Искам просто да знам тия работи, дето ги говори Василев, верни ли са

Цветан Василев - през 2011 по време на първия кабинет "Борисов"

© Надежда Чипева, Капитал

Цветан Василев - през 2011 по време на първия кабинет "Борисов"Има две новини от последните дни.


Първата е добра за българската демокрация: че след две денонощия гръмотевично мълчание основни медии и основни политици все пак реагираха на интервюто на Цветан Василев, в което той за пръв път подкрепя твърденията си с имена, дати и събития. Оказа се, че общественото негодувание, дори заключено само в интернет, все пак продължава да създава сериозни проблеми на инак самовлюбената държавна върхушка.


Втората новина не е толкова добра: споменатата държавна върхушка в своите първи реакции действа на принципа –
"Кой е па тоя, та да му обръщаме внимание?"


Затова Румяна Бъчварова пита – защо да вярваме на едната страна (Василев), а не на другата (Пеевски и Борисов)? Затова депутатът Пеевски пита: Защо точно сега, защо Василев говори точно пред "Капитал"; и защо Радан Кънев го него, Пеевски, толкова мрази? Дотук – вечното дерби между "Гигант" (Съединение) и "Торпедо" (Карлово). Но човеците затова изграждат институции, за да не е държавната политика въпрос на взаимно псуване на слаби отбори – а да е въпрос, когато се налага, на проверки на факти и на последващи наказания.


Тук има скрита възможност за трета, пак добра новина. В държавата има над 70 проверяващо-контролни институции; подобни функции имат и ред министерства. Нека тия като институции се заемат с онова, за което им плащам като данъкоплатец: да проконтролират кои твърдения на Цветан Василев са верни (т.е. описват факти) и кои – не.


Мен като работодател на държавните мъже и жени дълбоко не ме интересува кой е по-голямо говедо - Василев, Пеевски или Борисов. Мен ме интересува


дали конкретните твърдения на Василев – според които от мен, данъкоплатеца, някакви хора са откраднали пари – са факти


Затова плащам данъци, а не да ми дават мнения или квалификации.


Сега ще почнат: Ама е много трудно. Ама няма документи. Ама няма да се занимаваме с един пропаднал тип.


Ама няма да клатим стабилността


Ама ти, Дайнов, къде беше, когато...


Не е трудно. Напротив – лесно е.


Оттук надолу ще слагам по едно конкретно твърдение на Василев и ще искам съответната държавна институция да го провери. От мое, на работодателя, име, защото става дума за мои пари; а и заплатите аз ви ги плащам, за да работите по осем часа на ден за мен, данъкоплатеца. Затова не почвайте с любимото ви: Тоя Дайнов няма правен интерес. Имам.


Хайде да видим:


Публична тайна е, че реално почти нито една банка не е минала стрес тестовете... С изключение на много малко банки... почти всички имат капиталов недостиг.
Така ли е? Чувал съм слухове, че тия стрес тестове са пълна бутафория. Но не искам слухове, а фактически отговор от БНБ: наистина ли положението с банките е по-зле, отколкото е официалната позиция след тестовете?


Покрай неотдавнашната препродажба на "Виваком" Василев пише следното:
Става въпрос за преразпределяне на едни минимум 300 млн. евро в съотношение 20% в полза на ВТБ, около 20% е за вездесъщите измамници братя Велчеви и Красимир Катев като слугинаж на ВТБ, и от 43 до 46% за мюрето Спас Русев.
"Защо да вярваме на Василев, а не на споменатите от него хора", ще ме пита Бъчварова. Ама аз не искам спор на мнения, а искам друго: някой неин подведомствен служител да провери това така ли е, или не е така? Защото, ако е така – аз като работодател на целокупното МВР ще изисквам действие. Затова, по дяволите, им плащам заплатите.


Продължаваме:
...ти не можеш да правиш голям бизнес, ако не се отчиташ... Българският политически елит изисква от бизнеса да го корумпира, защото в противен случай мобилизира лостовете на държавната машина.
В случая искам някой контролиращ орган (от над 70-те налични) да попита извадка от сто големи предприемача – това вярно ли е? Един да каже, че е вярно – да разследват. И ще разплетат схемата, както и замесените в нея. Защото тя – и те – са едни и същи във всички случаи.


При мен има документи, които показват, че Пеевски не, но Ирена Кръстева е собственик (т.е. на "Булгартабак").
Такива документи не живеят само в един екземпляр. Те са депозирани в цяла дузина държавни институции. Искам проверка в тия институции: е ли по документи Ирена Кръстева собственик на част или на целия "Булгартабак"?


Сега, докъде Пеевски е влязъл навътре (т.е. в контрабандата с цигари) сигурно знаят много хора – и службите, и неговата марионетка Венцислав Чолаков... Това са всички дружества, които са регистрирани в Дубай и които са използвани за трансфери на парични средства от контрабандната дейност на дружествата на Пеевски... Две-три лихтенщайнски кантори държат цялата тайна.
Това е лесно като фасул. Разузнаването да каже дали е вярно твърдението за замесеността в контрабанда и за ролята на този Чолаков. А държавата надлежно да издири въпросните лихтенщайнски кантори и да ги пита какво имат като документи по случая.


...Оманската държава (не) била стояла зад участието в КТБ. Не знам защо тогава Оманският фонд и оманската държава в момента съдят България в Международния инвестиционен арбитражен съд във Вашингтон.
Това е още по-лесно. Нека някой чиновник в Министерството на правосъдието (може и на търговията) да погледне във въпросните регистри и да ми каже: Моята държава (т.е. – аз) подсъдна ли е по този случай? Има ли такова нещо, или няма? Да готвя ли едни пари за глоби, ако бъда осъден от Оман?


Той (т.е. Бойко Борисов) буквално излъга, че през 2012 г. е осигурил пари за заплатите на ВМЗ, а всъщност това бяха пари на "Дунарит" и той го знае много добре.
Нека някой платен от мен служител на Министерството на финансите да провери това така ли е. И ако е – правомерно ли е? Не нарушава ли някакъв закон?


Какво е "Водстрой"? Това бяха два продънени самосвала. Това е една пощенска кутия за кражби... Елиминира се останалата конкуренция, подписва се договорът с "Водстрой", която пък подписва договори с подизпълнители, взема си своите 10 - 15%, останалото го хвърля на другите фирми. Дори и това не им дава... заплашват ги, ако някой си иска парите.
Хайде сега НАП да провери дали "Водстрой" плаща, или не плаща. А министерството на търговията да ми съобщи – наистина ли "Водстрой" са два самосвала? Ако е така – как доказват капацитет, когато се явяват на търгове? Бъчварова може да засили към тази проверка и някой свой подопечен от стопанска полиция. Или тя вярва на "Водстрой", защото Василев "е излъгал толкова българи" (а ако беше излъгал само чужденци – щеше ли да е редно да му вярваме?)?


Вижте също така какви договори са подписвани от ЖП инфраструктура с "Водстрой" при министерстването на Ивайло Московски– рамкови договори, които са престъпление.
Покрай другото въпросният служител на Бъчварова може да провери и това твърдение дали е вярно. Има ли такива договори? Какви закони са нарушили?


Последните години обмяната на горивата на Държавния резерв става с активното участие на "Лукойл". "Лукойл" е един от външните държатели на горивото за резерва. Тоест горивото въобще не се и мести. Само че то задължително се продава на ниски цени от Държавния резерв и след това се купува обратно на високи.
Добре, де; Бъчварова ще се наложи да засили още някой от своите десетки хиляди служители да се занимае и с този въпрос. Отново искам отговор само на едно питане: вярно ли е казаното тук от Василев?


А след това за Пеевски да не говорим. Той е много по-изобретателен. Дори се чудя на тези, които говорят, че той, виждаш ли, бил допуснат за един ден до масивите на ДАНС. Та Писанчев му беше като куриер. Да не говоря още за хора, които и сега действат – Юлиян Колев, така нареченият Боби Гъза и прочие.
Май излиза, че след като Бъчварова се нае със защитата на честта на Пеевски и Борисов, пак за нейните служители ще има работа да се върши. Нека разпореди на ДАНС да види дали наистина предното ръководство е носило документи на Пеевски (тия документи са в режим такъв, че да се знае във всеки момент къде са и къде са били). Ако това е така, работата е сериозна: иде реч не за проста кражба, а за реална заплаха за националната сигурност. Искам покрай другото да знам и каква е хавата с този Боби Гъза – кой е, какво е носил, кому, носи ли в момента, какво работи в ДАНС?


Имам още твърдения Василеви, които мога да поставя за проверка, но мисля, че тези стигат. Забележете: не искам сложни неща като правосъдие или справедливост.


Искам просто да знам: тия работи, дето ги говори Василев, верни ли са?
Ако ми отговорят на тези елементарни, прости като фасул въпроси – това ще е третата добра новина, за която споменах в началото. Защото ще излезе, че чат-пат някоя институция от време на време върши работата, за която й плащат данъкоплатците.


Тестът, който задавам, е толкова лесен, че неговият резултат ще бъде кристално, безапелационно ясен. Ако отговори на въпросите ми не последват, това ще означава:


а) че държавата прикрива разбойниците (си) и уврежда интереса на своите работодатели – гражданите; или


б) че държавата е толкова некадърна, та да не може да свърши неща, които всеки млад стажант, надлежно овластен, може да свърши за два следобеда.


И при двата тия случая тази държава ще е доказала, че не е никаква държава. Ще се наложи да си наемем, с нашите данъци, някакви други хора да са ни държава.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK