторил хората на "степени", както казва Коранът.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 44. 44 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  До коментар [#12] от "Valeria":Валери , ние сме на по-заден план. Първо трябва да укрепи диктатурата , да прокара конституция на основата на шариата , да трансформира управлението на президентска република , да се прегърне с джихадистите , да навлезе в Сирия и Ирак заради петролеца и да унищожи кюрдите .
  Ако справи с всичко , ще дойде и наш ред.
  Но мисля ,че преди това някой ще го гръмне.

 45. 45 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  До коментар [#41] от "daskal1":Даскале , "Аллаху " е на руски !

 46. 46 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 833 Неутрално

  "Отразявах като журналист протестите на площад "Таксим" и ще ги запомня завинаги като едно красиво време на надежди и солидарност."

  Налага се да доказваме, че въпросния журналист лъже и представя лъжлива картина на редакцията на Дневник за събитията на "Таксим".

  http://www.huffingtonpost.co.uk/2013/06/11/taksim-square-protest-pictures_n_3420192.html

 47. 47 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Любопитно

  Ако е верен превода на бнюз:
  1. Някой постоянно е снасял на Труция какво се обсъжда в КСНС
  2. Партията на Касим Дал в Реформаторския Блок е създадена в Турция
  ================
  След разпространението на мейлите турските власти блокираха достъпа до "Уикилийкс".
  В съобщенията фигурират и четири, в които са цитирани изказвания на българския президент Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) през април, който беше посветен накибератаките. В мейла се цитира изказването на Борисов, в който той заявява, че големите разузнавателни служби в света са се върнали към използването на пишещи машини. "Факт е, че дори големите разузнавателни централи минаха на старите пишещи машини. В тази сфера никой не може да бъде сигурен, че е защитен”, заявява тогава Борисов.
  Според мейлите българският президент Росен Плевнелиев за първи път е заявил, че кибератаките се извършват от терористични организации. Цитирано е изявлението му след заседанието на КСНС, в което той казва, че България е обект на интензивни кибератаки, включително и срещу критична инфраструктура и държавни ведомства.
  В друг имейл се разказва за случая, в който Държавният департамент на САЩ съобщиза възможна заплаха срещу линия на градския транспорт в София. Тогава Борисов определя информацията като погрешна и неприемлива.
  В имейл от 9 май 2013 година се цитира статия от опозиционния вестник "Джумхюриет" (Cumhuriyet), в която се посочва, че на предстоящите предсрочни парламентарни избори в България след падането на правителството на Бойко Борисов се очаква сериозно разделение в турското население в страната. В статията се посочва, че Народна партия "Чест и достойнство" на Касим Дал е създадена от Анкара и се очаква тя да отцепи сериозна част от електората на ДПС.

 48. 48 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 832 Весело

  Смешен плач за и против заветите на Кемал паша. Не я мислете Турция, турците са умни хора, знаят да управляват.
  Преходът на Османската империя започнат условно от ерата на Танзимата 1830, преминал през разни форми в 20-ти век още продължава...
  Турците ще намерят най доброто, можем да сме сигурни, агале, агале, но ще намерят...
  По добре гледайте ние къде сме, в 1912 в Османската империя населението е било около 25 млн.души, ние българите около 4.5 млн. душе, днес ние българите сме 7 млн., колко са турците забравих!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 49. 49 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  ErdoGONE окончателно създаде разделения в турското общество на турски секуларисти и на турски джихадисти (той обича много арабския, да джихадизира).

 50. 50 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Къде е момичето с червената рокля, къде са забрадените ханъми на снимката. Два свята, единият е 100 години преди топлата вода и малко встрани.

 51. 51 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3519 Неутрално

  Не я мислете Турция, турците са умни хора, знаят да управляват
  ==========
  Автора на статията е пропуснал нещо важно.
  За разлика от протестите Гези , днешните не са от политически характер. Днес е под въпрос спасение на държавата от военните.
  Почти сигурно е че хората от Гези са и днес пред Таксим До коментар [#48] от "boby1945":

  Bukalemun
 52. 52 Профил на Гадна мурзилка
  Гадна мурзилка
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Сега е ясно защо Ердоган се извини на Путин и се помири с Израел преди поръчаният преврат. Му трябваше спокойна международна позиция, докато дома елиминира светските елементи. Америка пък не вдига голям шум. Новата теократична държава - двойник на Саудитска Арабия на европейските граници е необходима за постигане на американските планове за дестабилизация на Европа.

  какъв съм вълк, ако не ме лаят кучетата
 53. 53 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  Ердоган иска да заличи спомена за Ататюрк и да се настани на негово място в съзнанието на съвременните турци. А и на паметника на републиката на пл. Таксим има двама руски съветници до Ататюрк, така че наистина нищо не пречи на Ердоган да оскверни паметника - гяурите го заслужават, според представата на подръжниците му.

 54. 54 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4076 Любопитно

  До коментар [#45] от "ahasver":
  До коментар [#43] от "abdelhaqq":

  Явно имаме известен дисонанс в изписването на "аллах", колегата "ahasver" отбелязва че така се пише на руски. Грешно ли е на български?

 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7831 Неутрално

  Почна като трагикомедия, да видим , как ще приключи.

 56. 56 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#31] от "gost22":

  [quote#31:"gost22"] Нищо по-лесно, от използването на Ататюрк за ислямизиране. [/quote]
  Не бих казал, че е толкова лесно.
  Ататюрк е не само национален символ за турците. Той им създаде съвременната държава, той им написа конституцията и не на последно място място той отдели религията от държавата. За турците Кемал Ататюрк е като Ленин за руснаците по времето на СССР.

 57. 57 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4076 Любопитно

  До коментар [#51] от "eti":

  Ети, ами как така "спасяването на държавата от военните " да не е политически въпрос? Всъщност ролята на армията е от кардинално значение ако се има предвид конституцията на Ататюрк и промените днес. Разбирам че виждането на Ердоган е че армията е подчинена на гражданското общество. Въпросът разбира се е доколко и как се разбира "гражданско" в новите условия, след като попреминат демонстрациите в подкрепа на вожда?
  Чувам че градския транспорт в Истанбул е безплатен за да се улеснят демонстрантите.

 58. 58 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#57:"daskal1"]как се разбира "гражданско" в новите условия[/quote]

  видяхме го по новините: така както либералните западни идеолози на "демократизиращата сила на ислямските множествени публичности" и застъпниците за "публичната роля на улемата" го виждат.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 59. 59 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4076 Неутрално

  До коментар [#58] от "abdelhaqq":

  Ами и аз се чудя как така за да предпазим страната от военните уволняване даскалите и забраняваме пътуването на учените, ама нека да попитам . В едно съм сигурен, всичко е "в името и за добото на народа".

 60. 60 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 661 Неутрално

  [quote#13:"12345"]

  Добър или лош е Ердоган? Помним хвалебствените за Ердоган статии в "Дневник", когато свали руския самолет, когато целият "демократичен" Запад го обяви за най-великият демократ в Турция.
  Даже оня ден Обама също застана зад "легитимно избраното правителство" на Ердоган и против преврата.... Какво е това противоречие?[/quote]
  Добър, лош...важното че най-сетне се реши радикално да изреже "тумора" Гюлен. От същия източник-друга статия, която е само за хора искащи да просрат поне малко от същността на Движението Гюлен. Не знам защо Дневник не се решават/искат да предоставят и друга гледна точка, подкрепена с факти. Г'лен и движението му са особено опасни в световен мащаб. Време е да се посъбудим като общество. Парите не са всичко.

  https://www.thenation.com/article/the-man-accused-of-inspiring-turkeys-coup-is-behind-the-largest-charter-school-chain-in-america/

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 61. 61 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 848 Разстроено

  Ох, ще се разплача! Много тъжна статия. Незнам защо, тя ми напомня за събитията в Египет и отразяването им от българи в англоезични медии. Помните ли тази статия? "Духът на революционното минало" от Николай Грозни* за "Ню Йорк таймс"?
  http://www.segabg.com/article.php?psize=500&id=525975&command=fps
  Така се чувствам като чета статията.... и някак ми идва да подкарам коментарите, като във в.СЕГА

 62. 62 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#59] от "daskal1":

  ами да, даскалът е пръв съратник на шапкаря, който пък е пръв враг на мохамеда и солтана.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 63. 63 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#54] от "daskal1":

  не, не е грешно - "Аллаху акбар" си звучи на арабски. просто защото това "у, залепено зад "Аллах", е индикатор за именителен падеж на съществително в определено състояние. "Аллах акбар" се пише, но ако предпочетем да пишем така, както реално звучи, си е "Аллаху акбар".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 64. 64 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#60] от "достатъчно":

  това е интересна гледна точка. "туморът" Гюлен оправдава цялото това смазващо за демокрацията начинание? доста смело.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 65. 65 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  [quote#1:"chicago514"]скандиранията "Бог е велик",скандират името само на техния си Бог,а не въобще на Бог.[/quote]"Няма друг бог освен Аллах и Мухаммад е Негов пратеник"
  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D0%B0%D1%85%D0%B0%D0%B4%D0%B0

 66. 66 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#65] от "volarok":

  тъй де. и тия викаха нещо, което напомня за шахадата и утвърждаването на моамедовата вера, не просто "Бог е велик". преводът в текста по-горе на статията унищожава посланието.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 67. 67 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 832 Весело

  До коментар [#51] от "eti":

  Естествено че и младежта на Турция е на площада, опитът за преврат е къде, къде по голям проблем от преустройството на площад Таксим!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 68. 68 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Истинският преврат по-скоро беше на самия Ердоган, който успя да присвои не само символите, но и технологиите на съперниците си.
  ***********

  Бравос, тука идеално го уцелихме у десетката!! Оти от време оно чивяк е зимал тояга срещу тоягата, меч срещу меча, танк срещу танка и атомна бомба срещу атомната бомба. Ердоган па зе интернет и мобилен телефон, за да чати, изпраща съобщения, общува чрез "Фейсбук", "Твитер", снима видео и селфита... много селфита, нал тъй беши?? Е тогази требва да са примириме, чи интернет и мобилен телефон, за да чати, изпраща съобщения, общува чрез "Фейсбук", "Твитер", снима видео и селфита... много селфита веке не работи толкоз гладко и безответно като работиши досеги!

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 69. 69 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 279 Любопитно

  Много добра статия!

  [quote#0:"ст"] Наблюдавайки митингите на площад "Таксим" в подкрепа на Ердоган, останах поразен колко сиви са те въпреки привидната им празничност, въпреки оглушителната музика и енергичното развяване на националния флаг. Докато "Гези" насърчаваше разнообразието и равенството между половете, изкуството и креативността, сегашните демонстрации изглеждат изкуствено театрални, потънали в религиозната догма на облекло и поведение. [/quote]
  Като сравнение между протест и контра-протест?

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 70. 70 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#1:"chicago514"]......скандиранията "Бог е велик",скандират името само на техния си Бог,а не въобще на Бог.
  [/quote]

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Всъщност истинското значение на Алаху Акбар е (моят) Бог е по-велик (от твоя).

 71. 71 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#49:"Nazlim S"]ErdoGONE окончателно създаде разделения в турското общество на турски секуларисти и на турски джихадисти (той обича много арабския, да джихадизира).
  [/quote]

  До коментар [#49] от "Nazlim S":

  То вие сте си така отдавна, просто преди секуларистите бяха във властта, а сега нещата се обърнаха...

 72. 72 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#69] от "инж. Ганев":

  Не му са връзвай на човеко репортер, сравнението си сравнений, ма на митингите в подкрепа на Ердоган беши малко не на кеф, па и без пукнат лев, едно "сиво" му беши и "изкуствено театрално, потънало в религиозната догма на облекло и поведение",
  па на "Гези" таман беше след заплата, на две ракий и една шопска салата, та сичко му беше тамън и "разнообразно и с равенство между половете, върха на изкуството и креативността".

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 73. 73 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3519 Неутрално

  и тия викаха нещо,
  =====$$$$
  И що не му отговаряш обективно , ами разтягаш локуми ?
  Значи , когато те запита някой атеист за тез неща , веднага го омайваш с нещо друго което щему е все едно.
  Опонирай и коментар 70 ако обичаш , че и той е една глупост.
  До коментар [#66] от "abdelhaqq":

  Bukalemun
 74. 74 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#73] от "eti":

  колега, радвам се на високото мнение за мен и очакванията, че трябва да парирам всяка глупост във форума, но само Аллах е 'кадийр, алийм'.

  ще погледна после.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 75. 75 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Президента Ердоган не може и няма как да суспендира Конституцията. А новите във властта ще трябва да спазват законите . Екзалтираните тълпи в момента, лека полека ще си разотидат и нещата ще се уталожат. Бавно и още по сигурно Р.Турция ще въостанови демократичният ред.Пътят към стабилна демокрация в Р.Турция не е асвалтирана магистрала а е неравен като трънлива и буренясала пътека. Защо не може да се прозре ,че опитът за Държавен преврат не е само опит за дестабилизация на обществото а е Държавна измяна. И ако е провокиран от вън е национално предателство. Как вие бихте реагирали ако в БГ-тото шепа воени завземът власта с преврат и започнат арести на хора във властта, без прокурорска намеса.
  ( Пази боже ) .

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#76] от "Феникс":

  смешен.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 78. 78 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#77] от "abdelhaqq":

  Гнусен.

 79. 79 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  До коментар [#54] от "daskal1":Изпращаш го в дателен падеж - слава на Аллаха . Аллаху акбар е в дателен падеж на руски .

 80. 80 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4076 Весело

  До коментар [#79] от "ahasver":

  Така звучи на арабски, но щом мислиш че при този възглас арабите ползват руска граматика, дерзай

 81. 81 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  Много ердоганови мекерета пишат в този български вестник...

 82. 82 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4076 Неутрално

  До коментар [#79] от "ahasver":

  Само като илюстрация, ето текс от ББС за афганския (живял в Пакистан) убиец във влака:
  Witnesses said the attacker, Muhammad Riyadh, screamed "Allahu Akbar" (God is great) three times, and IS has claimed the teenager as a follower through its news agency.

 83. 83 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#69] от "инж. Ганев":

  Наистина добра статия. И аз бях във вторник на Таксим, но по-рано, а след това бях на митинга при кметството. Всяка вечер на всички площади се организират такива митинги. Освен споменатите "Аллах", "Ердоган" най-често чувах "Осман". А след това щумни ралита из града с надути клаксони и развети знамена до късно през нощта.

 84. 84 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  Ердоган е велик само за простаците или т.н. башибозук,но не и за грамотните и интелигенцията...

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 86. 86 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Турция все повече се циганизира.

 87. 87 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Този неуспял опит за преврат сложи край на цивилизована Турция и даде път на мракобесието, фанатизма и омразата.

 88. 88 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2032 Любопитно

  [quote#87:"proza"]Този неуспял опит за преврат сложи край на цивилизована Турция и даде път на мракобесието, фанатизма и омразата. [/quote]
  Абе ще трябва 80% от населението да си преживее еволюирането от религиозна към секуларна държава. Няма как да се прескачат етапи срещу мераците на мнозинството. Точно както у нас, в България, 80% смятат че салама си го бива повече от онова дето е на върха на копието...
  Всеки народ с проблемите си.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 89. 89 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Зелените тикви стават червени! Зеленият екстремизъм приема мантията на червения болшевизъм! Хитлер и Сталин с подобни идеи потопиха народите си в кръв и мракобесие! Да се надяваме, че светът няма да бъде безучастен!

 90. 90 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  До коментар [#82] от "daskal1": Ти си го викай както искаш . Аз 7 години живях в Магреба , по пет пъти на ден го викаха , не чух да викат Аллаху .

 91. 91 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#69] от "инж. Ганев":

  пък кви ги пишеха,кога Давутоглу дойде у Булгаристан да представи труда си:''Стратегическа дълбочина'',а?Видях я в книжарница-дебела,луксозно подвързана,сигур струва минимум педесе кинта.

 92. 92 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#90] от "ahasver":

  в Залива викат-Алла'.Например там сичко е ''Инш'алла'.''Харбор лоцмана в Кувейт почти винаги идва :''Когато е рекъл Господ''

 93. 93 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  До коментар [#92] от "pavur":Алла като съкратено , част от името се среща често. В собствените имена . и много често го викат на помощ и се надяват.
  Инш , алла ! Рече веднаж един арабин който трябваше нещо да свърши. Слушай , рекох , айде да не се надяваме на Аллах защото той си има друга работа.

 94. 94 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  [quote#51:"eti"]За разлика от протестите Гези , днешните не са от политически характер. Днес е под въпрос спасение на държавата от военните. [/quote]

  Глупости. Къде видяхте липса на политика, като всичкото това е точно и само политика от страна на диктатора!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK