Турция: бързи на оценките, бавни на виждането

Турция: бързи на оценките, бавни на виждането

© ReutersПолитреплика от Деян Кюранов на събитията в Турция.


Без да оценявам, виждам три неща.


Първото, което виждам, е, че нещо липсва. Това, което липсва във всички световни медии, е най-елементарната, отправната политическа характеристика на превратаджиите: за какво се борят тези хора. Толкова време след опита за преврат никой не поема отговорността да каже това. Ни президенти, ни експерти, ни журналисти, ни граждани. Започвам да мисля, че светът ще приеме да преживява, анализира и записва в историята си този опит за преврат, без в него да фигурират политически превратаджиите. Някакво такова едно безсубектно действие.
Второто е, че превратаджиите, както не фигурират политически, фигурират полицейски: като хора с лични имена, длъжности и адреси. Полицейски ги назовават Ердоган и неговите верни хора. Така назованите превратаджии от нощта на преврата до сега, в момента, в който аз пиша, и в момента, в който вие четете, и в следващите дни – не се вижда колко – биват убивани без съд, пребивани до смърт, изтезавани, затваряни и затваряни (за да са на разположение на властта за бъдещо насилие или други репресии).


Действителните превратаджии сред тях са малцинство – мнозинството са хилядите набедени от властта военни, политици, съдии, журналисти, интелектуалци – целият разнолик и разединен анти-Ердоганов фронт. Късметлиите биват само уволнявани. Очевидно Ердоган действа като победил революционер: "революционната" победа му дава "морално" право да смаже всякакви и всички "врагове на революцията". Което включва целия просветски и продемократичен елит. В момента Ердоган с насилие сменя елитите.


Третото - че Ердоган вероятно щеше да направи това или нещо подобно във всеки случай. Но в този случай той го прави при една специфична позиция на Америка и Европа, изразена в две политически изречения. Първото беше "Ние всецяло подкрепяме президента Ердоган". Следващото: "Ама ти нали сега няма да удряш много незаконно и много тежко, а?" Важно е, че изреченията бяха две.


В паузата между първото и второто – пауза политически мигновена – Ердоган вмъкна целия държавен терор в Турция, който върви в момента. Защото на второто изречение, а и на всички следващи, които ще бъдат сигурно все по-строги, той може да отговори, примерно: "Стига сте ме шантажирали с това членство в Европа, дето така и така не щете да ми го дадете. Че обръщам пак към Азия."


Предстои да се видят и други важни неща в този процес, в който една държава пред очите на света се разправя с голяма група свои граждани. Когато политическият усет ни подскаже, че важните неща вече са станали и ние сме ги видели – тогава да оценяваме.


А да не правим като досега – да приемаме и тиражираме като свои оценките на Ердоган.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 281 Неутрално

  "Сбогуване със светска Турция

  Ердоган няма нужда от парламент, щом народът стои зад него. Поне така мисли той. На негова страна са и имамите. Ето защо не е изключена следната метаморфоза в Турция: светската република на Ататюрк да се превърне в ислямска автокрация на Ердоган. С това Турция окончателно ще трябва да се прости с надеждата за членство в ЕС, а мястото ѝ в НАТО ще бъде под въпрос."

  http://www.dw.com/bg/%D0%B2%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D1%8A%D1%89%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B5%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD/a-19413573

 2. 2 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Поголовна сеч на неудобните, скоро да не прочетем че и 1500 чистачки са били подведени под отговорност, че пучиски размахват метлите. Това с учителите беше леко прекалено.

  Дела трябват, а не думи.
 3. 3 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  По правило революцията изяжда децата си. Така ще завърши и революцията на Ердоган.

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4188 Весело

  Това, което липсва във всички световни медии, е най-елементарната, отправната политическа характеристика на превратаджиите: за какво се борят тези хора."Ердоган се бори за цялата власт.

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3772 Весело

  Като чета ...

  Кюранов и по трите точки твърдо се е придържал към заглавието.

  Евала, Деяне!
  Твърдо на думата си!
  Речено - сторено!

 6. 6 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Айде-още едно чедо на червената номенклатура,след Дайнов,да ни освети за размислите си за Турция!

 7. 7 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 3041 Неутрално

  Диктаторите признават за меродавно само местоимението "Аз". Нищо друго за тях не е съществено. Затова Ердоган няма понятие, каква кутия на Пандора отвори с тези изстъпления. Тепърва му предстои да се сблъска с последствията.

 8. 8 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 632 Неутрално

  След опит за преврат се реже до корен.
  Същото трябваше да се случи с комунетата и ДС-тата в България.
  С Ердоган проблемът е че не се знае какво следва след, чистката - ислямизъм или национално помирение?
  Намирисва повече на първото.

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3772 Весело

  До коментар [#6] от "yanne":
  Поне фактологически да не беше толкова ... ъъъ ... недогледано, да го наречем така ...

  Нейсе, добре е да се прочете.
  Спускат новите опорни точки ...

  Като гледам - преврат май нямаше, а Ердо е гаден, ама да не бързаме, да го изчакаме да си свърши работата, па тогаз ..

  Е, дотогава я камилата, я камиларя, па и нови събития ще са актуални.
  Нищо ново, старата лицемерна "реалполитик" се рекламира.
  Щото сме от и със лицемерниците.
  Тях, тях пазят ... Щото държат и хранилката ...

 10. 10 Профил на platenputinist
  platenputinist
  Рейтинг: 233 Разстроено

  Султанчо балансира между Русия, Щатите и необходимостта му като съюзник в НАТО. ЕС са само едни лапнишарани, които могат да бъдат ползвани за политическа близалка за вътрешни нужди.
  Каквото и да прави вътре в Турция, ако остане верен съюзник на силните на деня, той знае, че ще му се размине. Сега се прегръща с руснаците и твърдата версия е, че американците стоят зад пуча, като разчита, че те няма да рискуват стратегическото предимство Турция да им е съюзник. Утре ще направи нещо за американците като удари руснаците и така ... през това време какво ще прави у дома на никой от големите не му пука особено. И той го знае, умее я тази игра.
  "Кучи син, обаче наш кучи син" е принципа както добре знаете.

  Dear readers! You did not forget to read the weekly anti-Russian article? We took care of it!
 11. 11 Профил на Nikolay Rusev
  Nikolay Rusev
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Нека анализаторите отговорят дали Ердоган ще търси врагове извън страната си, след като приключи с вътрешната опозиция?

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5307 Неутрално

  Отличен коментар! Жалко за страната Турция. Ние получаваме един халифат за съсед с безумен диктатор за водач.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 684 Неутрално

  ... констатациите са доста точни!

  Странното, необяснимото и неприемливото е, че никой ... никой световно „Значим“ политик/ръководител/държавник не посмява да каже очевадни истини за случилото и (за ужас) случващото се в едни ... уж демократични времена - 21-ви век, на вратата на цивилизования свят ...

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Много точно отбелязани "непълноти" в това което се пише и говори публично от политици и наблюдатели и дано нещата съвсем не изязат от контрол, макар че май вече се оттекоха - вижте и за учените и кактпо го е подкарал, ще стигне и до метачите.

 15. 15 Профил на Memish Mustafov
  Memish Mustafov
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Има толкова неясни неща, а се навъдиха толкова разбирачи на Турция.Да изчакаме основните опозиционни партии да излязат с ясни изводи, та тогава ние да се налудуваме !

 16. 16 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 565 Неутрално

  [quote#5:"xm..."]Като чета ...

  Кюранов и по трите точки твърдо се е придържал към заглавието. [/quote]

  Прави ми впечатление с каква лекота громиш анализатори, гледни точки... Но "громенето" ти стига до някоя друга саркастична забележка. Нищо по същество. Ами кажи например кое точно не е вярно по всяка една трите точки.

 17. 17 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#3] от "palav_nik":

  не винаги - след преврата на 9 септември у нас цели 45 г. комунистите държаха властта, в русия пък беше още по-дълъг срокът

 18. 18 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  [quote#17:"Катерина Стоева"]не винаги - след преврата на 9 септември у нас цели 45 г. комунистите държаха властта, в русия пък беше още по-дълъг срокът[/quote]
  Това е така.
  Иначе мога да ти напиша предълъг списък с имена на революционери, загинали от другарска ръка. Като за начало: Трайчо Костов и Троцки...

 19. 19 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  [quote#0:"Д.К."]Това, което липсва във всички световни медии, е най-елементарната, отправната политическа характеристика на превратаджиите: за какво се борят тези хора. Толкова време след опита за преврат никой не поема отговорността да каже това. Ни президенти, ни експерти, ни журналисти, ни граждани. Започвам да мисля, че светът ще приеме да преживява, анализира и записва в историята си този опит за преврат, без в него да фигурират политически превратаджиите. Някакво такова едно безсубектно действие.
  [/quote]
  Ами това беше главната грешка на преврата че нито един висш офицер не се появи пред телевизиите да прокламира какви са целите на преврата и кой стои зад него. Ако тогава бяха рискували, а не си затраяха да изчакат дали ще успее преврата сега нямаше да ги арестуват наред без оглед на това кой участвал и кой няма нищо общо само по подозрение и за сплашване.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 20. 20 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 542 Неутрално

  "Предстои да се видят и други важни неща в този процес"

  Така е, но цивилизованият свят не бива само да гледа. Трябва да действа, и без повече бавене.

 21. 21 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 796 Неутрално

  В случая Кюранов е прав по всички споменати точки. Неохотата на САЩ и ЕС да заемат една по-активна позиция скоро ще даде своите горчиви плодове. За медиите какво да кажем,доста притеснително мълчание по много от въпросите...

 22. 22 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3772 Неутрално

  До коментар [#16] от "Форд Префект":
  Хич не се чувствам длъжен да ви се обяснявам за мнението си, но понеже е донякъде и по същество - дадено!
  Та:

  Точка първа - декларация имаше. Имаше и декларации от политическите партии.
  От декларациите на плитическите партии, че подкрепят Ердоган, следва да се направи извода, че са среди от военните, което не са политически обвързани.
  Още в деня на преврата лично аз определих превратаджиите тук като "идеалисти". На база декларацията им минус декларациите на партиите. Може да спорим по въпроса, може да уточняваме, но поне профилът им беше доста ясен още след няколко часа.
  И субектите на преврата си бяха съвсем реални.
  Точка втора - ан гро написана.
  Превратаджиите са били достатъчно много, щом Ердоган се застоя в Истанбул, а два дена се гърмя в Анкара.
  За военните бази дори до третия ден да не говорим.
  Това ама хич не е малко.
  И омешването на преврата с контрапреврата и обявявайки го за революционна смяна на елитите не е вярно.
  Да не говорим, че няма смяна на елита. Истинският, който доминираше и преди това в Турция. Чушкат само част от него.
  Ниските нива се прочистват профилактично и за назидание.
  После пак ще си останат, но вече "с едно на ум".
  Може да поспорим и за "набедените" в частта им от гюленисти.
  Защото гюленистите са от един полог с ердоганистите люпени. И ги мътеха Гюлен и Ердоган заедно. Сега си разчистват сметките както сталинисти с троцкисти.
  Точка трета - Европа не е подкрепила лично Ердоган! А по принцип законно и по демократични процедури избраните управляващи.
  Колкото до "придиханието" - същото придихание имаха и американците. И е разбираемо, доколкото с турските военни покрай НАТО има омешани и германски, американски и със сигурност и още други военни из базите и покрай бреговете.
  Ние тук имахме три турски кораба ...
  И доколко може със сигурност да се твърди, че Ердоган със сигурност щеше да направи чак такава масова чистка?
  За три години дотук успя да ги направи едва около 2000 души.
  Аз се съмнявам, ако не му беше вдигната така удобно топката, че щеше да пусне машината на пълни обороти. Но му вдигнаха топката.
  За която той, смятам, е знаел и я изчака удобно на пусия ...
  И тук следва да се запитаме ... той ако е знаел - то дали са знаели и нашите, в смисъл поне водещите държави в ЕС, Щатите? И какво са направили с това? И дали заради това не са придиханията, както и наглото му отношение спрямо ЕС и Щатите?

  Накрая - громенето на Ердоган и вторачването само в Ердоган е неточно и води само до това, което е извел Деян в заглавието.
  Както и във финала - така се подиграва на Ердоган в извайването на образа на външния враг, с който да се оправдае и заради когото пропагандно да си капсулира мат'ряла.
  И не, не е само и просто разправата с голяма група граждани вътре в Турция. А кардинална промяна в самата Турция.
  Която, това вече също съм го твърдял тук, се превръща в нещо друго, но със сигурност вече имаме ясен цивилизационен разлон по Хънтингтън. И ние сме му на ръба ...

  Затова съм и коментирал, че Деян го е спретнал горното точно според заглавието: Бърз в оценката, бавен във виждането ...

 23. 23 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 946 Неутрално

  [quote#6:"yanne"]Айде-още едно чедо на червената номенклатура[/quote]Ако си последователен срещу "чедата на червената номенклатура" - първо критикувай ГЕРБ там е пълно с "чеда и внуци на червената номенклатура"! по техния брой ГЕРБ се доближава до БСП и надминава АБВ!
  или за теб "добрите'' чеда са в ГЕРБ, по лошите чеда - в БСП, а най лошите чеда - пишат в Дневник умни статии!

 24. 24 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#21] от "thepirineagle":

  Не е неохото, САЩ и ЕС няма как да
  [quote#21:"thepirineagle"] да заемат една по-активна позиция [/quote]
  щото са се набъркали таман в 7 , "близки географски", конфликта Афганистан, Ирак, Сирия, Либия, Египет, Грузия, Украйна, може нещо и да пропускам...
  Ако не са Русия, Турция и Израел все са сдали багажа... а Турция е най важната от тях!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 25. 25 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#10] от "platenputinist":

  Чекай бре, аркадаш, тук е статия за Турция, не за Чечня

 26. 26 Профил на platenputinist
  platenputinist
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#25:"limbize"]Чекай бре, аркадаш, тук е статия за Турция, не за Чечня[/quote]

  Я не съм много умен, не те разбрах какво ми говориш, че прощаваш.

  Dear readers! You did not forget to read the weekly anti-Russian article? We took care of it!
 27. 27 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#10:"platenputinist"]Султанчо балансира между Русия, Щатите и необходимостта му като съюзник в НАТО.[/quote]
  Султанчо обяви война на Америка. Вижте това интервю:
  http://news.bnt.bg/bg/a/mislikhme-che-prevratt-shche-e-prez-septemvri-kazva-za-psn

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 28. 28 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Какво пишат братята македонци:

  Но, она што засега не е објавено, а еве кај мене е ексклузива, е што причината зошто не го собориле авионот на Ердоган е што биле предупредени и биле под директна закана на руските противвоздушни системи распоредени низ Сирија
  http://infomax.mk/wp/%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE-%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D1%83%D1%87%D0%BE%D1%82-%D0%B2%D0%BE/

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 29. 29 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 951 Неутрално


  "Действителните превратаджии сред тях са малцинство – мнозинството са хилядите набедени от властта военни, политици, съдии, журналисти, интелектуалци – целият разнолик и разединен анти-Ердоганов фронт. Късметлиите биват само уволнявани. Очевидно Ердоган действа като победил революционер: "
  Г-на Кюранов откога е така навътре в турската съдебна система, та му е известно кои и колко са виновни и кои/колко - набедени???
  Г-н Кюранов, не бива така детински да подценявате интелекта на читателите. Не всички сме тролове от платената армия в хибридната война в която явно медиите са също на позиции. Удобно защитени. Разследваща журналистика, айде ве..
  Радвайте му се на Ердо и го подкрепетае да изкорени това зло поне в Турция. Да се надяваме, че САЩ няма да си оставят тоя таралеж в гащите и ще екстрадират горкия "невинен Гюленчо"-вълк в овча кожа!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 30. 30 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Как за какво се борят превратаджиите? Борят се против ислямизирането на населението. Борят се за светска държава, такава, каквато им я завеща Кемал Ататюрк. Няма да се учудя, ако сега започне събарянето на неговите паметници, които са на всеки ъгъл, във всяко населено място. След забрадките, които Ердоган и неговите хора тихомълком въведоха, сега остава да се върне и фесът, като отличителен знак на Османската империя. Искам само да напомня, че в Турция живеят много, много демократично настроени интелигентни хора, които рано или късно ще дойдат на власт. Защото никой нормален човек не иска да си има работа с фанатици от Средновековието.

 31. 31 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  Браво Кюранов,време е световните лидери да се събудят и ООН да прати сини каски в Турция,защото този тиран ще изколи народа си,така както само турчин може да го изколи...

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8303 Неутрално

  Ердоган спокойно може да управлява Турция сам, както даже и султанът не е можел да го направи.

 33. 33 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 613 Неутрално

  "най-елементарната, отправната политическа характеристика на превратаджиите: за какво се борят тези хора."
  Фарс! Хората бяха пожертвани за бетонирането на властта на Султана!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 34. 34 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Съгласен.
  Тю, ерес, съгласих се с марксист... :-)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 35. 35 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Президента Ердоган не мож и няма как да суспендира Конституцията. А новите във властта ще трябва да спазват законите.Екзалтираните тълпи , лека полека ще се приберат и нещата ще се уталожат. Защо не може да се прозре , че опитът за преврата не е опит за дестабилизация на обществото а е Държавна измяна.А ако е приовокиран и от вън е и национално предателство.Пътят към Демокрация в Р.Търция не е асвалтиран път а е буренясала и трънлива пътека.Защо се мисли че демокрацията е привилегия само за избрани . Не е ли тя за всички , т.е. за цялото общество. Как бихте реагирали вие , ако шепа военни в БТ-то вземат властта чрез преврат и започнат арести без Прокурорска намеса? ( Пази Боже).

 36. 36 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#33] от "пустиняк":

  Всички се борят за власт. Само че, демократите го прявят чрез избори т.е по установен със закон ред а другите чрез преврати или революций т.е. незаконно.Не всички харесват демокрацията но за сега няма нищо по-добро за обществото измислено от нея.

 37. 37 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  До коментар [#22] от "xm...":
  То, хубу, ама фактите говорят друго.
  Факт1. Ердоган, фамилия и аркадаши са крадливи копелета. Много крадливи. Започнаха с присвояване на дребни до средни бизнеси и апетита им расте експоненциално. Конфликта с Гюлен се подпали заради една минна компания, която тръгна много яко буквално през просото на законите и се обзаведе с няколко печеливши златни мини. Гюлен и хората му се опънаха и се сдавиха. Посегнаха и към големи чужди инвеститори в бранша и зетя му си взе своите проценти във всеки проект.
  Факт2. Ердоган лично и жена му са алчни и откровено завиждат на арабските шейхове за лукса и се стремят да го постигнат. Дворци с по хиляда стаи, златни бидета и пр.
  Факт3. Преди Ердоган едрият национален бизнес елит (многомилиардни холдинги) на 100% води началото си от най-близкото обкръжение на Ататюрк навремето. Свързан е със Запада и САЩ. Армията им беше гарант за спокойствието. На практика САЩ я поддържа с въоръжение и технологии. "Светският" бизнес също не си пада много-много по спазване на правила и закони.
  И сега интерпретации, прогнози на горните факти:
  Крадливият и лаком човек не се променя. Положението ще става още по-натопорчено. Чистката в съдилищата му е необходима, за да опапа предишния бизнес елит. Нещо подобно на това, което направи Путин в Русия.
  Репресиите ще се ожесточават и е наивно да се очаква някой от опозиционните партии да си помисли да протестира. Политическата им база ще се смали с пъти.
  На следващите избори Ердо печели с повече от 75% и така докато стигне над 85%.
  Ако искаме да си представим какво ще стане с Турция, да си мислим за Зимбабве когато Мугабе изперка или Венецуела.
  Турското общество е непоправимо разделено. Образованите вдигат гълъбите. Башибозука вее байраците и опъва каиша.
  Колкото повече байрак, толкоз по-дебел каиш.
  Кюрдистан се отцепва. НАТО си събира партакешите и атомните бомби от Инджирлик.
  Турция потъва в мизерия за десетилетия...

 38. 38 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#37] от "k_":

  Не знаеш ли че Президента на Р.Турция е болен от сериозна болест и се лекува. Та какви ги дрънкаш за лакумия и т.н и ти не знаеш.

 39. 39 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  До коментар [#38] от "Armagedon":
  Дано се оправи, но дори и този допълнителен факт може да е предизвикал най-близкото му обкръжение да пришпорят времето с диващините си.
  Защото не може да се отрече, че е харизматичен лидер. Говори отлично и увлича хората.
  Без него башибузука не би се задържал на власт и половин ден.

 40. 40 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  За сега единственото напълно ясно нещо в тази бъркотия е, че превратът срещу Ердоган е организиран и ръководен от Ердоган. А онова, което изобщо не е ясно, е, че не е ясно как е успял да го направи.

  За сега почти също толкова неясни са крайните цели на тази много сериозна политическа бутафория.Че е игра на Турция между САЩ и Русия, това е ясно. Не е ясно обаче и това, дали самият Ердоган, знае или още не знае, каква ще бъде последната му крайна цел в тази патаклама. И дали ще го оставят да я уцели или те ще го уцелят. Защото играта между двете военни свръхсили може да донесе големи политически печалби, но и може да свърши плачевно.

  От къде зная това? Ами от анализа на събитията. Иначе в такива игри нещата са като при покера: Всеки не само крие своите карти, но се опитва и да внуши на другите такива неща, които не са верни, но ако другите повярват, неговите възможности за успех се увеличават.

 41. 41 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 700 Любопитно

  До коментар [#10] от "platenputinist":По принцип има логика в това което си написал . Само би ли могъл да обясниш с какво руснаците са силните на деня в момента за да се прегръща с тях? Аз поне не мога да открия това....

 42. 42 Профил на platenputinist
  platenputinist
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#41] от "magelan":
  [quote#41:"magelan"]Само би ли могъл да обясниш с какво руснаците са силните на деня в момента за да се прегръща с тях? [/quote]

  Не съм казал такова нещо, така си го интерпретирал. Пък и не съм си играл много с изреченията, аз работя друго и пиша коментарите между другото, нямам много време да ги редактирам.
  Що се отнася конкретно до Турция, Русия е важна с две неща за нея. Икономика и конфликта в Сирия. Така че Ердоган няма как съвсем да неглижира това, ще хвърля прах в очите на руснаците какъв им е приятел, за да стопира агресивни действия от тяхна страна и да държи в шах американците, като в същото време ще остане верен съюзник в НАТО (САЩ) и като цяло на Запада.
  Той знае, че последното е задължително условие за геполитическите интереси на Турция каквото и политическо устройство да има.

  Dear readers! You did not forget to read the weekly anti-Russian article? We took care of it!
 43. 43 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#42] от "platenputinist":Както си го написал трябва да се съгласиш че моята "интерпретация" е логичското следствие. Но да не задълбочаваме. Разбрах. Мерси за отговора.

 44. 44 Профил на platenputinist
  platenputinist
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#43] от "magelan":
  [quote#43:"magelan"]Мерси за отговора.[/quote]

  Аз благодаря за нормалния тон.
  Рядко срещано при мразилките русофоби, но винаги има приятни изненади.  Dear readers! You did not forget to read the weekly anti-Russian article? We took care of it!
 45. 45 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#44] от "platenputinist":Не знам какво вклюва понятието "мразилка русофоб" и не знам кога са им изпълнил критериите за да бъда включен в тази група. Аз съм независим,изказващ от време на време посетител на този форум и нямам политически амбиции които пък и да налагам на други. Но това не означава че нямам мнение и то е базирано на доста дълъг опит и от едната и от другата страна на политическото разделение на Европа в последните 40 години..Няма как да бъда подведен или про или контра агитиран

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK