И отново за добрите намерения и хаоса във Фонда за лечение на деца

Красимира Величкова

© Велко Ангелов

Красимира ВеличковаТази сряда Министерският съвет одобри промени в правилника за работа на Фонда за лечение на деца, но без първо да покаже финалния вариант на хората, от които зависи кои деца ще се лекуват с пари от фонда и кои не - Обществения съвет. След заседанието здравният министър Петър Москов коментира, че така ще се даде възможност за по-бързо обработване на документи и покриване на повече разходи по леченията. "Дневник" публикува коментара от следващия ден на Красимира Величкова - член на Обществения съвет и директор на неправителствената организация Български дарителски форум (БДФ), с нейно съгласие и със заглавие и акценти на редакцията.


И отново за Петър Москов и Фонда за лечение на деца.


Вчера (сряда - бел.ред.) министърът е казал, че "Според новите правила от приемането на документите на едно дете до крайното решение за лечението му трябва да мине най-много месец, а не процедурите да се точат до година и повече, както е сега. Ще се дадат още възможности за транспорт и настаняване на децата и придружителите им. Фондът ще поема и до три контролни прегледа след изследване и трансплантация на дете."
Или Петър Москов няма идея какви са били правилата досега, или има интерес да не съобщава публично какви всъщност са основните промени, които според организациите, които сме в Обществения съвет на Фонда, ще доведат до затруднен достъп за лечение.


И така:


1. Сроковете наистина се съкращават с 15 дни (от 45 на 30 дни). И това е добре. Но е пълна лъжа, че има деца, които са чакали "година и повече". Друг е въпросът, че с простото сменяне на едно число, без същинска промяна на процедури, не се постига нищо. Освен повод за говорене. После кой ти гледа дали се спазва или не някакъв си срок.


2. За сведение на очевидно незапознатите и в момента (дори от самото си създаване през 2005) Фондът заплаща пътни, престой и превод за дете и един родител. Както и три контролни прегледа. Ако някой може да ми обясни какво ще е различното, моля да го направи.


Сега единствено се налага лимит на финансирането по тези пера, според наредбата за командировките, защото видите ли "всеки бълграски гражданин като пътувал в чужбина му се плащало до някакъв лимит, а той нататък си поемал разходите. Не било ли логично и тук да е така?" (цитат: проф. Пилософ) Ами не, не е логично, защото става дума за лечение, а не за командировки. И точно в този случай пак с оглед на смешни икономиии, се застрашава достъпа до него.


Ето и няколко неща, които едва ли ще бъдат така гордо споделени:


3. Създават се нови звена като комисии, консилиуми и др, които да подпомагат работата на Фонда. Едва ли има нужда да напомням как работеше Фондът, когато документите на децата минаваха през комисия за лечение в чужбина. Ако пък има - ето: деца НАИСТИНА чакаха решение по година и половина и умираха докато чакат, защото не успявахме да съберем пари за тях. Пари от вас и мен. Докато държавата пестеше.


4. Формуляр S2 ще се издава от НЗОК, след решение на обществениея съвет на Фонда за всеки конкретен случай. Това добре. НО! Никъде не е регулирано в какви срокове ще бъде издаван този формуляр. Значи имаме 30 дневен срок за решение във Фонда, а след това неясно колко за издаването на хартийката, която удостоверява, че имаш право на лечение. Някой може ли да предположи? Аз - не.


5. Медицинските изделия остават във Фонда. Тоест ще продължава финансирането им без никакви механизми за контрол по същество. И това за някакви си 70% от бюджета на Фонда...


6. Медицинските становища за лечението на децата ще се дават приоритетно от националните консултанти. Знаете ли колко от тях са педиатри? Дали това не стеснява силно кръга на хората, които ще решават дали и как да се лекува едно дете. Дали не създава условия за корупция?


7. Това ми е любомото: големи хвалби имаше, че от 12 декларации за попълване, е станала една. Това че просто са копирали текстовете и са ги събрали в един файл, ще оставя без коментар. Да приемем, че е улеснение да се подпишеш 1 път, вместо 12. НО! Увеличават се броя на документи - медицински и административни, които трябва да се прилагат към заявлението на всяко дете. Протоколи от комисии, протоколи от директори на болници и т.н.


Е, записано е в допълнителен член, че в случай, че родителите не могат да ги предоставят, Фондът ще ги изисква служебно от болниците. Ама дали този списък ще стои на сайта и колко родители ще прочетат Правилника, за да знаят, че могат да подадат заявление и без тези документи - Божа работа.


През последните 8 години, в които се опитваме да помогнем за създаването на нормалност във функционирането на този Фонд, сме се нагледали на всякакви промени с добри намерения, заради които си отиваха деца - старите правила по времето на Николай Добрев, финансовият лимит, който наложи Стефан Константинов, и т.н. Сега пак със същите аргументи с повече отговорност се натоварват родители, лечебни заведени, лекари, Обществен съвет..... всички те, но не и самият Фонд.


Това ще доведе до хаос, който за съжаление няма да понесат на гърба си тези, които го предизвикват. Макар и с добри намерения. Ще го понесем ние. И децата ни. Но така и така сме свикнали да носим, колко му е и това.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3547 Неутрално

  Медицинските изделия остават във Фонда. Тоест ще продължава финансирането им без никакви механизми за контрол по същество. И това за някакви си 70% от бюджета на Фонда..."
  тук е заровена касичката ....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 2. 2 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Никой от тези индивиди не е имал добри намерения. Идеята е да няма обществен контрол и чиновниците да правят каквото си искат. Добри намерения от алчен чиновник не очаквайте. Направо ме е гнус, че си позволиха да посегнат и на здравето на децата.

 3. 3 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Хаос в случая с тоя фонд означава ИКОНОМИСВАНЕ на средства!
  По0 време на БОко1-ви, имаше огромен недостиг на работещи линейки в Сф, вероятно и другаде. Което резултираше в по-висока смъртност и пак-икономии на средства! След здравната реформа, 1999г, парите за здраве се вдигат В ПЪТИ без видими резултати! Разходите за здраве до толква набъбнаха, че управляващите се чудят от къде да икономисат! Защото системата се ИЗТОЧВА! Легално! И наказани НЯМА-нали сме демоКРАДЦИя! Конституцията гарантира право на "достъпно здрвеопазване" Ако тряя се спазва буквата на конституцията, тряя се вдигне някой данък, и парите да се насочат за запълване на бездънните ями в здравеопазването-иначе казано да се налеят още средства в частните джобове за източване. Или да се накажат виновните. и да се отстранят от ОБЩЕСТВЕНО здравно финансиране! Това е причината за "не министрите, а децата ще понесат новия хаос във фонда за лечение".

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Искате рИформи, понеже сте десни, ето го резултата-пАри нЕма-действайте!
  И понеже тоз форуим гъмжи от десни, а десните се пишат и "християн-демократи", напомням казаното от Исус-народите ще бъдат съдени по отношението им към децата!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Ми той и Иванчо има добри намерения към Марийка.
  До коментар [#3] от "Крадолюб ДемоКРАДов":

  Да те светна! Не сме демокрация! Или пък сме такъв вид демокрация, какъвто светът още не е виждал-българска. Българска ком. демокрация. Без значение кой какъв етикет си е лепнал.
  Не се опитвай да манипулираш публиката!
  Има места, където ще успееш сигурна съм.
  Тук- не!

 6. 6 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2439 Весело

  [quote#3:"Крадолюб ДемоКРАДов"]След здравната реформа, 1999г, парите за здраве се вдигат В ПЪТИ без видими резултати! [/quote]
  Не се вдигат "В ПЪТИ", а само два пъти. И резултатите са ВИДИМИ - смъртността нараства, достигайки вече Виденов ден, а населението се е редуцирало с над 600 хил. души (ония, дето се "губат" на търговците в бели престилки в НЗОК).

 7. 7 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Москов не е ли решил да взима и от децата отпечатъци, за него парите не миришат

 8. 8 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Срамна история - как да крадат от болните деца.

  4itatel
 9. 9 Профил на lutece
  lutece
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Друго не може да се очаква от Москов освен хаос.

 10. 10 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#4] от "Крадолюб ДемоКРАДов":

  Как не те мързиш да измисляш такива глупости бе човек ? Какви народи щели да бъдат съдени, какви пет лева ?

 11. 11 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#4] от "Крадолюб ДемоКРАДов":

  Да викам ли линейка.

  4itatel
 12. 12 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  "имаме 30 дневен срок за решение във Фонда, а след това неясно колко за издаването на хартийката, която удостоверява, че имаш право на лечение.";
  "Увеличават се броя на документи - медицински и административни, които трябва да се прилагат към заявлението на всяко дете. ";
  "Медицинските изделия остават във Фонда. Тоест ще продължава финансирането им без никакви механизми за контрол по същество."

  Явно при толкова благо /и много/ говорещия Москов, без да се казва и една истина става дума и за НЕКАДЪРНОСТ

 13. 13 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ми както винаги, пътят към Ада е покрит с добри намерения.

  chavo64
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK