Ренци заложи бъдещето си на референдум с неясен изход

Протестиращ хвърля яйца по билборд със снимка на премиера Ренци.

© Stefano Rellandini, Reuters

Протестиращ хвърля яйца по билборд със снимка на премиера Ренци.От Сицилия до Венеция е пълно с табели "няма свободни места" и трудно се намират шезлонги. Курортите в страната работят на пълни обороти през най-натоварената седмица в годината.


На премиера Матео Ренци, чието място за почивка се пази в дълбока тайна, сигурно му се иска да може да се каже същото и за останалите сектори от вялата икономика на страната.


Затормозена от слабото вътрешно търсене и от неспособността на обременения с лоши кредити банков сектор да финансира инвестиции, третата по големина икономика в еврозоната "замръзна" през второто тримесечие на 2016 г.
За Ренци изненадващото спиране на възстановяването, което напредваше бавно от началото на миналата година, не можеше да се случи в по-лош момент. Левоцентристкият лидер заложи политическото си бъдеще на референдум за конституционна реформа, който е насрочен за ноември.


Икономическото забавяне усложнява съставянето на бюджета за 2017 г., който трябва да бъде изготвен до средата на октомври и на този фон Ренци, изглежда, държи курс към "перфектната есенна буря", която ще бъде решаваща за премиерския му пост.


41-годишният бивш кмет на Флоренция призна миналата седмица, че е


направил грешка, като е вкарал личен елемент в референдума.


Той заяви, че ще напусне, ако гласоподавателите отхвърлят предложените реформи на парламента и избирателната система. Анализаторите обаче са единни в мнението си, че е прекалено късно за промяна и вотът ще бъде на практика референдум за управлението на Ренци, което продължава две години и половина.


Въпреки че успя да прокара реформите на трудовия пазар, влошената икономическа перспектива означава, че присъдата на гласоподавателите е на кантар. Това засилва натиска върху Ренци да представи бюджет, който ще му върне подкрепата на гласоподавателите с цената на сблъсък с Брюксел.


Министърът на икономическото развитие Карло Календа даде да се разбере през уикенда, че правителството планира да пренебрегне препоръката на ЕС за бюджетния дефицит, като представи пакет, целящ стимулиране на растежа на икономиката.


Анализаторите отбелязват, че сега правителството ще трябва да последва Международния валутен фонд и да преразгледа към понижение прогнозата си за растежа от 1.2 % за тази година и 1.4 % за 2017 г. със съответните последици за плановете за намаляване на дефицита.


"Не мога да отрека факта, че няма много място за маневриране", заяви Календа, разкривайки, че вече се водят преговори с Брюксел как да се стимулират инвестициите. Календа намекна, че ще бъде допуснато бюджетният дефицит за 2017 г. да бъде по-висок от предварително планираното, вероятно до тавана от 3% от БВП, фиксиран в разпоредбите на еврозоната.


Европейската комисия определи за Италия целеви бюджетен дефицит от 1.8% - корекция, която според нея е необходима, за да се спре растежът на


огромния дълг на страната, който достигна рекордното равнище


от малко под 2.25 трилиона евро през юни. "Вече получихме доста гъвкавост, възнамеряваме да поискаме още, максимално възможното, но винаги в границите на правилата", заяви Календа.


Ренци вече предложи елементи от евентуален пакет за стимулиране на растежа. Сред тях са увеличение на пенсиите на най-бедните пенсионери и програма за борба срещу бедността, средствата за която ще дойдат от спестяванията на стойност 500 милиона евро годишно. Предвижда се тези средства да бъдат спестени от основните конституционни промени, включени в референдума - премахването на щедро финансирания Сенат.


Ренци също така предлага да се обсъди възможността да се ускори намаляването на подоходния данък - не както е планирано през 2018 г., а догодина, за да успокои гласоподавателите, които са гневни, че от години реалните им доходи намаляват.


Високопоставен представител на ЕС, запознат с италианските преговори, посочи пред АФП, че Ренци ще може да извива ръце в Брюксел заради опасенията от евентуалните последици, ако изгуби референдума и изпълни обещанието си да се оттегли.


"По-добре е дяволът, който познаваме!


Ако Ренци си отиде, кой знае кой ще го замести", посочи представителят на ЕК, пожелал анонимност.


Напускането на Ренци би означавало да се стигне до предсрочни избори, които според сегашните проучвания на общественото мнение могат да бъдат спечелени от популисткото движение "Пет звезди".


Създаденото от комика Бепе Грило движение, което е на гребена на успеха, след като спечели кметските места в Рим и Торино, подкрепя идеята за референдум за излизане на Италия от еврозоната, т. нар. Италекзит.


Макар движението да не е акцентирало напоследък върху тази си идея, перспективата то да поеме властта ще разтърси Европа, след като британците решиха страната им да напусне ЕС. /БТА


Ренци заложи бъдещето си на референдум с неясен изход

© Remo Casilli, Reuters


Какво ще се гласува на референдума


Ако промените в конституцията бъдат приети, Сенатът повече няма да участва в одобряването на бюджета или приемането на по-голямата част от другите закони и няма да може да сваля правителството, като не му гласува доверие. Тези правомощия ще има само Камарата на депутатите. Запазва се правото на сенаторите да участват в избирането на държавен глава и на конституционни съдии. Сенатът ще може и да предлага промени на законите, одобрени от Камарата на депутатите, но тези предложения няма да са юридически обвързващи.


Броят на сенаторите ще бъде намален от 315 на 100, които няма да се избират пряко, а от властите на 20-те италиански области. Идеята е той да представлява интересите на регионалните власти при управлението на страната. Същевременно се увеличават правомощията на централното правителство за сметка на областите, които губят повечето си правомощия, например в политиката за опазването на околната среда, националните транспортни мрежи, енергийната политика и др.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK