В един регион двама мегаломани са прекалено много

Президентът на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Таийп Ердоган при откриването на газова станция - част от газопровода "Син поток". Ноември 2005 г.

© Pool, Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Таийп Ердоган при откриването на газова станция - част от газопровода "Син поток". Ноември 2005 г.Коментарът на Николай Слатински е от "Фейсбук". Заглавието е на редакцията


Ердоган и Путин първо се хванаха за косите и си размениха реплики, които не би трябвало да влизат в речника на коскоджамити държавни глави на регионални сили с претенции за велики такива, а по-приличат на словеса от репертоара на булка Варлаамица и булка Селямсъзка.


Сега двамата са първи геополитически дружки
Но това, според скромното ми мнение, е повече конюнктура, в резултат на провалите във външната им политика и сериозните трудности, които изпитват икономиките на еднолично управляваните от тях страни с имперско самочувствие, базирано най-вече на имперска памет от отдавна отминали години.


Струва ми се, че субективните поводи за достлук между двамата ще се окажат много по-слаби и далеч по-краткотрайни от обективните причини за раздори, доколкото в главното, в най-важното геостратегическите приоритети на двете държави не съвпадат, за да не кажа, че са противоположни. А и в един регион двама мегаломани са прекалено много. Да не говорим, че православният великоруски шовинизъм е антипод на ислямския великотурски шовинизъм, доколкото първият не е нищо повече от последно убежище на кагебизма и надута, помпозна пропаганда, в която средностатистическият руснак не вярва, а само иска да му уважават държавата (някой бе казал, че Русия и на международната сцена постоянно дърпа за ревера другите, питайки ги: Ти мене уважаваш ли ме!?), докато вторият вече го избива на откровен ислямонацизъм


Така или иначе, България е в много сложна ситуация -


тя трябва час по-скоро да се откаже от импровизациите и имитациите на външна политика


от повърхностното и първосигнално поведение в региона на Балканите и Черноморието, от свещената простота, с която на висше управленско ниво се бистри геополитиката и се теглят черти под цели периоди от най-новата история на международните отношения, раздават се оценки, които по патос и страст засенчват "Дума" и го докарват на "Правда".


С такова поведение, дали Ердоган и Путин ще се сдобряват сластно или ще се карат страстно (човек никога не може да предвиди как ще се държат самозабравилите се двама политици с авторитарни инстинкти в сходната им мания за величие и при тази им безконтролност и безалтернативност в техните държави), България рискува да се окаже в ролята на тревата, върху която се струпват слоновете. Защото дали слоновете водят любовна игра или се бият, все едно накрая тревата бива изпотъпкана, както е много добре известно на повечето африкански племена.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1071 Весело

  Тримааа г-н Слатински, трима.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Не двама мегаломани, а двама ЛУДИ са повече!

 3. 3 Профил на radev38
  radev38
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Проличава недоволството на Слатински, което не е конструктивно! Конюктурата напомня за пакта "Рибентроп - Молотов", при който печеливш се оказа Сталин и Светът, тъй като оцеля само СССР! Може би някои жалят за Хитлер, а гусин Слатински или за Обама, който вече си отива а а !?! И все пак не предпочитам Клинтънката!?!

 4. 4 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  "В един регион двама мегаломани са прекалено много"

  Съдържателно заглавие, вмества и самия проблем, и неговата неразрешимост. Ако не прозвучи като заяждане, бих добавил само "двама КУХИ мегаломани". Но това се разбира от само себе си, когато знаем за кого става дума, така че не държа на добавката.

 5. 5 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Да не говорим, че православният великоруски шовинизъм е антипод на ислямския великотурски шовинизъм, доколкото първият не е нищо повече от последно убежище на кагебизма и надута, помпозна пропаганда, в която средностатистическият руснак не вярва, докато вторият вече го избива на откровен ислямонацизъм.
  България трябва да се откаже от: свещената простота, с която на висше управленско ниво се бистри геополитиката и се теглят черти под цели периоди от най-новата история.
  Господин Слатински очаква да се разбере, че независимо дали слоновете водят любовна игра или се бият, все едно накрая тревата бива изпотъпкана, както е много добре известно на повечето африкански племена.

  Хареса ми аналогията с африканските племена. Имаме Вожд, Жрец и "матр'ял". Жреците пророкуват, а мтериалът се кланя.

 6. 6 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1816 Любопитно

  Някак си между редовете , по-ниско от тревата , по-тихо от водата, премина посещението преди няколко дни на Назърбаев в Турция. Напомням, че преди два месеца Назърбаев осуети подготвян опит за държавен преврат, в основата на който беше руски олигарх от кликата на Путин. Да напомня, де! Конспирациите оставям на любителите, аз уважавам само фактите.

 7. 7 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Правилната стратегия за България в случая е максимално възможно отношенията ни с Турция и Русия да минават през ЕС

 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2676 Неутрално

  От какъв зор сами се натискаме за енергийни проекти, руски туризъм, руски пазари и газопроводи откъм Анадола?

  Трябва да бягаме през глава от двамата луди. Приказките, които трябва да се върят в устите на управленския кадрил тряба да гласят енергийна ефективност, Шенген, Фронтекс.

  Кой ходи да прави бизнес с откачалки?

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 9. 9 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1816 Весело

  Чувствам се крайно неуютно във форума. Едва сега разбрах защо-липсват ми мурзилките, които 10 месеца поливаха с помия Ердоган, чумосваха Местан и се кланяха на прозрачните Доганови номера. Къде сте, бре? Защо още не сте сложили ангелски крилца на дявола Ердоган?
  Ей, Богу, знаех, че в България живеят подлоги, но не съм мислил, че са толкова високо качество!

 10. 10 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Русия регионална сила? На кой регион бе Слатински?

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 11. 11 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#9] от "Дон Кихот":

  Предполагам са при ДС-барите, които месеци наред се кланяха и възхваляваха Ердоган, след свалянето на русият самолет над Сирия. Двете страни са си лика прилика, само се кланят на различен господар.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 12. 12 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  "В един регион двама мегаломани са прекалено много"

  В такива случаи народът казва:
  Ако камък падне върху гърне - горко на гърнето,
  ако гърве падне върху камък - пак горко на гърнето!!!!!

 13. 13 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Е, да, ама ние не можем да се откажем от "повърхностното и първосигнално поведение и от свещената простота", защото те са вродено качество на нашенския тъй наречен елит, който, между другото пък, мат'ряла си го харесва.

 14. 14 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2697 Любопитно

  "България рискува да се окаже в ролята на тревата, върху която се струпват слоновете. Защото дали слоновете водят любовна игра или се бият, все едно накрая тревата бива изпотъпкана, както е много добре известно на повечето африкански племена."

  А, сети се, съветнико на Гоце!
  Нещо плювки по Борисов няма ли тудей? Нещо за черноморската ни флота, която да сложи на мястото му единия "слон", източно-червения? Или сега предлагаш да сме не "тревата", а по-ниското от нея?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 15. 15 Профил на Boris Romanov
  Boris Romanov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Двама мегаломани в един район. С проблеми в страните си. Помислих че става дума за Меркел и Орландо. ?

 16. 16 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2697 Любопитно

  Любопитно ми стана сравнението на Ердоган с Мустафа Кемал, което се шири напоследък, но този път в един интересен за темата ракурс. Някой да е чел напоследък писмата, които Ататюрк си е разменял с Ленин? Някой да е чувал ето за тези нещица, написани в българската уикипедия?
  "Решаващо значение за военните успехи на кемалистите против арменците, а впоследствие и против гърците, има значителната финансова и военна помощ, оказана от болшевишкото правителство на РСФСР, започнала от есента на 1920 г. и продължила до 1922 г.[22] Още през 1920 г., в отговор на писмо на Кемал до Ленин от 26 април с молба за помощ[23], правителството на РСФСР изпраща на кемалистите 6 хиляди винтовки, над 5 млн. патрона, 17 600 снаряда и 200,6 кг златни слитъци[24].

  При сключването на Договора за дружба и братство на 16 март 1921 г. в Москва между двете страни също така е постигнато съгласие за оказването на анкарското правителство на безвъзмездна финансова помощ, както и помощ под формата на оръжие, в съответствие на което руското правителство изпраща на кемалистите в течение на 1921 г. 10 млн златни рубли, над 33 хил. винтовки, около 58 млн. патрона, 327 картечници, 54 артилерийски оръдия, над 129 хил. снаряда, саби, противогази и голямо количество друго военно снаряжение[25]. През 1922 г. руското болшевишко правителство прави предложение[26] за изпращане на представители на правителството на Кемал на Генуезката конференция, което означава фактическо международно признание.

  Писмото на Кемал до Ленин от 26 април 1920 г. гласи: „Първо. Ние приемаме задължението да обединим цялата наша работа и всички наши военни операции с руските болшевики, имащи за цел борба с империалистическите правителства и освобождението на всички угнетени под тяхната власт...“[27] През втората половина на 1920 г. Кемал планира създаването на контролирана от него турска комунистическа партия – за получаването на финансиране от Коминтерна, но на 28 януари 1921 г. цялото ръководство на турските комунисти е ликвидирано по негова заповед."

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 17. 17 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  Много са.Понеже мегаломанията и патологично отклонение,затова са и опасни.

 18. 18 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#3] от "radev38":


  [quote#3:"radev38"]... при който печеливш се оказа Сталин и Светът, тъй като оцеля само СССР! [/quote]

  СССР оцелял?
  Ти май си от ония, дето още мислят, че земята е плоска?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 19. 19 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#10] от "Зарзават":

  [quote#10:"Зарзават"]
  Русия регионална сила?[/quote]

  Засега.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 20. 20 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Не знам дали сме тревата под събралите се и тепкащи слонове, но аналогията с Полша в края на лятото 1939г. нещо прекалено много ми се набива на око. И определено ме дразни!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 21. 21 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  До коментар [#5] от "ruby":

  "доколкото първият не е нищо повече от последно убежище на кагебизма и надута, помпозна пропаганда, в която средностатистическият руснак не вярва, докато вторият вече го избива на откровен ислямонацизъм."

  При това е ясно, че вторият е в по-силна позиция (ако може така да се каже), защото първият въобще няма позиция, него нефтът го подхвърля заедно с рублата му, както си иска. Ежедневието му започва с православна молитва към аллаха нефтът да не падне много, за да върже гащите през поредния ден от жалкото вегетиране на страната му. Парламата с православието той е оставил на верния КГБ-ист Гундяев, а държавното ръководство прави теманета на исляма- първият му съратник и съдружник е ислямистът Кадиров, за вероизповеданието на Кабаева се носят легенди, Москва е препълнена с мюсюлмани , на които той подари най-голямата джамия в Европа.
  И да не забравя, в парламата влизат и периодичните призиви на ИД за джихад срещу Русия, който трябва да започне в понеделник. Точният понеделник се уточнява от две години.

 22. 22 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#4] от "Дон Кихот": Ако не прозвучи като заяждане, бих добавил само "двама КУХИ мегаломани".
  ===================================

  На Дон Кихот винаги трябва да му си вярва. Дори когато за него вятърните мелници са великани. Или когато приема великаните за вятърни мелници.

 23. 23 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#7] от "slonsco": Правилната стратегия за България в случая е максимално възможно отношенията ни с Турция и Русия да минават през ЕС.
  ===================================

  Правилната стратегия е България да не взема страна в конфликт, в който решаваща роля играе политиката на САЩ, Русия и Турция. А ЕС няма и не може да води своя политика, още повече сега, когато управляващите в ЕС са в конфликт със своите народи. Защото всеки от тях може когато си поиска да се измъкне и да ни изостави, а ние си оставаме тук, граничещи с Турция и на една ръка разстояние през Черно море до Русия.

  Така че в момента за нас най-адекватна е политиката на ББ: Мир в Черно море, в района и в региона. И да не се навираме сами между шамарите.

 24. 24 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3420 Любопитно

  И според Слатински като как трябва да се конкретизира ценното му указание , че България :''трябва час по-скоро да се откаже от импровизациите и имитациите на външна политика''???

  [email protected]
 25. 25 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Много образно и точно е написано.Историята се повтаря.Важното е да не си повтаряме грешките.За толкова векове ,дано сме се научили да живеем на кръстопът.

  5ar8
 26. 26 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  Няма мегаломания. Турците предлагат чушки и домати, а руснаците имат нужда от тях. Освен това, външната политика на двете страни е провал, както авторът отбелязва /на практика и двете страни са в изолация/, та търсят начин да влязат в международния видеообмен. А перченето пред запада е изцяло за вътрешна консумация - и Путин, и Ердоган знаят, че не могат без него.

 27. 27 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Браво на съветника по политиките за сигурността Слатински! Особено когато определя Русия като местна регионална сила, докато генералите на НАТО, истински некадърници, признават, че за сега не биха могли да защитят, примерно казано, Естония, ако Русия реши да я нападне. И когато след намесата на Русия в патакламата в Близкия изток на САЩ им се наложи доста плътно да се съобразяват с нея. Би ли ни казал гениалният съветник по сигурността Слатински, колко пъти до сега висши държавни фигури на САЩ са били в РЕГИОНАЛНАТА сила Русия, за да съгласуват политиката на двете държави, на САЩ и на Русия, в Близкия изток? И колко пъти това са правили САЩ докато се сношават някоя друга регионална сила по света, па била тя дори и Китай?

  Но най-интересното е защо Слатински не предупреди своевременно света за това, какво представлява сам по себе си Ердоган и каква е неговата политика, а го прави чак сега, когато дори и САЩ са принудени да признаят проблема, и когато вече и децата от детската градина вече са се ориентирали каква е играта на основните играчи в това, което сега става на нашата граница?

 28. 28 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Какъв задълбочен и логичен анализ-Поклон

 29. 29 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  "... Така или иначе, България е в много сложна ситуация -
  тя трябва час по-скоро да се откаже от импровизациите и имитациите на външна политика от повърхностното и първосигнално поведение в региона на Балканите и Черноморието, от свещената простота, с която на висше управленско ниво се бистри геополитиката ..."!

  Как да се откаже и кой да я откаже, България от глупавата и ограничена външна политика? Милиционерите, дето са учили в Симеоново или началниците им, дето са учили в Москва...? Трудна работа!
  Последния напън на Бойко Борисов, да говори с Путин по телефона...! Имаме да плащаме два реактора и все още не ни се е разминало, да ни карат да плащаме и за потока! Само стойте и гледайте, как ще ни докарат, за пореден път до под кривата круша, другарите...! Естествено, те няма да са виновни, ами сложното международно положение.

  Бивш tww09306483.
 30. 30 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 273 Любопитно

  На Дневник очевидно са им спуснали (или си им идва от вътре) да вкарат мантрите на форумните пещерни русофоби вече и в същинските публикации, зер може някой да не им чете коментарите. Забелязвам тази тенденция след вчерашното обявяване на руските туристи за агресори... Защото какво друго освен пропагандна мантра е да наричаш едната от двете ядрени и космически свръхсили регионална такава. Да, регионална е ако приемем че региона й на интереси се простира "само" до околоземната орбита и Близкия Космос...

 31. 31 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Е след като се изпокараха с всички, двамата квартални хулигани пак се сдушиха, ама идилията няма да трае дълго!

 32. 32 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Региона се разбърка много и за съжаление Б-я е в отчайващо слаба позиция. Единствената ни надежда е, че трудните времена раждат големите личности. Време е да осъзнаем кои сме и с каква цел сме на този свят. Господи, пази България!

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 33. 33 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 425 Неутрално

  [quote#6:"Дон Кихот"]Някак си между редовете , по-ниско от тревата , по-тихо от водата, премина посещението преди няколко дни на Назърбаев в Турция[/quote]

  Казахстанският авторитаризъм е дълбоко прагматичен. Там не се репчат на никой, а напротив--инвестираха всичко в създаване на модерна пътна мрежа за да са изпълнят своя дял от търговския свързващ Китай с Европа.

  Бай Назарбай балансира между Китай и Русия, на южната си граница има всякакви талибани и даешци и 'станци', а на запад има нео-тюрките на бай Едро.

  Та жонглира, жонглира. Старае се да направим Казахстан "незаменим партньор" за всички, така че никой да не рискува да му спретне един Донбас или една Сирия.

  И му пожелавам успех. Очевидно нивото на централна Азия е или това или Туркменбаши или Афганистан. Някой ден като дораснат до нещо по-културно--добре--дотогава поне да няма война и пълен тоталитаризъм.

 34. 34 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 352 Любопитно

  А само преди месец
  красивите дневникарци възторжено се
  качваха на турските гемиите!?!
  И потегляха на бой с черноморската флотилията водени от Ердоган???

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 35. 35 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2281 Неутрално

  За ся импортозамешчението на турския зарзават се отлага. Импортозамешчението на интердевочките по плажовете на Анадола също. ГазЪт е по-важен, него ще спасяват.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 36. 36 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#34] от "Starkad":

  А само преди месец родните русофили обвиняваха Ердо в търговия с ИДИЛ и го заклеймяваха като съюзник на терористи. Явно за един АЕЦ и пАток са готови да му простят греховете...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 37. 37 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Хм.
  Путин, колкото и да не ми харесва, наистина е голям, в смисъл Русия наистина е голяма и в момента е негова собственост.

  А Ердоган, колкото и в момента да е султан на Турция, все пак това е Турция - не може да си мери онази работа с големите сили!

 38. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  Буля Варлаамица и буля Селямсъзка... 😂😂😂😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 39 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#37] от "cristo_n":


  [quote#37:"cristo_n"]... наистина е голям, ... [/quote]

  Голям, голям - колко да е голем като метър и шеесе едвам ги стига.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 40. 40 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#36] от "vesolr":

  Интересно, сега агент Сава какви директиви ще спусне на раята, след като от Анкара е отдавна отсвирен?

  Може би ще се извини на агент Павел (или евентуално на родителите му)?😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 41. 41 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Всеки народ си заслужава управниците.И двамата са си ги избрали техните народи.За руснаците най-важно е да бъдат световна сила във военно и политическо отношение,а пък,че покупателната способност на рублата спадна,не ги притеснява чак толкова.За тях Путин е бащицата-цар и не им пука,че има милиарди в офшорни сметки.Важното е ,че Крим е руски вече.Православието се използва като средство за обединение около една идея,като преди него беше комунизма като идеология за прокарване на руските интереси.Православето изобщо не им попречи да нападнат православните Грузия и Украйна,като в челните редици бяха ислямистите на Кадиров.
  Относно турците-и те като имперски народ виждат в Ердоган един нов султан.Но при тях наистина има завръщане към ислямизма,като религията заема все по-голямо място в живота ми.

 42. 42 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#39:"simval"]Голям, голям - колко да е голем като метър и шеесе едвам ги стига.[/quote]Ама като си седне на кинтите, колко става?

 43. 43 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 753 Любопитно

  Предните двама -Сталин и Хитлер бяха като скорпиони в буркан...

 44. 44 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 352 Любопитно

  До коментар [#36] от "vesolr":

  Русофилите ли са ви за пример за подражание
  на красивите бг.умници ???

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 45. 45 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2926 Весело

  До коментар [#44] от "Starkad":

  Не, за нас те са обект на подигравки.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 46. 46 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2490 Гневно

  До коментар [#23] от "glog":
  "Така че в момента за нас най-адекватна е политиката на ББ: Мир в Черно море, в района и в региона. "

  Мирът зависи винаги само от агресора. Ако реши напада, ако реши не напада.
  Да не би да ни убеждаваш, че ББ има ресурс да бъде агресор.

  подпис
 47. 47 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 352 Любопитно

  До коментар [#45] от "vesolr":

  От страни погледато на подражание прилича???
  Ама щом му викате "подигравка" така да е !

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 48. 48 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 352 Весело

  До коментар [#45] от "vesolr":

  Казва Borges "Внимавай кого си избираш за враг,
  защото рано или късно заприличваш на него "

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 49. 49 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  "Струва ми се, че субективните поводи за достлук между двамата ще се окажат много по-слаби и далеч по-краткотрайни от обективните причини за раздори, доколкото в главното, в най-важното геостратегическите приоритети на двете държави не съвпадат, за да не кажа, че са противоположни."

  Хм, Путин и Ердоган изглежда изграждат съюз, в който се надяват да привлекат Иран, Казахстан, Азербайджан, който да бъде опонент на ЕС и САЩ и който да бъде отворен за Китай, Индия и всеки желаещ.

  Доколко ще успеят зависи от реакцията на останалия свят, но желанието на двамата диктатора да играят против установения световен ред е явно.

  Може да смятаме, че това ще определя за дълго политиката на двете държави.

  За нас това означава само едно- твърда пронатовска политика, край на сигналите във всички посоки, единственият гарант за България е НАТО.

  Нито Путин,нито Ердоган ще уважат въртеливи движения в тяхна посока.
  Напротив, ако се стигне до изостряне на ситуацията, точно колебливите държави са подложени на най- голям риск да бъдат оставени да се оправят сами.

  Във вътрешен план се очаква значително активиране както на руската , така и на ердоганската пета колона- имаме и от двете.

  Отдавна се досещаме, че мурзилките и ердоганистите ще запеят една песен.


  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 50. 50 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#31] от "bobbyperu":

  " след като се изпокараха с всички, двамата квартални хулигани пак се сдушиха, ама идилията няма да трае дълго!"

  Не можем да знаем колко ще трае,важното че, че идилия има!

  За това българската политика трябва да е такава, сякаш тази идилия ще трае дълго.

  Единствен гарант аз България е НАТО!!!

  Путинско- ердоганистката пропаганда ще се насочи точно против НАТО!
  Ще бъдат атакувани натовските инициативи, бази, съвместни проекти и учения.
  Путинистите са ясни- те са против НАТО отдавна и няма да сменят кой знае колко пропагандата.
  Ердоганистите са в по- особена ситуация- довчерашни съюзници на НАТО, те ще трябва да сменят основно опорни точки.
  На първо време ще атакуват СВЕТСКИЯ характер на турската република. Атака срещу основните постулати на кемализма. Срещу Кемал Ататюрк персонално.

  Защо- защото турската армия е основата на кемалистката идея и все още се възприема като гарант за светска натовска република.

  Атаката срещу кемализма е атака срещу НАТО.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 51. 51 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#50] от "mr.lottalove.":

  Е след "преврата" Ердоган разчиства ,каквото е останало от светска Турция, пробема му е ,че икономическия възход на страната е свързан изцяло със Запада и при рязък завой Турция ще се окаже в положението на Иран които имат петрол но внасят бензин, защото не могат да го произвеждат...и ако това стане регионалните амбиции на султана ще оттекат в канала!

 52. 52 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Бай ти Слатински пак не е в час по външната политика!!! А уж президенски съветник, макар и бивш!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 53. 53 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 294 Весело

  [quote#19:"simval"]До коментар [#10] от "Зарзават":

  Русия регионална сила?- цитат на коментар #10 от “Зарзават”

  Засега.[/quote]

  завинаги ще е регионална (освен ако не се разпадне на съставните си части). за нещо повече се иска икономика, а в русия всичко е в упадък - от демографията, през икономиката, та до каквото се сетиш. и индия, и пакистан имат ядрени бомби, ама никой не ги бръсне за сливи. русия трябва да нападне съседна страна или да тръгне да бомби далечен пущиняк като сирия, за да започнат леко и с огромна досада да я забелязват, но нищо повече.

  reddit.com/r/The_Donald/
 54. 54 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  До коментар [#53] от "zzatke":

  Така, така! И даже напълниха курортите по топлите морета от Гибралтар до Варна с емигранти. Емигранти, ама сезонни. Щото си се връщат на студено, да правят деца. Тази година в първи клас влизат 1 000 000 повече ученици. При положение, че чаша кафе в Москва е два-три пъти по-скъпо от заведение в Ню Йорк.

 55. 55 Профил на Boris Romanov
  Boris Romanov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Нещо много сме нервеи заради срещата ? Що така ?

 56. 56 Профил на Boris Romanov
  Boris Romanov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#10] от "Зарзават":

  Региона от Аляска и Япония до ЕС и Сирия ..

 57. 57 Профил на Boris Romanov
  Boris Romanov
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#9] от "Дон Кихот":

  Ердоган е наш закрилник и съюзник по НАТО и кандидат Член на ЕС ! НЕГОВАТА АРмия флот и авиация ни пазят от Русия ! Долу ръцете от Ердо !

 58. 58 Профил на Boris Romanov
  Boris Romanov
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#8] от "cinik":

  Да правим бищнес с Ангела и Орландо. Искаме бежанци !

 59. 59 Профил на Boris Romanov
  Boris Romanov
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#53] от "zzatke":

  Да прав си . Наполеон и Хитлер също така казваха ....

 60. 60 Профил на Boris Romanov
  Boris Romanov
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#41] от "mushashi":

  Ние си заслужаваме Барак , Орландо , Меркел .

 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  "А и в един регион двама мегаломани са прекалено много."
  А нашия, къде го забравяте. И той иска да е, нищо че възможностите му са малки.

 62. 62 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 294 Весело

  [quote#54:"venelingeologia"]Щото си се връщат на студено, да правят деца. Тази година в първи клас влизат 1 000 000 повече ученици.[/quote]

  нещо си се объркал, кремълски троле. чети и реви как руснаците се стопяват по-бързо и от нас:

  http://www.bbc.com/russian/society/2016/03/160321_demography_vishnevsky_interview

  reddit.com/r/The_Donald/
 63. 63 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2629 Неутрално

  По-точно казано двама с амбиции и решителност !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 64. 64 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1816 Весело

  До коментар [#55] от "Boris Romanov":

  "Нещо много сме нервеи заради срещата ? Що така ? "

  Вие сте нервни! Защо питаш другите, що вие сте нервни? Ако ти е интересно, ние си знаем резултата: хотели как лучше... Ти виж там, какво ще снесат кукловодите.

 65. 65 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1816 Весело

  До коментар [#33] от "mirilai":

  "Казахстанският авторитаризъм е дълбоко прагматичен."

  Не казвам, че не е така, Назърбаев е политик, за разлика от авантюриста Путин, който си е международен пират. Но аз смятам, че той не случайно е дошъл при Ердоган преди срещата му с Путин, според мен лично е осведомил комшу за некои особености на националната и интернационалната политика на джуджи. Неща, които не са за пред хората. Имам чувството, че това няма как да не се отрази и на взаимното поведение, и на резултатите. Но, поживем, увидим, казват някои...
  ПС. Ето, написах преди това, че избягвам конспирациите, а вече се забърквам в тях! Голям гадняр съм! Но ми е жал да трия...

 66. 66 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  Не съм сигурен, че са мегаломани.
  Стриктно следват логиката на властта, която осъзнава, че не ще се удържи единствено с репресии, затова й е нужна някаква социална база, оттам е щедрият популизъм.

  Засега имат и общи интереси - да изнудват Запада да ги признае за важни, за регионални поне фактори.
  Така че бандитското им партньорство може да продължи дълго, поне докато не напипат изгледи от фйда да забият един другиму нож в гърба.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 67. 67 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  До коментар [#65] от "Дон Кихот":

  Защо смяташ Путин за авантюрист?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 68. 68 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#53] от "zzatke":

  А ти какво си помисли?
  Че очаквам скоро Хуйло да я направи световна сила?
  Хайде холан.
  Стига им дето ги "изправи от колене" и възроди "изконните им устои".

  Аз не зареждам в Лукойл.
 69. 69 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#21] от "Дон Кихот":

  "При това е ясно, че вторият е в по-силна позиция (ако може така да се каже), защото първият въобще няма позиция, него нефтът го подхвърля заедно с рублата му, както си иска. Ежедневието му започва с православна молитва към аллаха нефтът да не падне много, за да върже гащите през поредния ден от жалкото вегетиране на страната му".

  Прекалил си май с покемоните.

 70. 70 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#50] от "mr.lottalove.":

  "Единствен гарант аз България е НАТО!!!"

  По примера на Кипър ли ще ни гарантират или направо като "Булгаристан"?

 71. 71 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#52] от "boby1945":


  [quote#52:"boby1945"]А уж президенски съветник, макар и бивш!!! [/quote]

  А бе, колкото за ченгето Гоце го бива.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 72. 72 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#46] от "Иван К": Мирът зависи винаги само от агресора.
  ===================================

  Много е простичко, поради което няма как да е вярно, поне не винаги. Преди всичко много ми е интересно как ще ми докажеш, че Русия твърдо е решила да води война с България на всяка цена. Защото само тогава мирът и войната зависят само от агресора. Това е като в природата. Лисицата например винаги ще се опита да хване и изяде заека, независимо дали той я дразни или не, просто защото от поведението на заека нищо не зависи. Но вълкът ще се нахвърли върху човек само ако е много гладен или ако човек го постави в такива условия, при които за да се освободи от неговата агресия, на вълка му се налага да го нападне.

  Та: Как ще докажеш, че Русия има намерение да ни обяви война или да ни нападне без обявяване на война, ако ние си гледаме своята си работа и не влизаме необмислено във военен съюз с Румъния, Турция и Украйна срещу нея? При това като имаш предвид че след разпадането на СССР Русия има конфликти само с държави, които преди това са били част от СССР? И помага на държави, с които има военен договор и които търсят нейната помощ, както е в Сирия. А ние не сме нито едното, нито другото. Та защо ще ни напада Русия и как ще докажеш нейните твърди намерения да го направи, независимо какво е нашето поведение?

 73. 73 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  До коментар [#67] от "Николай Теллалов":

  "Защо смяташ Путин за авантюрист?"

  Защото не е в състояние да преценява възможностите и способностите си, своите и на страната, която Елцин му хариза да управлява. Затова управлението му е серия от последователни провали, всеки следващ от които е предназначен да маскира и замаже предидущия. Като хазартен играч в мръсна игра размахва фалшиви козове, които нямат никакво покритие. И също като хазартен играч след всеки провал се надява, че чудото ще стане, нефтът ще тръгне нагоре, санкциите ще паднат, светът ще заброви, кой всъщност е Путин, а силните на деня ще седнат да разговарят с него като с равен.
  Аввантюрист е, защото с лека ръка отхвърли статута на партньор на НАТО, който му завеща Елцин и и в каквото качество действително можеше да допринесе за мира и сигурността в света и лекомислено се превърна в стратегически противник № 1, без за това да има никакъв икономически, политически, военен, технологичен, научнно-технически и даже човешки потенциал- най-доброто от Русия се изниза на Запад.
  Ето, това е най-малкото, което прави Путин авантюрист в очите ми.

 74. 74 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално
 75. 75 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#39] от "simval": Голям, голям - колко да е голем като метър и шеесе едвам ги стига.
  ===================================

  Малко над метър и седемдесет. Но е голям не на ръст, а на ум и на политически качества. За разлика от Обама, при когото само ръстът е голям.

 76. 76 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#75] от "glog":


  [quote#75:"glog"]За разлика от Обама, при когото само ръстът е голям.[/quote]

  Интересно, какво ти даде основание да решиш, че Барак Хюсеин ми е светилото за следване.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 77. 77 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#74] от "glog":

  ?
  Втори път - ?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 78. 78 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#76] от "simval": Интересно, какво ти даде основание да решиш, че Барак Хюсеин ми е светилото за следване.

  До коментар [#77] от "simval": Втори път - ?===================================

  А аз къде съм казал, че за теб Обама е светило?

 79. 79 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#78] от "glog":

  Ами с това си намерил да се обадиш, за кво друго ми ги сравняваш.
  Те са сравними само по еднаквата им ограниченост в мисленето.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 80. 80 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  До коментар [#73] от "Дон Кихот":

  Разбрах гледната ти точка.
  Но отбележи, че от едно сиво нищо се превърна в непоклатим "харизматичен лидер" с власт, близка до царската (но още далечна от тази на Сталин).
  Такава му е играта. Поставил си е цели и, личи си, че ги постига. Ти обаче предполагаш, че е трябвало да има други.

  Само едно ще спомена: партньорството с НАТО. Елцин е сключил някаква сделка, повечето параметри на която надали някога ще научим. Но Путин, предвид собствените си цели (и на своята клика), явно иска нова сделка. Затова е цялата игра на изнудване, наречена политика.
  Ако беше авантюрист, досега да се е провалил, вместо това, всеки негов провал според теб, не е отнемал от властта му, а я е засилвал.

  Не мисля, че е добре да подценяваме този изрод. А квалификацията "авантюрист" е точно такова подценяване.

  Впрочем, чудя се кога руснаците ще осъзнаят, че времето на Елцин е било най-доброто им време от началото на перестройката до днес. Време, когато е било възможно да направят нещо.
  Сега само ще ги водят като телета на верига. Я на паша, я на водопой, я в кланицата.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 81. 81 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  До коментар [#73] от "Дон Кихот":

  Освен това, защо презполагаш, че правителствата и корпорациите целят да има мир и стабилност? Целят да им е изгодно. Ако им е изгоден мир - ще има мир. Ако им изгодно друго - ще бъде друго.
  И така, докато "матряла" играе кято обект, а не се помъчи да действа като субект (революция, истинска, не имитации).

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 82. 82 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  [quote#41:"mushashi"]Но при тях наистина има завръщане към ислямизма,като религията заема все по-голямо място в живота ми. [/quote]
  И в азиатската путинова сатрапия има към залитане към религиозният фанатизъм. Путинославието е водеща деноминация на източното православие в Русия. Характеризира се с лъжехристиянски символи и обреди и с яростна ненавист към неизповядващите путинославието. Общото в ердогановият ислямизъм и путинославието е върлият шовинизъм и залитането към имперски мечти.

  Пазете се от доносника vesolr
 83. 83 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  [quote#10:"Зарзават"]Русия регионална сила? [/quote]

  Съгласен съм, "западаща" би било по-точното определение.

 84. 84 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6295 Неутрално

  Отличен текст! Поздравления за автора!
  Тези двама водачи са в друга паралелна вселена наистина, но трябва да бягаме колкото се може по-далеч от взаимодействие с всеки от тях. В същото време се договаряме постоянно за обречени каузи - южен поток, АЕЦ Белене, бежанци, граници, нефт и газ, общи регионални инициативи, общи пактове и ако ли още не
  А трябва да се прави едно - да се заобикалят отдалече. Кактов Австралия на Г-20

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 85. 85 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2959 Любопитно

  [quote#0:"Слатински"] Да не говорим, че православният великоруски шовинизъм [/quote]
  Какъв православен шовинизъм те гони бе Слатински? Путя не е дори умерен руски православен националист! Ако беше нямаше безучастно да наблюдава как се газят правата на 23 милиона руснаци които се оказаха чужденци в собствената си държава след разпада на СССР!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 86. 86 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  До коментар [#82] от "GreenEyes":

  И двамата диктатори използват религията като лост за контрол. Самите те не се чувстват обвързани с религиозните догми, показните жестове са имидж.
  Това е продължение на традицията на царете и султаните, които са задавали тон на релиигиозната власт.
  Разликата е само, че тия наистина не са вярващи. Поне единият - със сигурност. Другият пък е модифицирал вярата според личните си амбиции.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 87. 87 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Абе ахмако ,Кипър никога не е била член на НАТО!Но с твоя ограничен проруски мозък от къде ще знаеш!!!!!До коментар [#70] от "shk49484512":

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK