"Дизелгейт" още не е приключил за "Фолксваген"

"Дизелгейт" още не е приключил за "Фолксваген"

© В© Mike Blake / Reuters, ReutersИзмина близо година, откакто американските екологични власти обвиниха "Фолксваген" (VW) в нарушаване на законите за замърсяването чрез инсталиране на софтуер, манипулиращ резултатите от тестовете за емисии. През юни компанията постигна извънсъдебно споразумение да плати над 15 милиарда долара, но на хоризонта се задават още дела и евентуални по-големи плащания.


Спор на германския автомобилопроизводител с два външни доставчика влезе с пълна сила във водещите заглавия този месец. Това обаче бе само незначително отвличане на вниманието от по-нататъшните проблеми, пред които е изправен, заради емисионния скандал.


"Фолксваген" вече договори най-голямата в автомобилната индустрия сума, която ще получат собствениците на дизелови коли, търговците и властите в САЩ, но тя няма да бъде достатъчна, за да се справи със скандала.
Възможно е допълнителните разходи да възлязат на милиарди долари.


Като нещо, превърнало се почти в месечен ритуал, съдия Чарлс Брейър насрочи за четвъртък 25 август) в Сан Франциско изслушване по делото, включващо стотици граждански искове срещу VW. Компанията съобщи пред съда, че е постигнала принципно споразумение за компенсиране на своите 650 представителства в САЩ, но не посочи подробности. Според източници става дума за най-малко 1.2 милиарда долара.


Дневен ред на изслушването


Десетки хиляди дизелови автомобили с незаконен софтуер, манипулирал проверката на емисиите. VW успя да постигне споразумение за милиарди с ищците, притежаващи повечето от засегнатите коли. Около 85 000 други превозни средства обаче продължават да бъдат спорни. Тези автомобили, предимно с 3-литров двигател, разработен от Audi, бяха поставени под въпрос едва по-късно.


Компанията не успя да представи на властите приемливо решение за модификация на по-големите возила като Touareg, Porsche Cayenne или Audi A8. Миналия месец щатът Калифорния отхвърли план за изтегляне. Адвокатът на VW Робърт Джуфра твърдеше с увереност, че нещата са на път да бъдат решение скоро. Съдия Брейър даде да се разбере, че търпението му се изчерпва. Сега той настоява за по-подробни препоръки.


Какъв риск създава за VW 3-литровият двигател?


Експертът от автомобилната индустрия Фердинанд Дуденхофер от университета Дуисбург-Есен предупреди, че репутацията на VW ще бъде опетнена. "Американците ще бъдат отблъснати", добави той. Евентуално извънсъдебно споразумение може да се окаже по-леко, тъй като броят на колите е значително под 480-те хиляди коли с по-малките 2-литрови двигатели. VW изплаща около 15.3 милиарда долара, за да приключи тези случаи. В допълнение към обезщетенията и разходите за ремонт или изтегляне са включени близо 5 милиона долара, които VW трябва да плати на американски фондове за защита на околната среда. Дори VW да се измъкне леко, това няма да е евтино.


Компенсацията за клиентите може да бъде по-висока, защото автомобилите са по-големи и по-скъпи, обясни Дуденхофер. Може да е висока трицифрена стойност в милиони или едноцифрена в милиарди, в зависимост от това дали бъде намерено приемливо техническо решение, уточни той.


VW натрупа 16.2 милиарда евро (18.2 милиарда долара) резерв и вече е ясно, че спрямо разноските в спора с доставчиците, които анализатори оценяват на около 100 милиона евро, при делата в САЩ става дума за сериозни суми.


Пред какви други заплахи е изправен VW в САЩ?


Има още няколко законови "минни полета". Веднага след като бе постигнато принципното споразумение за милиарди долари, няколко американски щата последваха примера. Мериленд, Масачузетс, Ню Йорк и Пенсилвания твърдят, че компанията е нарушила техните закони за околната среда. Щатът Вашингтон вече наложи глоба от 176 милиона долара. VW се стреми да уреди и тези случаи; преговорите трябва да започнат най-късно на 1 ноември. И други американски щати биха могли да предявят претенции, които още повече биха оскъпили нещата за VW.


Освен това министерството на правосъдието на САЩ все още разследва възможно престъпление, което означава, че може да има наказателни последици за автомобилопроизводителя.


Извънсъдебното споразумение за 15 милиарда долара не е окончателно. Клиентите имат срок до 16 септември да решат дали да го приемат. Брейър е насрочил изслушване и за 18 октомври, когато още веднъж иска да бъде информиран подробно за цялото развитие и чак след това да реши окончателно дали да одобри или не споразумението. (БТА)


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK