След стрес тестовете топката е пак в полето на надзора

След стрес тестовете топката е пак в полето на надзора

© Велко Ангелов, КапиталПубликуваме анализа на Института за пазарна икономика.


В края на миналата седмица БНБ публикува резултатите от Прегледа на качеството на активите и Стрес теста на българската банкова система (наричани тук опростено под общото име "стрес тестовете"). Притесненията, че нещо много страшно ще се случи след публикуването на тези доклади така и не се оправдаха, което в общия случай беше очаквано.


Добрата новина е, че като цяло банковата система е стабилна и поне към момента не се очертава активирането на чл. 66, ал.2 от Закона за държавния бюджет за 2016 г. Това е текстът, който позволява да се поема нов дълг (до достигане на максималния размер на новия държавен дълг, който е разписан в същия закон, а именно 5.3 млрд. лв.) за, на практика, спасяване на банки. Лошата новина е, че като цяло резултатите от стрес тестовете съвсем не изчистват всички въпроси около банковата ни система и не гарантират, че тя е напълно предпазена от лоши практики.
Голямото очакване на стрес тестове у нас безспорно беше провокирано от случая с КТБ. Бързият срив на една от най-големите банки, с впоследствие осветлени множество лоши практики и съответно провал на надзора, постави с пълна сила въпросите дали секторът е наистина стабилен и дали тези практики са ограничени само до КТБ. На първия въпрос получихме отговор по естествен път - банковият сектор мина безпроблемно през сътресенията и паниката около КТБ.


Общата картина на резултатите от стрес тестове потвърди това, което вече знаехме - банковата ни система е добре капитализирана и ликвидна. Вторият въпрос, също очаквано, не получи категоричен отговор. Индивидуалните резултати от прегледа на активите по банки наистина показват покриване на всички регулаторни изисквания и след направените корекции. Размерът на корекциите по банки обаче говори за по-различно поведение на някои местни играчи, които имат наложени по-сериозни корекции и съответно ще трябва да увеличат капитала си. Докладите на БНБ не разкриват в детайли какво е наложило тези корекции.


Оценката на кредитната агенция "Фич" за проведените стрес тестове у нас е напълно в унисон с тези наблюдения - никакви изненади, без проблеми за чуждите банки и по-големи корекции в някои местни играчи. Причината за това условно деление според кредитната агенция е по-доброто управление на риска от страна на чуждите банки и най-вече по-високите стандарти, идващи от "майките", тоест привнесени банкови практики. В съобщението на "Фич" се отбелязва и че едва ли местните банки ще имат проблем да повишат капитала си. Това обаче само по себе си не гарантира, че разделителната линия по отношение на банковите практики ще изчезне. Последното е работа на надзора, който не беше успешно приложен по отношение на КТБ и който и сега не е достатъчно прозрачен по отношение на моделите на работа и различните практики в сектора.


Неслучайно "Фич" също отбелязва, че няма достатъчно детайли нито как е оценено качеството на активите, нито как са направени корекциите по отношение на капитала за отделните банки.
На практика и след стрес тестовете топката е изцяло в полето на надзора. Големият въпрос за финансирането на свързани лица остава открит, а именно това беше в основата на фалита на КТБ. Това, което можем да кажем, е, че подобен модел на огромни експозиции към свързани лица не е системен за банковата ни система.


Дали обаче цялата банкова система е изчистена от подобни практики, не можем да твърдим в резултат на стрес тестовете. В светлината на това основният извод, които си знаем след случая с КТБ, остава в сила - банковият надзор трябва да се затегне и да бъде по-прозрачен. Последното е обвързано и с доверието и ни препраща към темата за евентуалното присъединяване на България към т. нар. единен банков надзор в ЕС.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  Имам една идея - освен с Банките - щом работи системата - елегантно е , /към момента/ да се извика ЕС-комисия, да направи СТРЕС-ТЕСТ на съдебната система , още малко изпити, нормативи за покриване/ да ги наречем/ и 90% / примерно / от хората от системата да не ги покрият - и да дойдат по-млади, -по-гладни, НО ПО-УПЛАШЕНИ !!!
  10-ТИНА ГОДИНА да бачкат читаво и няма да си познаем държавата!

  [email protected]
 2. 2 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Нищо не се споменава за ПИБ.

  „Винаги съм смятал, че всички хора трябва да бъдат свободни, но ако някои трябва да бъдат роби, то на първо място това трябва да са онези, които желаят това за себе си, а на второ място – онези, които желаят това за другите.“ — Ейбрахам Линкълн
 3. 3 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 581 Разстроено

  Нищо ново не е научено и нищо старо не е забравено...
  Балкански неволи...

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 4. 4 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 468 Любопитно

  Ама ние и преди КТБ бяхме много стабилни и нямаше никакви проблеми.И сега много стабилно плащаме някакви си там милиарди заради стабилната ктб....

 5. 5 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  пак най големия стрес остава за вложителите , които имат пари в определени банки , затова трябва да се внимава и да се разпределя в много банки

 6. 6 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 469 Неутрално

  "Това, което можем да кажем, е, че подобен модел на огромни експозиции към свързани лица не е системен за банковата ни система."
  Не, не е, само малко, колкото местните "банкери", да си имат "куче-касичка", за налудничави бизнес начинания! До следващия път.

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 7. 7 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До БНБ
  1.Искам да знам как са квалифицирани кредитите към кипърския гражданин Георгиу някой си ?
  2. Как са квалифицирани кредитите към Божков , Ковачки , Пеевски , свързаните със собствениците фирми.
  3. Защо в публикуваните данни за всяка банка фигурират по половин страничка с 15 числа , а не пълния анализ както направи ЕЦБ , за което Вие г-н Радев обещахте.
  Ако ще фалира някоя банка дайте да я фалираме и да се спре с това точене на пари от местни олигарси

 8. 8 Профил на burov
  burov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Дали само аз не вярвам на БНБ или и друг споделя моето недоверие?
  Въпреки, че Искров го няма нищо не се е променило.

 9. 9 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Публикуваме анализа на Института за пазарна икономика.
  ------------------------------

  На "анализатори" от НПО-та мямам доверие.
  Никои не знае за какво на тези НПО-та им привеждат пари от чужбина, обикновенно от САЩ.

  На кои дявол служат те?

 10. 10 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Оценката на кредитната агенция "Фич" за проведените стрес тестове у нас е ....
  ----

  Коя беше кредитната агенция която беше дала великолепна оценка на КТБ няколко месеца преди да фалира?
  Фич ли бяха или някои от другите такива агенции?

  тези агенции имам за цел да събират пари ... много пари ..

 11. 11 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#9] от "name.mg.forum":
  Като не вярваш на НПО направи си сам анализ. Ако БНБ е прозрачна и предостави данни , разбира се.Но дори да си лаик в анализа само като събереш вече публикуваните официални данни на банковия надзор можеш да си направиш извода , че гнилите ябълки са още по гнили.

 12. 12 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 409 Неутрално

  На кои служите г-н Ганев?

  Отговор: на които ми дава пари (грантове)

 13. 13 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#3:"Captain Shakespeare"]Балкански неволи...
  [/quote]

  И Лемон Бродерс съсипиха балканците

 14. 14 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#12] от "name.mg.forum":

  На теб кой ти дава пари - ПИБ

 15. 15 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#12] от "name.mg.forum":

  На теб кой ти дава пари - банка гнила ябълка !

 16. 16 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  [quote#1:"karabastun"] да направи СТРЕС-ТЕСТ на съдебната система[/quote]
  На политиците също!!!!!......

 17. 17 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1318 Гневно

  Разнищена ли е аферата КТБ? Има ли наказани? Върна ли си държавата милиардите (платени всъщност от данъкоплатците), които се равняват на годишния бюджет на здравеопазването? Или зад издигнат от нея параван придобитите чрез финансиране (голяма част от което пак с публични средства) от банката активи са вече почти окончателно разграбени (от онези, които сринаха банката)? Да сте чули да е разбит нечий монопол? Състоя ли се истинска реформа на съдебната система, или половинчата, беззъба имитация, оставяща непокътнати зависимостите, интересите и инструментите на статуквото? Възможно ли е да за заловени 3 милиарда от контрабандистите и в същото време няма НИТО един арестуван или вкаран в затвора, както би трябвало да се очаква?

 18. 18 Профил на bj_int
  bj_int
  Рейтинг: 238 Неутрално

  искате ли да престанем да си играем на средни числа. Има Банки и "банки". Средно те сигурно правят Банки, заради тежестта на истинските банки. Но стигне ли се отново до тежка ситуация пак ли ще изпращаме в пенсия и сегашния гуверньор с благодарности. Много хубава статия препоръчвам по въпроса на Н.Стайков http://clubz.bg/43539-dve_pregnili_qbylki_edna_grycka_svatba_i_edno_pogrebenie

 19. 19 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Да се нарече анализ, е доста смехотворен, по-точно това е коментар. Ако беше истински анализ, трябваше първо да започне от методиката на стрестестовете, която се оказа българска и с много вратички за скриване на лошите експозиции и невнесените провизии. И да продължи с избирателния анализ на отпуснатите кредити, понеже не са разгледани нито всички, нито е формулирано прецизно какво е представителна извадка. И т.н., и т.н.

 20. 20 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Пак общи приказки важните неща си остават скрити. Например колко от всички кредити са редовно обслужвани, колко са били предоговорени за по-дълъг срок, колко от кредитите са на свързани по-някакъв начин с банките предоставили средствата, как се изменила стойността на обезпечението по раздадените кредити, каква част от необслужените кредити са събрани с продажба на заложените активи...

 21. 21 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2466 Неутрално
 22. 22 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 524 Неутрално

  След тези стрес тестове на бнките трябва да идва WKM II. И в началото на 2019 замяна на българският лев с евро. Ще е положително за туризма в България, и аз избрах Канарските острови/Испания/€ вместо Мароко/марокански динар. За търговията така или иначе. Може би за сметка на жизненият стандарт, там не се очаква при въвеждане на еврото в България големи увеличения на брутните заплати.

  Es muß Geld fließen!
 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6256 Неутрално

  С този рефер (БНБ) и надзор нито "добрата" нито "лошата" новини са верни. Още повече изводите.
  Затова приемам и заключенията на БНБ и анализите на експертите с надоверие и насмешка

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK