Митът за русофилията на българите

Митът за русофилията на българите

© Анелия НиколоваУпорито подхранван през годините, явно или по-прикрито от българските медии (особено на 3 март, годишнините от боевете на Шипка, дори на 24 май ) русофилският мит през последната година и половина (след анексията на Крим и фактически Източна Украйна от режима на Путин) видимо започна да се разпада.


Наистина по инерция от миналото, поради почти непроменените от времето на тоталитаризма учебници по история и засилването на радикални носталгични и антидемократични нагласи сред част от населението, отношението на българите към Русия, руската политика и руския народ остава амбивалентно. Наистина малко повече от половината от българите продължават да изпитват симпатия към руския народ и Русия. В същото време дълбочинните социологически проучвания ясно показват, че руският политически и икономически модел не може да бъде алтернатива и да предостави по-надеждни гаранции за икономически просперитет и сигурност за България от членството в ЕС и НАТО.


Емоционалното отношение към Русия
възпитавано поколения наред, пренебрегва рационалния анализ на фактическата руска политика към България – поне от Освобождението насам, да не говорим за съветската окупация и пораженията, които нанесе върху страната натрапеният от СССР комунистически режим до 1989 г.


Масовото съзнание не прави особена разлика между традиционно приятелското отношение към Русия и нейния народ и негативното отношение към руската, съветската и постсъветската авторитарна власт и държава. В крайна сметка дълбоко вкорененият русофилски мит, който по точните думи на първия социалист Димитър Благоев представлява всъщност "грубо политическо суеверие, водещо до национален погром", е давал в продължение на десетилетия своите горчиви плодове и е сложил траен отпечатък върху нерадостна съдба на българите, особено през ХХ-ти век.


Трудният изход след 1990 г. към модерната цивилизация засили, особено през последните години, носталгията и желанието на голяма част от българите за алтернатива. Естествено като такава се очерта, особено след 2005 г. Русия, която открито се противопостави на западната цивилизация, възкресявайки мита за особения път и мисия на Русия в света.


В какво се състои тази алтернатива?
Политически – във възкресяването на авторитарния режим


който придобива все по-тоталитарни черти, получени и от упорито насадения култ към личността на Путин и масовата подкрепа към неговата агресивна политика към съседните на Русия държави. Засилването на антиамериканизма, отхвърлянето на европейския цивилизационен модел и насочването към евразийството като модел за политико-икономическо развитие тласнаха Русия към противопоставяне не само на Запада, но и против световната цивилизация като цяло. Дори днешните политически съюзници на политиката на Русия – авторитарните режими в Китай, Северна Корея, Сирия, Иран и от скоро Ердоганова Турция, едва ли могат да се нарекат приятели на Русия – по-скоро е точно обратното.


В България малко, но кресливо малцинство агресивно подкрепя в медиите политиката на Путин и отхвърля присъствието на България в евроатлантическия цивилизован свят. Въпреки това, българите, традиционно сдържани към участието във военни съюзи, в мнозинството си подкрепят членството на страната ни в НАТО. По данни на авторитетната социологическа агенция "Алфа Рисърч" 42% от българите смятат участието ни в алианса като важно за сигурността и отбраната на България, срещу 22%, които смятат, че то е вредно. 53% са на мнение, че България трябва да изпълнява всичките си задължения като лоялен член на алианса, 32% - че в зависимост от ситуацията може да не изпълнява някои от тях и само 14% - че не трябва да ги изпълнява и е по-добре да напусне НАТО. Но дори тези, които смятат, че България трябва да напусне ЕС и НАТО не са като цяло убедени, че тя трябва да се присъедини към руския евразийски политически и икономически съюз.


И това е напълно естествено. Въпреки пропагандната кампания, че повече губим от европейското членство, статистическите факти са упорито нещо – от 2007 до 2014 г. от европейското членство страната ни e спечелила 14,7 млpд. лeвa. Toвa e paзлиĸaтa мeждy внeceнитe cyми и пoлyчeнитe пapи пo eвpoпeйcĸитe пpoгpaми. Oт 2007 до 2014 гoдинa Бългapия e внecлa в бюджeтa нa oбщнocттa 6,2 млpд. лв., a e пoлyчилa 20,9 млpд. лв.


Мнимата русофилия на българите


може да се провери и по отношение на един друг критерий. Всъщност когато говорим за русофилия, трябва да имаме предвид, че става дума за пропагандно-идеологически конструкт, който обслужва руските интереси в България и който е свързан не с чувства на любов или омраза към някой народ, а с придържане към определени политически ценности. Защото русофил е не този, който харесва руската литература, музика или балет, а този, който харесва диктатурата, авторитаризма, подчинението и мрази индивидуалната свобода, равенството пред закона, и изобщо всички ценности, които са противоположни на днешния неототалитарен и агресивен режим на Путин.


Неговата политика към България може да се характеризира като енергиен колониализъм, целящ да превърне България във вечен донор на кремълската олигархия.


Затова и все повече българи осъзнават необходимостта от коригиране на нашите енергийни и икономически отношения с Руската федерация. И това е напълно естествено като се има предвид неравностойната търговия на страната ни с Русия и почти пълната ни енергийна зависимост от нея, която ни носи катастрофални финансови загуби в размер на 7 милиарда лева само през последните шест години, т.е. вследствие на неравностойни търговски отношения и заробващи основно енергийни договори годишно губим средно над 1 млрд. лева. Допълнително от "тройния шлем на Първанов" страната ни е загубила досега най-малко 8 милиарда лева и загубите продължават да растат.


Но най-силно разбива русофилския мит емиграцията от България -


българите емигрират в Западна Европа и Америка, а не в Русия


Драматичното изтичане на мозъци от България забавя жизнено необходимите реформи. Между 1990 и 2015 г. над един милион българи трайно са напуснали родината, което забавя нейното развитие и я лишава от млади хора с енергия да променят посткомунистическата система – което определено работи в интерес на путинизма.


Обратно - десетки хиляди руснаци на практика бягат от Русия и режима на Путин, купувайки имоти у нас и надявайки се да превърнат България в своя втора родина. Независимо от опитите те да бъдат превърнати в пета колона на руския режим у нас, при национално отговорна политика те могат да бъдат постепенно приобщени към демократичните ценности на българската нация.


Разбира се, преди да мисли за руснаците, бежанците или емигрантите, българските правителства трябва да мислят как да върнат стотиците хиляди български бежанци от цивилизования свят обратно в България - като направят България отново цивилизована и справедлива държава.


Но може би това ще се окаже поредният утопичен мит?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (877)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 792 Любопитно

  Ашколсун , Момчиле ! Кой ти е никът тук веднага да те последвам?

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2431 Весело

  Русофилията на българите няма нищо общо нито с имперските интереси на Русия, нито със СССР, нито с Крим и Путин. Според капитан Петко войвода "Няма сопа, която да избие русофилията на българина"Недейте се хаби

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#0:"Момчил"]Между 1990 и 2015 г. над един милион българи трайно са напуснали родината, което забавя нейното развитие и я лишава от млади хора с енергия да променят посткомунистическата система – което определено работи в интерес на путинизма.

  Обратно - десетки хиляди руснаци на практика бягат от Русия и режима на Путин, купувайки имоти у нас и надявайки се да превърнат България в своя втора родина. [/quote]
  Еми това е трайна тенденция според Момчил... 3 мил. българи ще напуснат, 1 млн. руснаци ще заемат опразненото место... Щото в природата празно няма. Или Момчил предпочита афганистански инженери?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 6. 6 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#2] от "Je suis Durex":

  Прочете ли статията?

 7. 7 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  "Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите".

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  Митът за българската русофилия не издържа един елементарен тест.

  Няма ВМЕНЯЕМ българин, който да предпочете да притежава "квартира" в Москва или Перм или Воронеж пред къща в Ню Джърси, Осло или предградията на Мюнхен.

  Няма ВМЕНЯЕМ български родител, който да предпочете да запише детето си в Университета на Хабаровск или Челябинск пред този на Гренобъл или Виена.

  Няма ВМЕНЯЕМ български шофьор, който да предпочете да кара Москвич пред Пежо.

  Няма ВМЕНЯЕМ български летовник, който да предпочете Крим пред Задар, Хърватия.

  И т.н., и т.н.

  Задочната Русофилия - да възхваляваш всичко руско, като същевременно всячески го избягваш - е чисто и просто раздвоение на личността.

  Иначе известно като шизофрения.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Българите не сме русофили. Не сме и русофоби. Просто русия ни е безразлична и не ни е модел за развитие.

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Не сме русофили, но не сме и американофили, каквото се опитва да се прокрадне в статията. Масово българите не харесват сащ, освем онеьи, които си изтъргуваха задните части за службица в някоя отвъдокеанска фондация/център. За повечето българи липсата на демокрация в русия и в сащ са двете страни на една и съща монета.
  Ние следва да сме българофили и да се водим единствено от собствения си интерес.

 11. 11 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Един колега на Момчил:

  Хибридна война има и винаги е имало. Описал я е още Дядо Вазов:

  - Събке, кажи ми сега кой цар освободи българите от гръцко робство?

  - От турско робство освободи българите... - захвана момичето погрешно.

  Мичо чорбаджи извика:

  - Събке, стой! Ти кажи, татовата, от гръцко робство царят, дето ги освободи, а то от турското има кой цар да ги избави.

  ....

  - От гръцко робство избави българите цар Асен, а от турско робство ще ги избави цар Александър, от Русия!

  http://www.segabg.com/article.php?id=821053

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 12. 12 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Tипичното неокомунистическо и соросидно мислене.
  Да, голям процент от българите одобряват и подкрепят членството в ЕС и НАТО, но още по голям процент са приятелски настроени, и уважават Русия. Защото има национална и историческа памет.
  И защото мислят като истински демократи и родолюбци - едното не пречи, и не влиза по никакъв начин в противоречие с другото

 13. 13 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ей сега ще преброим "кресливото малцинство".

 14. 14 Профил на shtavesht
  shtavesht
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#6] от "truly":

  чукча не читатель..

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  На съветофилите (защото те са такива, а не точно русофили), ще им цитирам думите на ген. Колев пред войниците, преди влизането в бой с руснаците:
  "Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!"

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 18. 18 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 494 Неутрално

  [quote#2:"Je suis Durex"]Момчил дали си вярва? Аз от неутрален и безразличен какво става в бившето пространство на СССР, станах русофил.[/quote]
  Аз пък на теб не вярвам,че ти сам си вярваш....

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 19. 19 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2431 Любопитно

  [quote#2:"Je suis Durex"]Аз от неутрален и безразличен какво става в бившето пространство на СССР, станах русофил.[/quote]В края на соца СССР изостана от НРБ и беше станал пречка за развитието ни - тогава поне така мислех. Сега осъзнавам , че е било по-добре да сме водещи в соцлагера, отколкото последни в ЕС. Поне нямаше безработни в БГ , имаше сигурност и бяхме на безплатно здравеопазване и образование. Това подхрани русофилията ми

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 20. 20 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  [quote#8:"Norman Granz"]Няма ВМЕНЯЕМ[/quote]
  То и неВМЕНЯЕМИ не се намират.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 21. 21 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 494 Неутрално

  [quote#16:"Je suis Durex"]Струва ли си усилието? [/quote]
  Е щом не си струва от пишеш....още ли ви плащат в рубли или минаха на по стабилна валута...

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 22. 22 Профил на the социалиста
  the социалиста
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Българските русофили всъщност са СеСеСеРофили.

  Да им напомня, че тяхната родина СССР вече не съществува, а комунизма умря преди да се построи.

  Ако социализмът беше нещо хубаво, целия свят щеше да бъде социалистически. Не само една Северна Корея.
 23. 23 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3619 Весело

  ...... българите емигрират в Западна Европа и Америка, а не в Русия.Ами те и руснаците там отиват.

 24. 24 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 47 Любопитно

  Ами аз като харесвам руската водка, като какъв се падам - русофил или какво?

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 25. 25 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#9] от "EU defender":


  [quote#9:"EU defender"]Българите не сме русофили. Не сме и русофоби. Просто русия ни е безразлична [/quote]

  С това не съм съгласен.


  [quote#9:"EU defender"]не ни е модел за развитие.[/quote]

  Това го подписвам с двете ръце.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 26. 26 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2977 Весело

  [quote#0:"Момчил Русофобов"]Защото русофил е не този, който харесва руската литература, музика или балет, а този, който харесва диктатурата, авторитаризма, подчинението и мрази индивидуалната свобода, равенството пред закона, и изобщо всички ценности, които са противоположни на днешния неототалитарен и агресивен режим на Путин.
  [/quote]
  Авторчето изби рибата с това определение на русофилията! Можеше да добави и че е прикрит нацист, ислямист и човекоядец!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 27. 27 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#2] от "Je suis Durex":

  Аз пък обратното. Не само окупацията на чужда територия ме отврати от Русия, а най-много българофобията на такива като вас. Ужас, с всяка дума на русофилите усещам откъсване на части от България.
  С по отношение на русофилите у нас и броя им.....хм, от отявлени русофили в последния месец чувам отвръщаване. Заради прегръдките с Ердоган. Не обяснимо за русофилите, особено у онези които е останало малко трезвост в главите. Така, че броя ви намаля.....колкото и да се опитвате да окупират този форум.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#9] от "EU defender":

  На мен Русия не ми е никак безразлична. От Русия към България и българите са идвали само и единствено злини, смърт, грабители и помия. Няма нито един акт от страна на Русия, който да е с положителен заряд за България. Нищо подобно и никога! За мен Русия е земята на злото. Не са единствените "лоши", но определено са първи в редичката.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 30. 30 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 494 Неутрално

  [quote#26:"Julian Mall"]Авторчето изби рибата с това определение на русофилията! Можеше да добави и че е прикрит нацист, ислямист и човекоядец![/quote]
  Нали знаеш от къде идва нацист...от нациоанал-СОЦИАЛИСТ!

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 31. 31 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  [quote#19:"dark'star"]В края на соца СССР изостана от НРБ [/quote]
  СССР винаги никога не е бил модел за България, не само "в края на соца". Дори при освобождението от турско, българинът е живеел по-добре от мужика.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 32. 32 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#12:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Да, голям процент от българите одобряват и подкрепят членството в ЕС и НАТО, но още по голям процент са приятелски настроени, и уважават Русия. Защото има национална и историческа памет. [/quote]

  Ми как да го обясниш на Момчил, който вече си е изградил тезата:

  Защото русофил е не този, който харесва руската литература, музика или балет, а този, който харесва диктатурата, авторитаризма, подчинението и мрази индивидуалната свобода, равенството пред закона...
  ---
  Аз не харесвам диктатурата, авторитаризма, поччинението... обичам индвидуалната свобода и равенството пред закона. И въпреки това съм русофил. При положение, че не харесвам Тургенев, Чайковски и т. н...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2431 Любопитно

  [quote#5:"Je suis Durex"]според Момчил... 3 мил. българи ще напуснат,[/quote]От България на Запад бягат русофобите
  - русофилите си стоят в България

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 494 Неутрално

  [quote#32:"Je suis Durex"]Ми как да го обясниш на Момчил, който вече си е изградил тезата: [/quote]
  Ти обясни дали ти плащат в рубли или в по твърда валута...

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 37. 37 Профил на Тенчо Камбуров
  Тенчо Камбуров
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Момче-е-е-е, момче, дрънкаш едни и същи недомислия. Защо не били емигрирали в Русия, а в Европа и Щатите? Защо сме били готови да служим на НАТО? Защо не сме били забравили Русия? Риторика на безмислието и липсата на смисъл. Ами да, Колев го казал с устата на ген. Колев : "Ще ги бием..." и това ти е веруюто. Горко ви...

 38. 38 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#19] от "dark'star":

  Ей тва безработица бре. Как пък не си намери някаква работа за толкова години. Започнаха чужденци от бившите съветски републики да идват да бачкат тук, само ти остана да мрънкаш.

 39. 39 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Неутрално

  Доста хора не са запознати с историята ни, писана от преки свидетели. По-добре такива материали да се публикуват:

  http://www.extremecentrepoint.com/archives/335

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 40. 40 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#35] от "Je suis Durex":
  Я пак

 41. 41 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Неутрално

  Доста хора не са запознати с историята ни, писана от преки свидетели. По-собре такива материали да се публикуват:

  http://www.extremecentrepoint.com/archives/335

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на чочу
  чочу
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Русия и СССР не трябва ли да се смятат за отделни държави?

 44. 44 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Русофили в България няма. Има носталгия по отминалите времена , глупаво, но донякъде разбираемо. В този смисъл статията е добра, но може би Дневник не избраха точния ден да я публикуват . Не е добре форума да се разделя и да води люти спорове, поне не днес, а точно това ще се случи.

 45. 45 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2431 Весело

  [quote#22:"the социалиста"]комунизма умря преди да се построи.[/quote]СМЯХ от Ханой до Хавана и цял Пекин

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 46. 46 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  [quote#30:"sandr0"]Нали знаеш от къде идва нацист...от нациоанал-СОЦИАЛИСТ! [/quote]
  Това какво общо има с русофилството? Когато то се е зародило в България Русия е била империя не СССР. Да не би Вазов да е социалист?
  До коментар [#30] от "sandr0":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 47. 47 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  [quote#33:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]От както сме в ЕС и НАТО България става все по-бедна и изпада във все повече дългове![/quote]
  Това са неверни неща. Даже не си струва да се опровергава.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 48. 48 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#35] от "Je suis Durex":

  Не те ли е срам? България дължи съединението си само и единствено на себе си, а не на някой друг, колкото и чуждопоклонници да искат това да не е така. Извинявай, но такива като теб са срам за България и нямат право да се наричат българи!

 49. 49 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#40:"stanislavdi"]Я пак [/quote]
  Съединението на Княжество България с Източна Румелия предизвиква огромна тревога в Британската империя заради подозрението, че е дело на руския царски двор, който се стреми да постигне Санстефанска България с излаз на Егейско море.

  Първата страница е с огромно заглавие "Истината за Източна Румелия". Текстът започва със съобщението, че революцията в Източна Румелия застрашително връща на дневен ред целия Източен въпрос. Внушава се, че към коренното гръцко население между 6. до 15. век по тези земи се заселили различни варварски племена, между които и българите.

  Тези натрапници взаимно се изтребвали, докато в 14. и 15. век не дошли турците, които въдворили ред и порядък в региона. Подчертава се, че турците са добре управляваща раса, но направили голяма грешка, че не форсирали потурчването на завареното местно население. Вследствие на това, през последния 19. век руски емисари развили сепаратистко движение сред родствените им славянобългари, организирали и въстание, докато накрая след брутална война с Турция им създали и държава.

  В края на войната Русия се опита да изгради една Велика България, но Англия не позволи, защото Гърция има законното основание да наследи турската власт южно от Стара планина, пише в книгата. Поместен е и призив да не се допусне Русия да стъпи в Константинопол, за да не се стигне до повторение на Кримската война, заради която Англия изразходва 100 млн. лири и губи 50 000 бойци.

  „Българите такива, каквито са“ възхвалява гърци и турци и внушава, че „ако се налага някой да измести турците между Стара планина и Егейско море - това трябва да са гърците и в никакъв случай българите!“.

  От книгата се внушава, че Великобритания трябва да вдига тревога на Стария континент. Тогава тя е най-мощната империя в света и предупреждава Русия, че ако одобри това Съединение и остави руските офицери в България, срещу нея ще воюва цяла Европа.

  http://news.dir.bg/news.php?id=23778331

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Всякакви -фили са сбъркали мястото си на планетата. И макар да имат шанс да поправят грешката (пътуването не е толкова тежка задача), мнозина не го правят, а само ни надуват главите с техните разбирания за живота. И все пак, от всички -фили, ссср-ците са най-вресливи и са дори българофоби.

 52. 52 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  [quote#35:"Je suis Durex"]Съединението го дължиш на Русия! [/quote]

  Гнусна, мазна, фатмашка лъжа:

  Мнозина у нас живяха дoскоро време с твърдо убеждение, че наший народ трябваше да очаква доб­ро от Русия; но от 6 септемврий миналата година всеки разбра, доколко тя е била искрено (разположена) в благопожеланията си спрямо нашата страна.

  От този знаменит ден 6 септемврий се забелязва постоянно, че политиката на руското правителс­тво е устремена против нашата независимост и самостоятелност.

  Всеки здравомислещ человек разсъждава, че ако Русия е желаела една силна, съединена и независи­ма България, тя трябваше освен да се възползва от извършеното на 6 септемврий и да поддържа Съеди­нението. Нейните доброжелателства за наший на­род щяха да се покажат пред целий свят, че са искрени, несвързани с никаква задня мисъл. Обаче Русия какво направи? Тя употреби всички средства само и само да попречи на народний идеал – Съедине­нието. Не искаме да упоменаваме тука за всички интриги и подлости, които се вършеха против интересите на нашето Отечество.

  Делото на Съединението беше общонародно, а не частно на княз Александра, както претендираше руското правителство и поради което най-много го обвиняваше, като тръбеше чрез своите органи, че княз Александър щял бил да продаде България ту на англичаните, ту на турците и пр.

  Интригите на руското правителство имаха своето зловредно влияние над наша­та интелигенция, която, заслепена от страстта на властолюбието, мереше народните интереси и нужди според своите лични. По този начин кликата на цанковистите проповядваше чрез печата, че зло­то на България бе княз Александър, а министрите Каравелов, Цанов и Никифоров приготовляваха поч­ва измежду войската за свалянието на Негово Ви­сочество, чрез което тези господа искаха да се нап­равят приятни и услужливи на руското правителс­тво, което в замяна на това да ги закрепи на власт­та, тъй като почвата им в народа беше почнала да се изплъзва изпод краката им.

  Гнусните замисли на властолюбците се осъ­ществиха посредством легкомислието и клетвопрестъпничеството на някои военни. После сваля­нието на княз Александра от българский престол руската политика захвана все повече и повече да си разкрива картата.

  Всеки, който по-напред предполагаше, че мо­же би с отиванието на княз Александра из България ще се премахнат причините за едно сдобрявание с руското правителство, остана смаян, като видя как царский пратеник г. Каулбарса работеше не за едно сближаванье и споразумение, а приготовлява­ше бунтове и смущения в страната с цел да предиз­вика една окупация на България с руски войски и за окончателно завоевание (на) Отечеството ни. За всекиго вече стана ясна тая цел на руските дипло­мати и на царя.

  Грубите отношения на руския пратеник спря­мо нашето правителство, неговото незачитанье на законите в страната, приготовлението на бунто­ве посредством подкупничества и още други гнусни работи на този господин, накара всеки един чес­тен и съвестен человек да изгуби всяка симпатия към "покровителката" и да са позамисли върху ней­ните благопожелания за наший народ. Настана ве­че решителний час за нашите ръководящи елемен­ти, нашата интелигенция да покаже пред света до­колко наший народ е достоен за свободен индивиду­ален живот.

  И действително, трудно беше да се произнесе човек отстрана като как ще се покаже наший на­род. Борбата беше неравна: от една страна, една велика империя, която разполага с грамадни мате­риални средства, а от друга, млад един беден, малочислен и неопитен народ, току-що излязъл из пелените на политический живот и който нямаше на своята страна друго, освен правдата.

  При такава една неравна борба, при такива критически времена, каквито преживя и преживя­ва нашето Отечество, когато нашата независи­мост и самостоятелност са изложени на опаснос­ти да бъдат закопани завинаги, поражда се неволно въпроса: как е възможно да се намерват българи, които под булото на патриотизма да стават още оръдия на чуждите замисли против самостоятелността на своето Отечество, които с четири очи гледaт да дойдат неприятелите по-скоро у нас!

  На този въпрос може лесно да се отговори, щом направим една повърхностна анализа върху нравствената самостоятелност на нашата интелигенция. При тази борба за съхранението (на) самостоятелността на Отечеството нашата интелигенция се е поделила тъй: първий ред се състои от хора, снабдени с инициатива и твърда решимост, които се въодушевляват и ръководят от идеята за съхранението на истинската народна независи­мост и самостоятелност, като са в същото време твърдо убедени във високонравствеността и ползотворността на тази идея. Към тази интелиген­ция принадлежи болшинството от нашата инте­лигенция начело с днешното правителство.

  Подир това следват личности, които не при­тежават твърди политически убеждения и на кои­то е се едно каквото и да бъде управлението в Отечеството им, стига само техните лични интереси да не бъдат докачени. Тези хора, без всякакво по-­нататъшно разсъждение, са обаяни от блясъка на грубата сила на руското правителство и очакват от него всичко добро за България. Към този ред не принадлежат мнозина.

  Последний ред обхваща ония хора, които се явя­ват много пo-активно в полето на политический жи­вот, отколкото тези във вторий ред, които не се ръководят от никакви високонравствени принципи, а мерят народните интереси според своите лични. Те не се спират пред никакви средства, за да мо­гат да си постигнат целта, държението (на) власт­та. Те се обявяват и коленичат пред величието на грубата сила и се стремят да й се представляват угодни и приятни, за да може тази груба сила да ги умилостивява, те са готови да вършат всякакви бе­зобразия, да направят престъпления, да предадат Отечеството си, само да имат милостта на по-силний. От този род са напр. Каравелов, водителите на бившата Источна Румелия — лъжесъединистите.

  От характеристиката, която дадохми за на­шите хора, се вижда кой какво върши и кой какво е. Работата е много ясна. Но какъв е в действителност успеха на тази наша борба, ще възразят може би някои. "Ето и досега не се е решило още кой и какъв ще бъде бъдъщий български княз?"

  В отговор на това ний ще кажем, че един успе­шен резултат от нашата национална досегашна борба съществува. Той се състои в разкриванието на истинский исторический ход по нашите работи от страна на общественото мнение в образований мир. Да се обясним: в началото на преврата от 9-й август хората в Европа мислеха, че ний българите сми един нищожен народ, който не се ръководи в своя обществен живот от никакви високонравствени по­литически принципи, а инстинктивно и без всякак­ви по-нататъшни разсъждения се покланя пред бля­съка на грубата сила и е в състояние да се откаже от всичко свято и мило като самостоятелна на­ция. Днес общественото мнение за нашите работи не е вече така. То високо признава, че българский народ крие в себе си такива жизнени сили, които му гарантират пълно самостоятелно развитие в политический му живот. Това обществено мнение, в убеждението на тази истина, заставя своите пра­вителства през печата и своите народни предста­вители да помогнат на нашия народ в борбата му за неговата независимост поне чрез морална под­дръжка.

  Като видя, че нашия народ не желае да бъде сляпо оръдие на завоевателните стремления на рус­кото правителство, издигна знамето на възражданието и уягчаванието на българите, като прогла­си, че на мястото на болна Турция трябва да се ос­нове силна самостоятелна държава. То казва, (че) европейските интереси не могат да не бъдат ед­накви с тези на нашия народ.

  Мислим, прочее, че днешният резултат от на­шата национална борба не е маловажен, и твърдо сме убедени, че българският народ е повикан да играе немаловажна роля в политическия живот на Балкан­ския полуостров.

  Стефан Стамболов
  В. "Свобода", бр. 7, 19.XI.1886 г.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 54. 54 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#48:"zle_platen_trol"]Не те ли е срам? България дължи съединението си само и единствено на себе си, а не на някой друг[/quote]
  Да бе... те великите сили марули хрупат... Съединението успява, защото Русия е против него. Англия по инстикт го играе контра на Русия. И затуй се случи, не за друго....

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 55. 55 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Русофилите обичат Рашистан от Западна Европа и от САЩ.

 56. 56 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Русофилията в близките 500 години няма да умре, но някои господа трябва да почната да правят разлика между Русия като страна и Русия като държава. Русофилията не е задължително Путинофилия.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 57. 57 Профил на Великият и Почитан
  Великият и Почитан
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#39] от "hamilton F1":


  Публ. във в. „Знаме”, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51

  Ти вярно ли мислиш, че 1875 година е имало вестници с по 64 страници?

 58. 58 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Ужас, няма почивка за рубладжиите, дори на Националния празник! Всъщност, за тях това не е празник...
  Поздравления за автора на статията!

 59. 59 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 741 Неутрално

  [quote#19:"dark'star"]В края на соца СССР изостана от НРБ и беше станал пречка за развитието ни [/quote]

  Сега русия също е изостанала от България и ни дърпа назад с източване, енергийна зависимост, данък русия.

  The best way to predict the future is to invent it.
 60. 60 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 740 Весело

  Мъко евроатлантическа.
  Цели 42 % от българите смятали членството в НАТО за важно, но само 61% ("малко повече от повината" симпатизирали на Русия.
  Абе какво целите с подобни статийки? От самозаблуда нямате полза. А спонсорите явно не знаят за ината и "опакостта" на българина. Колкото по-креслива е пропагандата, толкова ефекта има по-силно изразен обратен ефект.
  Та продължавайте с мъките!

 61. 61 Профил на Тенчо Камбуров
  Тенчо Камбуров
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#27] от "stanislavdi":

  "Чувам отврЪщаване"! Ех, фобос и дайнос в околията. Ама седете си в селските кръчми и плюйте Русия, а вместо да доите овцете поизучете българския правопис и каноните на свързаната писмена реч. Русия си е самодостатъчна и както се видя на Г-20 Путин беше №1. Бамбано не е нещото, което Хилари и Тръмп искат да станат. Заради това ли да ги любим?

 62. 62 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#52:"Norman Granz"]Мнозина у нас живяха дoскоро време с твърдо убеждение, че наший народ трябваше да очаква доб­ро от Русия; но от 6 септемврий миналата година всеки разбра, доколко тя е била искрено (разположена) в благопожеланията си спрямо нашата страна. [/quote]

  Така де... нали и аз това казвам: Съединението успя заради позицията на Русия. Щом Русия е против, Англия вижда някаква сложна игра на Русия. И първосигнално заема позиция обратна на руската. Ами ако Русия бе подкрепила съединението, то каква би била позицията на Англия според тебе?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 63. 63 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2431 Любопитно

  [quote#50:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Още в соца България имаше своя идентичност и Бай Тошо не се е натягал толкова на ЦК на КПСС.[/quote]Соца в България нямаше нищо общо със съветския модел. Не че беше китка, ама с все кусури се оказа по-производителен и по-добър от сегашното постсъветско БГ частничество - изградено от номенклатурата - сега олигархия
  Не бъркайте соца с русофилията- тя е от векове

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 64. 64 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 741 Неутрално

  [quote#31:"Николай Колев"] Дори при освобождението от турско, българинът е живеел по-добре от мужика. [/quote]

  Факт описан от Достоевски.

  The best way to predict the future is to invent it.
 65. 65 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 338 Неутрално

  [quote#54:"Je suis Durex"]Англия по инстикт го играе контра на Русия. И затуй се случи, не за друго....[/quote]
  Божо, само това ли научи от историята?

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#26] от "Julian Mall":

  АПсолютно!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 68. 68 Профил на lionguard
  lionguard
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Авторът е трябвало да се съсредоточи повече върху чувствената част на психологията на индивида,която най-вече е свързана със симпатиите и антипатиите.
  Определено опитите да обяснява чувства с някакви търговски и политически отношения са абсурдни.
  Даже най-детайлното и задълбочено изследване не може да достигне до истината,ако е насочено в неправилна посока.
  А тук даже и не може да се говори за изследване,а само за лично мнение и то платено,което има предварително зададена посока.
  Доста странно е защо не са цитирани социологически изследвания,които противоречат и на основната теза на автора?
  Това е обикновено премълчаване и скриване на реални факти,а не незнание.Веднага лъсва мимикрията на статията да прилича на обективно изследване ,а и отблъсква информираните читатели.

  stupid_american:черен гей травестит хермафродит съм, който мрази майка си.
 69. 69 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  [quote#2:"Je suis Durex"]Аз от неутрален и безразличен какво става в бившето пространство на СССР, станах русофил.[/quote]
  Трудно се става русофил в резултат от развитие на личността. Русофилията е по наследство и/или по финансиране. Е, има и прости и неграмотни хора, които повтарят като папагали чужди мисли и внушения, но в този форум се предполага, че такива няма.

 70. 70 Профил на Дъската ми хлопа
  Дъската ми хлопа
  Рейтинг: 282 Весело

  "...избягалите от Путин руснаци могат да бъдат постепенно приобщени към демократичните ценности на българската нация."
  За русофилията не знам. Ама може ли един отделен анализ и на този "идеологически конструкт", особено в частта му за ценностите?

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 741 Неутрално

  [quote#34:"dark'star"]От България на Запад бягат русофобите
  - русофилите си стоят в България[/quote]

  Най-гнусните русофили безродници са точно в гнилия Запад. Например тримата от запаса с в САЩ. Те се знаят кои са.

  The best way to predict the future is to invent it.
 73. 73 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  [quote#2:"Je suis Durex"]Момчил дали си вярва? Аз от неутрален и безразличен какво става в бившето пространство на СССР, станах русофил. [/quote]

  Ти сериозно ли смяташ, че ти минават лъжите ?! Ти винаги си бил комунист и в червата.
  Бил си партиен секретар и понеже сме били принудени да ти мълчим та си се взел насериозно и мислиш, че ти минават лъжите.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 74. 74 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#69:"Мондиана"]Трудно се става русофил в резултат от развитие на личността. [/quote]
  Не е трудно...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 75. 75 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3407 Неутрално

  днешния неототалитарен и агресивен режим на Путин.

  Неговата политика към България може да се характеризира като енергиен колониализъм, целящ да превърне България във вечен донор на кремълската олигархия.
  -----------------------------------------------------------------------

  +++++++++++++

  БРИЛЯНТНО ФОРМУЛИРАНО

  Ледът се пропуква,дами и господа

  Немислимите само до преди няколко години

  констатации вече все по-често и по-високо

  се чуват в българското публично пространство

  Българинът излиза от сладката дрямка на

  пропагандните илюзии в която го бяха приспали

 76. 76 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 741 Гневно

  [quote#35:"Je suis Durex"]Съединението го дължиш на Русия! [/quote]

  Долна лъжа. Русия е била ПРОТИВ Съединението!

  The best way to predict the future is to invent it.
 77. 77 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  [quote#3:"dark'star"]"Няма сопа, която да избие русофилията на българина"Недейте се хаби [/quote]

  Но има Путин

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 78. 78 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Този път ще се съглася с толерасткия пасквил, който не съм чел ест. Българинът е русофил докато не иде в Русия да види какво е положението и не заживее сред руснаци. Веднага започва да го удря на национализъм и забравя всякакви братства. Това важи за всякакви филства и народи. Е, с изключения на няколкото промити мозъци, предатели и нихилисти.

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Първо чести празник!
  Дължим го на българите от 1885г.

  ""В България малко, но кресливо малцинство агресивно подкрепя в медиите политиката на Путин и отхвърля присъствието на България в евроатлантическия цивилизован свят.""

  Кратко, ясно и правдиво написано.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#68:"lionguard"]Доста странно е защо не са цитирани социологически изследвания,които противоречат и на основната теза на автора? [/quote]
  Иван Стамболов-Сульо поне се опитва да намери някакви доводи:

  Напоследък започнаха да циркулират всякакви намеци, подхвърляния и изтървавания; започнаха да циркулират и дежурните социологически проучвания, които сочат, че 74% от анкетираните "имат положително отношение към политиката на Русия". Ама коя политика - вътрешната ли, външната ли, близкоизточната ли, кавказката ли, балканската ли, глобалната ли, икономическата ли... Това изследването не намира за нужно да уточни нито във формулировката на въпросите, нито в анализа на отговорите. Изводът - България е проруска страна, българите са русофилска нация. Факт, с който управлението ще трябва да се съобрази, независимо дали му харесва, или не.
  http://www.segabg.com/article.php?id=821053

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 83. 83 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 338 Неутрално

  [quote#49:"Je suis Durex"]Съединението на Княжество България с Източна Румелия предизвиква огромна тревога в Британската империя заради подозрението, че е дело на руския царски двор, който се стреми да постигне Санстефанска България с излаз на Егейско море. [/quote]
  Божо, скъсай си дипломата, не се излагай...

 84. 84 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 682 Весело

  [quote#3:"dark'star"]"Няма сопа, която да избие русофилията на българина"Недейте се хаби [/quote]
  Ще ви се! Всички идеолози на национално-освободителното движение в България са крайни русофоби. И Раковски и Захари Стоянов, и Левски и Стамболов... Четническото движение, Легията в Сърбия. Всички. Че и Иван Вазов. Мита за дядо Иван е наложен и възпитан по идеологически причини.
  А капитан Петко си е бил на руска служба и на руска заплата.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3360 Весело

  Митът за русофилията на българите "
  е точно обратно пропорционален на цената плащана за русофобията на българите . фактите и случилото се в Китай ще ескалира всякакви митове и " анализи "

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 88. 88 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  До коментар [#3] от "dark'star":
  До коментар [#60] от "Virgin":
  До коментар [#62] от "Je suis Durex":

  Фактът, че ще се счупите да пишете под тази статия е много пшоказателен!
  "..В България малко, но кресливо малцинство агресивно подкрепя в медиите политиката на Путин и отхвърля присъствието на България в евроатлантическия цивилизован свят..."

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 89. 89 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  [quote#4:"bgkurshum"]И този заработи сребърниците. [/quote]

  Можеш ли да посочиш в какво се състои неговото предателство !
  Не, не към Русия - само във вашите кра#уни верността към Русия и по-точно към текущия батюшка е проява на български патриотизъм.
  Ако не можеш да посочиш в какво се състои неговото предателство то явно ти си този със сребърниците щом се нахвърляш с клевети срещу българите в услуга на господаря си в Кремъл !

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 90. 90 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Русофил може да е само някой с ограничен ресурс или подвластен на комунистическо образование , някой който е престанал да се интересува веднага слаед 1990-а.
  Но всеки , който е виждал жив руснак във вихъра му НЕ може да е русофил.

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 91. 91 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3407 Любопитно

  [quote#71:"Je suis Durex"]НПО-шките [/quote]

  КОЯ РУСКА НПО-шка по-точно визираш ??

  Български антифашистки съюз,
  Национално движение “Русофили”,
  Форум “България-Русия”,
  Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД,
  АТАКА
  БСП
  АБВ
  МВРо
  ФнСБ
  Дружество “Александър Невски”,
  Българо-руската търговска промишлена палата,
  Българо-руски клуб “Шипка”,
  Славянско дружество в България,
  Дружество “Найден Геров”,
  Федерация на съотечествениците,
  Фонд “Устойчиво развитие за България”,
  Съюз на ветераните от войните,
  Съюз на военноинвалидите в България,
  Съюз на сержантите и офицерите от резерва и запаса,

 92. 92 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 494 Неутрално

  [quote#82:"Je suis Durex"]Изводът - България е проруска страна, българите са русофилска нация.[/quote]
  Това само в москалската ти чутора е вярно...

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 93. 93 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Русофилията се преброява на избори. Има две основни партии, които са отявлено русофилски-БСП и Атака. Сега, с АБВ станаха 3. Та, тези три партии да си съберат процентите и да видят колко са симпатизантите на "русофилията-това политическо суеверие", както го нарича Димитър Благоев.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 94. 94 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1420 Весело

  [quote#5:"Je suis Durex"]Еми това е трайна тенденция според Момчил... 3 мил. българи ще напуснат, 1 млн. руснаци ще заемат опразненото место... Щото в природата празно няма.[/quote]

  Те така и на мястото на руснаците в Русия ще дойдат китайците

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 95. 95 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  [quote#10:"sam_vimes"]Не сме русофили, но не сме и американофили, каквото се опитва да се прокрадне в статията. [/quote]

  Ти чете ли статията ! Нищо такова няма там !

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 96. 96 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Те тукашните русофили не са русофили, защото харесват руските класици, руската класическа музика и балет и т.н., а защото им трябва бащица, който да дава наклон на живота им.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 338 Неутрално

  [quote#34:"dark'star"]От България на Запад бягат русофобите
  - русофилите си стоят в България[/quote]
  На Корнелия Нинова децата, какви са? А, на Путин дъщерите?
  Много си забавен...

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 100. 100 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Весело

  До коментар [#53] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Ние сме 10 и ставаме все повече. А вие...?

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK