Ислямистка пропаганда или информация - какво постигат медиите, като идентифицират терористите

Ислямистка пропаганда или информация - какво постигат медиите, като идентифицират терористите

© Associated Press



Трябва ли да се публикуват снимките и имената на извършителите на терористични нападения? Каква новинарска стойност носят те? Това вдъхновява ли други нападатели "единаци"?


Тези въпроси се разгоряха, след като няколко френски новинарски организации решиха да не публикуват снимки на терористи, за да избегнат превръщането им в герои. Франция и Германия станаха обект на няколко атаки през последните дни, извършени предимно от саморадикализирали се мъже.


Сред медиите, решили да спрат да разпространяват образите на нападателите, е авторитетното издание Le Monde, което посочва, че след възхода на "Ислямска държава" на няколко пъти е променяло стратегията си.




Медията не препубликува изображения от пропагандата на групировката, а сега реши да не показва и снимки на терористите, извършили нападения. Тя се мотивира с факта, че извършителите


искат да станат известни и медиите им помагат в това.


Телевизия BFM-TV и католическият вестник La Croix предприеха същия подход. Скоро телевизионният канал France 24 вероятно ще направи същото. Радио Europe 1 отказа да съобщава и имената на извършителите.


"Реших, че това възхвалява действията им. Можем да го направим по друг начин, можем да представим кои са, да даваме много информация, без да използваме имената им", коментира пред Quartz главния редактор на Europe 1 Никола Ескулан.


Според професор Чарли Бекет от Лондонската школа по икономика (LSE) решението е "редактиране а не цензура". "Всеки ден избираме да не показваме определени неща. Не показваме разчленени тела или хора в агония, защото е непоносимо. Трябва да се питаме дали това, което правим, разпростира тероризма."


За колумниста на в. "Гардиън" Рой Грийнслейд обаче тези аргументи са несъстоятелни. "Изнасянето на фактите, особено когато общественото е нападнато, е жизненоважно", пише той. "Задържането на информация в такъв момент по-скоро ще вдъхне живот на неоснователни слухове".


Слуховете, от своя страна, ще доведат до страх и саморазправа


– а тези две реакции са полезни за терористите, смята той, защото разделят обществото. "Очевидно има нужда да знаем колкото можем повече за индивидуалните нападатели, за живота и произхода им. Как иначе можем да разберем причината за действията им?"


Той посочва и че джихадистите не се интересуват толкова как ги изобразяват масовите медии, защото предпочитат да разпространяват наратива си през социалните.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Измислен проблем

  властта ражда паразити
 2. 2 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  направо да спрат и да пишат, че са ислямисти. и това няма да е "цензура".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 3. 3 Профил на don_123
  don_123
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Медиите показват каквото им е заповядат началниците особено германските медии.

 4. 4 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  За в бъдещете новина във френска медия: "Един мъж направи едно нещо на едни хора. Издирва се."

  Fail with honour then succeed by fraud
 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3180 Неутрално

  по важно е какво не постигат криейки .... и бодряшки социологически проучвания не помагат , и лицемерието не остава скрито и агресията става явна

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  Тероризъм без медии е като таратор без кисело мляко и краставици.

  TAKE THE RED PILL!
 7. 7 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Нови манипулации. Това няма да спре терора, няма и да бъде постигнат по голям успех. Ако обществото не бъде информирано правилно, то то ще търси информация в социалните мрежи. А там информацията в повечето случаи е неточна и също манипулира, но вече по безотговорно. Управниците се страхуват от ответната реакция, това очакват и терористите. Те пазят властта си от гражданското недоволство, а не гражданите си Понякога си мисля, наистина ли европейските институции не осъзнават какво се случва? Наистина ли са толкова тъпи управниците ни?

 8. 8 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#7] от "baxter":

  сега като си мисля. преди години САЩ недоволстваха - и с право - от големият зор и ищах на "ал-джазира" да излъчват видеота с обезглавявания. защото така дават трибуна на терористите, които знаят, че като пратят видео на "ал-джазира", и то веднага ще получи видимост. тук обаче случаят не е е такъв: имаме имена и снимки, т.е. видимо назоваване на извършителите. бих предпочел да ги показват с наложена свинска зурла върху тях, но нали ще сме "толерантни".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 9. 9 Профил на nikolay_mihaylov
  nikolay_mihaylov
  Рейтинг: 473 Весело

  "Дневник" отново са с пръст върху пулса на събитията. Иво Христов писа/преведе по тази тема в "Аспекто" преди два дни. Нищо, важното е на Генчо Дайнов да са актуални анализите...

 10. 10 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2326 Весело

  Ъхъ! Оставяш ги да избиват с пушки, бомби и ятагани, но не им популяризираш имената. Гениално!

  Meanwhile in Cannes...
  https://www.thesun.co.uk/wp-content/uploads/2016/07/nintchdbpict000255741633.jpg?w=960

 11. 11 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#6] от "Beyond":

  Тероризмът не се нуждае от медиите. На тяхно разположение е цялото Интернет пространство, къдно да се рекламират. Те искат да ударят с един патрон три заека. Неконтролируем страх сред раята. Ответна реакция, което да консолидира всички мюсюлмани и да пренасочи гнева на масите към собствените им управници. Ако обществото не бъде информирано своевременно и правилно всички това ще бъде постигнато.

 12. 12 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1135 Любопитно

  Само се замислете, без средства за комуникация, дори един от континентите да изчезне, няма да разберем, камо ли че някой е отрязал главата на някой друг.
  Без писмеността нямаще да знаем дори че Каин е убил брат си Авел.

  TAKE THE RED PILL!
 13. 13 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  [quote#11:"baxter"]Тероризмът не се нуждае от медиите. На тяхно разположение е цялото Интернет пространство[/quote]

  Тогава:

  Тероризъм без медии и Интернет, е като таратор без кисело мляко и краставици. Демек гола вода.

  TAKE THE RED PILL!
 14. 14 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Добре написано матрялче!
  Плебса требе да разбере и приеме,че ще бъде ограничена личната му свобода,в името на личната му сигурност!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 15. 15 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Естествено, че имената им трябва да се знаят! Нека всички видят, че тези идиоти не казват Иван, Христо, Георги или Жан, Пиер, Ханс, Войтек, Питър, а ВСИЧКИ те са с арабски имена! Нека се знае, че са 2ро поколение натурализирани ЕС граждани, че са мюсюлмани, че са “ познати на полицията“, че докато във Франция разпространението на наркотици е малозначително. дребно престъпление, което те извършват и за това са “познати на полицията", в България разпространението на наркотици е тежко престъпление- т.е. наказва се с лишаване от свобода повече от 5 години...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 16. 16 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#13] от "Beyond":

  Но ако бъдат накарани медиите да мълчат , ще трябва да затворят и интернет пространството. Така ще победим ли джихада или те ще постигнат своето? Ще станем ли по силни ако сме неинформирани? Или моментално ще ни вкарат в средновековието, където повярвай ми ислямистите са по силни. Единствено и само можем да бъдем с една крачка пред тях, ако се погледне истината в очите и се изкаже без прословутата политическа коректност. Войната е налице, противниците не се вълнуват от Христовите приказки, че ако ти ударят едната буза, обърни другата. Няма да се почувстват по виновни. Те правят джихад, в тяхната морална и ценностна система не са включени нашите разбирания за чест, морал, достойнство. Те няма да обърнат другата си буза, при тях всичко е око за око, зъб за зъб.

 17. 17 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Причината не е в нищо друго, освен в това да не се нагнетявало напрежение спрямо мюсюлманите в Европа.
  Защото това било лошо нещо.
  ЕС все повече се превръща в ЕССР, а всички знаем колко време изтрая "империята на злото". Просто налагането на повсеместна цензура (която е съществувала и в Съветския съюз) , откритото беззаконие и безнаказаност за някои прослойки от обществото (в първия случаи комунистите, във втория - мюсюлманите/чените), страхът дали ще се прибереш от работа (в първия случай - защото ще те закопчаят кгб, във втория - заради поредния ислямски терористичен акт) ...
  Твърде много паралели.

 18. 18 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  До коментар [#16] от "baxter":

  Интернет, медиите и самите терористи са просто инструменти, използвани за постигане не определени цели. Това е един общ инструментариум. Това се вижда и от факта, че при отпадането на дори само на един от инструментите, се губи ефективността на другите два.

  TAKE THE RED PILL!
 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6072 Неутрално

  Безсмислено е, в мрежата информацията е публикувана преди класическите медии - тази информация по време на събитието те я купуват от социалните медии, които вече са я публикували.
  Там публикува и ДАЕШ.
  За мен най-важното е да се публикува безпристрастно важната информация, не е необходимо да се пускат на видео зверствата за да се нарече нещо зверство. Не трябва да се прилага и политкоректен подход към извършителите, когато те станат известни. Този подход се дължи на жертвите. Сега е обратно и жертвите стават двойни жертви, веднъж от извършителя и втори път от обществото чрез медии и политици

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Това е по-малкия проблем, по-важният е, че в интернет, а и на живо в "бежанските" лагери тече необезпокоявана ислямистка пропаганда, докато в същото време европейските правителства арестуват свои граждани, които изразяват притесненията си относно ислямското нашествие. Боклуците, които стрелят, колят и се взривяват, не търсят слава по медиите, а търсят мъченичество в очите на аллах, за да получат 72 девици; на земята това одобрение не се изразява в огласяването на имената им от медиите, а в подкрепата на техните семейства, общности и имами. Мисля, че такива статии като горната искат да ни убедят, че е ОК да крият от нас имената и, което е по-важното, етническата и религиозна принадлежност на извършителеите - сиреч, да си кажем, че цензурата е хубаво нещо и да я приветстваме.

 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Любопитно

  "Трябва ли да се публикуват снимките и имената на извършителите на терористични нападения? Каква новинарска стойност носят те?"

  Доста противоречиви въпроси... от една страна елемента на реклама на терористите го има след като им се покажат имената, снимките и видеата, но от друга пък трябва да знаем кой е извършителят на даден атентат или поне коя организация стои зад него.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#18] от "Beyond":

  Ако се навлезе по дълбоко в конспиративното блато, може да се приеме тезата ти за вариант, но не подценявай исляма. Не го подценявай!

 23. 23 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Медиите в Европа са възприели за тактика политиката на управляващите и тяхната доктрина: да не се показва че извърването на атентатите е дело на дадеин етности или извършителите му са от определена религия! Това е от една страна политически некоректно. А от друга страна - след публикуването на подобни данни, ще последва резонния въпрос, какво трябва да се направи, след като терористите не са някакви абстрактни личности, а са с точно определени характеристики! Или защо нищо не се прави, след като се знае кои са предполагаемите терористи! Това е нещо пред което никой в Европа не желае да се изправи, да се занимава с него или да дава отчет. По лесно е да си заврат главата в земята и да се надяват че някак си бурята ще отмине. Или както казват католиците - трябва да се противопоставим на терора единственно с молитва!

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 24. 24 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#23] от "Magen David": То е достатъчно, че имената им са арабскомюсюлмански! Кой етнически германец, французин, българин, грък, поляк, чех, словенец, словак, румънец, унгарец, италианец, испанец, португалец, австриец, ще даде арабско мюсюлманско име на детето си, ако не е арабин и мюсюлманин? Хората от изброените етноси си имат своя етносна установена вековна традиция при даване име на детето си, която не е арабско мюсюлманска и се различава от нея....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 25. 25 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  До коментар [#22] от "baxter":

  Не е за подценяване като инструмент, така е. Но какво може да направи един инструмент, дори и да е ятаган, без ръка която да го насочва?
  Не исляма предизвика двете световни войни и не той извърши единствените за сега ядрени бомбардировки.
  Тези които го направиха държат ножа и хляба. С ножа и хлаба насочват ислямските стада от овчици накъдето си поискат. Някои от младите шилета отиват за курбан под формата на самоубийствени атентати.

  TAKE THE RED PILL!
 26. 26 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Не само трябва да се публикуват, но
  и да се сложат на публични места
  билбордове със снимки на издиваните !!!

 27. 27 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  Това е малко като приказките за щрауса, дето си заравял главата в пясъка, когато види опасност. Според мен това да ограничаваш медиите, при условие че има интернет, където изродите могат да публикуват на воля всичките си изстъпления е меко казано не съвсем уместно. То такава е била и причината за затъмнението при събитията в Кьолн май?

  Panta rhei....
 28. 28 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#25] от "Beyond":

  Пак подценявай исляма. Какво могат да направят ли? Те вече го правят - ДЖИХАД. Обявили са война на неверниците. Това е трета световна война, а исляма е в състояние да превърне милиард и половина мюсюлмани в подвижни бомби. Останалото остави на историците.

 29. 29 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Пълно информационно затъмнение е нужно и така доста неща в света ще се нормализират.

 30. 30 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#27] от "Molossian":

  Трябва да се ограничат медиите И интернет.

 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Любопитно

  До коментар [#28] от "baxter":

  Ти сериозно ли го мислиш това!? Значи сега исляма е във война срещу Запада и ЕС, така ли!? Я, кажи кои са тези мюсюлмански държави, които са ни обявили война? И защо реши, че 1,6 милиарда мюсюлмани са подвижни бомби!?

  Защо ми се струва, че бъркаш цяла една религия с една гнусна и престъпна организация като ИД!???? Да, ЕС, Русия, Запада, всъщност целия свят почти е във война срещу ИД.... това вече е вярно, но ИД е във война и с доста мюсюлмански държави нейните народи. Освен това когато псевдохалифа призова мюсюлманите да му се врекат във вярност и да отидат в Сирия и Ирак да му помагат в разширяването на техния халифат колко от тези 1,6 милиарда мюсюлмани го послушаха!? Колко мюсюлмани по света се присъединиха към тази псевдо държава!? 10 хил... хайде 20 хиляди максимум, какъв процент е това от 1,6 милиарда души!? И колко иракски и сирийски мюсюлмани избягаха от Сирия и Ирак отидоха в ЕС... над 1 милион, защо тия хорица не отидоха в Мосул или Ракка. Излиза, че мюсюлманите предпочитат ЕС от колкото псевдо държавата на псевдо халифа ал-Багдади.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#28] от "baxter": И аз мисля като Вас. Подкрепям мнението на един съфорумец, че настоящата ситуация е хиджра- съжалявам само, че не мога да цитирам ника на съфорумеца, защото просто не го запомних, но човекът беше прав.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 33. 33 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#31:"Иво"]Защо ми се струва, че бъркаш цяла една религия с една гнусна и престъпна организация като ИД!????[/quote]
  Няма никакво бъркане- “свещената книга“ на тази религия изисква от вярващите определено НЕГАТИВНО поведение спрямо всички останали хора, които не изповядват тази религия.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 34. 34 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  До коментар [#30] от "princess_x":

  Като в Северна Корея?

  Panta rhei....
 35. 35 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#25:"Beyond"] Но какво може да направи един инструмент, дори и да е ятаган, без ръка която да го насочва? [/quote] А ръката, която го насочва, е идеологията, описана в корана. Човешкото същество е устроено така, че нормален човек обичайно не извършва каквото и да е било действие без мотивация, с изключение на безусловните рефлекси. Така, че- мотивацията да се държи по начина, описан в корана, задължава един мюсюлманин да има негативно отношение към другите, неизповядващи исляма, към жените и към света извън исляма като цяло...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 36. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Любопитно

  [quote#33:"Логика"]Няма никакво бъркане- “свещената книга“ на тази религия изисква от вярващите определено НЕГАТИВНО поведение спрямо всички останали хора, които не изповядват тази религия.[/quote]

  Такава ли била работата!? Интересно тогава защо не съм усетил негативно или враждебно отношение на моите мюсюлмански приятели към мен, въпреки, че аз съм православен християнин и всички те знаят това!? Всъщност е точно обратното, отношенията ни смея да твърдя са доста добри и нормални. Вие г-жо Логико имате ли приятели мюсюлмани!? Ако да как вие се отнасяте към тях и след това как те се отнасят към вас?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 37. 37 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#36:"Иво"]Интересно тогава защо не съм усетил негативно или враждебно отношение на моите мюсюлмански приятели към мен[/quote] Защото не си атеист! А аз съм атеистка!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 38. 38 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ислямистка пропаганда или информация - какво постигат медиите, като идентифицират терористите
  ..................
  Медиите лъжат като съдрани.
  Атентатора от Мюнхен не е бил иранец, както писаха, а турчин със сирийски корени.
  И не е бил сам. Вторият не е хванат обаче и за да нстресират дойчу, че да си бачка като вол без да мисли много-много ( тия работи да ги остави на политиците ) се пласира версията за един извършител. А самоубилият се е с черни дрехи и обувки, докато на кадрите се вижда стрелеца с бели маратонки и червена фланелка.
  Eine griechische Zeitung berichtete aber nun, dass Ali S. weder Deutscher, noch Iraner war, sondern ein türkisch-syrischer Mischling aus Syrien.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 39. 39 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#36:"Иво"] Вие г-жо Логико имате ли приятели мюсюлмани!?[/quote] Как да имам такива приятели, като нямаме И ЕДНА допирна точка? За какво да си говоря с такива жени, след като всяка моя тема е табу за тях и те извръщат поглед от мен, защото през лятото , в жегите, нося обичайната лятна рокля без ръкави, а те са добре опаковани отвсякъде? Имаме коренно различни визии и виждания за света и нямаме и една обща допирателна, въз основа на която да изградим нормални приятелски отношения! За какво точно да си говоря с такива хора, отхвърлящи книгите и учебниците като източник на човешко знание, изкуството- изобразително, художествено, балет и т.н.?!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 40. 40 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#31] от "Иво":

  Първо ще ти кажа, че ИД държава е само холограма. Наистина е трудно да водиш дебат с хора, които са научени да приема нещата каквито им се представят, а не такива каквито са в действителност. Колко мюсюлмани са последвали джихада никой не знае. Колко държави? Това също никой не знае. И сложното в тази война е, че това не класическа война. Тук противника е невидим, добре мотивиран и много добре манипулиран и финансиран. ИД е идея, селафитско-уахабитска идея, която идва от страните от Залива. Но някой да е посмял до сега официално да го изрече? Подкрепени бяха наемниците им за да свалят кого? Светските диктатори? От кого? От най големите демократори на света? Ето ти отговорите. После исляма не е само религия, това е начин на живот, власт, политика.....всичко. Все неща несъвместими с нашия свят. Посочи ми една мюсюлманска държава, където християните живеят нормално, без да са защитени правата им. Посочи едно мюсюлманско общество, което да позволява на различните да са различни. Извади си статистиката за как и за колко време християните са избити или изгонени от създаването му до днешни дни. Посочи един единствен текст от Корана, който да доказва, колко толерантна е тази религия. Само така ще намериш отговори на въпросите си.

 41. 41 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#40:"baxter"]После исляма не е само религия, това е начин на живот, власт, политика.....всичко. Все неща несъвместими с нашия свят. [/quote] Точно така! Исляма е отрицание на всичко, което съм, на всичко, на което са ме учили в двете ми висши образования, на моят начин на живот, на моя светоглед, на моят свят! След като мюсюлманите имат право на своя свят, и аз имам правото да се запази онзи свят, който е мой и в който обичайно живея!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 42. 42 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#17] от "sam_vimes":

  Виж какво пише в статията:

  "Реших, че това възхвалява действията им. Можем да го направим по друг начин, можем да представим кои са, да даваме много информация, без да използваме имената им"

  Реално това не е цензура. И би имало доста голям ефект според мен. При положение, че тея малоумници си търсят сцена за изява.

  И явно имаме проблем с мюсулманите и ако не искат да бъдат дискриминирани трябва да започнат да се борят срещу човеко-подобните от Ислямска държава.

  А и аз нямам нищо против дискриминацията на Чаршафите, стига хората около мен да са добре. Дреме ми, че някой ще ми се разсърди.

  В крайна сметка толерастията докара Европа до това дередже.

 43. 43 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#36] от "Иво":

  Твоите мюсюлмански приятели са малцинство и разбира че няма да усетиш отношение. Ако идваш от техния свят и си бил част от него, тогава може да имаш право да пвиш изводи. Повярвай ми, те са като помиярите, когато са по единично са кротки и безопасни, но когато станат глутница, стават агресивни и опасни. Казвам ти го от собствен опит.....

 44. 44 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  [quote#40:"baxter"]После исляма не е само религия, това е начин на живот, власт, политика.....всичко.[/quote]Военна доктрина за завладяване на света... Изобщо, казват, че ислямът е единствената светска религия. При това с впечатляваща система от контролни механизми и санкции, така че да не можеш да избягаш от възмездието на социума, в чиято среда си съществувал до момента.

 45. 45 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Любопитно

  [quote#37:"Логика"]Защото не си атеист! А аз съм атеистка! [/quote]

  Това беше добро оправдание... признавам добре се измъкна. И въпреки това се съмнявам, че всички мюсюлмани имат толкова лошо отношение към атеистите като теб.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 46. 46 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Весело

  [quote#39:"Логика"]Как да имам такива приятели, като нямаме И ЕДНА допирна точка?[/quote]

  Благодаря за откровението... значи нямаш нито един приятел/ка мюсюлманин, но знаеш, че цитирам те самата теб:

  [quote#33:"Логика"]Няма никакво бъркане- “свещената книга“ на тази религия изисква от вярващите определено НЕГАТИВНО поведение спрямо всички останали хора, които не изповядват тази религия.[/quote]

  Мисля, че по нататъшен коментар е излишен....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 47. 47 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Любопитно

  [quote#40:"baxter"]Първо ще ти кажа, че ИД държава е само холограма.[/quote]

  Окей нека бъде холограма, аз предпочитам термина псевдо държава или държава на злото и смъртта... по много начини може да се оприличи тя.

  [quote#40:"baxter"] Колко мюсюлмани са последвали джихада никой не знае. Колко държави? Това също никой не знае. И сложното в тази война е, че това не класическа война.[/quote]

  Има приблизителни данни за това какъв е броят на чужденците в редовете на ИД. Относно държавите... нито една държава не е обявила война на ЕС или Запада. Но, да има държави (и по точно граждани и организации от тези държави), които финансират и подкрепят тероризма и кървави изпълнени с омраза сектански идеологии като уахабизма и салафизма. Например СА, Катар, Бахрейн..... тези държави не са ни обявили война официално, но неофициално подкрепят терористични организации като ИД, които са във война с нас.

  В този ред на мисли, ЕС и Запада трябва да промени корено политиката си спрямо тези гнусни, опасни и мракобесни държави.... но не го прави за съжаление. Тук вина имат и политиците, които управляват днес западния свят.

  [quote#40:"baxter"]Тук противника е невидим, добре мотивиран и много добре манипулиран и финансиран. ИД е идея, селафитско-уахабитска идея, която идва от страните от Залива. Но някой да е посмял до сега официално да го изрече? [/quote]

  Имаше западни и по точно европейски политици, които го изрекоха, но за съжаление не те управляват в момента.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 48. 48 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Любопитно

  [quote#40:"baxter"] Подкрепени бяха наемниците им за да свалят кого? Светските диктатори? От кого? От най големите демократори на света? Ето ти отговорите. [/quote]

  Да, всички знаем кой подкрепи свалянето на режима на Асад. И западни държави и кои мюсюлмански държави, тука мисля, че всеки е наясно кои са тези държави...

  [quote#40:"baxter"] Посочи ми една мюсюлманска държава, където християните живеят нормално, без да са защитени правата им. Посочи едно мюсюлманско общество, което да позволява на различните да са различни. [/quote]

  Например Ливан. Или Тунис, Йорадания или Ирак и Сирия преди боклуците от ИД (а преди това предшественика му ал-Кайда в Ирак) да почнат да правят престъпленията, които вършат сега.

  Сещам се още за Малайзия и Индонезия... не че там няма радикали, но законите на страните защитават християнското малцинство там.

  [quote#40:"baxter"]Посочи един единствен текст от Корана, който да доказва, колко толерантна е тази религия. Само така ще намериш отговори на въпросите си. [/quote]

  Чел съм откъси (сури) от Корана в които има призиви точно за мир и толерантност, но има също и сури за насилие и война. Тази книга за мен е много противоречива... има неща, в които има огромно противоречие. В Библията всъщност във Вехтия Завет също за съжаление има текстове за насилие и нетолерантост. Но, пък за сметка на това в Новия Завет наистина показва колко мирна и толерантна религия е Християнството. Така, че ако поставим заедно Новия и Стария завет и там има противоположни текстове и послания.

  Като цяло разбира се, поне за мен най-миролюбивата религия е Християнството... по миролюбива от всички останали, които съществуват.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 49. 49 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Разбира се, че произходът и цялата информация, свързана с терористите не трябва да се крие.
  Но да се повтарят непрекъснато имената им и да се публикуват снимките им, ги прави мъченици и пример за други изроди като тях.
  Символите на Третия райх са изравнени със земята именно, за да не се превръщат в място за поклонение на неонацистите.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 50. 50 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#45:"Иво"]Това беше добро оправдание.[/quote] Какво оправдание- аз ти пиша, че нямам НИКАКВИ допирни точки с тях и повече допирни точки може да имам с жените от едно амазонско племе, които не изповядват ислям, отколкото с мюсюлманки, ти ми пишеш за някакво имагинерно измъкване...Аз съм от различна вселена спрямо мюсюлманите! Не желая и не искам да им се меся в живота, но и никога няма да допусна те да разрушат МОЯТ свят и да ме принудят да живея само в техния свят- за това става въпрос, ако не си го разбрал!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 51. 51 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#46:"Иво"]но знаеш,[/quote]Знам го от тук:
  http://www.koranbg.com/ Предвид факта, че всеки мюсюлманин Е ДЛЪЖЕН да изпълнява ВСИЧКО, което пише в корана, няма как да мюсюлманина да предприеме друго поведение

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 52. 52 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#46] от "Иво": НА ТОВА ги учат!
  http://muslimabg.com/Literatura/Prelestite_na_islqma.html
  С Ъ Д Ъ Р Ж А Н И Е Увод -Предговор в отличителните черти на ислямския шериат“...Няма спор, че ислямския шериат има и други цели, но най-висшата цел несъмнено е постигане задоволството на Аллах.... Ислямският шериат обхваща джиновете и хората, не се отнася само за един народ или едно племе, нито за една генерация, а е отправен към всички хора, обхваща всички дела на хората.Многобройни са доказателствата от Корана и Суннета, които потвърждават обхватността на шериата. Придържането на човека към този свещен шериат е корена на душевното щастие...“-

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 53. 53 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Гневно

  До коментар [#46] от "Иво": Как ще разтълкуваш това? „...Наистина, многоженството е естествен закон, и ще остане такъв докато света съществува. И затова, християнството не постига целта, която желае. Тезата за единоженството, която се защитава от християнството, крие многобройни злини, нанася непоправими вреди, а те са:
  Проституция;
  Любовници;
  Незаконни деца...“, при положение, че това е сайт на българската мюсюлманка?! http://muslimabg.com/Literatura/Prelestite_na_islqma.html#24

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 54. 54 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Какво казват БЪЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ за полигамията? НК Глава четвърта. ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ БРАКА, СЕМЕЙСТВОТО И МЛАДЕЖТА Раздел I. Престъпления против брака и семейството
  Чл. 179. (1) Който при наличност на законен брак сключи друг, се наказва за многобрачие с лишаване от свобода до три години.
  (2) Същото наказание се налага и на онзи, който сключи брак с лице, за което знае, че се намира в законен брак.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 55. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Весело

  До коментар [#51] от "Логика":

  Хахаха.... колко си смешна само. Нищо не знаете г-жо Логико, просто, защото не познавате лично нито един мюсюлманин, а най-вероятно дори не сте общували с мюсюлмани. Обаче, това не ви пречи да ги познавате много добре....

  Бас ложа, че и корана не познавате добре.... но си въобразявате, че го знаете.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 56. 56 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Весело

  До коментар [#53] от "Логика":

  Не се гневете толкова на някаква тъпа книжка. Многоженството, шариата и още цял куп глупости не са законни и не се прилагат в България, така, че няма нужда да се ядосвате толкова много.

  [quote#54:"Логика"]Какво казват БЪЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ за полигамията? НК Глава четвърта. ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ БРАКА, СЕМЕЙСТВОТО И МЛАДЕЖТА Раздел I. Престъпления против брака и семейството
  Чл. 179. (1) Който при наличност на законен брак сключи друг, се наказва за многобрачие с лишаване от свобода до три години.
  (2) Същото наказание се налага и на онзи, който сключи брак с лице, за което знае, че се намира в законен брак.[/quote]

  Ето, много хубав закон имаме. Така, че тая работа с многоженството в България не върви.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 57. 57 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#55:"Иво"]Хахаха.... колко си смешна само.[/quote]
  Кое е смешното? Че учат мюсюлманите на незаконосъобразно поведение, което създава абсолютни положителни предпоставки за извършване на престъплението многоженство съгласно БЪЛГАРСКИЯТ СВЕТСКИ наказателен закон? Ми пробвай ТИ да сключиш нов/ втори граждански брак, при вече сключен и единстващ 1 граждански брак в България и да видим тогава какво ще ти се случи Смееш ли или ще си останеш с любовниците и извънбрачните деца

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 58. 58 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Гневно

  [quote#56:"Иво"]Многоженството, шариата и още цял куп глупости не са законни и не се прилагат в България,[/quote]
  Но това НЕ ПРЕЧИ да се пълни мисловната и емоционална дейност на една група бг. граждани с неща, които са противоправни и склоняват човек към противоправно и незаконно поведение! РЕЛИГИЯТА ИСЛЯМ е тази, която склонява хората да не зачитат и да не спазват СВЕТСКИТЕ БЪЛГАРСКИ ПИСАНИ ЗАКОНИ, като им втълпява, че те са неправилни и грешни и че само шериатските закони са правилните и верните! Вие знаете ли, че това на практика е РУШЕНЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ И ПОДКАНА ГРАЖДАНИТЕ ДА НЕ СПАЗВАТ ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО НА Р. БЪЛГАРИЯ?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 59. 59 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#56] от "Иво": Ако на Вас от дете Ви внушават, че само шериатските закони са правилни, а светските закони на държавата, в която живеете, са неправилни и един мюсюлманин не трябва да им се подчинява, а трябва да ги ингорира, какво правосъзнание за спазване на СВЕТСКОТО БЪЛГАРСКО законодателство можем да очакваме от порасналия мюсюлманин? НИКАКВО! Тогава тази група от хора се САМОИЗКЛЮЧВАТ незаконно от действието на българските закони и когато им се припомни, че щом са бг. граждани, значи българските СВЕТСКИ закони важат и за тях, веднага започват да реват- ооо, ааа, НАРУШАВА ни се правото на вероизповедание, нарушават ни се човешките права, спрямо нас се прилага дискриминация, нали?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 60. 60 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Весело

  До коментар [#57] от "Логика":

  Смешното беше, че използваш това като аргумент срещу мюсюлманите като цяло. Аз се надявам, че вие знаете, че в България, пък и по света мнозинството мюсюлмани имат по една жена. Това, че в Корана пишело, че можеш да имаш и 4 не значи, че те имат по 4... но това, че имат една жена не ги прави по-малко мюсюлмани например.

  Впрочем, като отворихте тази тема си спомням за един документален филм по НГМ, та там даваха за мормонските сектанти, които продължават да имат по повече от една жена... филма беше за един подобен янки, който бачкаше по цял ден, а като се прибираше вкъщи беше обгрижван от трите си съпруги... и всяка вечер прекарваше с различна съпруга. Имаше и деца от тях. Та, този янки мормон си беше многоженец, въпреки, че в САЩ многожеството е забранено със закон....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 61. 61 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#60:"Иво"]Аз се надявам, че вие знаете, че в България, пък и по света мнозинството мюсюлмани имат по една жена.[/quote]
  Напротив- в света съществуват държави с шериат, където полигамията е ЗАКОННА - според уикито, държави с шериат са:“,,,, Саудитска Арабия, Судан, Ирак, Обединените арабски емирства, Катар, Йемен, Иран, Афганистан, Пакистан, Мавритания. През май 2014 г. законите на шариата са въведени и в Бруней. В тези страни наказания, указани в шариата, като обезглавяване, бичуване и убийство с камъни се практикуват по съдебен ред или извънсъдебно..“

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 62. 62 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#60:"Иво"]Това, че в Корана пишело, че можеш да имаш и 4 не значи, че те имат по 4... [/quote] значи- не значи- българското наказателно право НЕ ДОПУСКА втори граждански брак при действащ 1ви граждански брак, дори ако мъжът е богат като султана на Брюней!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 63. 63 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Любопитно

  До коментар [#58] от "Логика":

  Относно това, пак ви моля да се успокоите. В повечето мюсюлмански държави законодателството е смесено... част от него е по западен модел и част от него е по шариата. В западните държави където мюсюлманите живеят те както всички други граждани на тези държави са задължени да спазват местното законодателство, което е светско и демократично. И повечето от тях ги спазват тези закони. Ако, ли не глоба, съд или в краен случай в затвора.

  П.П.
  Тази тема ви я дава за размисъл когато имате повече свободно време... проучете как са организирани съдебните системи в мюсюлманските държави.

  П.П.П
  Пропуснете СА и разни подобни мракобесни държави, там цялото законодателство е според шариата.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 64. 64 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#62:"Логика"]Брюней! [/quote] Бруней

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 65. 65 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Любопитно

  До коментар [#61] от "Логика":

  Защото споменахте за Ирак и за уикито, и че там имало шариат... вижте там как е организирана държавното управление на страната, вижте и тяхната конституция и си помислите, дали тази държава е демократична или не, приятно четене:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Constitution_of_Iraq

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 66. 66 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#65] от "Иво":За Иран няма какво да гледам уикито- аз черпя инфо от съдържанието на самата им конституция! Иран е ислямска теокрация в шериат!
  http://www.iranonline.com/iran/iran-info/government/constitution.html
  Това е от официалният правителствен сайт на Иран! Article 7
  In accordance with the command of the Qur'an contained in the verse ("Their affairs are by consultations among them" [42:38]) and ("Consult them in affairs" [3:159]), consultative bodies - such as the Islamic Consultative Assembly, the Provincial Councils, and the City, Region, District, and Village Councils and the likes of them - are the decision-making and administrative organs of the country. The nature of each of these councils, together with the manner of their formation, their jurisdiction, and scope of their duties and functions, is determined by the Constitution and laws derived from it.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 67. 67 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#65:"Иво"]вижте там как е организирана държавното управление [/quote] Въпросът е кой е източника на правни норми! Източника на правни норми в Иран е :1. корана 2. Сунните 3. Конституцията на Иран, която се подчинява на корана и сунните 4. законите на Иран, които се подчиняват на: корана, сунните, конституцията им!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 68. 68 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#65] от "Иво": И още от иранската конституция-
  Article 4
  All civil, penal financial, economic, administrative, cultural, military, political, and other laws and regulations must be based on Islamic criteria. This principle applies absolutely and generally to all articles of the Constitution as well as to all other laws and regulations, and the fuqaha' of the Guardian Council are judges in this matter.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 69. 69 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Любопитно

  До коментар [#66] от "Логика":
  До коментар [#67] от "Логика":

  Леко, леко.... вие сбъркахте страната аз написах ИраК, това е страна в която религията ислям има силна роля в конституцията и правната система на страната, но също така и демократичните западни ценности и свободи (лични, политически, религиозни и т.н.) са застъпени в конституцията и така те заедно са слети в едно, ето намерих конституцията им, може да я разгледате тук:

  http://www.iraqinationality.gov.iq/attach/iraqi_constitution.pdf

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 70. 70 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Любопитно

  До коментар [#68] от "Логика":

  A, ето и конституцията на друга предимно мюсюлманска държава на име Ливан:

  http://www.presidency.gov.lb/English/LebaneseSystem/Documents/Lebanese%20Constitution.pdf

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 71. 71 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Любопитно

  И накрая конституцията на най-демократичната мюсюлманска държава в света, става въпрос за Тунис. Това е почти изцяло мюсюлманска държава:

  https://www.constituteproject.org/constitution/Tunisia_2014.pdf

  Тук има и повече по вашата част с правото и законодателството....

  Като имате повече време си ги почетете, дълги са и едва ли ще имате време да видите и прочетете всичко сега.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 72. 72 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#69:"Иво"]вие сбъркахте страната аз написах ИраК,[/quote] ИРАК Е В ШЕРИАТ- ИЗТОЧНИК НА ПРАВОТО Е ИСЛЯМА И ТОВА ЯСНО Е ВПИСАНО В ЧЛ.2! http://www.iraqinationality.gov.iq/attach/iraqi_constitution.pdf
  Article 2: First: Islam is the official religion of the State and is a foundation source of legislation:
  A. No law may be enacted that contradicts the established provisions of Islam B. No law may be enacted that contradicts the principles of democracy. C. No law may be enacted that contradicts the rights and basic freedoms stipulated in this Constitution. Second: This Constitution guarantees the Islamic identity of the majority of the
  Iraqi people and guarantees the full religious rights to freedom of religious belief
  and practice of all individuals such as Christians, Yazidis, and Mandean Sabeans

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 73. 73 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#69:"Иво"]Леко, леко.... вие сбъркахте страната аз написах ИраК, това е страна в която религията ислям има силна роля в конституцията и правната система на страната,[/quote] нЕ ПРОСТО “СИЛНА РОЛЯ“ , а конституцията им СЕ ОСНОВАВА на корана- точно това е ШЕРИАТ- КОРАНА Е ВЪТРЕ В ДЪРЖАВНОТО УПРАВЛЕНИЕ, ТОЙ Е ИЗТОЧНИК НА ПРАВНИТЕ НОРМИ НА СТРАНАТА!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 74. 74 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#70] от "Иво": Сега разбрахте ли, какво е шериат? Това е ислямската РЕЛИГИОЗНА ПРАВНА система, описана в корана и суните! Когато тази РЕЛИГИОЗНА ПРАВНА система, е източник на правните норми- т.е. е извора, от който една държава черпи законите си, това се нарича шериат. Ислямска теокрация е държава, в която в самото държавно управление на държава е вплетена религията.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 75. 75 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Весело

  До коментар [#72] от "Логика":

  Е, точно де, има елементи на шариат, НО има и елементи на западно демократично право и принципи, ето пак:

  [quote#72:"Логика"] No law may be enacted that contradicts the principles of democracy. C. No law may be enacted that contradicts the rights and basic freedoms stipulated in this Constitution.[/quote]

  [quote#72:"Логика"]Iraqi people and guarantees the full religious rights to freedom of religious belief
  and practice of all individuals such as Christians, Yazidis, and Mandean Sabeans[/quote]

  Т.е. системата е смесена. Което опровергава коментарите ви от по горе, че всички мюсюлмани трябва ли да се водят според шариата. В шариата до колкото знам няма нищо за спазването на човешките права на гражданите, за спазването на политическите права, на религиозните свободи, на свободата на медииите и т.н. всичко това обаче го ИМА в конституцията и законите на Ирак.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 76. 76 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Весело

  [quote#73:"Логика"]нЕ ПРОСТО “СИЛНА РОЛЯ“ , а конституцията им СЕ ОСНОВАВА на корана- точно това е ШЕРИАТ- КОРАНА Е ВЪТРЕ В ДЪРЖАВНОТО УПРАВЛЕНИЕ, ТОЙ Е ИЗТОЧНИК НА ПРАВНИТЕ НОРМИ НА СТРАНАТА! [/quote]

  Но, също така се основава и на демократичните западни ценности и свободи, като политически свободи, религиозни свободи, свобода на словото и медиите и т.н.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 77. 77 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Весело

  [quote#74:"Логика"]Сега разбрахте ли, какво е шериат? Това е ислямската РЕЛИГИОЗНА ПРАВНА система, описана в корана и суните! Когато тази РЕЛИГИОЗНА ПРАВНА система, е източник на правните норми- т.е. е извора, от който една държава черпи законите си, това се нарича шериат. [/quote]

  Мене ми е ясно това. Но разберете, че повечето мюсюлмански страни имат смесена система в която има шариатско право, но има западно демократично право. Всички страни, които ви дадох като пример по-горе са такива. Страни, където има само шариат и нищо друго са мракобесни държави като СА, Катар и тем подобни. В Иран има конституция, но тя също в огромната си част е основана на шариата, но там пък за разлика от СА и Катар малцинствата поне имат права и защита от констутицията. Разбира се Иран не може да се сравнява с демократични държави като Ирак, Ливан и Тунис.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 78. 78 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#76:"Иво"]Но, също така се основава и на демократичните западни ценности и свободи, [/quote]Това е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ! Защото се гледа на какво се основават правните норми, от къде идват Във всяка една диктатура или в един тоталитаризъм си пише, че е основана на демократични ценности и дъра бъра, но СЪЩНОСТТА й се вижда от други юридически неща

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 79. 79 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#77:"Иво"] Но разберете, че повечето мюсюлмански страни имат смесена система в която има шариатско право, но има западно демократично право[/quote] а Вие разберете, че шериат и светско право едновременно в една държава са несъвместими! Те са противоположни правни системи- все едно едновременно да е ден и нощ на една съща територия Това е НЕВЪЗМОЖНО! Измишльотините на арабите мюсюлмани за прикриване на факта, че правото им е основано САМО на корана, в случая са без значение!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 80. 80 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#76:"Иво"]като политически свободи, религиозни свободи, свобода на словото и медиите и т.н[/quote] Не може в конституцията на ИраК напр. да пише- Член 2:
  Първо: Ислямът е официалната религия на държавата И Е ИЗТОЧНИК НА ОСНОВАТА НА ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО, а Вие да ми пишете, че имало ала бала , светски правни норми, демократични свободи и тинтири минтири Ако ИраК беше СВЕТСКА държава, в конституцията им щеше да пише, че ИЗТОЧНИК НА ПРАВО СА КОНСТИТУЦИЯТА И ЗАКОНИТЕ- БЕЗ КОРАНА/ БИБЛИЯТА/ ТОРАТА/ МАХАБХАРАТА!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 81. 81 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Весело

  До коментар [#74] от "Логика":

  И накрая според шариата имало едно правило и закон за джазие или там както се казваше, което накратко представлява немюсюлманите в дадена мюсюлманска държава да плащат допълнителен данък на властите. Тази част от шариата не е включена в законодателството дори на СА и Иран. Те не го приемат към днешна дата. Макар, че саудитските сатрапи плануват да налагат допълнителен данък на чужденците, които работят в страната, а те са около 10 милиона души (или 1/3 от населението на страната).

  Това пак е пример, че дори уж най-праведните мюсюлмани не прилагат шариата едно към едно както е бил в миналото. Търпят развитие така да се каже.... а, някой в развитието си са станали напълно свободни и демократични държави като Тунис например.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 82. 82 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#81:"Иво"]Тази част от шариата не е включена в законодателството дори на СА и Иран. [/quote] Това няма никакво значение ВИНАГИ един държавен орган в тези държави МОЖЕ ДА ВЪВЕДЕ такова данъчно задължение за гражданите си немюсюлмани именно защото корана е източника на правни норми Т.е.- на немюсюлманите в тези държави де юре не им е гарантирано, че НИКОГА няма да бъдат данъчно дискриминирани и че НИКОГА няма да бъдат облагани с отделен държавен данък само за това, че не са мюсюлмани Те това е същността на част от шериата

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 83. 83 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Весело

  [quote#80:"Логика"]Не може в конституцията на ИраК напр. да пише- Член 2:
  Първо: Ислямът е официалната религия на държавата И Е ИЗТОЧНИК НА ОСНОВАТА НА ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО, а Вие да ми пишете, че имало ала бала , светски правни норми, демократични свободи и тинтири минтириАко ИраК беше СВЕТСКА държава, в конституцията им щеше да пише, че ИЗТОЧНИК НА ПРАВО СА КОНСТИТУЦИЯТА И ЗАКОНИТЕ- БЕЗ КОРАНА/ БИБЛИЯТА/ ТОРАТА/ МАХАБХАРАТА! [/quote]

  Ирак е светска държава, защото там религиозната и светската (политическа) власт са разделени. И защото светската власт се избира на свободни и демократични парламентарни избори в които могат и участват всички граждани, които пожелаят това включително шиити, сунити, кюрди, християни, язиди, тюркмени и т.н.

  Освен това в иракската конституция пише:

  "The Republic of Iraq is a single federal, independent and fully sovereign state in which
  the system of government is republican, representative, parliamentary, and democratic,
  and this Constitution is a guarantor of the unity of Iraq."

  Islam is the official religion of the State and is a foundation source of
  legislation:
  A. No law may be enacted that contradicts the established provisions of Islam
  B. No law may be enacted that contradicts the principles of democracy.
  C. No law may be enacted that contradicts the rights and basic freedoms
  stipulated in this Constitution.

  Тоест, това, че исляма е официална религия в страната не пречи на това

  B.Никой закон, НЕ МОЖЕ да противоречи на принципите на демокрацията.
  C. Никой закон, НЕ МОЖЕ да противоречи на правата и основните свободи предвидени в тази Конституция!!!

  И след това четем още:

  "Transfer of authority shall be made peacefully through democratic means as stipulated in this Constitution"

  Имат и много хубава част срещу тероризма... хората още през 2005 г. са включили антитерористични текстове в своята констутиция:

  Article 7:
  First: Any entity or program that adopts, incites, facilitates, glorifies, promotes, or justifies racism or terrorism or accusations of being an infidel (takfir) or ethnic cleansing, especially the Saddamist Ba’ath in Iraq and its symbols, under any name whatsoever, shall be prohibited. Such entities may not be part of political pluralism in Iraq. This shall be regulated by law.
  Second: The State shall undertake to combat terrorism in all its forms, and shall work to protect its territories from being a base, pathway, or field for terrorist
  activities.

  По надолу четем за политическите и граждански свободи, за религиозните свободи и т.н.

  Section Two
  Rights and Liberties
  Chapter One
  [Rights]
  First: Civil and Political Rights
  Article 14:
  Iraqis are equal before the law without discrimination based on gender, race, ethnicity,
  nationality, origin, color, religion, sect, belief or opinion, or economic or social status.
  Article 15:
  Every individual has the right to enjoy life, security and liberty. Deprivation or
  restriction of these rights is prohibited except in accordance with the law and based on a
  decision issued by a competent judicial authority.
  Article 16:
  Equal opportunities shall be guaranteed to all Iraqis, and the state shall ensure that the
  necessary measures to achieve this are taken.

  Article 17:
  First: Every individual shall have the right to personal privacy so long as it does
  not contradict the rights of others and public morals.
  Second: The sanctity of the homes shall be protected. Homes may not be entered,
  searched, or violated, except by a judicial decision in accordance with the law.
  Article 18:
  First: Iraqi citizenship is a right for every Iraqi and is the basis of his nationality.
  Second: Anyone who is born to an Iraqi father or to an Iraqi mother shall be
  considered an Iraqi. This shall be regulated by law.
  Third:
  A. An Iraqi citizen by birth may not have his citizenship withdrawn for any
  reason. Any person who had his citizenship withdrawn shall have the
  right to demand its reinstatement. This shall be regulated by a law.
  B. Iraqi citizenship shall be withdrawn from naturalized citizens in cases
  regulated by law.

  Fourth: An Iraqi may have multiple citizenships. Everyone who assumes a senior,
  security or sovereign position must abandon any other acquired citizenship. This
  shall be regulated by law.
  Fifth: Iraqi citizenship shall not be granted for the purposes of the policy of
  population settlement that disrupts the demographic composition of Iraq.
  Sixth: Citizenship provisions shall be regulated by law. The competent courts
  shall consider the suits arising from those provisions.
  Article 19:
  First: The judiciary is independent and no power is above the judiciary except the
  law.
  Second: There is no crime or punishment except by law. The punishment shall
  only be for an act that the law considers a crime when perpetrated. A harsher
  punishment than the applicable punishment at the time of the offense may not be
  imposed.
  Third: Litigation shall be a protected and guaranteed right for all.
  Fourth: The right to a defense shall be sacred and guaranteed in all phases of
  investigation and the trial.
  Fifth: The accused is innocent until proven guilty in a fair legal trial. The accused
  may not be tried for the same crime for a second time after acquittal unless new
  evidence is produced.
  Sixth: Every person shall have the right to be treated with justice in judicial and
  administrative proceedings.
  Seventh: The proceedings of a trial are public unless the court decides to make it
  secret.
  Eighth: Punishment shall be personal.
  Ninth: Laws shall not have retroactive effect unless stipulated otherwise. This
  exclusion shall not include laws on taxes and fees.
  Tenth: Criminal laws shall not have retroactive effect, unless it is to the benefit of
  the accused.
  Eleventh: The court shall appoint a lawyer at the expense of the state for an
  accused of a felony or misdemeanor who does not have a defense lawyer.

  Twelfth:
  A. Unlawful detention shall be prohibited.
  B. Imprisonment or detention shall be prohibited in places not designed for
  these purposes, pursuant to prison laws covering health and social care,
  and subject to the authorities of the State.
  Thirteenth: The preliminary investigative documents shall be submitted to the
  competent judge in a period not to exceed twenty-four hours from the time of the
  arrest of the accused, which may be extended only once and for the same period.

  Article 20:
  Iraqi citizens, men and women, shall have the right to participate in public affairs and to
  enjoy political rights including the right to vote, elect, and run for office.
  Article 21:
  First: No Iraqi shall be surrendered to foreign entities and authorities.
  Second: A law shall regulate the right of political asylum in Iraq. No political
  refugee shall be surrendered to a foreign entity or returned forcibly to the country
  from which he fled.
  Third: Political asylum shall not be granted to a person accused of committing
  international or terrorist crimes or to any person who inflicted damage on Iraq.
  Second: Economic, Social and Cultural Liberties
  Article 22:
  First: Work is a right for all Iraqis in a way that guarantees a dignified life for
  them.
  Second: The law shall regulate the relationship between employees and employers
  on economic bases and while observing the rules of social justice.
  Third: The State shall guarantee the right to form and join unions and professional
  associations, and this shall be regulated by law.
  Article 23:
  First: Private property is protected. The owner shall have the right to benefit,
  exploit and dispose of private property within the limits of the law.

  Second: Expropriation is not permissible except for the purposes of public benefit
  in return for just compensation, and this shall be regulated by law.
  Third:
  A. Every Iraqi shall have the right to own property anywhere in Iraq. No
  others may possess immovable assets, except as exempted by law.
  B. Ownership of property for the purposes of demographic change is
  prohibited.
  Article 24:
  The State shall guarantee freedom of movement of Iraqi manpower, goods, and capital
  between regions and governorates, and this shall be regulated by law.
  Article 25:
  The State shall guarantee the reform of the Iraqi economy in accordance with modern
  economic principles to insure the full investment of its resources, diversification of its
  sources, and the encouragement and development of the private sector.
  Article 26:
  The State shall guarantee the encouragement of investment in the various sectors, and this
  shall be regulated by law.
  Article 27:
  First: Public assets are sacrosanct, and their protection is the duty of each citizen.
  Second: The provisions related to the preservation of State properties, their
  management, the conditions for their disposal, and the limits for these assets not
  to be relinquished shall all be regulated by law.
  Article 28:
  First: No taxes or fees shall be levied, amended, collected, or exempted, except by
  law.

  Second: Low income earners shall be exempted from taxes in a way that
  guarantees the preservation of the minimum income required for living. This
  shall be regulated by law.
  Article 29:
  First:

  A. The family is the foundation of society; the State shall preserve it and its
  religious, moral, and national values.
  B. The State shall guarantee the protection of motherhood, childhood and old
  age, shall care for children and youth, and shall provide them with the
  appropriate conditions to develop their talents and abilities.
  Second: Children have the right to upbringing, care and education from their
  parents. Parents have the right to respect and care from their children, especially
  in times of need, disability, and old age.
  Third: Economic exploitation of children in all of its forms shall be prohibited,
  and the State shall take the necessary measures for their protection.
  Fourth: All forms of violence and abuse in the family, school, and society shall be
  prohibited.
  Article 30:
  First: The State shall guarantee to the individual and the family - especially
  children and women – social and health security, the basic requirements for living
  a free and decent life, and shall secure for them suitable income and appropriate
  housing.
  Second: The State shall guarantee social and health security to Iraqis in cases of
  old age, sickness, employment disability, homelessness, orphanhood, or
  unemployment, shall work to protect them from ignorance, fear and poverty, and
  shall provide them housing and special programs of care and rehabilitation, and
  this shall be regulated by law.
  Article 31:
  First: Every citizen has the right to health care. The State shall maintain public
  health and provide the means of prevention and treatment by building different
  types of hospitals and health institutions.
  Second: Individuals and entities have the right to build hospitals, clinics, or
  private health care centers under the supervision of the State, and this shall be
  regulated by law.
  Article 32:
  The State shall care for the handicapped and those with special needs, and shall ensure
  their rehabilitation in order to reintegrate them into society, and this shall be regulated by
  law.

  Article 33:
  First: Every individual has the right to live in safe environmental conditions.
  Second: The State shall undertake the protection and preservation of the
  environment and its biological diversity.
  Article 34:
  First: Education is a fundamental factor for the progress of society and is a right
  guaranteed by the state. Primary education is mandatory and the state guarantees
  that it shall combat illiteracy.
  Second: Free education in all its stages is a right for all Iraqis.
  Third: The State shall encourage scientific research for peaceful purposes that
  serve humanity and shall support excellence, creativity, invention, and different
  aspects of ingenuity.
  Fourth: Private and public education shall be guaranteed, and this shall be
  regulated by law.
  Article 35:
  The state shall promote cultural activities and institutions in a manner that befits the
  civilizational and cultural history of Iraq, and it shall seek to support indigenous Iraqi
  cultural orientations.
  Article 36:
  Practicing sports is a right of every Iraqi and the state shall encourage and care for such
  activities and shall provide for their requirements.
  Chapter Two
  [Liberties]
  Article 37:
  First:
  A. The liberty and dignity of man shall be protected.
  B. No person may be kept in custody or investigated except according to a
  judicial decision.
  C. All forms of psychological and physical torture and inhumane treatment
  are prohibited. Any confession made under force, threat, or torture shall

  not be relied on, and the victim shall have the right to seek compensation
  for material and moral damages incurred in accordance with the law.
  Second: The State shall guarantee protection of the individual from intellectual,
  political and religious coercion.
  Third: Forced labor, slavery, slave trade, trafficking in women or children, and
  sex trade shall be prohibited.
  Article 38:
  The State shall guarantee in a way that does not violate public order and morality:
  A. Freedom of expression using all means.
  B. Freedom of press, printing, advertisement, media and publication.
  C. Freedom of assembly and peaceful demonstration, and this shall be regulated
  by law.
  Article 39:
  First: The freedom to form and join associations and political parties shall be
  guaranteed, and this shall be regulated by law.
  Second: It is not permissible to force any person to join any party, society, or
  political entity, or force him to continue his membership in it.
  Article 40:
  The freedom of communication and correspondence, postal, telegraphic, electronic, and
  telephonic, shall be guaranteed and may not be monitored, wiretapped, or disclosed
  except for legal and security necessity and by a judicial decision.
  Article 41:
  Iraqis are free in their commitment to their personal status according to their religions,
  sects, beliefs, or choices, and this shall be regulated by law.
  Article 42:
  Each individual shall have the freedom of thought, conscience, and belief.
  Article 43:
  First: The followers of all religions and sects are free in the:
  A- Practice of religious rites, including the Husseini rituals.
  B- Management of religious endowments (waqf), their affairs, and their
  religious institutions, and this shall be regulated by law.

  Second: The State shall guarantee freedom of worship and the protection of places
  of worship.
  Article 44:
  First: Each Iraqi has freedom of movement, travel, and residence inside and
  outside Iraq.
  Second: No Iraqi may be exiled, displaced, or deprived from returning to the
  homeland.
  Article 45:
  First: The State shall seek to strengthen the role of civil society institutions, and to
  support, develop and preserve their independence in a way that is consistent with
  peaceful means to achieve their legitimate goals, and this shall be regulated by
  law.
  Second: The State shall seek the advancement of the Iraqi clans and tribes, shall
  attend to their affairs in a manner that is consistent with religion and the law, and
  shall uphold their noble human values in a way that contributes to the
  development of society. The State shall prohibit the tribal traditions that are in
  contradiction with human rights.
  Article 46:
  Restricting or limiting the practice of any of the rights or liberties stipulated in this
  Constitution is prohibited, except by a law or on the basis of a law, and insofar as that
  limitation or restriction does not violate the essence of the right or freedom.

  Всичко по горе няма как да се впише с държава която не е светска и демократична.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 84. 84 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4723 Весело

  До коментар [#82] от "Логика":

  Хахаха... мисля да спра дискусията с теб до тук. Дано си разбрала, че за мюсюлманите шариата не е всичко, че не всички мюсюлмани и ислямски държави даже като Иран и СА спазват и следват написаното в шариата, че много мюсюлмани имат и демократично и светско мислене и затова са създали свои конституции в които са отстоява демокрацията и свободата и че някои от техните държави са светски и демократични въпреки, че мнозинството от населението е мюсюлманско (Тунис, Ливан, Ирак, Индонезия (другия път може да ти дам и информация за тази държава). И така... това беше моята цел да видиш и разбереш това. До колко съм успял е друг въпрос... хубав следобяд ти желая.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK