Ядрено оборудване в перспектива

Ядрено оборудване в перспектива

© Красимир ЮскеселиевПубликуваме анализа на Института за пазарна икономика.


Преди да навлезем в темата за ядреното оборудване, което НЕК трябва да купи от "Атомстройекспорт", и неговото бъдеще, нека поставим случващото се в перспектива. Изграждането на ядрен блок е инвестиция с дългосрочен характер. Така например V-и и VI-и блок на АЕЦ "Козлодуй" са с лиценз за експлоатация от 30 г. и възможност за удължаването му с още толкова. Дори и само от тази гледна точка подобна стъпка трябва да е добре обмислена и още по-добре обоснована (с всички условности на прогнози, обхващащи толкова дълъг период от време), тъй като последствията от нея ще продължат около едно поколение[1].


България вече има опит в прибързаните и необосновани решения за изграждането на нови ядрени мощности – проектът АЕЦ "Белене", който е спрян с решение на Народното събрание в края на март 2012 г. В резултат на това НЕК е осъдена в средата на юни от Международния арбитражен съд в Париж да закупи вече поръчаното ядрено оборудване от "Атомстройекспорт".
В двата месеца след оповестяването на решението на съда управляващите се изгубиха в собствените си обяснения за бъдещето на това оборудване. Няколко дни след арбитражното решение става ясно, че правителството ще преговаря за продажбата на оборудването на Иран. Около месец по-късно Иран обявява, че няма такива намерения. Следва нова идея – приватизиране на проекта АЕЦ "Белене", за който има инвеститорски интерес.


В същото време обаче управляващите продължават да твърдят, че това ще се случи без предоставяне на държавни гаранции (вкл. споразумения за изкупуване на електроенергия), което беше и причина за замразяването на проекта за VII-и блок на АЕЦ "Козлодуй" на Westinghouse. Въпреки това преди дни отново се заговори за подновяването на проекта "Белене". От различни източници се чуват и предложения за използването на вече готовото оборудване за изграждане на нова мощност в АЕЦ "Козлодуй".


Продажбата на оборудването на трета страна изглежда малко вероятно, да не използваме по-силни думи. Идеята, че проектът може да се приватизира или да се продаде на стратегически инвеститор без осигуряване на държавни гаранции също не е сериозна, тъй като няма инвеститори, които са готови да рискуват с 30-годишен проект без да имат каквато и да било сигурност за паричните му потоци. Изключение от това правило правят АЕЦ, в които са инвестирали потребители, търговци и ютилити компании, като финландската Fennovoima.


Нещо повече – спирането на проекта за АЕЦ "Белене" е със следните аргументи:


1. опасения от сеизмичен риск на площадката в Белене, особено след ядрената катастрофа във Фукушима;
2. недоказана икономическа ефективност;
3. потвърждаване на стратегическия приоритет на страната за енергийна ефективност пред насърчаването на производството и консумацията на електроенергия.


Взимайки предвид и тези аргументи, сложната задача за намиране на стратегически инвеститор добива още няколко звездички за трудност, тъй като той не само че няма да се радва на държавна гаранция за проект, за който дори държавата не е успяла да докаже икономическа ефективност, но и ще е изложен на сеизмичен риск.


На фона на горните три съображения обаче не става ясно защо Народното събрание едновременно спира един изграждането на една ядрена мощност и възлага "на министъра на икономиката, енергетиката и туризма да извърши необходимото за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй", като се използва платеното от Република България оборудване". Изграждането на VII-и блок в АЕЦ "Козлодуй" също е лишено от икономическа обосновка и "доказана икономическа ефективност". Ако за "Белене" това е проблем, защо за "Козлодуй" не е? Същото се отнася и за енергийната ефективност.


Идеята, че трябва да се строи нова ядрена мощност, независимо в Козлодуй или в Белене, понеже НЕК е осъдена да закупи ядрено оборудване, сама по себе си е абсурдна. Не просто защото противоречи на духа на няколко закона или защото противоречи на аргументите, с които Народното събрание прекратява един проект и започва друг, а защото е в разрез със здравия разум. Това е все едно собственик на добре развиваща се фирма, да я наречем Невероятни еклери и кроасани (НЕК), да реши да разширява бизнеса си с нова фабрика за понички. За целта поръчва машина за понички, но малко по-късно става ясно, че новата фабрика (в северната част на страната) е с недоказана икономическа ефективност и собственикът се отказва от машината. Да, обаче машината е вече готова и производителят ѝ осъжда собственикът да я купи.


За да не купува машина, която няма да използва, собственикът търси начин да я вкара в употреба и решава, че ще я инсталира във вече работеща фабрика за понички (в североизточната част на страната), който също е негова собственост. Това обаче е свързано с нови разходи като разширяване на фабриката, инсталиране на машината и др. и все още липсваща икономическа обосновка, която е била една от причините за отказа от изграждането на нов магазин. И всичко това е за поне 30 г., за които не е ясно какво ще е търсенето на понички в страната и региона; какви са държавните и обществените намерения за намаляване на консумацията на вредни храни; каква ще е цената и дали тя ще продължи да намалява, както го правеше през последните години; какви са възможностите за внос на понички и как се съпоставят с инвестициите по изграждането на нова фабрика и т.н.


Както писахме преди два месеца, преди изобщо да се заговори за изграждане на нови мощности в България са необходими отговори на редица въпроси като:

 • кога ще е готова новата енергийна стратегия, която Народното събрание възлага за изготвяне през 2013 г.;
  какви са прогнозите, залегнали в новата стратегия, за:
- поетапно извеждане от експлоатация на стари мощности;
- удължаване на живота на стари мощности, вкл. V-и и VI-и реактор в АЕЦ "Козлодуй";
- търсенето на електроенергия в България и региона;
 • какви са възможностите – технологични и финансови, за внос на електроенергия и как те се отнасят към разходите за изграждане на нови мощности;


  какви са очакванията за развитието на цените на електроенергията в страната и региона, от които зависят паричните потоци на компанията;


  за горния въпрос трябва да се оценят и ефектите от предстоящото интегриране на регионалните пазари на електроенергия, което води до промени във възможностите за износ и приходите от него;
  и т.н., и т.н.

Без отговори на горните въпроси всяко решение за строителството на нова ядрена мощност е по-скоро бягане от отговорност. Опозицията бяга от отговорността, че са изсипани около 1.4 млрд. лв. в проект с "недоказана икономическа ефективност". Управляващите бягат от отговорност, че решението за прекратяване на проекта е взето по време на първия кабинет на ГЕРБ и в резултат от него трябва да се хвърлят още поне 1.2 млрд. лв. за оборудване, което няма да се използва. Обаче това са разходи от миналото, а никой не говори за необходимите бъдещите разходи за изграждането на нова мощност или за държавното участие в новия проект, а още по-малко - за очакваните приходи от него. А ако се окаже, че загубите след изграждането на нова мощност са по-големи или сходни на сегашните 2.6 млрд. лв., отново ли ще изглежда като добра идея?


[1] Средната възраст на майките в България при първо раждане на дете през 2015 г. е близо 27 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Освен горе изброените въпроси и още един: Колко ще струва съхранението на радиоактивните материали за срок от 20000 години?

 2. 2 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1075 Гневно

  Не се ли накрадохте покрай КТБ, бре, серсеми? Ето един въпрос и от мен:

  1. Защо ГЕРБ оглавяваше инициативния комитет против БелЯне на референдума преди 3 години, а сега иска да строи?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално


  какви са възможностите – технологични и финансови, за внос на електроенергия и как те се отнасят към разходите за изграждане на нови мощности "
  ммдааа

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3621 Любопитно

  И колко ще струва "погребването"на бъдещата централа след 60 години?

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 5. 5 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 529 Весело

  Вижте сега, международната ситуация е сложна, трябва да направим всичко възможно да държим Путин доволен, и с цената на главите ни дори! Не че сме слаби, но ще налеем едни милиарди (дето ги нямаме) в проекти без видима полза и ще цъфне - "сиреч" това е цената на стабилността, гарантирано от ГЕРБ...

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 6. 6 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Приказките за възобновяване на проекта АЕЦ Белене са христоматиен пример за sunk cost fallacy.

  Каквото било - било. Хайде да не се набутваме повече с многомилардни проекти, печалбите от които ще потънат в джобовете на енергийната мафия.

 7. 7 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#2:"majorman"]Защо ГЕРБ оглавяваше инициативния комитет против БелЯне на референдума преди 3 години, а сега иска да строи? [/quote]
  Защото обстоятелствата се промениха. Ти защо не си поливаш цветята като завали дъжд?

  От друга страна винаги могат да ти се оправдаят с "промяна на обстоятелствата". Така че отваряме си очите и ушите и си използваме нещото дадено за мислене.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 8. 8 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Гевреци, еклери, реване и бухтички.

 9. 9 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Понякога и от ИПИ могат да се чуят смислени приказки. Вярно, че тези са очевадни. Само дето са пропуснали въпроса с отпадъците. А той хич не е в полза на нов ядрен самовар у нас.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 10. 10 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Аре стига с това Белене, бе! Плащаме каквото трябва и да ни се маха от главата! Майната му, колко сме платили за гьола, толкова по 10+ ще платим, ако строим нова АЕЦ! А подписалите договори - при бай Ставри, той е строг, но справедлив!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  Липсва всякаква стратегия за развитие на НЕК и АЕЦ, но ние си купуваме каквото ни предложат руснаците. Да не говорим, че толкова голям реактор не дава възможност за поне малко маневриране в производството на ток. А държавните гаранции/участие води до такова публично/частно партньорство, познато още от времето на Мултигруп. Как пък не се напрегнаха да измислят по-добър начин за крадене. Всъщност защо ли - и този действа вече 25 години безотказно.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  Питали радио Ереван в първата брачна нощ булката с нощница ли да легне или без нощница? Радиото отговаря, че както и да легне, все ще бъде е.....Нашата работа с възможностите е същата.

 13. 13 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Бих желал да заменя примера с поничките с един друг:
  Строежът на АЕЦ Белене е като да си купиш фабрика от комунист на 08.9.1944 г. с истински пари, а след "Девети" той да ти я национализира. Балансът е, че оставаш и без пари, и без фабрика - това комунистите най-го могат.

 14. 14 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  За пореден път предлагам БСП, АБВ, АТАКА и там които други реват в подкрепа на нова руска АЕЦ, да си съберат пари, да си направят едно АД, и да строят - само да няма гаранции от държавата или от дружество с държавно участие по никакви въпроси, свързани с новата централа или продукцията и.

  Трудно може да се посочи пример за по-безумен и корупционен проект от Белене. Нито имаме нужда от нови мощности, нито се очаква да се появи отнякъде потребление в региона, дори напротив, нито нова АЕЦ ще дава евтин ток. Цената ще бъде не по-малко от 20 ст. на изхода на централата, т.е. при потребителите ще стига на поне 30. То сега какъв рев има за високи сметки, та какво остава ако се вдигнат с 50%.
  Да не говорим, че като се построи централата, ще трябва да се изплаща, дори и да няма нито 1 желаещ да купува ток от нея.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 15. 15 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#3:"дерибеев"]какви са възможностите – технологични и финансови, за внос на електроенергия и как те се отнасят към разходите за изграждане на нови мощности "
  ммдааа[/quote]
  Когато се възкреси проекта АЕЦ-Белене през 2002г ни убеждаваха,че през 2015г щяло да има страхотен недостиг на електроенергия.Не само няма недостиг,но има и три пъти повече мощности от необходимото.И никой не отчита,че България намалява с по 60 хиляди човека на година-отрицателен естествен прираст плюс емиграция.Както и че електроуредите стават все по-енергоспестяващи,все повече сгради се санират-т.е нуждата от ток намалява всяка година.

 16. 16 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#14:"today"]. Нито имаме нужда от нови мощности, нито се очаква да се появи отнякъде потребление в региона, [/quote]
  Не само няма да се появи,но и Турция строи две АЕЦ,като изгражда и други мощности.

 17. 17 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  [quote#8:"Ivan Tcholakov"]Гевреци, еклери, реване и бухтички.[/quote]
  И накрая остават само дупките на гевреците.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 798 Неутрално

  аз не мисля че ГЕРБ мислят сериозно за Белене - просто Баце е видял от социологическите пручвания че това е болна тема за русофилистичния соц. добитък и имитацията на трескава дейност цели да замаже арбитража + евентуално да привлече колебаещи се русофилистични герб избиратели

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 20. 20 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2435 Весело

  До коментар [#5] от "NicK":
  [quote#5:"NicK"]Вижте сега, международната ситуация е сложна, трябва да направим всичко възможно да държим Путин доволен, и с цената на главите ни дори! [/quote]

  Путин иска и д**е обаче !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#21] от "zwk07503399":

  "Човек който сравнява ядрена централа с...цех за понички, трябва да посети психиатър! "

  Защо? По различен начин ли се изчислява рентабилността?

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Наливането на пари в Белене е
  безумие, и грандиозна корупция !!!

 25. 25 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Последната версия за Беляне е, че ще се строи с парите на частен инвеститор плюс държавни инвестиции. И тъй като нито един частен инвеститор не се е появил все още, следва, че държавата ще се наеме да строи Беляне, което е направо непосилна задача.Май пак ние ще плащаме за безумията на политиците.

 26. 26 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  АЕЦ Белене беше реанимиран като проект от Сакскобурготски!
  Не си спомням тогава опозицията(предвождана от Костов) да го атакува остро?! Не си спомням някой от ИПИ да атакува и проектът за американските ТЕЦ-ове, защо ли?!
  Спомням си обаче, когато питаха Царя, не може ли АЕЦ-а да се строи от частен инвеститор, как с присъщият си благ стил обясни, че няма такъв частен инвеститор, който да се хване в такъв проект без държавни гаранции! Въпросът е, че на държавата ни са необходими гаранции от някой по-дсилен в ЕС, че и отгоре, които не може да си осигури... И това не касае само този проект!

  I Want To Believe
 27. 27 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#23] от "zwk07503399":

  Забавен сте. Преди да поставяте цена на псевдо-консултацията си, съм длъжен да Ви разочаровам, защото нямам навика да си харча парите за безполезни неща..., но пък може да Ви платя да ме разсмивате - ставате за шут. Спете спокойно.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 28. 28 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  Чета и се чудя. Ако реакторите не бяха руски а американски, пак така ли щяха да вият всичките тези. Токът от тези реактори не е за нас. Той ще се добива в едно не много близко бъдеще за следващите поколения. Не ги лишавайте. Инвестициите ще се влагат по малко и продължително време. След двата реактора на Белене сигурно ще има и други. Както беше на Козлодуй. Животът продължава.

 29. 29 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Еба ти анализите, а комунетата си правят каквото си искат с нас. Взеха парите на КТБ, сега дават огромни терени на руснаците кеф ти за хъб, кеф ти за АЕЦ, кеф ти за ваканционни имоти и СОК, а тук се разсъждава дали евентуално ще печелим? Ще печелим, колкото мухата печели от желязото.
  И нито един комунист-бандит не е осъден! А профсъюзите реват и крещят, че не било справедливо да сме въшльовците в Европа.

 30. 30 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  [quote#1:"penchoo"]Колко ще струва съхранението на радиоактивните материали за срок от 20000 години? [/quote]
  на кого му пука? На Гоце? На Боце?

 31. 31 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  [quote#28:"Judjuk"]Той ще се добива в едно не много близко бъдеще за следващите поколения. Не ги лишавайте. Инвестициите ще се влагат по малко и продължително време. След двата реактора на Белене сигурно ще има и други. Както беше на Козлодуй.[/quote]

  абе я отговори на въпросите от статията вместо тия глупости

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 32. 32 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  "Ядрено оборудване в перспектива"
  [quote#31:"Sinite - завоят наляво забранен"]абе я отговори на въпросите от статията вместо тия глупости [/quote]

  Толкова е плътно по статията, че не може повече. Виж заглавието. Вие си пишете глупости и мислите, че всички правят като вас.

 33. 33 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#28] от "Judjuk":

  "Ако реакторите не бяха руски а американски, пак така ли щяха да вият всичките тези."

  Без значение е. България не се нуждае от нова голяма мощност в енергийната си система. Не само, че сама не се нуждае, но и няма на кого да продава изгодно, защото в региона се строят нови централи, които предопределят свръхпредлагане за много години напред. Това не се променя в зависимост от производителя на реакторите.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 34. 34 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  [quote#33:"russian78"] България не се нуждае от нова голяма мощност в енергийната си система.[/quote]
  Сегашна България не се нуждае от ток. Тя от нищо не се нуждае. Тя е един мутант. Нови мощности са за една бъдеща България. Най-малкото за заместване на вече закритите и тези, които ще отпаднат. Сега една пречиствателна се строи за две години, една АЕЦ ще се строи 20. Инвестициите ще се разпределят във времето. Няма да е чак толкоз тежко.

 35. 35 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  [quote#28:"Judjuk"]Ако реакторите не бяха руски а американски, пак така ли щяха да вият всичките тези. [/quote]
  ДА, и да беше американски пак същото щях да пиша. Въпросът е принципен:
  1. Необходим ли е този реактор на енергетиката ни? Отговорът е НЕ, многократно е доказвано, е и в момента тя страда от излишък на мощности. И че всичките прогнози за потреблението на енергия според които е взето решението за Белене са силно надути, показват го данните в момента, 2-3 пъти надуто прогнозно енергопотребление.
  2. Въобще не се вземат предвид огромните разходи за дългосрочно съхраняване в течение на хиляди години на силно токсични отпадъци. Опит за което напълно липсва в досегашният ни опит. Безотговорно се прехвърля тази грижа на бъдещите поколения.

  [quote#28:"Judjuk"]Токът от тези реактори не е за нас. Той ще се добива в едно не много близко бъдеще за следващите поколения. [/quote]

  Аха, светлото бъдеще. Любимата манипулация на комунистите и на всички мошеници. Опъвайте каишите сега в името на светлото бъдеще.

  Когато бях ученик 1960г ни го обещаваха за 1980г, тогава щял да дойде комунизмът. Дойде 1980г и следа няма от комунизъм и благоденствие, измислиха развитото социалистическо общество. И докато го развиваха дойде 1989г и мошениците които ни го обещаваха станаха капиталисти.

  Видите ли някой да обещава светло бъдеще да знаете, че си имате работа с мошеник.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 36. 36 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  Хубаво щеше да беше продължил икономическия подем на България, регистриран по времето на Сакса... "Белене" вече щеше да го има. Ама форсмажорни обстоятелства, коктейл от национален характер, политически и икономически далавери изпиха силата на страната. Сега ЕС да ни е на помощ! В подобен енергиен (газово-ядрено-въглищен) лабирин и дявол би си счупил краката.

 37. 37 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#35:"Fred"]ДА, и да беше американски пак същото щях да пиша. Въпросът е принципен:
  1. Необходим ли е този реактор на енергетиката ни? Отговорът е НЕ, многократно е доказвано, е и в момента тя страда от излишък на мощности.[/quote]
  Отговорът е Да.
  Никоя страна, която има възможност и няма отказ по политически причини или на базата на някакви масови паранои, като тези в някои страни след бедствието във Фукушима, не произвежда само колкото да задоволи само своите нужди и то само моментните си нужди, а мисли за бъдещето. Излишъкът се продава, или се складира. Ние имаме няколко(3 броя) големи ПАВЕЦ и планове за още няколко в близките 10-15 години. Не е проблем ако се наложи да складираме известен брой гигават часове. Дори ако това не е достатъчно, какъв е проблема да се съхранява енергия под формата на водород получен чрез електролитна дисоциация. Водородът е ползуваем за най-различни нужди, дори и за гориво за автомобилите с ДВГ на водород или тези с горивни клетки, ползуваем е за различни производства и резултата от изгарянето му е чиста вода, те. не замърсява. Ако се добива чрез ЕД с ток от централи на фосилни горива процеса не е толкова ефективен и е скъп, особено ако не с излишъците от енергията ,а с ток включен в нормалния баланс на пазарни цени. Виж обаче, ако като енергиен източник на процеса на ЕД се вкарат излишъци енергия, за които евентуално няма пазар или цената на пазара в дадени моменти не е изгодна...Има и други методи да се съхрани енергията. А помисли малко де. Нали имаш някаква глава на раменете и вътре в нея има на теория нещо .

  мурзилка
 38. 38 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#29] от "historama":

  Парите от КТБ са си в ЦВ.Василев и вероятно в някаква сръбска банда около него, която го пази в момента да не бъде екстрадиран. А от банкерите по-големи капиталисти няма. Крадете като разпрани! Ходите с военна сила да крадете от другата страна на земята даже.

  мурзилка
 39. 39 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#33:"russian78"]защото в региона се строят нови централи[/quote]
  Аха, иди кажи на турците и на румънците и на още камара нации тия аргументи, които се хвърлят у нас с тонове от антируските тролове, които ни пречат една камара години, щото Белене не е проект от 5-10 години, а е замислена преди повече от 35 години. Ако бяхме действали по план щяхме да сме изпреварили комшиите и да завладеем пазарите в региона, дори те можеше да решат да въведат по-малки нови ядрени мощности, отколкото се реализират сега(само някой да не си помисли, че биха се отказали въобще да строят. Те не са като нашите продажници и си гледат интересите и никакви ЕС, или световни агенции, банди тролове и други проводници на западните корпоративни интереси не могат да ги спрат, да строят и ползуват)

  мурзилка
 40. 40 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  [quote#38:"Маршалов"]Парите от КТБ са си в ЦВ.Василев[/quote]

  4 млрд? Това ли е новата опорна точка?
  За 4 млрд Цветанов отдавна щеше да изправен пред съда.

 41. 41 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Преди седмица си купих телефон от Теленор. Бях изненадан, но не беше китайска сглобка, а словашка. Освен корейски автомобили в Словакия асемблират и телефони.
  А с тези червени тикви начело ний все енергийни лъвове ще ставаме, и на най-големите балами (руснаци и турци) вода носим.

 42. 42 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#34] от "Judjuk":

  България е една. Тя е била, е и ще бъде, но със сигурност бъдещето и ще бъде по-добро без непотребни мегаломански проекти. Нима искате да оставите на следващото поколение, нещо, което не им трябва, но ще плащат?... С думите, че искате да оставите АЕЦ Белене на следващото поколение приличате на баба, която е отделила от залъка си, за да вземе на внуците си юрган, с години го е пазила от молците, а те никога няма да го ползват, защото не им трябва. Трогателно, но тъжно.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 43. 43 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  [quote#1:"penchoo"]Освен горе изброените въпроси и още един: Колко ще струва съхранението на радиоактивните материали за срок от 20000 години? [/quote]
  никой не се вълнува, а и АЕЦ не е сигурно че ще има. А ако я има ще бъде руска на наша земя. България просто става руска територия, колкото и странно и налудничаво да звучи. Медиите упорито мълчат, че половината от т.нар. "почиващи руснаци"са постоянно живеещи у нас. Мълчат и че половината от плажовете по морето под различна форма вече са руски, някои от тях заградени, затова платените тролове плюят и ругаят българските курорти, за да се забравят. Руснаци ще навлязат в Пловдив и в Северна България, като специалисти по лиценза за ремонт на самолети, и като ядрени специалисти.
  И какво от това, че сме в ЕС?

 44. 44 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  [quote#42:"russian78"]България е една. Тя е била, е и ще бъде, но със сигурност бъдещето и ще бъде по-добро без непотребни мегаломански проекти.[/quote]
  Не си гледал бебе без ток и топлина в ледено време. Не си изкарвал режим на тока /два часа има, читири часа изключен/. Така беше до пуска на първия хилядник, единия от последните два, които ни останаха. Транспортът постепенно ще минава на ток, потреблението ще нарастне много. Ще има пак промишленост. И земеделието ще живне. Така мисля.

 45. 45 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1698 Любопитно

  Ако се построи нова частно-държавна ядрена централа, при евентуална авария и изтичане на радиация, ще има частно радиоактивно замърсяване или държавно?

 46. 46 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#44] от "Judjuk":
  Аз пък помня режим на тока при работещи 6 блока на Козлодуй.В момента имаме 3 пъти повече от необходимите мощности.И намаляващо население.След 20 години 1 милион и 200 хиляди по-малко ще потребяват ток.

 47. 47 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#7] от "niko_tin":

  Чугун, как се промениха обстоятелствата?
  По-малък ли е земетръсният риск, по-висока ли е цената на ел. енергия на международния пазар, повишено ли е потрвблението на вътрешния?

  BohrMottelson
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK