Ренци заложи бъдещето си на референдум с неясен изход

Протестиращ хвърля яйца по билборд със снимка на премиера Ренци.

© Stefano Rellandini, Reuters

Протестиращ хвърля яйца по билборд със снимка на премиера Ренци.От Сицилия до Венеция е пълно с табели "няма свободни места" и трудно се намират шезлонги. Курортите в страната работят на пълни обороти през най-натоварената седмица в годината.


На премиера Матео Ренци, чието място за почивка се пази в дълбока тайна, сигурно му се иска да може да се каже същото и за останалите сектори от вялата икономика на страната.


Затормозена от слабото вътрешно търсене и от неспособността на обременения с лоши кредити банков сектор да финансира инвестиции, третата по големина икономика в еврозоната "замръзна" през второто тримесечие на 2016 г.
За Ренци изненадващото спиране на възстановяването, което напредваше бавно от началото на миналата година, не можеше да се случи в по-лош момент. Левоцентристкият лидер заложи политическото си бъдеще на референдум за конституционна реформа, който е насрочен за ноември.


Икономическото забавяне усложнява съставянето на бюджета за 2017 г., който трябва да бъде изготвен до средата на октомври и на този фон Ренци, изглежда, държи курс към "перфектната есенна буря", която ще бъде решаваща за премиерския му пост.


41-годишният бивш кмет на Флоренция призна миналата седмица, че е


направил грешка, като е вкарал личен елемент в референдума.


Той заяви, че ще напусне, ако гласоподавателите отхвърлят предложените реформи на парламента и избирателната система. Анализаторите обаче са единни в мнението си, че е прекалено късно за промяна и вотът ще бъде на практика референдум за управлението на Ренци, което продължава две години и половина.


Въпреки че успя да прокара реформите на трудовия пазар, влошената икономическа перспектива означава, че присъдата на гласоподавателите е на кантар. Това засилва натиска върху Ренци да представи бюджет, който ще му върне подкрепата на гласоподавателите с цената на сблъсък с Брюксел.


Министърът на икономическото развитие Карло Календа даде да се разбере през уикенда, че правителството планира да пренебрегне препоръката на ЕС за бюджетния дефицит, като представи пакет, целящ стимулиране на растежа на икономиката.


Анализаторите отбелязват, че сега правителството ще трябва да последва Международния валутен фонд и да преразгледа към понижение прогнозата си за растежа от 1.2 % за тази година и 1.4 % за 2017 г. със съответните последици за плановете за намаляване на дефицита.


"Не мога да отрека факта, че няма много място за маневриране", заяви Календа, разкривайки, че вече се водят преговори с Брюксел как да се стимулират инвестициите. Календа намекна, че ще бъде допуснато бюджетният дефицит за 2017 г. да бъде по-висок от предварително планираното, вероятно до тавана от 3% от БВП, фиксиран в разпоредбите на еврозоната.


Европейската комисия определи за Италия целеви бюджетен дефицит от 1.8% - корекция, която според нея е необходима, за да се спре растежът на


огромния дълг на страната, който достигна рекордното равнище


от малко под 2.25 трилиона евро през юни. "Вече получихме доста гъвкавост, възнамеряваме да поискаме още, максимално възможното, но винаги в границите на правилата", заяви Календа.


Ренци вече предложи елементи от евентуален пакет за стимулиране на растежа. Сред тях са увеличение на пенсиите на най-бедните пенсионери и програма за борба срещу бедността, средствата за която ще дойдат от спестяванията на стойност 500 милиона евро годишно. Предвижда се тези средства да бъдат спестени от основните конституционни промени, включени в референдума - премахването на щедро финансирания Сенат.


Ренци също така предлага да се обсъди възможността да се ускори намаляването на подоходния данък - не както е планирано през 2018 г., а догодина, за да успокои гласоподавателите, които са гневни, че от години реалните им доходи намаляват.


Високопоставен представител на ЕС, запознат с италианските преговори, посочи пред АФП, че Ренци ще може да извива ръце в Брюксел заради опасенията от евентуалните последици, ако изгуби референдума и изпълни обещанието си да се оттегли.


"По-добре е дяволът, който познаваме!


Ако Ренци си отиде, кой знае кой ще го замести", посочи представителят на ЕК, пожелал анонимност.


Напускането на Ренци би означавало да се стигне до предсрочни избори, които според сегашните проучвания на общественото мнение могат да бъдат спечелени от популисткото движение "Пет звезди".


Създаденото от комика Бепе Грило движение, което е на гребена на успеха, след като спечели кметските места в Рим и Торино, подкрепя идеята за референдум за излизане на Италия от еврозоната, т. нар. Италекзит.


Макар движението да не е акцентирало напоследък върху тази си идея, перспективата то да поеме властта ще разтърси Европа, след като британците решиха страната им да напусне ЕС. /БТА


Ренци заложи бъдещето си на референдум с неясен изход

© Remo Casilli, Reuters


Какво ще се гласува на референдума


Ако промените в конституцията бъдат приети, Сенатът повече няма да участва в одобряването на бюджета или приемането на по-голямата част от другите закони и няма да може да сваля правителството, като не му гласува доверие. Тези правомощия ще има само Камарата на депутатите. Запазва се правото на сенаторите да участват в избирането на държавен глава и на конституционни съдии. Сенатът ще може и да предлага промени на законите, одобрени от Камарата на депутатите, но тези предложения няма да са юридически обвързващи.


Броят на сенаторите ще бъде намален от 315 на 100, които няма да се избират пряко, а от властите на 20-те италиански области. Идеята е той да представлява интересите на регионалните власти при управлението на страната. Същевременно се увеличават правомощията на централното правителство за сметка на областите, които губят повечето си правомощия, например в политиката за опазването на околната среда, националните транспортни мрежи, енергийната политика и др.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Този никой, никога не го е избирал за нищо!

 2. 2 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 524 Неутрално

  И той ще разбере, че народа не трябва да се пита........ И той ще си подаде оставката

 3. 3 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 844 Неутрално

  ...как успяват да задлъжнеят толкова...

 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1759 Любопитно

  Нали и той беше приятел на Император жужи???

 5. 5 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  [quote#2:"dgerald"]И той ще си подаде оставката[/quote]

  Напротив, отказа се от обещанието, че ако загуби референдума ще се оттегли.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 6. 6 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  [quote#3:"johnniewalker"]
  ...как успяват да задлъжнеят толкова...
  [/quote]

  Много лесно. Поддържат висок стандарт, краде се много, от парламента и сенаторите взимат астрономични пенсии ....и още колко много неща са които водят до това

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 7. 7 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 633 Неутрално

  "излизане на Италия от еврозоната, т. нар. Италекзит."
  По-елегантният термин е Куйтали.

 8. 8 Профил на isidro
  isidro
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Дневник май вече съвсем я обърна на преводни статии... По темата - ако оставим на страна, че Ренци целенасочено натяга западната преса за проблемите след евентуалното му падане, то със сигурност идването на власт на Грило или патова ситуация без стабилно правителство ще означава огромна турбуленция в ЕС и Еврозоната. При това тази турбуленция ще е много по-силна от един неясен, отдалечен във времето и организиран брекзит. Ако Италия в сегашната ситуация се върне на лихви по дълга от 6-7%, каквито за кратко имеше преди падането на Берлускони, държавата я чака същински апокалипсис. А фалит на Италия може само да си представяме до какви последици би довел. В тоя смисъл, Ренци не е панацея, но поне прави плахи стъпки в правилната посока и на практика е без алтернатива. Просто италианците трябва да приемат, че ги чакат 10-20 години на стягане на коланите, реформи в образование, съдебна власт, публична администрация, както и повишаване на намаляващата конкурентоспособност.

 9. 9 Профил на V for vendetta
  V for vendetta
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#2] от "dgerald":

  И Ренци е пътник. Въобще Европа е един клатещ се кораб. Дано само не потъне.

 10. 10 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  [quote#8:"isidro"]Просто италианците трябва да приемат, че ги чакат 10-20 години[/quote]

  Когато започна истинската криза (иначе наченки имаше от 2004) аз започнах да се смея. Италианците ме питаха защо и им отговарях, че ние вече сме минали по този път и ми е познато, за вас сега започва. Лошото при тях е, че са забравили много бързо мизерията до 70-те години. Американците са им наливали страшно пари, а те вече предпочитаха чуждият труд. Сега пари не падат, но икономиката западна, а някои се изнесоха в чужбина.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 11. 11 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Предложените промени ако се приемат, със сигурност ще имат положителен ефект относно управлението на страната. С тях от една страна ще се поорежат бюрократични (в регионалното управление) и синекурни длъжности (в сената), а от друга ще се даде възможност на правителството да взема и прокарва решения по-лесно. Защото сегашните структури направиха от Италия една държава на краткотрайни и нестабилни правителства, които трудно прокарват някаква последователна политика.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 12. 12 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#9] от "V for vendetta": И Ренци е пътник. Въобще Европа е един клатещ се кораб. Дано само не потъне.
  ====================================

  Единственият начин да потъне е да продължава да приема нови пътници под вида на ислямски нашественици. А иначе най-голямата катастрофа, която може да претърпи, е да се натъкне на някой от многото подводни рифове и да се разбие на 28 парчета.

 13. 13 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3829 Неутрално

  До коментар [#11] от "Wagner":

  Виж това днешно интервю на Джозеф Стиглиц. https://newrepublic.com/article/136124/an-utter-failure-joseph-stiglitz-euro-europes-uncertain-future
  То е свързано с книгата му "The Euro: How a Common Currency Threatens the Future of Europe" която излезе преди два дни. Общо взето, според него еврото като фактор за европейската глобализация направи богатите по-богати, бедните по-бедни и минира основите на националните икономики.

 14. 14 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#13] от "daskal1":

  Благодаря, но казаното от Стиглиц за мен е само отчасти ново. Новото е мнението за европейската криза от американска гледна точка и сравнението с политиката на ФЕД. Иначе съм чел две добри книги за еврокризата от германците Тило Сарацин и Ханс-Вернер Зин.
  Впрочем Италия колкото и да изглеждаше няколко години добре с еврото, в края на краищата се оказа също в невъзможност да остане в крачка с ония членки на еврозоната, които винаги имаха твърди валути (Германия, Холандия, Белгия, Австрия, Финландия). Даже Франция вече видимо се задъхва.
  А що се отнася до увеличеното неравенство, аз лично мисля, че тази тенденция щеше да дойде и без еврото. Може би по-бавно, но тя е резултат на глобализацията. Не без причина започна и се отрази най-силно в САЩ от развитите икономики. Сега обхвана с пълна сила и Европа.
  Темата за неравенството си е нещо като негова любима. Написа вече 2 книги по нея. Стиглиц с право бие тревога защото увеличаващото се неравенство подкопава устоите на демократичната държава и на мира в обществото.


  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3829 Неутрално

  До коментар [#14] от "Wagner":

  Да, все пак той като бивш директор на WB има и практически поглед върху нещата. Използвам негови материали и по "неизпълнените обещания на NAFTA", и някои други глобализационни аспекти. Иначе си прав, малцина тук са яели Тео Сарацин и за нас важното е в аргументирането на тезата от нобелов лауреат и внасяне на известно разбиране от ФЕД. Може Кругман да излезе с контра-теза, но едва ли.

 16. 16 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#15] от "daskal1":

  Аз със сигурност ще прегледам книгата му, защотом той пише в разбираем за по-широка публика стил без да се лишава от теоретични обосновки от гледна точка на икономическата теория. Тило Сарацин и Ханс-Вернер Зин (двамата също добри икономисти) обаче са доста по-академични в техните книги и се четат от по-ограничен кръг.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  Струва ми се, че кризата на лидерство в ЕС задълбочава все повече проблемите.
  Когато няма силен лидер слабите прибягват до референдуми, които не решават проблемите, но създават нови.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK