Единственият независим депутат в Русия се бори за политическото си бъдеще

Дмитрий Гудков (вдясно) с баща си Генади.

© Reuters

Дмитрий Гудков (вдясно) с баща си Генади.Ден преди парламентарните избори в Русия, за които се очаква да увеличат влиянието на Кремъл върху Думата, единственият либерален член на опозицията – Дмитрий Гудков- се бои, че губи битката за политическото си оцеляване, разказва "Ройтерс".


Миналата седмица са свършили парите за кампанията му, не може да получи ефирно време, митингите му са прекъсвани от виковете на платени провокатори, а на избирателите са раздавани фалшиви вестници, които го описват като поставено лице на САЩ, част от сенчест еврейско-украински заговор, целящ да узурпира властта.


Преди финансирането му да спре, Гудков смята, че има равен шанс като всички останали да влезе в 450-местния парламент на изборите в неделя, въпреки че споделя, че е обект на мръсни номера.
Но след като няколко обещания за финансиране на кампанията му се провалят, 36-годишният мъж, някога представлявал "Справедлива Русия", преди партията да го изгони през 2013 г. заради подпомагане в организирането на антикремълски протести – той вече не е толкова убеден.


"Някои дарители се оттеглиха, други не си вдигат телефона,трети директно отказват...Налага се да закрием щаба, нямаме повече пари. Ще продължа да се срещам с избиратели, но това едва ли ще е достатъчно за победа", написа в сряда депутатът в социалните мрежи.


Дмитрий Гудков пред избиратели в Москва.

© Reuters

Дмитрий Гудков пред избиратели в Москва.


Борбата на Гудков – на бившия вътрешен човек, обърнал се срещу политическия елит – подчертава колко е трудно да се чуе гласа на някой, когото Кремъл не смята за част от политическия пейзаж. Това е нагледен пример за битката на либералната опозиция в Русия, която се опитва да компенсира липсата на пари, отказа от достъп до държавни медии и мълчаливата държавна подкрепа, като се стреми да е близо до народа и избирателите.


Проучванията на общественото мнение показват, че на изборите в неделя не се очаква значителна промяна в баланса на силите в Думата. Това ще е първият подобен вот след 2011 г, когато съмненията в честността на изборите доведоха до улични протести в Москва.


Бащата на Гудков – Генади – е изключен от парламента през 2012 г., тъй като участва в демонстрации срещу президента Владимир Путин. Сега синът му провежда 5 срещи дневно с избиратели в северозападния район на Москва, за който се бори. След като, по думите му, платени провокатори са се опитали да го въвлекат в улични боеве, винаги е придружаван то двама охранители. Пред избирателите той казва, че иска промяна в управлението на Русия, завръщане към истинския политически дебат, по-малко разходи за отбрана и повече за образование и здравеопазване.


Въпреки че се оплаква от подмолни номера на своите конкуренти, внимава да не посочва имена, тъй като това може да предизвика съдебно преследване срещу него.


Да се пребориш с тигъра


При предишни избори други антикремълски кандидати също се оплакваха от подобен натиск.


Гудков, който е бивш журналист, се бори да бъде преизбран като представител на партията "Яблоко" ("Ябълка")- либерална опозиционна група с известни успехи през 90-те години на миналия век. Тя обаче няма места в настоящата Дума, а Гудков там е независим депутат.


Жена, привърженик на Либерално-демократичната партия на Русия, размахва партийното знаме на митинг на формацията.

© Reuters

Жена, привърженик на Либерално-демократичната партия на Русия, размахва партийното знаме на митинг на формацията.


Мъжът сравнява Кремъл с тигър. На скорошна среща с избиратели в беден район на Москва с панелни соц блокове, депутатът отговаря защо е важно участието му на тези избори. "Хората ми казват, че вотът не е честен и няма смисъл да се пробвам да си играя с тигъра. Отговарям, че това не е игра, това е нашият живот. Ще бъда щастлив да участвам в честни избори, но такива няма, затова участвам във вота, който имаме".


До момента Гудков е изхарчил около 350 000 долара за кампанията си, но по думите му, се нуждае от още поне 46 000 долара (3 милиона рубли), за да я завърши по адекватен начин. Той използва социалните медии, за да популяризира посланията си, и допреди да изчерпи средствата си стотици млади хора са разпространявали брошурите му по улиците.


Преди финансирането му да спре в сряда, Гудков споделя пред "Ройтерс" защо съдбата му има значение: "Руските демократи имат нужда от история за победа. Младите политици, които наистина имат воля за промяна, не знаят как да я постигнат. Имаме нужда от победа, за да им покажем, че това е възможно".


Обичайните заподозрени


Към този момент партията на Путин "Единна Русия" има мнозинство в парламента и с лекота прокарва закони. Другите три парламентарно представени формации – комунистите, "Справедлива Русия" и Либерално-демократическата партия на Русия – само формално представляват опозиция. Но когато става въпрос за важни законодателни инициативи, "Единна Русия" може да разчита на тяхната подкрепа.


Изборите в неделя се разглеждат като суха тренировка за очакваното преизбиране на Путин през 2018 г. До момента президентът, който трябва да се справя с последиците от тежка икономическа криза, заявява, че е много рано да каже дали отново ще се кандидатира.


Лидерът на либерално-демократичната партия на Русия Владимир Жириновски на предизбоен митинг.

© Reuters

Лидерът на либерално-демократичната партия на Русия Владимир Жириновски на предизбоен митинг.


Прокремълските издания описват вота в неделя като най-честния в историята. Назначен е нов ръководител на централната избирателна комисия, сменени са регионални директори, върната е стара система, според която половината депутати ще се избират мажоритарно, а другата половина – с обикновени бюлетини. Но малко са тези, които се съмняват в победата на "Единна Русия", въпреки че разликата й с останалите партии може да е по-ниска спряо предишните избори.


Въпреки че е останал без средства, Гудков смята, че времето е на негова страна.


"Не вярвам, че досегашната политическа система има бъдеще, защото трябва да проведем икономически реформи. Но това е невъзможно без промени в управлението, а Путин не желае да споделя властта. Това означава, че дните на системата са преброени. Надявам се, че ще доживея да видя промяната".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK