Колко е важен Европейският съюз за Ирландия

Тереза Мей посреща ирландския си колега Енда Кени за среща преди седмица в Лондон

© Neil Hall, Reuters

Тереза Мей посреща ирландския си колега Енда Кени за среща преди седмица в Лондон"Дневник" публикува коментар от министъра на външните работи на Ирландия Чарли Фланаган, предоставен специално за медиата. Заглавието и акцентите са на редакцията. Оригиналното е "За Ирландия Европейският съюз е от жизненоважен национален интерес".


България и Ирландия са далече една от друга по географското си разположение, но като малки държави и ентусиазирани членки на Европейския съюз страните ни са много близко. Споделяме същите интереси и работим за продължителния политически и икономически успех на Европейския съюз. Ирландия и България установяват топли отношения през 90-те години на миналия век, осъзнавайки колко много могат страните ни да научат една от друга. Ирландия е председател на Съвета на Европейския съюз през 2004 г., когато приключват преговорите по присъединяването на България. Това беше основният приоритет на нашето председателство по това време.
Като страна, поемаща председателството на Съвета през 2018 г.,


България ще играе важна роля в обсъждането на пътя ни занапред
след скорошния референдум в Обединеното кралство. Ирландия с нетърпение очаква съвместната си работа с България по тази задача.


Резултатът от референдума на Обединеното кралство за членството в ЕС беше неблагоприятен и поставя сериозни предизвикателства пред Европейския съюз и Обединеното кралство. Ирландското правителство, макар и разочаровано, напълно уважава решението на британския народ.


Ние в Ирландия, естествено, виждаме бъдещето си в Европейския съюз


ЕС създаде възможност за икономическо и социално развитие на Ирландия, след като страната изоставаше повече от един век.


Ирландската общественост последователно и с основание винаги е била е сред най-позитивно настроените спрямо Европейския съюз. Членството в ЕС ни даде достъп до най-големия пазар в света и - което е още по-важно – даде на Ирландия истинско право на глас по отношение на правилата, управляващи този пазар.


Членството ни даде и възможност да разнообразим търговията си и да построим икономика, основана на модерното знание, която осигурява работни места за по-образовани и проспериращи кадри. Членството позволи на Ирландия да постигне по-сериозен успех на международната сцена, използвайки влиянието си върху външната политика на Европейския съюз. То създаде и шанс за построяването на общество с по-голямо равенство.


Разбира се, страната имаше трудности през последните 40 години, а


членството в Европейския съюз не е панацея


Ние не сме защитени от всеобхватните течения на глобалната икономика и Европейският съюз не ни предпази от неблагоприятните последици на неотдавнашната икономическа криза. Трудно е да си представим обаче как Ирландия би се възстановила така бързо от тази криза и как би достигнала днешното си благоденствие, ако не беше част от Европейския съюз.


С една дума, постоянният напредък и растеж на Европейския съюз за Ирландия, както и за България, е от жизненоважен национален интерес. Опазването на този национален интерес е най-важно в нашия подход към наближаващите преговори между Европейския съюз и Обединеното кралство. Трябва да се постигне деликатно равновесие. От една страна, в интерес на всички държави членки е Обединеното кралство да поддържа възможно най-тесни връзки с Европейския съюз. Нашето благоденствие е свързано с тяхното и ако британската общественост е убедена, че Европейският съюз работи с Обединеното кралство честно и открито, това ще е предпоставка за добри взаимоотношения в бъдеще. От друга страна, всяко споразумение за бъдещите връзки между Европейския съюз и Обединеното кралство трябва да се основава на равновесие между права и задължения.


Като част от преговарящия екип на Европейския съюз


Ирландия ще играе активна роля в определянето на подхода на ЕС


Много от целите ще бъдат общи за всички страни членки, но силните ни икономически връзки са от специален интерес за Ирландия. Ирландия има и свои специфични въпроси, които са от огромно значение и трябва да бъдат включени в общия подход.


На първо място, Европейският съюз играе основна роля за развитието на все още продължаващия мирен процес в Северна Ирландия. Европейското финансиране бе изключително важно в този процес, но споделянето на европейската идентичност също помогна на юнионистите и националистите в Северна Ирландия да потушат своите културни, политически и конституционни разногласия.


За пръв път от векове островът ни се радва на продължителен мир и справедливост. Границата между севера и юга е почти невидима. Всеки ден 30 хиляди души я пресичат по работа или за да се срещнат с хората от другата страна. Те пресичат границата толкова лесно, че често дори не я забелязват. Границата днес е много различна от тази, която много от нас още помнят - с контролно-пропускателните пунктове, разделящи територии и хора. Възстановяването на подобна граница на острова Ирландия би било стъпка назад.


Бъдещите отношения между ЕС и Великобритания трябва да продължат да поддържат трайния мир на остров Ирландия


Връзките между Ирландия и Обединеното кралство са много и дълбоки. Освен общия ни език и правосъдна система двете страни споделят и зоната за свободно пътуване, основана през 1922 г., която отразява неразривните тесни исторически връзки между двата острова, позволявайки свободно движение на гражданите на двете страни от обявяването на независимостта на Република Ирландия насам. Важно е бъдещите споразумения между ЕС и Великобритания да припознаят нуждата от запазването на тези значими исторически връзки.


Необходимо е и по време на предстоящите преговори Европейският съюз да продължи да насърчава своето собствено развитие. Преговорите ще бъдат важни, но не трябва да доминират над другите значими въпроси. Европейски съюз, който насърчава икономическия растеж и е основна сила, бореща се за мира в региона и света, ще продължи да бъде точно толкова важен занапред, колкото беше и през последните 60 години. Постигайки пълния си потенциал, Европейският съюз може да смекчи вредите от напускането на Обединеното кралство и да постави основата на бъдещето ни развитие. Ирландия ще продължи да играе своята роля в постигането на тази цел и с радост ще работи съвместно с България занапред.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Тука тролове трябва да обяснявате че ЕС не е нужен на никого! Ай мачкайте балъка

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1805 Неутрално


  РЕФЕРЕНДУМ !
  Това ще отговори на въпросите за ЕС и за проблемите след Брекзит . Мисля, че и шотландците ще си направят референдум и го очаквам .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 3. 3 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Брюкселската пропаганда вече мирише на комунизъм. По същия начин през 1989 г. вестник "Работническо дело" е обяснявал колко полезен е бил Съветският съюз за България - как е помогнал за развитието на страната, как е помагал за мира, с една дума как без СССР няма живот под слънцето.

 4. 4 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  [quote#1:"oporna_to4ka"]
  Тука тролове трябва да обяснявате че ЕС не е нужен на никого! [/quote]

  ЕС е нужен но не в този си вид и политика.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2511 Неутрално

  ЕС е ненужен на никого! ЕС са бюрократи! Чиновниците му са "Зелки"! Страните членки едвам го търпят! Викат на помощ Путин!

  Тролът се събужда, прозорецът отворен, а краката му отвити!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  [quote#3:"12345"]По същия начин през 1989 г. вестник "Работническо дело" е обяснявал колко полезен е бил Съветският съюз за България - как е помогнал за развитието на страната, как е помагал за мира, с една дума как без СССР няма живот под слънцето. [/quote]
  Добре си сапознат с комунистичските идеологеми.

  Gunter glieben glauchen globen
 7. 7 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#3] от "12345":

  Никой не те държи насила в разпадащия се фалиращ ЕС. Матушката ти те зове.

  The best way to predict the future is to invent it.
 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1335 Любопитно

  [quote#4:"AModoMio"]ЕС е нужен но не в този си вид и политика.[/quote]

  А в какъв вид и политика - ЕАС?

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5467 Неутрално

  Тежка задача ще има Ирландия след 2019 година. Дано да я реши в полза на хората от двете страни на границата.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#3] от "12345":

  [quote#3:"12345"]По същия начин през 1989 г. вестник "Работническо дело" е обяснявал колко полезен е бил Съветският съюз за България[/quote]

  Не се притеснявай, някои от тях все още са живи и обясняват колко е важен ЕАС, но вече никой не им обръща внимание...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 11. 11 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#2] от "niksan1":

  Република Ирландия не е част от Великобритания и никой не е казал, че ще излиза от ЕС!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 12. 12 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  [quote#2:"niksan1"]РЕФЕРЕНДУМ !
  Това ще отговори на въпросите за ЕС и за проблемите след Брекзит [/quote]

  Омръзна ми субекти, които сами не могат да агитират повече от 1% от избирателите, телешки да зоват за "РЕФЕРЕНДУУУУУУМ" по всички въпроси, от които същите тези избиратели абсолютно нищо не разбират.

  "Проблемите след Брекзит" не могат да ги формулират още самите англичани, да не говорим за възможните решения, ама ние да спретнем един "РЕФЕРЕНДУУУУУУУМ", той народа най-добре знае......
  Пфу!

  Знанието е сила, информацията - власт
 13. 13 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  От това, което съм чел и видял изпитвам уважение към ирландците. С изключение на фанатиците от ИРА и тези срещу нея.

 14. 14 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#12] от "pag":

  И вие ли не знаете, че Ирландия не е в ЮК?! Интересно! Но това не ви пречи да ибяснявате, колко е проЗт народа!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7750 Неутрално

  Има какво да научим от ирландците, но ние трудно възприемаме. Иначе нямаше да наричаме Деветосептемврийския преврат въстание и руснаците, освободители.

 16. 16 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#15] от "Роси":

  Ирландците пък какво общо имата с краставицата?!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 17. 17 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 605 Неутрално
 18. 18 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1375 Любопитно

  [quote#14:"tribiri"]И вие ли не знаете, че Ирландия не е в ЮК?! Интересно! Но това не ви пречи да ибяснявате, колко е проЗт народа![/quote]

  И вие ли пишете, преди да сте разбрали какво сте прочели?
  Визирам разни десебарски хунвейбини, не гражданите на Ейре!

  Знанието е сила, информацията - власт
 19. 19 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#3] от "12345":
  Ти куку ли си - между ЕС и СССР няма никаква прилика. Най-малкото защото СССР и конкретно Сталин наложи насила чужда на народите тоталитарен режим, разруши икономиката им и повреди населението, където е властвал. Най-ярък образ за тази политика е България, която го доказва заемайки последните места във всяка престижна класация.

 20. 20 Профил на ivaylo_iliev
  ivaylo_iliev
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#3] от "12345":

  коментар от министъра на външните работи на Ирландия Чарли Фланаган,
  Каква брюкселската пропаганда виждаш тук аз не знам.Това си е просто ирландска пропаганда

 21. 21 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#1] от "oporna_to4ka":
  До коментар [#7] от "EU defender":
  Престанете с глупостите бе. Ега ти фанатиците сте.
  Кой е казал че ЕС не е добра идея???
  Кой е казал че е по добре да не сме в ЕС а в Евразийския съюз????
  Тука темата коствено е за Британия. А британия Е ЕДИН ОТ ОСНОВАТЕЛИТЕ НА ЕС. Разбира се Британия иска ЕС , НО НЕ ТОЗИ. Затова се отделя.
  По последни данни тази година Британия дава ЧИСТИ по 200 000 000(двеста милиона паунда) НА СЕДМИЦА на ЕС. Всъщност дава 350 000 000 на седмица, а ЕС връща 150 000 000, НО ЗАБЕЛЕЖЕТЕ със специално нареждане ЗА КАКВО ДА ГИ ПОЛЗВА Британия. Ха познайте за какво са предназначени!!!!!!
  Българин съм И ИСКАМ да сме ЕС, но също така искам да сме ЕВРОПЕЙСКА държава, А не Мутренски Ченгесесаро-комунистически КЪРЛЕЖ , набутан в ЕС от Москва като Троянски Кон.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 22. 22 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#11] от "tribiri":

  Чакай чакай. За Република Ирландия ли става дума или за Северна Ирландия в статията?
  От статията:
  "На първо място, Европейският съюз играе основна роля за развитието на все още продължаващия мирен процес в Северна Ирландия."

  ДНЕВНИК НЕ ПРАВЕТЕ КАЛАМБУРИ В СТАТИЯТА.
  Поне в заглавието подчертайте за коя Ирландия става дума!!!

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 23. 23 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#21] от "Mickey":

  ''...Българин съм И ИСКАМ да сме ЕС, но също така искам да сме ЕВРОПЕЙСКА държава, А не Мутренски Ченгесесаро-комунистически КЪРЛЕЖ , набутан в ЕС от Москва като Троянски Кон....'' ++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Пиши ме в твоята партия . До тебе съм в това начинание ! Поздрави .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 24. 24 Профил на bask79
  bask79
  Рейтинг: 262 Неутрално

  ЕС основна сила бореща се за мир в региона и света То бива лицемерие ама това минава всякакви граници! Аз нещо не мога да си представя меките китки от ЕС да уплашат когото и да било камо ли основна сила за нещо си... На против Европа е слаба изнежена и не адекватна и ще живее във все по голям страх оттук на татък!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK