Тъжни плажове

Тъжни плажове

© Георги ГочевСтотици тела, налягали безразборно, купове от плът, пръски плажно масло, съсирени в пясъка. И още: бутилки, опаковки от храна, телефони, топки, плажни кърпи, дюшеци, чадъри, маркиращи завладяната територия. На хоризонта – надуваем замък, който се поклаща в маранята. Пред хоризонта – десетина глави се носят по тепсията на морето. Вместо бриз, тежка миризма на гниене – от водораслите на брега. И над всичко това, между мухите и комарите, като ангел на падналите върху плажа, крачи дебел циганин, продаващ царевица. "Варьонъй кукуруз", вика, подбирайки душите на заспалите.


Такава е обичайната картина по обяд на централния плаж в Созопол. Същата картина – с малки вариации – се повтаря през юли и август и на другите плажове в района: на Харманите, на Смокиня, на Аркутино. Навсякъде, с изключение на неохранявания плаж до резервата Алепу – плажовете са задръстени с хора. Навсякъде срещата с морето е преди всичко среща със социалността в нейната най-буквална форма – като човешка маса.


Когато преди време българският туризъм ставаше частен и трябваше да избере между качеството на услугата и количеството на туристите, той по инерция избра онова, на което залагаше и държавният социалистически туризъм – количеството. Около 2,6 млн. през 1989 г., когато започва промяната на собствеността по морето, през 2015 г. туристите, почиващи на българското Черноморие, са вече над 4 млн. Дори и последната цифра да изглежда ниска за турооператорите и собствениците на квартири, тя ясно показва тенденция на нарастване. Битката за плажа е спечелена.
Дали обаче тази победа няма да се окаже поражение?


Защото при ограничената територия на плажовете и курортите и крайно ограничения избор на работна ръка, големият брой туристи води до реално пренаселване и понижаване в качеството на услугите. Пълните плажове не акумулират само печалби, но и неудобство, шум, изнервени и непохватни служители и най-вече – съсипана природа. Без да е туристически гений, човек може да се досети, че рано или късно пренаселването по Черноморието ще породи и обратния ефект на изселването от него.


Засега обаче ефектът у най-голямата група почиващи – тази на руснаците – е по-скоро друг. Наместо да бягат от страната, те постепенно си създават в нея нещо като черноморска колония. Според данни на местни медии, от 2008 г. насам повече от 4500 руски граждани са купили недвижими имоти в Созопол, което при население на цялата община от около 15 000 души прави руснаците не само туристически, но и демографски фактор. Съвсем скоро те ще бъдат основното население на Созопол.


Което е проблем, при това голям, защото когато дойде в България,


руският турист не гостува и не живее; той по особен начин чергарства в страната ни


карайки местните да се нагласят по него. Колко от руските туристи, които сте виждали по Черноморието, се опитват да говорят на друг език, освен на руски, и колко от тях, не се разсърдват, ако не им се отговори покорно на руски? Колко от тях живеят някъде другаде, а не в затворени комплекси, които са собственост на руснаци? Колко от тях наемат чадър и шезлонг, защото не носят всичко със себе си?


Ако руският турист категорично събужда нещо у българския си домакин, това не е човешкото му гостоприемство, а геният на лакомията. "Веднъж да хванем руснаците и сме си опекли работата!" – общо-взето така разсъждава редовият български домакин по морето. И понеже разсъждава по този начин, насочва цялата си енергия към грижата да угоди на руснака. И понеже иска да угоди на руснака, трупа руски кич върху и без друго затрупаната ни с кич действителност.


Именно българи пишат безобразни табели на руски по магазините си; именно българи ги пълнят с безобразни руски и китайски стоки; именно българи се сдружават в русофилски дружества (това в Созопол е сред най-дейните), за да честват руски празници, поставят паметни плочи и паметници на руски герои; именно българи предлагат на руснака да го рисуват като Путин; именно българи предлагат на руснака да го снимат като разведчик в нацистка униформа (sic!).


Тъжни плажове

© Георги Гочев


И тoва унизително покорство, разбира се, се харесва на руснака. Отворете който и да е форум за руски туристи и четете. Добре темперирана надменност, тук-там тъпи критики като тази, че в България морето е черно и няма палми, но като цяло – отношението на дворянина, който се умилява от своя крепостен: някоя си Катерина, снимала се до кораба "Комета", е възхитена, че


"всичко в България е като от съветско време"


Володя от Одеса се разтапя от българското гостоприемство, давайки за пример "чудния" Созопол, в който има дори паметник на "нашите подводничари, борили се срещу нацистката чума"; "чува се 99% руска реч", заключава анонимна туристка, хвалеща почивката си през юни.


В тази ситуация българският турист е поставен на сериозно изпитание. Макар че е у дома си, той се чувства пренебрегнат, недооценен, нежелан. Чувства се като турист втора ръка, от когото се очаква да си отиде по-бързо, за да дойде руснакът. Оттам и инерцията му да ходи само на местата, на които българското е по някакъв начин подчертано като хубаво – с български знамена, с фолклорна музика, с битов интериор. Оттам и инерцията на самите домакини да строят цели зони в курортите ни, които приличат досущ на масово посещаваните места в столицата или провинцията.


Излезте надвечер по улица "Ропотамо" в новата част на Созопол и ще разберете какво имам предвид.


На едно място два препарирани вълка – досущ като онези, с които като деца ни снимаха по морето, – канят гостите към заведение, наречено "Родопски специалитети". Единият вълк е с пушка, насочена към улицата, другият – с препаска, елече и гайда. Вътре: полупразно, хората на масите покрай улицата са обсадени от някаква певачка.


Тъжни плажове

© Георги Гочев


Пред съседното заведение "Шатрите" викач в народна носия кани минаващите по улицата да опитат "нашия специалитет" – огромно прасе, което се върти на шиш, - докато отвътре певицата Деси Слава нарежда даскалски по микрофона: "Има ли някой от Сливен, от Разград, от Смолян?" ("От София е ясно, че има", добавя ехидно).


По-надолу, на трето място, заведение с името "Хедон" напомня за чалгата "Бял мерцедес ме преследва в живота". Бял неон, бяла светлина, бял интериор и огромен бял мерцедес на входа, паркиран през тротоара. И тук полупразно, повечето хора са на отсрещния тротоар, където предприемчив младеж обещава 100 лв. на всеки, който успее да изправи с малка въдичка бутилка от бира, поставена в легнало положение на земята.
И т.н.


Какво общо имат тези места за "забавление" със Созопол, с морето? Нищо.


Абсолютно нищо. Онова, което трябва да привлече туриста, не произлиза от естествения живот на мястото, а от стереотипа за добре прекарано време на туриста. Собствениците на хотели, ресторанти и атракции просто обслужват този стереотип, който се докарва, сглобява и натриса на местната природа. Дали подхожда на мястото, дали няма да го съсипе, както бетонните плочи съсипаха античния некропол на Харманите, както бетонните руини на нечия лакомия съсипват хълмовете на Аркутино – това е без значение.


Може би затова плажовете по морето са препълнени, а заведенията – празни. Може би и затова малцината, които са седнали в тези заведения, гледат тъжно към улицата – като животни в зоопарка. Те не участват в празненството и шума около тях, а го изтърпяват, както се изтърпява всекидневата баналност. Дошли на това различно място, на което да станат други – да почернеят и да обелят не само физическата си, но и социалната си кожа, – те са уловени в клишето на собствения си живот.


Откъде идват най-много чужди туристи в България вижте тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (232)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 594 Разстроено

  Явно автора никога не е ходил на морския плаж,само негативи изписал.

 2. 2 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 221 Неутрално

  руските нашественици отдавна изгониха западните туристи от черноморието, но вече изгониха и българите. Направо да си правят референдум и да се присъединяват към педерацията.

  #KOЙ номинира бокова!
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  Руснаците си ги знаем. А защо аФтора е писал само за тях? Защо не е писал за английските пияндурници с хулигански прояви? Защо не е реалист? Нима тоя подход за масов туризъм не докара у нас де що има измет в Европа? Проблема не е в руснаците а у нас!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Дъската ми хлопа
  Дъската ми хлопа
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Господин Гочев, авторе, това е положението с българина. Например: най-четената тук Ваша статия се казва "Людмила Живкова - председател на ООН". Ген, код, подсъзнание, вари го - печи го... това е.

 6. 6 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Който разбира от туризъм - знае, че успеха се крие в повишаването на качеството на услугата.
  Ония, с двата пръста чело (а, такива са 90% от захваналите се с туризъм мутро-милиционери) люпят семки на плажа и чакат “да дойдат американците“.

 7. 7 Профил на dimgeorgiev
  dimgeorgiev
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Поздрави от Созопол. Точно и ясно написано, но уви драмата е още по-остра в Поморие, където повечето граждани се възприемат като жители на руски анклав. Умилението пред руските туристи е абсолютно неразбираемо, както и гръбначномозъчният страх на политиците ни от Путин. Сред 200 милионна държава има наистина 3% интелигенция /апропо също отвратена от Путин и масовката/, но останалите са абсолютна сволоч... Тъй като аз пребивавам в Созопол от 10 години за по 2 месеца виждам, обаче, отрезвяването в продавачите по сергиите-руснаците се пазарят, карат, държат високомерно /на какво отгоре???/, прости са, най-често пийнали добре, за тетките-да не говорим..На плажа-никакъв фандък от тях-носят си чадърите, няма ги мокрите сънища на спасителите-те ходят във Франция и Испания-само мазни лелки с бохчи с ядене... в заключение-напълно съм солидарен с автора и с Шарабански.

 8. 8 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Какво им е на руснаците? Съвсем нормални хора. Поне някой да ходи на лайноморието.

  Любов и светлина!
 9. 9 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  Написаното е колкото вярно, толкова и тенденциозно подбрано. Вярно е, че руснаците не се опитват да говорят на български, но нима англичаните го правят? Или руснаците трябва да заговорят на английски, за да се разбираме? Доколкото личи от материала, те са лоши, защото не искат да плащат за чадър и шезлонг. Нали точно това мародерстване изпъди и нас, българите от нашето море?
  Внушенията са прекалено елементарни.
  Самият аз не харесвам пренаселването, но ако се бяхме ориентирали към високото качество, къде ще отиде самият българин? Немците тука, ние в Турция? И защо да дойдат точно тук?
  Да, възможно беше да има лукс на две-три места, а ние пак да се бутаме около Черноморец и Царево, но какво щеше да се промени за нас?
  Проблемът е в липсата на мярка, но тук трябваше да се намеси държавата.

  Еретик
 10. 10 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 701 Весело

  Мъка Жоре, мъъъкккааааа.
  По-добре върви на почивка на Халкидики!
  И да не забравиш в ресторанта да си поискаш меню на български!

 11. 11 Профил на Бат Димо
  Бат Димо
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Гоче, от писаницата ти разбирам, че мразиш българите, циганите, руснаците, българщината, морето, "соца", хората (човешка маса)...
  За 27 години хора, като Гочето, съсипаха една доста добре уредена държава. Стига!

 12. 12 Профил на Бат Димо
  Бат Димо
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#9:"Костадин Иванов"]Проблемът е в липсата на мярка, но тук трябваше да се намеси държавата.[/quote]

  Вече я няма тази държава!
  След 1997 г. държавата беше удушена, разграбена и съсипана от мафиоти, олигарси и чужди агенти.

 13. 13 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Този мизирабъл Гочев чак ме разсмя ... нима някой НАСИЛА е на бг-морето ?
  Нима е "задължително" да се ходи на море, при всичките прекрасни планини ?
  Какви са руснаците знаем, какви са бг-помиярите също знаем, ама гочев какво предлага ?
  Ако пък на някой просто му се хейти, кой да го спре ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 14. 14 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Гледай с добро око на света, Гочев, а не като Юда на всяко нещо да му търсиш кусурите!

 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Весело

  от всички "истини" по горе става ясно , че и "журналистика" дъно няма .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  "В тази ситуация българският турист е поставен на сериозно изпитание. Макар че е у дома си, той се чувства пренебрегнат, недооценен, нежелан."

  И почива в Гърция

 17. 17 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 870 Неутрално

  По същия начин, както "хотелиерите" по родното Черноморие са започнали да се правят на най-примерни руски възпитаници, та празнуват руските празници и издигат паметници на руски подводничари, така и циганите в Пазарджик за пари станаха най-ревностни мюсюлмани и започнаха на саудитци да се правят - с дълги роби, бради и бурки. Какво ли не прави парата.

  П.П. Навремето членът на родното Политбюро Гриша Филипов се русчееше. Говореше охотно на руски език, правеше се, че вече не може да говори добре български и нарочно го мотолевеше с руски акцент, за да се хареса на руските другари. Отврат! Пълна отврат!

 18. 18 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Чудесна статия! Актуална снимка на туристическата индустрия на комунетата....

 19. 19 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 439 Гневно

  Абсолютно точно и много тъжно. Най-ценното си дадохме на руснаците... И до края на дните на българското черноморие ( което няма да е далеч ) ще злоупотребяват с него колкото могат - като с платено момиче...

  Stef
 20. 20 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 434 Весело

  При всяка промяна има печеливши и губещи. У нас и мрънкащи. Никакъв шанс да е друго Черноморието. Просто нямаше ресурсите - хорас умения, мениджмънт, ноу-хау и капитали. Естествено развитие и естествен резултат. И да мрънкаме и да не мрънкаме все тая. Невъзможно беше да се наложат ограничения върху застрояването. Никой политик нямаше да оцелее. Вижте какво става в Банско. Хората там си искат масов туризъм, независимо, че от него 2-3 акули ще направят много пари, а поминъкът на местните ще е пак на ниво 10 евро на ден.

 21. 21 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1733 Весело

  Да благодарим на Господа! След воплите за бетона, дивото къмпиране, делфинчетата и свободната любов в шубраците, един образцов либераст все пак е забелязал замърсяването на плажовете и със средноазиатски дегенерати. Слаб, но напредък.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 434 Гневно

  До коментар [#3] от "lz2":

  Като човек родом от Бургас, който изпитва болка от случващото се ще ти отговоря защо? Англичаните, както и другите западноевропейски туристи са концентрирани в Слънчев бряг и Златни пясъци, тук става въпрос за курортните градове на юг от Слънчев бряг. Със съжаление трябва да призная, че автора е прав на почти 100%. Руснаците са бедни и в същото време нагли и арогантни туристи. Най- дразнещ е факта, че те наистина смятат, че всички трябва да говорят и разбират отвратителния им език и даже се сърдят, когато им подчертаеш, че се намират в България, в ЕС и официалните езици са български и английски( собствен опит) . Срамното поклоничество на българите дори няма да го коментирам, навсякъде надписи на руски и жалки опити за разговор на руски. Така туризъм не се прави, така туризъм се разваля, но ние сме царе в в унищожаването, не в граденето.

 24. 24 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1432 Весело

  Препоръчвам на всички остров Китира, където бяхме това лято (можете да видите къде е на картата - току под Пелопонес). Няма руснаци, няма българи, няма изобщо източноевропейци, всъщност почти няма чужди туристи, освен англоговорящите потомци на емигриралите предимно в Австралия местни жители и тук-там някой италианец.

  А - и собственикът на ресторантчето до пристанището Диакофти е следвал в София преди 20-ина години и говори много добре български

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 25. 25 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Да,никой не може да оплюе българина така,както той сам ще се оплюе!
  Това е Единственият извод от статията,която някой ще вземе да преведе на чужд език,та да уплаши кандидат-гостите ни.
  Ми направо ги препратете към Гърция и Турция.
  Може и към Испания,където германците правят Содом и Гомор из курортите,но местните решиха,че ще се примирят,тъй като от тях печелят.
  Може и към Италия,наврян г** до г** с кресливи фамилии,пък си платил 20те евра за чадър,сбутвайки балдъра на матроната под съседния.
  За Гърция няма да пиша,щото повечето сме били там.Имат добри и не толкова добри попадения.Да,браво,че не презастроиха морето си.Но ако видят и най-малък шанс за руски туристически милиони,това внезапно ще се промени.Просто засега такава оферта липсва,но Касандра почва да ми прилича на нещо познато.
  Снощи се върнах от плажуване във Веселие и Зл.рибка,където е вълшебно.Има си всичко,но като навсякъде по света струва пари.Някои нашенци още не са се научили,че за всичко се плаща.Е,като спиш в колата на паркинга до плажа и рупаш кроасан,няма как да си позитивен.

 26. 26 Профил на radev38
  radev38
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ще гласувам в Референдума! Предпочитам Путин пред Обама и Клинтънката! Надявам се на Републиканците или на Сандърс, та Светът да кротне! Може би след ІІ - тата!?! ООН и Олимпийското движение се разпадат, както през 1936 г.!?!І

 27. 27 Профил на ded
  ded
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Аз между другото не съм виждал и англичани, германци, финландци и т.н. да се опитват да говорят на български, но явно авторът на статията се дразни само на руснаците. Горните са по - стиснати в пъти от руснаците, но явно руснаците са му проблем на автора. Руснаците пийвали, но не отваря въпрос за алкохолния туризъм на западните ни приятели...

  Гледам той бидейки застанал от пиедестала на виден разбирач от туризъм не е съгласен с мнението на местните хора, които се издържат основно от приходите от руснаците. Еми на тях Америка за България грантове не им дава, те сами трябва да си изкарват парите. Не му е позната на автора тази концепция...

  И в заключение ще помоля г-н Гочев да разгледа картата на България, за да види, че черноморието не е единствено Созопол и Слънчака, а също и Балчик, Каварна, Шабла... Там описаните в статията явления не се наблюдават и явно за това не му е интересно да ги коментира тези места.

  Посредствено, г-н Гочев, посредствено!

 28. 28 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Такава е истината за съжаление. Остава ни утехата, че в лайняното българско море се къпят руснаците, а ние сме в Гърция.

  4itatel
 29. 29 Профил на ded
  ded
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#23:"zle_platen_trol"] в България, в ЕС и официалните езици са български и английски( собствен опит) .[/quote]

  В България официалният език е български. В ЕС официалните и работни езици са 24. Говори се, че след излизането на Обединеното Кралство английският ще бъде премахнат от тях.

  Друга глупост да напишете?

 30. 30 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1432 Любопитно

  До коментар [#27] от "ded":

  [quote#27:"ded"]мнението на местните хора, които се издържат основно от приходите от руснаците[/quote]

  Ами след като са изгонили българите с лакейското си отношение към руснаците, какво друго им остава... Мен лично човек от персонала на аквапарка до Равда ме е заговарял на руски, и след като му казах, че съм българин, ми отговори "Въй что, русский не понимаете?"

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 31. 31 Профил на ded
  ded
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Аз като съм ходил в Турция не съм опитвал да говоря турски, но пък ми е било приятно, когато местните се опитват да говорят български. Всички харесваме турското гостоприемство и се радваме на горния факт, но ни е под достойнството да направим гъдел на гостите по нашето море. Ние сме бедни, но за сметка на това сме по - умни и красиви!

  Искате да изгоните руснаците? ОК, в Турция нагледано видяхте какви са последствията. В хазната на тая държава туризмът дава не малка част от приходите, но тук пишещите не се интересуват от числа. За тях най - важно е да мразят Русия. Може би някъде дават медал за най - мразещ човек?

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Plamen Sabev
  Plamen Sabev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  What a crap,what a total bulshit! Навсякаде масовия туризъм е така.
  Само таргет групата е различна. И на Бали,и на Пукет,и на Ибиса и в Канкун е еднакво. Тук американци няма да дойдат по географски причини,а за руснаците сме интересни. Масовия англичанин или германец с нищо не е по-добър. Нямам нищо против срещу последните впрочем. И какво сега, да плюем по туризма който дава 10-15% от БВП и храни пряко или косвено стотици хиляди хора. Мамка му и прасе, верно в Ада само българския казан не се пази.

 34. 34 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1432 Любопитно

  До коментар [#31] от "ded":

  [quote#31:"ded"]Всички харесваме турското гостоприемство и се радваме на горния факт, но ни е под достойнството да направим гъдел на гостите по нашето море.[/quote]

  Да сте видяли паметник на Левски в Турция?

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 35. 35 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Много пошла статия. Никакъв обективизъм, само пропаганда тип Евгени Дайнов. Талаш.

 36. 36 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1432 Любопитно

  До коментар [#33] от "Plamen Sabev":


  [quote#33:"Plamen Sabev"]What a crap,what a total bulshit![/quote]

  Поне като ще пишеш на английски, спазвай граматиката и правописа... (и двете обидни думи са неброими, т.е. не трябва да имат неопределителен член, а втората се пише с две "l".) Знам, знам, руският е по-лесен...

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 37. 37 Профил на ded
  ded
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#34:"nv"]Да сте видяли паметник на Левски в Турция?[/quote]

  Аз по история съм учил за Руско - турска освободителна война, а Вие? Може би поне някой и друг паметник им дължим на тия хора?

 38. 38 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#10] от "Virgin":

  Ако поиска - ще му дадат. Виждал съм пред много от таверните табла на български език с менюто. Да не говорим за това колко нашенци работят в заведенията там. Как пък не можахме да "копираме" гръцкото отношение към туристите... Тъжно е, но лакомията е причина за всичко това.

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 39. 39 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Все повече хора ще почват да търсят почивката сред уединението. Когато откриеш, че тишината е най-хубавата музика ще разбереш и защо основните потоци на българските туристи са на юг извън България. Защото не искаме да почиваме там където "всичко е като от съветско време"!
  Георги Гочев нарисува една твърде ясна картина от която лъха на мизерия, комплекси, ялова безидейност и дребнава алчност властваща в нашият туризъм.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 40. 40 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  Авторе, винаги трябва да знаеш, че когато нападаш руския анклав у нас, ще те посреща агресия. Това не трябва да те спира да го правиш.
  За съжаление, най-яростно тази агресия идва от мутромилиционерите, които се самоопределят като десни и русофоби.
  Иначе в статията всичко е вярно до последната запетая. И да, руснаците и англичаните изобщо не са сравними като проблем.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 41. 41 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1432 Любопитно

  До коментар [#37] от "ded":

  В статията ставше дума за новопостроен паметник на някакви съветски подводничари. Не знам по време на руско-турската война да е имало такива.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 42. 42 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Да, руснаците са напаст, и то не само на черноморието. Например Хисар също е полазен от тях. За три дена на два пъти бях заговарян непровокиран на руски, все едно съм длъжен да го знам. Това, че отказах да отговоря на руски бе посрещнато с искрено учудване. За малко да ги напсувам, но толкова се замислих дали да е на български или руски, че ми мина

 43. 43 Профил на ded
  ded
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#41:"nv"]В статията ставше дума за новопостроен паметник на някакви съветски подводничари. Не знам по време на руско-турската война да е имало такива. [/quote]

  Малко ми е странно вашето мислене. Понеже ние не строим паметници на историческите ни герои и събития, не даваме правото на други да го правят.

  Аз приветствам, че тези хора уважават миналото си. Срам ме е, че в последните години ние забравихме за своето.

  Толкова много хора тук обаче биха вдигнали паметник на незнайния турски пилот, който скоро ще охранява небето ни.
  Но руски паметник биха заплюли при първа възможност.

 44. 44 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 698 Неутрално

  [quote#27:"ded"]Посредствено, г-н Гочев, посредствено![/quote]

  Посредствено е да си мислиш, че като надрискаш десет постта с руски пропагнадни точки за да обереш минусите и вдигнеш малко трафика на Дневник ще ни убедиш, че статията е против руските туристи а не против идейното безмислие в което изпада нашият туризъм. Дали ще са западни или руски алкаши е все тази. При положение, че имаме добрите практики на Гърция, ние решихме да откриеме топлата вода и колелото и упорито затъваме в руски кич се търкаляме към нищото. Част от проблема са и измислените от Божо Вампира възстановки.
  Концептуален е проблема а не както се опитваш да ни убедиш, че статията е против руснаците. Това е посредствено. Но вие сте си такива никовете си мените а манталитета същия.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 45. 45 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  [quote#12:"Бат Димо"]Вече я няма тази държава!
  След 1997 г. държавата беше удушена, разграбена и съсипан[/quote]

  А преди 97-ма? Лукановата държава преди 97-ма ли хвалиш?
  След 97-ма тръгнаха нещата да се оправят, но на Раша и на приятелите й тук не им хареса и се намесиха. И продължават да обсебват държавата ни и да пречат на нормалното й развитие. "Приятелите" стават все повече, вече са не само вляво, но и в дясното проникнаха.

 46. 46 Профил на ded
  ded
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#44:"пустиняк"]Дали ще са западни или руски алкаши е все тази.[/quote]

  Абсолютно съм съгласен! Но защо авторът тенденциозно говори само за руснаците?

 47. 47 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Ужасен пасквил. А бе другарю, оставете собствениците сами да решават на какъв език да пишат менютата си и какво да пишат по витрините си. Щом го правят на руски, явно има защо.

  В България 500.000 (половин милион) имота са собственост на руски граждани, така че е нормално местият бизнес да се насочва към тях.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 48. 48 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#46] от "ded":

  Защото такава е политиката на Дневник, която пък се определя от спонсорите на сайта и съответно това са му поръчали на журналиста да напише.

  Също като Васа Ганчева, ако си я спомняш и на нея така и поръчваха срещу хонорар и тя пишеше.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 49. 49 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#11] от "Бат Димо":"За 27 години хора, като Гочето, съсипаха една доста добре уредена държава".


  Каква "уредена" държава Бе мало...ик.
  Четиридесет години живях в това недоразумение соц. България де факто под руско робство в руска губерния до 1989г.
  Най вероятно си бил партиен или профсъюзен деятел и чрез писане на доноси и характеристики си живял с чувството че определяш съдбите на хората.
  Кой знае колко животи си опропастил.
  А животът в тази "уредена" държава беше отвратителен за нормалните хора (всички забравиха че минималната пенсия беше 23лв по късно стана 25 поне дядо ми като земеделец получаваше толкова, въпреки че имаше платени пенсионни вноски от преди 1944-а, а и заплатите бяха на подобно ниво).
  А Бе крепостничество, но явно ти е харесвало.

 50. 50 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#44] от "пустиняк":

  Добре, ама много трудно ще се промени нещо. Дори не си представям как въобще ще стане. Такива статии само разширяват пропастта. Ето, аз съм съгласен с написаното в по-голямата му част. Един път обаче (преди повече от 10 години) си говорих на подобна тема със собствениците на две от къщите баш в сърцето на Поморие, в реда който е между пешеходната зона и морето. Та те ми казаха: "Е какво като някой си не се излъже да дойде пак догодина? Нали ще дойдат други? И тях ще ги оберем колкото можем!"

  И това са си кореняци поморийци.

  Та не се учудвам, че от година на година остават само руснаци, които просто не се лъжат, но и не им пречи, че се опитват да ги лъжат.

 51. 51 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#43] от "ded":

  На мен пък ми е странно вашето мислене, но съм се примирил. Вземайте си там 10% на изборите, правете си събори на Бузлуджа, говорете на развален руски (дето и случайно да пробвате, повече правилни окончания на падежи ще улучите), само ни оставете на мира.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 52. 52 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 698 Весело

  [quote#37:"ded"]Аз по история съм учил за Руско - турска освободителна война, а Вие?[/quote]
  А аз съм чувал за 15 Руско -Турски войни и повечето за Балканите. Чувал съм за войната от 1829 година когато ген. Дибич Забалкански премина през цялата територия на България и превзе Одрин. Интересно защо на тази война пропагандата не лепна етикета" освободителна" и защо нищо не последва за "освобождението" на България.
  А за Първата Световна чувал ли си?! За руските бомбандировки на Балчик, Каварна? Интересно защо все едни исъщи клишета ползвате не знам - ставате за смях така, товаришчи?
  И запомни едно - История и Историография са различни неща. Историята борави с фактите а историографията ги тълкува. Понятието "освободителна" не историческа категория.
  Абе ти се оказа много продуктивен и досаден. Такива като налазат форума и ми става байгън. Вече сериозно мисля да се изнасям от тук заради такива досадници като теб.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 53. 53 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#51] от "nv":

  Няма да ни оставят на мира. Защото освен такива като тях трябват и свестни, умни хора, иначе кой ще работи и ще бута напред все някак?

 54. 54 Профил на ded
  ded
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#51] от "nv":

  Кракът ми е не е стъпвал на Бузлуджа и през живота си не съм гласувал за хората от там!

  За разлика от вас аз съм българин и нямам друга държава за идол - ни Русия, ни Америка. Мисленето ми е продиктувано от родния ни интерес, а не от слугинаж към чужди държави.

 55. 55 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#50] от "nocomnet":

  Това е истинският проблем. Нашият манталитет. За мен истинската статистика за състоянието на туризма би била да се проследи връщането на един и същ турист у нас. Повтораемостта на събитията най-добре ще отрази развитието. Истината е в думите на поморийците. С отношение като това сме обречени само мизерници като руснаците да обслужваме.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 56. 56 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  [quote#37:"ded"] Може би поне някой и друг паметник им дължим на тия хора?[/quote]

  Не.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 57. 57 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  [quote#43:"ded"]Толкова много хора тук обаче биха вдигнали паметник на незнайния турски пилот, който скоро ще охранява небето ни. [/quote]


  Ей богу, мурзилките съвсем изтрещехте...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 58. 58 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#54] от "ded":

  [quote#54:"ded"]Мисленето ми е продиктувано от родния ни интерес, [/quote]

  Тя и Корнелия Нинова така разсъждава.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 59. 59 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  [quote#47:"Зарзават"]В България 500.000 (половин милион) имота са собственост на руски граждани, т[/quote]

  Същите вие плачехте преди години, че ще дойдат чужденците да ни изкупят държавата. Но явно руснаците за вас не са чужденци. Сега не ви притеснява, че са накупили толкова много имоти.

 60. 60 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#46:"ded"]Но защо авторът тенденциозно говори само за руснаците?[/quote]

  Ще ти кажа защо. Авторът само е намекнал, но не е посмял да разкаже проблема до края. Имало 4500 апартамента, продадени на руснаци. Дотук няма лошо. От тях някаква част се обитава целогодишно, да кажем около 1000 руснака живеят тук постоянно, съсредеточени около местността Буджака. С типичното си руско нахалство преди 2-3 години бяха поискали да си направят собствена община. Не им харесвало да ги управлява община Созопол, искали те да си изберат кмет руснак и да си изберат администрация. Което си е глупост отвсякъде - администрация, която не може да чете и пише на български, как ще контактува с държавата. Но те са толкова прости, че това не го мислят. Целта им е да си въведат руските закони, с които са свикнали. И когато им казваш, че тука е Европа и така не може, те ти казват у нас в Масква е така, значи и тука ще е така, щото ние сме мнозинство. Голямата част от тях след някоя и друга година ще вземат гражданство и ще могат да участват в изборите. 1000 неинтегрируеми пълнолетни гласоподаватели при 4000 души население на Созопол/кой знае още колко живеят в селата около Созопол, но се водят към община Созопол/ могат да обърнат изборите. И тогава всичко ще стане "как в Масква". Е те тогава ще цъфне и върже българският туризъм.

 61. 61 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Интересен и точен анализ на Георги Гочев.

 62. 62 Профил на simon40
  simon40
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#4] от "sharabanski":

  Проблема не е в руснаците а в нас. Във Варна живеят много руснаци и казано честно повечето са читави.
  Някой от вас ходил ли е в Калиакра? На носа има паметник на адмирал Ушаков. Нямам нищо против да има такъв паметник. Бил е добър и смел пълководец и нанася голямо поражение на турския флот при Калиакра. Но освен че е с надписи само на руски, с изумление прочетох че паметника е на "свети адмирал Фьодор Ушаков". Абе божи човек.
  Влизам в импровизирания музей-пещера и там на най-лично място икона на същия светец. За деспот Добротица или за други исторически личности от българското средновековие нищо.

 63. 63 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Понеже под статията е пълно с милеещи за руснаци " патриоти" ще се опитам да поясня, какво всъщност е написал автора. Той НЕ КАЗВА, че по нашето крайбрежие няма хубави места, напротив има ги. Плажовете на Каваци, Веселие, Дюни, Аркутино, Арапя, Силистар и т.н. не отстъпват по нищо на гръцките и турските, НО само като природни дадености и дотам. Когато се сблъскаш с тъпия овчар, който е готов да целува руски задници, а теб дори не те забелязва това няма как да не те отблъсне, нищо че плажа е вълшебен. Абсурдното е, че всъщност от руснаците най- голяма полза имат хипермаркетите в Бургас, които са буквално заляти с рускоговорящи индивиди. Логично, руснак другаде е трудно да видиш. Толкова за супертуристите ви.

 64. 64 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 429 Любопитно

  [quote#19:"stef"]Най-ценното си дадохме на руснаците...[/quote]
  Какво си дал на руснаците?

 65. 65 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Цялата статия можеше да бъде много по-добре написана, ако авторът простичко беше казал, че бизнесът по българското черноморие няма никаква идентичност, а само гледа да угоди на туриста до степен в която туристът вече не се чувства на гости, а у дома си, което не е идеята на туризма. И всичко се прави масово и евтино. Ето затова аз не почивам по нашето черноморие - няма нищо българско, нищо народно, няма правила, няма "имидж", а само угодия до степен на цигания!

 66. 66 Профил на Тодор
  Тодор
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Каквото и да си говорим, истината е, че държавата чака данъци, такси и глоби - а за отраслите като в случая туризъм никой не го е грижа. И докато продължава да бъде така, ще ставаме свидетели на проспериращият балканският манталитет и бизнес подход ...

  Ум царува - ум патки пасе, а останалите си чешат езиците!

 67. 67 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  До коментар [#60] от "aleko":

  И как е в Масква? Подредено, уредено, информирано, обслужването е на ниво. Ако не можете да го направите за българските, руските и другите туристи, очевидно руснаците не ги кефи и ще се организират и ще си го направят. Не ги кефи управата? А вас кефи ли ви? Или вие си мълчите, ама се дразните, когато руснаците не си мълчат... Не можели да бъдат интегрирани? А не е ли по-честно да си кажете, че просто искат да се отнасят с тях нормално, нещо, което ние отдавна сме забравили и сме се предали на мутрите?

 68. 68 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  [quote#67:"Лео"] не е ли по-честно да си кажете, че просто искат да се отнасят с тях нормално,[/quote]

  Не, не искат това.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 69. 69 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1432 Весело

  До коментар [#67] от "Лео":

  [quote#67:"Лео"]И как е в Масква? Подредено, уредено, информирано, обслужването е на ниво.[/quote]

  Да бе...

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 70. 70 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  Не е проблема в това, че по нашето крайбрежие има такива места, за почивка... Тоест мръсни, кичозни, занемарени, с лоша услуга. Щом са пълни, значи има достатъчно хора, които харесват точно това! Пролема е за тия, които не харесват туризма и морето ни, в този му вид...! Те нямат друг избор, освен да ходят към Гърция, Турция или Адриатика! Да, в България не останаха тихи и спокойни места, където наистина можеш да си починеш, да ядеш истинска храна или да получиш нормално отношение... В активния сезон, българското черноморие е някакъв зверилник! Едно огромно надлъгване, как хотелиери и ресторантьори, да прекарат едни балъци, тоест туристите, че да вземат някакви пари, за да изкарат зимата...! Това е нашият туризъм!
  Въпреки, че живея доста близо до морето, на море ходя обикновено в Гърция... Ама и там почна да става проблемно, че и там налазиха едни тълпи, с шопски нюанс в говора... Трябва да се слиза още по-на юг! Ама..., това е положението!

  Бивш tww09306483.
 71. 71 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#67] от "Лео":

  Очевидно е, че не сте живели в комуналка и нямате никаква представа за манталитета на комуналковците. Никой не се отнася с тях "ненормално", даже както се чете и от статията, са най-глезените туристи, но с най-много претенции, и най-мрънкащите между другото. Не им харесва, че България е в ЕС и НАТО - да напуснела веднага, щото се чувствали застрашени от натовските кораби. Какъв вой беше по време на сагата с Бургас-Александруполис! Ама как така не искате руски инвестиции, ама ние имаме най-напредналите технологии //, нито капка няма да се разлее; прости българи, не искат да се развиват/чети - да ги развиваме/; като ви погнат утре турците, ще ни молите пак за помощ, в магазините се пазарят за цената на консервата, сякаш тук сме някакъв Ориент, и т.н. До утре мога да цитирам по памет. Гости, които не уважават домакините си - това са те най-меко казано.

 72. 72 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1063 Весело

  И над всичко това, между мухите и комарите, като ангел на падналите върху плажа, крачи дебел циганин, продаващ царевица.
  ---------------------------

  "Дневник", не Ви е срам! Като борец срещу "езика на омразата" най-малко от Вас съм очаквал да наречете циганите цигани! Това са "роми", бре! (Макар никога не виждали Рим на живо.) Къде Ви отиде мулти-култи ценностната система?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 73. 73 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  До коментар [#25] от "jjeessii":

  " ..., наврян г** до г** с кресливи фамилии, пък си платил 20-те евра за чадър, сбутвайки балдъра на матроната ... "


  БАСИ ТЪПИТЕ ФАНТАЗИИ !!!
  Абе, ти помирисвала ли си италианските курорти на Адриатическо море ? Почивал съм и на Лидо ди Йезоло и на Венеция . Не даваш нито цент за чадъра, защото вече е платен и под номер осигурен от хотела ( Токио ) и ползваш чадър и шезлонг с номера на хотелската ти стая . Никакви " балдъри " на никакви матрони не ти пречат, защото мястото между чадърите и шезлонгите е правилно изчислено и напрвено още когато се е направил този плаж ( Джина Лолобриджида ) ... Тишина, спокойствие, само мароканки деликатно питат, има ли желаещи жени да им направят прически ( някакви сплетени на масури ) срещу 40 евро . Там наистина се почива и се чувства човек така, сякаш всичко е направено за него и за неговите удобства, без да се мярка какъвто и да било италианец ... !
  Баси троловете !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 74. 74 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 468 Неутрално
 75. 75 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Преди дни се върнах от почивка на нашето Черно море.
  Единствените проблеми за 2 седмици бяха с група 40-50 годишни англичани, които прогониха всички от басейна с техните "бомби" и нощните изстъпления на селяци от Уелс, които в 2-3 през нощта скачаха в басейна, караха се помежду си, пееха, а накрая за капак започнаха да гърмят мощни пиратки.
  Не казвам че всички британци са такива - имаше и група от острова която по цял ден си пиеше бирите кротко. Към 16 започваха да забъркват коктейли (с .... водка "Флирт", но не правеха проблеми.
  А да, и за ужас на автора - не "се опитват да говорят на друг език, освен на английски".

 76. 76 Профил на volrath
  volrath
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#37] от "ded":

  Учил ли си? А по история да си учил за Левски? За генерал - лейтенант Иван Колев? За тях учил ли си?

 77. 77 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 429 Весело

  [quote#72:"majorman"]"Дневник", не Ви е срам! Като борец срещу "езика на омразата" най-малко от Вас съм очаквал да наречете циганите цигани! [/quote]
  Ако аз напиша нещо подобно, мнението ми ще бъде изтрито и може и да отнеса бан.
  Но за автора може, той е либерал, асистент в Нов Български университет

 78. 78 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#59] от "Fiji":

  Нещо си се объркал, ставаше дума за земеделска земя. Тук става дума за недвижими имоти. Правиш ли разликата?

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 79. 79 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 917 Разстроено

  Българските псевдо-професионалисти в туризма изгониха българите от българското черноморие и го дадоха даром на руснаците, това е вярно.
  Другото вярно е, че типичната българска черта "гъзодаване" съсипва и бездруго последните отломки от някакво национално и лично самочувствие.
  по българските плажове вече ходят само бедняците - както българи, така и чужденци. Всичко останало, което може да си позволи почивка извън България го прави.
  И какво да се чудя на магазини, ресторанти и хотели, че се гънат като червеи пред руснаците, когато учители преподават урока И на руски, защото в класа има 3 русначета?

 80. 80 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  До коментар [#37] от "ded":

  " Аз по история съм учил за Руско-турска освободителна война, а Вие ? "


  И аз, но за такава " Руско- Турска " каквато е УДОБНА за комунистическата пропаганда . Във войната са участвали и украйнци, финландци, румънци, дори и поляци, но за тях не се пише, нито се строят паметници . И по-горе не става въпрос за англичани и немци да говорят на български, защото те идват за 2-3 седмици, а от друга страна английският и немският СА международни езици, което не може да се каже за руския, както и обидата, че тъпите и нагли руснаци ЖИВЕЯТ в България в собствени имоти, а не идват за 2-3 седмици като западняците . В допълнение : Всички американски, английски, френски и украйнски дипломати говорят прекрасен български . Да е чул някой руският посланик Исаков да гъкне на български ?
  Ай, сиктир с тъпите сравнения които правиш по-горе !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 81. 81 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#75] от "Panda":
  Интересно, англичаните обидени ли бяха, когато не им се говореше на английски, защото руснаците те поглеждат с поглед показващ нещо средно между шок, обида и високомерно пренебрежение, как така тук, където всички са им длъжни, някой е дръзнал да не им говори на ТЕХНИЯ език. Това е разликата между руснаците и всички останали, онези са просто свини, руснаците са свини с претенции.

 82. 82 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  Когато Путин и Ердоган временно и инцидентно си сритаха шапките туристическата гилдия изпадна в еуфория. Как ще прилапаме руските туристи от турците. Е, прилапали сме ги, май. Сега пък ни дразнят. Има си естествени и географски фактори. Северна Гърция е залята от българи, сърби и румънци. И гърците от северна Гърция предпочитат англичани и германци, Обаче англичаните и германците отиват по островите или в Испания. По нашето море ако се следва логиката трябва да се спускат откъм Русия. донякъде от Румъния. Може би известно завръщане на чехи, поляци, словаци... и българи, де.

 83. 83 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 429 Весело

  [quote#81:"zle_platen_trol"]Интересно, англичаните обидени ли бяха, когато не им се говореше на английски, защото руснаците те поглеждат с поглед показващ нещо средно между шок, обида и високомерно пренебрежение, как така тук, където всички са им длъжни, някой е дръзнал да не им говори на ТЕХНИЯ език.[/quote]
  Абсолютни глупости си написал.
  Единствените които съм виждал че се обиждат че не им отговаряш на техният език (демонстративно мълчейки) са френските туристи в Албена.
  Руснак обиден от това че му отговаряш на български не съм видял, а повярвай ми - нагледал съм се на контакти между българи и руснаци!

 84. 84 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  [quote#75:"Panda"]А да, и за ужас на автора - не "се опитват да говорят на друг език, освен на английски". [/quote]


  А трябва ли да се опитват?
  И каква изобщо е идеята да ходиш на море, ама на басеин, ей богу...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 85. 85 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#82] от "nik_77.":

  ДС-барската клика получаваща 2% на избори, т.е. представляваща 1% от населението не е представителна извадка за българите. Така че спокойно

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 86. 86 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#60] от "aleko":

  Е, какво пречи да си направят и Созполска народна република и един референдум с помощта на вежливите хора. И Поморийска такава и Балчишка.

 87. 87 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#85] от "Зарзават":

  Как намеси ДСБ тук, ей богу едва ли и ти знаеш. Така става, като се пише по задължение..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 88. 88 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Всъщност поведението на голяма част от руските туристи е такова не само в България. Проблемът е в нас. Или по-точно в хората, които са в "туристическия бизнес" и ... дежурните ибрикчии, по-известни като русофили.

 89. 89 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#87] от "Darth Plagueis":

  Виждам, че се разпозна. Това е добре

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 90. 90 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#89] от "Зарзават":

  Виждам, че продължаваш да даваш отговори, пълни с ум и интелект...
  Разпознах се в какво? Боже...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 91. 91 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 704 Весело

  До коментар [#85] от "Зарзават":
  Много си прав! Само около 2% сме. Ето защо и живота по територията е толкова хубав и ''переспективен'', защото зарзавати .... много. Около 98%.

 92. 92 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  [quote#84:"Darth Plagueis"]И каква изобщо е идеята да ходиш на море, ама на басеин, ей богу...[/quote]

  Ми почти целият прехвален турски туризъм е тъй- нямат много плажове, бреговете са стръмни и скалисти, морето е солено.

  Гърция, без северното крайбрежие, също е тъй.

  За прословутия каменист Лазурен бряг да не говорим.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 93. 93 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  [quote#92:"mr.lottalove."]Ми почти целият прехвален турски туризъм е тъй- нямат много плажове, бреговете са стръмни и скалисти, морето е солено.
  [/quote]

  Това е факт, ама аз досега с минимални изключения не съм видял нещо добро в турския морски туризъм. Напротив, той точно е пример какво не трябва да правим.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 94. 94 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3674 Любопитно

  България е най-парадоксалната туристическа страна!С прекрасна природа и топло море и най-безобразната оправа на тази даденост.безумни комплекси,безумни цени на плажа и дерибейски управници и мафиоти.Рай за пост съветския мужик и алкохолните туристи!Само за сведение студена и равна Дания -с две студени неприветливи морета прави 6 пъти по-голям оборот и поток от туристи по своите чисти ,абсолютно девствени е незастоени плажове.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 95. 95 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#91] от "yorddj":

  Бяхме над 50% 1997ма година. От над 50% за 19 години останаха 2%. Защо ли?

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 96. 96 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 486 Весело

  До коментар [#21] от "Lemmy":
  [quote#21:"Lemmy"]Да благодарим на Господа! След воплите за бетона, дивото къмпиране, делфинчетата и свободната любов в шубраците, един образцов либераст все пак е забелязал замърсяването на плажовете и със средноазиатски дегенерати. Слаб, но напредък.[/quote]
  "Стотици тела, налягали безразборно, купове от плът, пръски плажно масло, съсирени в пясъка."

  Е, проислямистката либерална тенденцийка не е забравена и доста поетично представена. Плажът, оприличен на оргиастична разгулна сцена от нечие свещенни писания , би могъл да бъде описан така и в проповед от минарето та тай-брадатия имам, а пък метафората със съсиреците плажно масло... Все пак съсирва се само кръвта, нито маслото , нито водата, на човека явно кръв му капе от сърцето при този разгул. Дали кървавите , вместо мазните петна по пясъка , няма по да му харесат?

 97. 97 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Няма туристи, няма проблеми? това ли е целта? А като заняма, ще пишем за това, че сме нямали морски туризъм? Колко креативно.

 98. 98 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#23] от "zle_platen_trol":

  +++++++++++++++++++++++++
  През 1991 година над 30 хотела в Слънчев бряг останаха затворени. Следващата година отвориха с германци, англичани, скандинавци.
  Започна рев за връщане на руските туристи. Тогава един умен словак (Павол Торма) изрече едни думи: "Внимавайте с тях. Където стъпи руснак туризма умира. Някъде много бързо, някъде бавно. Но изхода е ясен."
  Разбира се да се прави обобщение за всички не е редно. Срещат се и руснаци, които се опитват да сглобят изречение на български, учтиво да попитат, да благодарят... но те са единици.
  А, и да не забравя! Всички реват за скидка, независимо, че на етикета ясно е записано каква е старата цена, % скидка и новата цена....

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 99. 99 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#94] от "messera":

  Сравняваш Дания с България? Ама ти сериозно ли?

  България няма потенцял да бъде скъпа туристическа дестинация, нито има кадри, нито имидж, нито традици, нито достатъчно голяма брегова ивица, нито необходимият капитал, нито инфраструктура. Поради това сме си намерили съвсем естественото място на пазара на туристически услуги - масов и евтин туризъм.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 100. 100 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Знаех си аз, че екстремната русофобия на която дори и руските туристи са и виновни, рано или късно ще прелее от коментарите в същинските публикации на "Дневник". Само не знам ако сингапурския крадец собственик на изданието имаше интереси в българския туризъм каква ли песен щеше да пее и дали подобни пасквили щяха дори да припарват наоколо. Щото на мен също не ми харесва масовия туризъм и това в което превръща голяма част от нашето крайбрежие (за щастие не цялото), но когато официално демонстрираш подобно отношение към строго определена част от туристите по етнически принцип работата е много зле...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK