Днес Пловдив гори, утре в Пловдив ще се строи

Днес Пловдив гори, утре в Пловдив ще се строи

© Лина Кривошиева, Петкана Бакалова/НИНКНт"Дневник" публикува отворено писмо от неправителствената организация "Спаси София" за пожара в тютюневите складове в Пловдив. Заглавието и акцентите са на редакцията.


Духът на градовете ни си отива. Късче по късче и парцел по парцел. Пожарите на това бездушно отношение към градската среда (ще) идват в много форми – буквални и метафорични. Вчера пламнаха тютюневите складове на Пловдив, едни от малкото опазени образци на индустриалната ни архитектура. Същите онези складове, за които през пролетта цялата държава се възмути, че им е посегнато. Разбира се, през уикенда. Когато институциите не работят. Стълбът от горчивия им дим се виждаше в цяла Тракия, но сянката му отдавна тегне над страната.


Защото той е материализацията на неспиращата разруха на материалната памет на градовете. На един невидим, но истински пожар, който не успяхме да угасим. Въпреки гнева заради Къщата с ягодите, Борисовата градина, зелените пространства в жк "Младост", ролетната порта на Сердика, складовете в Пловдив и Харманли, кино "Възраждане", дори Японския хотел. Списъкът е безкраен.
Този пожар поглъща историята ни.


Не само Пловдив осиротя днес. Цяла България стана по-бедна


Малко по малко онова, което прави градовете ни истински, ни бива отнето от алчни и безидейни инвеститори, неспособни да видят бижутата, които притежават, в техния пълен потенциал; както и от пасивни общински администрации, свиващи рамене пред медиите и опитващи се да замажат нещата с една-две оставки, ако много замирише на електорално недоволство.


И на върха на пирамидата на отговорностите седи един "културтрегер", набеден за мениджър, нарочен за министър, търкалящ се из медиите в облак цигарен дим и обясняващ, че повереният му ведомствен кораб не потъва. С такава линия на защита от произвола на частните инвеститори имаме ли изобщо право да се учудваме, че губим битките? Да сме изненадани, че истинските паметници горят, а фалшификациите и бутафориите се освещават със светена вода, примесена с човешки изпражнения?


Тепърва ще се търси какво е причинило пожара и дали наистина е умишлен палеж, но едно поне е ясно: истинско разследване и наложено наказание едва ли ще има. Да, ще се обявят някакви резултати – след няколко месеца, когато темата ще е изстинала, а руините разчистени. В държавите без правосъдие паметта се екзекутира първа, а палачите й живеят с чувство на безнаказаност.


Няма да издаваме присъди, но не можем да не забележим приликата с известната сталинска сентенция, която перифразирана звучи така:


Има паметник – има проблем. Няма паметник – има свободен терен за строеж


Колко такива сгради загубихме през годините само в София? Оставени да се самосрутят, а окажат ли се по-инатливи от очакваното – лишавани от покрив (разбира се, само за ремонт, който никога не свършва), незаконно събаряни в неделя, когато администрацията почива, или просто изоставени с избити прозорци на милостта на клошарите, дъждовете и снега? Колко голяма е крачката от безцеремонно нарушение на закона до умишлен палеж?


Докато не се научим като общество да настояваме ценните архитектурни образци да се пазят, да им се вдъхва нов живот, да се връщат в градското случване под една или друга форма,


тези пожари ще ни горят, докато от идентичността ни не остане и помен


Непрекъснато повтаряме, че отговорността е на обществото: то носи тежката корона на абсолютен суверен. Като такова то трябва да е информирано и да изисква експертни и обосновани решения. Да настоява за отговорност и прозрачност, за да може да контролира всички звена по веригата. Защо на Запад този процес работи, а тук – не?


Отговорът не се ли крие в т.нар. строителен бизнес? Преди дни една асоциация на "бизнесмени", превърнали Черноморието в бездарния бетонен хаос, което е, предложи на собствените си клиенти да емигрират в Северна Корея или да се върнат "на село", задето искат междублоковите пространства в жк "Младост" да останат незастроени.


Ако дружният глас на хората, строящи градовете ни, е дотолкова лишен от разбиране какво представлява градът като функция, как да очакваме от тях да погледнат Захарна фабрика (например) и да видят какво можеше да бъде? Не, такива невежи ще видят безценната й тухлена фасада, изличена и заместена с безлична стъклено-бетонна буца.


Истинските строители са най-гласните защитници на качественото градско планиране. В крайна сметка именно то държи цената на даден имот висока. От разпространяващи глуповати провокации към хората паралии, играещи си на строители, не можем да очакваме нито прозрачност, нито отговорност. Не, те не са основните виновници за състоянието на системата. Те са просто симптом за това колко болна е тя и колко т.нар. преход успя напълно само в това да създаде една псевдоелитарна група. Изключително социално неангажирана, но крайно самовлюбена сбирщина собственици на фирми, претендиращи, че са "бизнесмени". Сещате се, от онези, които садят изкуствени дървета с лампички на мястото на истинските.


Тогава може би причината за провала е в управлението? Може би депутатите и министрите от последните няколко кабинета са виновни за целенасоченото разсипване на Националния институт за недвижимо културно наследство, за изтъняването на бариерите, стоящи пред разрушаването на паметниците на културата, за непрекъснатото угаждане на ненаситния частен интерес, крещящ "комунизъм" всеки път, когато някой му каже, че има и по-големи приоритети от неговите? Може би главните архитекти са виновни, че през годините са позволявали планове за премахване на ценни сгради и застрояване на градинки? Може би кметовете от промените насам са виновни, че не са се борили достатъчно активно за реституция след градоустройствен анализ, за адекватно зониране, за включването на повече сгради в списъците с паметници, за стриктен контрол върху състоянието им, за национализация на умишлено изоставени архитектурни паметници? Или може би виновен е сегашният ни двукратен министър, който си позволява арогантността да обяснява кой какво може и не може да говори? Може би човек, толкова запленен от идеята за собственото си достойнство, е неспособен да бъде министър, съхраняващ това на цялата нация?


Когато на всяко ниво във властта – държавна и местна, срещаш хора, незнаещи защо са на постовете си, неоценяващи паметта на градовете ни, неуважаващи историята на хората, не можеш да не се запиташ "Защо?" и още повече – "Докога?"


Защо продължаваме да тъпчем на едно място? Да гледаме как колективната ни къща гори, докато сме нагазили във водата, нужна за нейното спасение? Докога ще гасим пожари и докога ще скачаме един на друг като озверели, вместо да сложим ред в държавата и градовете си?


Днес Пловдив гори. Утре в Пловдив ще се строи


Фасадите на изгорелите складове ще бъдат "инкорпорирани" в новите. Да се чете – фасадите на изгорелите складове ще бъдат формално загатнати, колкото да се спази някаква буква в закона. Така стана с фабриката на Прошек, така ще стане и с кино "Възраждане". И този списък може да продължи до безкрай. Днес гори индустриална архитектура. Утре какво ще лумне в пламъци? Възрожденска къща в Копривщица? Или във Велико Търново? Трявна? Или някое от малкото останали бижута в центъра на София?


Архитектурните паметници не са феникси. Те не се възраждат от пепелта. Веднъж разрушим ли ги – сме ги загубили завинаги, колкото и разпалено да опонира на тази теза Покровителят на историческата профанизация – Божидар Димитров. Но общественият ред е способен да възкръсва! И сега има достатъчно гореща и достатъчно напоена с възмущение пепел, за да го събудим веднъж и завинаги.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Колко дават за подпалвачество?
  А за унищожаване на национални ценности, умишлено?

 2. 2 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Тютюневите складове в Пловдив са грозни халета без никаква културна стойност скриващи слънцето и превръщати улиците покрай тях в зандан. Не съм видял нито един турист да се снима пред тях, камо ли опашки. Който е толкова загрижен за тях досега е можел да откупи частния парцел и да прави каквото си поиска, само че всички се интересувате само на празни приказки.

  twitter.com/voxybg
 3. 3 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Честната собственост е свещенна и неприкосновена! Дори ако искаш да си я палиш! Да живее демокраДцията! Да живее свободата! да живеят "неизвестните" извършители, "неизвестните" подпалвачи, "неизвестните" източваши на банки за милиарди също да живеят! Да жвеят и демокраДичните ни поУитици, под носа на които всичко това с случва! Които обаче ние сами си избираме! до№1-други бизнИсмени на таз територия НЯМА! Такъв матРялът! Демокрация и капитализъм ли ще градим, или нещо друго, "питам аз ядосан", и отговор не искам?Да!, на всяка цена!Буквално! Подпалени складове, източени банки, и ПЪЛНА безнаказаност! Насторение-натъртващо!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 4. 4
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 5. 5 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 434 Неутрално

  пак пропаганда
  минаха тия и Работническо дело

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 6. 6 Профил на focus_123
  focus_123
  Рейтинг: 381 Разстроено

  Да се приеме закон културните паметници дори при пожар и природно бедствие да се възстановяват и на тяхно място да няма право да се строи друго. Веднага ще спрат тия инциденти с тях!
  На зло куче, зъл прът!

 7. 7 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#4] от "napitbratmu":

  Примитив

 8. 8 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 975 Неутрално

  До коментар [#2] от "voxy":
  не си прав! От фотографска гледна точк, запечатването на този пожар е уникален фотогарфски шедьовър, изпълнен с наситени цветове и неповторима атмосфера! Браво на фотографа! Браво за снимката!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 9. 9 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1428 Весело

  [quote#8:"Крадолюб ДемоКРАДов"]От фотографска гледна точк, [/quote]
  Това беше добро

 10. 10 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Гневно

  Подпалилите този пожар трябва да бъдат намерени и наказани, но подстрекателите трябва да бъдат жестоко осъдени.
  За назидание на самозабравилите се егоисти и небългари!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  Не само Пловдив осиротя днес. Цяла България стана по-бедна.Така е,но Альоша стои,паметните плочи на избитите партизански бандити,стоят,паметника на съветската армия,стои,комунистическата реликва на Бузлоджа,стои.Реликвите на управляващите 45 години каскети стоят.

 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Неутрално

  Моята приятелка - догуомън - утре да ни пусне снимки, как се строи и да се включим в НПО "Спаси Пловдив" , щото у нас /Варна/ не остана к'во да спасяваме! и без да правят ''пожари''!

  [email protected]
 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Гневно

  [quote#2:"voxy"]Тютюневите складове в Пловдив са грозни халета без никаква културна стойност скриващи слънцето и превръщати улиците покрай тях в зандан. Не съм видял нито един турист да се снима пред тях, камо ли опашки. [/quote]
  Тези складове глупако са българската история!
  Защо си мислиш че единствено ценното е това пред което се снимат туристите?
  Разсъждаваш точно като егоистите подстрекатели на този пожар!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Установи ли се умишлен палеж-съд,присъда и зандан.Това е най-важното в момента.Другото е въпрос на лично отношение и преценка.

 15. 15 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1158 Гневно

  Цялата държава е един ПОЖАР, цялата държава е един РАЗГРАДЕН ДВОР, цялата държава е една МАФИЯ....

  Не успяха да съборят сградите преди време. Е, ЗАПАЛИХА ги !!! Същото е....

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 16. 16 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  [quote#13:"Храбър"]Тези складове глупако са българската история! [/quote]
  Те и моловете след 100 год. ще са част от историята. Това значи ли че трябва да се реставрират, и да им се кланяме?

 17. 17 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Пурковците от типа "Господин за един ден" искат тук и сега. Българска национална черта.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 18. 18 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 895 Неутрално

  станови ли се умишлен палеж-съд,присъда

  единственото което ще помогне в случая е общинския съвет да наложи 20 годишен мораториум върху строителството в проблемните имоти.

  Евроатлантида
 19. 19 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 975 Неутрално

  [quote#6:"focus_123"]Да се приеме закон културните паметници дори при пожар и природно бедствие да се възстановяват и на тяхно място да няма право да се строи друго. Веднага ще спрат тия инциденти с тях!На зло куче, зъл прът! [/quote] Преди 27 години намправихМе нашия избор(или други го направиха вместо нас) Избрахме свобода, която НЯМАХМЕ, за сметка на ЗАКОННОСТ и ред, който имахме! Ето го резултата на снимката! Горят сгради, изгоряха банки...

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  Варварите и простаците си личат по това, че времето започва и свършва с тях.

  Дай им да бутат "съборетини" и да строят на тяхно място "мултифинкционални обекти" тип "Парадайз".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 975 Неутрално

  [quote#10:"Храбър"] Подпалилите този пожар трябва да бъдат намерени и наказани, но подстрекателите трябва да бъдат жестоко осъдени.
  За назидание на самозабравилите се егоисти и небългари! [/quote] Ако някой от "неизвестните" извършители на това подпалвачество бъде вкаран в затвора, ще те черпя една бира!
  Те банки за милиарди източиха, извършителите останаха "неизвестни" за съд и прокуратура, ти за една сграда. Пак се повтарям, избрахме свободата пред законността и реда!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 22. 22 Профил на bj_int
  bj_int
  Рейтинг: 221 Неутрално

  много хубаво написан текст. Колко ли хора ще го разберат, вместо да се чудат кренвирши "Аз Ям" или "Кен" да купят?!

 23. 23 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 594 Весело

  На кого му е притрябвало паметник на културата...нито се яде, нито се пие, а и нема кво да се краде....На кого му е притрябвало историческа памет и изобщо каквато и да е памет на управляващите ли.....невер...
  Те са; кой мутра, кой селяндур, кой ченге с една обща черта - много им се крадне...те имат полза всичко да потъне в забрава. Колкото по бързо, толкова по добре

 24. 24 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Подкрепям изцяло написаното. Но предлагам и вариант.
  Спаси София да иницира разяснителни кампании в интернет за бойкот на сгради построени върху съборени паметници. Нека никой не влиза в тях, както никой не влиза и не наема митродвореца на Киро Японеца на бул." Васил Левски", както е редно да не се посещават такива сгради. Нека се провежда разяснителна кампания и сред чуждите туристи- те се вслушват. Нека интернет ни помогне.
  Второ. Явно е, че хората харесват класическата архитектура и е редно архитектите и инвеститорите да им дадат тези образци, от нов материал и без кич. Наистина ли е толкова трудно Камарата на архитектите да иницира между членовете си част да се стараят новите сгради да имат класическият вид и орнаментика на старите образци. Защото виновни са и те, виновни са и собствениците.

 25. 25 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#19] от "Крадолюб ДемоКРАДов":

  Каква законност преди години. Идват у Вас и ти бутат къщата или те изселват, ако протестираш. Илюзорна законност, ако беше действителна нямаше да се самосрути без един патрон.
  Законността е да има правила и да важат за всички.
  Не случайно повечето в момента на върха са бивши комсомолски деятели подплатени и от ченгета. И преди ако бяха отворени границите, масово хората щяха да емигрират, но просто нямаха възможност. И сега разбират правенето на бизнес така. Нали на всеки му е ясно, че като купиш една градинка и нямаш право да строиш е 1 лев, като имаш право става 10о хиляди. Същото е и с тези складове, като са паметници клонят към нулата, а сега изгорели струват милиони. Ако има правила, това ще е недопустимо и тогава да видим колко могат да правят бизнес. Жалки човечета, които се мислят за нещо.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на petar_georgiev
  petar_georgiev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Стигнах само до:
  "... опазени образци на индустриалната ни архитектура." (!)

  Моята - преживяна и помирисана - истина:

  грозни, порутени, никому НЕНУЖНИ, смрадливи клоаки, почти в центъра на един, не толкова грозен като София, и определено по-чист провинциален град!

  Смрадливият склад си е смрадлив склад - колкото и да го разкрасяваш и парфюмираш...
  А за тези коптори ВЕЧЕ са похарчени милиони - от нашите джобове. Стига толкова!

  Природата си знае работата ... щом хората не я свършват навреме...

 28. 28 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Гневно

  Добър текст, но червените злобни селяндури едва ли ще го разберат!

  chavo64
 29. 29 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  [quote#19:"Крадолюб ДемоКРАДов"]ЗАКОННОСТ и ред, който имахме! Ето го резултата на снимката! Горят сгради, изгоряха банки...[/quote]

  След 09.09. 44 г. изгоря ЦЯЛАТА СОБСТВЕНОСТ на българина, дрогарЬО.
  Изгоряха над 30 000 хиляди живота без съд и присъда и съдбите на милиони хора игоряха от страх и ужас.

 30. 30 Профил на andrej_lj
  andrej_lj
  Рейтинг: 214 Неутрално

  Не се притеснявайте мили мои сънародници. Аз се срамувам и във Ваше име задето одобрявате палежа на ценно историческо наследство на цялата ни нация. А който не може да види и разбере какво загубихме, наистина е селяндур и тук дискусия няма.

 31. 31 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#27] от "petar_georgiev":
  [quote#27:"petar_georgiev"]Моята - преживяна и помирисана - истина:
  грозни, порутени, никому НЕНУЖНИ, смрадливи клоаки, почти в центъра на един, не толкова грозен като София, [/quote]

  Мен ме е срам от сегашната ни държава, ненйните управници и сънародници като този. Черното ни море заприличва все повече на бетонен нужник, а градовете ни на мутренски битак. И когато нормалните хора им писне и теглят една майна, ще се радвате на новия си мол, колкото се радваха собствениците на ниви край морето с пукнати капачки на коленцата..

  Евроатлантида
 32. 32 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 975 Любопитно

  [quote#17:"sin.ga.pour.toi"] Пурковците от типа "Господин за един ден" искат тук и сега. Българска национална черта.[/quote] Вероятно имате пред вид собственика на изгорелия склад, и такива като него? КОЙ ги направи собственици? Кой им тикна собствеността в ръцете? Николай Банев(АКБ Форест"Социален) беше таксиджия, а Делян Бей Пеевски произхожда от панелка в "Дружба 2"-София. Колко милиона години спестяваха те "от закуски", за да имат тази собственост?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 33. 33 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  [quote#32:"Крадолюб ДемоКРАДов"]Вероятно имате пред вид собственика на изгорелия склад, и такива като него? КОЙ ги направи собственици? Кой им тикна собствеността в ръцете? Николай Банев(АКБ Форест"Социален) беше таксиджия, а Делян Бей Пеевски произхожда от панелка в "Дружба 2"-София. Колко милиона години спестяваха те "от закуски", за да имат тази собственост? [/quote]
  Подставените лица са все от този сой ! Само аптекаря на Бисеров е от института за биогенни стимулатори към ДС!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 34. 34 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 975 Неутрално

  До коментар [#25] от "stoiank": [quote#25:"stoiank"] Жалки човечета, които се мислят за нещо. [/quote], да подпалвачите! Но ние избираме политиците, които допускат всичко това да се случва, че и общинска собственост им продават!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 35. 35 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  [quote#2:"voxy"]Тютюневите складове в Пловдив са грозни халета без никаква културна стойност скриващи слънцето и превръщати улиците покрай тях в зандан.[/quote]
  Закриват ви слънцето?
  Горките хора в Манхатън! Как ли живеят? Е, без близнаците май са по-добре, а?
  С какво се различавате вие ислямистите? След със сгради, които ви скриват слънцето, ще почнете да си разчиствате сметките и с хора, които са ви се изпречили на пътя!

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 847 Разстроено

  не харесвам внушението че 'бизнесменете'са виновни,виновни са хората...че търпят беззаконието,а 'бизнесменете' си назначават кметове общински съвети и прочие,най лошата българска черта е че не ни пука един за друг...повечето са се потопили в собствената си мизерия и еснафщина и не им мигва окото освен ако не ги засяга лично...тъжната истина затова сме на тоя хал ,отвратително безразличие...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 38. 38 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Преди 30г хората не са можели да протестират и държавата е строила каквото и където прецени. Очевидно лошите комунисти на доста места са били оставили градинки, но не са предвидили колите. В началото на демокрацията се юрнахме да връщаме земя в реални граници и не помислихме за градоустройство. Сега чиновници взимат рушвети, защото има хора които купуват сградите построени в градинките, а строителите дори да направят паркинги в новите кооперации не ги купуват, защото всеки се оплаква, но като дойде време да направи, това което трябва, за да реши поне частично проблема решава да спести някой друг лев и продължава да спира, където не трябва и плюе държавата, че не е предвидила места за колите

 39. 39 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 328 Весело

  До коментар [#5] от "mtmvb":

  Точно!
  Уж дЯсни(автентични?)
  Уж "капиталисти" ,а не знаят
  що е creative destruction


  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 40. 40 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 975 Весело

  До коментар [#10] от "Храбър": quote#10:"Храбър"]Подпалилите този пожар трябва да бъдат намерени[/quote] вЕрваш ли си?
  [quote#10:"Храбър"]и наказани[/quote] Не думай!
  [quote#10:"Храбър"]но подстрекателите трябва да бъдат ЖЕСТОКО ОСЪДЕНИИ. [/quote] Ти в коя държава жиееш?
  Или в кое време? Соц-а свърши! Преди 3 десетилетия! Изтрезней! [quote#0:"Тодор Живков"] Приземяване, приземяване, приземяване [/quote] Докато подпалвачите се налудуват, и източвачите на банка като КаТеБе си източват, демократите ще си играйкат на демокрация! Докато изгори цялата държава, без те дасе усетят!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 41. 41 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#1] от "Alexander97":

  " Колко дават за подпалвачество ? "


  Пари или годинки затвор ? В първият случай - според договорката ; във вторият случай - николко !
  Престъпниците са фрашкани с пари, откраднати от нас и имат политически чадъри, избрани от нас !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 42. 42 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  Ще гасим пожари, докато мутрите командват.

 43. 43 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 274 Гневно

  ветковците и маринелите нямат милост - държат да се изсер@т на всичко и да го преправят по свой (див, селски) образ и подобие...

  reddit.com/r/The_Donald/
 44. 44 Профил на Черен Гана студент
  Черен Гана студент
  Рейтинг: 541 Неутрално

  https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Houses_in_Namesti_Zachariase_z_Hradce.jpg

  Фасади на къщи от 15 век в чешки град. Само някой там ако си помисли дори да драсне нещо по фасадата, затворът е най-малкото което ще му се случи. Но и никой не си помисля. И така е в повечето градчета там.

 45. 45 Профил на Люси
  Люси
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Това,което се набива в очи при тази ситуация е наглостта!!!А това,че историята ни започва да прилича на съборетина(с изключение на циганиите на Божо)е показател,че цялата ни държава е съборетина.Наскоро се разходихме из няколко Старозагорски села.Гледката е отчайваща-тълпи цигани,запустели изтърбушени къщи,мръсотия!!!А все пак става дума за едни от най-богатите земи в Европа.Но, пада ни се!!!Хора,които не се интересуватот това,какво се върши с историята им,няма да се интересуват и от бъдещето си.Ден за ден.А който не е способен да живее по ромски,да се спасява!!Та ромите комунистите и гербажиите да си живеят спокойно.

 46. 46 Профил на mausmiki
  mausmiki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До Храбър

  Няма Българска история приятелю.Бг. историята е мъртва от 09.09.1944 г.

 47. 47 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 387 Неутрално

  "тези пожари ще ни горят, докато от идентичността ни не остане и помен"
  Няма да остане нищо, което да ни напомня кои сме и откъде сме дошли. Защото алчността на т.нар. строителен бизнес не се интересува от историческото наследство, а от сегашните печалби. Българската капиталистическа класа се оказа извънредно алчна, ненаситна и престъпна върхушка. Но и администрацията ни се оказа още по-алчна и безогледна. Тези две престъпни групи са си поставили за задача камък върху камък да не остане, само и само да си осигурят максимални печалби. Държава, която се управлява само от парите и няма никаква ценностна система, е една територич без минало, без бъдеще, без никакви шансове да оцелее.

 48. 48 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1567 Разстроено
 49. 49 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 833 Неутрално

  До коментар [#29] от "4ort":

  И след това, така манипулира българина, че 1990-та да гласува за "сполуката". Изработи си обтекаема конституция и в НС са тяхните хора. Отдавна не очаквам нещо свежо и възвишено. Няма кой да го направи. При толкова наляти рубли на политическия пазар, надали нещо ще се промени в следващото столетие.
  Прав си, от 9-ти септември, у нас става това което Русия желае.

 50. 50 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#11:"chicago514"]

  Не само Пловдив осиротя днес. Цяла България стана по-бедна.Така е,но Альоша стои,[/quote]

  Нерде Ямбол нерде Стамбол.

  Корен квадратен се вади много трудно. За разлика от кръглия корен, който се вади по-лесно - също като краставицата, която....."

 51. 51 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  ''Когато на всяко ниво във властта – държавна и местна, срещаш хора, незнаещи защо са на постовете си''

  Не съм съгласна, тези индивиди са съвсем наясно по какъв начин и защо са се докопали до постовете си, както и как трябва да се отчетат за заемането им.
  Няма вече никаква надежда за България; може да се счита за напълно затрита в прекия и преносен смисъл от лицето на света.

 52. 52 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1184 Разстроено

  [quote#2:"voxy"]Тютюневите складове в Пловдив са грозни халета без никаква културна стойност скриващи слънцето и превръщати улиците покрай тях в зандан. Не съм видял нито един турист да се снима пред тях, камо ли опашки. [/quote]
  Позволявам си категорично да не се съглася. Давам линк към реновираните стари спиртоварни в Торонто:
  http://www.thedistillerydistrict.com/
  И онези халета дълги години са били неизползваеми, но е бил намерен начина да се финансира възстановяването им и използване за магазини, пекарни, ресторантчета. Сега са пълни с туристи от собствентата им страна. Много е приятно, не е като в МОЛ.

 53. 53 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3189 Неутрално

  Само едно е кусур - многословието

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 54. 54 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3442 Весело

  [quote#19:"Крадолюб ДемоКРАДов"]Преди 27 години намправихМе[/quote]


  Вярно,избрахме БКП в първите свободни избори,много интелегентно!

  klimentm
 55. 55 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  До коментар [#49] от "charlesdegaulle":

  Изключително си прав! Избора беше направен тогава,няма какво да плачем днес!

  klimentm
 56. 56 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 833 Неутрално

  До коментар [#55] от "klimentm":

  +++!

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2279 Любопитно

  И защо цензурираха коментар №4?!? И аз го смятам за тъп, обаче нито обижда някого, нито призоваава към насилие или расова омраза или каквто там искате.

  Дневник напоследък се излагат, и то направо жестоко се излагат. Нямат никакви проблеми с обидите и цинизмите които постоянно ръсят разни хора, които защитават модерната левичарска идеология. Например Иванчо от ЛА, който обижда някого персонално (или българите като цяло) в практически всеки свой пост не съм видял да е банван някога. Обаче непрекъснато се трият коментари само защото не са по вкуса на някой в редакцията. Пък напишете в правилата на форума, че ще се трие всичко дето не подкрепя аджендата на Икономедия и да си знаем, че не сме добре дошли.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 59. 59 Профил на mtsvetanov
  mtsvetanov
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#1:"Alexander97"]

  Колко дават за подпалвачество?
  А за унищожаване на национални ценности, умишлено? [/quote]

  Нищо не дават!!! Почакайте и ще видите!

  Това е проблема!!!

 60. 60 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1910 Весело

  До коментар [#58] от "Тюфлекчия":

  Как защо! Търкането на коментари в медия е еквивалент на подпалване. Неудобното изчезва, изпепеляава, престава да съществува. Освен туй добре знаем, че покрай сухото гори и суровото. Да очакваме нещо различно от економедиите е как да кажем, надценяване на интелектуалния багаж.

 61. 61 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Днешната просташка, новобогаташка, пост-комуно-селска власт целенасочено изтрива всякакъв спомен за българската градска култура и архитектура. Затрива съзнателно и всеобхватно. Божидар Димитров, архитект Петър Диков, Вежди Рашидов - все пророците на това трагично за българското общество и култура явление. Текстът е много добър, но само усилията на "Спаси София" са крайно недостатъчни.

 62. 62 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  До коментар [#52] от "vankata1":

  Страхотно! Единственият проблем - един поглед в статистиките сочи, че Distillery е струвал около $40 млн., нещо което Пловдив не може да си позволи поне в следващите 200 години. Те едва, едва позакърпиха Капана и още се борят със Стария град... Очевидно е, че материалните възможности за нещо повече не достигат, но бедността, комбинирана с виртуална комплексарщина дава още по-плачевни резултати.

 63. 63 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2279 Весело

  [quote#60:"Lemmy"]Как защо! Търкането на коментари в медия е еквивалент на подпалване. Неудобното изчезва, изпепеляава, престава да съществува. [/quote]

  Много добра аналогия - браво! Явно са му нарушили safe space-a на някой млад и красив в редакцията и за това пали здраво, че да остане само хубавото, това дето го кара да се чувства щастлив, заобиколен от съмишленици. Подозирам че скоро разни неформали като нас ще ни баннат веднъж и завинаги, и ще оставят само модерните левичари от SJW-тип, плюс правоверните болшевики да им пускат ниски топки и да се симулира "разгорещена дискусия".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 64. 64 Профил на new_ghost
  new_ghost
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Честната собственост е свещенна и неприкосновена!"

  Честна собственост - оксиморон.
  Собственост значи кражба. (цитат от древен мислител)

 65. 65 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Днес Пловдив гори,
  Утре в него ще се строи,
  А Вежди пак се напи.

 66. 66 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2279 Любопитно

  [quote#64:"new_ghost"]Собственост значи кражба. (цитат от древен мислител)[/quote]

  Голям мислител ще да е бил тоя (ако въобще някой го е казал това). Как точно можем да имаме "кражба", ако преди това нямаме "собственост"? За да се чувстваш ограбен от някого, значи трябва да смяташ, че това което той притежава е по право твое, което означава че предявяваш претенции за собственост. Оксиморон е твърдението на "мислителя", не честната собственост (което е просто нонсенс, щото собствеността не може да бъде "честна" или не - хората могат да се определят като такива).

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 67. 67 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1910 Весело

  До коментар [#63] от "Тюфлекчия":

  То затуй дипарчъра от safe-space-a в реалността е травмиращо събитие като пожар в тютюнев склад, ръйш.

  Още по комунистически времена няколко тютюневи склада (но не тези на "Иван Вазов" бяха възстановени от държавата в други функции - стоматологичен факултет, разни институти на БАН, печатница. Днешният вопъл много прилича на неосъзната жалба по социализма с всичките му убавини. Никой не може да избяга от съдбата си.

 68. 68 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Сериозно. Проблемът е, че 50 години културата ни се диктуваше от бездарни и неуки селяни, изклали интелигенцията, и избиващи комплекси впоследствие. Резултатът? Ами терминът "избягал от родината си" (който съвсем не е открит само преди 25 години, от България бягат още от 1944'та насам) ... и подпалените складове и заклещени министри да обслужват мафията с решенията си...

 69. 69 Профил на vesela.jasna
  vesela.jasna
  Рейтинг: 221 Неутрално

  И прекрасната къща и складовете ,дарени от Кудоглу са вече в небитието...Събаряни,оставени на разруха и накрая опожарени. Общината даже не знае собствениците.И кметът има наглостта да ни обещава възстановяване.Как ще стане това?Какво като е заснета сградата?Как подарени сгради,се оказват частни?Складовете бяха изключително здрави.След 30-годишно изоставяне /умишлено/ ,дори мазилката не мърдаше.И какъв е резултата от предишната проверка за склада на "Одрин"?И Рашидов обеща възстановяване.Вече имам чувството,че нашите управници ще ни обещаят и възкръсване,като са приклещени натясно.

 70. 70 Профил на matrix
  matrix
  Рейтинг: 274 Неутрално

  ГЕРБ е като бензин за пожарите.

 71. 71 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#67:"Lemmy"] Днешният вопъл много прилича на неосъзната жалба по социализма с всичките му убавини.[/quote]
  +++++
  Не съм чул тези "спасители" да протестират с/у ПСА, или срещу осмоъгълния пето../ник
  Нито съм прочел статия за тези складове, преди някой /не зная кой и не се интересувам/ да се пробва да направи нещо на мястото им ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 72. 72 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  А на мен най интересно ми стана това:
  [quote#4:"napitbratmu"]Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа..." и т.н и т.н.[/quote]

  А скритото от модераторите изречение, поради горните причини, е:
  "ОХ, КАКЪВ ПАТОС ЗА НЯКОЛКО ГРОЗНИ СЪБОРЕТИНИ"
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 73. 73 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#54:"klimentm"]Вярно,избрахме БКП в първите свободни избори,много интелегентно! [/quote]
  Че и няколко пъти после пак !
  Единствената бивша соц-държава с такива "постижения" ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 74. 74 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#11] от "chicago514":

  +++++++++!!!

 75. 75 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#72] от "cristo_n":

  Твърде показателно

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 76. 76 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  До коментар [#4] от "napitbratmu":
  Друго са си кенефите на Божидар Димитров - Мастиката в Плиска и в идеалния център на София, нали!?!?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 77. 77 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  До коментар [#2] от "voxy":
  Тя и Айфеловата кула е една купчина старо желязо. Барем да я беха остъклили....

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 78. 78 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#77] от "Gopeто":

  нищо общо, не случайно споменах че никой не се снима пред тютюневите складове, Айфеловата кула е едно от най-посещаваните места и всички се снимат

  twitter.com/voxybg
 79. 79 Профил на vladimirpopovbg
  vladimirpopovbg
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Sushtata rabota e i sus samosrutilijat se hotel "Veronika" v "Slunchev den".
  Elate da vidite sega kak e izniknal nov hotel tam.
  Da ima nakazani ?- neeeee!
  MAFJA v RAZGRADEN DVOR.
  E, kak da ne bjagat horata togava ot tazi teritorija, narechena Bulgaria?

 80. 80 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  "пасивни общински администрации, свиващи рамене пред медиите и опитващи се да замажат нещата с една-две оставки, ако много замирише на електорално недоволство"

  В Пловдив общината е с двата крака в играта. Какви лъжи бяха, какво нещо

 81. 81 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  До коментар [#78] от "voxy":

  И двете са културни забележителности. Едната е поддържана с желание отговорност, другата не.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 82. 82 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#81] от "Gopeто":

  щом никой не се интересува и не се впечатлява очевидно не е забележителност, то на всяка стара сграда може да лепнеш този етикет

  twitter.com/voxybg
 83. 83 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 362 Неутрално

  [quote#28:"chavo64"]Добър текст, но червените злобни селяндури едва ли ще го разберат![/quote]

  А бе аланкоулу, собствениците и/или инвеститорите на бъдещите МОЛ-ове на мястото на тези складове не са ли от "новите хора", бизнесмени (което по презумпция означава десни), част от т.нар. елит на демократична България?

 84. 84 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 362 Неутрално

  [quote#29:"4ort"]След 09.09. 44 г. изгоря ЦЯЛАТА СОБСТВЕНОСТ на българина, дрогарЬО.
  Изгоряха над 30 000 хиляди живота без съд и присъда и съдбите на милиони хора игоряха от страх и ужас.[/quote]

  Изгоряха около 10 000 живота, вкл. тези без съд и присъда и тези от Народния съд - приблизително толкова или по-малко от избитите по аналогичен начин от другата страна преди 9-и, 44-а. Милионите хора построиха много жилища, фабрики и заводи, които им осигуряваха достойно съществуване и самочувствие. Е, затриха вече индустрията и селското стопанство, заприличахме на колония, родителите ни тънат в мизерия, децата ни бягат в чужбина, но важното е, че имаме демокрация за политиците, за т.нар. бизнесмени и за всякакви други тарикати.

 85. 85 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  [quote#62:"Lemmy"]Те едва, едва позакърпиха Капана и още се борят със Стария град... [/quote]
  Истината е, че Пловдив разполага с много по-богато архитектурно наследство от Торонто и съответно бюджета за поддържането си има своите приоритети, сред които явно тютюневите складове са на по-заден план. Но в исторически план те са културна забележителност и е престъпление да се оставят на разрухата. Трябва да се намери начина да бъдат съхранени като архитектурна забележителност. В София се разруши кино Сердика, за да се построи съвременен хотел. Тютюневите складове имат много по-голяма архитектурна стойност и в един град с международен панаир могат да бъдат реновирани и използвани. Може да е по-скъпо да се реновира стара сграда, отколкото да се бутне и да се построи нова, но сигурно има начин да се използва цялата им фасада и обем, за да се построи отвътре сграда, отговаряща на всички съвременни изисквания, която отгоре на всичко да експонира автентични зидарии и архитектурни елементи и да е уникална като излъчване!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK