От фейсбук: #койпредадеБююк‬ и "българските власти унижиха България"

От фейсбук: #койпредадеБююк‬ и "българските власти унижиха България"

© ReutersПредаването на турските власти на бизнесмена Абдулах Бююк, на когото е отказано политическо убежище, както и последвалите обяснения на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и на директора на дирекция "Миграция" Николай Николов предизвикаха вълна от коментари във фейсбук.


Сделка с дявола

Мария Спирова: Сделка с дявола не описва подобаващо случилото се с Бююк. Този човек има окончателно съдебно решение от Софийския апелативен съд в своя полза, при аргументация, че в Турция го заплашва политическа разправа по нагласени обвинения. На фона на страховитата чистка на Ердоган и след цял ден мерзавско отричане да готви извеждането му МВР го предаде "тайно" на развилнял се диктаторски режим.
Президенството гузно мълчи за прескочената възможност за политическо убежище. Цялата държавна администрация, от горе до долу, заляга и бълва дезинформация. По миграционни причини бил изведен зад граница, да сме питали Министерския съвет защо не му е дадено убежище - това е гавра, не само с този човек, дето кой знае какво го чака в Одрин, но и с всички нас.


България не се вълнува от правосъдие, собствено или чуждо. Права нямаме, правов ред не съществува и всички нещастници, озовали се в границите на нашия резерват за лунатици, са добитък и могат да бъдат изтъргувани или смлени на кайма.


Кой е наредил извеждането на Бююк? Трябва да узнаем. МВР отказва да разкрие отговорното лице, защото в един тоталитарен режим бруталната безчовечност е системна и лична отговорност няма. Машината срещу човека.
‪#койпредадеБююк‬


Демократични ценности и правова държава?


Христо Комарницки: Къде сте, демократи, реформатори ???!
Днес вашето правителство ей така предаде един човек, потърсил политическо убежище в България, без съд, без присъда, в името на съмнителни политически сметки и интереси. С ясното съзнание какво го очаква оттатък.


Как се връзва това с вашите ДЕМОКРАТИЧНИ ЦЕННОСТИ?


Евгений Кънев: Освен че е не просто мегаскандален, а позорен, този акт на екстрадиция на "заподозрян" (знаем какво значи това в "суверенна демокрация") след ОТКАЗ НА СЪДА успя за миг да заличи четвърт век претенция, че сме правова и демократична държава. Не знам колко още може да понесе понятието репутация, свързано с България.


Българското правителство унижи България


Петко Симеонов: Предаването на турските власти на Абдулах Бююк вони. Воня отвсякъде. От Турция го търсят във връзка с опита за преврат, извършен през юли 2016 година, а човекът е вън от Турция от 2013 г.


Грубо са нарушени законните процедури.


Гърция може да спазва международните закони за преки участници в опита за преврат, поискали убежище, ние - не. Гърция, чиято граница с Турция и заплахата от бежанци е многократно по-голяма.


Българското правителство унижи България!


Турчинът Фарук Бекташ уби двама души и се укри от същото това бдително МВР.


Българското правителство търпи у нас да се разпореждат в мюсюлманското вероизповедание турските държавни служители от Дианета! Защо?


Наши политически и религиозни лидери участват в мащабни политически акции в Турция, властта примигва. Поне многозначително се прокашляйте. Видимо ДОСТ се учреди, развива и регистрира с участието на официална Турция. Какво е това?! Аман!


Турция ни заплашва с бежанците и нали ние, такова, внимаваме да не си изпуснем сапуна.


Глупава политика! Политика, лишена от национално и държавно достойнство. Такава е и към Русия, Германия, САЩ, ЕС...


Добре е правителството да има поведение, съобразено с възможностите на страната, но е грозно да се умилква, да хленчи и да е все съгласно.


Ако себе си не уважавате, уважавайте държавата!


Дълбоко неморално


Манол Пейков: Пресконференцията на директора на дирекция "Миграция" за мен лично е ясно потвърждение, че с турския гражданин Бююк е постъпено подло, дълбоко неморално и най-вече - противозаконно. (Без съмнение - по нечия директива свише.)


Обясняват, че бил задържан за невалиден паспорт и само след няколко часа - изведен в Турция.


В какво се изразява невалидността? Преднамерено неясен отговор: "Документ, който е изгубен или обявен за изгубен или невалиден, това е."


Защо е изведен, след като съдът е постановил противното? Подло йезуитско измъкване: "Едното постановление е наказателно, другото - административно."


Защо не е присъствал омбудсманът или членове на неправителствени организации, както е по закон? "Не сме длъжни да ги информираме", разбирате ли.


Как така при екстрадицията са присъствали представители на турски медии? Без отговор.


Но най-безумното от всичко: Защо не му е дадена възможност за обжалване? "Ами той може да си обжалва и от Турция." Сякаш не знаем, че в Турция ще го съблекат гол и ще го тикнат в някой физкултурен салон заедно със стотици други, в очакване на скорошното възстановяване на смъртното наказание.


Чудовищно, господин директор. Гнусно и чудовищно, господа управляващи.


В лоното на все по-укрепващата руско-турска дружба


Елисавета Белобрадова: Много рядко е възможен политически акт, който да обедини хора с най-различни гледни точки.


Екстрадирането на господин Бююк е такъв акт. Имам приятели, членове на ГЕРБ, приятели с много силни леви възгледи, дори приятели с крайнодесни възгледи. Повечето са открито възмутени. Някои мълчат, защото не е добре да се обаждат. В смисъл не е полезно за тях. Но ние знаем какво стои зад това мълчание.


Екстрадирането на господин Бююк е абсолютно еднозначен акт. Той е роден в топлото и влажно лоно на все по-укрепващата руско-турска дружба и все по-засилващото се влияние на тези две държави у нас. Някой ден границите на приличие ще бъдат минати и ГЕРБ ще направят непростимото публично.


Някой ще каже "Че то това сега е непростимо!". За някои - да. За други - не. Други тихичко си викат "е, какво ме интересува някъв турчин, да си взимат, да си го бесят. Все ми е тая". Уви... не е така. И вече е въпрос единствено на време границата да бъде безвъзвратно прекрачена, защото, когато греховете станат прекалено много, Каменният гост рано или късно идва за теб.


Ще се помоля за предадения мюсюлманин


Христо Николов: Ще се помоля за предадения на Турция, нищо, че е мюсюлманин. А на онзи, който е наредил на Румяна Бъчварова да извърши това, му пожелавам от все сърце някой ден да му се наложи да търси политическо убежище. И по същия начин да го върнат там, където го търсят.


Манол Пейков: С днешното ни правителство, парламент и православна църква българските евреи щяха да се окажат до един с изтекли паспорти и щяха тихомълком да отпътуват с конския експрес за Аушвиц. По чисто административни съображения, с възможност за обжалване от вътрешността на газовите камери


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK