Излишен след 9-и септември

От Музея на социалистическото изкуство

© Красимир Юскеселиев

От Музея на социалистическото изкуствоТекстът е от портала "Култура"


Бях запомнил лицето му от прожекции и кинолектории във филмотечното кино преди 1989 г. Днес тази фраза не означава нищо, но на моето поколение тя говори много, защото бе атестат за свободомислие. За принадлежност към една от субкултурите, различни от соца. Говоря за единственото филмотечно островче на свободата, каквото беше кино "Дружба" (днес "Одеон"), където, макар и в недотам добри копия, пред нас оживяваше световното кино, благодарение на усилията на хора като Тодор Андрейков, отвоювали тази глътка свобода от блюстителите на режима.


И все пак този дребен на ръст човек с посребрени коси и леко тъжни очи, за който се говореше, че е име в кинокритиката, видимо се открояваше. Явно бе изключителен почитател на уестърните на Джон Форд или на "Малтийският сокол" на Джон Хюстън, щом ги гледаше на всяка прожекция, при това в компанията на столичните хлапаци през 80-те години. А след прожекциите го виждахме да приказва с преводачката Катя Гончарова, която дублираше филмите на живо и за която някой ни каза, че му била сестра.
Стана така, че се запознахме лично на първите митинги след промяната, както и с толкова други хора. Не си спомням вече кой ми каза: "Това е Стефан Власков". Тогава за първи път видях усмивката на този невероятен поклонник на американското кино и чух с мъка произнесените, глухо свистящи думи (резултат от заболяване и извършена трахеотомия). Бе навършил 60-те, но в облика му имаше нещо младежко, да не кажа детинско. От дума на дума по разните демократични бдения стана ясно, че е минал през Белене. Заразпитвахме го, а той някак свенливо свиваше рамене. Трудно говореше и само веднъж сподели, че това неговото било провален живот.


По онова време много хора вървяха напред с биографиите си на жертви, но Стефан Власков не беше сред тях. Мисля, че не се записа в никоя партия, а киното си остана голямата любов на неговия живот. Явно тази "фабрика за сънища", помогнала му да оцелее в най-черни дни, продължаваше да го крепи и в по-сетнешни несгоди.


Някъде в средата на 90-те из София тръгнаха на машинопис страници от негови спомени. Част от тях видяха бял свят в списанието на проф. Тончо Жечев "Летописи", като и сега си спомням вълнението, с което прочетох изповедта на този смазан живот. Там е работата, че за разлика от други Стефан Власков не героизираше себе си, напротив, мисля, че бе един от първите,


посмели да си признаят "цената на компромиса", тоест да изрекат горчивата истина за собственото си оцеляване. Искрено и без увъртания


Още тогава си помислих, че някой ден историята на следдеветосептемврийска България може и трябва да бъде разказана през призмата на подобни лични съдби. И тъй като "призракът на комунизма" още витае над учебниците по история, вместо да остане под техните корици, а се задава и поредното отбелязване на 9-и септември, ще се опитам накратко да изложа тези събития, вплетени в живота на един млад човек, когото тази дата прави "исторически излишен". С примери от мемоарната книга на Стефан Власков, "Спомен за един провален живот" (ИК "Иван Вазов", 2001), днес практически неоткриваема.


Чувствам се длъжен да свидетелствам "от негово име", защото съдбата му преповтаря тази на десетки хиляди други жертви на комунизма, за които едва ли някога ще узнаем. Нали това е била една от целите на социалния експеримент, извършен с тях. А нима не е крайно време да нарушим мълчанието и да извадим поне някои от тези съдби от забравата


***
На 9 септември, събота, един слънчев и топъл ден през 1944 г., Стефан Власков е едва 16-годишен. Учи в горните класове на гимназията в Шумен, а съученикът му, бъдещият литературен критик Здравко Петров, го определя като "неспокойно момче, дръзко и отворено за света, любопитно и страстно гледащо живота". Войната му попречва да постъпи в Американския колеж в Симеоново и той се записва в гимназията в родния си град, отдавайки цялото си време извън уроците на ръмжащия лъв на "Метро Голдуин Майер" и холивудското кино.


Семейството на Стефан е заможно, макар и не богато. Живеят в собствена фамилна къща в центъра на Шумен, останала им в наследство от неговия дядо – поборника за национална независимост Рафаил Мощев, осъден през 1875 г. от Вилаетския съд на доживотно заточение, от което изтърпява три години из османските зандани в Мосул (Ирак). Захари Стоянов го споменава в "Записките" си. След Освобождението дядото на Стефан получава парична компенсация и я влага в акции от прочутата местна бирена фабрика, която основава в края на XIX в. с още няколко души. Без да знае, че десетилетия по-късно тези акции ще се превърнат в дамга за неговия внук, набеден за богаташ, борещ се за класовите си интереси.


Самия "ден на свободата" младият Стефан посреща с потрес


Започва "неблагоразумно откровено" да говори срещу задаващата се тирания, следвайки примера на някои от холивудските си герои, без да е наясно до какво може да го доведе това. А по улиците убиват хора, започват арести. И още на 13 септември, въпреки че е непълнолетен, бива задържан в импровизиран арест във вътрешния двор на общината. Поводът е смехотворен: занесъл е вещите на бащата на обичаното от него момиче, попаднал в затвора, в резултат на което сам е прибран "за малка справка". Мъжете, които го арестуват, са настръхнали и озлобени, жадуващи мъст. С велурените си обувки и обяснения, че е действал по любов, невръстният младеж сигурно им се е сторил жалък и безобиден. Ала при все това го затварят с хора, които извеждат за екзекуция. Принуден е да лежи по очи на пода, без да мърда, коленете го болят нетърпимо, в подземието цари пълен мрак.


От време на време дежурният удря с приклада на пушката си по вратата и заплашва, че всички ще бъдат откарани на гробищата за разстрел. Стефан Власков свидетелства, че никога не ще забрави първия разпит, проведен от Бушмена (Георги Николов) – партизанин, с вдигнати на масата крака, който силно му напомня на враждебните и сурови герои от хитлеристкото пропагандно кино. Една сутрин Бушмена му съобщава, че го пускат,
но да внимава в картинката – оттук насетне всяка негова крачка щяла да бъде следена. Оказва се, че


"народната власт" не си пилее думите напразно


През следващите години Стефан Власков е многократно задържан и бит в милицията. Всеки път следователят Методи Стоев – един от най-активните и брутални служители на ДС в Шумен, го кара да подписва "самопризнания". Поводи не липсват. Младежът е обвиняван, че чете на всеослушание материали от опозиционни вестници, дружи с "врагове на народната власт" и е яростен поклонник на Запада – обича американското кино, комиксите, джазовата музика Започват проблемите му в училище. След поредния арест отказват да му извинят отсъствията, а директорът на гимназията го нарича по училищната радиоуредба "постоянен клиент на милицията".


Младежът обаче упорства и след години споделя, че дързостта му се дължала на примера, даден от американското кино. Възприемал Методи Стоев, служителите на ДС и на милицията като злодеите от уестърните, нахлули с бандата си в родния му град, за да наложат там свой ред и правосъдие. Затова смятал, че е длъжен с поведението си да вдъхне смелост на околните и така да се отворят очите им. Уви, хепиендът в киното е различен от живота


На няколко пъти комунистическите органи на властта го инквизират, прилагайки му т.нар. парашутен номер – побой с гумен бич и дебела тояга по петите. Той видимо ги вбесява с поведението си на филмов герой –веднъж дори ги пита дали бичът и тоягата не са взети от изложбата за зверствата на фашистката полиция, която се намира в съседство със сградата на народната милиция. След което цяла седмица не може да стъпи на краката си. Всеки път му повтарят, че "ръцете му били оцапани с работническа кръв". На което младежът от "добро семейство", загубило всичко след икономическата криза от 30-те години, просто няма какво да отговори.


И така до зимата на 1949 г., когато отново е привикан за "малка справка". На нея ученикът, който след три месеца трябва да положи матура, отива само по пуловер, с няколко лева в джоба и без да се обади на близките си. Не знае, че го чака едно наистина дълго пътуване. Ухилен, оперативният работник от ДС му съобщава, че за него матура няма да има – изпращат го в "училището на живота". Къде и кога – неизвестността е пълна. Той прекарва нощта на гарата в Стара Загора, заключен в купе с арестант, обвинен в убийство. Озовава се в мина "Николаево", където започва работа в забоите. Без обяснения. Комендантът на мината Куртев се вбесява, когато младежът пита защо е изпратен на принудителна работа в Трудово-възпитателно общежитие (ТВО). Отговорът е:


"за превъзпитание"


Скоро Стефан е принуден сам да изнамери формулировката, заради която се е озовал в ТВО – "злословие срещу властта" – и дълги години я използва на разпитите в ДС. На проверките им повтарят, че са "врагове на народа" и докато не се превъзпитат, няма да излязат оттук. Не било достатъчно, че работят. И волът работел. Трябвало да покажат на дело, че са се "променили". Докато един ден отново ги натикват в товарни вагони като добитък. Влакът потегля в неизвестна посока. Спира само нощем, когато под ругатните на милиционерската охрана ги извеждат "за естествени нужди". На третото денонощие, по време на една такава спирка, научават за смъртта на Георги Димитров. Налягали по мръсната слама във вагоните, тези "излишни хора" чакат да видят какво "народната власт" е решила да прави с тях.


Години по-късно, като статист във филма "Звезди" на Конрад Волф (1959), Стефан Власков си спомня за това пътуване в неизвестността. Сюжетът на "Звезди" е посветен на изпращането на "непълноценните евреи" в лагерите на смъртта и по време на снимките той си дава сметка, че е бил част от "непълноценните българи", изпратени в робски лагери. Тогава осъзнава, че и без да е носил на ревера си "жълта звезда", всъщност е бил белязан. Пожизнено белязан с невидимия печат на политическата неблагонадеждност. Пристигат на брега на Дунава на разсъмване. Чакат ги лодки. Затворниците решават, че ще ги пращат в Сибир, нали отсреща е румънският бряг. Започват да плачат, да се прегръщат и прощават мислено с близките си, молят се Бог да пази жените и децата им.


Стефан Власков пише, че това е бил най-драматичният миг в живота му, откакто


ДС е решила да го накаже заради политическото му несъгласие


Скоро стъпват на твърда земя, ала не знаят къде са. Милиционери на коне и с нагайки в ръце ги подкарват в колона, както колонизаторите са подкарвали роби в плантациите си. Едва когато се развиделява, бивш офицер от инженерните войски се ориентира, че са в България – бил идвал някога тук на маневри. Казва им, че островът се нарича Персин и е до село Белене. Земята е подгизнала от проливния дъжд, няма път, само кал. Застудява. Затворниците едвам успяват да стъкнат огън с мокрите дървета и съчки. Мъчи ги глад, който ще ги преследва месеци наред. Не знаят, че ще са принудени да ядат всичко – жаби, костенурки и змии, а суровите тикви и изкласилата царевица ще се превърнат за тях в истинско лакомство.


По-късно им раздават брадви, кирки, лопати. Българският ГУЛАГ набира сила и лагеристите сами трябва да изградят своя концентрационен свят. Докарани са и още лагерници – всички без съд и присъда, чрез насила изтръгнати "самопризнания". Сред тях има бивши политици и депутати, опозиционери земеделци и социалдемократи, свещеници, анархисти, бивши офицери, членове на ВМРО, хора, направили опит да преминат границата. Всички те са "въдворени", така властта нарича лагеристите. Мнозина изобщо не знаят защо са там.


Пристигат и


цели групи "нещастници" – хора, коментирали смъртта на Георги Димитров или пък просто пили и се веселили


когато в страната е бил обявен "строг" национален траур. Групата става известна като "знаел, но не плакал". На всички тях се пада да строят лагера, известен като Белене – Първи и Втори обект.


Стефан Власков попада във Втори обект на българския Сибир. Спи в една землянка с личности като социалдемократите Атанас Москов и Руен Крумов, с бъдещия летописец на лагера Стефан Бочев и със земеделеца Никола Бронзов. След шест месеца го викат при следовател, който му заявява, че присъствието му в лагера е "превантивна мярка". Иначе на свобода щял да направи някоя "голяма беля" и да го изправят пред съда.


Следва "превъзпитание". И унизителен робски труд. Нормата – произволна. Храната – помия. Един ден на плаца чува името си – Стефан Антонов Власков. "Превъдворяване" за срок от шест месеца. Нов срок, след излежаната една година. Разбира, че го смятат за "истински враг" и че явно за тях е "опасен". Едно момче, което никога не се е занимавало с политика и не е успяло да си вземе матурата.


Най-много го угнетяват всекидневните унижения. Каторжният труд, липсата на храна, псувните на милиционерите. И този налудничав "марш на ТВО", който лагеристите пеят сутрин и вечер, зиме и лете, в пек и мраз. Представителите на властта явно обичат да слушат песента, съчинена, както твърдят, от друг лагерист.


Сгрешили пред народа/ний дойдохме в ТВО/
духа да преродим/и с устрема на новата епоха/
социализъм светъл да строим.


Социализмът на 9-и септември, извършил "прелом в душите и сърцата".


През лятото на 1950 г. в лагера е сформирана бригада, която да скубе зелен боб. Става се в един час след полунощ и в два часа се започва работа. През деня тази работа е невъзможна, тъй като от горещината зърната падат от шушулките. Скоро пристига нов началник, едър, свиреп и безпощаден, с нагайка в ръката. Това е прочутият Петър Гогов, който така и не получи присъда по делото за лагерите след 1989 г. Яхнал кон, Гогов принуждава лагеристите да събират през деня падналите бобени зърна с лъжица или пръсти. "Както им е удобно на гадовете", повтаря той с усмивка. И те събират, лазейки недоспали на колене. Събират и събират бобени зърна – най-много половин канче.


За "класовите врагове" няма пощада


В късната есен на 1950 г. Стефан Власков все пак е освободен. В бюфета на гара Левски е смаян, че може да си поръча храна, без някой да го хока. Но скоро разбира, че за него няма "път назад". Родният му Шумен е вече Коларовград – това е чужд, неугледен и потискащ град, с агиттабла и "червени кътове". В дядовата му къща са настанени чужди хора и милиционери. Семейството му е изселено в Делиормана. Любимото момиче е сгодено за друг. Скоро го взимат в Трудови войски и ужасът от лагера се възобновява. Наказателна рота с досие на "народен враг". При първия бунт, в следствие на непосилен труд, го заплашват, че пак го чака Белене. И той подновява битката с бетона.


През 1955 г. се уволнява от армията и идва в София. Работи като мозайкаджия по строежите. С "черно минало", без перспективи, с мъка се опитва да учи вечерно, та поне да има гимназиално образование. За повече и не помисля. Живее в едно мазе, където се събира бохемска интелектуална компания – Иван Пейчев, Владимир Свинтила, Александър Денков, Георги Данаилов.


Четат се стихове, слушат музика. По "унгарските събития" през 1956 г. е изселен от столицата. Връщат го в Шумен. И идва най-лошото. Една нощ го привикват в ДС на разпит. На бюрото пред човека в униформа лежи неговият бележник, в който с едри букви на една от страниците пише "бунт". Следователят го размазва със заплахи, съобщава му, че баща му е в Белене, където ще прати и него. Дава му два дни за размисъл – или да сътрудничи, или е обречен. Това било "приобщаването". Можел да се ожени за новата си приятелка или да върви по дяволите.


След дълги терзания Стефан Власков решава да се включи в "мръсната игра"


Временно. Докато го остават на мира и скъса с тях. В следващите няколко месеца се среща тайно из тъмните улички на Шумен с капитан Пенчо Христов, който го разпитва за неща, които явно знае, защото градът не е голям и доносници не липсват. В същото време Стефан подава сигнали към познатите си, че е вербуван. Хората започват да странят от него. Съвестта му вече не е чиста. Той не гледа на себе си като на един от "добрите", смята се за предател. Рухва младежката му филмова митология. И макар че скоро срещите спират, защото е безперспективен като обект, чувства се омърсен. Пречупен. Премазан от победилия социализъм, от този "най-справедлив и хуманен строй".


Когато препрочитам днес тези изповедални редове, в които Стефан Власков бичува собственото си "издайничество", ужасно съжалявам, че не съм знаел за това през 1990 г.. Просто щях да му подам ръка и да му кажа, че той е бил жертва. Престъпниците са други.


Ала историята има продължение. И то е следното. Малко след падането на Живков съдбата го среща на улица "Раковски" с Пенчо Христов. Онзи е поостарял, но си е все същият. Трудно говорещият Стефан Власков с мъка успява да попита: "Защо беше всичко това?" Учуден, Пенчо Христов казва: "Ама ти не разбра ли? Аз те избавих, спасих те. Началникът искаше да изгниеш в Белене. Пожалих те, млад-зелен. Даже ме обвиниха, че правя дослук с врага="


Две версии на един "провален живот".


Офицерът от ДС смята, че вербовката е била "милост", щом човекът е оцелял


В спомените си Стефан Власков свидетелства за друго. Държавна сигурност го е лишила от съкровеното му право да се нарича човек и след като е съсипала най-хубавите му младежки години, определяйки му социалния статус на "излишен", се е набъркала с мръсни ръце в достойнството му. И това е било най-страшното за него през всичките тези години след 9 септември 1944 г. Много по-страшно от униженията, вечните заплахи за изселване, липсата на софийско жителство и на постоянна работа. Въпреки стотиците страници за кино, написани във вестници и списания, въпреки участието му в най-престижната българска тритомна енциклопедия "В света на киното".


Усещането за един "излишен човек". Съществуване "като на кино", както режисьорът Юлий Стоянов кръсти през 1999 г. филма си, посветен на неговата история.


Ако можете, гледайте този филм. Той е посветен на един от най-влюбените в киното хора.


Човек, за когото колегите му от киногилдията, когато напусна този свят през 2001 г., написаха, че "той живя като несретник, но си отиде като праведник".


А животът му, взет сам по себе си, е безпощадно обвинение срещу всичко, което олицетворява 9 септември 1944 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  Кървавата вакханалия след преврата, избиването на невинни хора, изселванията, хищвическото заграбване на първокласни градски имоти от излезлите от гората шумкари и пръкналите се от преизподнята "симпатизанти" (такива са извирали с хиляди от социалното дъно през есента на 44-а) са описани много добре в "Моята одисея" на Стефан Груев.

  За тези, които нямат време да четат дебели книги, ще цитирам възможно най-краткото определение на комунистическия преврат - това на Иван Радоев:

  Когато се прекатури гърнето, УТАЙКАТА става ПЯНА.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3218 Разстроено

  Ето това е тъжната и подтискаща ИСТИНА за народната власт!!!Тормоз,побой и безкрайна простотия и демагогия!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Да бъдат проклети завинаги комунистите.

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Най-доброто, което можем да направим относно 9.9.44 е да не му обръщаме внимание. Но не бива да забравяме. Това се оказа 45-годишна стъпка в страни, но вече е минало. Трябва обаче да ни е за урок, какво може да ни се случи, ако оставим прости, необразовани и озлобени хора да ни управляват. Да се надяваме, че сегашните поне не са озлобени.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 6. 6 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  [quote#1:"Norman Granz"]хищвическото заграбване на първокласни градски имоти [/quote]

  За царските конюшни ли говорите?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 7. 7 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1501 Разстроено

  Потресаващо.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2566 Неутрално

  Младежът е обвиняван, че чете на всеослушание материали от опозиционни вестници, дружи с "врагове на народната власт" и е яростен поклонник на Запада – обича американското кино, комиксите, джазовата музика."Никола Гешев е казвал на пленените терористи от нелегалните ремсови организации и шумкарски банди-Вие ще спечелите войната,ама тогава ще ви питам как ще управлявате с кундурджии.Ами така са управлявали кундурджиите и каскетите,с репресии.Донесоха много печал и промениха духовността и културата на този народ.Раните и травмите нанесени от комунистическите банди на българския народ ще се излекуват и ще отшумят,но няма да е толкова бързо колкото ни се иска.

 9. 9 Профил на abrasha
  abrasha
  Рейтинг: 221 Неутрално

  По-страшно нещо от комунизма няма!

 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Поначало имам резерви към г-н Николов за някои негови възгледи, но по отношение на близкото ни минало сме на едно мнение. Преди няколко месеца по програма "Христо Ботев" на БНР направи серия предавания с четения и дискусии по репортажите на Георги Марков. Този материал по-горе също е доста интересен. Хубаво е да се напомнят фактите от историята ни, но ми се струва, че все по-малко млади хора се вълнуват от тях или поне от частта на комунизма. Образователното министерство също не счита, че това е важна материя или че не й е дошло времето все още. И така поколения си растат с бели петна в паметта за годините, формирали настоящето им. Което, естествено, бе и целта на "нежната революция" и непоклатимата стабилност на прехода, където се смениха всякакви, вкл. няколко главни прокурора, но възмездие за престъпниците - минали и настоящи, няма. Вероятно това е признак за упадък на нацията, освен многобройни други. И с това се поставя началото на края на съществуването ни като народ. Което пък е целта на много задгранични Началници на местните велможи.

 11. 11 Профил на Vendome
  Vendome
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#4] от "tribiri":

  Айде пак старият похват за отклоняване от темата с някаква изсмукана връзка. Като не ви кефи написаното, просто спирайте на втория абзац. Не е нужно да се тикате навсякъде. И за коментари под такива статии ли взимате пари?

 12. 12 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 465 Разстроено

  Страшно е било, много страшно. Но такива истории трябва да се разказват и преразказват, за да помним и никога повече да не допускаме това. Сегашните наследници на тези изверги сега са милионери. И какво от това? Остават си същите цървули, каквито са били и дядовците им шумкари.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 13. 13 Профил на volodia123
  volodia123
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Абе то нашият мъдър. народ го е казал: " Пази Боже, еврейн да ти плаща, руснак да те освобождава и грък да ти работи"!

 14. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4374 Разстроено

  Завистта към успешните хора, тъпата злоба на маргиналите след 9 септември осакатяват съдбата на много свестни хора. Лудостта продължава и след това.

 15. 15 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#11] от "Stanislav Kalchev":

  Пари вземат такива като Асан Генов дето ме разплака с историята, как Българските правителства искали да излязат от войната ама някой ги бил заключил вътре!
  Интересно защо Асанчо не ни е разказал и за това, колко репарации тябваше да платим след това и колко продължаваме да плащаме.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 16. 16 Профил на 678
  678
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Николов не казва нищо ново за тези, които живяха по времето на соца. Всички знаем кое и как беше. Но какво от това ? Кои са сега бизнесмените, банкерите и т.н. в България ? Наследниците на ония с цървулите от 9 септември. Те си живеят живота. Те държат всичко. А останалите само могат да си приказват. България е като държавите от Латинска Америка - и там хората могат свободно да говорят, ама това нищо не променя. Всъщност в България чак толкова свободно не може да говориш - я говори свободно за чорбаджията си и да те видим. По големите медии да има разследване за милионите на този или онзи ? Няма. И няма да има.
  И нещо интересно - ГЕРБ днес мълчаг ! БСП излезе с декларация за 9 септември, но защо десните от ГЕРБ мълчат ?

 17. 17 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#6] от "tribiri":

  Не за соцьофилистиците говори
  Между другото дядо ми е лекар - кожно-венерически болести и е син на варг на народа. Преопоръчвам лек за всички соцьофилистици...

  www.soundcloud.com/x2805
 18. 18 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#16] от "678":

  щото са леви

  www.soundcloud.com/x2805
 19. 19 Профил на Vendome
  Vendome
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#15] от "tribiri":

  Пак отклоняваш темата. Асанчо не ме вълнува, коментирай си го в другата статия.

 20. 20 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 640 Неутрално

  АКО СВОЕВРЕМЕННО НЕ ПОГРЕБЕМ постКОМУНИЗъМА, ТОЙ СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ ПОГРЕБЕ БЪЛГАРИЯ

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 21. 21 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Така е било. Нека се знае, нека се помни.
  А за днес какво ще пише след време,
  на кого ли му дреме?

 22. 22 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Тъжна, жестока история, всъщност десетки хиляди такива ... те насадиха в трудолюбивия горд български селянин /после гражданин/ страх, мързел, подлизурство, убиха всичките му ценности ... няма какво да се чудим защо 25 г. по-късно не можем да дойдем на себе си ... който е преживял дори частица от това, трудно ще повярва че е свършило !
  40 години са трябвали на Мойсей ...
  Бог забавя, но не забравя !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 23. 23 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5510 Любопитно

  До коментар [#6] от "tribiri":

  Абе знам, че е невъзможно, ама все пак да попитам: поне малко срам нямаш ли? Нещо, човещинка, или мъъъъничко почтеност?

 24. 24 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5510 Любопитно

  [quote#21:"Добрин ВЕЛКОВ"]А за днес какво ще пише след време,
  на кого ли му дреме? [/quote]
  Какво общо намираш между днешното време и това, описано от автора?

 25. 25 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#24] от "Blood Red Skies":

  Ами гледай сега, каква е разликата между това да ти вкарат детето в затвор за някоя непремерена дума, и да го отнесе някой бизнесмен с джип на пешеходна пътека! Или например както студуваш в апартаменчето, с откачени от години радиатори, да ти пъзвънят от колекторската фирма, че трябва да си продадеш апартамента за да им платиш. Мога да изреждам още, каква е приликата ще питаш, ами че и тогава и сега няма справедливост и правосъдие!

 26. 26 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#16] от "678":

  Ами те май и реформаторите мълчат, ще питаш защо, ами просто герб са им запушили устите с папане!

 27. 27 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Защото са социалисти.

  #АзНЕсъмБСП

 28. 28 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5510 Неутрално

  До коментар [#25] от "tvi63":

  Ами нищо общо няма.

 29. 29 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Весело

  До коментар [#18] от "dj x2805":

  Не са! Шофьорчето, бригадирче, комсомолче, приятелче на Грашнов беше ляво преди 10 ти ноември. След това стана дясно приятелче на Петко Симеонов и сега си купи БТК и Левски.

  Половината от активните борци против комунизма в този форум са с подобно минало, ама с доста по-нерадостно настояще! Някои даже ги разконспирирах и заради това отнесох тежък бан!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 30. 30 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#28] от "Blood Red Skies":

  Ами щом няма нищо общо, значи и това което се е случило е било съгласно тогавашните закони, нарушаваш закона в затвора, дори в щатите са минали ерата на маккартизма!

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално

  Комунистите първо ти смачкваха достойнството, после ти вземаха живота. Разпореждаха се с човешките съдби, както си искат, а сега, без капка срам, ни убеждават колко са добри и състрадателни. Но никой не остава ненаказан за делата си. Някой вече си понесоха наказанието, други тепърва ги очаква. Тях Бог ще ги съди.

 32. 32 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5510 Любопитно

  [quote#30:"tvi63"]нарушаваш закона в затвора, [/quote]
  Кой точно закон е нарушил героят на статията?

 33. 33 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#24] от "Blood Red Skies":

  и тогава и сега е бил на същото мисловно ниво

  www.soundcloud.com/x2805
 34. 34 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6610 Неутрално

  Било е страшно за цялата интелигенция на нацията, за образованите, за всички които не са с тях и на техния акъл.

 35. 35 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#29] от "tribiri":

  Политиката им е лява на ГЕРБ! Глупава популистка партия дето ще се одупи на всеки само да има изгода!!!

  www.soundcloud.com/x2805
 36. 36 Профил на Дядо Мраз
  Дядо Мраз
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Първите няколко реда са симптоматичните, останалите може да не ги четете изобщо. Този индивид Тони Николов си живее в някакъв негов си филм и много държи да ни включи и нас. Като поддържащи образи. Нищо в този пасквил не е вярно. При социализма си имаше една силна обществена интеграция и всеки се чувстваше на мястото си, обвързан с всички останали. Нямаше хора, които да се чувстват изгубени, забравени или ненужни. Колкото до социопатията, това вече си е болестно явление.

 37. 37 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#1] от "Norman Granz":

  +++

 38. 38 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#36] от "Дядо Мраз":

  Ще ти задам само един въпрос! Защо по времето на соца бяха затворени границите?!

 39. 39 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1259 Весело

  До коментар [#36] от "Дядо Мраз":

  "При социализма си имаше една силна обществена интеграция и всеки се чувстваше на мястото си"

  Най-вече доносниците.

  Но те и сега се чувстват на мястото си - като изключим тарикатите на върха на пирамидата, редовите соц боклуци сега са озлобени пробити голтаци както може да съдим по писанията на такива образци тук

  Facing Worlds
 40. 40 Профил на Дядо Мраз
  Дядо Мраз
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#38] от "deaf":

  За да го няма Малкият Бейрут на "Лъвов мост". Но ако някой чак толкова искаше да иде да живее на Запад, можеше да го направи по интелигентен начин. Колко такива случаи има - бол!

 41. 41 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#40] от "Дядо Мраз":

  Абе путьо чугунене
  По комунистическо време човек не можеше кола да си купи свободно, ти ми разправяш за ходене в чужбина.
  А стига простотии, бе чукундур.

  А границите, да ти напомня, бяха затворени и в ДВЕТЕ ПОСОКИ

  И кои са тези "интелигентни начини" да излезеш в чужбина, ако мога да попитам?

 42. 42 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Пречупените съдби на хората и ограбената вяра от сърцата на хората в името на една човеконенавистна идеология е най-големият грях на комунизма!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 43. 43 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Трябва ПЪЛНО ОТВАРЯНЕ НА ВСИЧКИ ДОСИЕТА за да се види цялата престъпна мрежа на ДС доносниците включително и на мъртвите.
  Много от тях се реактивираха и все още са действащи и са разпръснати по фирмите освен в Държавната и Общинска администрация.
  Комисията по досиетата отчита към 10 - 15 % доносници но към тази бройка сложете и вербовчиците щатни служители към 20 % / някой имат по трима четирима водещи ДС офицери / и реактивирани 5 % и картината става досущ като във филма роднина - милиционер, роднина - милиционер.
  В сегашно време концентрацията им е ОЧЕВАДНА от факта, че към 2.5 милиона Българи са зад граница.
  Доносниците са си тук тях ги е страх там в свободният свят там са техните шефове.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 44. 44 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#36] от "Дядо Мраз":

  [quote#36:"Дядо Мраз"] При социализма си имаше една силна обществена интеграция и всеки се чувстваше на мястото си, обвързан с всички останали.[/quote]
  Точно като робите гребци на галера. Обществено интегрирани и "обвързан с всички останали" с верига и окови. Явно за теб живота на роба е мечтан обществен статут.

 45. 45 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#36] от "Дядо Мраз":
  Обвързаността, за която говориш, беше начина за оцеляване в системата на хроничен недостиг на почти всичко. Да ти припомня ли колко беше важно да имаш "връзки". Иначе до нищо нямаш редовен достъп - всемогъщото "тц, нямаме". Хората си правеха услуги, защото изолирането беше равно на спад в качеството на и без това трудния живот. Ходехме за две седмици на море (палатка, бунгало, малка стая), купувахме луканка и мандарини само за Коледа. Иначе - салам Камчия. Дори хубави книги се купуваха само с връзки.
  Ходехме си по гости, защото бе най-евтиният (и донякъде безопасен откъм "уши" начин за общуване. Като дете, вече към края на соца, са ме предупреждавали да не разказвам вицове, да не задавам неудобни въпроси и да повтарям всички клишета, в които не виждах смисъл, за да не се набивам на очи. Затова сега се чудим къде са личностите, които трябва да ни изведат от блатото. Убити, смазани, избягали, неродени.

  Imagination is as important as knowledge.
 46. 46 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#16] от "678":
  Ами защото "десни" днес е мръсна дума, след 27 години крадлив "преход" и десни рИформи!😉

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 47. 48 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 791 Неутрално

  А червенеещите психопати,крадци и лъжци даже се гордеят,че....поемали вината с мезета! Гнус!

 48. 49 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  [quote#40:"Дядо Мраз"]За да го няма Малкият Бейрут на "Лъвов мост".[/quote]
  Да ти напомня, че границите бяха затворени за да не ИЗЛИЗАМЕ. Не бяха се много засилили да идват при нас. Бяхме желана цел единствено за рускините, България им изглеждаше рай в сравнение с "матушката", да се опази българин от тях никак не беше лесно.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 49. 50 Профил на Дядо Мраз
  Дядо Мраз
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#45:"Columbus"]Като дете, вече към края на соца, са ме предупреждавали да не разказвам вицове, да не задавам неудобни въпроси и да повтарям всички клишета, в които не виждах смисъл, за да не се набивам на очи. [/quote]

  Колко умиляващо е, за социализма да ми разказват хора, които не са живели при него. Идиоти!


 50. 51 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#50] от "Дядо Мраз":
  Очевидно си гребал от даровете на соца с пълни шепи, за да го хвалиш толкова. Да позная ли - бивш партиен секретар, милиционер, зам-директор на малък завод или кмет на планинско градче, може би? Познавах такива, пасваш като високомерно отношение. Разбирам, че ти липсва респекта и трепета в очите на подчинения планктон. Сега - разочарование, че го няма вече доброто старо време, други ценности, чувстваш се ненужен като стар Трабант.. Няма да те нарека идиот, навярно сам се чувстваш такъв.
  Живях при соца повече от достатъчно. Вече краят се усещаше и хватката му не беше толкова мъртвешка, както през 50-те и 60-те, но все пак задушаваше. Не всичките ми соц години бяха изгубени, но ми се щеше да ги изживея по друг начин.
  Айде със здраве.

  Imagination is as important as knowledge.
 51. 52 Профил на lionguard
  lionguard
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Докато едните честват девети ,а другите протестират срещу девети,бавно и полека България стана бананова република ,а населението се подменя с хора ,които даже не знаят какво означава девети септември!

  stupid_american:черен гей травестит хермафродит съм, който мрази майка си.
 52. 53 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Кой беше казал, че най-страшни тирани стават от бившите роби...

 53. 54 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2390 Любопитно

  До коментар [#1] от "Norman Granz":

  "Когато се прекатури гърнето, УТАЙКАТА става ПЯНА."
  Това не се ли отнасяше за деветоюнския преврат през 1923 г.!?
  А агресията след 09.09.1944 г. не е ли отговор на 19-то майския преврат през 1934 г. и последвалите жестокости - от забрана политическите партии до разстрелите без съд и присъда. Тъй де "тъпите цървули" няма как да се сетят за лагери и разстрели, ако някой друг преди това не им го показал.

 54. 55 Профил на wqweto
  wqweto
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#54] от "wanderer":

  Оправдаваш тъпите цървули?

 55. 56 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  До коментар [#55] от "wqweto":

  Не, питам се каква интелигенция е имало в България след като за 33 години (от 1912 до 1945 г.), от които 11 военни, държавата е преживяла три национални катастрофи, две загубени войни, три въстания и две години организирани партизански банди. Погребан национален идеал (за Сан-Стефанска България), убийствени репарации и ... озлобени хора.
  Можете да сравните с Австрия - също "освободена" от Червената армия, но със запазена интелигенция. Както и с Гърция, под влиянието на Чърчил, но със заличена интелигенция, партизанските банди са действали почти до военния преврат от 1967 г.

 56. 57 Профил на wqweto
  wqweto
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#56] от "wanderer":

  Интелигенцията винаги е била под санитарния минимум -- защо това трябва да ни учудва. Както казваше един антрополог "Общество от зле урбанизирани селЕни. . ."

 57. 58 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  До коментар [#57] от "wqweto":

  Учудва ме нахалството на някои да раздават присъди от дистанцията на времето вместо поне да се замислят за причинно-следствените връзки за случилите се в историята събития.

 58. 59 Профил на Garret Dan
  Garret Dan
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До Дядо Праз: С такива като теб трябва да се обогатява показно менюто на коледните животни, като римейк на онези "хубави" времена, когато толкова струваше човешкия живот. Само тогава младите ще разберат за какво е ставало въпрос в онези "народни" времена!

  Dim
 59. 60 Профил на Garret Dan
  Garret Dan
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До Дядо Праз: С такива като теб трябва да се обогатява показно менюто на коледните животни, като римейк на онези "хубави" времена, когато толкова струваше човешкия живот. Само тогава младите ще разберат за какво е ставало въпрос в онези "народни" времена!

  Dim
 60. 61 Профил на gogata1955
  gogata1955
  Рейтинг: 221 Неутрално

  По бойните полета загиват 200 000 доблестни войници, които са изпълнявали своя воински дълг. Загубваме Южна Добруджа, излаза на Бяло море и Западните покрайнини. Наложени са чудовищни репарации в размер на 2 милиарда и 250 милиона златни франка, 250 милиона т въглища и 70 000 глави добитък. Българската армия е ликвидирана. Сведена е до осем пехотни полка, 3000 души погранична стража, незначителна артилерия, три инженерни и две колоездачни дружини, малка конница, без авиация.

  Помръкват храбростта и военната слава на България. Настъпва време на покруса, разочарование и духовно опустошение. Вярата и идеалите са рухнали. Създават се офицерски, подофицерски, войнишки военноинвалидни дружества, както и дружество на вдовиците на загиналите. Хиляди български войници попадат в пленнически лагери в Гърция, Франция и Италия.

 61. 62 Профил на gogata1955
  gogata1955
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Над 10 000 ученици всяка година напускат училище. Делът на неграмотните хора в България през 2009 г. е 41% при средно за Европа 20%. Това се казва в последния доклад на Европейската комисия (ЕК)
  През 2000 г. делът на българите със слаби умения в четенето, математиката и науките е бил 40.3 на сто, а през 2008 г. вече минава половината от населението. Над 700 училища са закрити у нас, част от тях превърнати в обори

 62. 63 Профил на gogata1955
  gogata1955
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Данни за България към 31.12.1934 г.:
  Образование:
  С първоначално – 953 239.
  С прогимназиално – 158 304.
  Със средно – 33 607.
  С висше – 4 362.
  Неграмотни – 2 713 683; от тях в градовете 402 462; в селата 2 311 221.
  Трудова заетост 67,2% от активното население.
  Брой домакинства 1 284 993.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK