Едната и другата Турция

Едната и другата Турция

© ReutersТекстът е от портала "Култура"


Разказват, че веднъж през 1829 г., когато султан Махмуд II пресичал на кон стария мост, свързващ Истанбул с Галата, пред него се изпречил тачен от народа дервиш, който, хващайки се за седлото, извикал: "Падишах гяур, ти рушиш ислямизма и навличаш проклятието на Пророка над всички нас!". Гавазите на султана със сила го изблъскали встрани, а султанът реформатор, учудено вдигайки рамене, рекъл на висок глас: "Оставете го! Това е някакъв луд". "Луд ли – развикал се гневно дервишът, не, аз не съм луд, а ти, падишах гяур, и безчестните ти съветници сте си изгубили напълно ума. Аллах говори чрез моята уста; и ще ми се въздаде за мъченичеството". Дервишът наистина бил наказан със смърт и желанието му за мъченичество се сбъднало. Ала за да стане смисълът на тази история ясен, необходими са някои пояснения.


Инцидентът идва в пика на първите реформи за модернизация на Османската империя, предприети от Махмуд II, които бихме могли да определим като Втората империя: ликвидиране на еничарския корпус; преустановяване на практиката за раздаване на държавни земи в замяна на воинска служба (тимарската система); опит за намаляване на корупцията; реформа на администрацията и съдилищата; въвеждане на паралелно светско (и чуждоезиково) образование, както и на светско облекло – включително фесовете, които заменят чалмите и тюрбаните.


В отговор на смъртта на дервиша обаче Истанбул пламва. Фанатици, подстрекавани от ходжите, тръгват да мъстят. За една нощ изгарят 10 000 къщи в Пера, квартала на европейците. Заплахите към султана, чиято майка е французойка, са, че няма да остане и помен от властта му, ако се води по акъла на неверниците и тласка империята към промени. Така, за една нощ, по думите на съвременниците, империята видимо се разделила на две – на "една Турция" – по-малобройна и намираща се в европейската част, осъзнаваща неизбежността на реформите, и "друга Турция" – онази от Азия, отстояваща не само султаната (политическото ръководство), но и халифата (духовното ръководство), преместено в Истанбул след присъединяването на светите за исляма земи.
Разделение, показателно за "началото на края" на Османската империя, последвано от раждането на съвременна Турция, благодарение на Мустафа Кемал Ататюрк през 1923 г. Тогава всъщност е приета първата Конституция на Турската република, която е в сила до военния преврат през 1960 г. Ататюрк е истинският баща на съвременна Турция, не само защото преобразува рухналата империя в нова държава, но и тъй като успява да предложи липсващата спойка на турския национален разказ, съвместявайки по необичаен начин "едната" и "другата" част на някогашната империя.


В Османската империя централната власт е била силна, доколкото е сливала в едно две сфери, интегрирайки външните центробежни сили в модела на султанската власт (османският падишах, подобно на руския цар, държи юздите и на религиозните институции). От средата на XIX век тази власт обаче започва да отслабва, а периферията постепенно се обособява, включително и чрез активното вмешателство на различни Велики сили (възникването на новата българска държава е част от тези тенденции). Възползвайки се от гибелта на империята, Кемал Ататюрк налага нов разказ, в който светската турска власт се създава с цената на пълното заличаване на старото османско наследство и с установяването на модернизираща, но еднолична авторитарна власт. И което е още по-забележително: центърът на новата държава е изнесен в Мала Азия (в "другата Турция – чрез новата столица Анкара). Оттам новата Турска република печели първите си военни победи срещу арменци и гърци; оттам през 1922 г. официално е отменен халифатът; забранено е носенето на бурки, забрадки и фесове; въведено е валидното в останалия свят летоброене и световните мерни единици; на жените са дадени равни права с мъжете; приет е нов граждански кодекс, отменящ цялото имперско законодателство, а гражданското образование става светско; ислямското вероизповедание е отделено от държавата и обособено в частната сфера. И най-важното: създадена е концепцията за "турска нация", основаваща се върху нов (частично измислен от езиковедите) "чист турски език", изчистен от арабски и персийски заемки. Стига се дори до крайности: новата унитарна идеология говори за "турска теза за историята" и "теория за езика-слънце"; твърди се, че "турската раса е майка на всички световни цивилизации", а "турският език е баща на всички езици".


С което, нека признаем, Ататюрк залага едно голямо противоречие: на практика и днес в Турция има "две нации", които не говорят един и същи език. Ердоганистите, верни на "стария" османски език, черпят от неговия езиков ресурс, а кемалистите, либералите и левичарите ползват "новия" турски език. Публицистът Мустафа Акьол свидетелства, че дори имената на децата в семействата показват кой накъде клони в днешна Турция. Консервативните ердоганисти предпочитат традиционните ислямски имена като Абдула, Ахмет или Айша, а секуларистите (военни, националисти, либерали, левичари) – неологизми като Чагдаш, Еврим или Деврим (означаващи съответно "Съвременен", "Еволюция" или "Революция").


В този смисъл никак не е случайност разделението, с което Турция влезе в XXI в., и то далеч предхожда военния преврат от 15 юли 2016 г. срещу Ердоган, както и контрапреврата, извършван от него в момента срещу всичките му отявлени врагове. Историята на съвременна Турция познава военни преврати (1960, 1971, 1980 г.), върнали страната десетилетия назад, но в случая репресиите многократно надхвърлят един проявил се в зародиша си пуч (60 000 задържани, отстранени или уволнени, специален трибунал и затвор за метежниците).


Ердоганизмът, както противниците му определят официалната идеологията, наложена през последните десетилетия в Турция, е не само "ислямизъм", но и особен култ към личността на Реджеп Тайип Ердоган, непознат от времената на Сюлейман Великолепни. "Ердоган е Турция", писа един от приближените му журналисти. А негови поддръжници продължават да твърдят, че съдбата му е неделима от съдбата на Турция, с което пропастта между ердоганистка Турция и антиердоганистка Турция главоломно се увеличава. И не е в състояние да я надмогне нищо, дори най-острият за страната проблем, какъвто е "кюрдският въпрос", който преди години все пак сближаваше позициите на ердоганисти и кемалисти с тези на армията.


Разделенията между "едната" и "другата" Турция допълнително се изостриха поне от три години (след корупционния скандал, свързан с името на Ердоган, който го скара люто с някогашния му съмишленик Фетхуллах Гюлен и близките до него среди). Оттогава пропагандата на Ердоган разви поредица от конспиративни теории, отличаващи се със сложни многоходови комбинации, които далеч надхвърлят семейните драми в така любимите и в България турски сериали.


Хората на Ердоган и контролираните от тях медии непрекъснато твърдят, че Турция е една страна, в която обаче има "две държави", сиреч, че е налице огромна паралелна контра-власт, оплела в мрежите си цялото образование, медиите, полицията и прокуратурата, че тя има силни позиции в армията и т.н. По думите на самия Ердоган корупционното дело, заведено срещу него през декември 2013 г., било тъкмо "опит за преврат" от страна на Гюлен и неговите сподвижници. Затова през годините партията на Ердоган изработваше списъци, гонеше хора от администрацията, прокуратурата и медиите, заклеймявайки ги като "крипто-паралелни" структури, макар в повечето случаи това просто да са хора с независимо поведение. Списъците на "предателите" и "враговете" са подготвени отдавна. И сега, когато настъпи удобният миг (след провалилия се пуч), настана чистка, силно наподобяваща сталинските чистки и скалъпени процеси от 30-те години на ХХ в.


Онези процеси обаче бяха част от друго тоталитарно време, което Европа, а и светът смятаха за безвъзвратно отминало.


Събитията в Турция са на път да възкресят сталинските показни процеси, а в Турция витаят силни страхове у мнозина. Обзет от арогантна самоувереност, Ердоган смята, че неговото време е дошло: Западът (САЩ и Европа) му изглежда слаб и безпомощен, доколкото той държи спусъка на бежанската вълна; Близкият Изток, където той търси надмощие, е изтерзан от войни, а Путинова Русия, както виждаме напоследък, едва ли има проблем отново да подаде ръка на една авторитарна деспотия, била тя и с ислямистки уклон.


Наистина Турция вече не е страната, която светът доскоро познаваше. Американският журналист Чарли Роуз твърди, че днес "Турция не иска повече да върви нито на Запад, нито на Изток. Тя иска да върви само нагоре". Въпросът е дали Реджеп Тайип Ердоган, следвайки избраната от самия него посока, е наясно какво в даден момент може да се случи отдолу.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  Можем само да коментираме и да гледаме какво ще се случи в Турция и да се молим да няма тежки последици за региона - Европа и Света.

 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3562 Неутрално

  "И най-важното: създадена е концепцията за "турска нация", основаваща се върху нов (частично измислен от езиковедите) "чист турски език", изчистен от арабски и персийски заемки."

  Старите заемки са заменени с нови такива. От Средна Азия. Изобщо, България е заобиколена от разни измислени "нации" споени с насилие и агресивен национализъм.

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8541 Неутрално

  "Турция не иска повече да върви нито на Запад, нито на Изток. Тя иска да върви само нагоре".
  Едва ли Ердоган е човекът, който ще го направи.

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4679 Неутрално

  Аналитична статия, браво.

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 5. 5 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Една империя може да загине за ден , а може да загива и стотици години. Османската империя е от вторите.....Явно Ататюрк е мислел ,че с разпада е свършено и е изградил новата държава Турция. Явно е сбъркал.....Турция ще се разпадне на три държави. Европейска /между Истанбул и Анкара/, азиатска и кюрдска на изток. ...Вече е неизбежно. А Ердоган го чака съдбата на диктаторите.

 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Шизофренията на пуйката.

  Жалко за по-добрата част от турците, които сега ще трябва да се борят със средновековните сатрапи, рушащи образованието и книжарниците!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 7. 7 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Турция си е една. И е поредното доказателство, че в мюсюлманските държави секуларността може да бъде поддържана само от военна диктатура.

 8. 8 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Опасявам се, че за нас ще има доста тежки последствия. Нашият т.н. политически елит няма никакво понятие какво да прави. Ердоган може да ги изработи както си иска и ще го направи.

 9. 9 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1486 Любопитно

  [quote#3:"Роси"]"Турция не иска повече да върви нито на Запад, нито на Изток. Тя иска да върви само нагоре". [/quote]

  Не, върви надолу. Сега ще и цъфнат налъмите, международните инвеститори (и капитал) напускат страната, Членството в НАТО също стои под въпрос и .... мракът се спуска над Турция !
  Това беше.

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 10. 10 Профил на platenputinist
  platenputinist
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Добра статия.

  Dear readers! You did not forget to read the weekly anti-Russian article? We took care of it!
 11. 11 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Турция е в патова ситуация, избираща една от две злини - Ердоган или Гюлен. И двете я водят към мрачно средновековие, а това от своя страна е заплаха за цивилизована Европа.
  Късогледството и безотговорността на европейските лидери поставя и ЕС в крайно неизгодна позиция спрямо репресиите в Турция в момента. А вътрешните репресии могат лесно да се превърнат във външни. Видяхме как Ердоган може да извива ръце.

 12. 12 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1486 Любопитно

  [quote#11:"Orchid"]Късогледството и безотговорността на европейските лидери поставя и ЕС в крайно неизгодна позиция спрямо репресиите в Турция в момента.[/quote]

  хайде бе, кого имаш в предвид ?

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 13. 13 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1820 Весело

  [quote#8:"koko65bg"]Нашият т.н. политически елит няма никакво понятие какво да прави. [/quote]Нашият политически елит и преди опита за преврат пак нямаше никакво понятие какво да прави.Елита ни е железобетон.

 14. 14 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 931 Любопитно

  [quote#0:"Статията"] "Турция не иска повече да върви нито на Запад, нито на Изток. Тя иска да върви само нагоре"[/quote]

  И какво се случва ако основата е върху пясък?

  Да разлая троловете!!
 15. 15 Профил на platenputinist
  platenputinist
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Що се отнася до последиците за България - няма да е толкова страшно.
  Както каза сутринта Соломон Паси - спокойно, това е евроатлантическия ни съюзник.
  Те все пак са част от НАТО, а и ние сме част от ЕС. Така че имаме дипломатически лостове за въздействие и то не малко.

  Dear readers! You did not forget to read the weekly anti-Russian article? We took care of it!
 16. 16 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Турция не може вечно да върви сама накъдето си иска. Тя е зависима от редица други фактори. Както всяка една страна е зависима от други. Ако Ердоган си е самоповярвал до такава крайност, че да се мисли за самодостатъчен, тогава ще дойде момент, когато по трудния начин ще разбере, че се е надценил.

 17. 17 Профил на Coreni
  Coreni
  Рейтинг: 227 Неутрално

  "А негови поддръжници продължават да твърдят, че съдбата му е неделима от съдбата на Турция"
  Що ли звучи познато...

 18. 18 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  В отговор на смъртта на дервиша обаче Истанбул пламва. Фанатици, подстрекавани от ходжите, тръгват да мъстят. За една нощ изгарят 10 000 къщи в Пера
  ...................
  Това са тотални глупости, разбира се.
  Въстанието не е през 1829, а 1810. И не религиозни фанатици, а еничарите. Султанът е ликвидирал корпусът им. Разпуснал ги е, отнел им е привилегиите. С други думи ги е насадил на пачи яйца. И не 10 000 къщи, а 2 000.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 19. 19 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  Всъщност в случая Ердоган май повече съответства на султан Махмуд. Както Махмуд отразя амбициите на еничарите да диктуват политиката, така и Ердоган отряза амбициите на войскарите да се бъркат в нея. Както Махмуд обяви гражданско равенство между мюсюлмани, християни и евреи, така и Ердоган при управлението си даде граждански права на кюрдите, каквито те нямаха при военните. Та нещата не са черно-бели.

 20. 20 Профил на Lamento
  Lamento
  Рейтинг: 221 Разстроено

  Искали да вървят нагоре? С тоя мустакат Путин направо тичат нагоре...

  Комунизъм или смърт!......Каква е разликата?!?
 21. 21 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2514 Любопитно

  [quote#0:"Тони Н."]"Падишах гяур, ти рушиш ислямизма и навличаш проклятието на Пророка над всички нас!" [/quote]
  Какъв ислямизъм те гони бе Тони? Дервишът е бил защитник на традиционният ислям! Ислямизмът или политическият ислям възниква чак през 20-ти век в Етипет!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 22. 22 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#17] от "Coreni":


  [quote#17:"Coreni"]Що ли звучи познато...[/quote]


  А, различно е!

  "Има Путин, има Русия!......."
  Останалото го знаят путинарите!

  Да разлая троловете!!
 23. 23 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2514 Любопитно

  [quote#0:"Тони Н."]Заплахите към султана, чиято майка е французойка, са, че няма да остане и помен от властта му, ако се води по акъла на неверниците и тласка империята към промени.[/quote]
  Каква майка французойка, кой знай от кой придворен доставчик на робини я е получил баща му. Още малко ще го изкараш и почитател на Франция. Единствените реформи които се провеждат в Османската империя са свързани с армията им, нищо друго не ги е интересувало. Затова и светското образование доколкото го е имало пак е било свързано с армията.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 24. 24 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 459 Неутрално

  На 20 юли 1974 г. турската армия окупира Северен Кипър, под предлог че там се извършва преврат... - ето един факт и то от близката ни история, който показва каква е политиката на Турция - и то към съседните страни, в които има турско население. Доста показателен факт, който би трябвало да си припомнят нашите политици, пък и цялото ни население.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 25. 25 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  До коментар [#19] от "spiegel":
  Турче, издаде се. Искаш са оправдаеш Ердо но сравнението ти абсолютно няма нищо обща с действителността. Точно обратното е. Султан Махмуд се нуждае от нова модерна армия а не от фанатиците еничери които не могат да възприемат нищо ново и не подлежат на промяна а на унищожение. Днес Ердоган иска да ликвидира светската армия и да я замени с ислямистка, нещо като нови фанатизирани еничери. Неслучайно се снима пред тях на годишнината от падането на Константинопол!

  До коментар [#19] от "spiegel":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 26. 26 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#15] от "platenputinist":

  Най-напред въздествай на твоя чорбаджия, щото вероятно ще се окаже, че той има пръст в тази далавера.
  За джуджето от кремъл иде реч.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 27. 27 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#25] от "Julian Mall":

  Я прочети историята на еничарския корпус в Уики-то, та да ти проясни червената мъгла.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 28. 28 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#24] от "gun":

  А на теб ВЪОБЩЕ, не ти е ясна кипърската история и пишеш глупости.
  Чий е бил Кипър, преди да получи независимост и на базата на какъв документ става това?

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 29. 29 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 977 Неутрално

  В Турция има широка прослойка от млади, интелигентни съвсем светски хора за които ще стане много трудно да преживяват с ислямизираната полуграмотна пасмина.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 30. 30 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#21] от "Julian Mall":

  Дори и значението на думата "гяур", не знаеш!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 31. 31 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2514 Весело

  [quote#27:"Captain Shakespeare"]Я прочети историята на еничарския корпус в Уики-то, та да ти проясни червената мъгла[/quote]
  Уикпедията я оставям на теб. Аз се образовам от дебелите книги!
  До коментар [#27] от "Captain Shakespeare":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 32. 32 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2514 Любопитно

  [quote#30:"Captain Shakespeare"]Дори и значението на думата "гяур", не знаеш! [/quote]
  Да не би да искаш да кажеш че майка му е запазила вярата си и не е приела исляма? Може и той да е бил прикрит християнин, затова удушава брат си да не му е конкурент за престола макар че по това време това вече не е било обичайната практика, но чавекът е традиционалист за по-сигурно!
  До коментар [#30] от "Captain Shakespeare":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 33. 33 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#32] от "Julian Mall":

  Sankta Semplicitas.

  В Отоманската империя, с изключение на Падишаха и държавните чиновници, всички са били рая и гяури..

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 34. 34 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 977 Неутрално

  [quote#21:"Julian Mall"]Дервишът е бил защитник на традиционният ислям! [/quote]
  Глупости! Дервишът няма как да е защитник на "традиционния ислям" защото е бил суфист. А суфизмът е друго мистично езотерично течение в исляма, което е реформаторско спрямо традиционния ислям било сунитски или шиитски, който еКзотеричен по същността си. Те са алевити и много повлияни от християнският мистицизъм ( да си ВСРЕД света но ИЗВЪН НЕГО ) и като такива са били подложени на гонение и от сунити и от шиити. Има избити от "традиционния" ислям суфисти.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 35. 35 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Турция падна под османско робство.

  Добре дошъл, 15-ти век.

 36. 36 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 869 Разстроено

  Горките хора - мъчно ми е за тях. Гледах по телевизора разни дебили, които се кълнат в султана и заявяват, че са готови да умрат за него. бах мааму кво нещо е пропагандата!

 37. 37 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  [quote#33:"Captain Shakespeare"]всички са били рая и гяури.. [/quote]
  Да ама данъците са ги плащали основно гяурите така че двете понятия се припокриват. Според теб някой гяур е можел да нарече правоверните рая каквато е и той?
  До коментар [#33] от "Captain Shakespeare":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 38. 38 Профил на rooster
  rooster
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#18] от "СДС": "Това са тотални глупости, разбира се. Въстанието не е през 1829, а 1810."

  В Османската империя въстанията и кланетата не са едно и две. През 1826 е бил потушен яничарски бунт. Избити са 25 000 яничари. Ислямът избива и свои и чужди. Изобщо ислямът избива всеки другомислещ.

 39. 39 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  [quote#34:"пустиняк"]Глупости! Дервишът няма как да е защитник на "традиционния ислям" защото е бил суфист.[/quote]
  Да бе сигурно е бил ислямист! Всяко религиозно течение на исляма се възприема за традиционно и всички си кълнат в един коран и ходят в едни джамии.
  До коментар [#34] от "пустиняк":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 40. 40 Профил на rooster
  rooster
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#19:"spiegel"]Както Махмуд обяви гражданско равенство между мюсюлмани, християни и евреи, така и Ердоган при управлението си даде граждански права на кюрдите, каквито те нямаха при военните. [/quote]

  Ти на кой свят живееш? Питам, защото в истинския свят на фактите такова нещо не се е случвало. Султанът е дал религиозни права на друговерците - т.е. да строят храмове и да се молят безнаказано. Но в шериатския съд думата на друговереца се брои за втора ръка. Само правоверният свидетел е истински свидетел.

 41. 41 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  И какви са изводите, авторе?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 42. 42 Профил на rooster
  rooster
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#21:"Julian Mall"]Ислямизмът или политическият ислям възниква чак през 20-ти век в Етипет! [/quote]

  Няма политически ислям. Няма духовен ислям. Както няма и политически фашизъм, обаче във вестник "Шок" тия неща не ги пише.

  Ислямът е политическа доктрина, слята с религията. Мохамед е бил пророк, духовен лидер и държавен глава. Затова ислямът не позволява разделение между религията и политическото управление.

  Турция удържа със светко управление около 90 години и пак се върна в началната точка преди Ататюрк. От историческа гледна точка, 90 години са много кратък период.

 43. 43 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10410 Неутрално

  Турция навлиза в своя залез благодарение на Ердоган. Чака се новия Кемал Ататюрк.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 44. 44 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1346 Весело

  Да отделят Инстанбул от Турция и останалите да правят каквото щат...

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 45. 45 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1346 Весело

  После Истанбул се обединява с България, прекръства се на Булстанбул и готово.. и вълка сит и агнето цяло

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 46. 46 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2221 Весело

  До коментар [#45] от "zuk_trombon":Е защо Булстамбул! Аз викам направо давай Бойстамбул!

 47. 47 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Турция/все още/ е съседна на България приятелска страна с която имаме и икономически обмен. В парламента се чуват враждебни мнения/В.Симеонов/ за преврата в Турция. Изказва се съжаление за провала му. От председател на една от коалиционните партии в управлението. И Борисов мълчи. Няма официално изявление за осъждане на опита за ВОЕНЕН преврат в съседна приятелска страна. Позор.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 48. 48 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 931 Любопитно

  До коментар [#31] от "Julian Mall":

  [quote#31:"Julian Mall"]Аз се образовам от дебелите книги! [/quote]

  <<Ленин - Полное Собрание Сочинений>>???
  Или и Капиталът?

  Да разлая троловете!!
 49. 49 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#24:"gun"]На 20 юли 1974 г. турската армия окупира Северен Кипър, под предлог че там се извършва преврат... - ето един факт и то от близката ни история, който показва каква е политиката на Турция - и то към съседните страни, в които има турско население.[/quote]

  И това с активната НЕнамеса на НАТО.
  Парадоксално е, но ако Гърция, барабар с тъпите й полковници, не беше член на НАТО, разделението на Кипър нямаше да се случи. СССР и ние (като член на Варшавския договор) тогава не се намесихме, защото конфликтът между Турция и Гърция беше вътрешнонатовски и, с оглед на тогавашните реалности, беше в наш интерес.

 50. 50 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#40:"rooster"]Ти на кой свят живееш? Питам,[/quote]

  Не го питай, и той не знае.
  Едновременно е тук и в Германия.
  Едновременно работи там и организира тук "посрещане на руски рокери".

 51. 51 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  Поздравявам автора за перфектния материал. Личи си, че Тони Николов е подготвен по темата, има исторически и геополитически познания и умее да поднесе анализа си по много лек и разбираем начин. Нещо, което не намирам в един друг анализатор, чийто "анализи" Дневник публикува през два дни.
  Споделям мнението на автора, че Турция е като Двуликия Харви от сериите за Батман. Едното лице е западното - модерното, с младите хора, светското. Другото е старото ислямско лице - с традиционното облекло, ислямските догми и старите религиозни имами. Но на 15 юли светското лице умря. Всички трезвомислещи политици са изхвърлени зад борда заклеймени. Вече никой не може да контролира чудовището Ердоан. Преди 80 години някои оптимисти сложиха Хитлер за канцлер с мисълта, че ще го контролират. Десетина години по-късно повечето от тях бяха по затворите, а Хитлер беше неконтролируем. И после казват, че историята не се повтаряла. Другата Турция победи, онази отоманската. Остава да чакаме и да видим дали синът на султан Ердоан ще наследи трона на баща си по родово наследство, както в Севена Корея.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 52. 52 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Турция преди, по време и след опита за преврат (пуч, метеж и т.н.) от миналата седмица - благодатна тема за красноречието и перата на анализатори и журналисти. А какво е тяхното мнение за "предупреждението (което сега изглежда пророческо) на Маргарет Тачър за проблемите, с които ще се сблъска ЕС" и защо все повече съюзът заприличва (в много отношения) на бившия СССР.

 53. 53 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2514 Любопитно

  [quote#48:"lone_wolf"]<<Ленин - Полное Собрание Сочинений>>???
  Или и Капиталът?
  [/quote]
  Само това ли имаш в библиотеката си?
  До коментар [#48] от "lone_wolf":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 54. 54 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 544 Любопитно

  "Втората империя: ликвидиране на еничарския корпус; преустановяване на практиката за раздаване на държавни земи в замяна на воинска служба (тимарската система); "
  Ето как просъществува Отоманската империя толкова години на Балканите и как голяма част от населението в тези земи се отказва от Християнството и приема Исляма от който по късно получава блага...
  Нещо подобно на комунистическите години след 9 Септември
  Приближилите се бързо до власта отказали се от Христа българи стават елита на власта и затова са наградени със Служби и други "перкс".
  Днес останилите живи комунисти могат да се забележат в храмовете на Христа със свещичка във ръка - молейки се за прошка!

 55. 55 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  [quote#42:"rooster"]Няма политически ислям. Няма духовен ислям. Както няма и политически фашизъм, обаче във вестник "Шок" тия неща не ги пише.
  [/quote]
  Хайде по-полека с поучителният тон! Разбира се че има политически ислям това е както съм го писал другото име на ислямизма, чиято цел е с политически средства да установи шериата, това което прави Ердоган в Турция, Мурси в Египет и т.н. А иначе ислямът изобщо не допуска политическият живот като всяка тоталитарна система която проповядва че е върхът на мъдростта и съвършенството каквато всяка шериатска държава като СА, Кувейт и т.н.
  До коментар [#42] от "rooster":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 56. 56 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 931 Весело

  До коментар [#53] от "Julian Mall":

  Е, само това намерих до кофата за смет!


  А! Забравих най-важната книга, бе! "Човек от народа"! И нея я намерих!

  Да разлая троловете!!
 57. 57 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2514 Весело

  [quote#56:"lone_wolf"]А! Забравих най-важната книга, бе! "Човек от народа"! И нея я намерих! [/quote]
  Каква книга това беше филм за другаря Живков пред когото си манифестирал навремето, може и пионерска връзка да си му връзвал!
  До коментар [#56] от "lone_wolf":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 58. 58 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 914 Неутрално

  [quote#9:"HLopaTaRA"] Членството в НАТО също стои под въпрос[/quote]
  Това е най-тежкият проблем, и май никой няма представа какво и как трябва да се прави с огромна ислямизирана армия ... на практика, бяха арестувани, бити, унижени и уволнени над 100 натовски генерали, и хиляди натовски войници и офицери /не казвам под натовско командване, нооо/ ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 59. 59 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Не съм сигурен, че преврата на генерал Еврен през 1980 г. имаше отрицателна роля в турската история? Той прекрати на практика една гражданска война в страната - леви и десни радикали, се стреляха по турските улици. След това предаде властта по мирен път на новата Отечествена партия. Начело на която стоеше Тургут Йозал, бивш зам.председател на Световната банка. Той направи истинска революция в турския бизнес! И ако днес говорим за селна турска икономика, тя се дължи на него, не на Ердоган...

 60. 60 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  Интересна статия, браво на автора. Евгени Дайнов да вземе да я прочете внимателно, че да научи как пише един интелигентен човек. Не че ще вдене и ще промени чалгарския си стил на писане и мислене.

 61. 61 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  ....на практика и днес в Турция има "две нации", които не говорят един и същи език.....Май и в етнически смисъл е така? Не знам дали читателите прочетоха едно кратко съобщение на една албанска агенция: Оказва се, че голяма част от арестуваните за преврата генерали и офицери са етнически албанци, родени в Косово. По правило в турските сапункени сериали, шоубизнеса, модните дефилета, водеща роля имат русокоси и синеоки босненци. Когато бях в истанбулския хотел Серен преди години, останах удивен колко много хора нямат наоколо анадолски външен вид. Приличаха на всякакви европейци, но не и на турци. Русокосите бяха повече отколкото в София, примерно. Една блогерка от Турция, родена у нас, ми писа веднъж - българските турци имаме по бяла кожа, не си приличаме с местните.....Съответно и манталитета е съвсем различен. 62. 62 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#61:"dobrich"] Оказва се, че голяма част от арестуваните за преврата генерали и офицери са етнически албанци, родени в Косово[/quote]
  Изобщо не се учудвам.По време на османското нашествие единствено албанците начело със Скендербег оказват яростна съпротива на османците.Останалите балкански народи по един или друг начин бързо скланят глава.
  Албанците са светски настроени и въпреки,че номинално около 2/3 от всички албанци са мюсюлмани няма гонения на християните албанци били те католици или православни.В Косово се палеха сръбски манастири,щото са сръбски,а не защото са християнски.
  За съжаление превратът не успя и диващината ще вземе връх в Турция.Има един познат живеещ в Истанбул и той ми каза,че Ердоган е населил Истанбул с турци от Анадола и други азиатски части.Които били фанатизирани мюсюлмани.Моят познат каза,че тайно си купувал алкохол,щото ако го разберяли че пие някой фанатик можел да му тегли ножа.Веднъж си направил скара с пържоли на двора и като разбрали комшиите му,че били свински почнали да го отбягват.И това в Истанбул-прави си сметката какво става по Азия.

 63. 63 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  "Ердоган е Турция"
  ----------------
  "Die Partei ist Hitler!
  Hitler aber ist Deutschland
  wie Deutschland Hitler ist!
  https://www.youtube.com/watch?v=sVWD_RU4yQo&bpctr=1469125453

 64. 64 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Със риск пак да ми бъде изтрит коментара(както много до сега) или да бъда баннат от днешния модератор, ще кажа:

  ДНЕВНИК(капитал) КАКВА Е ТАЗИ СТАТИЯ И КАКВО ЦЕЛИТЕ С НЕЯ??
  Не че не знам де
  Не че нещата в нея не са вярни, но пусната в този момент идва ДА ВНУШИ ЧЕ ПУЧА Е БИЛ ВОДЕН ОТ КЕМАЛИСТИ или такива с европейски ценности.
  ДА, АМА НЕ!!!
  Този пуч, точно този същия БЕ ВОДЕН ОТ ИСЛЯМИСТИ.
  А тази статия е тук ЗА ДА СИ РАЗЛАЙВАТЕ КУЧЕТАТА ПАК, хибридно!!!!

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 65. 65 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Затова Европа трябва да е интегрирана - Англия и Уелс да вървят където си искат. Може и да се обединят с Турция.

 66. 66 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  След като двете части на Турция са толкова различни да се обособят в две държави вместо насилственото им обединение с постоянни метежи и даване на толкова много жертви.

 67. 67 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#66] от "aiaks":

  Още ли не си наясно, че този пуч бе направен от ислямисти, а НЕ ОТ ОНАЗИ СВЕТСКАТА ЧАСТ.
  Не те упреквам много, защото хибридните медии са тези които ти мътят главичката(дори с тази статия, плесната тук - ни в клин ни в ръкав)
  Виж коментар 64.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 68. 68 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Падишахът е бита карта! Опитът му да се наложи като регионална сила пропадна! Разправата вътре в страната е опасена и гибелна! Наложи се да отстъпи на Израел и Русия, протипоставя се на САЩ и Европа, към Китай има претенции- какво очаква? За да наложи чалмите трябва да отреже твърде много глави! Да не си мисли, че неговата глава е по-квадратна! Говоря за политически, а не за физически глави!

 69. 69 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  [quote#8:"koko65bg"]Нашият т.н. политически елит няма никакво понятие какво да прави[/quote]
  Очевадно е, че нашите умни глави не знаят какво да правят и са абсолютно неориентирани в обстановката. Ердоган може да е всякакъв, но той следва
  определен замисъл, докато нашите политици се мотаят като браунови частици.

 70. 70 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  Ататюрк за времето си прави класическа "буржоазно-демократическа" революция при прехода на обществото от аграрната към индустриалната ера в развитието си.
  Също като Ленин в Русия, само че без ликвидиране на частната собственост.
  И пак подобно на Русия понеже обществото не е готово (не достатъчно развито) за новите икономически отношения има нужда тия неща да се налагат с терор. Така е и във Франция няколко века по-рано по време на тяхната революция.
  "Демократичната" част от революцията в Турция така и не се случва напълно в целия индустриален ХХ век. Ама то така е в цяла Азия. От Турция на изток чак до Тихия океан положението с демокрацията е малко бамбашка за милиарди хора. Дори и в Япония и Тайван, които са изцяло под контрола на САЩ има място за подобрение.
  Властта се крепи на силата и военните и съответно бизнесът процъфтява на този който е близо до властта (този който държи сопата).
  И сега във второто десетилетие на 21век, когато индустриалните общества се разпадат под натиска на глобализацията проблемите избуяват и отново е налице революционна ситуация (по Тофлър, за съжаление почина наскоро и няма как да го питаме да предскаже как да се отиграе топката).
  Военните/полицията със сопата не могат да удържат властта.
  Обществата са объркани и почват да се литкат.
  Дали да се опитат да запазят порядките от индустриалната ера, дали да се върнат още по-назад към аграрния патернализъм или се бухнат с главата напред в непознатите води на глобалния океан.

 71. 71 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#70:"k_"]Ататюрк[/quote]
  След провала на социалистическата система в СССР и Източна Европа, до скоро Ататюрк минаваше за най големия реформатор на миналото столетие. Явно сега тече процес в Турция, който ще ревизира неговите завети?

 72. 72 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  До коментар [#71] от "dobrich":
  Той е реформатор. И успява с буржоазно-демократичната си революция.
  Ако не е реформа да измъкнеш едно изостанало общество и го натикаш насила в новото (за тогава) време то, какво е?
  Когато обществата не са готови за новото, реформите могат да наложени единствено с терор.
  У нас тия неща са се случвали "Со кротце, со благо и со малце кютек"

 73. 73 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3805 Любопитно

  МОЧА имени Лелина

  Грандиозен...

  Ердолична демократия?

  До коментар [#69] от "proza":

  Ердоган може да е всякакъв, но той следва
  определен замисъл

 74. 74 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3805 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  Кемалисти, комунисти, кремълисти...
  Няма как да стане ясно преди вдигане на извънредния режим.

  Объркващо по-ясно:

  Ер критикуваше ислямфобията от ислямфилски позиции.
  Прогюленистки.

  А сега наоборот.
  Антигюленистки.

  До коментар [#64] от "Mickey":

  Не че нещата в нея не са вярни, но пусната в този момент идва ДА ВНУШИ ЧЕ ПУЧА Е БИЛ ВОДЕН ОТ КЕМАЛИСТИ или такива с европейски ценности.
  ДА, АМА НЕ!!!
  Този пуч, точно този същия БЕ ВОДЕН ОТ ИСЛЯМИСТИ.

 75. 75 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Американският журналист Чарли Роуз се е объркал, Турция не иска да върви нагоре, а надолу, защото придържането към принципите на ислямизма и заличаването на светсктата държава с независим съд и свободно образование, не може да път нагоре - това е стремеж към тъмното минало!

 76. 76 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 562 Неутрално

  [quote#70:"k_"]Ататюрк за времето си прави класическа "буржоазно-демократическа" революция[/quote]С елементи на геноцид, бих добавил.

 77. 77 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Първокласен анализ и историческа ретроспекция. Много истини, факти и малко известни детайли, добре експонирани и интерпретирани в днешния контекст. Благодаря на автора и "Дневник" !

 78. 78 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 260 Разстроено

  "Турция не иска повече да върви нито на Запад, нито на Изток. Тя иска да върви само нагоре".

  Само че ердокрацията трудно би могла да бъде определена като "път нагоре"... като изключим насоката към отвъдния свят, която новосъздаващия се от същата тази ердокрация "народен съд", ще даде на многото набедени в "тероризъм" хора

 79. 79 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#74:"dnevnikar"]Кемалисти, комунисти, кремълисти...
  Няма как да стане ясно преди вдигане на извънредния режим. [/quote]

  До коментар [#74] от "dnevnikar":
  О.К.
  Но това не оправдава пускането на тази статия тука, нали?(колкото и да вярна)
  ПРОСТО ЗАЩОТО с тази статия внушават нещо удобно за хибридната пропаганда.
  И целта и е ЯСНА.
  Сега виж и следващата статия от този раздел. На Деян Кюранов.
  ОТВРАТ.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 80. 80 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [#71] поправка: системата в СССР беше държавнокапиталистическа, авторитарна (преди Хрушчов тоталитарна) еднопартийна.
  Социализъм е имало тук-таме през Гражданската война, и то на територии извън контрола на болшевишката партия.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 81. 81 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Оказва се , че Тодор Живков правилно е искал да изгони турците. В България живеят стотици хиляди потенциални ислямисти и фанатици.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK