За омразата, фанатиците и еретиците

За омразата, фанатиците и еретиците

© Красимир ЮскеселиевТекстът е от портала "Култура"Няма тайна по-голяма от това как омразата пуска корен в човешкото сърце. Защо Каин убива брат си Авел и човешкият род тръгва с кръвопролитие? Защо огорчението от успеха на Авел, заради това, че даровете му са приети по-благосклонно от Бога, се разразява в братоубийство? И защо още "първият град", сиреч наченките на самата земна цивилизация, е дамгосан със "знака на Каин" (Бит. 4:1-16)? Знак, който всички по-сетнешни поколения, носят на челата си, не само защото са се смесили с "Каиновото семе", а и заради непрестанно избуяващата омраза, заради насилието и кръвопролитията, задали коловоза на човешката история.


Все питания, чийто отговор не ни е съдено да узнаем. Така е, защото е така – казват мнозина, свивайки рамене. Светът в зло лежи, в долината на смъртната сянка, а човек за човека е не брат, ами вълк. Не го ли потвърждава ходът на самата история? Не е ли това причината – дори необмислено, както настоява псалмопевецът – да твърдим, че "всеки човек е лъжа" (Пс. 115:2)?


Нали цялата тази алчност и корист е причината да се изправят едни срещу други човешки същества, да се пролеят реки от кръв, да се стигне и до религиозни войни, противопоставили не само друговерци, но и единоверци, въпреки общото благовестие и принципите, които всъщност те отстояват.
За да го проумеем, трябва да навлезем в нощта на времето, там, където винаги има опасност мракът да ни обгърне и похити.


И все пак, не можем да спрем да се питаме.


Как да не се питаме например що за омраза е била потребна, та да се реши едно 19-годишно момче, родено във Франция (било то и мюсюлманин с други етнически корени) да заколи 86 годишен свещеник насред църква?


Много се писа за това, писах и аз, и все пак нещо отново и отново ме кара да се връщам към тази безумна жестокост. Включително заради детайлите, които прибавят нови и все по-нови нюанси към трагедията. Като например този: през 2000 г. католическата общност в Сен Етиен дю Рувре решава да подари на новодошлите мюсюлмани парцел, който е нейна собственост, та да имат и те свой молитвен дом (джамия). Убитият отец Жак е в основата на тази протегната ръка и заедно с местния имам основава интерконфесионален комитет за разбирателство. За чест на въпросния имам трябва да кажем, че тези дни той отказа да погребе убиеца с думите, че не иска да скверни това място с човек, сторил подобен грях, като призова близките му да го погребат другаде. А тази неделя


мюсюлмани присъстваха на християнска литургия в знак, че вярата е нещо различно от фанатизма


В същото време католическото издание "Ла Ви" публикува разказа на трите монахини, станали неволни свидетели на убийството. От него кошмарът придобива още по-конкретни очертания: след като отнема живота на отец Жак, единият терорист пита защо европейците мразят арабите, а после с тежест заявява, че "християните са еретици". И започва богословски спор с монахините – дали Иисус е Богочовек (според него е само пророк); защо християните не разбирали мъдростта на Корана, тъй като не знаели що е Мир (след което се минава към бомбардировките в Сирия и Ирак). Накрая, вторият терорист неочаквано се усмихва на монахините, любезно подава бастуна на едната, сетне двамата съучастници се отправят към изхода на храма, където ги чакат куршумите на полицията.


Бихме могли да кажем, че има нещо налудничаво в този мизансцен на смъртта, ако не беше полъхът на Злото – с тази омраза към "еретиците", с фанатичната жажда за смърт, за отнемането на живота на напълно невинни хора, от които "твоята общност" е видяла добро. Пак повтарям, отец Жак Амел е направил всичко възможно, за да има джамия в това предградие на Руан, наброяващо 26 000 жители, а една от монахините, взета за заложник в църквата, независимо от преклонната си възраст, е била активен участник в инициатива за раздаване на дрехи в проблемните квартали, от която единият от убийците изглежда се е възползвал като дете. И въпреки това той вдига ножа и отнема живота на престарелия свещеник, от когото той и неговите събратя са видели само добро.


Злото винаги се чувства унизено и уязвено от стореното добро


– това е нещо, което не би трябвало да забравяме.


***


Тази "тайна на злото" не ми дава покой и покрай отзвука от текста на Теодора Димова "Еретик или мъченик?", който сериозно разбуни духовете, та дори Св. Синод в експресен порядък реагира на липсата си на позиция относно екзекуцията на отец Жак Амел. Така поне стана ясно, че "българският патриарх Неофит и Светият Синод на БПЦ винаги са откликвали със съчувствие и съпричастност по повод на бедствия и терористични актове, при които са загивали невинни хора от различна националност, вероизповедание, обществено положение и убеждения. Както и "в много други случаи, когато жертви на насилие са ставали стотици невинни хора, независимо от тяхната религиозна вяра и културна принадлежност". И ако не е имало нарочна декларация, "това обстоятелство съвсем не означава, че като християни не страдаме и не се молим за всяка душа, която скърби и страда тук на земята, и за всеки човек, чийто живот е отнет по насилствен начин и си е отишъл преждевременно от този свят."


Признавам, тези редове внасят успокоение в сърцата. Приемам, че Св. Синод призовава православните християни в България да скърбят за убития отец Жак Амел в израз на човешка съпричастност и братолюбие, а онези, които продължават да пишат гадости из социалните мрежи и по форумите, назовавайки себе си "зилоти", сами се зачеркват от Божия народ. Защото никой и нищо не им дава правото да реагират по този начин, да заемат позицията на самовластни съдници, доколкото е редно, следвайки евангелската заповед, първо да съзрат гредата в собственото си око, преди да се взират в чуждото.


И все пак, признавам, че у мен, дори след прочита на това "изявление" по повод "частната позиция" на Теодора Димова, изникнаха и други въпроси. Щом скърбим за жестоката смърт на един наш събрат-християнин, какъвто е отец Жак Амел, какво накара Св. Синод да бойкотира Великия и Свят събор в Крит и да отваря дълбока рана в Тялото на православното единство, само и само, за да не сложи подпис под документа "Отношенията на Православната църква с останалия християнски свят" (отнасящ се до събратя-християни като отец Жак Амел)?


Очевидно такъв "християнски свят" има (изхождайки от цитираното по-горе изявление). И какво толкова страшно тогава има в окончателния вариант на параграф 6 от този документ, където се казва: "Единството, което Църквата притежава по онтологичната си природа, не може да бъде нарушено. Въпреки това Православната църква признава историческите наименования на другите, ненамиращи се в общение с нея инославни църкви и конфесии, и вярва, че отношенията с тях трябва да се изграждат върху обективно изясняване на еклезиологическата тематика". Тоест, накратко, както се заявява по-долу, в параграф 8: "трябва да има диалог с другите християни". Ни повече, ни по-малко.


Простете, но нали това е и смисълът на цитираното по-горе Изявление на Св. Синод?


За какво тогава бяха всички тези отивания и връщания на нашите йерарси, приказки за опазване на чистотата на Православието от самото него, които пък породиха вълната от зилотство с цялата тази злост и омраза? Независимо, че русенският митрополит Наум в изрична декларация призова вярващите към максимална "сдържаност" преди Св. Синод да обсъди документите на Събора (декларация, която още не е качена на сайта на Българската патриаршия!).


А пак повтарям, всичко се свежда до няколко прости и самооочевидни неща:


Първо, наличието и на други християни, освен тези в лоното на православието (кой здравомислещ човек може да отрече този исторически факт?)


Второ, от последното изявление на Св. Синод става ясно, че отец Жак Амел е свещеник. А няма свещеник без Църква (имам предвид не храма, а евхаристийната общност и епископската катедра). Коя е обаче Църквата на отец Жак Амел, така и не става ясно от последното Изявление на Св. Синод (може би защото упоменаването на Католическата църква ще вдигне на крак зилотите.)


И още нещо. В предпоследния параграф на Изявлението се споменава и "за отвлечените в Алепо двама йерарси на Антиохийската патриаршия и Сиро-яковитската църква. Значи признава се за съществуването и на дохалкидонските, тоест монофизитски църкви (каквато е споменатата Сиро-яковитска църква, наричаща себе си Сирийска православна църква). Ако е така,


Ваши Високопреосвещенства, които гласувахте да не отидете на Събора в Крит, пак ви питам, за какво беше всичко това?


Нали целта на подобен общоправославен документ бе да има обща позиция и яснота тъкмо по тези въпроси, та споровете веднъж да секнат. А не това да става само в изключителни случаи, пред лицето на смъртта и при ужасяваща трагедия като убийството на отец Жак. Или принципът е: "мъртвият не ни е вече враг", а живите, те, живите могат да почакат.


Християнска и братска, плод на любовта ли е една подобна позиция? Не сме ли по този начин в позицията на най-големия син от притчата за блудния син, дето останал до Отца Си, но така и не влязъл в Неговата радост


И като пак се връщам към днешната православна съпричастност с убития отец Жак, се сещам за една случка, която преди време ме потресе. Веднъж бях поканен за участие в едно телевизионно предаване. Преди мен трябваше да говорят двама свещеници – православен и католически. Видях как в коридора католическият свещеник – отец Паоло от Белене – протяга ръка на своя православен събрат (чието име и епархия ще спестя), който обаче му обърна гръб. Настъпи неловко мълчание. А след малко се чу репликата:


"С еретици не се ръкувам"


Отец Паоло е радушен човек, от десетина години е енорийски свещеник в Белене, един изцяло католически град, където всички го обичат. България е неговата втора родина, прекрасно говори езика ни, създал е музей на жертвите от комунизма в двора на църквата си (със снимки и биографии на православните свещеници и монаси, минали през преизподнята, на католическите духовници, на протестантските пастори). Това е човекът направил най-много, за да се превърне Белене в "място на паметта" – организира конференции, посещения на остров Персин, иска да изгради мемориал.


Всички, станали свидетели на това "братолюбие", не знаехме къде да гледаме. Спомням си само как чух отец Паоло да казва следното: "Аз всеки ден ходя в затвора и подавам ръка на убийци и престъпници. Вие не ме познавате. Може и да принадлежим към различни Църкви и да не сме в общение, но аз съм човешко същество като вас. И като такъв съм създаден по Божи образ и подобие. Това никой никому не може да отрече". Не си спомням какво отговори и отговори ли въобще нещо неговият православен събрат, който упорито гледаше в земята. Но съм убеден, че приемането на един общоправославен документ за "останалия християнски свят", ако не друго, поне ще спести някой подобен срам.


Преди време проф. Калин Янакиев използва една метафора, която тук ми се иска да повторя.


Ние не знаем докъде стигат стените, които ни отделят от другите


(и от останалите християни). Ала трябва да сме убедени в едно – те не тръгват от сърцата ни.


И в това, според мен, е разликата между любовта и омразата.

Ключови думи към статията:

Коментари (888)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4972 Неутрално

  Единението между всички християни е спасителния път във войната на цивилизациите.

  Gunter glieben glauchen globen
 2. 2 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3019 Любопитно

  Цитат : ""Няма тайна по-голяма от това как омразата пуска корен в човешкото сърце. Защо Каин убива брат си Авел" Тайнтвата са за богословите - на практика каин е отседнал земеделец, а Авел пастир, номад, скитник (като ромите) ... Било суша и глад, пуснал стадото си да опасе нивата на брат си (обричайки на глад него и семейството му) ... Другото го знаете = както каза един американски резидент "икономиката , глупако, икономикатта" ... и всичко става обяснимо без Божията намеса

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  За омразата, фанатиците и еретиците "
  и камъните в градината под формата на изводи . всички религии и църкви са добри с изключение на БПЦ .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#1] от "Blood Red Skies":
  Няма война на цивилизациите, има огромно разделяне на бедни и богати!

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  До коментар [#1] от "Blood Red Skies":
  писанието внушава точно обратно

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  Цитат : ""наченките на самата земна цивилизация, е дамгосан със "знака на Каин" (Бит. 4:1-16)? Знак, който всички по-сетнешни поколения, носят на челата си" Ами то и прехода от нормално общество към дивашки капитализъм бе дамгосан от неизплатени заплати, изгонени работници и съсипани заводи ... после се чудите защо има омраза срещу крадците на общонародната собственост. Заченатото в грях дава горчиви плодове ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 7. 7 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  [quote#5:"дерибеев"]писанието внушава точно обратно[/quote]Писанието е преписано политкоректно от Ориген за нуждите на Римската империя

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  [quote#6:"dark'star"]прехода от нормално общество[/quote]

  До коментар [#6] от "dark'star":

  Нормално...?!

 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  .....мюсюлмани присъстваха на християнска литургия в знак, че вярата е нещо различно от фанатизма".Така би трябвало да е,ама така ли е?

 10. 10 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  Ето как се прави имперска християнска религия от император езичник и жрица на Ваал - за това има разминавания във фундамента на християнството с Божия промисъл
  http://www.tanyotanev.free.bg/krest.html

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 11. 11 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#1] от "Blood Red Skies":

  Какви християнски църкви могат да бъдат руската и българската православни църкви след като ръководствата им са филиали на ДС и КГБ тоест на дявола.
  Аз съм православен и съм отвратен от голяма част от поповете особено висшият клир. Много са като мен.
  Вместо да се борят за душите на миряните нашите така наречени отци са издигнали в култ идолопоклонничеството и по специално златния телец.

 12. 12 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4972 Неутрално

  До коментар [#4] от "ban":

  Няма война на бедни и богати, има война на християните срещу варварите.

  Gunter glieben glauchen globen
 13. 13 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4972 Неутрално

  До коментар [#11] от "pomnesht":

  Съгласен.

  Gunter glieben glauchen globen
 14. 14 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Авторът наистина ли не прави разлика между това, да признаеш правото на другите свободно да съществуват и да си се самоуправляват, което прави Българската църква с отношението, което тя показва към разглеждания терористичен акт, и отказът да се съгласиш други да ти разпореждаш какво да правиш самият ти. Отказът да се съгласиш другите да ти се месят в твоята собствена религия. Та нали ако той това не е разбрал, не би трябвало изобщо да седна да учи другите за нещо, което самият той не разбира?

  И хайде да не се правим на прекалено умни. Защо авторът не ни каже, какъв е общият брой на източноправославните християни на църквите, последвали призива и примера на Българската църква, и какъв е техният общ брой на църквите, подкрепили всесветският патриарх, който доста явно демонстрира враждебността си съм Българската църква при своето посещение у нас? Или той твърдо вярва, че при демокрацията трябва да се приема мнението на малцинството, а не на мнозинството?

 15. 15 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#12] от "Blood Red Skies":

  Има, има, ама тя е невидима, ежедневна, именно тази война докара милиони работници от третия свят, които сега просто са излишни, тази война доведе до там, че в много страни бялото население е малцинство, а варварите ги създадоха именно богатите, със стремежа си към печалби!

 16. 16 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Няма война на цивизациите, има религиозна война на исляма срещу останалпя свят.
  Причините за нея са, че ислямът прповядва завладяване на света и налагане на ислямски мир.
  За целта неверниците- християни, будисти, индуисти и всички други, трябва да бъдат унищожени.

  Трябва да бъдат унищожени и тези мюсюлмани, които не изповядват нашия вариант на исляма.

  И тези мюсюлмани, които са мирни, интелигентни и топерантни и осъждат тероризма.
  Няма нужда от излишно усложняване на тази проста истина. Няма начин ислямският тероризъм да бъде опитомен и конвергиран към мир. Това не е ИРА или ЕТА.
  Ислямският фундаментализъм може да бъде единствено ограничаван и държан под контрол.

  За целта светът трябва решително да изостави неработещата мулти- култи толерастия.
  Нормалните, цивилизовани мюсюлмани да бъдат подкрепяни с всички сили.

  Политиката , тип " Меркел ", да бъде осъдена!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 17. 17 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Откакто се заговори за икуменизъм, винаги съм заявявал своята твърда привързаност към тоя процес. Единственият начин християнството да оцелее под напора на исляма, войнстващия атеизъм и моралния релативизъм на либералните ценности, е да се обединят онези християнски деноминации, които искат и вместо да се делят по разни признаци, да се нарекат простичко "християни".

  Влизал съм във всякакви църкви и мога да отправя смирено молитва, без да се чувствам не на място. Аз съм православен, но не одобрявам политиката на БЦП (дирижирана от руската църква) да се дели и изолира. Светът се променя, църквата трябва да откликва на промените, да се адаптира и да се развива.
  На Запад и в САЩ, да не говорим за Южна Америка, църквите разбраха, че трябва да се работи с децата, да се печатат детски Библии, да се финансират детски библейски филми (игрални и анимации), да се приобщават лека-полека към лоното на църквата. И тази политика работи - разбира се, много по-трудно в Европа, отколкото извън нея - заради либералите и левичарите, които неистово мразят християнството. Но в едно съм сигурен - християнството няма да умре.

 18. 18 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Религиите разделят хората а поповете печелят !
  За поповете от всички основни религии е важно хората да живеят със страх,страдания и болки.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 19. 19 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  [quote#12:"Blood Red Skies"]Няма война на бедни и богати, има война на християните срещу варварите.[/quote]Подмяната на проблема не е дългосрочно решение - ислямистите не са ме уволнявали и не ми дължат неизплатени заплати, а се изисква да се обединим срещу "варварите" за да пазим частните фирми на тези същите от "варварите"
  - прекалено примитивна уловка ни подготвят

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 20. 20 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#17] от "sam_vimes":

  Човече, и кой млад ще ти влезе в църквата, като всеки ден вижда, че не смирения и добрия, а лошия и нахалния са успелите в обществото, как в храма, ще събереш банкера и длъжника останал без дом, или работника без заплата и шефа му дошъл с мерцедес!

 21. 21 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1027 Любопитно

  [quote#16:"mr. wonderworld."]Политиката , тип " Меркел ", да бъде осъдена!
  [/quote]
  Естествения отбор рано, или късно ще отрече псевдосоциалните идеи, налагани на обществото от меркелистите...

  Форумът е в будна кома...
 22. 22 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Прав е авторът. Нашите попове като чуят за католици, почват да се кръстят и да викат Анатема - на последнато съм бил свидетел в софийска епархия, не някъде в джандема. Единственото ми обяснение е, че в духовната семинария постъпват един много прости момченца от село, на които не е трудно да набиеш в кухите тикви каквото си поискаш. И това ми били пастирите на народа. Обърнали ли сте внимание кък мъца патриархът и едно смислено изречение не може да сглоби. Заслушайте се в безсмислените му словоизлияния и ще разберете, че няма как тия под него да са по-добре. Хубавото е, че никой не им обръща внимание.

 23. 23 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#19] от "dark'star":

  Не бъркай икономическите отношения, които са нормални , с борбата за налагане на исляма.
  Като дойдат ислямистите няма да има частни фирми и уволненията биват извършвани по друг начин,нали се сещаш.
  Кодексът на труда не важи.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 24. 24 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 818 Разстроено

  Не е хич християнско, но българския народ е казал:
  "Няма ненаказано добро!"- това отговорът на материала.......

 25. 25 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  [quote#19:"dark'star"]ислямистите не са ме уволнявали и не ми дължат неизплатени заплати, а се изисква да се обединим срещу "варварите" за да пазим частните фирми на тези същите от "варварите"[/quote]

  Така е - уволняваха те и ти дължат заплати децата на тия дето избиваха хора в Белене. Също те след това направиха всичко възможно да няма нормален икономически живот подчинен на пазара в България и я превърнаха в руско-турски кенеф управляван от бившата номенклатура с помощта на неграмотни мутри и ченгета. Само че по-простата част от населението, към която принадлежиш и ти, продължава да вярва, че някой зъл гений от Силиконовата долина (примерно) му е взел десетте заплатки по двеста лева всяка...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 26. 26 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#11] от "pomnesht":

  +++
  А защо ли авторът всякак избягва тези факти в "разсъжденията" си ?
  Нима не ги знае ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 27. 27 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#22] от "aleko":

  Хайде да не обобщаваме за всички от това, че сме видели или чули за някой?

 28. 28 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3019 Весело

  [quote#25:"Тюфлекчия"] Само че по-простата част от населението, към която принадлежиш и ти[/quote]Можеш само да завиждаш на образованието ми и със сигурност съм написал повече , отколкото ти си прочел въобще Толкоз за "по-простите'

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 29. 29 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  [quote#1:"Blood Red Skies"]Единението между всички християни е спасителния път във войната на цивилизациите.[/quote]

  Един път да се съглася с нещо, написано от теб.
  +++++++++++++++++++

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 30. 30 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#27] от "neznaiko.bg":

  На такова отношение ги учат още в "духовната" семинария, т.е. това е официална позиция на БПЦ. И ако искаш да напреднеш в кариерата или най-малкото да те пратят в някое поносимо и доходоносно място, а не в диво село, и ти ще викаш анатема даже по-силно от другите. Разбира се, че има и изключения, но те са по периферията. Отец Саръев например. Но той по посочените причини няма много топли взаимоотношения с централата в София.

 31. 31 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Как беше убит свщенникът във Франция. Ами точно така както бяха клани, отвличани свщенниците в Сирия. Така както са клани, отвличани и рразпъвани на кръст християните в региона. Никой не е в състояние да ме убеди, че джихадистите правят разлика между източноправославните, католиците и протестантите. Те са еднакво жестоко линчувани. Признаците на джихада не бяха правилно разчетени. Разни дърдорковци и църковни доброжелатели се упражняват в сливословия и търсят под вола теле. А истината е еднозначна. Джихадът е обявил война на кръста. Друга няма.

 32. 32 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#1] от "Blood Red Skies": Единението между всички християни е спасителния път във войната на цивилизациите.
  ===================================

  Това като пожелание е вярно. Но ако двете страни имат несъвместими противоречия по това, по което искаш те да са единни, кой трябва да отстъпи? Как ще докажеш, че трябва да отстъпят и да изчезнат именно източноправославните, а не католиците?

  И, да се разбрем. Войната на цивилизациите е предизвикана от тези, които искат насила да наложат еднополюсната политическа и идеологическа глобализация, като всички приемат американската цивилизация. А всички други цивилизации да изчезнат. А кой е казал, че точно това е, което е най-добро за човечеството и за неговите цивилизации?

  Светът е съществувал десятки хиляди години и в него винаги е имало различни цивилицации. През цялото време е имало войни, но войните са били преди всичко между хора от една и съща, а не от различни цивилизации. Ако не вярваш, провери какви сили са стояли от двете страни на фронта през Първата и през Втората световна война. А и в Северна Америка преди тя да бъде открита войните са се водили между народи и племена, принадлежащи на една и съща цивилизация.

  Нещо повече. При войните между Англия и Франция за преразпределяне на техните колонии в Северна Америка и Англия, и Франция, са имали индианске съюзници. Което е фактическо доказателство, че основната причина за възникване на войните не са цивилизационните различия между противниците и враговете, а нещо, което няма нищо общо с тях.

  Така че стига с тези дрънканици за войни между цивилизациите, а не между хора и държави с различни интереси. Дори в Сирия сега ислямската Саудитска Арабия е на страната на християнските САЩ, а ислямската Сирия е на страната на християнска Русия. А самите вие казвате, че най-големия враг на САЩ е Русия, която също е част от християнската, а не от ислямската цивилизация. Нима и този очеваден факт все още не е достатъчен, за да разберете, че митовете и легендите за войните между цивилизациите са само манипулирани митове и легенди за самомнителни лековерни профани, които са готови да повярват на всеки идиотизъм, ако на него стои марката на САЩ? И че политическото поведение на държавите и народите се определят от техните интереси, а не от някакви си там измислени ценности, от порив за насилствено налагане на демокрацията от неолиберален тип или от това, че са части ит различни цивилизации?

 33. 33 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  [quote#23:"mr. wonderworld."]Като дойдат ислямистите[/quote]... познай чии фирми и луксозни джипове ще изгорят , аз ще видя как те гледат безпомощно като мене , когато те рушаха нашите заводи
  ... за моят живот не се притеснявай - не струва $
  Господ забавя, ама не забравя, всичко се плаща

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 34. 34 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#16:"mr. wonderworld."]Причините за нея са, че ислямът прповядва завладяване на света и налагане на ислямски мир. [/quote]
  А "демокрацията", особено в американския и милитаризиран вариант не проповядва ли същото? В над 700 бази по цял свят не раздават цветя и книги.

 35. 35 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#31:"baxter"] Никой не е в състояние да ме убеди, че джихадистите правят разлика между източноправославните, католиците и протестантите. Те са еднакво жестоко линчувани. Признаците на джихада не бяха правилно разчетени. Разни дърдорковци и църковни доброжелатели се упражняват в сливословия и търсят под вола теле. А истината е еднозначна. Джихадът е обявил война на кръста. Друга няма.[/quote]

  Не само на Кръста, на всички различни вероизповедания!

  За това- ограничаване и контрол. С всички средства- военни, икономически, политически.
  Залитне ли някой индивид с диктаторски уклон към фундаментализъм- ограничение със всички сили. Да си седи на територията и да няма сили да прави бели навън.

  Почне ли някой да се изживява като Падишах или Халиф- санкции, ембарго, визи, оттегляне на инвестициите, инфлация, девалвация- докато поданиците се усетят!

  Ако пак не слуша- Шести американски флот плюс НАТО.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 36. 36 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#31:"baxter"]Как беше убит свщенникът във Франция. Ами точно така както бяха клани, отвличани свщенниците в Сирия.[/quote]
  Над 1000 години е нямало религиозни конфликти в Сирия и изобщо в региона. Хората живееха рамо до рамо макар и с различни религии. Дойдоха американците с приказките си за "демокрация" и "арабска пролет", платиха на някаква "умерена опозиция" и запалиха целия регион.

 37. 37 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#6:"dark'star"]прехода от нормално общество към дивашки капитализъм бе дамгосан [/quote]
  Това е есенцията на православния болшевизъм, устремен към "светлия атеизъм като еталон на нормалност", който напоително ни поучава как да разбираме християнството.
  И не , това не е шизофренна патология на въпросната биологична общност, а последователен русофил-православен путинизъм.

 38. 38 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 213 Любопитно

  Добре че са НПО организациите,че да прокламират мир и любофъ в България!Иначе досега, да сме се самоизбили!
  И да не пропусна,мормонските църкви!Те имат хилядолетни традиции у нас!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 39. 39 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#32:"glog"]Така че стига с тези дрънканици за войни между цивилизациите, а не между хора и държави с различни интереси.[/quote]

  Абсолютно си прав и аз казвам същото- война на цивилизациите няма, има много причини за война.

  Но понеже материалът е за омразата, фанатизма и еретиците, наблягаме на верската война на исляма с останалия свят.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 40. 40 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#36] от "Каишков - Системен нарушител":

  Каишков,истината не е на особена почит в България!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 41. 41 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#12:"Blood Red Skies"]Няма война на бедни и богати[/quote]
  Така е.
  Има общества, които по ментални, манталитетни и религиозни причини творят и непрекъснато възпроизвеждат мизерия, което пък ги кара перманентно да мародерстват варварски в други общества, които създават богатствата на този свят.

 42. 42 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#35] от "mr. wonderworld.":

  Точно така. Джихадът е обявил война на всички неверници.

 43. 43 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#31:"baxter"]А истината е еднозначна. Джихадът е обявил война на кръста. Друга няма. [/quote]
  Ооо, не само "на кръста". Зверствата са същите и спрямо зороастристите, хиндуистите, будисти и т.н., та чак до едноверци, които не са достатъчно...радикални, тоест не са като тях (пр. - "нормален" мохамеданин в Турция, преди години изби десетки, на един конгрес на алевити. Всъщност, примери много)

 44. 44 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 213 Гневно

  До коментар [#41] от "marsena":

  Стига си плюла по нашият верен съюзник, и нов брат!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 45. 45 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  [quote#37:"marsena"] това не е шизофренна патология на въпросната биологична общност, а последователен русофил-православен путинизъм. [/quote]Преведох книгата за ранното християнство и приемането му като държавна религия от римската империя за съпругата си - магистър богослов. По тези времена никакъв Путин нямаше, а и съм преписвал на машина и реферат относно "новата доктрина на исляма" в 1980. Шизофренно е да не приемаш реалния свят, а да се опитваш да скриеш проблемите

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 46. 46 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#22:"aleko"] Обърнали ли сте внимание кък мъца патриархът и едно смислено изречение не може да сглоби. [/quote]
  Ами патриархът ни е назначение на РПЦ и за да не му личи отдалеко кой му дърпа юздите, се налага да мъца неразбираемо.

 47. 47 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Браво Тони! Много хора считайки се за православни християни от ревност по Богае забравиха, думите на свети апостол Павел "остават тези три, които всичко свързват и всичко съдържат: вяра, надежда, и любов, но по-голяма от тях е любовта (1Кор. 13:13), защото с нея се именува Бог (1Иоан. 4:8, 16).
  От къде го прихванахме тоя зилотизъм идея нямам...

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 48. 48 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 705 Неутрално

  [quote#45:"dark'star"]Преведох книгата за ранното християнство и приемането му като държавна религия от римската империя за съпругата си - магистър богослов. [/quote]
  За коя книга става дума?

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 49. 49 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#28:"dark'star"]Можеш само да завиждаш на образованието ми и със сигурност съм написал повече , отколкото ти си прочел въобще[/quote]
  Със сигурност ти личи и къде си учил, и какво си писал. Само не е сигурно кой те чете и кой ти вярва.

 50. 50 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#37:"marsena"]И не , това не е шизофренна патология на въпросната биологична общност, а последователен русофил-православен путинизъм. [/quote]

  Гарниран с Нощни пеперуди и новата путинистко- ердоганиста ос.

  На пръв прочит любовта между Путин и Ердоган противоречи на халифатската политика . Но в джихадисткия кодекс е допустимо, даже препоръчително да измамиш врага, да се престориш пред него, дори да лижеш подметки, до момента , в който да му забиеш ножа.

  Путинистите и ердоганистите взаимно се ненавиждат, но и двамата диктатора мислят, че всеки ще излъже другия.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 51. 51 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 705 Неутрално

  [quote#30:"aleko"] Отец Саръев например. Но той по посочените причини няма много топли взаимоотношения с централата в София. [/quote]
  На отец Саръев "централата" му е в Пловдив, не е София!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 52. 52 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#29:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Един път да се съглася с нещо, написано от теб. [/quote]

  Как да стане, обаче , при Папа- отчаян толераст и Патриарх, подчинен на Кремъл?

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 53. 53 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#36:"Каишков - Системен нарушител"]Над 1000 години е нямало религиозни конфликти в Сирия и изобщо в региона. Хората живееха рамо до рамо макар и с различни религии. Дойдоха американците с приказките си за "демокрация"[/quote]
  Така ли?
  И как изцяло християнска Сирия след тези 1000 години живот "рамо до рамо" стана изцяло мюсюлманска с единично оцелели християнски анклави ?

 54. 54 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Жак е платил за грешката си,настоявайки да събере два свята,на които им е рано да бъдат събирани.По тази причина ислямистите или анти-ислямистите точно него са избрали да заколят.
  Посланието е ясно:нито християните,нито ислямистите са готови да заживеят заедно мирно.Тогава?
  Тогава всеки си стои в страната,чиято религия държи да изповядва,а ако не желае,следва да бъде заставен да го направи.
  Когато отиваш на гости и на софра,се съобразяваш с реда на домакините или си тръгваш.Не можеш да се настаниш в чуждия дом,да поробиш обитателите му и да наложиш собствените си порядки-такъв е законът.
  Голямата грешка на европейците е не само,че приеха мигранти без филтър,но и им казаха:бъдете,каквито сте и правете,каквото искате.
  Щом приемат амуджите,трябваше строго да им се обясни и наложи със сила какъв е редът за пребиваване и свирепите санкции,касаещи Цялото Племе,които следват от неизпълняването.Тогава самите те щяха да се следят и коригират едни други.Сега им е казано,че всичко е тяхно и държавата им го дълкжи-е,защо да не си развяват ножове и полови органи??

 55. 55 Профил на weinlock
  weinlock
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Религията е отрова за разума, отрицаное на човечността, на реалността. За това стават тези диви глупости. И докато започваме разсъжденията си с измислицата че човечеството започнало с Каин убива Авел, няма да мръднем надалеч.

  Ако ще се връзваме наистина на тези бабини деветини, настоящите им живейски изяви в кървав отенък няма да престанат. Тия полудели младежи са били абсолютно прави в светлината на глупостите, които са приели за възвкшена истина.

 56. 56 Профил на Мирослав
  Мирослав
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Статията започва добре но не очаквах такъв завършек. На кой му пука за православие, какви църкви, какви глупости, само ненормалници, баба гуси. майната им

 57. 57 Профил на Мирослав
  Мирослав
  Рейтинг: 8 Неутрално

  в църква бих стъпил единствено ако раздават нещо безплатно

 58. 58 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  [quote#48:"пустиняк"]За коя книга става дума?[/quote]
  коментар 10 - "Кръст и спирала"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 59. 59 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#36] от "Каишков - Системен нарушител":

  Почти на всеки 50 години има чистка на християните в региона. Проследи през годините колко са били и колко са останали. Иначе много ми харесват приказките за хилядолетното благоденствие, но за съжеление са само приказки.

 60. 60 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#14:"glog"]И хайде да не се правим на прекалено умни. Защо авторът не ни каже, какъв е общият брой на източноправославните християни на църквите, последвали призива и примера на Българската църква, и какъв е техният общ брой на църквите, подкрепили всесветският патриарх, който доста явно демонстрира враждебността си съм Българската църква при своето посещение у нас?[/quote]

  Е ясно изплюхте камъчето.
  Никой няма право да се меси в религията на нашата църква това добре, но изтъкването за броя на миряните веднага ви издава че давате това право на руската църква да се меси в работите на българската църква. И тя го прави благодарение на синодалните старци, въпреки светлият пример на предците ни от борбата им за независима църква както от руската така и от гръцката църкви.

 61. 61 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1351 Любопитно

  [quote#52:"mr. wonderworld."]Как да стане, обаче , при Папа- отчаян толераст и Патриарх, подчинен на Кремъл? [/quote]

  Е, тези двамата няма да векуват на тези постове, нали?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 62. 62 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3019 Разстроено

  [quote#59:"baxter"]Почти на всеки 50 години има чистка на християните в региона[/quote] + кланета, кланета , кланета = това е историята на съвместното съществуване на религиите
  единственото мирно решение е всеки при своите и всички щастливи, мирно и тихо
  - в смесените райони винаги има проблеми

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 63. 63 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  [quote#58:"dark'star"]Кръст и спирала[/quote]

  Изглежда интересна, ще я прочета, като намеря време:
  http://www.tanyotanev.free.bg/krest.html

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 64. 64 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  [quote#56:"Мирослав"] На кой му пука за православие, какви църкви, какви глупости, само ненормалници, баба гуси. майната им[/quote]В Библията точно е описано за кои е църквата : Eлате при мен всички, които сте отрудени, изморени, претоварени и обременени, и ще намерите покой за душата си, научете се от мен, защото ... Смирението е едно от първите неща, които Христос каза за себе си в Матей 11:28

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 65. 65 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#28] от "dark'star":
  Образованието в никакъв случай не прави човека умен. Може би да има някъде таен метод, не е лошо да бъде споделен от трансформираните.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 66. 66 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4125 Разстроено

  Хубава статия, но и много тъжна особено историята за православния свещеник, който отказал да подаде ръка на католическия свещеник от Белене! Много срамен, неуважителен и обиден акт. Самия покоен патриарх Максим посрещна с добро и подаде ръка на папа Йоан Павел 2, когато той посети България, тогава защото този глупав "зилот" (какъвто термин използва автора на статията (Тони Николов ли беше?) отказва да подаде ръка на отец Паоло!???

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 67. 67 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4125 Любопитно

  До коментар [#9] от "chicago514":

  Така е Чикагецо.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 68. 68 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4125 Любопитно

  [quote#16:"mr. wonderworld."]Няма война на цивизациите, има религиозна война на исляма срещу останалпя свят. [/quote]

  Нещо което папа Франциск категорично отрече. Всички водещи мюсюлмански религиозни лидери също отричат подобна хипотеза.

  [quote#16:"mr. wonderworld."]Няма нужда от излишно усложняване на тази проста истина.[/quote]

  Това е вашата истина, не е истината на повечето хора.

  [quote#16:"mr. wonderworld."]Нормалните, цивилизовани мюсюлмани да бъдат подкрепяни с всички сили. [/quote]

  Тук съм съгласен с вас, точно тези нормални и мирни мюсюлмани трябва да бъдат подкрепени, вярвам, че мнозинството мюсюлмани са точно такива, нещо което спомена папа Франциск през последната една-две седмици.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 69. 69 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3019 Весело

  [quote#65:"UJC4040"]Образованието в никакъв случай не прави човека умен. [/quote]Невежеството обаче е аргумент не търпящ възражение и има прост отговор за всичко

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 70. 70 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4125 Любопитно

  До коментар [#47] от "пустиняк":

  +++ от мен!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 71. 71 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#17:"sam_vimes"]Аз съм православен, но не одобрявам политиката на БЦП (дирижирана от руската църква) да се дели и изолира. Светът се променя, църквата трябва да откликва на промените, да се адаптира и да се развива. [/quote]

  С горните две изречения сте описали много точно ситуацията в БПЦ и чувствата на православните българи (нямам предвид партийните "християни" като Дърева).

 72. 72 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4125 Любопитно

  До коментар [#54] от "jjeessii":

  Тоест, вие призовавате да няма държави в които да съществуват няколко религии едновременно.... и всички граждани на дадена държава да бъдат само християни, или само мюсюлмани или само будисти или само индуисти? И в Европа да няма право да живеят мюсюлмани, в България например да бъдат изгонени насила всички наши сънародници, които изповядват исляма (някъде към 10% от цялото население), всички християни да бъдат изгонени от Близкия изток. Всички християни в Индия например да бъдат изгонени от индуистите? Всички християни в Китай и те да бъдат изгонени и така докато не се създадат религиозни чисти държави... вие сериозно ли искате подобно нещо!? И дали наистина вярвате, че подобно нещо е осъществимо и дали е правилно от демократическа и даже морална гледна точка!????

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 73. 73 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Що за омраза можело да накара тийнейджър да грабне ножа.. Ми не се прави на улав, а виж кой изнася революции и кой насажда неразбираем за местното население критерий за демокрация? Кой, ве? май ставате глухи и слепи, когато наистина трябва да посочите фактите, тези факти, които като греда ви пробождат очите, но мълчите, защото сте роби. Придворни. Не смеете да гъкнете, защото Биг брадърът гледааа и слуша и вие умирате от страх пред Господаря

 74. 74 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#73] от "Арон":

  Е,е, джихадът съществува откакто съществува ислямът. Винаги е имало радикални ислямисти.

  Разбира се, войната в БИ само изостря още повече нещата.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 75. 75 Профил на НА ОРЪЖИЕ, БРАТЯ!!!
  НА ОРЪЖИЕ, БРАТЯ!!!
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Тия простотии за толерантност между религиите си ги оставете за себе си такова нещо не съществува. Винаги ще има воини между религиите и главно между християнството и исляма. Да не забравяме турския геноцид срещу българското население и другия християнски народ на балканите. Сега погледнете в Европа мюсюлманските нападения над бели християни.

  Настане вечер – месец изгрее, звезди обсипят сводът небесен; гора зашуми, вятър повее, – Балканът пее хайдушка песен!
 76. 76 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8019 Неутрално

  В 864 година България приема християнството като държавна религия. Възприема богослужебната традиция на Константинополската патриаршия. Преди това, обаче, хан Борис кореспондира и с папа Николай I, за да прецени дали не е по-изгодно да приеме римо-католическия обред.
  Да бяхме го приели, нямаше Московската патриаршия да ни натрапва " своето" православие.

 77. 77 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  “,,,назовавайки себе си "зилоти",,,А стига , бе- и такива ли имало? В 21 век използват терминология от преди 2000- да, ДВЕ ХИЛЯДИ години?! Леле мале- светът тича с крос към тотален социален и интелектуален регрес! Из уики„“....Зилотите (от гръцки: Ζηλωτής — ревнив поддръжник) са привържениците на обществено-политическо и религиозно-есхатологично учение на юдаизма по времето на Втория храм в Юдея, възникнало при епохата на Макавеите през втората половина на 1 век пр.н.е. като бунт срещу Римската империя...“

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 78. 78 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Все питания, чийто отговор не ни е съдено да узнаем.
  .....................
  Бе, даден ти е, ама трябва и да четеш повечко, а не само да преписваш туй и онуй. Ей, на, гледай и се наслаждавай на отговора от най-великият учен на 20 век:
  "Професорът в университета задал на своите студенти следния въпрос:

  - Всичко ли, което съществува, е създадено от Бог?

  Един от студентите смело отвърнал:

  - Да, създадено е от Бог.

  - Значи Бог е създал всичко? – попитал отново професорът.

  - Да, сър – потвърдил студентът.

  - Ако Бог е създал всичко, значи, че той е създал и злото, тъй като то така или иначе съществува. И съгласно принципа, че нашите дела определят нас самите, значи Бог е зло.

  Студентът замълчал при този отговор. Професорът бил много доволен от себе си. Похвалил се пред студентите как още веднъж доказал, че Бог е мит.

  Още един студент вдигнал ръка и казал:

  - Мога ли и аз да ви задам един въпрос, Професоре?

  - Разбира се – отвърнал професорът.

  Студентът се изправил и попитал:

  - Професоре, а студ съществува ли?

  - Що за въпрос, разбира се, че съществува. На теб никога ли не ти е било студено?

  Студентите се засмели на зададения въпрос, но момчето продължило:

  - В действителност студ не съществува. В съответствие със законите на физиката това, което ние считаме за студ, всъщност е отсъствие на топлина. На практика човек или предмет могат да бъдат изучени в зависимост от това притежават ли и предават ли енергия. Абсолютната нула (-459,67 градуса по Фаренхайт) е пълно отсъствие на топлина. Всяка материя става инертна и не може да реагира при тази температура. Студът не съществува. Ние сме създали тази дума, за да опишем това, което чувстваме при липсата на топлина.

  Студентът продължил:

  - Професоре, тъмнината съществува ли?

  - Разбира се, че съществува.

  - Вие, отново не сте прав. Тъмнината не съществува. В действителност тъмнината е отсъствие на светлина. Ние можем да изучим светлината, но не и тъмнината. Можем да използваме призмата на Нютон, като разложим бялата светлина на множество цветове и изучим различната дължина на вълната на всеки цвят. Вие не можете да измерите тъмнината. Обикновен лъч светлина може да проникне в света на тъмнината и да я освети. Как можете да разберете колко е тъмно, което и да е пространство? Измерва се количеството светлина. Не е ли така? Тъмнината – това е понятие, което човек използва, за да опише отсъствието на светлина.

  Най-накрая младият човек попитал професора:

  - Сър, зло съществува ли?

  Този път професорът неуверено отвърнал:

  - Разбира се, както вече казах. Ние го виждаме всеки ден. Жестокостта между хората, престъпленията и насилието по целия свят. Това са примери за проявлението на злото.

  На това студентът отвърнал:

  - Злото не съществува, сър, или поне не съществува само по себе си. Зло – това е просто отсъствие на Бог. Това прилича на тъмнината и студа. Зло е дума създадена от човека, за да опише отсъствието на Бог. Той не е създал злото. Злото - това не е вяра или любов, които съществуват, както светлината и топлината. Злото – това е резултатът от отсъствието в сърцето на човека на Божествената любов. Това е наличието на студ, когато няма топлина, или тъмнина, настъпваща при липсата на светлината.

  Професорът мълчаливо седнал на мястото си. Името на младия студент било Алберт Айнщайн."

  nemo malus felix, minime corruptor.
 79. 79 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Впрочем- преди години, когато за пръв път чух думата “мултикултурализъм“, си помислих, че става въпрос за съвместно съжителство и толерантност в Европа единствено между всички деноминации на християнство- православни, католици, протестанти и други- ако има признати такива...Не можем да отминем историческите факти, които свидетелстват за водене на войни между различните християнски деноминации в Европа само до преди 2-3 века в Европа и за това си помислих, че е много добре в цяла Европа православни да се разбират и да са толерантни към католици и обратното...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 80. 80 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 623 Неутрално
 81. 81 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  [quote#76:"Роси"]В 864 година България приема християнството [/quote] ... от епископ Ортега и дякона Мартин (има река Мартинка кръстена на него) ... Католицизма и православието се разделят 2 века по-късно в 1054 г.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 82. 82 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2334 Разстроено

  От текста на Тонито излиза, че ислямът няма нищо общо с убийството на френския свещеник. Двамата млади муслими били повече фанатици отколкото муслими и това е универсалният отговор за всички престъпления които те вършат срещу християните. Виж това че нашата православна църква не следвала католическата и не се отваряла към муслимите е смъртен грях!
  Стига с тези глупости за добрия и ислям и лошите фанатици. Да не мислите че сега мирните мюсюлмани няма да почитат убитите главорези като мъченици на вярата. Ще ги почитат и още как!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 83. 83 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3766 Неутрално

  Тони, хубава статия, но трябваше да я озаглавиш "За доброто, омразата, фанатиците и еретиците". Защото най-силното в нея е добротата на отец Жак, имама, монахините, отец Паоло. Това е, което ме развълнува най-много. Защото, колкото и да е голямо злото, доброто, дори да е само зрънце, то е по-силно. То пуска корени и дава плодове, без да е необходимо да го подклаждаме непрекъснато, както злото.

 84. 84 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#79] от "Логика":

  Ами, всъщност мултикултурализмът е измислен тъкмо с тази цел. Доколкото знам, за първи път се налага масово в Канада през 60-те години на ХХ век - с цел да съжителстват мирно и заедно потомците на (френските) католици и потомците на (в широк смисъл английски) протестанти. Резултатът е, че имаме две високо развити култури, всяка от които е превъзмогнала религиозната нетърпимост, Валпургиевата нощ, изгарянето на клада на "неверници и вещици" и т.н.

  Т.е. имаме едно относително равенство между културите. Почти убеден съм, че същото равенство би могло да се постигне, ако съберем християни (в широк смисъл - не непременно религиозни, а по-скоро възприели ценностите, на базата на които е формирана европейската цивилизация - амалгама от просвещенски и християнски идеи) да съжителстват с будисти, индуси и евреи. Но където и да има мюсюлмани, има тежки репресии, вкл. и срещу будисти, индуси и евреи.

  Така че мултикултурализмът е НАПЪЛНО НЕПРИГОДЕН за исляма и мюсюлманите. Вижте Испания, Босна, Сирия, Египет, Чечения ....

 85. 85 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  До коментар [#33] от "dark'star":


  [quote#33:"dark'star"]... познай чии фирми и луксозни джипове ще изгорят , аз ще видя как те гледат безпомощно като мене , когато те рушаха нашите заводи
  ... за моят живот не се притеснявай - не струва $
  Господ забавя, ама не забравя, всичко се плаща[/quote]

  Простете за въпроса, но Вие сигурен ли сте, че сте прочел повече книги отколкото сте написал?
  Сигурно не сте чувал за Андрешко....
  Интересно кой ще загуби повече като дойдат ислямистите? Ония гадните "чорбаджии-изедници" със скъпите джипове ще си загубят част от фабриките и джиповете, а такива андрешковци като Вас ще си загубят работните места в същите тия фабрики...Крайния резултат е, че те ще бъдат по-малко богати, а вие напълно бедни. Няма лек срещу червеното мислене...

  А иначе един римлянин го е казал много отдавна. Варварите са пред портите....

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#74] от "mr. wonderworld.":

  Така е, но кой заповяда "кръстоносните походи"? И не беше ли това урок, който така и не научиха съвременните политици? Годините минават, а нещата се влошават. "Износът на революции' с кръстоносен почерк взема и ще взема жертви, дотогава, докато мне им уврат мозъците на "некои" отговорни хора с могъщо влияние. Остави народите на спокойствие, бивотът сам ще покаже какво, къде и как трябва да се направи. Само Господ има право да раздава правосъдие..друг е въпросът, че в днешно време доста политици се изредиха да "доказват" божествения си произход

 88. 88 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3019 Любопитно

  [quote#85:"mrx10354190"]Няма лек срещу червеното мислене... [/quote]Има лек ... и то е "малката правда" , а "голямата правда" е векторен сбор на "малките правди"
  съзнаваш ли каква бомба сме си заложили вътре в обществото си пред лицето на врага ?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 89. 89 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  До коментар [#78] от "СДС":

  Що е това Добро и Зло все още никой не знае!

 90. 90 Профил на bask79
  bask79
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#89] от "deaf":

  Не никой християните знаят що е добро и що е зло! Тези никой са хора извън християнството такъв тип голи твърдения или въпроси стоят само пред тях и такива ще си останат за винаги!

 91. 91 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Ето тук една статия от Култура, в която става ясно, че икуменизмът е проект на масоните.
  http://kultura.bg/web/%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D1%80%D0%B8-%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%BD%D0%B8/
  Да попитам автора и критикарите, писали тук, колко пъти ходят на света литургия - всяка неделя, на всеки празник, колко книги са прочели по православна догматика, за да отбират от разликите между православни и инославни, колко често ходят на изповед и причастие? Статии и коментари от ВиК православни (Великден и Коледа - палене на свещ в православен храм) не се броят. Има две хиляди години богословска литература, вселенски и други важни събори, пострадали светии, напълно неизвестни на ВиК християните.
  Много странно е да се приравняват ислямски терористи с православието, както и кръстоносните походи, носещи пряка вина за падането на Византия под турско робство, да се изтъкват като пример за православен фанатизъм (все пак са били католици, моля).
  В случая, позицията на Синода за Събора в Крит беше обоснована.

 92. 92 Профил на Тодора Кефалар
  Тодора Кефалар
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Авторът на тази статия, не знам защо не се споменава името му, е Тони Николов - философ, ерудит и журналист. Не се съмнявайте в неговата компетентност и точност на анализите. Ако сте намерили повод да се съмнявате, надникнете в "Портал за изкуство, култура и общество".

 93. 93 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#92] от "Тодора Кефалар":

  И смятате, че е безгрешен, така ли? Портал култура да не се превръща в някаква нова секта?

 94. 94 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  "Злото винаги се чувства унизено и уязвено от стореното добро"

  Звучи силно и е правдиво.
  А това, че Синодът е нямал реакция в случая с убития във Франция свещеник, много правилно е последващото им изявление, а и могат ли да реагират след всеки терористичен/мюсюлмански/ акт?

 95. 95 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#90] от "bask79":
  Точно християните,подкрепяни от евреите,запалиха за пари,власт,нефт и оръжиятия тези войни и пролети,дето доведоха диваците в Европа.
  Елитите,които го причиниха на човечеството,отдавна не принадлежат към никоя религия,освен към най-могъщата-на Многото Пари.
  Многото Пари,които им дават чувството,че имат право да си играят с човечеството,да го местят,избиват,въоръжават,доят.
  Факт:диваците са нарочно пуснати сред нас,те са млади мъже,свръхенергични,незадоволени,дрогирани.Те не са като българските мюсюлмани:кротки,работливи из целия ЕС,които са първо европейци,после мюслита на курбан байрам само.
  Октомври Турция ни пуска аллахакбарите,скарани сме с Русия.Заинтересуваните нямат никакво намерение да спират войната,т.е.да чакаме няколко континента да се изнесат към ЕС.
  Какво правим,още ли ще им строим джамии или ни подготвят за Баташко клане?Щом сме имали съжителство,а не турско робство,сигурно клането е било спа процедура.
  Аз не виждам мюсюлманските общности в ЕС и техните водачи да се разграничават от атентатите,да ги осъждат,да си контролират,следят и възпитават стадата.
  На теория може да дрънкаме за права и свободи до мазоли,но на практика колкото по-бързо разкараме тия гнезда на оси,толкова по-малко жертви ще дадем.

 96. 96 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  До коментар [#57] от "Мирослав":

  В много църкви у нас и по света можеш да видиш съвсем безплатно истински шедьоври на изкуството.

 97. 97 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Още в началото на статията си рекох: уф, пак ли приемаме библейските легенди за меродавен източник относно праисторията на човечеството?!
  Нататък видях, че началото не е случайно. Статията не гледа факти, тя жнглира с идеологеми, като само за цвят притуря малки, грижливо изрязани от контекста хапки реалност - просто защото манджата е приготвена с цел не да разгледа проблемите, не да достигне до социалните корени, а да сведе всичко до "духовното", тълкувано в толкова тесен смисъл, че да се чуди човек защо е било нужно статията да е толкова дълга...

  властта ражда паразити
 98. 98 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#78] от "СДС":

  Това е измислица.
  Развенчана от Ричард Докинз, само не помня дали в книгата "Делюзията Бог" или в някоя от статиите му.

  Боговерието носи всички черти на психическо разстройство.

  властта ражда паразити
 99. 99 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#85] от "mrx10354190":

  и какво пак за Андрешко?

  Отношението към този разказ за мен е много точен индикатор за читавостта на някой човек.

  властта ражда паразити
 100. 100 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [#55] от "weinlock":

  ++++!

  властта ражда паразити
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK