"Зелената улица" за АЕЦ "Белене" е без изход

"Зелената улица" за АЕЦ "Белене" е без изход

© Красимир ЮскеселиевПубликуваме анализа на Института за пазарна икономика.


(Обяснителна бележка за непознаващите правилата на движение) [i]


Вече тридесет години правителствените решения по повод АЕЦ "Белене" не престават да ме учудват, най-вече поради тяхната демонстративна некомпетентност.
Учудващо е и едно от последните развития по темата, което придоби популярност със заглавия като "Брюксел пуска руските енергийни проекти", "ЕС даде "зелена светлина" на АЕЦ "Белене" и другите ни енергийни проекти" или "Юнкер разреши "Белене"". Очевидно е, че Брюксел нищо не "пуска", че проектите не са "руски", а на дружества, които са собственост на Руската федерация и че в този смисъл те не са "наши", а в някаква ограничена степен само на българските партньори на тези компании.[ii]


"Зелената улица" е само в главите на пишещите.


Съдбата на новото "Белене" според Евроатом


АЕЦ "Белене" попада в хипотезите на чл. 45 – 49 от договора за Евроатом. Въпросните разпоредби от договора са в гл. 5, която определя реда за обсъждане и решение по повод нови проекти за атомни централи. АЕЦ "Белене", която съществува като начинание на НЕК и РОСАТОМ от 2002 г. (идейно) и от 2005 г. (формално), въпреки неяснотите по повод финансирането, към датата на встъпване на България в ЕС е заварено положение. Затова по негов повод страната бе длъжна да уведомява Съюза за неговото развитие.


Сега, независимо кой ирационален вариант за продължаване на проекта може да бъде избран, продължението на АЕЦ Белене ще бъде подложено на съгласуване според изискванията на тази глава и приложенията към нея.


Процедурата се отнася до всички проекти за строителство на ядрени мощности независимо дали те са предложени от ЕК, от страна членка или от трета страна. Иначе казано, дори и проектът да бъде "частен" – такъв според мен не е възможен, поне като продължение на "Белене", той ще трябва да бъде съобразен с Евроатом. Ал. 1 на чл. 46 използва доста категоричен речник: "всеки проект следва да бъде предмет на изследване от Комисията".[iii]


При нов проект, колкото и да е неприятно и извън традицията на българските правителства (да не говорим за тези на Руската федерация, например), "Комисията трябва да получи становищата на страните членки и на всеки обществен или частен орган, който с мнението си може да даде полезен съвет".


След това "тя трябва да внесе предложението (за проекта) в Съвета (на ЕС) заедно със своето обосновано становище" (чл. 46, ал.2).


Ако становището е положително, продължава същата разпоредба, комисията трябва да обърне внимание на: местонахождението на АЕЦ, съответната правна рамка, мащаба и времевите параметри на финансирането, възможното участие на ЕС във финансирането, възможното участие "на трети държави, международни или национални организации на трети държави във финансирането или управлението на съвместното предприятие" (АЕЦ).


Освен това, тъй като договорът предвижда, че АЕЦ обикновено се ползват с различни субсидии, с Комисията трябва да се съгласува всяка от възможните преференции по проектите (изложени в Приложение III към договора).


А според него преференциите могат да бъдат следните:

 1. Отчитане на обществения интерес и съответствието със законодателната рамка за права на собственост върху недвижимото имущество, нужно за учредяването на съвместното предприятие;


  Улеснения при издаване на разрешителни за работа на АЕЦ по чл. 17-23 от Договора;
  Преференциалното изключване от задължения и плащания, свързани с учредяването на съвместното предприятие и с различните апортни вноски;


  Преференциалното изключване от задължения и плащания по повод придобиване на недвижима собственост, регистрации и др.;


  Освобождаването от данъци на предприятията;


  Облагодетелстващи митнически изключения и режими, включително (а) по повод научно и техническо оборудване (но без строителни материали и административна техника) и (б) вещества, които се преработват в АЕЦ;


  Преференциални разменни курсове;


  Преференции в областта на правото на придвижване на персонала и техните семейства.

Съветът на ЕС има право да изисква допълнителна информация и да предприеме допълнителни проучвания по представените проекти. След подробни обсъждания той трябва вземе решение с единодушие както по повод участието на Общността, така и по повод участието на трети страни (чл. 47).


Всяко предприятие (АЕЦ) следва да получи разрешение от Съвета на ЕС (чл. 49).


Кратък коментар


За тези, които не знаят, този Евроатом е част от Римските договори (заедно с тези за икономическата общност и стоманата и въглищата) и е подписан през март 1957 г. Тези договори бележат учредителната част на съвременния ЕС. С членството си в ЕС България приема като част от своя правен свят и този договор. Понеже е учредителен и понеже става дума за ядрена енергия, изискванията по Евроатом подлежат на внимателно проследяване и стриктно гласуване от другите страни членки.


Независимо дали продължението на "Белене" ще е отделна АЕЦ или част от "Козлодуй", то най-вероятно ще бъде подложено на всички изисквани по Договора обсъждания и решения.
Особено ако – както се твърди – България ще изисква под някаква форма участието на ЕС.
При "частно" продължение на "Белене" от трети държави и държавни компании, неизбежните преференции ще бъдат предмет на особено строго разглеждане.


Почти е невъзможно някоя страна да няма нещо против възможните параметри на какъвто и да е проект за "Белене". Най-строго ще бъдат оценени преференциите, държавното участие, търговете, обществените поръчки и въздействията върху пазара.


По международни въпроси, свързани с интереси и проекти на Руската федерация, България в момента се държи, меко казано, непредвидимо. Въпрос на време е някоя друга страна членка на НАТО или ЕС "да й го върне тъпкано". Един удобен повод ще бъде продължението на АЕЦ "Белене".


От особено значение са и настъпилите след 1957 г. промени в тълкуването на проблемите със складирането и дългосрочното съхранение на отработеното ядрено гориво. Но това е отделна тема.


[i] За първи път е публикувано в блога на сп. Мениджър.


[ii]Повече за сегашните идеи за продължаване на "Белене" виж: Интервю на Георги Касчиев за "Гласове", 7.8.2016 г.:http://www.glasove.com/categories/na-fokus/news/georgi-kaschiev-megadalaverata-belene-shte-nadhvyrli-3-mlrd-leva


[iii]Преводът на всички текстове от договора са мои, официалният български превод не бе достъпен по времето на написването на тази статия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (150)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hafen der Wahrheit
  Hafen der Wahrheit
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Борисов е поставен пред свършен факт, това е от ясно по-ясно. Човекът се опита да нап

  Да направиш добро е толкова лесно- просто се усмихни!
 2. 2 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 574 Неутрално

  ББ потъна окончателно в блатото на посредствеността. Вече е твърде опасен за България, а изказванията му за Белене граничат с национално предателство.

 3. 3 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  Не виждам защо държави от НАТО трябва да бъдат страна в обсъждане на "Белене", вече получила в миналото всички видове разрешения. Или пък някому е платено, за да трупа все повече възможни, мними и невъзможни препятствия пред сегашното българско правителство, което тромаво се опитва да намери изход от лабиринта. Жалко за инерцията, набрана навремето от правителството на НДСВ...

 4. 4 Профил на Hafen der Wahrheit
  Hafen der Wahrheit
  Рейтинг: 352 Неутрално

  ... направи каквото му е по силите, но руските феодали и подлоги като Орешарски и сие му вързаха ръцете!

  Да направиш добро е толкова лесно- просто се усмихни!
 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  "По международни въпроси, свързани с интереси и проекти на Руската федерация, България в момента се държи, меко казано, непредвидимо." Наистина меко казано. Факт!

  Новината от вчера, е че антимонополните власти на Полша възразиха срещу "Северен поток 2" с аргумента, че се укрепва и без друго положението на руския монополист "Газпром". В резултат на полското решение Engi, OMV, Shell, Uniper, Wintershall се отказаха от участие в консорциума, няма да купуват дялове и непосилната тежест остава в ръцете само на "Газпром".

  Да припомняме ли, че тиквуняка от Банки беше горещ привърженик на "Северен поток 2", но сега се оказва, че лизането на топките на Меркел си има и негативи. Умилостивяването на Качински не е по силите на нашенския селски пръч. Уви.

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3618 Весело

  Ние сме в ЕС и НАТО,но нашите"приятели"са Росатом-Газпром и Роснадзор.Дружба от векове за векове.

 7. 7 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  В типичния стил на ББ - днес едно, утре друго по повод на решението на съда, пак се изровиха костите на нещо многократно доказвано, че освен скъпо, е и ненужно на България - това електричество от Белене на никого не е нужно!
  Били сме дали Х пари, какво да правим нататък?
  Защо пък да не го построим?
  И после?
  После ел. енергия на висока цена, която няма какво да правим.
  Отработеното гориво трябва да се складира - скъпо!!!
  Лихвите растат.
  Никой не е видял какво са построили в Росатом.

  Г-н Станчев е описал останалите стъпки, за които никой не говори, най-малко Борисов.
  Вдига се отново шум страната, особено любим на "модерните леви"!
  Явно е, че Борисов е зависим под някаква форма, тъй като е наясно поне с икономическата неизгодност на тази фикция АЕЦ БЕЛЕНЕ!

 8. 8 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Любопитно

  АЕЦ "Белене" ще го има със ЕС, без ЕС или въпреки ЕС. Я претенцията на автора "проекта да бъде частен" направо кърти мифки - проекта започна когато по тия земи частници нямаше

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 9. 9 Профил на Hafen der Wahrheit
  Hafen der Wahrheit
  Рейтинг: 352 Неутрално

  "Вече е твърде опасен за България, а изказванията му за Белене граничат с национално предателство."

  До коментар [#2] от "xefgo":

  Това изказване е подсъдимо и не мисля, че Дневник, трябва да допуска подобни изказвания!

  Да направиш добро е толкова лесно- просто се усмихни!
 10. 10 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Любопитно

  [quote#7:"Alexander97"]това електричество от Белене на никого не е нужно![/quote]Защото убиха българската промишленост. Като мине наказанието пак ще имаме заводи и пак ще станем сила, каквато бяхме по соца - към тези времена АЕЦ Белене трябва да е готов

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 11. 11 Профил на Атанас Атанасов
  Атанас Атанасов
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Преди всичко нека да се изясни и посочат персонално виновниците, които ни натикаха в тази дупка с рестартиране на този безмислен и ненужен на България проект. Сега вече дали ще го строим или не, трбва да плащаме милиони според решението на съда. Аз знам че царо го рестартира в услуга на Москва и след това агентите на Кремъл Първанов-Гоцето, Момченцето Станишко, простакът Р.Петков, Р.Овчи, Манчев и останалата червена сган се развихриха и задълбаха все по-надолу. Тези хора ще понесат ли някаква санкция за геноцит над българите, защото заради плащането по решението на съда, пенсии и заплати ще са ниски.

 12. 12 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  ''Белене'' е средство за руски натиск на европейска и натовска все още държава . Корупционен проект наложен с политически рекет от българи с руско самосъзнание на бедния ни прост матр'ял с цел разбиване на европейското единство и хегемония на путиноробите и тяхната Евразия . Най доброто което може да се направи в случая е да се платят реакторите и да се сложат в музей пред руското посолство , за да може матр'яла един ден да разбере къде са изтекли 2млрд. от техните данъци и къде са отишли . При техните братушки , българските поробители !

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  такива анализи има подготвени за всеки проект в БГ . освен ако не е с договори от които Борисов се срамува .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 16 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 701 Весело

  ГолЕма хвалбЪ, че сме безгласна буква и пълна провинция в Европа.. Мнението на България дори не е толкова важно, колкото на един чиновник в Брюксел..Чак да се чуди човек на мазохистичните наклонности на българите..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 16. 17 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 703 Весело

  До коментар [#10] от "dark'star":

  За това пък се появи немска промишленост .
  Миналата седмица ПАК откриха завод край Пловдив. Частен! Немски! Има си ток!
  Проблемът им, че няма вече работна ръка дето да и се работи.

 17. 18 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Единственият продукт, който Русия успешно изнася, е коруцията и политическото подчинение. Там отива цялата енергия.

 18. 19 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 703 Весело

  Единственото позитивно обяснение за глупостите дето почна да ги ръси Баце по повод НАТО, Белене, Южен поток и други про-путински дивотии е, че така или иначе няма да се случат. Пък Путин ще го мисли за негов човек и няма да му спретва януарски преврат и Костинброд.
  Всяко друго обяснение говори за неграмотност, простотия и продажност.

 19. 20 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#10] от "dark'star":
  Днес отново светиш изключително ярко...Направо като супернова..

 20. 21 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#17] от "Big_Villager":

  Проблемът им е че са германци, и вярват на български мериджеи, че в селата около пловдив, има толкова селяни, които да им се работи за 300 лева. Иначе тези заводи с инвестиция от 10 милиона, сертификати за инвеститор, поемане осигуровките от държавата са малко странни, при положение, че един магазин струва 50 милиона, една къща пет милиона, може ли да има завод за 10!?

 21. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 23 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#19] от "Big_Villager":
  Няма страшно бе, всички тези умни и красиви, протестиращи срещу милиарда на орешарски отдавна се изнесоха! Въпросът е дали баце, ще иска да управлява, когато след няколко години фондовете понамалеят, и ще дойде време да плаща заемите, които той е вземал!

 23. 24 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Възраждането на Тройния член е същото безсилие, като връщането на Бююк.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 24. 25 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  До коментар [#11] от "Атанас Атанасов":

  +++++++ Целта на занятието е да се увеличат неустойките чрез още протакане и неплащане а след това запориране на имуществото на НЕК и тяхното придобиване от Росатом.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 25. 26 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#22] от "pavur":

  Кратунката ми е свободна от робия , за разлика от вас путиноробите и затова пиша и мисля свободно , защото не съм роб. Свободата Санчо /Павурчо/ , свободата е велико нещо .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 26. 27 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#25] от "Танас":
  ''....................++++++ Целта на занятието е да се увеличат неустойките чрез още протакане и неплащане а след това запориране на имуществото на НЕК и тяхното придобиване от Росатом......'''+++++++++++++++++++++++++++++++ Технически , могат да го направят до края на годината . Изчакват удобния геополитически момент за да нанесат удара си .Всичко зависи от действиата на путиноробите в БГто !

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 27. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 29 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#28] от "pavur":
  ''...ясно,не е генератор.диазепам без рецепта ще да е...''


  Както кажеш ти караш влака . Ех путиноробе , как изобщо дишаш ?

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 29. 30 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  [quote#7:"Alexander97"]Явно е, че Борисов е зависим под някаква форма,[/quote]
  Той е изключително страхлив. 20 души на Орлов мост са в състояние да го уплашат какво остава за диктатори като Путин и Ердоган. Тича и им се кланя доземи само да "кимнат с глава". Сам го каза.

  Тъпото е, че това няма и няма да има никакъв ефект, такива диктатори уважават само силата а подмазвачите презират и прегазват.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 30. 31 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1143 Любопитно

  [quote#27:"Радко"]Технически , могат да го направят до края на годината . Изчакват удобния геополитически момент за да нанесат удара си .Всичко зависи от действиата на путиноробите в БГто ![/quote]

  А Георги Касчиев дума, че има клауза за 100 дни която я крият от матряла и до сега не са я оповергали от Правителството !

  ========

  За всеки просрочен ден НЕК трябва да плаща неустойка от 167 хил. евро, което съответства на почти 10% наказателна годишна лихва. Появи се информация (която не беше опровергана), че ако НЕК забави плащането със 100 дни, неустойките стават колкото присъдената от арбитража сума.

  http://www.glasove.com/categories/na-fokus/news/georgi-kaschiev-megadalaverata-belene-shte-nadhvyrli-3-mlrd-leva

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 31. 32 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  Много приказвахме ама руснаците си наредиха така нещата, че да им платим няколко стотин милиона евро за нещо от което явно нямаме нужда. АЕЦ Козлодуй я работи на 40%, я не иначе трябва да затворим всички останали електроцентрали, а и да разчитаме само на една централа е твърде рисковано, защото ако стане проблем цялата държава ще остане без ток. Затова викам да стискаме зъби, да си плащаме задълженията и да мислим за енергийна ефективност и по-голям брой малки централи, които като дойде времето да затваряме и Козлодуй да поемат нуждите.

 32. 33 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  [quote#7:"Alexander97"]ББ - днес едно, утре друго [/quote]
  Не мислете, че руснаците му вярват безрезервно. От руските медии:
  "Бойко Борисов е готов да обещае всичко – от Южен поток до термоядрен реактор на Марс..."

 33. 34 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  [quote#10:"dark'star"]Защото убиха българската промишленост. Като мине наказанието пак ще имаме заводи и пак ще станем сила, каквато бяхме по соца - към тези времена АЕЦ Белене трябва да е готов[/quote]

  Ще, ще!
  Ще построим завод, огромен завод!
  Завод за чушкопеци!
  Да има за всеки гражданин на планетата по едно българско изобретение!!!

  Кажи какво наказание и кой ни го е наложил!?
  Наказание си беше онова време, дето поживяхме при "най-справедливия строй" - социализЪма!

 34. 35 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 581 Любопитно

  [quote#12:"Радко"]... за да може матр'яла един ден да разбере къде са изтекли 2млрд. от техните данъци и къде са отишли .[/quote]
  На матр'яла ще му е много по интересно да разбере къде отидоха 10 МЛРД. ЕВРО нови заеми взети от герп и защо взеха на гърба на народа 4 млрд. лева да върнат влоговете от КТБ, а наказани НЯМА ?!?
  АЕЦ Белене или Южен Поток - все пак се вижда за какво са похарчени парите, а от заемите на боко - и следа не остава ?!?

 35. 36 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4595 Весело

  МОЧА имени Ленина

  На Марс не е въможно да виреят живот и бизнес
  поради силна конкуренция.

  НАСА вече започнала да доставя жилищни модули.
  Всеки с автономна ико и еко логична E топлофикация.

  Конфигурации от модули щели свободно да се сдружават
  и да раздружават т.нар. етажни собствености.

  Като последствие, за доставчици нема живот.

  До коментар [#33] от "dobrich":
  ББ - днес едно, утре друго - цитат на коментар #7 от “Alexander97”

  Не мислете, че руснаците му вярват безрезервно. От руските медии:
  "Бойко Борисов е готов да обещае всичко – от Южен поток до термоядрен реактор на Марс..."

 36. 37 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#8] от "dark'star":Нещо се прескача. Ако е частен , България трябва да КУПУВА тока на международни цени . Или както се спазарим , но печалба за родината няма да има. Принцип - СОБСТВЕНИКЪТ ПЕЧЕЛИ !
  Защо Тошо можа да построи Козлодуй , а демокрацията не може един реактор да изгради ?

 37. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 38. 39 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#11] от "Атанас Атанасов": пенсии и заплати ще са ниски.
  Ниски са защото затворихме малките блокове които даваха евтин ток , а харизахме тецовете на американците да ни доят. Ниски са и заради ВЕИ играчките .

 39. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 41 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Ей, тоз Красен Станчев много се натяга , брей ! И институтът за пазарна икономика на сорос хич не харесва Белене ! Значи няма да се строи . Нали те управляват България . И Касчиев лае непрекъснато. Предизвика контрола дали ядреното гориво ие свежо или отработено и се оказа ,че е свежо по данни на компетентни френски проверки , накараха ли го да плати проверките ?

 41. 42 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#21] от "ban":

  Кибиците-Научни работници да мълчат докато не свършат за две пари работа...
  Инвестициите в индустриална зона Пловдив са за над милиард евро и са резултат на частна инициатива в която държавата се включва на по късен етап.
  Заплатите за квалифициран персонал са поне хилядарка.

 42. 43 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  Белене, както и останалите проекти от Тройния член, са една корупционна яма. Всяко правителство иска да намаже филийката, все пак партийна дейност не се финансира лесно.

 43. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 45 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 860 Неутрално

  [quote#44:"dark'star"]а тук зорлен държат инженерите безработни по борсите[/quote]
  Има сума работни места за инженери. Само че такива като теб отдавна са изтървали влака и са инженери само на хартия.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 45. 46 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  [quote#37:"ahasver"]но печалба за родината няма да има.[/quote]

  До коментар [#37] от "ahasver":

  Право думаш,българският народ никога,ама наистина никога не е печелил от АЕЦ"Козлодуй"! В смисъл,диктатора Тодор изнасяше в чужбина огромна част от произведеният ток от "Козлодуй" за долари,които после прибираше в собственият си джоб и на номенклатурата. Тоест,както и да го смятаме,българинът никога не е печелил от собствената (?) си атомната централа.

 46. 47 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  [quote#34:"Alexander97"]Кажи какво наказание и кой ни го е наложил!?[/quote]След Първата световна имахме наказание - рязахме самолети, забранено ни беше да имаме дори струг до 1938 ... после следва възход
  След Втората световна пак имахме забрани
  След загубата и на Студената война ... явно пак имаме някакво наказание - сринаха всичко

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 48 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Любопитно

  [quote#46:"deaf"]АЕЦ"Козлодуй"! В смисъл,диктатора Тодор изнасяше в чужбина огромна част от произведеният ток от "Козлодуй" за долари,които после прибираше в собственият си джоб[/quote]Никой не е прибирал $ в джоба си = с тези пари купувахме електроника и правехме компютри за половината свят - България беше икономически тигър сравним с Тайван и Южна Корея

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 48. 49 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  До коментар [#2] от "xefgo":

  Некомпетентно ,ирационално и опасно

 49. 50 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  [quote#46:"deaf"]никога не е печелил от собствената (?) си атомната централа.[/quote]ПЕЧЕЛЕХМЕ !!! Имаше работа за всички и редовно си получавахме заплатите. Толкова много се работеше, че за да има ток за заводите се налагаше режим на тока за населението. Така постигнахме върховете на промишлената мощ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 50. 51 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3049 Любопитно

  До коментар [#48] от "dark'star":

  Какво пушиш напоследък?

 51. 52 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Весело

  [quote#45:"captainFill"] Само че такива като теб отдавна са изтървали влака и са инженери само на хартия.[/quote]Когато за БГ "бизнеса" най-сложното е кафемашина ... на какво да си инженер - на пилони за танцуване или на мантинела за подпиране на каките на околовръстното. То сериозна промишленост няма - за това и за да оценяваш инженери трябва да си поне доктор

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 52. 53 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2977 Весело

  [quote#51:"hodounski"]Какво пушиш напоследък?[/quote]

  +++ Ха–ха–хе–хе...

 53. 54 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Весело

  [quote#51:"hodounski"]Какво пушиш напоследък?[/quote]Свивам си цигари с хартия от производствената документация на заводите за Дискови запаметяващи устройства и завода за роботи
  - сигурно е от това. Ако във ваше село няма по-сложно от лозарска пръскачка, тук беше най-голямото струпване на електроника в Европа

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 54. 55 Профил на Bogdan Hristov
  Bogdan Hristov
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Тъжно е когато под аргументирания анализ на ерудиран и компетентен човек, не може да се намери поне един смислен контрааргумент. Профанщина и лозунги.

 55. 56 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#50] от "dark'star":

  Не знам има ли смисъл да ти отговарям!? Само ще ти кажа едно,имаше режим на тока точно защото Т.Ж. изнасяше ток за твърда валута,без която валута соц. икономиката ни щеше да се срине. Тоест,Т.Ж. беше забуксувал като кола в кално поле! Ни напред,ни назад!

 56. 57 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  [quote#32:"Боян Дуков"]АЕЦ Козлодуй я работи на 40%, я не иначе трябва да затворим всички останали електроцентрали[/quote]

  Не е верно.
  Дъни на 102 % даже, защото ел. енергията му е най - евтина и е конкурента за износ.
  А Атомстрой се цели в НЕК да гушне цялата ни енерГЕПИКА дето и вика Георги Котев.

  http://www.tso.bg/default.aspx/page-707/bg

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 57. 58 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Любопитно

  [quote#56:"deaf"]Т.Ж. беше забуксувал като кола в кално поле! Ни напред,ни назад![/quote]За това си прав - още в 1980 идеологията на фатмашкия тип соц на СССР свърши - системата работеше при война , но нямаше предписание какво да се прави когато работника вече има апартамент и кола. Ленинския НЕП бе отхвърлен още преди ВСВ. Опита за скок - Перестройката не успя поради съпротива от сталинистите. Китайските другари успяха да направят скока и сега са Първа сила в Света

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 58. 59 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  [quote#52:"dark'star"]сериозна промишленост няма [/quote]

  До коментар [#52] от "dark'star":

  Пак послъгваш! Остави емоциите,а гледай фактите. Вярно е,че днес не произвеждаме като количество най – вече,високотехнологични продукти,но все пак има такива и то не малко. Заводите повечето пак си работят,но с по – малко капацитет. Най – големият на Балканите за феромагнити – работи,"Стомана" в Перник – работи,металургичният "Червена могила" – работи,и забележи,той може да произвежда оборудване за...атомни централи. Обаче дори и Борисов да извърти гигантска шашма и пусне "Белене",като го знам какъв е дупедавец,ще внесе руско и/или западно оборудване,а не родно.
  Корабостроителните заводи – работят. В Перник със сигурност ще бъде пуснат гръцки завод за корабно оборудване,(лебедки,спасителни лодки и т.н.) Произвеждаме и електро и мотокари,в малко количество,но произвеждаме. Дори имаме и лаптопи и мобифони "Правец",вярно изцяло по чужд лиценз. Сглобяваме и коли даже "Грейт уол". И така нататък...

 59. 60 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#58] от "dark'star":

  Може и да не повярваш,но съм съгласен с това,което си написал в този пост. Но то е непълно,няма още много други ФАКТИ.
  И не съм съгласен с друго – така наречената Перестройка не успя не толкова заради съпротивата на сталинистите,а защо Горбачов е откровено тъп,идеологически задръстен и страхлив. Но така става,когато сложиш нескопосан човек,да извърши Голяма промяна.

 60. 61 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Любопитно

  [quote#59:"deaf"] Вярно е,че днес не произвеждаме като количество най – вече,високотехнологични продукти,но все пак има такива и то не малко. Заводите повечето пак си работят,но с по – малко капацитет.[/quote]+ Съгласен ... и роботи малко произвеждаме ако не знаеш = тук таме все нещо оцеля от погрома, но е малко, дребно, частно ... липсва ми мащаба и много ме дразни нихилистичното отношение на пълно непризнаване и отрицание на успеха

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 61. 62 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Любопитно

  [quote#60:"deaf"]Но то е непълно,няма още много други ФАКТИ.[/quote] +++ В един коментар от видимите 9 реда не може да се опише историческа епоха на соца. Причините за краха СССР, СИВ, НРБ са много и са комплексни. Няма прост отговор. Проблемът е , че този период ни е заседнал като кост в гърлото и без да го преодолеем не можем да продължим напред. Радвам се , че било за АЕЦ Белене, било за друго вече се чуват и нормални гласове - а не само истерия и от двете страни.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 62. 63 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#48:"dark'star"]Никой не е прибирал $ в джоба си = с тези пари купувахме електроника и правехме компютри за половината свят - България беше икономически тигър сравним с Тайван и Южна Корея[/quote]
  Глупости, електрониката изнасяше само за соц лагера.

 63. 64 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#48] от "dark'star":

  Моля припомнете ме какви компютри за ПОЛОВИНАТА свят правехме, че нещо не мога да се сетя.
  Може би имате предвид "Правец", ИМКО или ЕС 1020 (с ЦП IBM).
  Прекопираните на прозорец схеми на "Правец" с ръчно нанесени стойности на елементите, купуваните от Тайван чипове и процесори, българските флопита, които спираха да работят на третата дискета и започваха да унищожават нулевата пътечка ли?

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 64. 65 Профил на Hafen der Wahrheit
  Hafen der Wahrheit
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#38] от "ahasver":

  Това го направих още преди да съм публикувал, последвалият коментар.

  Да направиш добро е толкова лесно- просто се усмихни!
 65. 66 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#62] от "dark'star":

  1. На България в близките минимум десет години НЕ и трябва атомна централа. През тези десет години тя може спокойно да НЕ мисли за такава централа,няма никаква опасност да изпусне някакви срокове или предимства. Точка по въпросът.
  2. Атомната централа НЕ трябва да е руска. Един здравомислещ човек,(не само българин),знае защо не трябва. Точка.

 66. 67 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Разстроено

  До коментар [#66] от "deaf":
  Една АЕЦ се строи 10 -15 години, а спират ТЕЦ 2024 година за СО2 емисии. Не съм казал, че АЕЦ трябва да е руска - все едно каква ще е. "Точка" сега означава край на индустрията
  за всяко обозримо бъдеще на децата ни. Не си струва да правим това ритуално самоубийство

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 67. 68 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  България без формално да е руска република се държи като такава. Вероятно мечтата на ББ е да върви по стъпките на Тодор Живков. Понеже ТЖ не успя да ни направи съветста република, започвам да подозирам, че фикс идеята на ББ е да бие ТЖ и да ни направи руска република
  Ако продължи да я кара така, не мисля че ще успее, апо-скоро ще предизвика втори февруари 2013 много скоро.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 68. 69 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Весело

  [quote#64:"serafin"]Моля припомнете ме какви компютри за ПОЛОВИНАТА свят правехме, че нещо не мога да се сетя. [/quote]Същите които бяха в училищата на цяла Русия до 2006 година , че и в Индия ... +++ Големия компютър следящ 3800 спътника в Байконур

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 69. 70 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Разстроено

  [quote#63:"fec32306340"]Глупости, електрониката изнасяше само за соц лагера.[/quote]Сега да не би да изнасяме електроника за повече страни Поне замълчете от срам

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 70. 71 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#70] от "dark'star":

  И от какво трябва да ме е срам?

 71. 72 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#42] от "Big_Villager":

  Ами значи съм прав, един нов цех на нефтохима струва толкова, та дали ще е наречеш зона, завод или нещо друго, това е с мащабите и инвестициите за цех, а това че форума показва, че не разбира какво работят научните работници, показва че дългооо ще правим кабели и седалки, зер туй да мааш с губерката, или да режеш кабелите си иска квалификация!

 72. 73 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Любопитно

  [quote#71:"fec32306340"]И от какво трябва да ме е срам?[/quote]Че не оценяваш труда и постиженията на баба си и дядо си, на майка си и баща си. Хубаво или лошо - това можахме това направихме при тези условия тогава, а сега стана и по-зле. Като не признаваш и оплюваш по-добре ли ти става ?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 73. 74 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#43] от "volarok": ВСИЧКИ ПРОЕКТИ У НАС СА ДЪЛБОКИ КОРУПЦИОННИ ЯМИ ! Защо толкова са се разбързали с метрото ? Когато завършат и третия диаметър , помни ми думата , ще започнат кръг около София !
  Магистралите как ги правят ? Правят конкурс. Печели най-ниската , най-некачествената оферта. После се сещат ,че парите не стигат и добавят още. Макар че с добавката строителството съвсем не е най-евтиното .
  Когато управлява мафия и от трамваите ще се краде.

 74. 75 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#73] от "dark'star":

  Аз само казвам какви са фактите. А ти лъжеш. Очевидно е кой трябва да се срамува.

 75. 76 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#46] от "deaf": Глухарче , защо отделяш Козлодуй ? При социализма цяла България работеше за номенклатурата ! Сега , когато сме умни , демократи , умираме за народа си , па сме и честни , почтени и за България се фърляме под влака на историята , какво ни пречеха малките блокове ? Да носят печалба на народа български ? Изплатили се напълно , харчат само собствената си консумация ?
  Много едностранно предценяте , само както ви изнася. а защо ви изнася , не знам. Важното е да се плюе , май.

 76. 77 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#56] от "deaf":Колко време имаше режим на тока ? Какво го разнасяте този режим ? Лъжете безогледно ! Режим имаше след войната (44-45г.), известно време през 53 и през 83 .

 77. 78 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#57] от "Танас":Котев и Касчиев не ги слушай. От една ясла ручат.

 78. 79 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#60] от "deaf":Горбачов беше американски агент. Продажник. За съжаление няма никаква документация за да го хванат , но действията му са 100 % на предател.
  Рейган и Тачър са били готови да платят 40-50 млд за съсипването на Източния блок , но са минали само с лични пари за Горби. Могло е да опростят всички дългове към Запада.

 79. 80 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#66] от "deaf":Глухарче , Индия , Китай , Турция , Иран строят руски централи , ти се намери най-умният на земните кълбета !

 80. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 82 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#71] от "fec32306340":Че си неграмотен. Има една дебела книга - Статистически годишник. Прочети колко компютъра сме изнасяли за кои страни.

 82. 83 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Весело

  [quote#75:"fec32306340"]А ти лъжеш[/quote]"Дневник" има добър архив - винаги можеш да цитираш точната фраза в която лъжа. Опитай !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 83. 84 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5814 Весело

  До коментар [#81] от "ahasver":

  Сигурно сте прав-изпуснал съм момента когато Русия е станала част от САЩ

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 84. 85 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  До коментар [#11] от "Атанас Атанасов":

  " Преди всичко нека се изяснят и посочат персонално виновниците ... "


  Ще се посочат толкова, колкото се посочиха и виновниците за гръмването на КТБ !
  Сега ясно ли е защо Боко и хората зад него СТОПИРАХА правосъдната реформа, принудиха Христо Иванов да си подаде оставката и назначиха калинката Захариева ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 85. 86 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  До коментар [#16] от "ostin22":

  " Чак да се чуди човек на мазохичните наклонности на българие . "


  Не се учудвай, а се радвай, защото, ако не бяха " мазохичните наклонности ", цялата руска сган щяхте или да сте по затворите или отдавна, отдавна натоварени на конски вагони в посока североизток !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 86. 87 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  До коментар [#41] от "ahasver":

  " И Касчиев лае непрекъснато "


  Касчиев говори с цифри и факти и трепе с тях пропагандните идиотизми на червените боклуци, а ти и такива като теб дори не лаете, а скимтите безсилно в очакване някой да ви подхвърли огрозка от господарската трапеза ... РОДЕНИ РОБИ !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 87. 88 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Весело

  До коментар [#54] от "dark'star":

  Бай Таньо стига с тези смешки за ДЗИ то бе ,не сме деца все пак знаем кое как беше!

  klimentm
 88. 89 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 294 Неутрално

  КОЙ спря първоначално проекта ни Белене ? Името на чий чужд дипломат излезе в Уикилийз ? Ами сещаме се кой ни пречи.

 89. 90 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  За новите проекти трябва да се иска разрешение от ЕС,но за проекти,които са започнали преди влизането на България в ЕС са заварено положение и такива съгласувания не би следвало да има. Ако все пал ЕС се наложи и иска такива съгласувания,то ЕС ще трябва да заплати всички загуби и пропуснати ползи на България от това съгласуване...

 90. 91 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  До коментар [#73] от "dark'star":

  " Хубаво или лошо - това можахме това направихме при тези условия тогава, а сега стана и по-зле."

  Правите впечатление на човек със здрав разум, но явно прояден от червени червей....
  Хайде поровете из цитираните от Вас статистически годишници и ми намерете поне един показател, по който сега е по-зле...

  Иначе "зле" и "добре" са едни кофти категории, които много зависят от субективното усещане. Ще се съглася с Вас, че за някои хора сега е по-зле. Друго си беше при социализЪма да си келнер, таксиджия или бензинджия...

 91. 92 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  До коментар [#67] от "dark'star":
  Интересно ми е дали знаете каква е общата инсталирана мощност на електроцентралите в момента? И това за СО емисиите дали засяга МИ1 и МИ3?
  Щото ако знаехте нямаше да пишете такива наукообразни глупасти.

 92. 93 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  До#74 ahasfer. Герб крадат и от санирането на блоковете и вие скоро ще разберете...

 93. 94 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 679 Неутрално

  [quote#48:"dark'star"]Никой не е прибирал $ в джоба си = с тези пари купувахме електроника и правехме компютри за половината свят - България беше икономически тигър сравним с Тайван и Южна Корея[/quote]

  Е след това с компютрите за половиния свят... Наистина не ми остави друга възможност, освен да ти препоръчам обстоен преглед.

  А за инжинери наистина има глад. Ако не можеш да си намериш работа като такъв- означава, че не си точно инжинер. В смисъл- нещо ти липсва. И не- не хартиената диплома...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 94. 95 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  [quote#52:"dark'star"]То сериозна промишленост няма - за това и за да оценяваш инженери трябва да си поне доктор [/quote]
  Аман от ядрени специалисти.

 95. 96 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 703 Весело

  До коментар [#72] от "ban":

  Така си е, неразбрани клатикурци сте.
  Един третокласен университет в Германия прави повече наука от БАН.
  А Нефтохима с един лев неплатен данък печалба едва ли е за пример.

 96. 97 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  [quote#77:"ahasver"]Режим имаше след войната (44-45г.), известно време през 53 и през 83 . [/quote]
  Спомените ми от 1985-89г. са КОШМАРНИ!

 97. 98 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  [quote#70:"dark'star"]Сега да не би да изнасяме електроника за повече страни[/quote]
  Защо пък точно електроника трябва да изнасяме бе мозък? Когато изнасяхме, не бяхме ли в режим на тока?
  Сега не изнасяме, но за 1 заплата телевизор и пералня си купувам. Нови.

 98. 99 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Разстроено

  [quote#94:"952"] В смисъл- нещо ти липсва.[/quote]Да ... липсват ми заводите които разушихте

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 99. 100 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 829 Весело

  До коментар [#96] от "Big_Villager":

  Това в кварталната кръчма ли ти го казаха, в редица страни има университети, които въобще не се занимават с наука!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK