Турция в ЕС? Вече трудно можем да си го представим

Турция в ЕС? Вече трудно можем да си го представим

© Associated PressТурция в ЕС? Вече трудно можем да си представим това. Явно и Ердоган смята присъединителните преговори за фикция. Иначе не би говорил така открито за въвеждане на смъртното наказание, коментира Клаус-Дитер Франкенбергер, цитиран от "Дойче Веле".


Преговорите за присъединяване на Турция към ЕС текат от октомври 2005 година. А предисторията им започва още в средата на миналия век. От 1960-те години насам се дискутира за перспективата за членство първо в Европейската икономическа общност, а по-късно и в ЕС. Дали тази история ще има добър край зависи от това, какво разбираме под "добър край". Мненията сред европейците са доста различни. И това не е чудно в контекста на последиците, които би имало присъединяването на Турция към ЕС. ю


Един голям блок страни членки държат твърдо на пълноправното членство. Други пък са за по-различни форми на сближаване от рода на привилигеровано партньорство. Турските правителства винаги са гледали с презрение на подобна перспектива. Забележителна е промяната на нагласите във Великобритания. Натрупаният опит със свободното придвижване на източно- и средноевропейците превърна страната от енергичен застъпник в скептик по отношение на пълноправното членство на Турция в ЕС.
Европейска страна ли е Турция?


Преговорите се точат вече от близо 11 години. През това време, а и преди винаги имеше фази на остри спорове относно смисъла и целта на преговорите. Спореше се дали специфичната културна идентичност на Турция е съвместима с вътрешния ред на ЕС. Дали едно разширяване до границите със Сирия, Иран и Ирак няма да вкара ЕС в опасно геополитическо положение и дали в крайна сметка Турция е европейска страна. Този елементарен дебат не бе решен изобщо и преговорите, които по същество трябваше да доведат до модернизирането и сближаването на Турция, продължават и до днес - а не е ясно и още колко време ще продължат да текат.


Австрийският канцлер нарича цялата история "дипломатическа фикция". Понякога обаче човек държи на фикциите от собствен интерес или пък защото се бои да погледне истината в очите. Тези, които сега предупреждават за опасността от прекратяване на преговорите, имат аргументи в полза на своята позиция. Прекратяването на преговорите би било безпрецедентен случай и ЕС и Турция не биха преследвали по-нататък целта за пълноправно членство. Това би бил пълен разрив.


На нож с Европа


Вероятно обаче сме по-близо да разрива, отколкото смеем да си признаем. Защото под ръководството на Ердоган, Турция пое един политически курс, който отдалечава страната от Европа. А фактът, че опиянен от национализъм, Ердоган възнамерява да въведе смъртното наказание, ясно показва, че и той смята присъединителните преговори за фикция. Или поне не смята присъединяването към ЕС за стратегически приоритет. Ердоган тръгва на нож с Европа и отново търси близостта на Путин. Същият Путин, който работи за отслабването на Европа.


Въпреки всичко има много неща, които свързват ЕС и Турция. ЕС е най-важният икономически партньор на Анкара. Това партньорство трябва да се запази и не бива да се дискредитира чрез автократични мераци. Тясното сътрудничество обаче не означава непременно пълноправно членство в ЕС. Съсредоточаването само върху целта за пълноправното членство на Турция в ЕС свидетелства за липса на фантазия и невежество по отношение на това какво е ЕС и какво го сплотява.

Ключови думи към статията:

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3978 Неутрално

  ЕС е най-важният икономически партньор на Анкара. Това партньорство трябва да се запази
  =========
  Да се запази. Никой не е пожелал обратното.
  Защо обаче Турция непременно трябва да е член на ес ?
  И така е достатъчно.

  Bukalemun
 2. 2 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 843 Неутрално

  С други думи търговия може, ама в ЕС - йок.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 3. 3 Профил на NST
  NST
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе, и нашите путинофили все още не са научили, че сме от 9 години в ЕС. Дори, смея да твърдя, са убедени, че сме в състава на Русия и трябва да съобразяваме политиката си с Кремъл.

 4. 4 Профил на sorosoidnapravda
  sorosoidnapravda
  Рейтинг: 229 Неутрално

  А защо викахме като изоглавени "юруш на демокрацията, Ердоган ефенди"?

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Просто е невъзможно.Те не искат.

 6. 6 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 523 Неутрално

  вече?.... никога не сме я представили в ЕС ... и ние го знаем и те го знаят!

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 7. 7 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  "дали в крайна сметка Турция е европейска страна."

  Това е въпросът!
  При появата си във властта, Ердоган ясно показа, че ще поеме към ислямизация на Турция, а не към европеизация. Странно е, че европейските политици са забравили този факт. Чак сега са "изненадани"!

 8. 8 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1281 Разстроено

  80 милионна мюсюлманска Турция би била държавата с най-голямо присъствие на депутати в ЕС в Брюксел. Какви политически и културни ценности и каузи ще защитават те - шериата, фереджето, шалварите? Верно, че през последните години в Турция бяха пуснати много игрални филми, целящи да покажат, че Турция не е това, което е, но това не впечатли ЕС. Сега, с Ердоган, кюрдския проблем и агресивния ислям Турция НЯМА място в Европа. Достатъчно е членството и в НАТО!

 9. 9 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3812 Неутрално

  "Турция пое един политически курс, който отдалечава страната от Европа."

  Как си представяте ЕС да се гаври с Турция така, както го прави с България? Например да забранят на Ердо да строи ТП и атомната централа? Турците винаги са се стремили към цивилизация и Европа, но вече разбраха, че цивилизацията е съмнителна и това не е тяхната Европа. ЕС-Турция, забравете, това вече е минало!

 10. 10 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 340 Неутрално

  [quote#1:"eti"]Защо обаче Турция непременно трябва да е член на ес ? [/quote]
  И аз не мога да разбера, от какъв зор, дневник през ден пускат заблуждаващи заглавия, че един вид Турция се напъвала да влиза в ЕС. От теб знам, че турците нямат Никакво намерение да влизат в ЕС, същото го знам и от други турци, живеещи в Турция.
  Едни добри отношения с ЕС и вършат достатъчно работа.
  ЕС е съюз на Християнски държави и такъв трябва да си и остане. Иначе след Англия, ще отпътуват още желаещи да се спасят от гадния План на едни световни мафиози, назначаващи дори и президенти.

 11. 11 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Дори и не се опитваме да си го представяме!

 12. 12 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#10] от "Калата":
  Ти очевидно общуваш с турци от обкръжениетона Ердоган. А като не искат, защо се натискат толкова време?!

 13. 13 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3114 Неутрално

  Добре. Ясно е, че турците нито искат, нито могат да се присъединят към ЕС, поне не в днешните му измерения и вид. Любопитното е друго - в самата Турция дебат за и против ЕС почти липсва или ако го има той е последна грижа, а уж Турция е кандидат за съюза, а не обратното. От друга страна не минава ден без да прочетем някакъв кахърен европейски анализ как Турция съвсем го закъсала и шансовете за ЕС се изпарили. Човек ще остане с впечатление, че брюкселските зелки са решили всички други проблеми на Съюза и приемането на Турция е съдбоносната дилема пред Европа. Хамлетовски палячовци.

 14. 14 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Ми, стойте си там, ама за гърците вече няма гювеч, а за българите преходния период си продължава...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 15. 15 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#8] от "Дедо Либен":


  [quote#8:"Дедо Либен"]Какви политически и културни ценности и каузи ще защитават те - шериата, фереджето, шалварите[/quote]

  Ми, за тази реална ситуация ЕС няма ли принос, като не я взема?
  Потугалските селяци с какво са повече, че...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 16. 16 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 565 Неутрално

  НЕЕЕЕЕ!
  За нас, по-умните, винаги ни е било трудно да си го представим.

  Ама не съм учуден, че заблуден журналист от Дойче Веле на име Клаус-Дитер Франкенбергер, е могъл да го допусне... Всека година, като гледам колонте с гастарбайтери на път към родината, им се будя на акъла на немците защо така си го начукаха!

 17. 17 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 340 Неутрално

  [quote#12:"авторът"]Ти очевидно общуваш с турци от обкръжениетона Ердоган.[/quote]
  Ми, Не ! опазил ме господ ! Аз даже си нямам идея от какъв зор го харесват тоя, поне половината турци. Тяхна си рабоа !


  [quote#12:"авторът"]А като не искат, защо се натискат толкова време?![/quote]
  Я покажи поне едно изказване в което Ердоганеца, казва, че искал да влиза в ЕС ! Каза, че иска безвизов режим с ЕС, останалите намерения за влизане в ЕС май си ги измисляте тук.
  А за повече информация относно намеренията на Турция да отива където и да е, се обърни към Ети. Тя е доста по в час от мен с турските намерения , настроения и желания.

 18. 18 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#16] от "cristo_n":


  [quote#16:"cristo_n"] Всека година, като гледам колонте с гастарбайтери на път към родината, им се будя на акъла на немците защо така си го начукаха![/quote]

  Остави ги гастарбайтерите, ами се прибери в Бг и си пази границата! Скоро там ще има милиони...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 19. 19 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Турция няма и никога не е имала желание да влиза в ЕС.
  Уж иска,но се държи така,че да няма никакъв начин да я приемат и дори отявлена любителка на исляма като Меркел не може да помогне.Налага се да отложат членството и визите,Турция веднага се намръщва и започва да извива ръце:ще ви пусна мигрантите,дайте ми обещаните пари и т.н.
  Т.е.винаги си има коз-ако паднат визите,ще ни прати,когото реши;ако не паднат-пак.И това само за мигрантите.Кой знае колко козове държи още Настрадин Ходжа...манталитет,какво да го правиш.
  Напълно я устройва да е привилегирован партньор на ЕС-хем има достъп до пазарите на Европа,хем не се съобразява с нищо.Рахат.

  Главният въпрос е какво следва за България от пламналата любов между съседа и братушката.
  Само това е важно за нас.

 20. 20 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Не е нормално европейски, Християнски народи като Русия, Украйна и Беларусия да са извън обединена Европа, извън ЕС, а за една мюсюлманска държава като Турция да се води дискусия, преговори, дали да бъде приета в ЕС. Та ние едва се отървахме от Турция преди 100 години, че да ги приемаме отново около и с нас. Със всичко може да се прави компромис, но не и с вярата, идеологията, морала и обичаите. Нашата, европейската Християнска култура и морал са абсолютно различни, несъвместими с религията на исляма и морала на мюсюлманите. Там, в техните си държави да си правят всичко така, както го разбират, но тук, в нашия Християнски свят са длъжни да живеят според нашия закон и обичаи. Няма да приема за нормално някакъв мюсюлманин да ми прави забележка как и доколко да се обличам, когато съм в планината и морето, да се опитва да ми налага своите разбирания за морала и обществото! Мюсюлманите са абсолютно нетолерантни. Те, абсолютно винаги се опитват да се налагат, за заповядват, да нареждат. Гледат те високомерно, отгоре! Смятат се за правоверни!

 21. 21 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1281 Любопитно

  До коментар [#15] от "Galata":

  Гала, ти не виждаш ли, че ЕС е стратифициран (сегментиран)?
  В първата група са богатите - англосаксонците, франките и германите. Във втората група са останалите Западноевропейски държави, а в третата група са страните от бившия социалистически блок. При това положение Турция би била четвъртото колело на ЕС. Аз не виждам как брюкселските зелки ще диктуват на Турция! Турция няма файда от ЕС, както и ЕС няма файда от Турция. Досега съм ходил поне десетина пъти в Одрин и Лозенград и знаеш ли какво ме впечатли последния път? В Лозенград, на автобусната спирка за студентския кампус, видях за пръв път момичета, облечени с черни роби и забулени като пингвини - само очите им светят. Това е в европейска Турция, а за Анадола - не ми се мисли. Отношението на турцитекъм нас не се е променило, но видяното силно ме притесни.

 22. 22 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Турция не само не трябва да влиза в ЕС, ами и трябва да се изрита и от НАТО, ако трябва политиците да са принципни!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 23. 23 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  На Турция мястото й не е в ЕС.

 24. 24 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Исляма е различна култура, различни ценности, различен манталитет. Няма как да се слеят олио и вода - не става!
  Някаква форма на сътрудничество трябва да се измисли но турци в Европарламента - не! Стигат ни и сега различните путинофилски фракции в Европарламента - доста ни е и това!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 25. 25 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#22] от "lz2":

  Ще е крайно недалновидно! Турция в момента е най-боеспособната армия на НАТО след Щатите. Армия с боен опит и работеща машина. Далеч по боеспособна от половината европейски армии. Дори Бундесвера скоро се оплака от липса на мотивация и нисък боен дух.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 26. 26 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Хайде няма нужда от Турция в ЕС. Търговия добре, но дотам.

  Мачкай климатичния чейндж!
 27. 27 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#24] от "пустиняк":
  Щото пък американските послушници в Европарламента хич не са ни Троянски кон...
  Аз съм само и единствено българофил.Но смятам,че Европа трябваше да намери начин да се разбира изгодно с християнска,бяла и съседна Русия.А не да се самоунищожава по чужда поръчка,което прави в момента.

 28. 28 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3812 Неутрално

  [quote#22:"lz2"]
  Турция не само не трябва да влиза в ЕС, ами и трябва да се изрита и от НАТО, ако трябва политиците да са принципни![/quote]

  Стига бе! Като излезе от НАТО всички знаят де ще иде.

 29. 29 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#18] от "Galata":

  Галата, не така с рогцата, комшу! Пак ако е дошло време пак да се взима калъча - няма да ни уплашите! Може да сме каби ама като опре ножа до кокала българинът нищо друго не му се отдава така добре както да се бие с превъзхождащ противник. До сега не се сещам да имаме победа с числено превъзходство!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 30. 30 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#27] от "jjeessii":

  Айде номера! Русия трябва да намери начин да се разбира с Европа а не да и налага решения с извиване на ръце и изнудване с газ и деривати! Разлика има нали? Що не се присъедини Русия към Ес и НАТО?!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 31. 31 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1281 Разстроено

  До коментар [#24] от "пустиняк":

  Народите трябва да се оставят да се развиват по свое усмотрение, а не чрез привнесени ценностни модели! Никой няма право да налага замяната на чалмата и шалварите с цилиндър и минижуп в арабския свят, така както и чалмата и шалварите нямат място в Америка и Европа. Само че Америка сбърка и обърка целия Близък изток, в резултат на което последва ответната реакция на арабите - тероризъм. Тероризмът е силата на слабия. Тази партизанска война, която се води днес в Европа е ужасяваща - тя има за цел да покаже, че и богатите също плачат, така както и роднините на избитите араби! Само че семействата на Обама, Оланд, Меркел и кралицата не плащат, плащат обикновените граждани за глупостта и мегаамбициите на политиците си!

 32. 32 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 565 Неутрално

  [quote#18:"Galata"]Остави ги гастарбайтерите, ами се прибери в Бг и си пази границата! Скоро там ще има милиони...[/quote]Аз съм си в България! Нещо си останал с грешни впечатления. А колоните с гастарбайтери ги гледам още от дете по магистрала Тракия - стоях на колене на задната седалка на москвича, гледах през задното стъкло и махах на застигащите ни Фордове Транзит (основно), VW Transporter и тук-таме някой Мерцедес.

 33. 33 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#15] от "Galata":

  защо смяташ че португалците са селяни?

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 34. 34 Профил на Mia san Bayern
  Mia san Bayern
  Рейтинг: 3237 Неутрално

  Турците не са за ЕС.Нищо лично!

 35. 35 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#16] от "cristo_n":

  Гледай внимателно и може да разбереш.

  https://youtu.be/qCwaefEx3-I

  Мачкай климатичния чейндж!
 36. 36 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#8:"Дедо Либен"] Достатъчно е членството и в НАТО![/quote] Една халифатска диктатура , прикрита като президентска република, с шериатска правна система няма място и в НАТО! По-скоро моят въпрос е- султан ердухан определели ли вече дата, от която започва процедурата за юридическото излизане на турция от НАТО....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 37. 37 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#31] от "Дедо Либен":

  Абсолютно на едно мнение сме! Готови модели не трябва да се използват. Износът на "култура и демокрация" е детската болест и любимата грешка на американците.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 38. 38 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#25:"пустиняк"] Турция в момента е най-боеспособната армия на НАТО след Щатите.[/quote]
  БЕШЕ! Това СВЪРШИ! Султан ердухан си смени войниците с новоназначени ислямистки еничари. За какво му е на НАТО турски ислямистки еничари в армията на която и да е съюзна държава?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 39. 39 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#29] от "пустиняк":


  [quote#29:"пустиняк"]Галата, не така с рогцата, комшу! Пак ако е дошло време пак да се взима калъча - няма да ни уплашите! Мо[/quote]

  Ей, шубето голем страх си е!
  Говоря ти за бежанци бе, комшу...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 40. 40 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Любопитно

  С управляващи страната като Ердо-ганчо и неговата партия няма как Турция да стане част от ЕС! Просто не отговарят на европейските изисквания и норми по отношение правата и свободите на хората, по отношение на медийната свобода и по отношение на независимостта на съдебната система! А, без тези неща турците ще видат ЕС през крив макарон.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 41. 41 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2131 Неутрално

  То нито Турция, нито ЕС искат такова присъединяване.
  Турската икономика, противно на някои очаквания е твърде слаба и не може да преживее влизане в ЕС.
  Идеалната ситуация е да си стоят като привилегирован партньор, да има облекчени условия за бизнеса, и до тук.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 42. 42 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 450 Неутрално

  А Австралия на Евровизия, това леко можем да си го представим, нали ?
  И Израел играе мачове в ... Европа.
  Сега остава ЮАР да играят за Копа Америка.

 43. 43 Профил на lionguard
  lionguard
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Никой никога не си е представял Турция в ЕС.

  stupid_american:черен гей травестит хермафродит съм, който мрази майка си.
 44. 44 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3978 Весело

  Турската икономика, противно на някои очаквания е твърде слаба
  ==========
  Аха , ясно. Къде ще се мерим с ваща силна икономика ! До коментар [#41] от "Darth Plagueis":

  Bukalemun
 45. 45 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3978 Неутрално

  В първата група са богатите - англосаксонците, франките и германите. Във втората група са останалите Западноевропейски държави, а в третата група са страните от бившия социалистически блок. При това положение Турция би била четвъртото колело на ЕС.
  ========
  Ами той именно там е номера на китайката.
  Турските условия са или първа група или йок.
  Иначе Турция досега отдавна щеше да е член на ес. До коментар [#21] от "Дедо Либен":

  Bukalemun
 46. 46 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#39:"Galata"]Говоря ти за бежанци бе, комшу...[/quote]
  Само, че- заплашваш България със струпване на изключително голям брой чужденци на българотурската граница, а това е включено в договора турция-ЕС и според този договор, ЕС се е съгласил при гореописаното положение, България да затвори 100% държавната си граница и да изкара натовска армия+ фронтекс+ българска армия и жандамерия на българотурската граница. Отделно това може да доведе до абсолютизиране на искането на НАТО за преразглеждане на членството на турция в него, защото по същество е ВРАЖДЕБЕН АКТ към съюзна държава. Тези групи чужденци НЕ СА получили статут на бежанец в турция и за България юридическият им статут е нелегални икономически имигранти.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 47. 47 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3978 Неутрално

  Турция няма и никога не е имала желание да влиза в ЕС.
  ==========
  Преди година и половина , 76 % от турците казаха ,че не е нужно Турция да е в ес. А днес дори и анкети не е нужно да се правят по въпроса. До коментар [#19] от "jjeessii":

  Bukalemun
 48. 48 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Също така- нека да е ясно и друго- ако турция пусне на българотурската граница всички чужденци от сирия и други държави, намиращи се на нейна територия и неполучили от турция международноправна закрила, това е акт на агресия съгласно чл. 3 буква g) от Резолюция 3314 (ХХIХ) на Генералната Асамблея на ООН от 14 декември 1974 г.Ето руският му текст- знае се, че 3/4ти от турците ползват руски език- значи, ще разберат текста:Статья 3
  Любое из следующих действий, независимо от объявления войны, с учетом и в соответствии с положениями статьи 2, будет квалифицироваться в качестве акта агрессии:g) засылка государством или от имени государства вооруженных банд, групп, иррегулярных сил или наемников, которые осуществляют акты применения вооруженной силы против другого государства, носящие столь серьезный характер, что это равносильно перечисленным выше актам, или его значительное участие в них.
  http://www.un.org/ru/documents/decl_conv/conventions/aggression.shtml

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 49. 49 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  А описаното в коментар № 48 означава, че турция на практика ще влезе във война със съюзни държави. Да видим- дали на ислямокомуниста ердухан му стиска да направи това!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 50. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3978 Неутрално

  си нямам идея от какъв зор го харесват тоя, поне половината турци.
  =======
  Вчера бях на пазар. За 2 килограма домати 50 цента платих. После ми дадоха 1 килограм повече понеже е имало кампания ако купиш 2 , ти дават общо 3 килограма.
  Купих 10 килограмова диня за 1.5 долара. Докато се пазарях , продавача ни почерпи. Трима клиента една диня изядохме.
  Ако Турция влезе в ес , край на тия екстри.
  В Европа много от плодовете и зеленчуците са ги продавали в брой , разправят.
  Кажи сега при подобни обстоятелства от какъв зор да ходя в ес ?


  До коментар [#17] от "Калата":

  Bukalemun
 51. 51 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#31] от "Дедо Либен":
  +++++++++++++++++

  Налагайки съвместно съжителство на хора от съвсем различни светове,социалните инженери тотално разбиха света и света на всеки отделен човек.Подиграха се с хората!
  След време границите и расите няма да имат никакво значение.Но иска време всяка група да извърви своята част от пътя към другите.
  Един от най-страшните инструменти за мъчение и подлудяване на света е мултикултито.

 52. 52 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 866 Неутрално

  [quote#1:"eti"]Защо обаче Турция непременно трябва да е член на ес ?[/quote]
  Това е хубаво, че задавате такива въпроси, защото те принизяват ролята на ЕС в очите нахората. Нали разбираш, в човешкия ум този въпрос живее под разнообразни форми.

  "Защо Турция (Украйна, Великобритания, Бъглария, Франция, ...) трябва да бъде член на ЕС?"

 53. 53 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 965 Неутрално

  С действията си Турция все повече се
  отдалечава от ЕС, осъзнава го но явно
  са се отказали от идеята, защото им е
  ясно, че не могат да покрият критериите !!!

 54. 54 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3007 Гневно

  До коментар [#8] от "Дедо Либен":
  "Турция НЯМА място в Европа. Достатъчно е членството и в НАТО!

  Не, Турция не е нужна и в НАТО. Отбраната не трябва да разчита на несигурни участници.

  подпис
 55. 55 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Всичко досега на ЕС ще се види като бял кахър в сравнение с премахването на визите за турците от онези ненормалници от ЕК.Като отиде Кери още един -два пъти в ЕК и визите за турците ще паднат,защото америкннците си разиграват кончето в Европа както искат.Някой от пишещите тук да посочи тук нещо, което американците са поискали от Европа и да не са го получили?

 56. 56 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#52:"Отнесен"]Защо Турция (Украйна, Великобритания, Бъглария, Франция, ...) трябва да бъде член на ЕС?"[/quote]
  Бъл;гария поне географски и цивилизационно е в Европа и участва във формирането на европейската цивилизация, българският хан Тервел има огромна заслуга за това в Европа за 6 века- т.е. за 600 години- да се установи религиозен монопол на християнската религия, а какво точно е положението с турция? Което ни връща на въпроса- какво е направила турция за Европа, с което да е заслужила членството си в ЕС?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 57. 57 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 860 Весело

  [quote#15:"Galata"]Потугалските селяци с какво са повече, че... [/quote]
  с много.....с това примерно че не упадат последните няколкостотин години, с това че зачитат правата на жените и малцинствата, с това че не скачат на площада за един диктатор....

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 58. 58 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#25] от "пустиняк": Ще е крайно недалновидно! Турция в момента е най-боеспособната армия на НАТО след Щатите.
  ===================================

  Е, и? За една армия важни са не само нейният боен дух и нейната боеспособност. Важно е и за какво би воювала тази армия. А нима една ислямизирана армия на една ислямизирана държава ще се бие за християнските държави и за християнските ценности, така щедро предлагани от САЩ и от ЕС? Или за демокрацията, каквато и да е тя, след като ислямът и демокрацията са несъвместими?

 59. 59 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 866 Неутрално

  [quote#56:"Логика"]Бъл;гария поне географски и цивилизационно е в [/quote]
  Това са субективни категории. Ако не влезем в ЕС и икономически (разбирай да изравним стандарта на живот с техния), ще се наложи да напуснем съюза. Няма как да търпим вечно това унизително положение.

  И не си въобразявайте, че подобни мисли (за напускане) са невъзможни. Геополитическите сътресения няма да приключат с Брекзит и преврата в Турция.

 60. 60 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 860 Неутрално

  [quote#21:"Дедо Либен"] Турция няма файда от ЕС, както и ЕС няма файда от Турция. [/quote]
  не съм съгласен. същото важи и за българия. ес е икономически и политически съюз, т.е. пазари и сфера на влияние. файда има, макар и според мен би било огромна грешка.
  ес ще има един огромен пазар, в който ще може да се разполага, нов приток на евтина работна ръка. от друга страна турчулята ще могат да се шлаят свободно из европа.

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 61. 61 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#59:"Отнесен"]Това са субективни категории. [/quote]
  Да, де- нищо обективно, материално и веяествено няма в археологическите находки на българска територия- то и културата Варна и най-старото обработено злато в света, открито по нашите земи, е виртуално добавена реалност- така ли?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 62. 62 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  [quote#25:"пустиняк"] Турция в момента е най-боеспособната армия на НАТО след Щатите. [/quote]
  И с кого сме тръгнали да се бием, че съм пропуснал? По-скоро обратното! Турция и Русия правят някаква далавера. Ако се сбием с Русия примерно, Турция коя страна ще вземе? Други с които можем да се сбием, освен марсианците други не виждам. Ама пък тогава Турция и Русия ще са с тях срещу нас! Така че, турската армия въобще не ни трябва!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 63. 63 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#61:"Логика"]веяествено [/quote] веществено

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 64. 64 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 340 Неутрално

  [quote#56:"Логика"]- какво е направила турция за Европа, с което да е заслужила членството си в ЕС?[/quote]
  Абе хора като Ети, които са в Турция и знаят много добре какво ТЕ искат , а не вие, ви обясняват, че те НЕ искат изобщо никакво членство в ЕС, а вие пак си повтаряте като папагали, че не можело да влизат в ЕС. Нещо имам чувството, че само прочитате заглавието и без грам умствена дейност си коментирате там каквото ви цъфне като идея в главиците.
  [quote#53:"valtoro"] защото им е
  ясно, че не могат да покрият критериите !!!
  [/quote]
  Какви критерии те гонят бре ? Те не щат изобщо никакво членство, тоя критерии взе да покрива.
  Прочети какво пише Ети в коментара си, и какво искат турците, а не ми казвай какво били написали от дневник.

 65. 65 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 340 Неутрално

  [quote#62:"lz2"]. Ако се сбием с Русия примерно, [/quote]
  Кой ще се сбива с Русия бе ? Ти ли ? Ама на страната на САЩ ли ще се биеш ? Че на страната на българския народ те не щем.
  Щял да се бие нашия. Ами айде влака и при идил. Там може да си изпълниш фантазиите.

 66. 66 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 340 Неутрално

  [quote#62:"lz2"]. Ако се сбием с Русия примерно, [/quote]
  Кой ще се сбива с Русия бе ? Ти ли ? Ама на страната на САЩ ли ще се биеш ? Че на страната на българския народ те не щем.
  Щял да се бие нашия. Ами айде влака и при идил. Там може да си изпълниш фантазиите.


  [quote#62:"lz2"]Турция коя страна ще вземе? [/quote]
  Турция ще изчака някой Продажен политик да вкара България във война и след като бъдем употребени и изоставени (справка Украйна) Турция ще си вземе от територията ни това което е планирала още много отдавна. Може да прибере и Всичко.

 67. 67 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3310 Неутрално

  някой да посочи държава с работеща икономика и силно развит дребен бизнес да иска да влиза в ЕС

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 68. 68 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#39] от "Galata":
  И аз така го разбрах! Че ни плашиш с режисиран хаос от бежанци.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 69. 69 Профил на pixel
  pixel
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#53:"valtoro"]но явно
  са се отказали от идеята, защото им е
  ясно, че не могат да покрият критериите !![/quote]
  критериите ги покриват ,само не са съгласни с двойният стандарт на ЕС , а и европа трябва да си изясни отно6енията спрямо Турция , искат ли я или не я искат ,

 70. 70 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#58] от "glog":

  В Първата световна война немци, българи и турци бихме заедно сърби, румънци и руси при Тутракан, Силистра и Добрич! Не е много различно - да знаеш!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 71. 71 Профил на pixel
  pixel
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#54:"Иван К"]Турция НЯМА място в Европа. Достатъчно е членството и в НАТО! [/quote]
  по турските медии ве4е се запо4на дискутиране на 4ленството в НАТО ,надигат се гласове за излизане от пакта

 72. 72 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10599 Неутрално

  Е има различни видове партньорства - това като с Путин (Русия като купувач на ЕС стоки, предоставящ ресурси и без да е в НАТО) и това като с Турция (като производител на евтини сроки и продукти за ЕС, предоставящ инфраструктура и в НАТО) и много нюанси между тях.
  ЕС обаче не трябва да си мисли, че веднъж заиграла се с тях ще остане чиста с принципите, които изповядва.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 73. 73 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8904 Неутрално

  Трудно, не е съвсем точно, по-скоро невъзможно. Турция не е в Европа и никога няма да бъде.

 74. 74 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 520 Неутрално

  [quote#15:"Galata"]Потугалските селяци с какво са повече, че... [/quote]

  Най-малкото с това, че не са мюсюлмани. Това не е насочено срещу теб, тъй като религията, в края на краищата, би трябвало да е личен избор и не знам твоят точно какъв е; още повече, че също си и българин, предполагам. Но е факт, че за европейците, макар и често да не го казват в прав текст, сравнението на представители на западната цивилизация с тези на ислямската такава е абсурдно.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 75. 75 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 520 Любопитно

  [quote#25:"пустиняк"]Турция в момента е най-боеспособната армия на НАТО след Щатите. Армия с боен опит и работеща машина.[/quote]

  Да ти кажа, малко съм скептичен относно това...Като се има предвид, че вече и един преврат не могат да спретнат като хората...

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 76. 76 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#70] от "пустиняк": В Първата световна война немци, българи и турци бихме заедно сърби, румънци и руси при Тутракан, Силистра и Добрич! Не е много различно - да знаеш!
  ===================================

  Не ми е ясно, от какво не е по-различно. А иначе за Първата световна война казаното е напълно вярно. Но по онова време Турция далеч не е исллямистка държава в съвременния смисъл на тази дума. Защото по онова време война между исляма и християнството няма. Тя започва доста след войната, между двете световни войни. А сега Турция е ислямистка държава, водеща ислямистка политика. И готова да скъса с НАТО, за да продължи тази си политика.

 77. 77 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  Турция просто е прекалено голяма за ЕС и има различни ценности от Европа !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 78. 78 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  [quote#15:"Galata"]Потугалските селяци с какво са повече[/quote]

  "Португалските селяци" имат същата ценностна система, като всички европейци - общи християнски ценности, морал, както и общоевропейско понятие за правосъдие.
  За разлика от турските селяци.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK