Ердоган сграбчи неуспелия преврат в Турция като шанс да измести Ататюрк

Ердоган сграбчи неуспелия преврат в Турция като шанс да измести Ататюрк

© Associated PressПрезидентът Реджеп Тайип Ердоган винаги е имал амбиции да надмине Мустафа Кемал Ататюрк, основателя на съвременна Турция, като най-важната фигура в страната. Сега, един провален преврат може да му позволи окончателно да стори това, пише Тим Аранго за в. "Ню Йорк таймс".


Години наред Ердоган, ислямист, празнуваше великите моменти на османското минало, когато Истанбул бе седалището на ислямския халифат и подценяваше светската история на Турция, установена от Ататюрк.


С провалилия се преврат миналия месец, сега той има своя история и пропагандира своите собствени събития и символи, без да губи време, за да циментира тази история в националното съзнание.
Мостът на Босфора, който бе превзет от войници ренегати, бе преименуван в памет на гражданите, които бяха убити там.


"Мост на мъчениците от 15 юли" е новото име на моста над Босфора в Истанбул

© Associated Press

"Мост на мъчениците от 15 юли" е новото име на моста над Босфора в Истанбул


Площад в Анкара, окупиран от танкове, когато военните се опитаха да завземат властта, получи ново име като символ на демокрацията. Названията на много улици бяха променени в чест на онези, които загинаха, защитавайки правителството.


Проправителствените медии публикуваха дебели издания за преврата, прославяйки жертвите като национални герои, а държавната телевизия прави документален филм. Планират се статуи и паметници и следващият 15 юли, първата годишнина от неуспелия преврат, ще бъде национален празник.


Конспираторите също имат своето място. Далеч в предградията на азиатската част на Истанбул, на покрита с чакъл земя близо до приют за кучета, са изкопани гробове за падналите заговорници на преврата в т.нар. "гробище за предатели".


Всичко това се случи едва за три седмици. Целта на Ердоган е не само да гарантира, че нищо няма да бъде изгубено за историята, но също и че тази последна глава в турската история до голяма степен ще бъде притежавана от неговите ислямистки поддръжници. Правейки това, казват историци и анализатори, той намери възможност да ознаменува това, което отдавна нарича "Нова Турция". Модерна страна, която подчертава исляма и се е откъснала от светското си минало.


Керем Йоктем, турски историк в университета в Грац, Австрия, описа това като "история за ислямската защита на демокрацията". Историята е за героична защита в името на исляма, срещу външни сили, включително САЩ, за които Ердоган и други мрачно намекнаха, че може би са били замесени в конспирацията за преврата. Но тук има уловка. Според Ердоган превратът е бил воден не от стария светски елит, а от последователи на Фетхуллах Гюлен, мюсюлмански проповедник, който оглавява друго ислямистко движение и живее в самоналожено изгнание в Пенсилвания. В някои правителствени вестници дори се заговори за превръщането на къщата от детството на Гюлен в публична тоалетна. Опитът за преврат и това как той бе провален от тълпите поддръжници на Ердоган и дори от някои привърженици на светския ред, които наводниха улиците, за да се противопоставят на войниците, вече е наричан "втората война за независимост на Турция".


Десетки предали се войници бяха малтретирани на мост над Босфора на сутринта след неуспешния преврат, в който ги включиха командирите им.

© Reuters

Десетки предали се войници бяха малтретирани на мост над Босфора на сутринта след неуспешния преврат, в който ги включиха командирите им.


Първата, водена от Ататюрк, последва рухването на Османската империя в края на Първата световна война и бе в центъра на изграждането на турската идентичност, фокусирана върху светски и националистически принципи.


Правителството на Партията на справедливостта и развитието вече търсеше нови събития, които да отбележат това, което те определят като нова Турция, заяви Есра Йозюрек, ръководителка на програмата за турски проучвания в Лондонското училище по икономика. Президентът Ердоган каза, че не смята, че честванията на Турската република отразяват цялата турска, османска и мюсюлманска история, върху която според него се строи нова Турция, каза тя. Под управлението на Ердоган правителството разгневи светските турци, като отмени няколко празника в чест на Ататюрк, мотивирайки се с различни причини като миньорски инцидент и земетресение, докато същевременно отбеляза исторически османски битки и рождения ден на пророка Мохамед. Превратът обаче представлява перфектното голямо събитие със светци и голяма народна подкрепа, заяви Йозюрек.


Сега, казва Йоктем, Ердоган се опитва да създаде нова история за турската ислямска идентичност, която отива отвъд онова, което Ататюрк е построил. Други анализатори са на мнение, че Ердоган използва преврата преди всичко, за да създаде основополагащ мит на ислямистка Турция.


Главното послание сега е, че Турция е за ислямистите, макар че Ердоган направи опит да обедини страната, протягайки ръка към някои от традиционните си съперници, главно турците секуларисти и националисти, отказвайки се от съдебните дела, които е завел срещу тях и канейки ги на митинги.


Ердоган, който някога бе пратен в затвора от светския елит заради публично рецитиране на религиозно стихотворение, се изкачи на власт през 2003 г. като гласа на вярващите маси на Турция. Той даде власт на цяла класа хора, които в миналото бяха третирани като граждани втора ръка, и им внуши, че тяхната дума има значение за делата на страната.


На снимката горе: мълчалив протест на площад Таксим в Истанбул през 2013 г. пред Културния център "Ататюрк", украсен с турски флагове и портрета на Мустафа Кемал - основателя на съвременна Турция. Долу: Същата сграда на 21 юли 2016 г, дни след опита за преврат. От зданието вече виси портрет на президента Ердоган.

© Associated Press

На снимката горе: мълчалив протест на площад Таксим в Истанбул през 2013 г. пред Културния център "Ататюрк", украсен с турски флагове и портрета на Мустафа Кемал - основателя на съвременна Турция. Долу: Същата сграда на 21 юли 2016 г, дни след опита за преврат. От зданието вече виси портрет на президента Ердоган.


След неуспелия преврат той им даде нещо още по-голямо: усещане, че те, вслушвайки се в неговия призив и в призивите на мюеззините от джамиите да въстанат в защита на правителството, са спасили страната, точно както Ататюрк след Първата световна война.


Нощ след нощ след опита за пуч поддръжниците на Ердоган, при насърчаване от негова страна, се събират на площад Таксим в центъра на Истанбул, за да празнуват, че са спасили страната. Гърми музика от османско време, а търговци продават турски знамена и тениски с лика на Ердоган и резени диня. За да се улесни присъствието на хората, общественият транспорт е безплатен.


Площад Таксим в миналото бе свързван със секуларистки движения - от събиранията на социални и професионални сдружения през 60-те години на 20 в. до антиправителствените демонстрации преди три години, започнали като протест срещу план за преустройство на парка Гези. Големите митинги на поддръжници на Ердоган на площада през последните три седмици се превръщат в мощен символ на това, че ислямистите си възвръщат обществените пространства на Истанбул, казва Йоктем.


Масовият митинг, организиран от Ердоган в неделя в Истанбул под наслов "Демокрация и мъченици", на който присъстваха и две опозиционни сили, бе убедителна демонстрация на единство. Съвсем ясно обаче беше кой именно е честван. На плакати ликът на Ердоган се виждаше редом до този на Ататюрк, а самият Ердоган пристигна с хеликоптер и бе представен като "върховния главнокомандващ".


"Ние сега сме войниците на тази страна", каза Осман Бозоглу, 34-годишен поддръжник на Ердоган, който продаваше турски знамена на митинга. "Това бе втора война за независимост и ние победихме! Бихме го направили отново".


Турската телевизия излъчи цял поток истории за героичните действия в нощта на преврата, а една от най-забележителните бе тази на сержант Йомер Халисдемир, който според твърденията прострелял и убил подкрепящ преврата генерал, преди да се самоубие.


"Получаваме истории точно както при войната за независимост", казва Аслъ Айдънташбаш, турска журналистка и анализаторка. "Личните истории на убитите".


Личната история на Ердоган от нощта на преврата, когато той на косъм се спасил, бягайки от хотел малко преди да пристигнат метежниците, за да го убият или отвлекат, вече се сравнява с известната история на Ататюрк, който по време на битката при Галиполи както се твърди за малко избегнал смъртта, когато джобният му часовник отклонил куршум.


Без значение е, че тази история противоречи на последвали информации, според които Ердоган е напуснал крайбрежния си хотел часове преди да дойдат командосите. Разказът за бягството на косъм вече се е запечатало в народната памет и вероятно ще остане в историята.


"Що се отнася до създаването на митове, тези истории са много важни във въображението на един народ", казва Айдънташбаш. Тя окачестви бързите усилия на правителството и неговите медии кто упражнение по създаването на нова "национална митология".


Айдънташбаш казва, че често й се струва, че цялата изначална история на нейната страна е била пренаписана за седмици. "Народът получи ново определение, а именно - хората на улиците, отблъснали преврата в нощта на 15 юли", добавя тя. (БТА)


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (161)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  Сигурно ще успее да го измести за момент.В момента всички в Турция са Ердоган.

 2. 2 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  “...Историята е за героична защита в името на исляма,..“ Край! Това казва всичко! Ердогановите тролове не могат повече да крият тази истина! Прочетете внимателно цитата по-долу:“...Поначало ислямските държави не допускат приоритет на международните норми, които не съответстват на вътрешното законодателство — било то религиозно или светско. Защото основна повеля на Аллах, която подлежи на повсеместно и безусловно изпълнение, е целият свят да бъде уреден съобразно неговата неотменна воля. Западните представи за държавно устройство, демокрация, гражданско общество, човешки права и свободи не отговарят на залегналите в шериата единствено меродавни правни и морални разпоредби, които уреждат отношението на духовната и държавната власт, към отделната личност. Според ислямските политико-религиозни схващания правата на човека се считат за привилегии, предоставени свише на правоверните. Те се подчиняват на теократичното разбиране за върховенство на световната ислямска общност (умма) и са по същество по-скоро задължения, отколкото права. Всеки мюсюлманин изгражда своето самосъзнание преди всичко като член на тази общност, на чието съществуване, благосъстояние, разширяване и развитие той е длъжен да се отдаде изцяло. Поради това западните идеи за правата на човека не могат да бъдат възприети от политическата мисъл в ислямския свят. Залегналият във философията на съвременната държава принцип за суверенитета на народа и осъществяването на тази основа на представа за права и индивидуални свободи, гарантирани от светската държава, поставя под съмнение съвместимостта им със същността на ислямското схващане за човешки права — предоставяни в съответствие с шериатската правна система само на пълноправни правоверни мюсюлмани. Според Корана[1] римската правна система, на която се основават правните доктрини на съвременните държани, се определя като ״потънала в блатото на духовен формализъм, догматизъм и изключителна арогантност“. Това означава, че като божи атрибут ислямското правосъдие стои по-високо от правосъдието по римските закони или някой друг човешки закон. То докосва вътрешни мотиви, защото ״правоверните трябва да действат в присъствието на Бога, за когото всички неща и мотиви са известни“. Ислямът поначало не признава наличието на принадлежащи по рождение и неотменими за всеки индивид права, а в най-добрия случай приема съществуването на общи за всички задължения. Божественият характер на ислямската правна и държавническа мисъл, Залегнала в моралните разпоредби на Корана, са неотменни за обществено-държавния живот и не могат да се осъществяват на основата на универсални международни правни норми. Отделният мюсюлманин има стриктно определени задължения към Всевишния, към природата и към своите правоверни събратя, върху които единствено могат да се разпростират права и свободи. Тези. които не приемат посочените в шериата задължения, нямат никакви права, а всякакви техни искания са лишени от правно основание. Ислямската теория за държавата, основана на схващането за неделимостта и всеобхватността на Божията същност, никога не е възприемала разделението на светската и духовната власт, разграничаването между законодателната, изпълнителнатa и съдебната институция, не е признавала суверенитета на народа. Защото според ислямските разбирания върховен суверен е само Аллах, комуто са подчинени човечеството и цялата природа.
  Предопределението е друга основна догма на ислямското вероизповедание, която има отражение върху всички аспекти на живота на мюсюлманина. В Корана е казано: ״Всичко, което сте преживели, е било писано, преди да ви е постигнало.“ Докато съвременните традиции утвърждават правото на отделнатa човешка личност на юридическа закрила от произвола на властта, ислямската теория за държавата никога не е приемала съществуването на независими юридически институции в рамките на общността на правоверните (умма). При това в неизменната ислямска представа претенциите за човешки права са излишни, защото всеки е длъжен навсякъде и винаги да следва волята на Аллах. Според Корана ״не е допустимо за истинския правоверен — бил той мъж или жена, когато Бог и неговият Пророк са повелили нещо, да има свободата да избира Друго на своя собствена глава“ И тъй като изпълнението на неговата воля е най-високо задължение на всички институции в държавите, членки на ОИК. немислими са всякакви противоречия между тях и народа, между властниците и подвластните, а независимостта на отделната личност е подчинена на принадлежността към мюсюлманската религиозна предопределеност. Ислямската религия изключва възможността правоверни мюсюлмани да се договарят помежду си за това, какво може да се счита за истина и какво не, а още по-малко с неверниците. В този смисъл договореностите в рамките на Организацията на обединените нации, Организацията за сигурност и Сътрудничество в Европа или Съветът на Европа по правата на човека и основните свободи имат стойността на къс хapтия. отклоняващ от правия път и волята на Аллах. Ислямът задължава всеки мюсюлманин да печели неверниците, да го обръща в „единствено правата вяра“. към ״единствено спасителния път“. Абсолютизирането на това задължение обуславя една важна особеност, залегнала в догмите на Корана — експанзионистичния дух. който е прокаран и в религиозно-правната му надстройка — шериата. Шериатът — създаден през VII—X век. е сбор от произхождащи направо от Бora предписания, които насочват всички действия на хората. Нищо в частния и обществения живот на мюсюлманите не може да се допусне, ако то е противно на шериата. Ръководните правила в обществения живот на мюсюлманската общност (умма) са декретирани и узаконени като религиозно откровение, съхранено в свещените книги. Кораньт е първият и главен източник на ислямското право, което утвърждава неразривното сплотяване и обвързването в едни ръце на светската и духовната власт....
  В увода на декларацията се изтъква изключителната роля на световната ислямска общност (умма) като колектив, извън който отделната личност няма никаква стойност. Ислямското схващане утвърждава, че само извън човека съществува абсолютната даденост, съвпадаща със силата, която може да прекрати неговото съществувание със смъртта му. Става ясно. че човешкият живот представлява една прашинка на везната на абсолютното мирозрение. Колективното начало е очертано в декларацията още в нейния чл. 1: „Всички човешки същества образуват едно семейство, членовете на което са обединени чрез преклонението пред Бога.“ Истинската вяра е гаранцията за спазване на човешкото достойнство по пътя на съвършенството. С други думи, неговото зачитане е възможно в стремежа към изпълнение на божествените предписания и само в общността на правоверните. В Корана е указано: „Нека мюсюлманите се държат заедно в единство и дисциплина…, мюсюлманите трябва да бъдат верни на собственото си братство. Те трябва да търсят помощ и приятелство от своите единоверци и да стоят твърдо в постоянство и мълчаливо търпение.“ Понастоящем ако умма е символът, то Организация Ислямска конференция е практическата реализация на единството на мюсюлманите — независимо от граници, народностен произход, език. Присъщият за ислямските разбирания колективизъм и рамките на общността (умма). „която Бог направи най-добрата нация“, се изразява в допускането на обща вина и обща отговорност — чл. 3 на декларацията. Важна особеност на ислямското учение е пренебрегването на етническата принадлежност на мюсюлманите и отъждествяването и е религията. Стремежът е насочен към създаването на единна ислямска държава на основата на мюсюлманската общност. „В лоното на исляма народности няма“ — казва се в пророческите откровения („хадиси“). В увода на декларацията се утвърждава също принципът, че поначало никой няма право да отменя изцяло или частично, да нарушава или пренебрегва прокламираните от исляма основни права и всеобщи свободи, тъй като те са обвързани с Божиите заповеди, съдържащи се в писаните от Бога в книгите откровения, предадени чрез неговите пророци. Неизпълнението и дори пренебрегването им се счита за непростим грях, за който всеки е отговорен лично за спасението си, а ислямската общност (умма) е отговорна колективно за тяхното съхранение. Този принцип преминава като червена нишка през цялата декларация и намира окончателен израз в чл. 24 и 25. В тях се урежда еднозначно, че всички споменати права и свободи са обект на ислямския шериат, който е единственият източник за тълкуване или изясняване на всички съдържащи се в Каирската декларация положения. Това са Божиите заповеди, превърнати и норми на позитивното право. Същата мисъл намира потвърждение и в чл. 19-д; „Не може да има престъпление или наказание освен както е предвидено в шериата!“...“
  Прокарваният в декларацията релативизъм създава неприемлива Йерархия на правата, като се отдава приоритет на ислямските религиозни предпочитания над другите не по-малко основни и важни права. Нормативното утвърждаване на ислямската религия и култура — особено в по-трайните им форми, подкопава постигането на равенството пред закона, справедлива демокрация и действително гражданско общество. И нещо твърде симптоматично за нашето време. В Каирската декларация по човешките права в исляма се прокарва стремеж към игнориране на светското законодателство, възприето в някои от държавите, членки на ОИК. и насочването им изцяло към шериатските норми. За това свидетелства обстоятелството, че от текста, приет от външните министри на страните, членки на ОИК. през 1990 г. е отпаднал чл. 26, който ги задължаваше да предприемат необходимите постъпки за прилагане на принципите на декларацията, само ако те не влизат в противоречие с вътрешното им законодателство“! А чл. 11-а на декларацията, след като обявява всяко човешко същество за свободно по рождение и утвърждава, че никой не може да го заробва, унижава, гони и експлоатира, допуска едно единствено ״изключение“ — робското подчинение на всевишния Бог, т. е. на неговите земни наместили.

  Още в чл. I на Каирската декларация е прокламирано равенство без всякаква дискриминация на всеки човек (мъж), но само по отношение на човешкото достойнство и по задълженията и отговорностите. Според съшия член всички човешки същества принадлежат на Бога и никое не може да има превъзходство над другите с изключение на най-обичаните от Него, съобразно проявяваното от тях милосърдие и извършените добри дела.

  Впечатляващо е присъщото на Ислямските догми юридическо утвърждаване единствено на задълженията на всички хора към Всевишния (Аллах) и към общността на правоверните с произтичащите от това предимства за нея. Следователно никакви права, основани на равенството пред светските закони — включително при различия по пол, религиозни вярвания, език, политическа принадлежност, обществено положение или други признаци, не са и не могат да се считат гарантирани на основата на шериатските норми. Защото ислямската етическо-правна доктрина поначало урежда изключителни привилегии и върховенство на правоверните — както над атеисти и идолопоклонници, така и над хората на писанието — християни и юдеи. И нещо повече — светът на християните и юдеите може да бъде подчинен по пътя на морално унижение и икономическа принуда. За да им бъде запазен животът и да им се разреши да изповядват своята религия, те са длъжни да плащат поголовен данък (джезие). Коранът повелява: „Воювайте с този, които не вярват у Аллах и неговия Пророк и не се подчиняват на истинската вяра. а на тези, които е изпратено свише писание — докато не дадат откуп със своята ръка, бидейки унизени.“

  Жената е поставена и особено силно изразено неравенство пред закона. В много страни, членки на ОИК, тя дори не се зачита за човек. Според преданието Бог първо е сътворил мъжа от пръст, оформил го с в подходящ образ и само нему е вдъхнал своя дух. От мъжа е създал жената. След това е направил тяхното потомство от״екстракт от отвратителна течност“. Ислямската правна доктрина поначало не допуска равенство на жената с правата на мъжа. Равнопоставеност би могло да има — както е посочено в чл. 1-а на Каирската декларация, само в задълженията и отговорностите. В Корана е указано „Мъжете да имат първенство над жените поради ония предимства, с които Бoг е направил едните да превъзхождат другите и затова, което те изживяват от имота си, за да издържат жените си. Честните жени биват покорни, внимателни в отсъствие на мъжете си, защото БОГ ги пази, като ти предоставя на грижите и защитата на мъжете.“ При наследяване жените получават съответно по-малко oт имуществото на наследодателя в сравнение с мъжете, като отношението в различите страни и периоди е от половината до 1/8 или 1/9 част. Неравенството на жената, неравнопоставеността й като субект на правото я превръщат в отделните случаи в правен обект и тя може да бъде третирана като вещ. Това отношение не може да бъде оправдано с позоваване на религия, култура, традиции или други приоритети. Наред с всичко това съществуват и други форми на насилие, които не са толкова видими, но са не по-малко опустошителни и представляват съществени нарушения от гледна точка на универсалните човешки права. Това се отнася предимно за насилието и семейните отношения, които са традиционно обкръжени с мълчание.

  Според чл. 7 на Каирската декларация родителите и настойниците определят възпитанието, интересите и бъдещето на своите деца (считано до 18-годншна възраст), които трябва да осъществяват съобразно моралните ценности и принципите на шериата. Тези уредби изключват възможността детето да може да формира свои собствени възгледи, да изразява свободно мнения по всички отнасящи се до него въпроси, като им се отдава съответстващо на неговата възраст и зрелост значение. Така се създават предпоставки за произвол или намеса в личния живот на детето, на посегателство срещу неговата чест и достойнство.

  В чл. 2 на Каирската декларация е записано: „Животът е божий дар и правото на живот е осигурено на всяко човешко същество.“ Ислямското право му дава статут на вещ, дадена от Бога във временно владение на човека. В този смисъл човешкият живот не може да бъде произволно отнеман освен по предписаните в шериата причини.

  Вяратa в задгробния живот, подхранвана от надеждата за вечно, блажено и безгрижно съществувание, води до пренебрежително отношение на мюсюлманина (мъжа) към земното битие, както и до радостна готовност то да бъде жертвано без всякакви задръжки в името на Аллах, който напътства: „Не мислете за онези, които са убити по Божия път, като за мърши…“ В Корана е казано още: „Не може душа да умре освен с разрешение на Бога. Защото Той е този, който дава живот и смърт.“ Но ако правоверния го заколят или умре по посочения oт Бога път, прошката и милостта Му са далеч по-добри от всичко друго. В мюсюлманските представи за рая „благочестивите ще пребивават между градини и удоволствия, наслаждавайки се на онова, което техният־Бог ще им даде… И ние ще ги оженим за девици, имащи големи черни очи…. Избрани младежи дa им служат, да бъдат около тях, красиви като бисери, скрити в своите черупки.“

  Животът на неверниците обаче е без всякаква стойност. За тях там се отбелязва: „… убивайте идолопоклонниците, където и да ги намерите, и не ги вземайте за пленници…“ „Когато срещнете неверниците, режете техните глави, докле направите едно голямо клане между тях..:“

  В чл. 10 на Каирската декларация ислямът се въздига за единствената религия, произхождаща от ненакърнената природа, т. е. от Аллах. Посочено е, че не бива да се допуска материалната нищета или ниската образованост на човека да бъдат използвани за обръщането му в друга вяра или за подтик към атеизъм.

  Твърде пестеливият текст на Каирската декларация по въпроса за свободата на съвестта и религиозните убеждения налага няколко съществени извода. Преди всички с него се утвърждава изключителността на ислямското религиозно учение, неговата несъпоставимост и пълно превъзходство над всички останали „природонесъобразни“ верски убеждения. И друго: нищо не може да оправдае обръщането на мюсюлманина и друга вяра или безбожие. Според Корана това е най-тежък грях, чието единствено наказание е отнемането на божия дар — живота. Това е очевиден призив за абсолютна нетърпимост на правоверните към всякаква свобода на съвестта и религиозните убеждения; подкрепа на всяка агресия спрямо иноверните, повеля за разправа и насилие под призива ״вярвай и воювай!“ За мюсюлманина тези свободи се свеждат единствено до осъществяването всякога и на всяко място на повелите на правата вяра.

  Зловещ пример за разправа с иноверци е отношението към изповядващите бахайската вяра, официалното признаване, на която е отказано във всички държави, членки на Организации Ислямска конференция. В Общото събрание на ООН е изнесена информация за жестоката участ на 330 хиляди нейни привърженици в Ислямска република Иран. Там е забранено избирането на духовните им наставници и всякаква проява на духовна дейност. Активистите й биват арестувани без предявяване на обвинение и в много случаи екзекутирани. Не им се дава възможност за защита или за обжалване на издадените от ислямските революционни съдилища присъди. В една от тях се казва: „Да бъде убит! Бог ще го накаже. Цялото имущество на осъдения се отема в полза на мюсюлманската съкровищница.“ Браковете между бахайци не се признават за легитимни. Те нямат достьп до по-високо образование В официален протокол на Комисия та по правата на човека на ООН /Е/СН.4/1995/55/ се отбелязва по повод доклада на специалния пратеник продължаващото нарушение на човешките права в Ислямска република Иран — включително големия и постоянен брой екзекуции, множеството случаи на мъчения и жестокости. нечовешкото третиране и наказание, дискриминационното отношение към религиозните малцинства и най-вече към изповяднащите бахайската вяра. В Мароко на изповядващите тази вяра се правят административни ограничения и не им се издават задгранични паспорти. Цялата световна общественост е шокирана непрекъснато от религиoзните гонения в Турция. Паметни остават събитията в Истанбул през 1977 г. извеcтни като ״Кървавата неделя“, както и събитията в Караманмаран през 1980 г . В гp. Сивас на 2 юни 1993 г. — ,денят на шериата״ — изгориха живи 36 известни турски интелектуалци. Известно е вековното насилие над мюсюлманите адауити и т. н. В Бангладеш според постъпили в ООН официални сведения в района на Читагонг са осквернени будистките храмове, а хората от малцинството „джумма“ са принуждавани насилствено да приемат исляма.

  Религиозната дискриминация се прокарва дискретно спрямо иноверци в Обществените служби. учебни заведения, търговски обекти и т. и.

  Според .мюсюлманските обичаи вероотстъпник не може да бъде погребан в мюсюлмански гробища. Не бива да бъде погребван дори и в гробища на иноверци. Той трябва да бъде хвърлен в някой трап като куче. Такава участ се полага и на тези правоверни, които са дръзнали да придобият или да си запазят присъщите на други вероизповедания имена. Бракът между мюсюлманка и неверник е недопустим. Неверникът родственик, бил той баща. син, майка, брат и г. н.. не може да наследи имущество на правоверен.

  Всеизвестни са множеството случаи на издаване на смъртни присъди за „оскърбление на исляма“ (Салман Ружди и друга). Мюсюлманин, който разговаря на езика на неверниците, без да има основателни причини за това, трябва да бъде порицан, заставен да иска прошка и ритуално да му се „прочисти езикът“. Всеки правоверен е длъжен най-строго да спазва религиозните изисквания, тъй като в Корана е казано: „Защото решението на Бог трябва да бъде изпълнено!“

  Свободата на словото според чл. 22 на Каирската декларация е ограничена и подчинена на принципите и нормите на шериата. Тежък грях, който при определени обстоятелства подлежи на смъртна казън, е разпространяването на „недобросъвестни“ сведения, с които се накърняват светостта и достойнството на пророците, подкопават се моралът и етическите ценности или се разединява, подкупна или накърнява обществото, или се отслабва неговата вяра.

  Така свободата на словото се вежда по своята същност единствено до възхвала на всевишния Аллах и свещените ислямски ценности.

  В Каирската декларация за човешките права в исляма (чл. 13. 14, 15. 16. 17 и 18) социалните права са широко застъпени и еднопосочни с утвърдените в ООН. Според тях. държаната и обществото са задължени да осигуряват правото на труд, в съответствие, с което всеки може да избира работа, отговаряща на неговите и на интересите на обществото. Работещите не бива да бъдат пренатоварвани. принуждавани или експлоатирани. В декларацията се утвърждава правото на законна печалба — без да се допускат монопол, измами и причиняване на вреди. В рамките на ислямската общност вземането на лихва е изрично забранено и се счита за голям грях.

  Придобитата по законен начин собственост — ако не вреди на другиго или на обществото, се ползва с особена защита. С такава защита се ползват и личният живот, домът, семейството, доброто име. Ако нe противоречи на шериатските принципи, всеки може да се ползва от резултатите на своя труд, да отстоява дългосрочните си финансови и морални интереси. Разпореждането обаче със собствеността чрез завещание е недопустимо!

  Всеки мюсюлманин има право на медицински и социални грижи, да има достъп до обществените заведения, от които има нужда, в границите на своите възможности.

  Ислямското учение и предписанията на Пророка задължават обществеността в лицето на държаната да гарантира социалните измерения в обществото, да уважава човешкото достойнство, да създава предпоставки за повишаване на материалното благополучие и духовната възвишеност на хората.

  При това обаче според ислямските разбирания моралните постулати в социалната област не бива да се осъществяват чрез нормативни разпоредби. Това обстоятелство онагледява ислямската правна и държавническа мисъл. Социалните права се възприемат най-вече като проява на милосърдие. Всеки правоверен, на когото Аллах е предоставил благоденствие, е длъжен съгласно догмите да се грижи за намиращите се в нищета свои единоверци. Събраните и преразпределени чрез религиозните институции дарения (״зекат“) се оформят като обществена (държавна) помощ. Така обаче се отрича социалното право на хората от по-бедните слоеве да придобиват част от създаденото и с техен труд богатство.

  Изложеното дотук се основава на документи и обстоятелства — преди всичко на Каирската декларация за човешките права в исляма, които едва ли някой би отрекъл. Разсъжденията и произтичащите от тях изводи могат да бъдат направени от всеки, който е в състояние да мисли свободно съобразно гражданската си съвест и човешкото си достойнство. На такава нравствена преценка подлежи и становището, изказано в ״Ислямска декларация“ (1991 г.) от президента на Босненско-хърватската федерация Алия Изетбегович: „Не може да има мир, нито съвместно съществуване между ислямската религия и социалните и политическите институции, които не са ислямски!“ И по-нататък; ״Завоювайки правото сам да управлява своя свят, ислямът изключва правото на установяване на чужди идеологии на собствена територия. Държавата трябва да бъде въплъщение на моралните принципи на религията.“ „Внедряването на исляма в частния живот на личността, в семейството, чрез възраждане на ислямското мислене и създаване на единна ислямска общност от Мароко до Индонезия“ под лозунга „вярвай и воювай!“ е пътят, който според Изетбегович води към тази цел.
  Вековният проблем, изнасянето на който в наше време става крайно наложително, се свежда до това, дали ислямът като религия, начин на живот и политика е в състояние да превъзмогне средновековната си философия, недопускаща мирно съвместно съществуване с другите световни цивилизации, или в момента, когато ще може да разруши съществуващата неислямска власт, ще се опита да изгради своето глобално господство. Тази доктрина обяснява геноцида извършен над българи, арменци, кюрди и други народи. Извършителите вярват, че са изпълнили своя дълг пред Бог, като са избили невинните жертви. Убийците отричат извършване на престъпление срещу човечеството
  http://bultimes.com/islyamat-i-universalnite-choveshki-prava/
  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 3. 3 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Г-на Тим Аранго от "Ню Йорк таймс"-са
  само плаши янките!
  Щом САЩ са го набелязали Ердоган
  - пиши го бЕгал!

  [quote#0:"Заглавието"]Ердоган сграбчи неуспелия преврат в Турция като шанс да измести Ататюрк[/quote]

 4. 4 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  “...Защото ислямската етическо-правна доктрина поначало урежда изключителни привилегии и върховенство на правоверните — както над атеисти и идолопоклонници, така и над хората на писанието — християни и юдеи. И нещо повече — светът на християните и юдеите може да бъде подчинен по пътя на морално унижение и икономическа принуда. За да им бъде запазен животът и да им се разреши да изповядват своята религия, те са длъжни да плащат поголовен данък (джезие). Коранът повелява: „Воювайте с този, които не вярват у Аллах и неговия Пророк и не се подчиняват на истинската вяра. а на тези, които е изпратено свише писание — докато не дадат откуп със своята ръка, бидейки унизени.“ ..“
  http://bultimes.com/islyamat-i-universalnite-choveshki-prava/

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 5. 5 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  За разлика от Ататюрк обаче, Ердоган води Турция точно в обратната посока.
  Всички приказки за обединение са прах в очите докато не циментира властта и исляма в Турция, чрез връщане на официалноти смъртно наказание.
  Па после...
  НАТО и щатите трябва да се осъзнаят за време и да поставят ребром въпроса с кои е и категорично да очертаят собствената си позиция.
  Щото после ще е късно.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 6. 6 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#2] от "Логика":

  "Логика"-та печели ПЪРВО МЯСТО за най-дълъг пост!

 7. 7 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  П.С Ислям и демокрация са две несъвметими понятия.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  е нали не беше "ислямист", беше "прагматик", според бълнуванията на неориентираната академична общност. интересни метаморфози.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3446 Неутрално

  Божидар Димитров се опита да запълни празнината от митове в българската историография, но за негово съжаление бързо стана за смях, защото всички се подсещаха за мАкедонците и техните щуротии.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 12. 12 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Това изобщо не беше преврат. Беше някакъв цирк, за да може диктатотора да си развее коня още повече. Не са добре нещата в Турция. Исляма там става все по-агресивен и твърд.

 13. 13 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dохкeflyt":

  по най-дълъг копи-пейст...можеше да го е набрала на ръка, за да го оправдае поне с нещо.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 14. 14 Профил на Книжовник
  Книжовник
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ердоган не е първият, нито последният, който води страната си в грешна посока. Когато религията измести закона в държавния апарат, с правовата държава е свършено. Турция е една бенда страна - бедна откъм интелектуален ресурс. Ердоган заличава и последните останки от интелигенцията и се опитва да изгради империя, отдавна угаснала под лъчите на прогреса. Но по-важното са две неща - реакцията на Запада и евентуални санкции и ... бежанската вълна. Това е единственият силен коз в ръцете на Ердоган, който при евентуална стабилизация в Сирия и автономия на кюрдите ще изгуби своя смисъл. Очаквам реакция на САЩ.

 15. 15 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#12] от "primaxm":


  [quote#12:"primaxm"]Не са добре нещата в Турция. Исляма там става все по-агресивен и твърд.[/quote]

  И задълбочаващата се се дружба с Путя Первий Късий няма да доведе нещата до добър край.

 16. 16 Профил на НА ОРЪЖИЕ, БРАТЯ!!!
  НА ОРЪЖИЕ, БРАТЯ!!!
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ердоган е политическа мас.тия ходи моли се да го приемат, и да прави това което му наредят висшите сили..... Толкова пъти се е молил на Путин, че сигурно и на Алах не се е молил толкова......

  Настане вечер – месец изгрее, звезди обсипят сводът небесен; гора зашуми, вятър повее, – Балканът пее хайдушка песен!
 17. 17 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1255 Весело

  Република Пуйка върви смело към мизерията на ориента.... Ататюрка се помъчи да ги направи бяла държава, но не успя...

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 18. 18 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1474 Весело

  До коментар [#9] от "Artful Trickery":

  Ъ?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  До коментар [#9] от "Artful Trickery":

  кък имате нерви са занимавате с олигофрени само ви се чуда

  ------------------------------------

  Кого имаш предвид?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 21. 21 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dохкeflyt": В цитираната статия всичко е важно. Рядко може да се прочете по достъпен начин за правните аспекти на шериата, без да се използват правни термини и без да се използват религиозни термини. Исках да копирам само част, но не съм преценила правилно края на цитата и в резултат се е получил този много дълъг цитат, за което се извинявам.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 22. 22 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Няма страшно, часът на онези турци които не го подкрепят ще настъпи. А те не са малко. Такъв звучен шамар ще му обършат, че сина му от затвора ще го усети

 23. 23 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  "В някои правителствени вестници дори се заговори за превръщането на къщата от детството на Гюлен в публична тоалетна"

  Ердоган явно умее силно да мрази, освен че намира начин да постигне целите си.

 24. 24 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#21] от "Логика":


  [quote#21:"Логика"]за което се извинявам[/quote]
  Няма проблем.
  ДЕРЗАЙ!

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1474 Весело

  До коментар [#25] от "Artful Trickery":

  Ен ся. Сичко убаво е с кинти.

  Ма като предобриш убавинята, шибни една и разлагай другаде.
  Тука сме сухари

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 27. 27 Профил на pixel
  pixel
  Рейтинг: 561 Неутрално

  “Ердоган сграбчи неуспелия преврат в Турция като шанс да измести Ататюрк“

  кой го измисли тоя бисер управляващата партия в Турция че и президента на страната ,са се хванали за Ататюрк , цитират му изказванията , сочат примери от делата му , и никак не мислят да променят това ,щото
  знаят че мигновенно ще загубят подкрепата на около 60 процента , не е така лесно да бъде изместен Ататюрк от съзнанието на турският народ ,лидер който от една разрушена империя създаде съвременна ребуплика Турция от никой друг партиен ръководител или президент не може да буде изместен

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на today
  today
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Исляма не е довел нищо добро никъде в съвременния свят, дори напротив. Това ще е занапред големия проблем на Турция, и за разлика от други ислямски държави, те дори нямат нефт, че да могат да си позволят по цял ден да висят по джамиите, а жените им да са вкъщи.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 31. 31 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Докато Ататюрк слага край на феодалната и изостанала турска империя и създава една светска държава, Ердоган уверено води Турция обратно назад към мрачното средновековие. И нарича този регрес Нова Турция, като има претенции за демокрация. Все пак претенциите му имат известен резон, защото той взе властта след избори, които спечели убедително. Какъвто са го избрали, такъв ще ги управлява.

 32. 32 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3754 Весело

  До коментар [#21] от "Логика":

  Дългичък е цитатът, но в замяна на това не се налага да се минава през кодове за цитиране на линк. Така че който иска да чете докрай, по диагонал, или въобще да не чете, както със всяко помагало. Аз не виждам проблем с дължината на текста.

 33. 33 Профил на легионер
  легионер
  Рейтинг: 467 Неутрално

  а може би наистина е бил близо до смъртта в онази вечер.
  на мен ми се искаше превратът да бе успял, но истината е, че ислямисти или не, турците излязоха на улицата, за да защитят демокрацията.
  просто се чудя с оглед на това колко недолюбвана е политическата класа у нас, ако някой ден войската (която сигурно е пълна със скрити лимонки като кандидат-президента на комунистите) тръгне да събаря режима и да сменя геополитическата ориентация на страната, колко българи ще излязат на улицата, за да защитят демокрацията.
  и няма ли да е редно жертвите да бъдат почетени така както в момента прави Ер До?

 34. 34 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#33:"легионер"] турците излязоха на улицата, за да защитят демокрацията. [/quote] и най- вече- халифата и налагането на шериата в турция. Ако един диктатор- “президент“ в президентска република ясно заяви, че иска въвеждането на шериата, дали ще се нуждае от поддръжници в лицето на гражданите или след като притежава цялата държавна власт, просто една сутрин държавата ще осъмне с чисто нова шериатска конституция и шериатски закони?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 35. 35 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#17] от "100 Рублей за Доллар":


  [quote#17:"100 Рублей за Доллар"]Република Пуйка върви смело към мизерията[/quote]
  Точно българин да каже това е...глупост!
  Стотици турци се прибират в Родината си за да започнат бизнес и да помогнат на икономиката.
  За българина най-голямата гордост е, че се е устроил в чужбина (където е стигнал ниво да разнася пица).
  Великият (без ирония) БГ футболист Стоичков каза, че първото нещо което ще направи като пристигне в САЩ (тогава са първи път) ще е да се изкъпе за да измие всичко българско!

 36. 36 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#35:"Dохкeflyt"]Точно българин да каже това е...глупост! [/quote] И защо да не го каже българин? С какво българите сме по-малко хора от другите народи? [quote#35:"Dохкeflyt"]За българина най-голямата гордост е, че се е устроил в чужбина (където е стигнал ниво да разнася пица)[/quote] Нима?
  http://forthenature.org/news/2508 “,,,Млади български учени, които работят в Масачузетския технологичен институт, в университетите «Харвард» и «Принстън», в Милано, Лондон, Виена, Заарбрюкен, Мюнхен, Сингапур изпратиха отворено писмо до управата на град Стара Загора...“Значи- българите сме предимно разносвачи на пица в чужбина- така ли?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 37. 37 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#35] от "Dохкeflyt":
  http://www.bulgaria.utre.bg/2014/09/25/261876-23_veliki_otkritia_na_bulgarite_koito_promeniha_sveta
  23 велики открития на българите, които промениха света
  25 септември 2014

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 38. 38 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 395 Весело

  И като Мустафа Кемал ще си добави към името новата титла:

  Реджеп Тайип Ердоган Баштюрк.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 39. 39 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#35] от "Dохкeflyt":
  Хайде сега- избройте ми 23 велики открития на турски граждани- за да видим дали българските граждани сме по-глупави от турските граждани!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 40. 40 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1863 Весело

  До коментар [#36] от "Логика":

  а ,не се прави на засегната
  Знаеш много добре за кои "българи"говори

  гошо
 41. 41 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#40] от "гошо":Показвам, че има и други българи и че българите не сме само един единствен типаж.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 42. 42 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Много груба грешка от страна на Запада - да откаже подкрепа на Турция по време на преврата. Путин оказа подкрепа и постла килима за Турция в ЕАС. НАТО отслабва.

  От ЕС също глупава страгегия - да работят за вкарване на Турция в задънена улица по пътя към ЕС.

  Без съмнение промяната в посоката на Турция е сериозно историческо събитие и си заслужава цялата тази помпозост.

 43. 43 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#27:"pixel"]управляващата партия в Турция че и президента на страната ,са се хванали за Ататюрк[/quote]

  Ти не слушай какво говорят, а гледай какво правят. Ердоган работи бавно за отмяна на светската държава в Турция, но постоянно. Още в началото на мандата му като премиер уреди да се отмени члена от конституцията, който задължаваше армията да се намеси при опасност за светската държава. Получи ръкопляскания от Брюкселските зелки.
  След това започна целенасочено засилване на ислямската пропаганда и в образованието. Няма негова реч без цитати на корана. Естествено, че е още рано да скъса от раз със заветите на Ататюрк, но се работи целенасочено за тяхното обезсмисляне. Всъщност в Ердоганова Турция сега Ататюрк е само портрет за декор, докато идеите му се пренебрегват все по-видимо.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 44. 44 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Не може да го измести.

 45. 45 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#44] от "Тsonkooo":

  Може, уважаеми, мозее - примерно, за 45 години. Стигат. Сиреч
  пп Драго ми е, хубава вечер ти желя

 46. 46 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 795 Любопитно

  "Фетхуллах Гюлен, мюсюлмански проповедник, който оглавява друго ислямистко движение и живее в самоналожено изгнание в Пенсилвания."
  Е по-добре е отколкото в турски затвор за политически противници на властта!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 47. 47 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#42:"Отнесен"]НАТО отслабва. [/quote]
  НАТО е 8 хиляди пъти по мощна организация от всяка друга, създадена на земята. Единственото, което ги спира да не разпердушинят Русия, е ядреното оръжие.

 48. 48 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Ататюрк се обръща в гроба ако гледа как това злобно диктаторче унищожава унищожава всичко дето той е направил и завещал на турците кичейки се с неговия образ.

 49. 49 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10640 Неутрално

  Ердоган има тази фикс-идея, да бъде по-велик от Ататюрк , но разбира се това може да роди един болен мозък, отмъстителен и озлобен за понесени предишни обиди.
  Ердоган превзе градината, подарена от Ататюрк и си построи огромен сарай на забранено за строителство място, според мен много по-лошо и по-голо от предишното. Само защото обаче е на Ататюрк го направи жадувано за него.
  Ердоган изтиква непрекъснато секуларните чиновници и ги заменя с вярващи в исляма, което не би било проблем, ако те не бяха войнстващи и налагащи исляма водачи.
  Ердоган унищожи целенасочено армията, съда и прокуратурата, полицията
  Ердоган изгражда последователно култ към личността си и се стреми да премахва и замества навсякъде портрета, имената (всякакви топоними) и спомена за Ататюрк със своите. Тук е показано отлично,
  Местата на исторически протести срещу него се избират целенасочено от привържениците на Ердоган, за да заличат историята за протестите срещу Ердоган.
  Мисля обаче, че усилията му са напразни. Сега не може да се надява, че мулвата ще създаде идеалния образ, подобно на Ататюрк. Мрежата дава повече информация, дори и забранена често в Турция и хората трудно си изграждат идоли.
  Сега според мен предстои сблъсъка на "белите турци" (секуларистките) срещу "черните турци" (религиозната буржоазия на Анадола).

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 50. 50 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ака всичко това е импровизация, то много талантлива, изключително при това.
  НАМЕКВАМ, че е подготвена предварително.

  Добре, да видим какво следва.

  Най-гадното за нас ще е "нов курс" на политическата ни сган, дирижирана истерия на страх от "нова османска инвазия". Ще се уподобим на Ердоановия султанат, ама с друг заряд. Смешното е, че формално ще продължаваме да сме съюзници. В същото време ще следваме ва втвърдената политика на ЕС, но и ще "поддържаме добросъседски отношения".
  Ще има нов приток на избиратели към "патриотични партии", всичко ще се върти не около реалните проблеми на страната, а около "международното положение".
  Тоест, почти нищо ново.
  Множествена масова шизофрения.
  Политиците, тези лобисти на едрите мутри, ще се разпасат съвсем, но заради "националната сигурност" никой не ще смее "да клати лодката".

  Честито.ще ви се стори по-задушливо от Живковите последни години на власт. С тази разлика, че основната маса население не беше толкова обедняла, колкото е сега, а и имаше все някаква индустрия, селско стопанство, здравеопазване, образование... и доносници.
  Ще ги има отново.

  властта ражда паразити
 51. 51 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#45] от "Арон":

  Историята и народната памет решават. Пожелавам ти слънчево лято, това което остана от него, топло море и много любов.

 52. 52 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#51] от "Тsonkooo":

  Господ да е с тебе! Благодаря от сърце!

 53. 53 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 795 Разстроено

  Демокрация ли?! Та това е диктатура!!!
  В свободните държави гражданите се самоопределят.
  Не чакат на правителствена пропаганда.
  Има равнопоставеност на религиите като държавата не им се меси и те не могат да окупират властта (срастване на църква с държава).

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 54. 54 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 795 Разстроено

  Все повече си мисля, че метежниците са били подведени и насърчени от турските специални служби (конспирация на Ердоган). Та той точно от това имаше нужда - повод да заграби все повече власт!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 55. 55 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#33] от "легионер":

  Коя "демокрация" ще защитаваш тук? Мутрокрацията? Всички привилегировани персонажи, които смятат обикновения гражданин за матрял?
  Хмък

  властта ражда паразити
 56. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8872 Неутрално

  Прост народ, силен диктатор. Играят си на демокрация.

 57. 57 Профил на venkata333
  venkata333
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Това са две абсолютно противоположни личности! Просто ще превърне Турция в ислямска република като останалите държави в Близкия Изток!

 58. 58 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  [quote#51:"Тsonkooo"]Пожелавам ти слънчево лято[/quote]
  Цонко, Цонкооо, от днес в София вече е есен От жегата директно преминахме на есенно влажно и доста по - хладно, направо- студено време Никой не обича жегите, обаче след такава рязка промяна в температурите, и млади, и стари, и хора в зряла възраст, не се чувстват особено комфортно...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 59. 59 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  Не им завиждам на здравомислещите турци какво ги очаква при един ислямист-фанатик,а какво ги очаква жените...Отново ще им сложат бурките и ще ги трерират като говеда...Някоя сутрин Турция може да осъмне с ислямска конституция,но може да стане и по-зле да се обединят с Ислямска държава за изграждане на световен халифат...

 60. 60 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#2] от "Логика":

  Много нахално.Без да съм 4ел.За Гинес ли се състезава6?

  ne mutlu türküm diyene.
 61. 61 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#27:"pixel"]“Ердоган сграбчи неуспелия преврат в Турция като шанс да измести Ататюрк“

  кой го измисли тоя бисер[/quote]

  По-верният според мен вариант е: опитва се да ПОДМЕНИ идеите на Атататюрк.

  Нещо, което правят идеологизираните УЖ религиозни проповедници - използват незнанието (Корана се чете само на арабски, следователно неграмотните нямат идея какво точно пише там) на масите и просто заливат тези неграмотни с абсурдни твърдения, като например, че направеното от тях е като от Ататюрк. И неграмотните вЕрват.

  Това е подмяна. Добре организирана, масирана подмяна на понятия и ценности. Придружена със сериозна заплаха за живота на всеки, който се опита да каже "Царят е гол".

  На турците в Турция им предстоят трудни времена. Но си мисля, че две+ поколения нормално живеещи хора трудно ще се предадат на идиотията. Правя сравнение с България, но тук смазването на човешкия дух стана с външна сила - съветската армия и техните върколаци измежду най-изпадналите по нашите земи. Хитлер го направи със своите + мълчанието (широко затворените очи) на съседните политици. По същия начин - привидно (фасадно) демократично поведение на диктатора. Историята се повтаря, за съжаление без поуката.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 62. 62 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Сравнение с Ататюрк, Ердоган е малко
  злобно джудже. Турцийо отиваш към
  провал с управнци !!!

 63. 63 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#60] от "hasanço": Кое е нахално- очертаването на разликите между правните основи на правовата европейска държава и правните основи на ислямските държави в шериат, ли? Нищо нахално няма в това- напротив- нека повече граждани да го прочетат, за да видят ясно разликата в разбирането на европейците за права на човека и на шериата за права на правоверните- все пак, ердухан неведнъж е искал въвеждане на шериат в турция, та, нека се знае, защо доста българи сме против това- турция ни е пряк съсед по държавна граница...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 64. 64 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  Ердоган не "сграбчи неуспелият преврат, той си го създаде! А исляма, конкретно шариата, е само инструмент, позволяващ да постигне целта си - пожизнен мандат, на еднолично управление! Постига се лесно, при зомбиран, от религиозни догми, народ, или поне част от него.

 65. 65 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#61] от "Музар": +++++++++++++++++++++!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 66. 66 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1513 Любопитно

  [quote#14:"Книжовник"]Турция е бедна откъм интелектуален ресурс.[/quote]На Запад във всеки престижен университет има турци професори, докторанти, пост-докторанти. Азиз Санкар миналата година взе Нобелова награда по химия. И в изкуството са силни - Орхан Памук взе Нобелова награда за литература. Имат известни кинорежисьори - Нури Билге Джейлан взе Златната Палма в Кан преди време. Истанбулския Университет открай време е всред първите 500 в света. Наш университет никога не се е класирал.

  Ако Турция е бедна откъм интелектуален ресурс къде сме ние?

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 67. 67 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#66] от "Николай Николов": Отречете всичко, написано в коментар № 37 и отговорете на коментар № 39. Това ще даде отговорът на въпроса Ви: [quote#66:"Николай Николов"]Ако Турция е бедна откъм интелектуален ресурс къде сме ние?[/quote]

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 68. 68 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 463 Весело

  До коментар [#36] от "Логика":

  Тук таме има и болногледа4ки
  Не сме забравили

  ne mutlu türküm diyene.
 69. 69 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#68] от "hasanço": Ми там е въпроса- че има болногледачки, но има и хора, упражняващи и други професии. Нима в германия няма милиони дюнерджийници? Нима всички, работещи в тях,- горвачи, чистачи и т.н.- са все турски реализирали се в германия висшисти?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 70. 70 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  Статията си има автор, от NYT,
  който прави (коректно) тълкуване на събитията.

  Стремежът към власт не може без демагогия.
  РТ е светска република благодарение на Кемал "Ататюрк" и Ер се "приспособява".

  Само че светският "кемализъм" е в отстъпление,
  а проислямски ердоганизъм - във "възход".

  Да се надяваме, кратковременно.

  До коментар [#27] от "pixel":

  “Ердоган сграбчи неуспелия преврат в Турция като шанс да измести Ататюрк“

  кой го измисли тоя бисер управляващата партия в Турция че и президента на страната ,са се хванали за Ататюрк , цитират му изказванията , сочат примери от делата му , и никак не мислят да променят това ,

  щото знаят че мигновенно ще загубят подкрепата на около 60 процента , не е така лесно да бъде изместен Ататюрк от съзнанието на турският народ ,лидер който от една разрушена империя създаде съвременна ребуплика Турция от никой друг партиен ръководител или президент не може да буде изместен


 71. 71 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#69:"Логика"]горвачи[/quote] гоТвачи...Мъжът ми ме дърпа да ставам от лаптопа...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 72. 72 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  МОЧА имени ссср

  Преди две години се ангажира да изкопае канал в Истанбул, паралелен на Босфора. По случай предстояща юбилейна годовщина от демократическата революция на Ататюрк.

  пп
  За да облекчи корабоплаването и за да засенчи славата на Ататюрк.

  До коментар [#49] от "penetrating":

  Ердоган има тази фикс-идея, да бъде по-велик от Ататюрк , но разбира се това може да роди един болен мозък, отмъстителен и озлобен за понесени предишни обиди.
  Ердоган превзе градината, подарена от Ататюрк и си построи огромен сарай на забранено за строителство място, според мен много по-лошо и по-голо от предишното. Само защото обаче е на Ататюрк го направи жадувано за него.
  Ердоган изтиква непрекъснато секуларните чиновници и ги заменя с вярващи в исляма, което не би било проблем, ако те не бяха войнстващи и налагащи исляма водачи.
  Ердоган унищожи целенасочено армията, съда и прокуратурата, полицията
  Ердоган изгражда последователно култ към личността си и се стреми да премахва и замества навсякъде портрета, имената (всякакви топоними) и спомена за Ататюрк със своите. Тук е показано отлично,
  Местата на исторически протести срещу него се избират целенасочено от привържениците на Ердоган, за да заличат историята за протестите срещу Ердоган.
  Мисля обаче, че усилията му са напразни. Сега не може да се надява, че мулвата ще създаде идеалния образ, подобно на Ататюрк. Мрежата дава повече информация, дори и забранена често в Турция и хората трудно си изграждат идоли.
  Сега според мен предстои сблъсъка на "белите турци" (секуларистките) срещу "черните турци" (религиозната буржоазия на Анадола).

 73. 73 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10640 Неутрално

  До коментар [#72] от "dnevnikar":

  Веднъж за слава и втори път за да открадне още повече пари от бюджета
  То нашите се учат от "комшиите", а на Ердоган и фамилията и приятелите са в този бизнес

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 74. 74 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 463 Весело

  До коментар [#37] от "Логика":

  Мерси за линка.Утре го споделям с колеги турци
  Голям смях 6те да е.

  ne mutlu türküm diyene.
 75. 75 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#74] от "hasanço":
  http://profit.bg/news/Top-5-na-naj-velikite-bulgarski-izobreteniya/nid-134574.html Топ 5 на най-великите български изобретения 07 фев 2015 ...Както вече споменахме, българските изобретатели и днес продължават да следват традицията да променят света с работата си. През миналата година едно българско изобретение получи американско признание – стикерът, който защитава банковите карти от скимиране – SkimProt, беше избран за най-иновативен продукт в категория картово производство на най-голямото изложение за смарт технологии CARTES America 2014. Изцяло дело на българи, стикерът е съставен от четири слоя, които предпазват банковите карти с чип от копиране и източване. Той е единствен по рода си в световен мащаб.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 76. 76 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 463 Весело

  До коментар [#69] от "Логика":

  Ма не разбира се.Аз отдавна разбрах 4е на българина му е по-голям зтова не споря.То си е естествено моят е рязан
  Линкът ти е страхотан за 23 те небългарски открития.
  Ххахахах
  Да бе6е про4ела и коментарите под съ6тата статия бе

  ne mutlu türküm diyene.
 77. 77 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#74] от "hasanço": Специално за българските физици, утре ще имам инфо - мъжът ми вече спи и не мога да го питам за линкове към изобретенията им и за имената им...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 78. 78 Профил на radev38
  radev38
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Сега е момента ЕС да ни подкрепи за Южен поток и АЕЦ "Козлодуй", като конкуренция и зависимост на Ердоганова Турция!?! САЩ ще се опитат да повторят събитията вЛибия и Египет, след време!?! Вариантът "Сирия" не е приключил!?!

 79. 79 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#76] от "hasanço": Можеш ли да отречеш цитата от коментар № 75? До сега само се смееш, обаче....не посочваш имена на турски граждани или на турци, които стоят в основата на велики изобретения от 20 и 21 век...Населението на турция е около 80 милиона, населението на България след 1878г. никога не е надвишавало 8,5 милиона и въпреки това, нашият малък народ ражда такива изобретатели. Излиза , че въпросът не е в количеството на населението, а в качеството му...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 80. 80 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 463 Весело

  [quote#75:"Логика"]Изцяло дело на българи, стикерът е съставен от четири слоя, които предпазват банковите карти с чип от копиране и източване. Той е единствен по рода си в световен мащаб. [/quote]
  Какво по нормално от това.Българите са специалисти при копиране и изто4ване на банкови сметки 4рез електронни банкови карти признати по цял свят
  Да ти помогна и аз с едно българско откритие -окритието на 21 век 4У6КОПЕКА.

  ne mutlu türküm diyene.
 81. 81 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#80:"hasanço"]Българите са специалисти при копиране и изто4ване на банкови сметки 4рез електронни банкови карти признати по цял свят [/quote] Но не сме известни само с това. За един българин -ИТ спец, Бил Гейтс праща личният си самолет до София, за да го вземе в сащ. Познаваме семейно този човек. Поинтересувай се колко българи работят в централите на гугъл и майкрософт и другите блу чип компании. Виж колко българи имат сертификати за етикъл хакер/ етичен хакер и т.н. Фактите са си факти- опитите ти за омаловажаване на интелектуалният потенциал на българския народ, претъпряха тотален крах и това не ти е особено приятно

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 82. 82 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 463 Весело

  До коментар [#79] от "Логика":

  Милата ми, споко. Какво са турците в сравнение с българите???
  Не отри4ам разбира се.Напротив заявявам:Велики са българите.
  Надявам се да си по добре.Но държа да споделя не6то ли4но народите по света или имат или нямат комплекси

  ne mutlu türküm diyene.
 83. 83 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 340 Любопитно

  До коментар [#81] от "Логика": Защо САЩ е с малка буква.

 84. 84 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#82:"hasanço"]Какво са турците в сравнение с българите??? [/quote] Други коментатори поставиха въпроса по този начин- какво са българите в сравнение с турците. Е- аз ясно показах чрез цитати от статии какво още сме българите и че не сме за подценяване като интелектуален потенциал. Който разбрал- разбрал. Който не е разбрал, никога няма да разбере, защото не иска да приеме истината за българите.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 85. 85 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 463 Весело

  До коментар [#81] от "Логика":

  Евала на 4овека.Блазе му.Да пе4ели много и да хар4и така както намери за добре.До сега се съмнявах но ве4е съм убеден ти си българка

  ne mutlu türküm diyene.
 86. 86 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#83] от "Nazlim S": Защото отвреме навреме не одобрявам някои неща и в тяхната политика...Изобщо- по моя преценка, за сега твърде малко държави мога да изпиша по нормалния начин- с начална главна буква. Особено, името на германия не заслужава, според мен, специално в момента да се изписва с главна начална буква.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 87. 87 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#85:"hasanço"]Да пе4ели много[/quote] В сащ беше милионер- съвсем заслужено, върна се в България, ожени се, и сега го дава доста по лежерно и убрано- не се хваща с всякакви проекти...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 88. 88 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 463 Весело

  [quote#84:"Логика"] какво още сме българите и че не сме за подценяване като интелектуален потенциал. Който разбрал- разбрал. Който не е разбрал, никога няма да разбере, защото не иска да приеме истината за българите.[/quote]
  Как не ги е срам???
  Та цял свят знае 4е по интелигентност българите са втори след евреите???

  Ти не ги взимай на внимание.
  Обзема ме страх при мисълта 4е "Дневник" се 4ете и от македонци-да не вземат да се обидят.

  ne mutlu türküm diyene.
 89. 89 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4507 Весело

  До коментар [#83] от "Nazlim S":

  Защото САЩ ни пречат, за това! Нали ги знаеш какви са шейтани?!

  klimentm
 90. 90 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 340 Любопитно

  До коментар [#86] от "Логика": Какво не одобряваш в политиката на САЩ.

 91. 91 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#89] от "klimentm": Американският народ е начетен и много грейшъс, за което всички ние трябва да сме им благодарни.

 92. 92 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4507 Весело

  До коментар [#81] от "Логика":

  Аз не бих отишъл във Фащ ако съм на него, ще го изцедят като лимон а после?!

  klimentm
 93. 93 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 879 Неутрално

  [quote#47:"Арон"]НАТО е 8 хиляди пъти по мощна организация от всяка друга, създадена на земята. Единственото, което ги спира да не разпердушинят Русия, е ядреното оръжие.[/quote]
  Точно заради ядреното оръжие тази много по-голяма мощ е нищо повече от пари хвърлени на вятъра. И то много пари.

 94. 94 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#90] от "Nazlim S": 1. Понякога. вместо да си решават вътрешни социални или политически проблеми, дават твърде настойчиво мнението си за процеси, провеждащи се в чужди държави. 2. Спонсорират всякакви кривозащитни нпо-та, които не просто изкривяват реалността в България, а пропагандират нова, но измамна квазиреалност в България, особено по отношение на човешките права и твърдяната от тях дискриминация на циганите у нас.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 95. 95 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#88] от "hasanço": Хасане съвсем сериозно, основателят на фейсбук дядо му по бащина линия е изселник от България.

  http://m.novinite.com/articles/162659/Mark+Zuckerberg+Reportedly+Is+Of+Bulgarian+Descent 96. 96 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Ето какво пише Робърт Пен Уорън: Това бе светът на паразитите на властта...; свят на превземки, на ужасни борби за един или друг пост, на арогантни мошеничества.
  ...Що се отнася до Лонг, той не се интересуваше от нищо друго освен от властта и макар да се ограждаше с подобни пеперудки, чиято алчност, суетност и амбиции би могъл да използва, това не му пречеше да пуска цинични забележки по техен адрес. „Ако аз умра, — беше казал веднъж, — всички те ще отидат в каторгата.“
  Никой български журналист не може да опише реалността по-хубаво. За турските няма да говорим. Те сега могат само да венцеславят новия Султан или..да си мълчат. От страх. В тъмното....

 97. 97 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#95] от "Nazlim S": Няма как да му отвориш очите - той не иска да вижда реалността, въпреки, че зрението му не е увредено

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 98. 98 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 340 Весело

  До коментар [#92] от "klimentm": Ще му изпият сока.

 99. 99 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4507 Неутрално

  До коментар [#91] от "Nazlim S":

  Ако бях наистина от нещо изненадан в САЩ това е изключителната добронамереност на всички към непознатия човек какъвто бях всъщност, после разбрах че това е фундаментална черта на цялото им общество и на хората живеещи в тази страна. Според мен това е безприкословно условие за да се изгради успешно общество.

  klimentm
 100. 100 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#97] от "Логика": Хасан е много добро и умно момче.
  Шегуваше се с тебе. Виж му настроението. Навярно още се хили над кийборда.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK