Възходът на популистите - проблем за Меркел и Германия

Възходът на популистите - проблем за Меркел и Германия

© Associated PressОт гледна точка на националната политика източната германска провинция Мекленбург-Предна Померания със своето население от едва 1.6 милиона души няма особена тежест и до голяма степен е без значение. Обикновено. Но този път, след провинциалните парламентарни избори, произведени там в неделя, положението е различно. Все пак това гласуване беше по същество референдум за канцлера Ангела Меркел и нейните политики, което всъщност го прави доста значимо, пише Себастиан Фишер за "Шпигел".


Резултатите от този референдум не изглеждат добри за Меркел. Нейният десноцентристки Християндемократически съюз (ХДС) загуби четири процентни пункта в сравнение с последния път, когато избирателите в провинцията гласуваха през 2011 г. - неговият резултат беше едва 19 процента, а дясната популистка партия "Алтернатива за Германия" (АГ) събра цели 20.8 процента от гласовете. Партията дори не съществуваше преди пет години.


Наистина, ХДС не се представя особено добре в провинцията през последните 20 години, но в нея е парламентарният избирателен район на самия канцлер, което означава, че по същество АГ извършва революция в задния двор на Меркел. А тя направи това, като превърна изборите в гласуване по един единствен въпрос - бежанските политики на Меркел.
Стратегията беше толкова успешна, че ХДС беше запратен едва на трето място в провинцията зад левоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) и АГ. Това е първият път, когато настроената против Меркел партия изпреварва партията на Меркел в Германия - а в някои части на избирателния район на германския лидер АГ беше най-силната от всички партии.


Меркел трябва да се справи с предизвикателство, което е поне толкова значително, колкото това, с което се сблъска нейният предшественик Герхард Шрьодер в средата на миналото десетилетие.

Меркел трябва да се справи с предизвикателство, което е поне толкова значително, колкото това, с което се сблъска нейният предшественик Герхард Шрьодер в средата на миналото десетилетие.


За канцлера това е политическо поражение. Сега Меркел трябва да се справи с предизвикателство, което е поне толкова значително, колкото това, с което се сблъска нейният предшественик Герхард Шрьодер в средата на миналото десетилетие. Тогава канцлерът от ГСДП се оказа притиснат между това, от една страна, да трябва да обясни извършените от него съкращения на социалните помощи, а от друга, възхода на партията "Левите" - политическо движение вляво от ГСДП, което беше подхранено тъкмо от тези съкращения. В крайна сметка, той се провали и по двете точки.


Сравненията с положението на Меркел - разделение в ХДС заради нейния подход към бежанската криза в съчетание с възхода на дясна протестна партия - са значителни. Но краят не трябва непременно да е същият. Гласуването в Мекленбург-Предна Померания все пак е само символично поражение за Меркел. Нейната позиция като канцлер не е застрашена (засега).


Емоциите надделяват над разума


Но резултатите в неделя ясно показаха, че все повече избиратели, поне в източната част на Германия, обръщат гръб на утвърдената, демократична партийна система. Освен това изглежда, че няма особено значение дали икономиката се подобрява, градовете се обновяват, а туристическият сектор се развива добре, какъвто е случаят в Мекленбург-Предна Померания, която е структурно слаба от германското обединение през 1990 г. А е възможно една партия да води кампания, възползвайки се от страха от бежанците, дори в провинция, където живеят много малко чужденци.


Меркел ще трябва да отговори на критиките на баварските й партньори в лицето на Хорст Зеехофер (на снимката)

© Reuters

Меркел ще трябва да отговори на критиките на баварските й партньори в лицето на Хорст Зеехофер (на снимката)


Накратко, изглежда, че емоциите надделяха над разума. Фактите останаха на заден план.
Именно тук е предизвикателството за Меркел - политик, който винаги е залагал политическия си успех на ясни аргументи, основаващи се на факти и числа. Тя ще трябва да положи повече усилия за обяснения и разговори и ще трябва да постави своите политики в достъпна, смислена рамка, за да задържи своята партия зад себе си. Може също така да й се наложи да предприеме някои реторични стъпки към сродната на ХДС баварска партия - Християнсоциалния съюз (ХСС), който остро критикува нейната позиция по бежанския въпрос. Това може да включва признание, че тя е направила някои погрешни стъпки.


В неделя вечерта ХСС даде ясно да се разбере, че не е заинтересован да спре натиска върху Меркел. Висшият член на партията Маркус Зьодер определи гласуването в Мекленбург-Предна Померания като "зов за пробуждане" към германските консерватори. Но неговото истинско значение беше ясно - то беше зов за пробуждане най-вече за канцлера.


Проблем за Германия


Наистина, подновеният успех на АГ вероятно ще засили гнева на ХСС към Меркел. Сега германските консерватори изведнъж трябва да си имат работа с надигаща се сила вдясно от тях - явление, сходно с това, от което ГСДП все още не е намерила начин да се възстанови.


А подобно на партията "Левите" няма изгледи АГ да изчезне като политическа сила в скоро време. Десните популисти са във възход както в източната, така и в западната част на Германия и се оказват умели в мотивирането на хората, които не гласуват, а също в отмъкването на избиратели от ХДС, както и от ГСДП и дори от партията "Левите". Една от главните емоции, която обединява тази разнородна смес, е възмущението от канцлера.


Освен това за разлика от партията "Левите", която предприема стъпки за скъсване с корените си на неокомунистическа протестна партия, силата на АГ е в това, че тя напълно отхвърля партийната система в сегашния й вид. Тя не е заинтересована да играе по правилата; тя се стреми да предизвиква смут и да руши съществуващите устои. Всъщност тя е партия, която представлява опасност за демокрацията.


Проблемът, който представлява тя, не засяга само Меркел. Нито е въпрос единствено за нейните консерватори. Това е проблем за цяла Германия. (БТА)


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK