По-лошо от ново средновековие

Плакат на историческия епичен екшън "Фетих 1453", разказващ за превземането на Константинопол от османските войски в средата на ХV век, 2012 г.

© Associated Press

Плакат на историческия епичен екшън "Фетих 1453", разказващ за превземането на Константинопол от османските войски в средата на ХV век, 2012 г.През 2005 година – далеч преди ДАЕШ, световната финансова криза или дори Тръмп – публикувах статия, в която твърдях следното:


Големите спорове на деня стават прости и очевидни, ако се разбере фонът, на който се развиват. Към днешна дата този фон е една сянка – сянката на надвисналото над света Ново Средновековие.
Под Средновековие тук се има предвид ситуация, в която властта нарежда на всеки отделен индивид какъв е, в какво да вярва и в какво да не вярва, какво да прави и какво да не прави.
Обществата са доказали своята наклонност да хлътват в подобни състояния тогава, когато са уплашени от някаква много голяма промяна. Стреснати от необходимостта да вземат решения в един непознат свят, хората смъкват своята индивидуалност – вкл. съвестта, разума и свободата си – и ги дават на някой, който да им казва, какво трябва да се прави.


Тогава, преди 11 години, това беше буря, очертаваща се на хоризонта. Днес тази буря вече ни лашка с първите си пориви; и ни шиба през лицата с първите изблици на пороя, който носи.
Светликът на разума свети все по-слабо;


и мракът на средновековието е на една ръка разстояние


Как се стигна дотук? Има два вида отговори: исторически и политически.


От историческа гледна точка, отговорът е – стигна се дотук, както винаги се е стигало. Всеки път, когато достатъчно количество хора се уплашат, че не могат да се ориентират в един бурно променящ се свят – че средствата, с които са свикнали, не дават резултат; а нови средства трудно се научават – те търсят прости колективни идентичности с ясни правила, в които да се гмурнат. Да се скрият в мравуняка, на завет от ветровете, които брулят навън.


Първия си сблъсък с модернизацията не издържаха руснаците, италианците, германците, австрийците, испанците, португалците, поляците, българите, румънците, унгарците. Италианците се гмурнаха във фашизма, чиято идея беше – "всичко е държава, нищо извън държавата". Руснаците се гмурнаха в болшевизма, чиято идея беше – "всички да станат пролетарии, никой да не остане не-пролетарий". Германците се гмурнаха в нацизма, чиято идея беше – "нищо извън арийците, всичко за арийците". Испанците и португалците се опитаха да замразят времето с помощта на диктатурите на Франко и Салазар. Поляците се подредиха зад Пилсудски, австрийците с радост приеха поглъщането си от Хитлер, румънците маршируваха след Антонеску, унгарците козируваха на Хорти, а българите с облекчение приеха ликвидирането на партиите през 1934 година.


За ислямистите този момент настъпи половин век по-късно. Пред ужаса да останеш сам в твоите решения и да носиш отговорност за последствията им, избраха да се гмурнат в мравуняка на единството във вярата, а сетне – да обявят война на онези, които не искат да живеят в мравуняци.


Когато трябваше, англичаните и американците издържаха – и спасиха света от горепосочените явления с победите си във Втората световна война и в Студената война. Издържа и Турция, защото беше отговорила на натиска на модернизацията с изпреварващ скок напред, посредством Кемалистката революция, създала светска, модерна, републиканска Турция.


Днес обаче Турция поддава. Издържала на натиска на модернизацията – дори превърнала се, за кратко, в истински модерна европейска държава (каквато България още не е), Турция се спъна в глобализацията, в този нов процес на разбъркване на света, който е днешният еквивалент на едновремешната модернизация. И днес Турция стремително бяга от основните постулати на модерното време – равенство, уважение към другия ("толерантност"), свобода на индивида и на неговите вярвания, свобода на словото, върховенство на закона, неутралност на институциите, разделение на властите, отделяне на духовната от светската власт и приоритет на индивида над държавата.


Преди Турция, този завой – за четвърти (!) път след Иван Грозни, Петър Велики и Ленин – вече беше взет от руснаците, разтворили се оргиастично в Путин и с радост преследващи всеки различен. Унгарците, поляците и словаците в момента пробват, дали такъв завой – към мравуняка, в който всички са еднакви, всеки си има началник, а който е различен е изяждан – ще им хареса.


В някаква степен това изкушение е разбираемо. Как да се ориентира човек в цялата тази сложна мрежа от институции, разделени власти, закони, правила, права на всеки за всичко; а за капак накрая да ти кажат: "Дадени са ти всички възможности – оправяй се с живота си сам"? Много по-лесно е всичко това да го няма и всички да сме еднакви под върховенството на някой мъдър вожд – "Един народ, една вяра, един фюрер!"


Сложнотията на либералната демокрация


е и обяснението, защо нейните (наложени отвън) институции така и не се задействаха в Близкия изток. Никой не разбра, що е то либерална демокрация, камо ли – да застане зад нея и да я отстоява. И тръгнаха по лесния път: да вземем всичко за "нашите" и да натикаме "не-нашите" в миша дупка.


Историците са свикнали, че подобни лудости винаги са се натъквали на отпор в Англия и Америка; и че оттам е тръгвала контраатаката на цивилизацията. Този път нещата не изглеждат така. Англичаните последваха шайка откровени мошеници, които ги изкараха от ЕС и веднага се скриха. Американците са на път да изберат за президент световноизвестен измамник. В тези случаи историческото обяснение не работи. Тези хора не търсят да заместят с мравуняк нито модерността, нито глобализацията; те са ги измислили. Нужно е да включим политическото обяснение.


А политическото обяснение е следното. Гражданите и на двете страни излязоха от модернизацията с твърдото убеждение, че притежават страните си – че контролират, какво става в собствения им дом; че в този дом намират признание, спокойствие, сигурност и благополучие.


Днес това убеждение е разклатено. Чувството за контрол, принадлежност и признание е подкопано от факта, че все повече решения, пряко рефлектиращи върху гражданите, не се вземат в техния дом, а – някъде другаде. И че онези, които вземат решенията, не само не са под контрол (бидейки някъде другаде), но дори не се знае, какви са им намеренията. Или дори – кои са.


Чувството на увереност и сигурност е заменено с тревога и страх – кой какво ще ни причини утре? Това пък води до разбираемото искане – искаме си домовете обратно.


За американците, загубата на контрол се олицетворява от откъсването на "единия процент" от обикновените хора, от безконтролната и хищна алчност на финансовия сектор, от самозатварянето на политическия елит в собствения си кръг, както и от отвързаните от националните корени корпорации, които изнасят производствата си към страни с по-ниски заплати и крият данъци в офшорки. Къде отидоха, питат американците, народните политици, президентите-фермери като Вашингтон, Джеферсън и Линкълн – които бяха постоянно сред народа и предпочитаха да вечерят пържола във фермерска къща пред черния хайвер в лъскав холивудски ресторант?


Тези недоволства съществуват и при англичаните, но са подсилени от още един източник на безпокойство, че контролът е загубен, че е отишъл другаде. Това е членството в един Европейски съюз, който доскоро откровено обещаваше неща, които англичаните чуват като заплаха – единна валута, единна данъчна и парична политика, единна европейска държава и накрая, единна европейска нация.


Откъде накъде, би възкликнала Маргарет Тачър, ще поверявам съдбата на моята финансова система на германски банкери, които на два пъти допускаха хиперинфлация – нещо напълно непознато при англичаните? Или (както тя наистина възкликва по повод хармонизирането на законодателството) – откъде накъде на демокрация ще ме учат италианци и германци, които ние набихме във войната, защитавайки именно демокрацията именно от тях?


Тук има и по-дълбок, при англичаните, исторически спомен: всеки път, когато "на Континента" се е появявала власт, съсредоточена в едни ръце, тя е пораждала лудост. И всеки път именно Англия е спасявала Европа от тази нейна лудост. Как, при това положение, Англия да стане част от европейска свръхдържава – да се разтвори в съсредоточена на едно място европейска власт? Ако тази власт отново полудее, а Англия е част от нея – кой ще спасява Европа?


И американските, и английските тревоги са легитимни от гледна точка на либералната демокрация; и следователно, би следвало да намерят легитимен отговор със средствата на либералната демокрация – дискусия, а после избор. Точно тук обаче – в търсенето на отговорите, а не във формулирането на въпросите – виждаме пропукването на либералната демокрация.


Американският елит отказа да проведе с народа си разговора по темата за "единия процент". Европейският елит отказа да обсъжда сериозно, т.е. без подигравки и осъждания, английските недоволства – макар тези недоволства да са налице, в различна степен, във всички европейски държави, вкл. във Франция (която отхвърли с референдум "Европейската конституция", отваряща вратата към единна европейска държава); както и в Германия, на чиито граждани отдавна им писна да плащат сметката само заради лошото поведение на техните дядовци по време на войната.


И тук се отвори онази цепнатина между хората и елитите


от която изпълзяха Тръмповци, Фаражовци, Орбановци и подобни обитатели на мрака. Тяхната поява е драматичен провал на демократичното лидерство. Както пише Кисинджър в последната си книга World Order:
"Във всяка епоха, човечеството произвежда демонични индивиди и изкусителни идеи за потисничество. Задачата на държавниците е да предотврати техния успех..."


Щом успяват Тръмповци и Фаражовци, значи там, където трябва да има държавници, има вакуум. С какво рискува да се запълни той?


Накратко: с хора, сменили дисциплината на разума с безпредела на яростта. Яростта е онова, което направи от Путин, аятолах Хомейни, Тръмп и Фараж политически лидери. Тя дреме във всеки човек, но в продължение на столетията европейската култура е изработила разбирането, че показването на ярост е осъдително, защото води до загуба на разума и оттук – до заместване на онези ограничения, които гарантират мирно решение на споровете, с онази безбрежност на силата, която гарантира, че всеки спор води до насилие. В тази ярост потъват всякакви факти и истини; затова нито Путин, нито Тръмп, нито Фараж се впечатляват, когато някой ги изобличи в лъжа. Не е важно, дали е лъжа или истина – важно е да обслужва моята и на моите привърженици ярост.


Отново Кисинджър, напоследък станал мъдър като библейски пророк (не винаги е бил такъв):
"От ренесанса насам, Западът е дълбоко отдаден на схващането, че реалният свят е външен на наблюдателя, че знанието се състои от това, да записваш и класифицираш данни – колкото по-точно, толкова по-добре... В другите големи цивилизации, реалността е била схващана като вътрешна на наблюдателя; и е обусловена от неговите психологическите, философски или религиозни убеждения."


Щеше да е добре да се задава ново средновековие


Но вече изглежда, че – ако не отстоим либералната демокрация – се задава нещо по-лошо: превръщането на европейската цивилизация в онази имитация на халифат, която днес гледаме в Русия или (в начална фаза) в Турция. Имайки предвид обаче, какви демони изскачат в Европа веднъж, щом дигите на разума поддадат – може да стигнем и до онова, което имат като цивилизация в ДАЕШ. Само че при нас яростта ще има на разположение атомни бомби.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (162)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 551 Неутрално

  разтворили се оргиастично в Путин ..

  Мъкаааа.

 3. 3 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 551 Неутрално

  За американците, загубата на контрол се олицетворява от откъсването на "единия процент" от обикновените хора, от безконтролната и хищна алчност на финансовия сектор, от самозатварянето на политическия елит в собствения си кръг, както и от отвързаните от националните корени корпорации, които изнасят производствата си към страни с по-ниски заплати и крият данъци в офшорки.

  Мамка им империалистическа. Браво Дайнов, так держат, громи този гнусен капитализъм. Тази статия сигурно с др. Серж заедно сте я писали.

 4. 4 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2149 Неутрално

  Да слагаш като врагове на либерализма в един кюп Путин, сложен до Тръмп, Фараж и Хомейни (без разлика) можем да отдадем на силни субстанции плюс тежък болшевишки синдром по наследство.

  Но да не видиш колко много страда именно либералната демокрация по линията Меркел-Оланд-Юнкер и задокеанския Обонго вече граничи с безумие.

  До скоро Дайната беше развеселяващ все пак. Напоследък става параноичен и тегав за четене.

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  Няма нито прости отговори,нито прости решения в момента за развитието на света,дано не се стига до световна война.След края на такава война,ако останат оцелели ще градят живота нов.

 6. 6 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Светликът на разума свети все по-слабо;
  и мракът на средновековието е на една ръка разстояние.
  властта нарежда на всеки отделен индивид какъв е, в какво да вярва и в какво да не вярва."

  Според мен най-голяма вина имат медиите. Вместо да защищават свободата, те се надпреварваха да прокламират верските мераци на сбирщина, неуки управляващи. То но бяха чудеса, не бяха освещавания на реализирани европроекти, не бяха строежи на храмове, поливане и галене на глави, целуване на нечистоплътни попски ръце, замяна на портретите на Левски и Ботев с икони, звучене на "Многая лета" вместо на Химна и какво ли още не.
  Не щеш ли - средновековие и все по тъпо и безперспективно българско общество, по-религиозно, по-зависимо и по зло.

 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Дайнов, Дайнов,

  личи си, че село Миндя не е в Балкана, където се раждат хора!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  В тази ярост потъват всякакви факти и истини; затова нито Путин, нито Тръмп, нито Фараж се впечатляват, когато някой ги изобличи в лъжа. Не е важно, дали е лъжа или истина – важно е да обслужва моята и на моите привърженици ярост.
  +++

  Никола Йорданов
 9. 9 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Каквото и лошо да става в Турция, за тях това си е добре, защото значи СТАБИЛНОСТ, от тая, коятоинвиститурити я искат! А не от тая, нашата, стабилност на дъното, стабилност на корупцията, стабилност на застоя! Демокрацията,з а разлика от тоталитаризЪма, така добре познат на преподавателя от АОНСУ-Дайнов, е много по-уязвима от нестабилност. Ние 27 години живеем в едно китайско проклятие-да живееш е "интересни" времена". Мине ли едно общество на тоталитаризъм, пък бил той и ислямски, нещата се поставят на здрава основа! Основа, при която хора като Дайнов четат лекции от АОНСУ и поучават обществото.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  Статията е една платформа за разсъждения.
  Тя не дава общ отговор. Всеки да си намери своя отговор.

  подпис
 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  Някой са недоволни от поставянето на различни политици в обща категория. Нека не го свързваме с емоции. За да се разбере светът е необходимо абстрактно да класифицираме отделните обекти. В науката за разпознаване на образи този процес се нарича клъстеризация. Следователно няма нищо драматично по някаква група качества да събереш в един клъстер привидно различни политици.

  подпис
 12. 12 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Нито американците са "на път" да изберат Тръмп, нито англичаните - Фараж, нито даже турците ще търпят дълго ердо.
  Даже рашките, които "обикнаха" вова /щото няколко години им даваше долари, все пак / ще го търпят дълго ... к'во всъщност иска гената ?
  Няма да го питам дали пък не "предлага" нещо ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 13. 13 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  Този път консумацията е била много разнородна. Как не разбрах досега, че в основата на всичко са Иван Грозни, Петър Велики, Ленин и Ердоган.

 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  Само като намираме общото и различното между политиците и между различните политически течения можем да опознаваме света. Гледайте на политиките например както лекарите гледат на заболяванията или както биолозите гледат на видовете - намиране на общото и различното.

  подпис
 15. 15 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  Аз препоръчвам да прочетем написаното от Захари Стоянов. Той не е учен и въпреки това е направил удивително прецизни анализи на турските и българските общества и нрави. Аз до днес не съм толкова впечатлен от нито един друг български политик както от Захари Стоянов.

  подпис
 16. 16 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Любителите на мравуняци не харесват подобни разсъждения и не искат да ги коментират,но могат да оплюят автора.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 17. 17 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  До коментар [#13] от "Мърмор":
  "Как не разбрах досега, че в основата на всичко са Иван Грозни, Петър Велики, Ленин и Ердоган."

  Посочените не са никаква основа, но са образци, примери и от тях по-лесно разбираме останалите. Вълкът и лисицата са от семейство кучета. За да разберем семейството можем да даваме за пример което и да е от тях само за улеснение, а не за да ги възвеличаем. За да разберем политиката трябва да се абстрахираме от своите чувства.

  подпис
 18. 18 Профил на Дъската ми хлопа
  Дъската ми хлопа
  Рейтинг: 272 Любопитно

  "Когато трябваше, англичаните и американците издържаха – и спасиха света от горепосочените явления с победите си във Втората световна война"
  А! Пък аз мислех, че и Русия (СССР) има дял в тая малка далавера...

 19. 19 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#16:"Майндърбайндър"]не искат да ги коментират,но могат да оплюят автора[/quote]1. Източика на информация
  е много по-важен от самата информация.
  2. Но когато става въпрос за "анализ" - източникът е Единствено важен !
  3. Не може да се навеждаш ни'зко на Станишев и да се правиш на Десен ДСБ-ерастки Анализатор.
  4. Яв за драгалефците всичко това е сложно за асимилиране и е нормално Станишеф да ти седи отзад > докато си се навел ни'зко .....


  назидателно подигравателно

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 20. 20 Профил на Longanlon
  Longanlon
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Добра, обмислена статия, макар да прекалява с епитетите спрямо тия, които не харесва.

  Но има една голяма разлика на всички изброени и Фараж и тя е, че той не се стреми да подчини държавата и народа, не се стреми към властта. Могат да се кажат много неща за това дали е популист и дали излизането на Великобритания от ЕС е основано или не, но факт е, че Фараж сам се отказа от властта в момент, когато имаше огромна политическа инерция - нещо, което никой не си е представял политик да направи.

  http://kaka-cuuka.com
 21. 21 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Англичаните и американците победили във ІІ- та световна война (руснаците и хал хабер си нямат от това?); руснаците се "гмурнали в болшевизма"; немските нацисти искали всичко за германците... Затова Германия не им стигна, а заедно с италианците, унгарците, румънците и словаците нападнаха вероломно Съветска Русия. Глупости на търкалета. Странни мисли в мозъка на странен човек.

 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4240 Любопитно

  "Когато трябваше, англичаните и американците издържаха – и спасиха света от горепосочените явления с победите си във Втората световна война и в Студената война."

  Само англичаните и американците ли спасиха света през ВСВ от нацистко-фашистката-имериалистическа чума на Германия, Италия и Япония!? Защо автора забравя огромата роля на Китай и СССР в смазването на злото по време на ВСВ!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Зна4и, от целия този предълъг пасквил става ясно, 4е вси4ки - руснаци, англи4ани, унгарци, поляци, американци и др. са тъпи мравки, крие6ти се удобно в мравуняка, само Женята е мъдър и е прозрял вси4ко.
  Само не разбрах, как хем обвинява хората, 4е не искат сами да вземат ре6ения, хем е недоволен когато сами ре6ат не6то - справка Брекзит?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4240 Весело

  "Англичаните последваха шайка откровени мошеници, които ги изкараха от ЕС и веднага се скриха."

  Че са мошеници е вярно, но Борис не се скри, в момента е външен министър на УК.

  "Американците са на път да изберат за президент световноизвестен измамник."

  Хахаха... това е напълно вярно, но все пак едва ли ще се стигне до там, янките са тъпи, но чак толкова тъпи да изберат Тръмпчо за президент не ми се вярва.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4240 Весело

  "Тук има и по-дълбок, при англичаните, исторически спомен: всеки път, когато "на Континента" се е появявала власт, съсредоточена в едни ръце, тя е пораждала лудост. И всеки път именно Англия е спасявала Европа от тази нейна лудост. Как, при това положение, Англия да стане част от европейска свръхдържава – да се разтвори в съсредоточена на едно място европейска власт? Ако тази власт отново полудее, а Англия е част от нея – кой ще спасява Европа?"

  Хайде, хайде... явно авторът е пробритански настроен, обаче тук с величаенето на УК малко премина границите на нормалното хвалене.

  "Но вече изглежда, че – ако не отстоим либералната демокрация – се задава нещо по-лошо: превръщането на европейската цивилизация в онази имитация на халифат, която днес гледаме в Русия или (в начална фаза) в Турция."

  Много апокалиптична прогноза накрая.... споко Евгений, чак до там едва ли ще се стигне.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4240 Весело

  До коментар [#6] от "ruby":

  Хахаха.... е, как ли пък не г-жо Руби. Вас все религията ви е виновна, гледам, че за сегашните световни проблеми, пък и български също пак религията и Християнството ви е виновно. Този ваш атеизъм ви пречи да мислите реално и обективно.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#25] от "Иво":

  Забелязваш ли, че не си написал нито един контра-аргумент на тезата на Дайнов? Историята показва, че това е точно така - Наполеон, Кайзера, Хитлер. Великобритания винаги е поддържала баланса на силите на континента, минавайки в единия или другия лагер, така че никоя от европейските сили да не натрупа толкова мощ, че да стане водеща.

 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3521 Неутрално

  Турция се спъна в глобализацията, в този нов процес на разбъркване на света, който е днешният еквивалент на едновремешната модернизация.
  ============
  Да се спънеш в глобализацията е невъзможно , гн. Дайнов . Какво е тя ? Да не е някакво стъпало или летва ?
  Глобализацията е блато в което се влиза лесно , но да излезеш е почти невъзможно. Миналия месец Англия едва се измъкна от там . А Турция е обвинявана системно , че не се присъединява , ........влизайки в блатото.

  Bukalemun
 29. 29 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#22] от "Иво":

  Да си чувал нещо за ленд-лийза? Примерно, че катюшите са били качени на камиони Студебейкър, а едва всеки 3-и локомотив е бил съветско производство?

 30. 30 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#19] от "barcelonski":

  Интересно - ти се вписваш едно към едно в профила на средния гласоподавател, за когото фактите и анализите са на второ място, а на първо са емоциите и величаенето на силния на деня. Такива като теб са гласували за Хитлер и са ставали комисари.

 31. 31 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Написаното е исзмукано. Реалността си има обективни закони, като например социалните - "общество" не може да бъде съставено само от "различни", хора без нищо общо помежду си в "общ"еството.

  В този смисъл, демонизираният процес, наречен от автора с мравуняшки епитети, всъщност е съзидателен по отношение на обществото. Колко по-хубаво, ако обществото, мравунякът, е от интелигентни хора! Но, впрочем, самите мравуняци са свръх-сложни структури, мравките спазват строга йерархия и въобще - те определено са по-ефективни от нас в (политическата) си система. Свръх-индивидуализацията на която ставаме свидетели е лукс, но ако е изкаран в крайност води до разпад. До дезинтеграция.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 32. 32 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 997 Неутрално

  [quote#19:"barcelonski"]източникът е Единствено важен ! [/quote]

  Тъпо дори за коментиране.
  настроение-пренебрежително

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 33. 33 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Абе хора, някой ще направи ли коментар по същество или ще се занимаваме със Миндя и снимка със Станишев?

 34. 34 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#26] от "Иво":

  Господин Иво. Въпреки, че все още има българи, които ползват църквата за ритуали, се налага да ви кажа: вярващите в България са нищожна група (въпреки че, за разлика от останалите, много гласовита), масово вашата институция предизвиква погнуса, а пипалата ви в училищата - гняв. Колкото и да се напъвате, възприемането от българските граждани на европейско самосъзнание е необратим процес. Нещо повече, ако не се случи с бързи темпове, може държавата да бъде изправена пред анархия, по подобие на някой наши съседи. И накрая, господин Иво, вярващите не може да бъде ефективно образовани. За нищо не стават. Ти не си много умен, но ми се струва, че си хитряга. Проумей поне, че с вашата институция България е за никъде. Малкото овце могат да ви послужат за да вдигате "пушилка", но не могат да ви хранят - нито вас, да не говорим за обществото.

 35. 35 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#34:"ruby"]Иво, вярващите не може да бъде ефективно образовани.[/quote]
  Вярващите не могат да бъдат ефективно образовани.

 36. 36 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Брилянтен!

  "Я з москалями не балакаю!"
 37. 37 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#26] от "Иво":

  Религията, господин Иво, не е в състояние да реши нито един проблем. Нито социален, нито човешки, нито здравен, нито финансов. Нула резултат.
  Винаги ми е било чудно защо някой туземци не могат да схванат една елементарна истина. Че патриот е не този, който развява кръста и хвали бога или по цял ден разнася знамето и обявява другите за безродници, а този, който от сутрин до вечер създава блага (бачка).
  В този смисъл, господин Иво, вашата институция е представена от чисти консуматори (не работи, а яде). Мога да използвам и много по-крещяща дума. Ще си я спестя от уважение към Дневник.

 38. 38 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#22:"Иво"]Само англичаните и американците ли спасиха света през ВСВ от нацистко-фашистката-имериалистическа чума[/quote]

  Иво,

  Рашките Мутри Разпалиха ВСВ
  с Договора за Раделяне на Полша !!!

  Какво има за хвалене ....
  или паметници да им строим за това .... ??!?

  недоумяващо

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 39. 39 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 666 Неутрално

  „Който има очи - да види. Който има уши да слуша...“
  ... това е коментара на статията!
  Другото е заравяне в мравуняка!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 40. 40 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#30:"peaspiring"]фактите и анализите са на второ място[/quote]

  Да ти помогна да разбереш, колега но с друг словоред.

  Когато не е ясен източникът на инфото
  Когато е откъслечно инфото
  Когато се пропуска точно определено инфо

  => "фактите" вече не са факти
  а са компилации, догатки и фантазии
  а целите са всичко друго но не и "Анализ" !


  добронамерено поучително

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1485 Весело

  “Сложнотията на либералната демокрация е и обяснението, защо нейните (наложени отвън) институции така и не се задействаха в Близкия изток. Никой не разбра, що е то либерална демокрация, камо ли – да застане зад нея и да я отстоява.”  Машала бре Дайнов...

  I Want To Believe
 43. 43 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 388 Гневно

  Самото заглавие, съдържащо шаблона "тъмно средновековие" (особено за човек, познаващ българското) е показател за невежество, духовна нищета и материализъм, дълбоко вкоренен в личността!

 44. 44 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Е, по-добре ядрена война отколкото зомби апокалипсис. ©

  Апокалипсисът апокалиптичен
 45. 45 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 393 Неутрално

  [quote#31:"conservamus"]Написаното е исзмукано. Реалността си има обективни закони, като например социалните - "общество" не може да бъде съставено само от "различни", хора без нищо общо помежду си в "общ"еството.

  В този смисъл, демонизираният процес, наречен от автора с мравуняшки епитети, всъщност е съзидателен по отношение на обществото. Колко по-хубаво, ако обществото, мравунякът, е от интелигентни хора! Но, впрочем, самите мравуняци са свръх-сложни структури, мравките спазват строга йерархия и въобще - те определено са по-ефективни от нас в (политическата) си система.[/quote]

  Хайл!

 46. 46 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4240 Любопитно

  [quote#27:"peaspiring"]Забелязваш ли, че не си написал нито един контра-аргумент на тезата на Дайнов? [/quote]

  Великобритания без помощта на други европейски народи и държави нямаше да спре Наполеон, Кайзера и нито Хитлер. Преувеличава се с ролята на Великобритания във възпирането на тираните, които са искали да превземат Европа. Между другото Вилхелм II не го прибавям към останалите двама. При него случая е доста по различен....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 47. 47 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4240 Любопитно

  [quote#29:"peaspiring"]Да си чувал нещо за ленд-лийза? Примерно, че катюшите са били качени на камиони Студебейкър, а едва всеки 3-и локомотив е бил съветско производство?[/quote]

  Чувал съм разбира се, а вие да сте чували, че този ленд-лийза е бил едва 14-15 % от цялото съветско оръжие, което СССР е използвало във ВСВ!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 48. 48 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4240 Весело

  До коментар [#34] от "ruby":

  Г-жо Руби, от нападки и обиди към нашата Православна християнска вяра и църква почнахте и с лични нападки и срещу мене лично, нещо си изспускате нервичките ми се струва...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 49. 49 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4240 Любопитно

  До коментар [#38] от "barcelonski":

  Нацистите разпалиха ВСВ, те я и започнаха... а причината да направят това е, защото искаха да си отмъстят на Съюзниците от ПСВ, да си върнат отнетите територии след края на ПСВ и да създадат някакъв хилядолетен германски райх от Атлантика до Урал.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 50. 50 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4376 Неутрално

  До коментар [#15] от "Иван К":

  И на руското общество също, или по-точно на руския империализъм...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 51. 51 Профил на pur6ing
  pur6ing
  Рейтинг: 263 Неутрално

  [quote#34:"ruby"]Колкото и да се напъвате, възприемането от българските граждани на европейско самосъзнание е необратим процес. [/quote]
  Силно се съмнявам, че този извод важи за нашата държава....
  Неграмотността е толкова масова, простотията така ни е завладяла и безнаказаността на престъпленията ще ни разруши завинаги...
  Жалко за което и жалко за Вашия оптимизъм....

 52. 52 Профил на 10 стинки
  10 стинки
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Днес обаче Турция поддава. Издържала на натиска на модернизацията – дори превърнала се, за кратко, в истински модерна европейска държава (каквато България още не е)"

  Оп! фал )) По тая логика и Русия е била истинска европейска държава... ДА ама НЕ Е БИЛА. Европейци са били само отделни индивиди.

  Една шепа хора останахме, колкото средно китайско градче, а не можем да се справим на тая богата земя... Колко да сме смотани!
 53. 53 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#19] от "barcelonski":


  [quote#19:"barcelonski"]1. Източика на информация
  е много по-важен от самата информация. [/quote]

  Чел съм го някъде това, но не се сещам къде.....а, сетих се...Гьобелс! След това е доразвито от червените му последователи...

 54. 54 Профил на Lamento
  Lamento
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#15] от "Иван К":

  Абсолютно вярно!

  Комунизъм или смърт!......Каква е разликата?!?
 55. 55 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  До коментар [#20] от "Longanlon":

  " ... Фараж сам се отказа от властта в момент в който имаше огромна политическа инерция ... "


  Този синковец не се е отказал, а ИЗБЯГА от властта и произтичащите от нея отговорности . Този и другите предизвикали Брекзит са мокри мишки, които могат само да рушат, за да гъделичкат егото си .
  Представи си, че много дълго си желал една кола, а когато имаш възможност да седнеш в нея и да се насладиш на качествата и, ти " благородно " я отстъпваш на други . Във властта желанието да управляваш е многократно по-силно, но мократа мишка знаеше, че няма какво да предложи на подкрепящите Брекзит-та, уплаши се и се изниза като мокра връв ... Това ти наричаш " отказа се от властта ", а аз го наричам безпомощно и малодушно бягство !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 56. 56 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#49] от "Иво":


  [quote#49:"Иво"]Нацистите разпалиха ВСВ, те я и започнаха...[/quote]

  Но за сметка на това е абсолютно сигурно, че нямаше да я започнат ако чичко Сталин не им беше обещал да кротува в замяна на половин Полша....за доставките от Русия на стратегически суровини за Третия райх е писано доста...

 57. 57 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  До коментар [#49] от "Иво":

  " Нацистите разпалиха ВСВ ... "


  А в това време какво правеха другарите от СССР, под ръководството на Джугашвили ? Кой мечтаеше да осъществи Лениновата мечта за " световна революция " ? В този ред на мисли : Защо Червената армия тръгна да насажда комунизъм по цяла Европа, защо застави много държави от Източна Европа да се гушнат с комунистическата власт и да следват " заветите на Ленин " ?
  Защо северната сатрапия обяви война на България ( 5.8.1944 ) и постави на власт неуки, тъпи, мързеливи и продажни мандраджии ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 58. 58 Профил на tony d'amato
  tony d'amato
  Рейтинг: 442 Неутрално

  И през 2005 ли си се снимал със Станишев? Тогава предвиди ли го?

  Хайде Дайнов - ходи се снимай!

  keep calm and carry on
 59. 59 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#40] от "barcelonski":

  Колега, ще ти го обясня просто. Твоето мислене е следното - "Не харесвам Дайнов, защото критикува моя идеал Баце. Ерго, всичко написано от Дайнов не струва, защото не го харесвам". Някъде да виждаш анализ в този мисловен процес твой? Ти си или Левски, или ЦСКА. Или бяло, или черно. Или Баце, или нищо! От това до "Един народ, един фюрер" има точно една стъпка.

  П.С. Под "критика" Дайнов разбира в английското значение - как да бъде подобрена тезата, за да бъде аргументът верен.

 60. 60 Профил на ivanj
  ivanj
  Рейтинг: 442 Неутрално

  дайнов,в тези трудни времена,когато всяка твар се стреми да влезе в мравуняка,виждам че и ти като мравчица събираш парички(може и от "отровено" общество) и искаш да влезеш в "твоя" мравуняк.не рзбирам как така краварите и англия ппобедиха във втората световна война- ако не беше Съветския съюз ти сега драги ми дайнов щеше да хвалиш с огромен патос фюрера и третия райх.А за "приятелчетата" американци- да те се опитват да създават нов демократичен ред,само че като го "натрисат" на народите без те да го искат.
  дайнов,слез от платената популистка вълна ,все пак има нещо нормално мислещо и при теб.Не разочаровай читателите си!

 61. 61 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 573 Любопитно

  До коментар [#58] от "tony d'amato":

  Дали би могъл да ми обясниш какво общо има снимката със Станишев с анализ на очевидни геополитически тенденции и исторически факти?

  Това е все едно да кажеш, че понеже съседа ти кара Голф, то не може да готви.

 62. 62 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Добър и интересен текст. Но, четейки коментарите, май не е за тази аудитория. Тук се кльопат ''мъдростите'' на Боко, Цецо, Гоце.

 63. 63 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#60] от "ivanj":


  [quote#60:"ivanj"]...ако не беше Съветския съюз ти сега драги ми дайнов щеше да хвалиш с огромен патос фюрера и третия райх.[/quote]

  Много спорен въпрос! Злите езици, а и някои видни историци, твърдят че военната мощ на Третия райх е създадена със значителната помощ на Съветския съюз....Други кофти историци пък твърдят, че ако не е възникнал СССР, като комунистическа държава и откровена заплаха за западния тип демокрация, устройството на Европа след ПСВ щяло да е друго и появата на екземпляри като Хитлер и Мусолини едва ли е щяла да се случи...
  Иначе със или без СССР фюрера е бил обречен. Просто е било въпрос на време и минимизиране на загубите...

 64. 64 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  За алкохолиците може да е по-зле от Средновековието! А нормалните хора работят, строят, копаят напоителни канали, отглеждат реколтата ....

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 65. 65 Профил на marobo
  marobo
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Комунист минал на грантовата страна! Да се посмеем на Дайнов

  Демокрацията е за тълпата. По-нагоре имат значение само парите.
 66. 66 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 465 Весело

  Историята е циклична , ще се повтаря докато се научим , с като се научим идва края

 67. 67 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Съгласен съм, че либералната демокрация , с всичките й кусури, е най-доброто , измислено от човечеството.
  Тя не е статична, а непрекъснат процес. Може да завие в различни посоки. Когато се движи около някакво равновесно положение, всичко е наред.

  Проблемите започват при големи отклонения:

  Русия, Турция- концентриране на еднолична власт в ръцете на един човек, отслабване на публичните независими институции- сигурна рецепта за провал. Президентските републики са успешни само ако имат демократичен институционален коректив.

  Либералните, западноевропейски демокрации- Франция, Белгия, Германия, Швеция- ляво- либерастка революция, завзела властта и потискаща всяко чуждо мнение, налагаща медийна цензура, забравила устоите на западната цивилизация и заменяща ги с някакви псевдомасонски измислици за всеобща религия, всеобща раса и всеобща държава. Ляво- либералите погазват всички национални закони , традиции, културни особености, обичаи, в името на глобалната държава.

  Всички крайности са вредни.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 68. 68 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1146 Любопитно

  ЕвГЕНИЙ да не е бил на почивка?
  Кажи-речи цял месец не ни беше осенявал с бляскавия си интелект, направо се бях затъжил.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 69. 69 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4240 Любопитно

  [quote#56:"mrx10354190"]Но за сметка на това е абсолютно сигурно, че нямаше да я започнат ако чичко Сталин не им беше обещал да кротува в замяна на половин Полша....за доставките от Русия на стратегически суровини за Третия райх е писано доста...[/quote]

  Ми, то и чичко Чембърлейн и чичко Даладие през 1938 г. предадоха ЦЯЛА Чехословакия с надеждата Хитлер да кротува, а то пък той продължи да напада суверенни държави, като Полша през 1939 г. Явно, чичко изрод Хитлер не му пукаше от никой и от нищо и си правеше това което си беше наумил преди това, даже не се вслушваше често в съвета на своите генерали и ГЩ.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 70. 70 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  Ляво-либералната демокрация не е в опасност. Тя победоносно марширува в Европа и Америка. До там, че немците и французите се усукват и не смеят да изрекат - ислямски тероризъм. Или ислямски терорист оня, дето изби към сто човека в сърцето на Ривиерата. Били вълци единаци, с неуравновесена психика, самотни, дискриминирани, ощетени, пренебрегнати... сакън да не ги обвинят ляво-либералните демократи в ислямофобия, консерватизъм, ксенофобия и пр. Защото обвинят ли ги - става страшно. Всякаква ляво-либералност и демократичност се изпарява на мига и ще бъдат разпнати. Ориана Фалачи в предсмъртните си книги пише как са я разпъвали, защото иска да защити нашата цивилизация от ислямистката инвазия. Пресъздава едно ТВ предаване, в което ляво-либерални демократи се гаврят. Единият я кълне да се разболее от рак. И му отговарят - тя го хвана вече. Няма страшно, Дайнов.

 71. 71 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4240 Любопитно

  [quote#57:"niksan1"]А в това време какво правеха другарите от СССР, под ръководството на Джугашвили ? [/quote]

  И те нахлуха в суверенни държави, като Полша, Естония, Литва и т.н. обаче, поне СССР не нападна Великобритания и Франция. Нали така!? ВСВ започна за тези който са забравили през 1 септември 1939 г. когато Хитлер нападна Полша. След това два-три дена след това... мисля, че беше на 3 септември Великобритания и Франция обявиха война на Германия и всъщност така започна ВСВ в Европа.

  [quote#57:"niksan1"]Защо Червената армия тръгна да насажда комунизъм по цяла Европа, защо застави много държави от Източна Европа да се гушнат с комунистическата власт и да следват " заветите на Ленин " ? [/quote]

  Защото комунистите са мръсници затова... и защото след края на ВСВ победителите съюзници от войната СССР, Великобритания и САЩ си разделиха Европа на сфери на влияние и за съжаление България попадна в сферата на влияние на СССР.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 72. 72 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1879 Любопитно

  [quote#37:"ruby"]Религията, господин Иво, не е в състояние да реши нито един проблем. Нито социален, нито човешки, нито здравен, нито финансов. Нула резултат. [/quote]
  Моите уважения, но точно религията е решавала доста добре проблемите на последователите си на ранен етап, за времената, когато религиите са били ново нещо. Били са страхотни доктрини, които са позволявали в един свят на ограничено пътуване, грамотност и светоглед, да вдигат стандарта на последователите си. Просто света се променя, и се появяват по-ефективни и ефикасни идеи и схеми, обкръжаващата реалност се променя, и от там религиите изостават като носители на ефективност и висок жизнен стандарт. А религии ще има, докато не се измисли някаква нова, по-добра схема за вписване на определена група хора (и най-вече на тяхното его и мислене) в съвременния свят. Въобще не подценявай религиите, те са си били отлични идеологии, за местата, нивото на акъла и знанията на местните, както и на ресурсите им. Именно заради това няма ислям дето има сняг, както и ескимосите не могат да прокарат идеите си около екватора...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 73. 73 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Добре започнахте и... не ми се коментира.
  Особено извода в последния абзац - този призив да запазим представителната лъжедемокрация, маската на плутократичната олигархия, е срам за всеки, нарекъл се интелектуалец.

  Но то отдавна определението интелектуалец се напълни с неприятно съдържание, така че... какъв ти срам. Важното е парите да текат.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 74. 74 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lemmy": Но да не видиш колко много страда именно либералната демокрация по линията Меркел-Оланд-Юнкер и задокеанския Обонго вече граничи с безумие.

  До скоро Дайната беше развеселяващ все пак. Напоследък става параноичен и тегав за четене.
  ===================================

  Не си точен. Не граничи с безумието, а е безумие. А това, че е параноичен, има си основателна причина за това. Веднъж от комунистически лакей да се превърнеш в антиккомунистически герой, е приемливо и печелившо. Но преминаването след това от антикомунистически герой в неолиберален лакей, ако промените продължат, е съсипващо и абсолютно нерентабилно. Затова: ОГЪН ПО ЗАДАВАЩИТЕ СЕ РЕФОРМИ!

 75. 75 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Когато трябваше, англичаните и американците издържаха – и спасиха света от горепосочените явления с победите си във Втората световна война и в Студената война.

  Ако трябваше англичани и американци сами да победят във ВСВ - това и днес щеше да е цел на бъдещето (вероятно само за Америка), а над Европа (вкл. над Англия) в момента щеше да се рее орелът на Третия райх.

 76. 76 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#23] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности": Само не разбрах, как хем обвинява хората, 4е не искат сами да вземат ре6ения, хем е недоволен когато сами ре6ат не6то - справка Брекзит?
  ===================================

  Политико-шизофренично раздвоение на личността.

 77. 77 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#27] от "peaspiring": Великобритания винаги е поддържала баланса на силите на континента, минавайки в единия или другия лагер, така че никоя от европейските сили да не натрупа толкова мощ, че да стане водеща.
  ===================================

  Това е вярно, но не изобщо, а само за периода от Великата френска революция до началото на Втората световна война. И не само на континента, а в света.

 78. 78 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5637 Неутрално

  Един добър поглед на днешната ситуация.
  Истината за мен е, че ентропията се увеличава сега по-бързо от преди десетилетие. Е, нищо необичайно - законите на термодинамиката действат.
  Да се сложи ред в хаоса е непосилна задача. Можем само да постигнем малки победи на път към голямата загуба

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 79. 79 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 573 Весело

  До коментар [#73] от "Николай Теллалов":

  Естествено, много по-добре е диктатор като Ердоган или Путин.

 80. 80 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#71] от "Иво":

  ВСВ, Ивчо, е започнала доста преди това - с аншлуса на Австрия и окупирането на Чехословакия, нападението над Финландия от СССР. Нападението над Полша беше формалното начало.

  Аналогиите с настоящото време ти ги оставям на теб.

 81. 81 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 412 Неутрално

  [quote#57:"niksan1"]Защо северната сатрапия обяви война на България ( 5.8.1944 ) и постави на власт неуки, тъпи, мързеливи и продажни мандраджии ?
  [/quote]

  Защото преди това царство България бе обявило война на съюзниците на СССР.

  Защото по време на цялата война територията и ресурсите на царство България бяха изцяло на разположение на Германия.

  Защото през 1943-44 г. български войски замениха немските окупационни такива в Източна Сърбия и Северна Гърция, които пък отидоха на Източния фронт.

  Защото при настъплението на запад през 1944-а на Червената армия, Балканите (с ок. 350 000 немски войници) не можеха да останат встрани от офанзивата й .

  Защото евентуалното излизане на царство България от войната би трябвало - за да бъде зачетено, да се случи много по-рано от 02.09.1944 г.

  Защото САЩ, Великобритания и СССР вече се бяха договорили как да разделят Европа на сфери на влияние след края на войната.

  И накрая - въпреки обявената война, такава на практика в България не е имало.
  Наличието на съветски войски у нас до 1947-а безусловно повлия на обществените процеси у нас, но също така даде предимство на СССР да запази границите на България непокътнати при подписването на Парижкия мирен договор, респ. - да отбие претенциите на Великобритания и САЩ за териториални отстъпки от наша страна в полза на Гърция.

  Запиши си тези отговори и ги научи, защото следващия път ще изпитвам!

 82. 82 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#73] от "Николай Теллалов": Но то отдавна определението интелектуалец се напълни с неприятно съдържание, така че... какъв ти срам. Важното е парите да текат.
  ===================================

  За това си има причини. Интелектуалците са обществена прослойка, която си изкарва хляба основно като обслужва идеологически (в това число и политически) управляващата върхушка, каквато и да е тя. И именно по тази причина точно интелектуалците обикновено стават ренегати. Тоест, днес хвалят една идеология и нейните носители, утре противоположната. Защото иначе могат и да не умрат от глад, но ако не обслужват управляващия елит, мангизите са крайно недостатъчни за един луксозен живот, на какъвто те обикновено са свикнали. Та затова преди Дайнов е обслужвал комунистическите управляващи, днес – неолибералните, а утре, ако Тръмп победи и спази обещанията си – доктрината на Тръмп.

 83. 83 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Тази статия не е глупава и пристрастна,учудващо като имаме предвид кой е авторът.

 84. 84 Профил на gogobyte
  gogobyte
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Брътвежи на побъркания либерал. На теория либерализмът и социализмът са върха на сладоледа, но на практика са нищо повече от самоубийство на обществото.

 85. 85 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  [quote#80:"peaspiring"]ВСВ, Ивчо, е започнала доста преди това - с аншлуса на Австрия и окупирането на Чехословакия, нападението над Финландия от СССР. [/quote]

  До коментар [#80] от "peaspiring":

  ВСВ започна с подписването на Версайският мирен договор през 1919 година поради неговите клаузи. Поради това САЩ притиснаха Франция и Холандия да не искат репарации от Германия перз 1946.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 86. 86 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#0:"Дайнов"]Първия си сблъсък с модернизацията не издържаха руснаците, италианците, германците, австрийците, испанците, португалците, поляците, българите, румънците, унгарците. [/quote]

  [quote#0:"Дайнов"]Историците са свикнали, че подобни лудости винаги са се натъквали на отпор в Англия и Америка; и че оттам е тръгвала контраатаката на цивилизацията.[/quote]

  Интересно ако на американците и англичаните им бяха наложили убийствени договори като тези от Версай, Ньой, Севър, Трианон и т.н., който почти унищожиха Германия, Австрия, България, Унгария, дали щяха за издържат на "сблъсъка с модернизацията". И какво значи "модернизация" - едни да са горе, а други да са със заврени в калта лица и да агонизират. Пфу...

  Давам само този пример, за да си види ниското качество на бълваната от пропагандиста Дайнов неграмотна манипулаторска писмена продукция.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 87. 87 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1879 Весело

  [quote#78:"penetrating"]Един добър поглед на днешната ситуация.
  Истината за мен е, че ентропията се увеличава сега по-бързо от преди десетилетие. Е, нищо необичайно - законите на термодинамиката действат. [/quote]
  Щом ентропията успява да създаде повече хаос, то значи на днешно време имаме повече ред. Така де, ентропия, ентропия, ама не е Господ, я. И тя няма как да създаде по-голямо количество хаос, ако няма съответстващо по-голямо количество ред.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 88. 88 Профил на adasha
  adasha
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Евгений, а нас защо си ни спестил от картинката? Ето и ние си припознахме месията/бащицата - дали ще е Симеон, Борисов или Слави Трифонов, на нас така ни е по-лесно, някой да ни казва какво да правим...

 89. 89 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Дайнов не е наясно нито с термонологията, нито със ситуацията. Вероятно не знае, че когато оплюва Доналд Тръмп, всъщност оплюва Кисинджър, цитиран от самия Дайнов като аргумент.
  Да, вярно е, че този факт - Кисинджър е външнополитически съветник на Тръмп, е малко известен, но все пак авторът е политолог. А присъствието на такава фигура до Тръм говори за съвсем различна негова характеристика от онова, което описва Дайнов и което е популярното у нас.
  Терминологията му относно либералната демокрация също е неуместна. Тя е форма на организация на обществата и затова има най-различни видове либерална демокрация. Вкл. и такива със социална държава (Канада например).
  В този анализ според мен Дайнов много некоректно използва либералната демокрация като синоним на съвсем други явления - глобализмът и мултикултуризмът с някои техни негативни последици, които са причина за реакциите, които описва.
  И една бележка - не симпатизирам на Тръмп, а съм свикла да гледам и фактите под публичната повърхност, която ни внушават медиите.

 90. 90 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  "Във всяка епоха, човечеството произвежда демонични индивиди и изкусителни идеи за потисничество. Задачата на държавниците е да предотврати техния успех..."
  Ако има държавници, но няма, или поне стават все по-малко.

 91. 91 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  До коментар [#89] от "Григор Лилов":

  +++++++++

  I Want To Believe
 92. 92 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [#79] не споделям твоите симпатии към тези двамата.

  Аз съм за радикална пряка демокрация - без бог, без господар.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 93. 93 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [#82] това е ясно.
  Но наред с обслужващите управляващата класа, все е имало някакъв % от интелигенцията, която е изразявала революционни идеи, без да е слугинаж на някоя политическа сила с претенции за власт. Гео Милев например, макар болшевиките се опитаха да го прилапат като "свой", той е по-скоро наш, анархистки.

  Днес обаче не забелязвам такива персонажи всред минаващата за интелектуална среда. Ако не са апологети на управляващата клика, то са закачени към копанята на т.нар. опозиция.
  Това е същината на цялата мерзост.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 94. 94 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [#90] ха ха.
  Ами тъкмо държавниците са генератори на такива идеи, а ти се тюхкаш, че ги "нямало".
  Пригласяш на едно от най-глупавите изречения на Дайнов.
  Е, не глупави, просто пропаганда, която цели да нарече черното бяло и да представи това за истина.

  Въображаемите от Дайнов идеални държавници, дето само за народа мислят и се жертват за него, са персонажи от детските приказки.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 95. 95 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3671 Неутрално

  Не знам защо политическите науки не дават предсказания за вероятното развитие на обществата?! Ако социалната еволюция подобава биологичната такава не би трябвало да има регрес на обществото в най общ смисъл.

  klimentm
 96. 96 Профил на ivanj
  ivanj
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#63] от "mrx10354190":

  нали схващаш колко небивалици пишеш- коя армия изминава с битки пътя през цяла Европа ,за да разгроми хитлер?- американската,английската,френската,коя?Това че комунизма си има недостатъците е ясно,но на бялото не може да се казва черно.Истината е една -съветската армия,подпомогната в последната фаза от войната печели 2-та СВ.Колкото и да се опитват да пренапишат историята американците.

 97. 97 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Забавна статия с елементи на истина.

 98. 98 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [#96] каква последна фаза?
  Американците строят авиационни заводи в СССР от средата на 1930-те.
  Военни и стратегически доставки има за Сталин от Запада, вкл от Германия и Италия от края на същото десетилетие.
  Без американската помощ червената армия нямаше да може да воюва след изпреварващия удар на Хитлер.

  Четете и малко нормални руски историци,не само мемоарите на говедото Жуков

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 99. 99 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 381 Неутрално

  че путин и тръмп са демони на мрака и по същество еднакви е абсолютно вярно

 100. 100 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 624 Любопитно

  До коментар [#86] от "Репей":

  Ти като си пишеш правиш ли разлика между Франция от една страна и Англия и САЩ? Явно не, или по скоро - не ти харесва че това което пишеш се отнася всъщност за Франция.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK