Българи търсят глава

Президентите Д-р Желю Желев (починал януари 2015) , Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев

© Анелия Николова

Президентите Д-р Желю Желев (починал януари 2015) , Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен ПлевнелиевПреди десетина години Георги Лозанов написа, че президентските избори са нещо като седмица на висшата политическа мода, в която партиите показват върху избрани лица своите идеи за предстоящия политически сезон. Днес, по-малко от четири месеца преди изборите за президент, нямаме нито един кандидат, излъчен от голяма партия, настоящият държавен глава обяви, че няма да се състезава за втори мандат, няма ги дори обичайните самозванци.


"Затворено", "Ревизия", "Отпуска"
– гласят табелите върху политическите ателиета


Но какво се случва наистина? Ако през 90-те не можехме да намерим кой да не ни управлява, сега сякаш не можем да намерим кой да ни управлява. Обикновено разтакаване ли е това, или пиар стратегия за нагнетяване на интереса? Или може би ураджийската демокрация постепенно отмря, дойде малко прагматизъм и най-сетне осъзнахме, че зад помпозната фраза "баща на нацията" стои и сериозна работа като всяка друга?
Последното не трябва да се отхвърля. Два служебни кабинета, кризата в Украйна и обтегнатите отношения с Русия, тероризмът – на Росен Плевнелиев като че ли се падна най-трудният президентски мандат в новата ни политическа история. На следващия президент няма да му бъде по-лесно, предвид излизането на Великобритания от ЕС, зловещото шоу на Тръмп, задаващите се промени на властта в Германия и Франция, извънредната Турция, отново тероризма, отново Русия, вътрешната атрофия.


Все си мисля обаче, че не тази трудна ситуация е онова, което прави президентския пост непривлекателен. Не нещо външно възпира кандидатите за президент, а нещо, което с времето се превърна в основен белег за идентичността на самата президентска институция: колебанието между малките и почти само символни правомощия на президента, осигурени от конституцията, и желанието на публиката да вижда политическо мъжкарство, стратегии, властване, с което може да се идентифицира.


Казват, че някога СДС настоявали президентът да има ограничени правомощия, за да откажат Андрей Луканов да се кандидатира за поста (впрочем, названието "президент" е наложено на Кръглата маса именно от тогавашната БКП, докато десните настояват за "председател на републиката"). Е, успяха, първият избран от народа президент беше излъчен от СДС, но той стана и първият, който се оплете във въпроса как да представляваш демократичния процес, без да го управляваш.


Нито Желев, нито Стоянов успяха да намерят отговор на този въпрос. Затова и Първанов просто го изостави, свеждайки поста си до онова, което някога беше т.нар. Председател на държавния съвет – висш номенклатурчик и обикновена пионка на съветското управление. Да, Първанов стана единственият президент в новата ни история с два последователни мандата, но не защото блестеше с някакви върховни дела и предводителства, а защото с подмазване на Русия, с безличие, майсторене на позата и претенция за стратегически гений напомняше на публиката най-много за онзи, под чиято селска сянка беше зачената идеята ни за демокрация.


Днес фигурата на президента отново се търси под същата сянка. Откъдето и суетенето на ГЕРБ – как, аджеба, може да се удвои онзи, който така добре я изпълва. Че отгоре на това кандидатът мечта трябва да бъде и популярен (е, не чак колкото Борисов), разпознаваем, харесван, обичан, моментално да събужда чувство и енергия за идентификация, да е патриот, обединител, помирител.


По стандартите на българската политическа психология (до голяма степен все още производно на патриархалния ни бит) тези изисквания водят, разбира се, до Бойко Борисов. До фигурата на Бащата, Бащицата.


Но понеже Бащицата е зает другаде,
следващият по ред кандидат е Майката


Оттук и фиксирането ни върху женските персонажи около Борисов: не, че изведнъж политическата ни сцена е станала модерна дотолкова, че да ни управлява жена, а по логиката на семейната йерархия.


Добре, само че Мама и Тате не се избират. Те си идват, отиват си, тук са, няма ги, даденост са, но не се избират. Което правило тотално обезсмисля и самата изборност, питането на избирателя, който като че ли и не иска да бъде питан. Така си обяснявам абсолютно уверения тон, с който Бойко Борисов казва за своите кандидати: "Не съм решил", "Не знам още", "Ще ви кажа", "Обмислям" и пр. Каква ти пряка демокрация, чиста проба патриархат! Говори Бащата, детето (с малка буква, разбира се) слуша!


Но дали при тези, които са в опозиция, е много по-различно? Докато АБВ и БСП очевидно търсят новия Първанов, който да не е самият Първанов, то какво търсят междувременно т.нар. реформатори? Най-краткият отговор е този: някой, който, след като го излъчат, да ги превърне в цялото, което не са. Затова и търсенето до този момент не намира желания кандидат – защото докато се търси кандидат за президент, се търси всъщност лидер на партия.


Има обаче и друга причина за неуспеха на реформаторите: неспособността им да защитават някаква що-годе почтена визия за успех. Абсурдно е да искаш кандидатите ти да са известни на всички – успехът, достойнството и лидерските качества нямат нищо общо с масовата известност, особено пък в съвременния свят, където тя се манипулира твърде лесно. Дваж по-абсурдно е обаче да се издигат хора, които са станали известни в медиите с това, че са казали нещо срещу някого във властта, пък било то и справедливо – не, благодаря, тези геройства не могат да бъдат стимул за един почтен човек да гласува за някого, а и тяхното изтъкване намирисва на комплекс от днешните властници.


Та това е минималното, което аз лично очаквам от една партия, претендираща да бъде опозиция на властта: ако не може да намери кандидат, с когото да изгуби изборите с удоволствие и усещане за достойнство, то поне да не обезсилва и без това атакуваната отвсякъде идея, че почтеността има значение. Ако пък просто иска да се пробва, по-добре да не го прави.


Защото колкото и да изглежда обратното,


тези избори са изключително важни, може би най-важните в последните години


Важни защото външният свят, в който новият президент ще трябва да ни представлява, става все по-сложен и объркан, но важни и с това, че във вътрешния ни български свят представата ни за авторитет все повече атрофира към спомена за едни минали времена, когато авторитетът не се правеше, ами се назначаваше и наследяваше.


Оттам и двете неща, за които трябва да гарантира бъдещият президент: да ни преведе успешно през кризите във външния свят, устоявайки геополитическия избор, който вече сме направили и благодарение на който заработваме макар и малкото си благополучие; и да се държи в обществен план така, че да бъде пример за отговорност и почтеност.


Затова и Росен Плевнелиев беше по-скоро добър президент. Защото не позволи да се отклоним от позициите в света, които сме заели (което не беше никак лесно); защото не се държеше във властта така, "сякаш не майка, ами държавна институция го е раждала" (Константин Павлов); и най-вече, защото се стараеше да следва принципа, че за да си глава на каквото и да е – а особено пък на цяла една нация, – трябва най-напред да уважаваш собствената си глава.


И наистина, някъде оттук започва успешното търсене на президент и лидер – не от въпроса колко е успял и известен, не от въпроса колко е богат, не дори от въпроса колко обича България, ами от въпроса кое смята за по-ценно:


Конформизмът или свободата?
Подчинението или отговорността?
Кроткото доволство или поемането на рискове?
Главата или липсата на глава?


Отговорът, който в момента чуваме отвсякъде, е ехото на собствения ни мързел: абе, по-добре изобщо да нямаме глава, пък все ще се намери кой да ни управлява. Или: ами, такива сме и винаги сме си били такива – безглави и въртоглави. Или: и такива ще си останем, така че дайте поне да се гордее с това.


Преди два месеца детето на мой приятел си дошло от детската градина и какво, смятате, направило: извадило новия си конструктор "Лего", махнало главите на половината човечета и внимателно конструирало битката, за която слушало в детската градина да разказват някакви батковци патриотари, които минали да налеят история в малките главици.


"Тате, тате", рекло детето, "тия с главите са турците, а тия без главите – българите".


П.П. към реформаторите: плод на изцяло субективното ми мнение, ето няколко имена, с които си струва да загубиш: Димитър Бочев, Ивайло Знеполски, Илиян Василев, Христо Иванов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3175 Неутрално

  "Тате, тате", рекло детето, "тия с главите са турците, а тия без главите – българите".Кофти работа са свършили патриотарите.

 2. 2 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3317 Неутрално

  Щото си нямат собствени ли?
  Това, че някои наистина са такива, не значи, че няма и други, на които чужда овча кратуна не ни трябва.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 3. 3 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Добър анализ.
  Росен беше добър президент... Оплюха го от всякъде, като Жельо - ама какво да правиш, нас по плюнките ни бива...

 4. 4 Профил на Черен Гана студент
  Черен Гана студент
  Рейтинг: 541 Весело

  "Българи търсят глава"
  Вземете някой от форума на Дневник - я вижте как се оправят световните проблеми - Тачър и Кол нищо не чинят пред форума ни тук .

 5. 5 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Цял народ чака на Боко и Цецо да се почешат, единия през фуражката, другия през анцуга и да ни кажат - ето го президента. Такова срамно чудо не е имало скоро...

 6. 6 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  " Бойко Борисов фигурата на Бащата, Бащицата.
  Но понеже Бащицата е зает другаде,
  следващият по ред кандидат е Майката " - Аецка? Или някоя международно наложена - Елена Поптодорова, Ирина Бокова?....
  Григор Лилов преди 1 година:....ИЗБРАХА МАНОЛОВА ЗА ОМБУДСМАН
  * Целта: постът й е даден да трупа имидж пред електората заради бъдеща нейна кандидатура за заемане на най-високо държавно кресло у нас .

 7. 7 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Оттам и двете неща, за които трябва да гарантира бъдещият президент
  --------------------------
  Стига глупости.
  Бъдещетият президент не може да гарантира нищо.
  Хайде да си спомним какво задейства цялото говорене на Росен Плевнелиев по време на управлението на Орешарски.
  Нищо. Ниенте. Зеро.
  Затова президентските избори са важни единствено за оценка на партийната тежест в обществото.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 8. 8 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Никой нормален безпартиен кандидат няма шанс на информационния фронт. За финансирането да не говорим.

 9. 9 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Има обаче и друга причина за неуспеха на реформаторите: неспособността им да защитават някаква що-годе почтена визия за успех.

  Дано поне с това се справим, защото всички помним кандидата ни за кмет във Варна.

 10. 10 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#5] от "dutch":

  Цял народ чака на Боко и Цецо да се почешат
  ------------------------
  Ми не чакайте бе, кой ви пречи.
  Или нетърпението идва от твърдото решение да гласувате за Боко-Цецовия кандидат?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 11. 11 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#9] от "foxa5":

  Дано поне с това се справим, защото всички помним кандидата ни за кмет във Варна.
  ------------------
  И в Хасково, и в Хасково...........

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 12. 12 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#11] от "qwertqwert":

  Добре де, и в Хасково.

 13. 13 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  [quote#10:"qwertqwert"] Боко-Цецовия кандидат?[/quote]
  Най вероятно ще бъде ако не Боко, то някой, който да не гневи началника от Изток? Заради който Плевналиев не беше одобрен от "любимия ръководител"......

 14. 14 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Нищо не се търси. Чака се. Едноседмичните совалки на Цветанов, Бъчварова, Митов, вероятно и други неофициални, сондират имената на потенциални кандидати, които минават проверки в българските модели, така да се каже стрес-тестове за ибрикчийска надеждност на кандидатите. Едва след това нашето момче Борисов ще получи името на "главата" и ще ни съобщи кого ще изберем. Надявам се, че този път достойната глава ще се размине с плескавици по челото и няма да има предишен живот.

 15. 15 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#12] от "foxa5":

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 16. 16 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#10] от "qwertqwert":
  Ми не чакахме, първи казахме, че искаме Росен за втори мандат... Той реши да си спести ядовете и цялото плюене по него и така... Сега Боко е на ход и всички са притихнали в очакване... Срамота...

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#16] от "dutch":
  Ми не чакахме, първи казахме, че искаме Росен за втори мандат
  -----------------------------------------------------
  А питахте ли го дали иска да е ваша номинация?
  Питахте ли го въобще иска да е президент?
  Питахте ли го въобще нещо?
  Или нямаше нужда, щото важното беше не Плевнелиев да е президент, а да отбележите някаква точка пред ГЕРБ?
  Верно е срамота.....
  Издигайте си кандидата, какъв по-лесен начин да се преброите...

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 19. 19 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1228 Любопитно

  [quote#18:"qwertqwert"] да отбележите някаква точка пред ГЕРБ? [/quote]
  Вие защо се включихте в общия хор на комунета+русосифилистици, срещу Плевналиев?!

 20. 20 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#18] от "qwertqwert":
  Искахме да дадем ясен сигнал ние какво искаме и да тласнем колата в правилната посока... и щеше да стане ако Боко го беше подкрепил. Това не стана поради единствената причина, че Боко още не е решил дали иска поста за себе си...

 21. 21 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#20] от "dutch":

  Искахме да дадем ясен сигнал ние какво искаме
  ------------------------------------------------
  Демокрацията е игра на числа.
  1 000 000 искат , а 100 000 подкрепят.
  Не обратното.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Неутрално

  Добър коментар! А ние все още сме в ролята на орел, рак и щука.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Рейтинг: 528 Неутрално

  П.П. към реформаторите: плод на изцяло субективното ми мнение, ето няколко имена, с които си струва да загубиш: Димитър Бочев, Ивайло Знеполски, Илиян Василев, Христо Иванов.

  Аз лично бих гласувал за без замисляне за Христо Иванов.
  Доказа се, че не гледа на властта като на "ясла", потвърди се, че за него "европейското развитие" не е да се разбираш с "прости". В тая втъзка, видях по-горе, че имало някакво "нетърпение" да се види, кой е кандидатът на ГЕРБавите.
  Няма никакво нетърпение, защото ТОЙ е известен с това, че е:
  1. Умен като това, ковто имаме за зам. председател на ГЕРБавите (умствено препятстван физкултурник от ДС)
  2. Възвишен и кОлтурен, като СИКаджийска мутра, която се "разбира с прости" и Главния Мултак на републиката
  3. Почтен, като неизвестното лице И.Ф и собственика на 6 апартамента, купени със "заеми от пенсионери"
  4. Образован като Калинка
  5. Прозападен, като учителка по руски и "охранител" от СИК

  От проста СИКаджийска МУТРА , през "Вие сте прости и аз съм прост " до Има Такива Наглеци - открийте разликите?
 24. 24 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#21] от "qwertqwert":
  Не е само до числа, брат ми. Има и други фактори ... Посока, морал, европейски ценности ....

 25. 25 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Д о колко е нужна президентската институция у нас е спорен въпрос. Но, синекурната длъжност на вицето е абсолютно необоснована. Кабинет, съветници, секретари, прислуга, охрана ...бюджетни средства за лице, което не е свършило работа за пет сотинки. Ма, нали сме богати.

 26. 26 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 328 Весело

  Българите търсят глава???

  Кухи глави търсят мозък!
  Но за сега трансплантации няма!

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 27. 27 Профил на Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Рейтинг: 528 Неутрално

  По повоед на [quote#21:"qwertqwert"]Демокрацията е игра на числа.
  1 000 000 искат , а 100 000 подкрепят.
  Не обратното.
  [/quote]

  Горното много ми напомня за "мисленето" (образно казано) на ГЕРБав, т.е. на комунист.
  ДЕмокрацията НЕ Е същото, като управление на мнозинството.
  Демокрацията не е "могото" да налагат, по силата на броя си, волята си над "малкото".

  Демокрацията е многото, по силата на разума си да уважават и помагат на малкото, да пази слабите, болните, различните.
  Схващането на ГЕРБавите за демокрация естествено не надхвърля рамките на разбирането с "прости". А държавното управление за тях е само държавна "ясла".

  От проста СИКаджийска МУТРА , през "Вие сте прости и аз съм прост " до Има Такива Наглеци - открийте разликите?
 28. 28 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  [quote#25:"yorddj"] синекурната длъжност на вицето е абсолютно необоснована. Кабинет, съветници, секретари, прислуга, охрана [/quote]
  Абсолютно....

 29. 29 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Чест, морал, достойнство, изгубени ценности ли са?

 30. 30 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 776 Неутрално

  [quote#3:"dutch"]Росен беше добър президент... Оплюха го от всякъде[/quote]
  Вчера гледах едно предаване по Нова,в което Татяна Буруджиева беше отвратителна в нападките и злобата си към Р.Плевнелиев.Та си помислих,че е добре дето жена ми никога за 45 години съвместен живот не е била такава злоба.Такова нещо не се търпи.

 31. 31 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Не е логично също, президента да се избира от народа, пък същевременно да има декоративни функции!?....Би трябвало да се избира от парламента?

 32. 32 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  Мислех, че всичко е казано вече за яловата президентска кампания, но Георги Гочев ме изненада приятно. Браво! С удоволствие прочетох статията. Последните имена само бих подредила в обратен ред – да започват с Христо Иванов. Вчера чух, че реформаторите обсъждат и имената на Георги Господинов и Горан Благоев. Също много подходящи за кандидати.

 33. 33 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Не само поста-скопец "президент",но и цялата конституция си е дело на БКП.Оттука тръгват всичките беди.Затова БКП-то ще ни е и баща,и майка.И така до Освобождението.

 34. 34 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  [quote#18:"qwertqwert"] питахте ли го дали иска да е ваша номинация?
  Питахте ли го въобще иска да е президент?
  Питахте ли г[/quote]

  А вас Бойко пита ли ви за нещо?
  А вие питате ли го защо говори глупости?
  А питате ли го защо той лично ще посочва кандидата ви?

 35. 35 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#21:"qwertqwert"]Демокрацията е игра на числа.
  1 000 000 искат , а 100 000 подкрепят.
  Не обратното. [/quote]
  Верно 1000000 искат?
  Някой пита ли ги какво искат или чакат Той да реши и да им каже , а те робски да му Го гласуват?

 36. 36 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":От тях работа изобщо не очаквай...

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 37. 37 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3175 Неутрално

  [quote#36:"Gopeто"]От тях работа изобщо не очаквай... [/quote]Те това работят-Патриоти.За тях това е просто бизнес.

 38. 38 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Добра статия, аз гласувам за Христо Иванов ....да го питаме ли ????

 39. 39 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#24] от "dutch":

  Посока, морал, европейски ценности
  -------------------------
  Ако ще си разправяме вицове..........

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 40. 40 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 969 Весело

  Защо пък ни е да я "търсим" главата? Имаме си я! Десен! От ЕНП! Постоянно комуникира с Меркел, често се прегъща с Камерън, и ден не минава без целувка с Юнкер! В Белия дом го приемат. Първа дружка е с посолството от Козяк и с турския президент. Какво повече да искаме, а? !

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 41. 41 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Само да не е партиен послушко !!!

 42. 42 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Статия за коментар, която гладко и плавно се плъзга по нповърхността на политическите събития и реалности, без да засегне поне един от разглежданите проблеми поне малко по-задълбочено. Върхът е оценката за Плевнелиев като много добър президент и лансирането като добър кандидат за РБ на Христо Иванов. Което всъщност показва, че авторът разглежда политическите реалности през очила, които обръщат всичко с главата надолу.

  Да започнем от началото. Президентът по нашата конституция е двойствена фигура. Защото според нейните членчета и алинеи тъй е върхът на управленческата пирамида на държавата, но трябва да води чужда, а не своя политика. Защото политиката на държавата се определя и разработва от Парламента и от Министерския съвет, а не от президента. Но в областта на външнвата политика пред другите държави той е този, който формално отговаря за политиката на държавата, защото той е носител на държавния суверинитет пред другите държави.

  Но точно това сегашният ни президент не можа да разбере, поради което на края се изложи като кифладжия. Защото се опита да води външна политика, която не е съгласуване нито с парламента, нито с премиера, но тъй като няма реална власт да я наложи, му се наложи пред камерите на телевизиите да каже, че не е правил това, което фактически е направил и с което е изложил не само себе си, но и държавата, на която е олицетворение.

  Какъв при тези особености на конституцията ни трябва да бъде един добър президент, от когото на практика нищо не зависи, но който е олицетворение на нацията пред външния свят? Отговорът е, че той трябва да бъде преди всичко консенсусна фигура. Да не се опитва да наложи своето политическо виждане или поне да не го демонстрира пред външния свят, ако то противоречи на политниката, водена от Парламента и от Правителството. Точно защото спазваше това правило, Първанов беше президент два мандата, макар че иначе не направи нищо, което да заслужава някаква адмирация. И когато се намесваше във външната политика, не го демонстрираше, поради което не излагаше държавата. А точно в това се препъна Плевнелиев.

  Но какво да прави президентът, ако правителството води политика, която той напълно отрича?

  На този въпрос разумен отговор не може да се даде. Защото борбата на президента с правителството и парламента не може да бъде спечелена от него, но излага държавата и носи големи негативи в областта на външната и на финансово-търговската политика във всяко едно отношение. Без при това да може да промени каквото и да било в тяхната политика. И точно това избра да прави Плевнелиев. Но точно това е причината, поради която сега ББ търси консенсусна фигура. Човек, който да не е фанатизиран привърженик на нито една партия, но да не е против управляващата партия или коалиция, който ще подкрепя всяко разумно и добронамерено предложение от страна на опозицията, но няма твърдо да се противопоставя на нито една от основните управленчески концепции и цели на управляващата коалиция.

  За сега по-добро принципно решение не съществува. А нещата могат да се решат малко по-умно, ако конституцията бъде променена в тази си част и или съедини в едно управленческите функции на премиера с президента, както е в САЩ, или президентът бъде превърнат в изцяло представителна фигура, която на практика няма реални управленчески функции, както е в Германия например.

 43. 43 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#42] от "glog":

  много хубав анализ, поздравления!

  при условие, че президентът вече не може да налага вето върху нелепи парламентарни законодателни решения, премахването на президентската институция е прагматично решение.

  от друга страна все пак трябва да има една що годе неподвластна на продажници институция, щото иначе следващата марионетка ала орехов ако се докопа до кормилото на властта, просто не се знае дали няма да осъмнем в евразийския съюз.

 44. 44 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 342 Неутрално

  До коментар [#29] от "Nimart":

  Не са, ако издигнем Христо Иванов !

 45. 45 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#23:"За европейските граждани ГЕРБ=БСП"] ето няколко имена, с които си струва да загубиш: Димитър Бочев, Ивайло Знеполски, Илиян Василев, Христо Иванов. [/quote]

  Можеш отсега да си планираш какво следва след струването, т.е. смятай го за факт.

 46. 46 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Ицо Стоичков - президент, президент!

 47. 47 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Само едно не мога да реша. Бойко Борисов още от началото ли си беше руска подлога, или впоследствие го принудиха да стане такава. За сега клоня към първото.

 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  За разлика от България, Росен Плевнелиев получи уважение отвън. Никога не измени на пътя, поет от страната ни и не продаде интересите и, за разлика от Първанов. Той беше достоен президент, имаше и грешки, като всеки друг, но ГЕРБ не могат да предложат по-добър от него.

 49. 49 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Преди два месеца детето на мой приятел си дошло от детската градина ..... разказват някакви батковци патриотари, които минали да налеят история в малките главици.

  "Тате, тате", рекло детето, "тия с главите са турците, а тия без главите – българите".
  ----------------------------------

  Гочев, като преподавател нещата трябва да са ви ясни в по-голяма степен. Историята с юнашките и др. глави я слушаме 140 г. Имало е моменти, когато въпреки преданията, игрите на децата са завършвали без да падат никакви глави или поне нещата са били 50-50. Даскалията се подава на политически течения, но не и семейството. За случката с Легото е виновен онзи, който дава един конструктор на детето си просто, за да отбие номера покрай ангажимента си да обясни, защо едни глави падат, а други - не.

  CONTADOR GRATUITO!
 50. 50 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1147 Весело

  При този глупав и прост народ няма никакво значение кой ще бъде Президент. Дори Президентството да бъде закрито за 5 години - никой няма да забележи! Защото Президентът представлява Народа. А при такова ниво на народа ....

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 51. 51 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1880 Весело

  [quote#33:"Вячеслав Атанасов"]Затова БКП-то ще ни е и баща,и майка.И така до Освобождението. [/quote]
  Що ги плюеш даже и царя ти номинираха? Не ли?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 52. 52 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Пълна глупост, Гочев. Пълна. Особено това: "абсолютно уверения тон, с който Бойко Борисов казва за своите кандидати: "Не съм решил", "Не знам още", "Ще ви кажа", "Обмислям" и пр. Каква ти пряка демокрация, чиста проба патриархат!"
  Да беше написал направо, че щом Борисов не изпълнява това, което ДСБ иска, значи е диктатор! Как се събрахте толкова малоумни там, че не мога да се начудя?

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 53. 53 Профил на nyakimoff
  nyakimoff
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "П.П. към реформаторите: плод на изцяло субективното ми мнение, ето няколко имена, с които си струва да загубиш: Димитър Бочев, Ивайло Знеполски, Илиян Василев, Христо Иванов".

  ДА!!!!!!

 54. 54 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1228 Весело

  [quote#52:"Дамянов"] Борисов е диктатор! [/quote]
  Не е ли?

 55. 55 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2575 Весело

  "...ето няколко имена, с които си струва да загубиш: Димитър Бочев, Ивайло Знеполски, Илиян Василев, Христо Иванов."

  Първо се запитайте струва ли си да загубиш, а после възхвалявайте този и онзи, някои от които са пълен провал. Инициално... даже и да си решил да спечелиш.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 56. 56 Профил на Admiral
  Admiral
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Едва ли за Борисов точно може да се каже, че е диктатор, при положение, че и от властта оттъпи, и закони отменя само и само да има разбирателство. За сметка на "другарите", които управляваха зад ограждения и си позволяваха да си правят опити с хората, като назначават Пе*вски и други подобни за шефове...Този кабинет на Борисов има доста успехи и те няма как да бъдат пренебрегнати - задкулисие като при Орешарски няма и се вижда кой дърпа конците, редица обекти, които бяха открити на различни места в страната, еврофондовете бяха възстановени, приходите в държавата достигнаха нивата отпреди кризата. При БСП освен протести, друго нямаше...

 57. 57 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  До коментар [#52] от "Дамянов":

  " ... щом Борисов не изпълнява това, което искат от ДСБ, значи е диктатор . "

  До коментар [#54] от "dobrich":

  " Не е ли ? "


  Борисов не е диктатор и никога няма да бъде ...
  За диктатор се искат ТОПКИ, А БОКО ГИ НЯМА ... !!!
  ТОЙ Е ПОСЛУШНИК - до обяд на Меркел, след обяд на Путин, а когато не реже лентички, прави гръдна ширина пред камерите ...
  Такъв НЕ СТАВА за диктатор !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 58. 58 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#57] от "niksan1":
  Вътре в партията си е обожествяван диктатор. Разбира се има хора, които му дават съвети....

 59. 59 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  [quote#56:"Admiral"]приходите в държавата достигнаха нивата отпреди кризата[/quote]
  С вземане на заеми от 16 милиарда, за да покрие външните задължения и баба знае.

 60. 60 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Българите търсят глава - опасявам се, че може да намерят задник.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 61. 61 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Измежду по-изжестните политически лица, има само задници.

 62. 62 Профил на gosho3
  gosho3
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#48] от "Роси":

  Права сте , че Сирищника Гоце за нищо не става. Мазен , гнусен и лъжлив.
  Росен не става също. Той е инженер. Разбира от инфраструктури и такива неща. Познавам го лично. Факта, че създаде "Бизнес парк - София" -най големия в Югоизточна Европа. За това шапка му свалям . Като министър също се държа много почтенно. И беше почтен като се отказа да се кандидатира отново. Така е решил - това е направил.
  Но сега в тези кризисни ситуации на десните ни трябва силна двойка с експертиза в областта на сигурността. И затова съм я писал Бойко Ноев - Валентин Рачев. И двамата са топ експерти. Тия са нашите хора. Неопетнени, неоплескни. Ако бат Бойко вдигне 1 млн. гласа ще вдигнем още 800 хил. и ще уттрепем всякаква "лява" измислица. И двамата са с много опит и авторитет по света. И няма да изложат България.

 63. 63 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "Зловещото шоу на Тръмп"

  WTF?

 64. 64 Профил на Асен хаджи Асенов
  Асен хаджи Асенов
  Рейтинг: 274 Неутрално

  на Росен Плевнелиев като че ли се падна най-трудният президентски мандат в новата ни политическа история. На следващия президент няма да му бъде по-лесно, предвид излизането на Великобритания от ЕС, зловещото шоу на Тръмп, задаващите се промени на властта в Германия и Франция, извънредната Турция, отново тероризма, отново Русия, вътрешната атрофия.
  ------------------------------------------

  Бг-президентът ома представително функции, какви трудносто=и сте ни изброили за г-н Плевнелиев, той просто не става за президент! Не е обединителна фигура, както изисква Конституцията!

  Роско просто го удари с комсомолски плам, затова едвам му търпим последните месеци!

  В Гуантанамо беше Саддам Хюсейн и други международни престъпници от световен мащаб . - цитат на коментар #177 от “niksan1
 65. 65 Профил на Асен хаджи Асенов
  Асен хаджи Асенов
  Рейтинг: 274 Неутрално

  на Росен Плевнелиев като че ли се падна най-трудният президентски мандат в новата ни политическа история. На следващия президент няма да му бъде по-лесно, предвид излизането на Великобритания от ЕС, зловещото шоу на Тръмп, задаващите се промени на властта в Германия и Франция, извънредната Турция, отново тероризма, отново Русия, вътрешната атрофия.
  ------------------------------------------

  Бг-президентът ома представително функции, какви трудносто=и сте ни изброили за г-н Плевнелиев, той просто не става за президент! Не е обединителна фигура, както изисква Конституцията!

  Роско просто го удари с комсомолски плам, затова едвам му търпим последните месеци

  В Гуантанамо беше Саддам Хюсейн и други международни престъпници от световен мащаб . - цитат на коментар #177 от “niksan1
 66. 66 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Ако през 90-те не можехме да намерим кой да не ни управлява, сега сякаш не можем да намерим кой да ни управлява.[/quote]
  Не остана много за крадене, пък и това президентската позиция ни много власт ти дава ни много възможности за самооблагодетелстване....
  Пък и международното положение едно такова......сложно и неблагодарно!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 67. 67 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  Едно време когато..."строителите на съвременна България" поискали и ние да имаме цар/княз...обърнали се към запада....и намерили....най-голямото лайно,....и с всичкия си акъл взели че го разровили!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 68. 68 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Българите си търсят глава - що ли?! Май, че отдавна са като конника без глава!!!!

  Детето на мой приятел си дошло от детската градина и какво, смятате, направило: извадило новия си конструктор "Лего", махнало главите на половината човечета ( за баланс може би?) и внимателно конструирало битката, за която слушало в детската градина да разказват някакви батковци "патриотари", които минали да налеят малко история в детските главици!

  "Тате, тате", рекло детето, "тия с главите са турците, а тия без главите – българите" (Батшкото клане или нещо такова?)!

  П.П. към реформаторите: плод на изцяло субективното ми мнение, ето няколко имена, с които си струва да "загубиш": Димитър Бочев, Ивайло Знеполски, Илиян Василев, Христо Иванов (знайни и незнайни герой - "покемони"?

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4232 Неутрално

  ЦИТАТНИК

  До коментар [#53] от "nyakimoff":

  Димитър Бочев, Ивайло Знеполски, Илиян Василев, Христо Иванов".

  ДА!!!!!!

 73. 73 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#43] от "хм": От друга страна все пак трябва да има една що годе неподвластна на продажници институция, ....
  =================================

  Искането ти е разбираемо, но няма как да бъде законово уредено. Защото подкупват се не институциите, а хората, които са в тях и действат от тяхно име. Така че дали президентството ще бъде корумпирано или не, зависи но президента, който ще бъде избран.

  А иначе мисълта ми е, че раздвояването на изпълнителната власт на две, между премиер и президент, е идиотизъм, който нищо не решава. При едномислие между двамата това няма значение. Но ако президентът не е съгласен с премиера и води своя политика, различна от неговата, властта отслабва, държавата се излага, без обаче президента да може да наложи своята воля, тъй като на практика не разполага с права, за да го направи.

 74. 74 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  тате, тате, защо турците били толкова тъпи?
  -татювото и ти да живееш 500 години в българия...

 75. 75 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Роденият в Америка Георги Пирински е най-подходящият кандидат за президент на България. Дано да се сетят да го предложат: умен, уравновесен, представителен, дипломатичен, потомствен политик.

 76. 76 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2786 Весело

  До коментар [#30] от "gobay":

  Тази гнусна комунистическа тетка място не може да си намери откак ги изринаха от властта, надявам се за последен път! Нека се пука от злоба сега, но да помни, че има само една злъчка, да не стане някой сакатлък.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 77. 77 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  До коментар [#75] от "bobhunter":

  Да, на фона на титаните в БСП - Страхил и Таско, или в АБВ - Румбата и Гоце, Пирински не би бил лош кандидат.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 78. 78 Профил на kaliroe
  kaliroe
  Рейтинг: 381 Неутрално

  На фона на терора, който ежедневно ни залива, публикувате тази "сублимация" с глави и трупове, достойна за докладване в СЕМ. Демокрация е, естествено е да има вътрешнопартийни дискусии за кандидат-президентите. Все още помним кога ставаше без дебат и с посочване. Ако толкова нямате смислени журналистически анализи, не публикувайте ефтини спекулации.

 79. 79 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  В момента, в който си зададем въпроса "какво", а не "кой" обединява българите, всичко става ясно. И имаме перфектните обстоятелства за кандидат-президенти, които имат желание да обединят българите - чрез една реална съдебна реформа, чието провеждане ще преобрази политическата система. Ето как:
  http://mapto-on.blogspot.bg/2016/07/blog-post_26.html

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 80. 80 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  До #75 .bobhunter. Пирински не може да бъде президент,защото Конституцията изисква да е роден в България.

 81. 81 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Трябва както е в Америка,Президентът изпълнява ролята и на Премиер,така ще се намалят и бюджетните разходи. След като навремето си Стамболов тръгна да търси цар на България из Европа,сега да тръгнат да търсят Президент...

 82. 82 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#80] от "aiaks": Правилно! Но макар, че Конституцията на България не изисква е наложително да е с доказани дълбоки Кремълски връзки.

 83. 83 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#75:"bobhunter"]Роденият в Америка Георги Пирински е най-подходящият кандидат за президент на България. Дано да се сетят да го предложат?....[/quote]
  И не само него в редичката са още: на първо място "дедо", после идва "българино съзнай се", разни "каки" дет' са руси и отговарят на разпознаваемия профил за държавен глава, "нем си КОЙ си" и други знайни и незнайни "покемони", който скоро ще изпълзят от дупките си щот' времето изтича вече????

 84. 84 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2287 Весело

  "Но какво се случва наистина? Ако през 90-те не можехме да намерим кой да не ни управлява, сега сякаш не можем да намерим кой да ни управлява. “

  Aко пренесем това към сентенцията, че всеки народ си заслужава управниците става страшно! Прозрението на Баце за мат’ряла ще се окаже най-гениалното политическо провидение в най-новата ни история!

  I Want To Believe
 85. 85 Профил на Atomaris Porculis
  Atomaris Porculis
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Калпавия матрял не е само в низините, а и по високите етажи на интелигенцията, политиката, културата и тн. Но най-вече в политиката...

 86. 86 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "Българи търсят глава", а трябва да търсят ТОПКИ, за да разкарат най-сетне комунетата от кормилото на държавата си и да тръгнат към НОРМАЛНОСТ и развитие...

 87. 87 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  [quote#31:"dobrich"]Би трябвало да се избира от парламента?
  [/quote]

  Или да има повече права и отговорности...

 88. 88 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  [quote#81:"aiaks"]Трябва както е в Америка,Президентът изпълнява ролята и на Премиер[/quote]

  Има огромна разлика между парламентарната и президентската република. Последната предполага много по-голяма концентрация на властта в ръцете на един човек. След падането на режима на Живков и при липсата на демократични традиции и ясно разделение на властите, желанието да се избегне такава концентрация на властта бе една от причините за ограничените функции на президентската институция.

 89. 89 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Ръка на сърце, харесвате ли сегашната глава, която е в графата ви "или хубаво, или нищо". И трябва да пишете няколкостранични дитирамби за провинциален строителен предприемач, стартирал кариерата си с хороскопи. И вашата не е лесна.

  Мърфи е оптимист!
 90. 90 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  До коментар [#81] от "aiaks":

  " ... сега да тръгнат да търсят президент ... "


  Няма смисъл да го търсят ... Преди два дни АБВ го предложиха ... за трети път ...
  Само, че НЯМА кой да го избере ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 91. 91 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  До коментар [#47] от "asdas200":

  " Бойко Борисов още в началото ли си беше Руска подлога или впоследствие го принудиха ... "


  Боко страда от Нарцисизъм и кариеризъм ... Той никога не е бил с твърди убеждения нито " ЗА ", нито " ПРОТИВ " Русия - винаги е бил " ЗА СЕБЕ СИ " !
  Има нещо друго ... неговото минало на мутра ! Това минало се знае и може да бъде доказано всеки момент както от библиотекарите и сарайте, така и от ЕС и НАТО . Ето защо Боко сутрин е за ЕС и НАТО, а привечер вече се кланя на Путин . Още 10 мандата да е премиер, още 10 мандата ще бъде пионка в ръцете на едните и другите . От друга страна, Боко е самовлюбен, обича властта и произтичащите от нея блага и ЕДИНСТВЕНОТО за което мечтае е тази толкова лелеяна " стабилност " т. е. - оставете ме спокойно да си режа лентичките, а за реформи и просперитет - забравете !

  Боко е човек БЕЗ ТОПКИ !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 92. 92 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4232 Любопитно

  "П.П. към реформаторите: плод на изцяло субективното ми мнение, ето няколко имена, с които си струва да загубиш:

  Димитър Бочев,
  Ивайло Знеполски,
  Илиян Василев,
  Христо Иванов.
  "

  "Оттам и двете неща, за които трябва да гарантира бъдещият президент: да ни преведе успешно през кризите във външния свят, устоявайки геополитическия избор, който вече сме направили и благодарение на който заработваме макар и малкото си благополучие; и да се държи в обществен план така, че да бъде пример за отговорност и почтеност.

  Затова и Росен Плевнелиев беше по-скоро добър президент.

  Защото не позволи да се отклоним от позициите в света, които сме заели (което не беше никак лесно); защото не се държеше във властта така, "сякаш не майка, ами държавна институция го е раждала" (Константин Павлов); и най-вече, защото се стараеше да следва принципа, че за да си глава на каквото и да е – а особено пък на цяла една нация, – трябва най-напред да уважаваш собствената си глава."

 93. 93 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4232 Неутрално

  МОЧА имени Ленина

  Най-важно: потомствен Коминтерньовец.

  За съжаление: роден е в империалистическа държава
  Не става.

  пп
  Дилма Русевата става, но... препятствана е здраво.
  Олимпийски не вреди се поради импийчмънт мерки.
  Неприятелски "проверки".

  До коментар [#75] от "bobhunter":

  Роденият в Америка Георги Пирински е най-подходящият кандидат за президент на България. Дано да се сетят да го предложат: умен, уравновесен, представителен, дипломатичен, потомствен политик.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK