България и лятото на Ердоган

Ахмед Доган, Касим Дал и Лютви Местан, 2006 г.

© Надежда Чипева, Капитал

Ахмед Доган, Касим Дал и Лютви Местан, 2006 г.Най-малко две етнически партии в нашата страна поддържат близки отношения с Реджеп Тайип Ердоган и Партията на справедливостта развитието (ПСР). Връзките на ДОСТ с режима в Анкара не са тайна за никого, а учредителят и зам.-председател на Народната партия "Свобода и достойнство" (НПСД) Касим Дал е личен приятел на турския президент още от времето, когато беше кмет на Истанбул.


Все още Лютви Местан - водачът на формацията, чиято регистрация беше препъната от Софийския градски съд, а сега чака решението във Върховния касационен, не е коментирал твърденията на турски вестници, станали видими след изтичане на кореспонденция на партията на Ердоган в WikiLeaks, че ДОСТ нещо като като "клон на ПСР". В тази връзка "разкритието" на главния мюфтия Недим Генджев, че функционери на ДОСТ са възпитаници на училища на Гюлен, в когото турската държава вижда главния заговорник и подстрекател на опита за преврат, е твърде любопитно... Независимо от това дали приемаме твърденията на Генджев, или на турски медии (отречени от Касим Дал за неговата партия), за чиста монета,


опитите за въздействие и влияние на турската държава
в българската политика са факт
Добре известна е и борбата между ДПС, НПСД и ДОСТ за надмощие и спечелването на гласовете на турци, помаци и роми. Зависимостта на посочените партии от Турция налага внимателно да анализираме случващото се там.


Турските сериали продължават по 300 епизода, превратите – по 3 часа. Вероятно вече сте чували този виц.


Преобладаващата част от коментарите на събитията в южната ни съседка през последните дни поставят два основни акцента. Единият е, че превратът е режисиран от Реджеп Ердоган, а другият може да бъде резюмиран като безкраен некролог изпълнен с патетични слова за злощастния край на демократичната мимикрия в Турция, белязан от десети хиляди арести.


Моят прочит на събитията е различен.


Да, авторитаризмът на Ердоган е факт. Репресиите на режима са възмутителни. Светът не трябва да ги наблюдава апатично и да кима мълчаливо. Качественият анализ обаче трябва да се абстрахира от емоционалните реакции и оценки, да се съсредоточи върху интересите и картите на играчите. Опитът за преврат, при който загинаха повече от 300 души, а над 2100 бяха ранени, беше автентичен, а не цирк или нелепа постановка. Неуспехът на този калпав coups d'état бе предопределен. Не толкова заради това, че беше своевременно разкрит, а поради факта, че


турският народ не пожела да последва конспираторите. Това съвсем не означава, че цяла Турция сега питае топли чувства към Ердоган


Основният въпрос, чийто отговор ще предопредели съдбата на турския президент и развитието на политическата ситуация в Турция, е в това дали САЩ са замесени в случилото се на 15 юли. От една страна, непосредствено преди преврата Ердоган направи изненадващ външнополитически лупинг към сближаване с Кремъл, принуден вероятно от щетите, които руското ембарго причини на турската икономика. През август предстои среща между Путин и Ердоган. От друга, отношенията между Анкара и Вашингтон отдавна са проблематични. Както е известно достлукът между Гюлен и Ердоган се развали през 2013 г., когато излезе информация за корупция сред висши членове на ПСР. Тогава турският президент обвини Гюлен в това, че с подобни "слухове" цели да очерни управляващата партия. Ако използвам една несъвсем произволна аналогия, турският проповедник Гюлен намери пристан в Пенсилвания, по същия начин както Едуард Сноудън получи закрила в Русия.


Ердоган запази властта си, защото Вашингтон, въпреки все по-ясното съзнание за неговите недостатъци, смяташе, че той все пак може да способства за реализирането на стратегическите интереси на НАТО както в Близкия изток, така и по отношение на Русия. Гюлен остана коз в ръцете на Белия дом. Ако САЩ искаха турския лидер да бъде отстранен обаче превратът нямаше да има толкова аджамийски характер. Става дума, следователно, за ендогенни, вътрешни за Турция процеси и събития. Версията за готвената чистка в командния състав на турската армия през август, която е катализирала процесите на недоволство в нея и подтикнала заговорниците (част от които са свързани с Гюлен) към действие, остава най-правдоподобната.


По-важното е, че Ердоган изглежда е убеден, че
САЩ имат роля в опита за преврат


Той счита, че пучистите са се допитали до американците и са получили "зелена светлина" (т.е. отговорът е бил нещо като "we don’t mind" – "нямаме нищо против"). Подчертавам, не твърдя, че с бездействието си САЩ са улеснили превратаджиите, а само, че Ердоган вярва в това. Ако става дума просто за "хигиенизация", която цели да се прикрият и маскират следите на инсценировка, като бъдат набедени невинни, защо Ердоган ще отиде толкова далеч, че да отправи инсинуации към най-мощната военна машина в света? В Турция, по официални данни има 24 бази на НАТО.


Разбира се, информацията, че самолети на заговорниците са презаредили в базата Инджирлик в град Адана (чийто основи са положени от американски инженери през 1951 г.), в която има приблизително 5000 военнослужещи на САЩ, съставляващи 39-то авиокрило, и няколкостотин от Турция и Обединеното Кралство, е широко разпространявана от официалната турска пропаганда. Тя обаче беше потвърдена и от източници, които не могат да бъдат упрекнати в симпатии към Ердоган. След провала на конспираторите, Бекир Ван – турският командващ на базата, в която има тактически ядрени оръжия, беше арестуван, полетите на американски самолети бяха забранени, а електрозахранването й спряно. Американците прибягнаха до вътрешно автономно електрозахранване в продължение на няколко дни, използвано само за най-важните съоръжения.


Според информация в западни медии, високите температури принудили войниците да изкъртят врати и прозорци, тъй като мощността на електрогенераторите не била достатъчна за вентилация и охлаждане на повечето помещения. Турция и преди е затваряла американски бази на своя територия (след като САЩ налагат тежко ембарго на южната ни съседка, в резултат на турската окупация на Кипър), но отново причината е остра криза в отношенията между Анкара и Вашингтон.


Списъците на Ердоган с "подозрителни"
вероятно са били готови преди опита за преврат


В момента обаче те непрекъснато се разширяват, защото начело на страната стои човек, обзет от параноя; непредвидим политик, който се страхува, основателно или не, че най-силният му външнополитически съюзник е нелоялен. Уверенията от страна на държавния секретар Джон Кери и президента Барак Обама както и на топ-експерти по сигурността във Вашингтон, че намеса няма, не могат да разсеят подозренията на Ердоган.


Нескопосаният опит за преврат е проклятие за останките от турската демокрация. Чрез въвеждането на извънредно положение, при което президентът, който по конституция има скромни правомощия, получи практически неограничена власт (включително правото да издава закони), одобрявайки "временната" отмяна на спазването на Европейската конвенция за човешките права, както и отваряйки "дебата" за въвеждането на смъртното наказание,


Ердоган окончателно се отказа
от вече ненужната за него черупка на демокрацията


Ако перифразирам известната поговорка, не е важно дали котаракът е демократ, а дали и как лови джихадисти. Заради милионното кюрдско малцинство в страната турският президент отдавна действа не много "охотно" в Сирия, където НАТО разчита на кюрдите. Те се оказаха много ефективни срещу ДАЕШ. Налице са вече и автономни територии на кюрдите в Сирия и Иран. Това не е добра новина за Турция.


След преврата Ердоган показа, че може и да "неглижира" участието си в действията срещу "Ислямска държава". Турция не просто е предоставила въздушното си пространство за удари на НАТО срещу режима на Асад, тя подкрепя бунтовниците в Сирия. Последните обаче твърдят, че миналата седмица турците не са се включили ефективно в битката за Алепо (последната ключова крепост на бунтовниците). Макар и временно, затварянето на Инджирлик според експерти е имало висока цена; бойците на "Ислямска държава" са успели да се възползват. Въздушните сили на НАТО изминават разстоянието от Инджирлик до позициите в Сирия за около 15 минути. Поради затварянето на базата, имаше предложение НАТО да използва летища в Залива, но това поставя под въпрос ефективността на действията на авиацията – полетът става вече приблизително 1 час.


Турция е от огромно стратегическо значение за НАТО
Спекулациите, че тя ще бъде "извадена" от организацията са несериозни


В юридически план, не съществува такава процедура. Сценарият с "остракизирането" на Турция, заради действията на режима на Ердоган, ще свърши работа само временно. Ембаргото на Турция от страна на ЕС ще създаде сериозни проблеми на икономиката на южната ни съседка. Но това е палиативна мярка. Колко време могат да си позволят да дадат водещите държави в ЕС и НАТО на непредвидим и уплашен човек, на когото трябва да разчитат да държи фронта срещу "Ислямска държава", както и да му плащат, за да не пропусне милиони бежанци, които да залеят Стария континент?


Трескавото лято на Ердоган ще се окаже мимолетно


Да се върнем към България. Нашата позиция е много деликатна. Ние сме страна член на НАТО и ЕС, но също така съсед на Турция, българската икономика е силно обвързана с тази държава. Няма дори да споменавам възможностите, които има Ердоган да спекулира с бежанската криза. За политическите партии в България, които поддържат тесни контакти с режима на Ердоган, времената са сложни. Ако говорим конкретно за ДОСТ, оттам шумно заявяват своята привързаност към ценностите на НАТО и ЕС, но също така никога не са крили подкрепата, която получават от Ердоган и Анкара. До съдбовния за Турция 15 юли, противоречие между тази двойна лоялност по-скоро нямаше. В сегашната напрегната обстановка, позицията на прокуратурата, която излезе с две коренно различни становища (едното положително за регистрирането на ДОСТ, а това от тази седмица, практически, отрицателно), преглеждайки едни и същи материали в рамките на месец, за мен не е изненада. Възможно е "зад кадър" да са взети предвид съображения свързани с националната сигурност.


Рисковете, свързани с проекта на Местан, силно нараснаха


и трябва отново да бъдат проучени. Пояснявам, че това не означава, че сценариите, които посочих в предишната си публикация по темата в "Дневник" вече не са релевантни. Становището на прокуратурата, естествено "стъпва" върху непълноти в документите и залага на процедурни хватки. Положителен сигнал към ДОСТ е това, че съдебният състав не уважи искането на държавното обвинение за събиране на допълнителни доказателства. Прокуратурата, която отказа при това положение да се ангажира с категорична позиция, обаче посочи, че основания за регистрацията "може и да липсват".


Моята прогноза е, че проблемите пред ДОСТ едва ли ще приключат до края на седмицата – срокът, в който Върховният касационен съд трябва да се произнесе.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  “,,, Това съвсем не означава, че цяла Турция сега питае топли чувства към Ердоган..„ Напротив- точно това означава. Означава също и че турските граждани масово искат превръщането на р. турция в султанат/ халифат, искат си шериата като правна система, не желаят турция да бъде светска държава и масово желаят авторитарното управление на султан ердоган. След като твърдят, че не искали шериата, защо подкрепят ердоган, който иска въвеждането на шериат в турция? Както и да е- докато групи от турски граждани не идват в България като бежанци от гражданска война в турция, този въпрос не ме засяга, макар, че после ще бъде много късно да се разчепква...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  Дали това е била хитра инсценировка на Ердоган, или военните просто са били изиграни, не е толкова важно.
  Важното е, че този провал става още една крачка към отслабването на турската армия - а нито кюрдският, нито сирийският проблем са решени ....???

  [email protected]
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  На Ердоган просто му омръзна да си играе на демокрация и да подписва разни споразумения.Демокрацията на Путин по си му харесва.

 4. 4 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 426 Любопитно
 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  мдаа , рязък завой , остър катарзис и челно се сдобиваме с бивш партньор . и демокрация разбира се . и дост все още не е партия както се пробва да внушава , и вероятно бати вече трудно ще разреши регистрация

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4120 Любопитно

  И какво се получава в България? Местан отцепи про-ердоганско крило от ДПС което би трябвало да се противопостави на про-тутинското на Доган. Сега обаче Ердоган и Путин отново намериха общото в "единоначалието", ерго реално антидемократичните позиции на ДПС у нас се засилиха. Започва да прилича на "клониране на дъщерни фирми", въпросът е, както винаги "Кой печели от това?".

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Неутрално

  Добро обобщение макар не всичко казано да е съвсем точно. Пример: Гюлен намира "пристан" в САЩ през 1999 доста преди 2013, когато Ердоган го взема на мушка и 2011 когато има прехвърчащи искри между тях. Да не говорим, че тогава дори партията на Ердоган не съществува.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 322 Любопитно

  Чест и почитания към автора на статията! Ама тези неща са обсъждани многократно под всяка една новина в Дневник през последните 14-15 дни след неуспешния преврат. Хубава, обемна, многословна статия- анализ, но не носи информация, освен че ни препраща към ДОСТ и намеква, че в лицето на ДОСТ трябва да припознаваме заплаха за националната ни сигурност.

 9. 9 Профил на SETT
  SETT
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#7] от "penetrating":

  Партията на Ердоган съществува от 2001г.

  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%8F_%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0_%D0%B8_%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE_%28%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F%29

  1. “Присъщият порок на капитализма е неравното разпределяне на благата; присъщата добродетел на комунизма е равното поделяне на нищетата.” Сър Уинстън Чърчил
 10. 10 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Великолепен анализ!
  Междувременно ВКС регистрира ДОСТ. Смятам, че тънките игри да се поизтегли чергата изпод Доган ще доведат до ударно ислямизиране на турското и циганското малцинства. Да не забравяме, че мюфтийсквото е плътно зад Местан. Ще берем ядове.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Неутрално

  До коментар [#9] от "SETT":

  Именно, 2 години след напускането на Гюлен

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  До коментар [#10] от "D-r D":

  Да, играта загрубява.

  Panta rhei....
 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3445 Гневно

  дали САЩ са замесени в случилото се на 15 юли.
  ========
  Колко провокаращ и смешен въпрос !
  Сащ укриват Гюлен в момента и така го показват пред целия свят , че са замесени . А Кери дори подхожда цинично към проблема , повтаряйки че са му нужни доказателства.

  Bukalemun
 14. 14 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2328 Весело

  [quote#13:"eti"]А Кери дори подхожда цинично към проблема , повтаряйки че са му нужни доказателства. [/quote]
  Ма разбира са на народния съд никакви такива доказателства не са му нужни щом партията е решила значи така е правилно
  Аа маха на демокрация ще си играят

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 15. 15 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 572 Неутрално
 16. 16 Профил на гинка христова
  гинка христова
  Рейтинг: 217 Неутрално

  българските политици си играят с огъня - много детско поведение

 17. 17 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Вдигнали ли са му мерника САЩ ислямистчето няма да изкара дълго.Имаме класически случай на лидерска партия и ако бъде изкаран от политиката Ердоган не се знае накъде ще тръгне Турция.Хич не са му толкова сигурни позициите.Ердоган овладя армията,полицията и съда ама както е назначил негови хора,така и могат бързо да ги сменят.Ходи да се мазни на Путин,ама там вече в отношенията им винаги ще има напрежение.Кюрдите са срещу него,Ислямска държава също правят атентати.
  Относно ДОСТ -това ще е партия с маргинално значение,защото няма да влезе в парламента.Борят се за един и същ електорат с ДПС.Като турците и помаците намаляха доста заради емиграция.Докато циганите гласуват за този,който им плати повече.А и техните гласове са разпределени между различни партии.

 18. 18 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#13] от "eti":

  Ти пък как разбра,че Гюлен е замесен?Това че Ердоган го твърди,не значи,че е вярно.До края на живота си диктаторчето ще се оглежда като уплашена сърна.Тия военни дето ги изби имат братя,синове,бащи.Рано или късно някой ще му поиска сметка.Още повече част от метежниците са били от албански произход.А за албанците отмъщението е над всичко друго.

 19. 19 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3015 Весело

  Готина снимка!Тоя в средата сега не е ли виден реформатор,седящ редом до Кънев и Кунева?!

 20. 20 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3015 Весело

  До коментар [#13] от "eti":


  [quote#13:"eti"]Колко провокаращ и смешен въпрос !
  Сащ укриват Гюлен в момента и така го показват пред целия свят , че са замесени [/quote]Вчера нямаше ерекция,а днеска имаш запек-дали Гюлен не виновен?!Ставате смешни вече.като нацистите,които обвиняваха за всичко евреите,вие сте си нарочели всеки,който не харесвате за "гюленист" .

 21. 21 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  До коментар [#17] от "mushashi":


  [quote#17:"mushashi"]Ердоган овладя армията,полицията и съда ама както е назначил негови хора,така и могат бързо да ги сменят.[/quote]Те такива най-лесно забиват нож в гърба,след като първо са предали старите генерали,обявени за "гюленисти" .

 22. 22 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  [quote#1:"Логика"]

  “,,, Това съвсем не означава, че цяла Турция сега питае топли чувства към Ердоган..„ Напротив- точно това означава.[/quote]
  Точното определение е "Тези които не питаят топли чувства към Ердоган не смеят дума да кажат за това. Обратното, подмазват се с всичка сила за да си спасят кожата. И това няма да свърши скоро".

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 23. 23 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  MIT-то на. ErdoGONE, са налази ли наоколо.

 24. 24 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  А KGB отдавна е пуснала корени.

 25. 25 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#24] от "Nazlim S":
  ''...А KGB отдавна е пуснала корени.''
  Налага се да ги сечем . Ако искаме да живеем свободни .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 26. 26 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  ВКС доказаха, че са над понятието Закон и ред...

  Форумът е в будна кома...
 27. 27 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5534 Неутрално

  Лоша работа, на всичкото отгоре са ни съседи, пълни с бежанци като тях мюсюлмани... дано не ни засегне много.

 28. 28 Профил на Faihle
  Faihle
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Това беше напълно очаквано.

 29. 29 Профил на ded
  ded
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Този текст ни представи единствено усещанията на автора. Жалко, че освен информация тип "една жена каза" нямаше и малко факти.

 30. 30 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#25] от "Радко": Да ставаме секачи.

  Вече другарите ченгета са в открити води. Заслужават да бъдат съдени за измяна към българския народ. Now!

 31. 31 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#29] от "ded": Един разпилян народ. Факт.

 32. 32 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#30] от "Nazlim S":

  Съгласен . Но имаме ли политици с топки за това дело . Според мен НЕ ! Освен ако мириканците не измислят нещо .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 33. 33 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Весело

  До коментар [#32] от "Радко":

 34. 34 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3372 Неутрално

  До коментар [#13] от "eti":

  Как САЩ го укриват,нали имаше демонстрация пред къщата му в Пенсилвания?!

  klimentm
 35. 35 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#34] от "klimentm": Това демонстрацията пред къщата му, не я считат за нищо. Трябва да бъде бит, пребит, може и да го обезглавят. Само и само ErdoGONE да "докаже", че вече си е намерил scapegoat-a. И да докаже правотата на "преврата", който саморъчно си оркестрира с MIT-то.
  Ако си наблюдавал превратите в БИ, този беше любителски. Където падишаха пожертва синовете на турския народ. Остави народа да се бие и избиват едни други. Видяхме, че тези момчета на по 20 год.възраст имат повече акъл, отколкото варварите на ErdoGONE.

 36. 36 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 403 Неутрално

  "Ако САЩ искаха турския лидер да бъде отстранен обаче превратът нямаше да има толкова аджамийски характер"

  Айде сега, за Залива на Прасетата в Куба, навремето? Хем--"САЩ искаха", хем пълна аматьорска излагация...

 37. 37 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 380 Неутрално

  "опитите за въздействие и влияние на турската държава
  в българската политика са факт"
  Независимо какво става в Турция, апетитите и към нашите територии не престават. Това трябва да им е обица на ухото на нашите политици, а не да ни убеждават, че робство не е имало и че черното е бяло. Признаването и легализирането на още една етническа и антиконституционна партия в България ще бъде пълен скандал и ще доведе нови беди за България.

 38. 38 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1888 Любопитно

  Вместо да се беше впускал в теории на конспирацията, авторът можеше да допълни българската връзка с одиозния Корман Исмаилов, който е автентичен възпитаник на ислямисткия гюленистки университет в Кония, още от времето, когато ердоганистите бяха първи съюзници с днешните превратаджии. А да питаме сега РБ каква връзка има с турските катаклизми май не е удобно. В котловината винаги е така - очи пълни ръце празни.

 39. 39 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Турция държи България от всякъде и може да създаде пълен хаос за няколко часа когато пожелае според интересите си.Това важи който и да е на власт в Анкара.България е страна заложник.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 40. 40 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#39] от "'ΕΡΕΒΟΣ": Ай сиктир! Празна кратуно От носа си надалечко не виждаш. Чешиш се с турците в България и плашиш българите. А с хората на падишаха, си им свалил козирката си. ДВУЛИЧНИК.

 41. 41 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  Върховният касационен съд разреши регистрацията на ДОСТ. Местан веднага обяви - това е доказателство, че България е правова държава. Добре. Сега да каже за руската мина, която настъпи, когато го изгониха от ДПС. Май остана в безтегловност. След ДОСТлука на Ердоган и Путин.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK