Войната превръща Украйна в "супермаркет" за незаконни оръжия

Полицейска операция срещу дилъри на оръжие в Николаев, Украйна. Снимката е предоставена на "Асошиейтед прес" от украинската служба за сигурност.

© Associated Press

Полицейска операция срещу дилъри на оръжие в Николаев, Украйна. Снимката е предоставена на "Асошиейтед прес" от украинската служба за сигурност.Бивш украински войник, станал дилър на оръжие, се съгласява на среща в Киев, където предлага да продаде полуавтоматичен пистолет "Макаров" за около 160 щатски долара. Докато се пазари, сваля цената на 120 долара. Казва, че предлага и автомати "Калашников" за малко под 400 долара, а ако му дадем малко повече време, може да достави и по-тежки оръжия, например гранатомети.


Войната в Източна Украйна срещу подкрепяните от Русия сепаратисти доведе до неконтролирано разпространение на огнестрелни оръжия в цялата страна. Експерти описват Украйна като "супермаркет", където милиони незаконни оръжия са достъпни за продан, разказва Юрас Карманау от "Асошиейтед прес".


От избухването на въоръжения конфликт през 2014 г., броят на престъпленията с използване на огнестрелно оръжие се е удвоил в тази страна, в която притежанието на оръжие беше рядкост. Някои от оръжията се изнасят и контрабандно от страната, предназначени за зони на конфликти в Близкия изток или Европа, допринасяйки за страховете от нови атентати.


От избухването на въоръжения конфликт през 2014 г., броят на престъпленията с използване на огнестрелно оръжие се е удвоил в тази страна, в която притежанието на оръжие беше рядкост.

© Associated Press

От избухването на въоръжения конфликт през 2014 г., броят на престъпленията с използване на огнестрелно оръжие се е удвоил в тази страна, в която притежанието на оръжие беше рядкост.Андрий, дилърът на оръжия, е воювал срещу сепаратистите повече от година в редиците на доброволческия батальон на националистическия "Десен сектор" . Той се съгласи да говори за незаконната търговия с оръжия при условие, че бъде споменат само с първото си име, тъй като се страхува да не бъде арестуван. Ако бъде осъден за незаконна търговия с оръжия, може да бъде изпратен за пет години в затвора.


По думите на Андрий, след като най-тежките боеве в Източна Украйна приключили, пистолет "втора употреба" може да се купи там само за 20 долара. "Но пътят оттам е дълъг и опасен", добави той, обяснявайки голямата надценка, която той получава в столицата Киев.


Трудно е да се оценят мащабите на контрабандата, тъй като в Украйна цялата информация за нелегалната търговия с оръжие е класифицирана. Украинските граничари обаче редовно докладват, че са осуетили опити за незаконно изнасяне на оръжия от страната. При един от по-нашумелите случаи французин беше арестуван през май, след като се опита да премине границата с Полша с цял арсенал. Службата за сигурност на Украйна заяви, че нейни агенти са го следили от месеци и са му позволили да купи пет автомата "Калашников", два гранатомета, 125 кг експлозиви, 100 детонатора и други оръжия. Мъжът планирал серия терористични атаки във Франция преди и на европейското първенство по футбол. сигурност.


Граничарите твърдят, че осуетяват по няколко опита за контрабанда всеки месец

© Associated Press

Граничарите твърдят, че осуетяват по няколко опита за контрабанда всеки месец


Всяка седмица службите за сигурност и полицията разкриват нелегални складове с "Калашников", експлозиви и дори миномети, пренесени от зоната на сражения в Източна Украйна. Транспортната полиция почти всекидневно сваля от влаковете пътници, транспортиращи оръжия в багажа си. Повечето са военни или бойци от доброволчески батальони, които са воювали на страната на Киев.
Според Хеорхий Учайкин, оглавяващ Украинската асоциация на собствениците на огнестрелно оръжие, сега украинците притежават незаконно цели пет милиона огнестрелни оръжия.
"Украйна се е превърнала в супермаркет за незаконни оръжия", каза той.


Единственият легален пазар за огнестрелни оръжия в Украйна е за ловни пушки, чиито продажби са строго регулирани. Фирми за сигурност могат да получат разрешителни за охранителите да носят малки стрелкови оръжия. Според Учайкин трябва да се направят промени в законодателството, за да се легализира притежанието на пистолети или "Калашников" като начин за регулиране на пазара и справяне с въоръжената престъпност.


Надя Савченко, която стана национален герой, след като бе пленена и прекара две години в затвор в Русия, твърди, че оръжия, които е трябвало да бъдат дадени на украинските наборници, мобилизирани в армията, в крайна сметка са се озовали на черния пазар.

© Associated Press

Надя Савченко, която стана национален герой, след като бе пленена и прекара две години в затвор в Русия, твърди, че оръжия, които е трябвало да бъдат дадени на украинските наборници, мобилизирани в армията, в крайна сметка са се озовали на черния пазар.


Някои от нелегално продаваните оръжия са били отнети от сепаратистки бойци и се смята, че са били доставени от Русия. През юни украинските служби за сигурност заловиха повече от 200 миномета, 3000 ръчни гранати и две огнехвъргачки "Шмел", каквито няма в арсенала на Украйна.
Повечето от оръжията на черния пазар обаче идват от украинските военни и около 40-те доброволчески батальона, които не са на подчинение на военното командване.


Надя Савченко, украинският военен пилот, воювала в редиците на доброволчески батальон, обвинява корумпирани висши военни за процъфтяването на черния пазар. Савченко, която стана национален герой, след като бе пленена и прекара две години в затвор в Русия, твърди, че оръжия, които е трябвало да бъдат дадени на украинските наборници, мобилизирани в армията, в крайна сметка са се озовали на черния пазар.


"Спомням си как започна всичко: Момчетата получиха повиквателни, но не и автомати. Те обаче разбраха, че само автомат може да спаси живота им. И тогава автоматите станаха "златни". Изкупиха ги и ги скриха", заяви тя за "Асошиейтед прес".


Дмитро, украински войник, говорил анонимно заради страх от съдебно преследване, разказа, че когато е бил мобилизиран през 2014 г., са му дали само храна. "Всички, които бяха мобилизирани, се прибраха с поне две-три оръжия. За моето семесйтво това беше като твърда валута", заяви той. Дмитро вече е подписал договор с армията и получава месечна заплата от 320 долара.


Усилията на правителството да убеди населението доброволно да предаде оръжията си имаха ограничен успех. Призив на националната полиция през март доведе до предаването на 4500 огнестрелни оръжия, над 300 снаряда, около 250 гранати и дори гранатомет.


Полковникът от полицията Костянтин Жук определя този резултат като ужасно разочароващ. "Това е само капка в морето", каза той.


Според събеседници на "Асошиейтед прес" след като най-тежките боеве в Източна Украйна приключили, пистолет "втора употреба" може да се купи там само за 20 долара

© Associated Press

Според събеседници на "Асошиейтед прес" след като най-тежките боеве в Източна Украйна приключили, пистолет "втора употреба" може да се купи там само за 20 долара


През 2015 г. са извършени 1526 престъпления, в които е замесено огнестрелно оръжие, докато през 2013 г. те са били 784. Разликата е още по-сериозна, като се има предвид, че данните за 2015 г. не включват зоните на конфликт в Източна Украйна или Крим, анексиран от Русия през 2014 г. Полицията твърди, че 70 процента от оръжията, използвани при престъпленията, са дошли от Източна Украйна.


Другият проблем е контрабандата, чийто основен маршрут преминава на запад през страните-членки на ЕС, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, граничещи с Украйна.


Граничарите твърдят, че осуетяват по няколко опита за контрабанда всеки месец. През юни германски гражданин беше задържан при опит да премине в Румъния с едно огнестрелно оръжие и боеприпаси. На границата със Словакия украински граничар, който открил оръжия, беше прострелян от контрабандисти, които успели да избягат.


Според Учайкин оръжията се внасят контрабандно в Европа по същите маршрути, които открай време са използвани за контрабанда на цигари. Той обвини граничарите, че печелят от търговията и разрешават на автомобили да преминават без проверка нещо, което Службата за сигурност на Украйна категорично отрича. (БТА)

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  Народът яко се въоръжава, за да даде отпор на нацисткия агресор русия. Руснаците наистина нямат акъл, направиха от братски православен народ върл враг за десетилетия напред.

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Убиват невинни деца на Донбасс, засрамете се, немците не са били толкоз жестоки. Башибозук, уменуващ се за укропатриоти !

 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  До коментар [#2] от "hasmokar":

  Престани с гнусните си лъжи. Руският агресор уби хиляди украински граждани и стотици от други държави в сваления от руски терористи боинг.

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3192 Неутрално

  А отпускарите не купуват оръжие, те си го вземат от казармите преди да излязат в отпуск.

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3876 Весело

  Надя Савченко, украинският военен пилот, воювала в редиците на доброволчески батальон, обвинява корумпирани висши военни за процъфтяването на черния пазар. Савченко, която стана национален герой, след като бе пленена и прекара две години в затвор в Русия, твърди, че оръжия, които е трябвало да бъдат дадени на украинските наборници, мобилизирани в армията, в крайна сметка са се озовали на черния пазар"
  " Повечето от оръжията на черния пазар обаче идват от украинските военни и около 40-те доброволчески батальона, които не са на подчинение на военното командване."
  рязък завой или просто пропуск . неполиткоректно или совите не са ценности

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  [quote#1:"EU defender"]Народът яко се въоръжава, за да даде отпор на нацисткия агресор русия. [/quote]
  Пак бързаш да пишеш преди да си прочел статията.
  "... броят на престъпленията с използване на огнестрелно оръжие се е удвоил в тази страна, в която притежанието на оръжие беше рядкост. Някои от оръжията се изнасят и контрабандно от страната, предназначени за зони на конфликти в Близкия изток или Европа, допринасяйки за страховете от нови атентати..."

 7. 7 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 708 Неутрално

  [quote#3:"EU defender"]Престани с гнусните си лъжи[/quote]
  За тебе лъжи, за мене рязане по родата ми откъм двете воюващи страни. Оттук лесно се стреля като анти-мурзилаж.

 8. 8 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Случаеност?

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 9. 9 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  В статията е описано всичко - кой продава оръжията, откъде идват и къде има опасност да се появят. Който може да чете, чете...

 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3876 Неутрално

  я някой изявен защитник- форумен палавник да обясни тези 40 батальона на чие подчинение са

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Изглежда тенденцията е за по-широко разпространение на оръжията в глобален мащаб и това не може да се спре. Скоро и по-нашите ширини ще стане ако не се омаломощи империята на злото, от където идват всички злини. Това е ясно на всички, които могат да използват елементарна логика. За останалите, пастирите са пратили опорни точки, един вид патерица да се пОдпрат. Проблемът им е, че това което трябва да пОдпрат е много гладко и липсват гънки.

  Дано европейските лидери се вземат в ръце!

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 12. 12 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  [quote#3:"EU defender"]Руският агресор уби хиляди украински граждани[/quote]

  Може ли поименно? Благодаря.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 13. 13 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3096 Весело

  Калашник секънд хенд за $400 е ужасно скъпо, нито стара бракма Макаров струва бутиковите $120. Следователно на пазара има дефицит и търсенето превишава предлагането, а не обратното, както твърди лешпера-репортер от асошиетед депрес.

  Бе важното е да дупчат задника на ватата без значение от източника.

 14. 14 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 570 Любопитно

  Щом има 40 батальона на неизвестно подчинение - работата е безпределно ясна.
  И понеже в Дневник срамежливо и учтиво не споменават за поредния грандиозен скандал от няколко дена насам - разгромените и заловени след престрелка в Крим украински спецназовци и шпиони, въоръжени до зъби и подготвящи терористични актове - то повече от ясно ще е, че контрабандата на оръжие, подготовката на терористични актове не е дело на украинските власти, а именно на тези "неиндентифиицирани" 40 батальона башибозук.
  И вълкът сит, и агнето цяло. Вервайте , наивници....

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на hvz43503291
  hvz43503291
  Рейтинг: Неутрално

  Тая статия си е художествена измислица. Автора говори за полиция, а тя в украина се казва Милиция.

 17. 17 Профил на dragofen
  dragofen
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#10] от "дерибеев":

  На подчинение на паралелната структура на Гюлен.Както се очакваше пролета в Юкреин и среща с демокрацията взима своето.Нали искат да са като Америка.Да ходят на магазина и на училище с калъчката..

 18. 18 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  До коментар [#14] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Те мълчат и за.друг скандал. За процеса срещу един от доброволческите батальони, "Торнадо". В Киев. За това какво са открили по телефоните им. Включително изнасилвания на бебета. И това го казват от прокуратурата им. Убийства, мъчения, грабежи, изнасилвания, включително хомосексуални. Гадости на талази. Ама на, Дневник не пише. То не знам дали друга българска медия е маркирала темата въобще.

 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3876 Весело

  До коментар [#14] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
  случайно пропуснатите новини винаги казват повече от гръмко афишираните заглавия

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на sluchaynia
  sluchaynia
  Рейтинг: 229 Весело

  Това е превантивен отговор на хванатите украински диверсионни групи на в Крим ли? Нещо новината я подминаваме, а от снощи гърми. Явно се задава опорната точка. С една дума никакъв опит за подривен тероризъм, обикновена контрабанда на оръжие.

  Гниеща бензиностанция: https://www.entrepreneur.com/article/290503
 21. 21 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Украйна се превърна за съжаление в failed state, а се бяха засилили към ЕС. В това им състояние и в Африканският Съюз няма да ги вземат.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 22. 22 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  [quote#5:"дерибеев"]оръжия, които е трябвало да бъдат дадени на украинските наборници, мобилизирани в армията, в крайна сметка са се озовали на черния пазар"[/quote]
  Има и по лошо - руски военни, продаваха на чеченските сепаратисти оръжие срещу долари по време на масовите сражения в края на миналия и началото на този век. Отваряха им коридори да се изтеглят, също срещу американски пари....

 23. 23 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Весело

  До коментар [#21] от "Зарзават":
  Тагариш гербер, ти много си се загрижил за Украйна?

 24. 24 Профил на cdd25567786
  cdd25567786
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#6] от "Virgin":

  Заради агресора Русия става най вече!Проруските сепаратисти откъде имат оръжие да воюват срещу украинската армия и доброволческите отряди????От Русия разбира се!Така,че главният виновник е Русия!А това,че властта в Украйна е корумпиране е ясно.Всички правителства в Русия и Украйна са корумпирани след разпада на СССР!

 25. 25 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Да си бивша съветска република е зла участ.

 26. 26 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Весело

  Нещо за зелените човечета да кажеш? Които Путин отрече, но година по късно се възгордя с тяхната "ювелирна" акция....
  [quote#20:"sluchaynia"] хванатите украински диверсионни групи на в Крим[/quote]

 27. 27 Профил на cdd25567786
  cdd25567786
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#23] от "dobrich":

  А ти товарищ си се загрижил за Русия!Загрижи се един път и за България!Вие путинистите си имате една родина и тя е Русия!Срам и попзор!

 28. 28 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Весело

  До коментар [#27] от "protivbspdpsatak":
  хехехехехехехе.....Герберски дезинформатор в акция.

 29. 29 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  За настоящето положение в Украйна е виновен Путин. Лично. Чрез своята марионетка Янукович той доведе нещата до това положение. За да създаде враг. И да запази личната си власт. Която знаеше, че ще бъде пометена от народното недоволство след срива на цените на петрола и рязкото обедняване на руския народ.

 30. 30 Профил на sluchaynia
  sluchaynia
  Рейтинг: 229 Весело

  [quote#22:"dobrich"]Отваряха им коридори да се изтеглят, също срещу американски пари....[/quote]

  Така е, но дойде "лошото, тиранично, ботоксово, кремълско джудже" и тая практика секна.
  Той и затова е с тези епитети пред себе си, не уйдисва на демократичния свят и не позволява такива свободни пазарни практики като горната.

  Гниеща бензиностанция: https://www.entrepreneur.com/article/290503
 31. 31 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Весело

  До коментар [#24] от "protivbspdpsatak":
  Тагариш Зарзават, изобщЕ не разбрафме че си ти...

 32. 32 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Весело

  [quote#30:"sluchaynia"] тая практика секна. [/quote]
  Сигурен ли си? В Идил има над 5 000 чеченци, отиват и се връщат в Кавказ когато си искат....

 33. 33 Профил на sluchaynia
  sluchaynia
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#29:"Един препатил"]За настоящето положение в Украйна е виновен Путин. Лично. Чрез своята марионетка Янукович той доведе нещата до това положение. За да създаде враг. [/quote]

  Абсолютно сте прав, ето доказателства в подкрепа на това.
  Путин организира преврат заедно с Янукович, гласът му е ясно разпознаваем, Вижте!
  https://youtu.be/WV9J6sxCs5k

  Гниеща бензиностанция: https://www.entrepreneur.com/article/290503
 34. 34 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Весело

  [quote#29:"Един препатил"] да запази личната си власт[/quote]
  Точно? Първи мандат на Путини - чеченската война. Втори мандат - грузинската война. Трети мандат - няма война, щото е премиер. Четвърти мандат - Крим наш, Донбас тоже....

 35. 35 Профил на sluchaynia
  sluchaynia
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#32:"dobrich"] В Идил има над 5 000 чеченци, отиват и се връщат в Кавказ когато си искат....[/quote]

  Аха, направо на талази по една 5000 вървят и се връщат. Щото това е една пълнокръвна боеспособна бригада, като съединение.
  Те и от ЕС има десетки хиляди в ИДИЛ, ама не пишем простотии за Франция и Германия, например.
  А са при ИДИЛ точно щото не могат да припарят към Кавказ. Затова и господарите им ги пратиха в Близкия изток срещу общия враг.

  Гниеща бензиностанция: https://www.entrepreneur.com/article/290503
 36. 36 Профил на regin
  regin
  Рейтинг: 229 Весело

  Скоро Москва ще е единственият управител на укрите и нещата ще се регулират по мирному

 37. 37 Профил на sluchaynia
  sluchaynia
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#26:"dobrich"]Нещо за зелените човечета да кажеш? Които Путин отрече, но година по късно се възгордя с тяхната "ювелирна" акция....[/quote]

  Искаш личното ми мнение ли?
  Ами много добре направи. Това е все едно Русия да направи преврат в Мексико и САЩ да стоят и да гледат. Такива "зелени" и не само зелени човечета ще се изсипят от Север, че това в Крим ще е детска забава. Нали си спомняш залива "Кочинос".
  Всъщност америчките бичмета разчитаха на два сценария.
  1. Путин ще отпише Украйна и те ще повторят операцията с Майдана в Русия.
  2. Путин ще нахлуе в Украйна и ще затъне в дълговременен конфликт с всички международни последици за един "агресор".
  Само че ботоксовото джудже се оказа по-хитро, взе им стратегически Крим без пушка да пукне, заби им един кървящ кол в източна Украйна и им съсипа плановете в Сирия. И сега приспособяваме стратегията в движение.

  Гниеща бензиностанция: https://www.entrepreneur.com/article/290503
 38. 38 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#20] от "sluchaynia":

  Подминават я от огромна дистанция и пускат партенки. Укрите отдавна исползват болшевишки стил обвинения за да арестуват различни хора и да демонстрират че правят нещо.

  ...но за съжаление войната им е на Исток а там ги чакат с истински "подаръци".

 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11054 Неутрално

  Украйна стана жертва на на вътрешните проблеми на Русия и Путин след като пое независим курс, опасен за Русия. Освен това Путин се бои и като дявола от тамян от т.н. "цветни революции" защото една такава в Москва ще го свали от трона.
  Така беше уплашен от един по-сериозен протест в Москва 2011, че още си отмъщава за показаната си слабост

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 40. 40 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#22] от "dobrich": Има и по лошо - руски военни, продаваха на чеченските сепаратисти оръжие срещу долари по време на масовите сражения в края на миналия и началото на този век. Отваряха им коридори да се изтеглят, също срещу американски пари....
  ===================================

  Темата не беше ли за Украйна? Или КРАДЕЦА ВИКА: ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА!

 41. 41 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#29] от "Един препатил": За настоящето положение в Украйна е виновен Путин. Лично. Чрез своята марионетка Янукович той доведе нещата до това положение. За да създаде враг. И да запази личната си власт. Която знаеше, че ще бъде пометена от народното недоволство след срива на цените на петрола и рязкото обедняване на руския народ.
  ===================================

  Защо не си смениш форумния псевдоним от ЕДИН ПРЕПАТИЛ на ЕДИН НАПЪЛНО НЕАДЕКВАТЕН?

 42. 42 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Злото има едно лице - лицето на Путин,виновен за анексирането на Крим,за опитите за отхапване на източна Украина.И оттам тръгват всички злини.

 43. 43 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  До коментар [#37] от "sluchaynia":
  [quote#37:"sluchaynia"]Това е все едно Русия да направи преврат в Мексико[/quote]

  Лъжете! Никой не е правил преврат в Украйна. След народното недоволство и жертвите на Майдана Виктор Янукович загуби подкрепата в парламента на собствената си Партия на регионите. На 21.02.2014 г. беше подписано споразумение с опозицията за успокояване на положението. Вместо да го изпълнява Янукович плю на подписа си и на 22.02.2014 г. избяга от Киев. Никой не го е заплашвал, нито свалял. Всички решения след това бяха вземани от законния парламент на Украйна. Янукович беше повече от седмица в неизвестност и накрай се появи в Русия. През тази повече от седмица никой, дори и най-яростната путинска пропаганда не говореше за преврат. Опорната точка за "преврат в Киев" Министерството на истината ви я спусна по-късно като част от пъкления план на Путин.

 44. 44 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 340 Неутрално

  [quote#37:"sluchaynia"]Само че ботоксовото джудже се оказа по-хитро, взе им стратегически Крим без пушка да пукне, [/quote]
  Путин изненада с хитрите си ходове. Остави превратаджиите да покажат как могат да съсипят Украйна, разбърка всички планове на "големите умници". Сега им остава само да си лаят остани, колко бил лош, без да могат а обяснят конкретно кое му е лошото.
  Както викат у наше село, направи ги за 5 стинки.

 45. 45 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 340 Неутрално

  [quote#43:"Един препатил"]Лъжете! Никой не е правил преврат в Украйна. [/quote]
  Тоя па ! Те и американците си го Признаха бе ! Признаха и сумата която им е струвало. 5 милиарда. Много си изостанал с инфото !
  Сега украинците ще берат подовете на новото си "приятелство"

 46. 46 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  След като държавните, частните и самосиндикалните мутри са въоръжени, то е редно и нормалните граждани да се сдобият с оръжие

  властта ражда паразити
 47. 47 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#29] от "Един препатил":

  Съгласен
  +!

  властта ражда паразити
 48. 48 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  +фо коментар [#39] от "penetrating":

  +!

  властта ражда паразити
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2336 Весело

  До коментар [#41] от "glog":
  [quote#41:"glog"]Защо не си смениш форумния псевдоним от ЕДИН ПРЕПАТИЛ на ЕДИН НАПЪЛНО НЕАДЕКВАТЕН? [/quote]

  Благодаря Ви, че сте публикували изцяло още веднъж моя коментар. Навярно истината в него Ви е направила доста неадекватен, та да си вкарате такъв автогол.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 52. 52 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#50] от "Един препатил": Благодаря Ви, че сте публикували изцяло още веднъж моя коментар.
  ===================================

  Не се хабете, господине. Глупостите си остават глупости, независимо колко пъти ги повтаряте.

 53. 53 Профил на cdd25567786
  cdd25567786
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#28] от "dobrich":

  Не съм никакъв герберски дезинформатор!Не си в час!А тиси путински дезинформатор!Плаче за Русия,а не за България!Срам и позор!

 54. 54 Профил на cdd25567786
  cdd25567786
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#45] от "Калата":

  Да,бе точно на тебе го признаха!Ти там ли беше бе??????То бива бива неадекватници по форумите,но това е отврат!

 55. 55 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#51] от "Един препатил": Колега "glog", бихте ли дали на колегата "bulgarin." някаква идея за нов форумен псевдоним?
  ===================================

  Разбира се, че не. Аз пиша само това, което аз мисля, и опитите да ми се повлияе какво да пиша са абсолютно безполезни. Не ми влияят.

 56. 56 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  До коментар [#44] от "Калата":
  [quote#44:"Калата"]Путин изненада с хитрите си ходове.[/quote]

  Прав сте. Изненада всички. Всички, които очакват от един държавник мъдри ходове.
  Но Путин се оказа способен само на хитри.

 57. 57 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Весело

  [quote#53:"protivbspdpsatak"]герберски дезинформатор[/quote]
  хехехехехе.....Герберски селкор....

 58. 58 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Весело

  [quote#35:"sluchaynia"]и от ЕС има десетки хиляди в ИДИЛ[/quote]
  Имат, но като се върнат ги пращат в дранголника.....Пък тагариш Кадиров им дава......условни присъди!?

 59. 59 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4261 Любопитно

  Добра статия. Бих посъветвал редакцията да събере материал и за политическата кариера на Надежда Савченко след освобождаването и от руския затвор. Тя стана борец с корупцията на висшата украинска администрация, предлага се за президент, има масовата поддръжка на народа, критикува и Тимошенко, и Порошенко, готова е да преговаря с Донецк и Луганск, както и на промяна на конституцията на Украйна. Много противоречива личност, ще е интересно на читателите, а за форума да не говорим.

 60. 60 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Русия е виновна, че корумпирани украински военни са раздали оръжия на 40 военни организации, които цитирам 'не са на подчинение на военното командване'. Като сте ги зачислили, сега си ги търсете.... то най-лесно друг да е виновен за пълна некадърност във висшето командване на Украйна.

 61. 61 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 340 Неутрално

  [quote#53:"protivbspdpsatak"]!Плаче за Русия,а не за България!Срам и позор![/quote]
  Ето бе, аз ще плача за българите ! Плача за българите в Одеска област, които поискаха автономия от Порошенко. Айде като си много загрижен за българите, започвай да ми припяваш ! Или това пък не е в американския интерес и теб не те касае ?
  Аз искам свобода и независимост за българите в Украйна !

 62. 62 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3099 Неутрално

  До коментар [#10] от "дерибеев":
  "я някой изявен защитник- форумен палавник да обясни тези 40 батальона на чие подчинение са"

  Без тези доброволни батальони Путин щеше да е на румънската граница още през 2014 г. Много добре е, че не се подчиняват на политиците, защото политиците ще ги продадат на Путин както са правили 20 години преди това.

  подпис
 63. 63 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8788 Неутрално

  Путин създава проблеми на съседите, за да нямат време руснаците да мислят за собствените си.

 64. 64 Профил на flatline
  flatline
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#45:"Калата"] Те и американците си го Признаха бе ! Признаха и сумата която им е струвало. 5 милиарда. [/quote]

  Нищо подобно не са признавали. Учете езици, че срамота.

 65. 65 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3099 Весело

  До коментар [#61] от "Калата":
  "Аз искам свобода и независимост за българите в Украйна !"

  Това е лесно. В украинското посолство освен посланика има още три тамошни българки. Организирай искането си с тяхна помощ.

  подпис
 66. 66 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3099 Любопитно

  До коментар [#61] от "Калата":
  "Аз искам свобода и независимост за българите в Украйна !"

  А не искаш ли и паметник на българите загинали в ГУЛАГ

  подпис
 67. 67 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3099 Любопитно

  До коментар [#61] от "Калата":
  "Аз искам свобода и независимост за българите в Украйна !"

  Това са големи цели. Предлагам ти първо да помогнеш да се създаде ПЪРВОТО българско училище в Русия по подобие на много такива училища в САЩ и Австралия

  подпис
 68. 68 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3099 Весело

  До коментар [#45] от "Калата":
  "Сега украинците ще берат подовете на новото си "приятелство"

  Сега украинците плащат три пъти по-малко за газ т.е. малко повече от нас, но три пъти повече от преди. Лоши, лоши плодове.

  подпис
 69. 69 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 340 Неутрално

  [quote#66:"Иван К"]А не искаш ли и паметник на българите загинали в ГУЛАГ[/quote]
  5 поста един под друг, за да ме убедиш, че ние българите нямаме право да искаме независимост, автономии, права за сънародниците ни. Ей американецо, ако слушаме такива като вас, трябва и да се примирим, че искате да закриете и държавата ни.

 70. 70 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 450 Неутрално

  А вав смисал какъв става она работа дека Украйна превръща са в "супермаркет" за незаконни оръжия неразбирам язе, наместо разбира са логичиски сепаратистити да са занимават с таквизи супермаркети, незаконни работи и прочее и оно да отича у Русията, па они види са незанимават са, па Украйна са занимава??? Мигар ней Украйна европа и не поевропейчва са, ми варви назаде сас незаконни оръжия?? Ми оно дека има незаконни оръжия знаеме ния има и наркотрафик, и проституция, и пазар на ора и органи и прочее, али вия си мислити дека организираната и неорганизирана престъпнос спат али лапат муите???

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 71. 71 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 234 Неутрално

  "Повечето от оръжията на черния пазар обаче идват от украинските военни и около 40-те доброволчески батальона, които не са на подчинение на военното командване".

  Познайте как се препитават в мирно време тези "доброволчески батальони". Е*ати държавата!
  В СССР, на когото всъщност днешна Украйна дължи държавността си, същата бе сред най-развитите и толерирани републики.

 72. 72 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 234 Неутрално

  [quote#67:"Иван К"]Предлагам ти първо да помогнеш да се създаде ПЪРВОТО българско училище в Русия по подобие на много такива училища в САЩ и Австралия[/quote]

  Ми то ги има, бе Иванчо - със сигурност в Москва, а вероятно и в Петербург.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#72] от "shk49484512":
  До коментар [#67] от "Иван К":

  Кво нещо йе логиката начи, глей кво нещо йе!!! Ти да видиш човеко как логически откри дека има таквози училищи, ми и то не едно, ми повечи!!! Ма язе с повечито нема да ви ги давам, оти вия ща кажити дека язе сакам нящо да ви обида я засегна, дека не можти да бръкнити в тия ващи интернети и да намерити сами каде са повечито, па вий можети не, ми даже други работи тоже можити, затва сал едно че ви покажа, дан кажити чи язе па си измислям, па вий другити то са знай лесничко у тия ващи интернети ща си ги намерити:

  "Българско училище “Васил Левски” в Центъра на промишлеността на Република България към Посолството на РБ е открито на 19 февруари 2009 г. Училището е за деца с български произход, постоянно или временно пребиваващи в Русия, а също и за деца от други националности, заинтересовани от систематично изучаване на български език. Всички дейности по организацията на учебния процес, оборудване, обзавеждане и зали за провеждане на занятията са поети от ЦПРБ.

  Училището е регистрирано в Министерството на образованието и науката на Република България под №69 в списъка с училищата зад граница.
  Учителите са одобрени от МОН, а адаптираните програми и официални учебни планове дават възможност за получаване на свидетелства, признати в България."

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 75. 75 Профил на cdd25567786
  cdd25567786
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Къде съм ,що съм,не е твоя работа бе ахмакД!Като тоихаресва твоятао скапана Русия върви там!Уж фен на Русия,а живее в демократична държава като България!Ти си срам за българския род бе каун!коментар [#73] от "shk49484512":

 76. 76 Профил на cdd25567786
  cdd25567786
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Те даже и руски не знаят!Хахаха....Путинистите са пълни неграмотници!Ужас!До коментар [#64] от "flatline":

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#7] от "hasmokar":
  От към коя ти рода?Ромската ли!Вярно,може и да се мярка някой и друг ромлянин из Донбас,ама едва ли!Лъжеш кат дърт руснак!

 79. 79 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#71] от "shk49484512":

  Аха,най толерирани!Ами вярно е,най много бачкат,имат най много умни люде от цялото СССР!Всъщност,Украина е създадена от преди Се Се Се Ре -то,ама ти откъде да го знаеш!Даже и комунисти у нас е нямало!Хех

 80. 80 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#61] от "Калата":

  И кой я поиска и как?Като се създаде нова сепаратиска република?Я кажи атакистите къв го търсеха в Одеса ,по това време?Ей гиди руски подлоги!

 81. 81 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2283 Любопитно

  [quote#24:"protivbspdpsatak"]Проруските сепаратисти откъде имат оръжие да воюват срещу украинската армия и доброволческите отряди????[/quote]
  Превратаджиите откъде имаха снайперските винтовки с които стреляха от хотел "Украйна" в Киев?

 82. 82 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2283 Весело

  [quote#79:"Plamen Shopov"]Украина е създадена от преди Се Се Се Ре[/quote]
  Украйна е създадена дори преди Македония, а това както знаем е станало преди 77 000 години (седумдесет и седум илjади годин).

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на Faihle
  Faihle
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#18] от "diegos":

  Мда това са зверове, а какви са тези у форумето, които бълват гнус на кило да ги подкрепят... не са хора за мен.
  Не знам как си ядат хляба тия изкарани с такъв "труд".

 85. 85 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":

  Другарю ЕУ Дефендер защо сте скрили коментарите в профила си, нещо неудобно ли ще се види.

 86. 86 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  До коментар [#7] от "hasmokar":

  Айде стига лъга не си само ти с роднини там. Мурзилкинсмешни.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 87. 87 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  [quote#37:"sluchaynia"] Това е все едно Русия да направи преврат в Мексико и САЩ да стоят и да гледат.[/quote]

  Преди да говорим за преврат, да си спомним историята от преди падането на Янукович. Дори и той имаше желание Украйна да подпише споразумение за асоцииране с ЕС - както това направиха Грузия и Молдова през март 2014. Тази насока за развитието на Украйна обаче бе в противоречие с плановете на Путин за Евразийския икономически съюз. Той дръпна юздите на Янукович - първо с подкуп от 3 млрд. долара (и обещание за още 12 млрд.) Този откровен диктат от страна на Русия както и корупцията на "семейството" на Янукович предизвикаха протеста на голяма част от народа, а не бисквитките на Нюланд. Последваха инструкциите на Медведев излъчени по телевизията за твърда линия на властите към протестиращите така че "да не си изтриват краката с тях като с парцал". Дори Янукович осъзна че не може да се справи със сила с протестите и избяга.

 88. 88 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  А какво е положението в бандитските "републики" ДНР и ЛНР, където криминални елементи от всякакъв вид властват на всички нива ? Авторът да вземе да се поразходи до там, ако изобщо го пуснат и не го задържат за шпионаж.

 89. 89 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#24] от "protivbspdpsatak":
  А за какво е войната в Източна Украйна? Може би защото едни хора искат децата им да говорят руски. И кого подкрепя "демократичните" САЩ и ЕС, май едни фашизирани запорожки казаци. Една лъжа не става истина,колкото и пъти да я повторят по медиите.

 90. 90 Профил на cdd25567786
  cdd25567786
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#89] от "drakon":

  Никой на нигого не забранява да се говори на руски в Украйна!Нещо повече.В Украйна вторият официален език език е руският!Руско говорящите си имат училища по руски език,радиа и телевизии които излъчват на руски,читалища и културни институти които показват руската култура!Путинската пропаганда доста ви е промила мозъка!

 91. 91 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#16] от "hvz43503291":

  Украинците преименуваха милицията на полиция. Само какви полицайки слагт сега.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK