Въпроси изпод пепелта

Тютюневите складове след пожара

© Георги Кожухаров

Тютюневите складове след пожараТекстът е от портала "Култура"

Преди пет месеца, когато багери изневиделица събориха тютюневия склад на ул. "Одрин" 8 в Пловдив, а живи вериги от хора тръгнаха да бранят историята на града си, писах, че "безобразието в България със сигурност има много лица, но коренът му е само един: безочливото и грубо погазване на закона." Тогава предложих, ако пораженията по Тютюневия склад са необратими (каквито изглежда са), сградата да се запази в този си вид (само че укрепена) – като


Музей на българското безобразие
Защото "тъкмо това е Музеят, от който най-силно се нуждаем. Виртуалната разходка из скелета на изтърбушената сграда би могла да изобилства с холограми на десетки (а защо не и стотици подобни скандали), които прискърбно се умножават през последните години.
И на кого му пука от това?
На Министерството на културата?
Ни най-малко."


Най-тъжното е, че с днешна дата този Музей на безобразието сериозно разрасна площта си в Пловдив. И причините за това се коренят още в предишния случай.


Срещу собственика на сградата на "Одрин" 8 и главния архитект на Пловдив Румен Русев, разрешил нейното разрушаване, продължава да се води проверка, но последният още си е главен архитект на Пловдив, макар само в този случай, според констатацията на прокуратурата, да е извършил 60 нарушения на нормативната база.


Пет месеца по-късно равносметката няма как да не е още по-печална. Нови четири тютюневи склада, също паметници на културата, изгоряха посред бял ден, а загубата е невъзстановима. Пловдивчани нарекоха това черно за града им събитие "пожара на алчността", макар може би по-точно би било да го кръстим "пепеляна събота", тъй като пред очите на всички алчни ръце успяха да изпепелят прочутото Тютюнево градче в града под тепетата.


Пепел с мирис на алчност и усещане за пълна безнаказаност


А иначе, постфактум, Министерството на културата бързо даде обяснението за "бизнес-интереса", който може би се крие зад пожара: през 2010 г. италианските собственици имали намерение да преизградят (разрушат) складовете, за да издигнат смесена жилищно-административна сграда с подземни гаражи. Ала министерството им отказало и проектът пропаднал. Оттогава тютюневите складове пустеят и били заградени, за да не са опасни за минувачите. И в тях са си живеели бездомници като този, който днес институциите смятат да превърнат в "козел на упущението" на целия този възел от интереси.


И тук, изпод пепелта, изникват редица въпроси, на които Министерството на културата и Община Пловдив са длъжни да отговорят:


1. Било ли е наясно Министерството на културата с факта, че вече шеста година тютюневите складове, емблематични за град Пловдив, са оставени от собствениците си на доизживяване, за да рухнат и бъдат преизградени на "чисто", преди да се разрази "ненадейно" пожара?


2. Община Пловдив уведомила ли е Министерството на културата за състоянието на сградите? Има ли преписка по въпроса и някакви конкретни действия?


3. Някоя институция (министерството, НИНКН, общината) поставила ли е ребром пред италианските собственици въпроса, че те са длъжни, по силата на сега действащия Закон за културното наследство, да изпълнят предписанията по "извършването на необходимите дейности и реконструкция" на защитените от закона обекти?


Ако отговорът е "не", тогава за пореден път се убеждаваме, че


Министерство на културата изобщо не ни е потребно


То очевидно е потребно само на г-н Вежди Рашидов, за да може да титулува себе си "министър", докато пъчи егото си у нас и в странство.


Министър Вежди Рашидов до премиера Бойко Борисов

© Анелия Николова

Министър Вежди Рашидов до премиера Бойко Борисов


Министерство на културата е потребно още и на неговия кръг от хранени хора, които забатачиха и продължават да дозабатачват сферата на културата с бездействието и некадърността си. Защото безхаберието към културното наследство се съпровожда и от пълна занемара на грижата към книгата, към киното и т. н.


Няма ли тогава да е по-честно към нацията, щом политиката в културата ще се свежда само до "мерзост на запустението", към Министерския съвет да се обособи Фонд "Култура", който, спестявайки пари от заплатите в министерството, да е разпоредител на средствата, необходими за издръжката на съществуващите културни институти и на програмите за култура в страната? Току-виж тази формула се оказала по-удачна.


А Община Пловдив сериозно трябва да се замисли в състояние ли е
да бъде Европейска столица на културата през 2019 г.?


Най-малкото с този главен архитект, с тази културна експертиза и с това престъпно нехайство.


Все въпроси, които изникват изпод пепелта на едно престъпление срещу националната ни култура.
Защото имаше начини да не се стига дотук, но нямаше кой да вземе решенията.
Сега министър Вежди Рашидов оперетно се кълне пред медиите как ще глоби с 30 000 лв. собствениците на историческите сгради, чиято стойност се измерва в милиони.


А защо не ги глоби преди година, две или три, щом те са оставили тези паметници на културата да се рушат? Нали законът му дава това право?


И нали при отказ от тяхна страна или констатирано бездействие, Министерството на културата е било в правото си да упълномощи Община Пловдив да се заеме със спасяването на съответните сгради, учредявайки законна ипотека над имота, за да си възвърне направените в полза на държавата разходи?


Само че тази предвидена в Закона за културното наследство разпоредба така и никога досега не е била приложена в България.


Тъкмо обратното. Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) е поискал преди време от собствениците на изгорелите тютюневи складове да бъдат направени "отливки на съществуващите фасади и орнаменти", което те са сторили с радост. Нали това им предоставя благоприятната възможност за "фасадно решение", тоест един ден да изградят на това място нови сгради, които само леко да наподобяват изпепелените складове. Така пожарът се случи А глобата е 30 000 лв.


И това ако не е "фасадна култура" в условията на една все по-засилваща се "фасадна демокрация".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1208 Весело

  [quote#1:"oporna_to4ka"]Безхаберието на властта е причина за пожара"[/quote]
  http://terminal3.bg/iskame-si-pametnika-na-kulturata/

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  Аз отдавна предложих да направим нова обиколка по България - 100-те национални обекта на българското безобразие/ безхаберие и т.н./ !!!
  Няма да е никак трудно - и не знам дали ще има и повече посетители от 100-те исторически обекта , НО ЩЕ ИМА ПО-ВЪЗПИТАТЕЛЕН ЕФЕКТ върху младите !

  [email protected]
 4. 4 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Браво на Тони Николов - постави още преди време въпросът за тютюневите складове,но ниКОЙ? не обърна внимание.
  Сега нещата са право в лицето на властимащите и нека не ни заблуждават,че един нещастен човек - клошар е причинил пожара сам.

 5. 5 Профил на kaloianski
  kaloianski
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Пет месеца не стигат на прокуратурата, оглавена от протежетата Цацарови в Пловдив да обвини и отстрани главния архитект. Не стигат и на Лилянчето Павлова да го оттегли от общината. Не стигат на избрания с манипулации кмет Тотев да го уволни. НЕ, защото имат още работа да вършат - да разрушат заедно всички културни сгради и да ги подарят (срещу лични блага). Такива велики дела не се вършат без одобрението (срещу подобни) на централната власт в София. А тя е еднолична и тотална!

 6. 6 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ""Музей на българското безобразие""
  "Най-тъжното е, че с днешна дата този Музей на безобразието сериозно разрасна площта си в Пловдив.""

  Най-тъжното е, че безобразието се е загнездило в главите, душевността и културата на някой хора. Тежко наследство от поледните 70 години.

 7. 7 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 695 Неутрално

  [quote#3:"karabastun"]Аз отдавна предложих да направим нова обиколка по България - 100-те национални обекта на българското безобразие/ безхаберие и т.н./ !!! [/quote]
  Опасявам се, че са многократно повече, при това най-крупните от тях.
  На входа на всяка граница към България, трябва да има голяма табела с надпис "Добре дошли в страната на безотговорността, безочливостта и безхаберието."

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 8. 8 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Спокойно. Министърът на културата ще обяви търг и ще ги възстановят със стиропор и талашит.

 9. 9 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Преди около две години този човек се тук мрънкаше, че държавата иска Червената къща да плаща наем - защото докато проповядват идеята за свободен пазар, нашите десни искат да бъдат издържани от държавата. И сега се чудя дали безхаберието на държавата няма и някаква, макар и минимална връзка, с това, че някакви мрънкачи искат държавата да издържа бутиковите им местенца за вечеринки, докато в същото време не могат да се намерят пари за рушащи се сгради.

 10. 10 Профил на sebastians
  sebastians
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  "Министерство на културата изобщо не ни е потребно

  То очевидно е потребно само на г-н Вежди Рашидов, за да може да титулува себе си "министър", докато пъчи егото си у нас и в странство."

  Право в десятката на прогнилото правителство на Герб.

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 11. 11 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Тони Николов - пенкилера на портал Култура

  Всичко зани , от всичко разбира, от външна политика през история да то архитектура.

  Вършее по целия спектър на обществения живот
  Това би трябвало да е "интелектуалец", така ли, дет по всяка тема има мнение?

 12. 12 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 374 Неутрално


  Плача по тези съборенити в Пловдия дето преди 100 години са били тютоневи складове, е просто начин да се пречи Пловдив да се развива.

 13. 13 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "безобразието в България със сигурност има много лица, но коренът му е само един: безочливото и грубо погазване на закона."

  Да де, ама ракурса е малко по друг:

  "Изградил човекът цяла самоподдържаща се икономическа система, работеща в обществена полза. По сегашному, основал фондация, обезпечил я с имущество, с приходите от което да се гарантира реализирането на целите ѝ. Единственото необходимо е било някой да гарантира, че тази самоподдържаща се система няма да се пипа.
  Тази гаранция през 20-те и 30-те г. на ХХ век (златните години на България) са я дали държавата и община Пловдив. Дали са дума. След което не са я спазили. След 9 септември 1944 г. стопанските постройки (тютюневите складове) и кой знае какво още – национализирани. Домът на благотворителността и народното здраве – разрушен. Сиропиталището – национализирано, после превърнато в детска градина. След 10 ноември 1989 г. – детската градина разрушена, парцелът продаден. Тютюневите складове – национализирани, след 10 ноември – продадени.
  Пълен погром! Кудоглу? Кой беше тоя? Воля на дарителя? Абе я си гледайте работата!"

  Копирано от https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5727535
  © www.24chasa.bg

 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3490 Любопитно

  До коментар [#11] от "name.mg.forum":
  Нещо по темата имаш ли да кажеш или си дошъл само да плюеш по автора?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  [quote#12:"name.mg.forum"]Плача по тези съборенити в Пловдия дето преди 100 години са били тютоневи складове, е просто начин да се пречи Пловдив да се развива. [/quote]
  Глупаво изказване!
  Тези които бързат да унищожат миналото са обречени отново да преживеят стари грешки!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Виновна за всички тези безобразия държавата и нейните глупави закони,които връщат сгради паметници на културата на бившите им собственици или техните наследници...Представям си аз да съм пенсионер с някаква мижава пенсия и държавата ми връща една такава сграда паметник на културата,на която имам едно единствено право само да я поддържам с мизерната си пенсия??? Какво друго бих могъл да направя, за да се оттърва от тази сграда? Моето мнение е,че щом държавата направи една сграда паметник на културата,тя трябва да бъде изключителна държавна собственост и тя държавата трябва да намери пари да я поддържа,иначе ще имаме още много такива случаи...

 17. 17 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Почват да идват и отговорите. След КАБ - http://www.focus-news.net/news/2016/08/24/2287729/arh-borislav-ignatov-kab-imame-tsyalata-ekspertna-sila-i-znanie-da-napravim-proektite-za-ukrepvane-na-izgorelite-tyutyunevi-skladove-v-plovdiv-i-to-bezvazmezdno.html , които би трябвало да подкрепим, и "Министерството на културата образува ново административнонаказателно производство срещу собственика на тютюневия склад на ул. „Одрин“№ 8 в Пловдив, който беше съборен незаконно през месец март тази година. ...
  Собственикът не е изпълнил заповедта ... да представи и внесе за съгласуване в двумесечен срок инвестиционен проект за възстановяване на сградата, която е недвижима културна ценност." - http://www.focus-news.net/news/2016/08/25/2288511/ministerstvoto-na-kulturata-obrazuva-novo-administrativnonakazatelno-proizvodstvo-zaradi-saboreniya-prez-mart-2016-g-tyutyunev-sklad-v-plovdiv.html

 18. 18 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  Първото изречение помита желанието за четене нататък.
  Законите са пяната на повърхността. Има ги всякакви. И могат да докажат каквото е нужно на онези, които поръчват законите на лобистите законописци.

  Причината е алчността, издигната в добродетел.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 19. 19 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  [quote#12:"name.mg.forum"]Плача по тези съборенити в Пловдия дето преди 100 години са били тютоневи складове, е просто начин да се пречи Пловдив да се развива.
  [/quote]
  Какво пречат старите красиви сгради Пловдив да се развива?
  Ако бяха реставрирани в автентичния си вид, щеше да се получи един много красив и луксозен квартал още преди много години. Не съм фен на Цеко, за първи път ще го дам като положителен пример за реставрацията на китайското посолство. Така можеха да изглеждат сега и тютюневите складове.

 20. 20 Профил на bally
  bally
  Рейтинг: 524 Неутрално

  коментар [#12] от "name.mg.forum"

  Класически трол, регистриран на 20 юни т.г. Може би е от подопечните на Д&Д - тя ги хвърля в атака като стане напечено около т. нар. културен министър

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на Дъската ми хлопа
  Дъската ми хлопа
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Нали ви е ясно как се присмиват на писанията и мненията ви главни архитекти, собственици, културни експерти, директори на дирекции в министерства, меверета, бойковци и

 24. 24 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1888 Весело

  Аз не виждам никакъв проблем складовете да бъдат възстановени по европейските програми с творческо пресъздаване на липсващия пловдивски колизеум, копие на пирамидата в Чичен Ица, парче китайска стена и една цветна спаска башня. А докато експертите приготвят проектите, Тони да се замисли козелът дали е на "упущение" или на "отпущение" и да докладва разликата.

 25. 25 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1888 Весело

  И да не забравя - гнусният Альоша да бъде префасониран на бутилка Кока-Кола.

 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#6] от "gmbh":

  "Най-тъжното е, че безобразието се е загнездило в главите, душевността и културата на някой хора. Тежко наследство от поледните 70 години."

  Така е, но бих добавил, не на някои, а за съжаление на много и в съчетание с почти естествените мераци на хора, които освен че нямат досег с културата, но имат твърде силни ламтежи и сериозни парични ресурси, подобни случаи няма как да не се случват.
  То и по света е така и както се вижда, за пореден път се доказва, че липсата на нормална правоохранителна и правосъдна система влияят на всичко в нашия живот и в т.ч. и на културата.

 27. 27 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Писала съм го и друг път - крайно време е средствата, отпускани от ЕС, да бъдат употребявани за поддръжката, възстановяването,консервацията, реставрацията на СЪщЕСТВУВАщИТЕ културни паметници, вместо да се хвърлят на вятъра за ФАБРИКУВАНЕ на БУТАФОРНИ ИЗМИшЛЬОТИНИ! Колко милиона пропаднаха в издигането на фалшиви крепости, базилики и прочие, а можеха да бъда използвани за проекти като тютюневите складове?! Но за съжаление не виждам никаква надежда за промяна; напротив, ще ставаме свидетели на нови опустошения и на нови схеми за източване на средства в неправилната посока! Докато не остане и късче от автентичното ни историческо наследство.

 28. 28 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  [quote#25:"Lemmy"]И да не забравя - гнусният Альоша да бъде префасониран на бутилка Кока-Кола.[/quote]

  Само не знам кое е по-гнусно..., освен ако не си саркастичен, в което се съмнявам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK