Ах, тази съдебна реформа

Ах, тази съдебна реформа

© Надежда Чипева, КапиталС елегантни по японски стъпки напред" – така бих опредилила "довършека" (по председателя на Парламента Цецка Цачева) на съдебната реформа. Нито е започнала, нито е завършена. Няма закон, който да промени с магическа пръчка манталитета на множество хора за 24 часа, за година-две или изобщо за някакъв кратък период от време.


Няма "съвършен закон", чието приложение да не може да бъде извратено от недобросъвестни люде, както няма и толкова "лош закон",


който да препятства интелигентни и високоотговорни хора да намерят възможно най-добрите разрешения. Не вярвам някой да оспори последното. Нито пък това, че е отвратителна комбинация да има едновременно лош закон и лоши хора. Та в този ред на мисли – беше много важно законът да се подобри.
Дали се случи? Мисля, че да. Оттук насетне - много зависи и от нас. Факт е, че, съпоставена с първоначалната амбициозна идея, мащабната съдебна реформа претърпя фиаско още през декември на миналата година, когато бяха бламирани замислените промени в Конституцията. Дори още по-рано – когато всички дружно някак се примириха с идеята за половинчата реформа в съдебната система.


Истина е обаче, че немалка част от дефицитите обективно можеха да се преодолеят с измененията в Закона за съдебната власт. И това се случи. Не точно в очакваната степен, не съвсем напълно, но стана.


Въпреки яростната съпротива, съдийското самоуправление, неразгърнато в пълния му възможен вид, е факт,


към който следва да се отнесем съвсем позитивно. Щял да настъпи хаос (по Четин Казак) и да гръмнат страшно много мини (пак по него). Чудесно! Нека настъпи хаос и нека гърмят мини! Това поне ще е автетично, а не дирижирано от неясни политически субекти с още по-неясни намерения (впрочем, ясни са, ама е дълго за обясняване), които са се вкопчили в управлението на съдебната власт.


Редно е да поясним – не им е работа, нямат право по закон и си е направо престъпно да се домогват в т.нар. "кадруване". Кратка скоба. "Кадруване" е термин, натоварен с изключително негативно значение. Той обозначава порочно, непотиско и абсолютно неприемливо администриране. Но както виждаме, наложил се е като (едва ли не) "легитимен" заради необременената култура на онези, които случват процеса. Този уж незначителен акцент в терминологията всъщност е безкрайно показателен за дълбините на абсурда, в който сме се озовали. Тъкмо той илюстрира съвършената сбърканост на цялата ни ценностна система, която би следвало, ако е припозната от гражданското общество, да е в основата на здравия разум за развитието на правовата държава.


Екипът на Министерството на правосъдието наистина вложи много усилия, за да изработи проектозакона и в кратък срок да го внесе в Парламента. Напълно съзнавам трудностите, пред които са били изправени – от една страна да отчетат реалните проблеми и възможностите за преодоляването им, а от друга – да направят всичко по силите си, за да "прокарат" закона в Народното събрание.


В известен смисъл задача им беше улеснена, защото тъкмо


ние, съдиите, успяхме (някак си) да създадем атмосфера, недопускаща идеята за имитации.


Подпомогнати и от здрави сили на гражданското общество, отбелязвам изрично! В този ред на мисли – настоящият екип имаше преднина пред екс екипа на МП. От друга обаче – ясно е, че и те са в същата отровна среда.


И тъкмо тук ми се струва удачно да спра да коментирам закона. Ще ми се да се фокусирам върху неприкритите политически апетити, за които се сдобихме с официалното признание на част от депутатите, изказали се на на 26 и на 27 юли от парламентарната трибуна.


Много енергия се вложи да се обяснява, че ако общото събрание на съдиите предложи председател, щял да настъпи хаос и щели да се изземат правомощия на кадровика (Висшият съдебен съвет е това). Но не се обясни защо. Щом всеки може сам да се предложи, то какъв е проблемът да бъде предложен от своите колеги? Ами, ясно е. С подобна разпоредба лека-полека (не казвам, че ще стане веднага) съдиите ще наберат смелост не просто да предлагат, но и да отстояват предложения от тях кандидат.Постепенно ще се промени стандартът, по който се правят тези избори, което ще доведе до подобряване на подбора,


а оттам и на процесите в управлението на системата и генерирането на по-пълноценна среда. А когато това се случи, наистина ще "настъпи хаос". Но не в съдебната система. Току-виж политическите предложения се озоват в последния коловоз, където им е мястото. Това ще да е притеснението от съдийското самоуправление. Помня добре изказването на премиера, рефериращо тъкмо към ДПС, че който владеел съдебната система и медиите, владеел всичко.


Вярно е. Принципно вярно е. Но не се случи конкретно доказване на слуховете, че ДПС "кадрува" в съдебната система, нито пък някой се нае да ги проверява и доказва, нали така?! И ако досега имах колебания за възможни преувеличения, то след официалните реакции от депутатската трибуна, те напълно отшумяха.


Ето какво казаха Четин Казак и Йордан Цонев:


Имам подозрението, че се фиксираме нарочно проблемът с тайните общества, за да заслепим народното представителство за реалния проблем. А именно неправомерните влияния на някои не тайни организации, които получават явно финансиране и които оказват влияние върху съдебната власт. И особено някои от тях",
Четин Казак (ДПС)


"Важно е една съсловна магистратска организация, която беше създадена от един олигарх, който не се казва Делян Пеевски. Той има сериозно влияние в тези съсловни организации,които той създаде в онези години. Да не правим реклама на олигарси и групировки", Йордан Цонев (ДПС)


От тези изказвания ясно пролича, че:


Основната цел на искането магистратите да декларират членството си в професионалните организации е да ги виктимизират.


Това след като първо стигматизираха ССБ в НС. Приравниха членството в съсловна организация на членство в масонска. Друг самостоятелен срам. Открито заявиха, че искат да знаят кой къде членува и как се изказва по общи събрания, за да имало "прозрачност" сред политиците. Защо сред политиците? Тях следва ли да ги вълнува кой в какъв съдийски/прокурорски съюз членува и как гласува по въпроси в третата власт, в която политиците не следва да се месят.


Защо се лъже, че е възможно да има конфликт на интереси, ако магистрат членува в професионална организация? Какъв конфликт, с кого и по какъв въпрос?


Вероятно ще потърсим наднационална защита. Защото са важни аргументите на правото. Смисълът на това, което прави съдийската организация, чийто член съм, е да променя средата към по-добро. Независимата от недопустими политически влияния съдебна система е неотменима ценност за гражданите, а не привилегия за магистратите. Дължим на обществото да отстояваме тази ценност. И като съдия ще го правя занапред независимо пред кого трябва да декларирам членството си в професионалната организация.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Защо се лъже, че е възможно да има конфликт на интереси, ако магистрат членува в професионална организация?
  ...
  Кой твърди това ???
  Съдията, който участва в ОС на съдиите от съответния съд, участва на общо основание само защото е съдия, без значение къде членува ... не ли ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3619 Неутрално

  Постепенно ще се промени стандартът, по който се правят тези избори, което ще доведе до подобряване на подбора."Дано не е много постепенно,че на хората им писна.Всъщност,каквито и реформи да има на хартия-не видим ли по затворите - висши магистрати,политици,банкери,военни,полицаи,директори на държавни предприятия,администратори,хора управляващи спорта и въобще всеки които си заслужава мястото в такова заведение,все едно,реформа няма.

 3. 3 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Както казва френския посланник в БГ мафията си има държава. Въобще не съм оптимист за ефекта от новия закон.
  На нас ни трябва съдебен борд от Европа.

 4. 4 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#3] от "foxa5":


  [quote#3:"foxa5"]На нас ни трябва съдебен борд от Европа. [/quote]
  И съдии от Ирландия, след като прочетох в "Дневник" че най-дългият процес там е 74 дни.

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/07/29/2803455_trima_vodeshti_bankeri_v_irlandiia_vliazoha_v_zatvora/

 5. 5 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  нормалните хора искат резултати! А едни други хора повтарят реформи та реформи! Реформите(изключае валутния борд) са довели само до по-лоши неща за мнозинството, и до по-дебели шкембета на олигарсите като Пеевски! Реформи се правят от хора за хора, и като такива те така ги правят,ч е да гледат собствените си и на приближените си интереси! А обществения интерес винаги ие игнориран, прецакан! Защо? Ами защото дори няма кой да го формулира! НЯкакви кресльовци, които за 27 години знаят само няколко думи като приватизация, ликвидация, реформи и "за скрап", не са в състояние да формулират "обществен интерес"! Пък и те всичките са платени от вън, за да налагат чужд модел.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 6. 6 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  Козметичните промени, все пак са промени, но не са реформи.
  Сиреч, "здравите сили" отново победиха здравия разум!
  Кратък, но добър анализ на "реформата" в съдебната система!

 7. 7 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Велислава обяснява че политиците са виновни че магистратите не работят в името на справедливостта? А скъпи съфорумци? Няма да я чета, щото си зная стоката

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 8. 8 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  Закон, неприет от народа, не е закон - Жан Жак Русо
  Законите се пишат за робове - Христо Ботев
  Закон е врата у полета; за кокошка няма прошка, за кон няма закон - народни мъдрости

  За какво да говорим повече!


  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3809 Любопитно

  Защо Цацаров има все още власт и над съдиите?
  Защо не създадоха позицията заместник-главен прокурор, който да е независим от главния прокурор и който да се занимава с корупцията по високите етажи?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  [quote#7:"oporna_to4ka"]Велислава обяснява че политиците са виновни че магистратите не работят в името на справедливостта? А скъпи съфорумци?[/quote]
  Какво не ти е ясно?
  Политиците създават законите, по които работят магистратите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 11. 11 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  ""С елегантни по японски стъпки напред" – така бих опредилила "довършека" (по председателя на Парламента Цецка Цачева) на съдебната реформа."

  Въобще не мисля, че се осъществява някаква реформа

 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3809 Неутрално


  Как да отчетем успеха от буквите в закона, но да убием духа с един удар

  http://www.mediapool.bg/kak-da-otchetem-uspeha-ot-bukvite-v-zakona-no-da-ubiem-duha-s-edin-udar-news252225.html

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  [quote#11:"daam"]Въобще не мисля, че се осъществява някаква реформа[/quote]
  Отрязаха същината, но взеха думата и с нея като с пряпорец в ръка по стар обичай замазаха положението.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3063 Неутрално

  Това не е реформа. Имитация е! Не се заблуждавайте , че впиянчените ченгета ,които си играят на рицари увити в чаршафи ще разрешат да има реформа. Лустрация и по-малко Магнаурци и УБИТ-аци ж съд.система.

 15. 15 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Според мен всички реформи в момента са псевдо реформи и само замазват нещата!
  Ако така се продължава,след няколко месеца ще трябва да се направят нови реформи от чисти хора!

 16. 16 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2046 Весело

  Малий! Магистрат Весислава е написала изключително "балансиран" текст! Къде е Петя! Петя не види ли! Предателство!

  Макар да беше излишно авторката да критикува термина "кадруване", но с охота да причислява себе си към клишето "здрави сили". Както и да е, няма да връзваме кусур на начинаещото перо. Само ще добавим, че съсловна организация на "независими" съдии на политически митинг е оксиморон и по тази причина членове на Съюза на зъболекарите например, не се декларират.

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Неутрално

  Коментарът на съдия Иванова е чудесен! Насочен е към ясни адресати. Поставя акцентите логично.
  Проблемът обаче ще остане докато "кадруването" остане. Защото каквито и отлични текстове да се приемат, тях ги прилага посочения магистрат. А в момента много са малко независимите магистрати, които са личности, способни да устояват на натиска отвън, да съдят по съвест и да защитят убедено мнението си.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  "Независимата от недопустими политически влияния съдебна система е неотменима ценност за гражданите, а не привилегия за магистратите."
  И особено за политиците, които смятат, че който владее съдебната система и медиите, владее всичко. И май наистина е така.

 19. 19 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Сагата с т.нар. съдебна реформа е твърде показателна за обществото ни, за зрелостта му, и за същността на т.нар. демокрация днес у нас.
  Ангажираните със съдебната власт и юристите изобщо у нас гледат на и осъществяват функциите си преди всичко с оглед на своите съсловни интереси. Няколко пресни примера:

  - наскоро в правната комисия на НС единодушно (от представителите на всички партии, които в тази комисия са, естествено, юристи) бяха гласувани скандални предложения за задължително разширяване на обхвата на адвокатските "услуги";

  - предложението за новия бюджет на съдебната власт у нас предвижда увеличение до почти 600 млн;

  - стартовата заплата на младши съдия е 1 700 лв.

  Съпоставени с "грандиозните успехи" на съдебната ни система, тези факти и претенции са не просто дразнещи. Те са свидетелство, че у нас всъщност демокрация няма.
  Демокрация има там, където господства законът, а не хората на закона.

 20. 20 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#5:"Крадолюб ДемоКРАДов"]А едни други хора повтарят реформи та реформи! [/quote]
  Аха, реформа е мръсна дума изричана от лоши хора.
  Друго си е стабилността. Тя е най-ценна и важна.

 21. 21 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Нали всички съдии досега са одобрени и назначени от същите тези "Кадровици". А сега ще си върнат услугата, ще предложат пак същите кадровици или други лица, но пак техни хора. Няма просто така да си дадат бизнеса с нагласени дела и техните приближени адвокатски кантори с големи хонорари и винаги печелищи дела, просто защото са "много умни, а не свързани със корумпираните съдии и покровителствани от кадровиците".
  Без персонална чистка се въртим в същия кръг със същите тези хора, от които какво ли да очакваме някакво прераждане или готовност да си изоснавят бизнеса и да тръгнат по правия път.

 22. 22 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 620 Разстроено

  Хитрец е нашият Премиер.
  Всеки път щом реформата в дадено Министерство не иска да се случи (и ако евентуално Министърът сам подаде оставка, демонстративно или не),
  Борисов назначава някоя дама начело,
  да умилостивява обезвереното население
  и да оправя бакиите (= здраво работене)!
  Много дами станаха начело на Министрствата.
  Не че имам нещо против тях, напротив!
  Г-н Борисов,
  ...Време е за жена Премиер на Р. България!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 23. 23 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  В момента в ръцете са ни техните кандидат- президенти. Така че като не ни харесва съдебната реформа, има на кой да си го върнем.

 24. 24 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  В момента в ръцете са ни техните кандидат- президенти. Така че има на кой да си го върнем.

 25. 25 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3359 Неутрално

  Стига сте говорили за някаква си реформа, това е някаква хамелионщина която кой знае защо наричат реформа!
  Такава е невъзможна вече в България освен ако нещо наистина необичайно не се случи!

  klimentm
 26. 26 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3359 Весело

  До коментар [#22] от "Хитрата сврака - с двата крака!":

  Нали имахме Ренета Инджова, Поразяващата ръка?!

  klimentm
 27. 27 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2568 Весело

  До коментар [#22] от "Хитрата сврака - с двата крака!":

  " Време е за жена Премиер на Р. България "


  Хм ... Бокова при всички случай губи в надпреварата за ООН и понеже няма да се кандидатира за президент, бихме могли да я цаним за премиер ... или предпочиташ Маяма ... ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 28. 28 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Сравнително слаба статия, която разглежда направените промени в областта на правосъдието от гледна точка на интересите на съдиите, а не от гледна точка на интересите на обществото (народа) и на държавата, както би трябвало да бъде. И тази особеност на статията, че е написана от СЪДИЯ, а не от ГРАЖДАНИН, я прави неадекватна. Защото законите се създават за всички граждани, а не само за съдиите или само за политиците.

  Имаше ли реална съдебна реформа? Зависи какво същностно съдържание се влага в този термин. Според мен имаше поправки, които при добро желание могат да се набедят, че са реформа, но тяхното влияние върху работата на съдебната система е не особено голямо.

  По-добре ли щяха да бъдат нещата, ако бяха реализирани проектите на НПО-активиста Христо Иванов? Разбира се, че не. Дори вероятно щяха да се влошат. Защото законите на една законова система, независимо коя област от обществената реалност регламентират, носят, и за добро, и за лошо, изцяло особеностите на политическата система, която ги е създала. И тъй като ХИ защитава тази система такава, каквато тя е сега, с упор на точно тези нейни особености, които съвременните политически процеси и събития посочват като негативни, неговите реформи по-скоро биха увеличили, а не биха намалили неадекватността на нашата законова система.

  Има ли сега в България политическа сила (партия; коалиция), която би могла да извърши реална РАДИКАЛНА (защото ако не е радикална, реформата на практика не е реформа, а се свежда до козметични промени, които могат да подобрят нещата в реформираната област, но не и да ги реформират)? Едва ли! Макар най-близо до това да са ГЕРБ и патриотите (без Атака).

  От около 2008 година неолибералната политико-икономическа управленческа система е в криза. Обща криза, която в началото изглеждаше само финансово-икономическа. Тя е предизвикана от факта, че тази система води до възникването на процес на разширяване и задълбочаване на пропастта между бедни (хора; социални групи; държави) и богати (хора; социални групи; държави). Това задълбочава и изостря противоречията между елитите и техните народи, между които вече е започнала политическа битка, чийто най-видими прояви са бързия просперитет на националистическите партии, резултатът от референдума в Англия и неочакваните успехи на Сандърс и особено на Тръмп в САЩ, които бяха взели предвид това състояние на нещата и застанаха, поне вербално, на страната на народа на САЩ срещу неговия неолиберален елит.

  Е, ако една реформа на част от законите на една държава не вземе предвид това развитие пна нещата и процесите, проведената реформа няма как да е едновременно и ефективна, и полезна за съответната държава и за нейния народ.

 29. 29 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  [quote#16:"Lemmy"]Малий! Магистрат Весислава е написала изключително "балансиран" текст! Къде е Петя! Петя не види ли! Предателство![/quote]
  ++++++++++++++++++++++++

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 30. 30 Профил на marinyotov
  marinyotov
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#7] от "oporna_to4ka":

  Яж минуси подлого

 31. 31 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#2:"chicago514"]Дано не е много постепенно,че на хората им писна.[/quote]
  Ами много лесно им писва на хората. И като им писне не ходят да гласуват, твърдят, че всички били маскари и не участват в опитите да се подобри нещо. Все чакат някой друг да им свърши работата. И това е силата на пеевци и борисовци.
  Ако не бяха се надигнали хората и тези миниреформи нямаше да се случат. Ако спрат да се надигат и тези миниреформи ще бъдат върнати назад. Толкова е просто.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK