Станислав Стратиев - липсващият на културата ни

Станислав Стратиев - авторът на пиесите "Римска баня", "Сако от велур", "Рейс" и сценарист на "Оркестър без име" и "Кратко слънце"

© Въпреки.com

Станислав Стратиев - авторът на пиесите "Римска баня", "Сако от велур", "Рейс" и сценарист на "Оркестър без име" и "Кратко слънце"На 9 септември Станислав Стратиев щеше да стане на 75 години Но ни напусна през тежката 2000 година, когато българската култура загуби някои от духовните си първенци Това пише за "въпреки.com" театроведът Никола Вандов.


Какво ни е оставил Стратиев в областта на белетристиката, драматургия и киносценаристиката може да се прочете и в Уикипедия. Във всяка от тези области неговите творби бяха неповторими и влязоха завинаги в историята на българската духовност. Познавах го бегло. Беше вече автор на няколко пиеси и книги, които го направиха много популярен. Бях чел творбите му, бях гледал постановки по неговите комедии. Но чак през 1986 година, когато отидох в Сатиричния театър, когато се виждахме всекидневно и работихме заедно в една стая (представяте ли си! – аз зад бюрото, той – на дивана), си дадох сметка колко щедра е към мен съдбата, че ми даде шанс да общувам с такъв голям автор и човек. Голям във всички смисли на думата.


Първото ти впечатление при среща с него можеше да те подведе. Ходеше някак мрачен, замислен, едва отронваше "Добър ден" и отминаваше във фоайето на театъра с малка кожена чанта в ръка. Сядаше горе при драматурзите (беше и директор, и художествен ръководител на Сатирата, но сам след време се отказа, за да има повече време да пише), в малката стаичка с дивана, почесваше се по носа, и започваше: "Гледай сега". Вадеше от чантата си поредния си ръкопис от една-две странички, напечатан на пишеща машина – чист, без поправки, с къси абзаци, и се зачиташе в него. След това ми го подаваше, за да го прочета. (Сигурно така е правил и на много други места, при много по-доверените си приятели и близки, но аз разказвам само за онова, което лично съм видял и опитал да разбера)
Много харесвах, харесвам и сега това, което пишеше. Беше ми близко – и със скептицизма си, и с лириката си, и с парадоксалността си, и с човеколюбието си. Когато бях отишъл на работа в списание "Театър", го поканих да води една рубрика във всеки брой. Нарекохме я "To be or not to be!". След това предложих на ръководството на вестник "Култура" и то с радост прие, да го поканим да води своя рубрика, дори й измислихме име "Българският модел". Там написа много текстове, които малко по-късно излязоха в знаковата му едноименна книга. След това издаде още няколко книги с къси текстове, но с огромна сила на внушението. Написа и най-тъжната си пиеса "От другата страна»".


Още в средата на ноември 1992 г. в едно интервю на Пенка Калинкова Стратиев казва: "Много е драматична перспективата. Не искам да отчайвам читателите, но аз към голям песимист в това отношение. Ние не сме научени, просто нямаме това чувство за диалог. Тази толерантност, която също е част от демокрацията, засега ни липсва. И това за жалост личи от горе до долу Вместо да се хванем да съграждаме, ние се хващаме за гушите."


В цитираното интервю Станислав Стратиев говори за опита си "да оставям свидетелства за времето, в което живеем, и за състоянието на националната психология, за това какви движения извършва огромна част от нашето население". Пак там на друг въпрос за популярността на новите му книги му отговаря: "Струва ми се, че в това време на много крайности, на много деформации и на надъхана омраза, немотивирана и неочаквана, една такава позиция – самокритична, с малко горчивина и с желание да се установи някаква хармония и нормалност в човешките отношения, се харесва на хората."


Станислав Стратиев ставаше все по-затворен в себе си. Съзнаваше стойността на това, което пишеше, но това не му стигаше. Защото го болеше за друго: за хората, за държавата ни. По Елинпелиновски обичаше своите персонажи, гледаше с усмивка да прикрие болката си за тях, за безсмисленото им и непредсказуемо битие. По Радичковски се радваше на изобретателността им, на неочаквана им виталност. Но имаше и нещо, което беше особено силно при него – това е отчаянието и болката от абсурдността на живота ни, това беше съзнанието му, че е необходим стоицизъм въпреки липсата на каквито и да било аргументи за предстоящо светло бъдеще, това беше неизменното му желание да постави човека и неговата лична съдба в самия център на вниманието си.


() "Заявявам, че не искам повече да съм Венета.
Мене все ме обичат най-много, но все после нещо.
После Отечеството.
После Партията.
После Дружбата.
После победата на пролетариата в целия свят." ()


Този текст, и други негови нагарчащи изповеди на малкия човек, станаха знаменателни. Това е хуманизъм в прав текст, това е вик по време на последната битка, това е желание ясно и точно да се каже на читателя или зрителя, че така повече не може.


Текстовете от последното му десетилетие събуждаха друг, различен от този преди години, вид смях. В тях имаше от куража на летописеца да съхрани автентичната история на своето време, в тях парадоксите бяха обагрени в горчилка, в тях любовта към персонажите беше сякаш въпреки всичко, въпреки очевидната им обреченост и нелепост. Това беше рентгенова художествена снимка на мен, на теб, на нас – такива, каквито все нямаме сили да се видим. Той правеше упорито и самоотвержено усилие да разбере човека, българина, да види на какво се дължи неговата устойчивост на наложените ни и/или самоналожените ни изпитания.


Вярваше в човека. Иначе текстовете му щяха да бъдат изпълнени с мизантропия, щяха да бъдат плоскосатирични. Горчивите му хроники за нашите дни не губят вече 16 години от художествената си и социална актуалност. Това е тъжно за нас, но пък е доказателство за качествата на хрониста. Затова смятам, сигурен съм, че творбите на Станислав Стратиев ще остават в нашата литература. В българската култура се усеща липсата му. Колко много откровения можеше още да напише. Колко много още можехме да научим за себе си


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK