Бъдещето на Европа

Лидерите на ЕС в Братислава, 16 септември 2016 г.

© Reuters

Лидерите на ЕС в Братислава, 16 септември 2016 г."Дневник" препечатва текста на политолога Даниел Смилов от портала "Култура".


Европейският съвет в Братислава повдигна лекичко завесата на бъдещето и това, което се видя, е един ЕС без Великобритания и в режим на криза – криза с имиграция, тероризъм, икономически дисбаланси.


Също така обаче и слепите би трябвало да видят, че ЕС и сега дава на страните си членки много повече, отколкото те биха постигнали сами в справянето с всеки един аспект на тази криза. Ние, българите, едва ли имаме нужда от убеждаване в това твърдение, макар че точно ние получихме още едно материално доказателство за онази солидарност, която свикнахме да не забелязваме или да пренебрегваме – 160 млн. евро плюс помощ с хора, техника и информация за охрана на границите. Защо тогава настроенията спрямо ЕС са минорни дори у нас, скептиците са се развихрили, евразийците обнадеждени, а апокалиптиците потриват доволно ръце?
Отговорът е вече банален: виновен е възходът на национал-популизма из Европа, който напълни политическата сцена с образи като Льо Пен, Фарадж, Качински, Бепе Грило, Каракачанов&Сидеров и т.н. Но щом хората вярват на подобни люде, може би има нещо вярно и истинско, което те отстояват (колкото и добре да е скрито)?


Търсенето на скритата истина показва, че на най-повърхностно ниво национал-популистите обещават и дават на хората "глас". "Гласът", разбран по този начин, не е много повече от гордото усещане, което Бай Ганьо изпитва в европейската баня, докато плува в стил "вапор", бие се в гърдите и вика "Булгар, Булгар". Ето защо съвременната европейска политика все повече заприличва на един континентален сблъсък на Бай Ганьовци и Алековци (или съответните им национални разновидности). В подобни сблъсъци на наша почва ние знаем кой побеждава, което може би обяснява и родните тревоги за бъдещето. Но все пак Европа е родината и крепостта на Алековците – нима те ще загубят и нея?


Национал-популистите обаче твърдят, че в тяхната "програма" има и по-дълбоко съдържание, което отива отвъд шумното (и на моменти непристойно) себеизразяване. Тази програма се състои в следното:


"Християнска Европа"


Европа е като цяло християнска и това е факт. Идентичността на Европа е християнска, макар че в метрополиси като Лондон християнството не е вече първа религия, а държави като Чехия са по-скоро атеистично настроени. Въпреки тези уговорки, християнството е неделима и важна част от наследството на Европа, а и от нейното настояще. Може ли от тази тривиална констатация да се направи политически манифест?


Може, ако той е максимално неясен. Да вземем въпроса с исляма. Следва ли от това, че Европа е християнска, че ислямът трябва да се забрани? Или че не трябва да се допускат в ЕС мюсюлмани? Или че не трябва страни с голямо мюсюлманско население да стават членки на ЕС? (Не само Турция, но Босна и Херцеговина, Албания, а и ние как се вписваме в картината?) Трябва ли да се забранят джамиите, бурките, ходжите, брадите, курбаните и пр., и пр.?


Дори поставянето на тези въпроси показва абсурдността на подобна политика. Ако възприеме нещо подобно, Европа би се отказала от религиозната си толерантност, която я дефинира от XVII век насам.[i] А като се върнем в Средновековието, ще загърбим и Просвещението – това, което е направило Европа богата, световна сила.
Ако не бъдат възприети подобни рестриктивни политики спрямо иноверците обаче, национал-популизмът си остава едно Ганьовско перчене, пъчене и удряне в гърдите, придружено с викане "Християнин, християнин". Макар и естетически дразнеща, това е по-разумната интерпретация на популизма и е добре той да си остане такъв.


Има и по-дълбок проблем обаче. Християнството не е обикновен маркер на идентичност, така както е лоялността към футболен клуб или привързаността към родното място. Християнството не е въпрос на акцент, емблема, брада, шал, ритуал. Става дума за ценности, принципи, житейска философия. И тук идва голямото объркване. Много от днешните борци за "християнска Европа" самите са твърде далеч от християнските ценности. Те определено излязоха "по католици" от папата, защото докато той призоваше за милосърдие и съчувствие към бежанците, те биеха и бият тъпана на ксенофобията. Посткомунистически човеци – по биография и манталитет – станаха лица на борбата за тази християнска Европа: от Виктор Орбан и Качински в по-високия регистър до Божидар Димитров и Георги Марков. Абсурдът тук достигна връх, когато родната Държавна сигурност се раздели на тамплиери и обикновени рицари кръстоносци и започна да си строи съответните църкви, крепости, замъци и монументи. Дали ще е Дзержински или Христос, за някои хора явно няма значение. Но с християнството всичко това връзка определено няма.


"Европа на европейците"


Всяка политическа общност има нужда от граница. Границата означава, че тези, които са вътре, имат повече права и привилегии от онези, които идват отвън. Това е важна, базова позиция за политиката изобщо. В съвременния свят никой не може да се самоизолира обаче. Всъщност може – Северна Корея. Вишеградските държави също изглежда имат такива амбиции. Те искаха да фокусират съвета в Братислава върху проблема с бежанците и специално квотите, като накарат ЕС да ги отхвърли. Тяхната позиция е проста: те не искат бежанци. На пръв поглед това си е тяхна работа – Орбан със своя референдум иска да го демонстрира.


При едно по-принципно, а и по-прагматично вглеждане в проблема обаче се оказва, че тази позиция е незащитима и неслучайно не беше приета. В Братислава се стигна до разумен баланс. Първо, засилване на охраната на външните граници с оглед намаляване на нерегламентираните влизания. Второ, подкрепа за споразумението с Турция, което въпреки приказките намали наполовина бежанския поток спрямо миналата година. Трето, общоевропейски подход, който включва някаква форма на споделяне на тежестта и за охраната на границите, и за тези, които са приети като бежанци и имигранти. За разлика от вишеградската позиция, този баланс отчита положението на страни като Гърция, Италия и България, които без подобни мерки бързо биха се изправили пред проблеми, които никакви стени и вишки няма да оправят. Всъщност Италия остана недоволна, защото тя правилно смята, че ЕС трябва да има споразумение със страните от Северна Африка, подобно на това с Турция.


Тези държави също трябва да приемат репатриране и контрол над потоците срещу съответна материална помощ от страна на ЕС. Германия също е може би недоволна, защото тя гледа по-далеч от другите и разбира, че застаряваща Европа си залага голяма икономическа бомба, затваряйки границите си. Но така или иначе в Братислава превес взе разумът над идеологическите клишета.


Всъщност голяма част от национал-популистите осъзнават, че подобни реалистични мерки са най-сериозните гаранции за сигурността на Европа. Но това не им пречи да мобилизират своите избиратели с режисирани протести пред бежански лагери и патриотарско-ксенофобски медийни тиради.


"Европа на суверенните държави"


Суверенитетът е върховен контрол над външната и вътрешната политика на дадена общност. Суверенитетът е различен от влиянието обаче. Една страна може да е напълно суверенна и да е абсолютно невлиятелна в международен план поради липса на ресурси, приятели и т.н. ЕС е проект, който цели държавите членки в него да имат най-оптималния баланс между защитен суверенитет и голямо международно влияние. Ако изведнъж се превърне във федерална държава, ЕС би бил още по-влиятелен, но държавите членки ще загубят суверенитета си. Ако пък той се върне към формата на проста международна организация, държавите членки биха възстановили формалния си суверенитет, но биха загубили тежестта си на международната сцена. Нещо, пред което Великобритания е изправена в момента и не може лесно да преглътне.


Национал-популистите са много ревниви към суверенитета, но систематично забравят измерението на влиянието. Затова те са и любимите европейски политици на президента Путин. От гледна точка на Русия най-добрата ситуация е по нейната периферия да има суверенни, но почти безтегловни държави, разединени и неспособни на колективни действия. В този смисъл близостта между Путин, Орбан, Фарадж и Тръмп е манталитетно-типологическа от страна на европейците и американците, но абсолютно рационална от руска страна.


У нас дебатът по отношение на суверенитета е още по-сбъркан. Носталгичната левица громи про-европейските партии за "загубата" на суверенитет по време на прехода и непрестанно предлага като алтернатива политици, за които самолетите, танковете и живата ни сила от Студената война са били върховна мярка за суверенитет. За много от новопокръстените тамплиери пък службите за сигурност от времето на комунизма са били най-високата летва на суверенитета. Всъщност колкото и да са разбираеми от гледната точка на авторите си, подобни рационализации са абсолютно погрешни. По дефиниция, като член на соцлагера България не е била суверенна държава. Събитията в Унгария, Чехия и Полша показват дължината на каишката, която комунистическите режими са имали спрямо Москва. И никакви ракети, кльонове, самолети, ДС и т.н. не променят това заключение.


Настоящите кризи в ЕС имат известен потенциал да засилят общата отбрана и политика за сигурност на ЕС. Създаването на общо командване, войски, както и на общи политики по бюджетиране, превъоръжаване, споделяне на информация и т.н. са необходими както за защитата на суверенитета, така и на влиянието на държавите членки на ЕС. Един от парадоксите на национал-популизма е, че точно неговите представители са тези, които могат да спънат плановете в тази посока.


Идеи и емоции


Национал-популизмът вече е достатъчно мощна политическа тенденция, която трябва да се разглежда сериозно. Лидерите му често се оплакват, че идеите им са подценявани и не са обсъждани. Силата им обаче далеч не е в подобни дискусии, а по-скоро в мобилизацията на масови емоции в защита на спорни или направо погрешни тези. Така че на "визиите" за "християнска Европа", "суверенитет", "Европа за европейците" не бива да се гледа като на програма за рационално действие. Както този текст показва, по този начин те бързо се разпадат на сбор от неясни отговори на псевдо-въпроси. Като добавим обаче към тях емоциите на страх, гордост, фрустрация и желание за признание, те добиват формата на пакет, приемлив за средния избирател.


Част от този пакет работеше "безотказно" в полза на популизма, докато лидерите на ЕС държаха да създават впечатление за "business as usual" и не говореха на глас за кризите в ЕС. Срещата в Братислава показа, че вече ЕС действа в режим на криза. А когато средният избирател започне да разбира, че кризата е истинска и че той или тя могат наистина да загубят много, емоцията "страх" ще започне да действа в полза на ЕС. Както и емоцията "срам", че разрушаваш нещо, което определено ти е от полза и е разумно. И двете емоции се задействаха в Обединеното кралство, но малко по-късно, отколкото трябваше.


[i] Радикалните форми на религии и идеологии така или иначе са под специално внимание в Европа и изповядващите ги могат да бъдат санкционирани, особено ако призовават към насилие и омраза. От тази гледна точка всеки радикализъм – религиозен или светски – не попада под защитата на толерантността и човешките права в пълния им обем. Всички рестрикции обаче трябва да са пропорционални на опасността и да не надхвърлят необходимото за справянето с нея.

Коментари (160)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5955 Неутрално

  „Всички трябва да разберат, че бъдещето на Европа се решава не в Брюксел, а тук, където стоим. Затова успешната защита на България е в наш общ интерес !!!” - това каза Виктор Орбан пред антимигрантската ограда по границата с Турция


  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 598 Неутрално

  "Солидарност"-казано 17-ти път

 3. 3 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Дрън-дрън, дрън-дрън- това е съдържанието на цялата статия Моите предвиждания са:
  1. До 1,5 години ЕС ще се разцепи на сещ и Източноевропейски ЕС
  2. Източноевропейският съюз НЯМА да изисква прехвърляне на държавен суверенитет към себе си от своите членки.
  3. В Източноевропейският съюз ще има ВИЗИ за гражданите на сещ заради националната сигурност на неговите членки.
  4. В него може да бъде забранен и исляма като антидемократична идеология- военна терористична доктрина, прикрита като религия, както и неговото изповядване.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 4. 4 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Весело

  “...Така че на "визиите" за "християнска Европа", "суверенитет", "Европа за европейците" не бива да се гледа като на програма за рационално действие....“ Хахахаха- смешко- на основата на тези ЕВРОПЕЙСКИ ПРАВНИ ПРИНЦИПИ са изградени ВСИЧКИ държави от ЕС Намерил се кой - един платен драскач- да оспорва с неюридически демагогии основните принципи, върху които е изградена правовата държава- ахахахаха

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  Дано никога разни сидеровци, каракачановци, ниновки и др. подобни, не ни яхнат.

 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  Национал-популизмът вече е достатъчно мощна политическа тенденция, която трябва да се разглежда сериозно.
  _______________
  Соросовите стипендианти са се заредили с нова доза опорни точни на ширещия се толерантен ентусиазъм!
  Даниел Смилов пак си е заработил надницата! Даже и не ми се коментират вече професионалните либертоносци които даже и не се опитват да проумеят за какво всъщност става въпрос в Европа , Европа която се управлява от тираничната диктатура на ЕК и нейните комисари които са слуги на корпокрацията и никой гражданин на ЕС не чувства ,че по някакъв начин либертофоните в Брюксел защитават европейските културни, семейни и религиозни ценности!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  [quote#1:"karabastun"] бъдещето на Европа се решава не в Брюксел, а тук, където стоим. Затова успешната защита на България е в наш общ интерес !!!” - това каза Виктор Орбан пред антимигрантската ограда по границата с Турция [/quote]
  Трябва смелост за борба с радикалните толерантни ентусиасти , пред тях ислямистите не са чак толкова страшни!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  До коментар [#3] от "Логика":

  От сещ ще изпращат на източноевропейския ЕС хуманитарна помощ редовно. Ще заплашват да спрат хуманитарната помощ заради неспазване на човешките права. МВФ отказва да финансира икономиките на Източния ЕС заради липса на реформи и държавните разходи.
  Още от бъдещето на мнимия ти Източен ЕС искаш ли?

 9. 9 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#8:"stanislavdi"]От сещ ще изпращат на източноевропейския ЕС хуманитарна помощ редовно.[/quote] Нищо подобно! ИСТИНСКАТА ИНОВАТИВНА И НАУЧНА, И АКАДЕМИЧНА МИСЪЛ, Е В ИЗТОЧНА ЕВРОПА...Хайде да не слагате каруцата пред коня.,м?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5101 Неутрално

  Европа на червеното килимче.

 11. 11 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Смилов ,какви глупости пишете ,бе ?
  ''национал-популистите '' , все едно : народ-народнисти , нещо хафтология луеко

 12. 12 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#8] от "stanislavdi": Апропо- ще се откажете ли САМ И ДОБРОВОЛНО от българско гражданство, ако България ПРОСПЕРИРА в Източноевропейския ЕС или подмазвачески ще си използвате бг. лична карта, за да кандидатствате за позиция напр. в Прага, в центъра на ай би ем?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 13. 13 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  У нас има само популисти. Не са национал, но са много крадливи. При това ги имаме боядисни във всички десени!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 14. 14 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#5] от "stedim":

  ++++++++Браво!

 15. 15 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#12] от "Логика":

  Аз познавам доста унгарци, австрийци, англичани, работили с мандсат в България, които след това правят всичко възможно за втори и трети мандат.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 16. 16 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1645 Любопитно

  Егати, все по-чудно ми е, кой по дяволите има толкова много излишни пари, че да ги дава на откровени некадърници, за да пишат още по-откровени глупости.

 17. 17 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2180 Весело

  Проблемът Смилов, пред който разни "модерни" мултикултуралисти като тебе непрекъснато си затварят очите е, че тия тълпи питекантропи дето нахлуват, а голяма част от тях вече са в Европа въобще не се вълнуват какво мислиш ти по въпроса и как ги виждаш нещата. Те искат шариат и да господаруват. Точка. Абсолютно никакви словестни еквилибристики не променят фактите, колкото и да ти е мъчно - и на теб, и на Дичев и на цялата плеяда ганьовци опитващи се да надянат белгийски мантии като повтарят като папагали мантри дето са чули по конференциите на които ги пращат от "Отворено общество".
  Един много прост пример ще дам - толкова е прост, че е абсолютно невъзможно да дойде на акъла на такива мислители от европейска, да не кажа галактическа величина. Иди в Бизнес парка и си поговори с хората дето работят в кол центрове обслужващи Близкия изток и Северна Африка. Знаеш ли какво ще ти кажат? Ония там отказват да бъдат обслужвани и да говорят с жени. И това не са аборигените дето идват тук - това са хора с образование и с добра работа. Айде сега си представи на какво ниво са бандите пращани към Европа и как точно ще ги приобщиш към каквото и да било от многото изброени от теб достижения на Европа. Крайно време е някои възпитаници на факултети по празнословие да се замислят дали светът не е малко по различен от глупостите дето си говорят със себеподобните си и да спрат да ръсят мъдрости на кило, че вече не са и смешни.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 18. 18 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#15] от "tribiri":Въпросът не е в това, а във факта, че в Източна Европа има ОГРОМЕН НЕДОБРЕ ИЗПОЛЗВАН НАУЧЕН потенциал на сравнително ниска цена. Та- онзи, който твърди, че Източноевропейския ЕС може да закъса финансово и икономически, го пренебрегва много явно и надменно!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 19. 19 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Смилов, спекулираш по байганьовски примитивно- и с християнството, и с исляма и с позицията на Вишеградците, и с останалото. Спекулираш!- само ти си знаеш защо.

 20. 20 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#3] от "Логика":

  глупости

 21. 21 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#20] от "marsena": Не са глупости, а напълно реална възможност. И ако предвижданията ми станат факт, ще е добре България да се ориентира към Източноевропейския ЕС, а не към сещ.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 22. 22 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  Ех авторе, авторе, някои от термините, които сте ползвали са подобни на "народна република". Приемате приема на най-нетолерантните преставители на една псевдорелигия като възможност да докажете толерантноста на Европа. Един поглед върху не толкова стари събития какво показва? Където има ислямска теокрация няма никаква демокрация.

  Panta rhei....
 23. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#18] от "Логика":

  Явно не си даваш сметка каква е ползата за Германия от ЕС, щом правиш такива прогнози.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 24 Профил на gxx52506302
  gxx52506302
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#3] от "Логика":

  Голям си фантазьор.

 25. 25 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  До коментар [#16] от "zle_platen_trol":

  Това ме изпълва само със задоволство. Нямат добри кадри или пък каузата им е толкова слаба, та никой нормален не се лови на грантовете им.

  Panta rhei....
 26. 26 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Отлична стати на Смилов, както винаги. Не случайно бликналите "разпенени" коментари всъщност са емоционални изблици, защото не развиват и аргументират алтернативна теза.
  А "предвижданията" на "суверенната" Логика са просто желания, които ако се реализират, ще съсипят всички "суверенни източноевропейци" за нула време.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 27. 27 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  " Защо тогава настроенията спрямо ЕС са минорни дори у нас, скептиците са се развихрили, евразийците обнадеждени, а апокалиптиците потриват доволно ръце?

  Отговорът е вече банален: виновен е възходът на национал-популизма из Европа,"

  Типичната ляво- толерастка наглост !

  Не са виновни левичарките и толерастите,начело с Меркел , за небивалия организиран прием на араби и африканци, който е главната причина за кризата в ЕС, а тези, които са против тях.
  Даже им лепнаха етикет- национал популисти!

  От там нататък е лесно- левичарката Смилов взима един по един европейските фундаменти и ги разбива от гледна точка точно на ляво- толерастията.

  Смилов е активист от ляво- толерасткия кръг Капитал, чието политическо крило- ДСБ, издигна Трайчо за президент.

  Тия са болшевики до мозъка на костите си- от левичарството до жестоката цензура и омразата към всяко различно мнение.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 28. 28 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  В бъдещия ГДП / Голям Десен Проект /, спонсориран от Кръга Капитал и представляван от партията ДСБ, на левичарки като Смилов е отредено важно място- анализатор и идеолог!
  Там са още Дайнов, Слатински, Дойче Веле и Ал. Андреевата кохорта, Спас Спасов, редакцията на Икономедия.

  Този левичарски кръг издига Трайчо за президент, вицето още не е ясно, Трайчо пък най- не е на ясно!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 29. 29 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5315 Неутрално

  [quote#7:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Трябва смелост за борба с радикалните толерантни ентусиасти , пред тях ислямистите не са чак толкова страшни!
  [/quote]
  Ето го черно на бяло символ-веруюто на средностатистическия форумен ислямолевичарски ентусиаст! Както каза и тов. Путин, ислямът е по-близък до руското старообредно православие, отколкото католицизма и протестанството.

  Gunter glieben glauchen globen
 30. 30 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#1:"karabastun"]бъдещето на Европа се решава не в Брюксел, а тук, където стоим. Затова успешната защита на България е в наш общ интерес !!![/quote]
  Така е било и преди, но тогава Европа е осъзнала опасността едва когато ордите са стигнали до Виена. Добре е, че сега границата между Европа и Азия ще се отбранява от всички.

 31. 31 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Накратко - евроскептиците, националистите и популистите искат да получават пари от Европа и да си разиграват коня, както си знаят. Не става - хем душата в рая, хем......

 32. 32 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#23:"tribiri"]Явно не си даваш сметка каква е ползата за Германия от ЕС[/quote] Общо взето, от снощи съм абсолютно наясно каква точно е ползата на германия от ЕС и резултатите са в полза на германия в съотношение 80:20.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 33. 33 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#26:"Rhapsody of Fire"]А "предвижданията" на "суверенната" Логика са просто желания, които ако се реализират, ще съсипят всички "суверенни източноевропейци" за нула време.[/quote]
  Нима? И ако не стане така? Ако се окаже, че Източна Европа дръпва изведнъж много напред, защото НЕ Е ИЗСМУКВАНА от Западна, и защото В НЕЯ НЯМА МАСОВО нелегални имигранти?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 34. 34 Профил на marinyotov
  marinyotov
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#4] от "Логика":
  Е намерил се е гледам и неплатен драскач да дава акъл под статията на Смилов.
  Иронията е, че статията засяга възхода на точно такива като Логика - празна риторика на висок глас с уклон към сегрегация насилие и протекционизъм.

 35. 35 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#34:"marinyotov"]Е намерил се е гледам и неплатен драскач да дава акъл под статията на Смилов. [/quote]С тази разлика, че ако имате мен в предвид под “неплатен драскач“ , държа да Ви уведомя, че като български адвокат знам отлично юридическото съдържание на термините “ народен суверенитет“, “държавен суверенитет“, “правова държава" и правото на ЕС. Що се отнася до "празната реторика“, по дисциплината “Право на ЕС“, изучавана в български юридически факултет, имам оценка от семестриален изпит мн. добър 5.00. А Вие- каква оценка по същата дисциплина имате Вие?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 36. 36 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#30] от "marsena":

  Просто турците воюват до земи до които могат да стигнат от жътва до сеитба. Така им повелява Корана. Иначе Европа нямаше да ги спре при Виена.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 37. 37 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#34] от "marinyotov":

  Забележи, че даже и мурзилките й шибат минуси.

 38. 38 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#32] от "Логика":

  Именно. Мечтата на Хитлер се осъщрствява в момента и немците този път няма дабпропуднат шанса си, нито дабповторят грешките му.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 39. 39 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1203 Весело

  До коментар [#37] от "xcheffo":

  За сметка на това вие си ги шибате сам!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 40. 40 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Като чете човек глупостите на Смилов, остава с впечатлението, че бъдещето на Европа е ислямът! Добре, че тия като Смилов стават все по-малко и по-малко!

  Дневник, статиите на Смилов са дефинитивно анти-европейски. Защо ги публикувате?

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 41. 41 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#39] от "tribiri":

  Ми не, само по едно плюсче за цвят.

 42. 42 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#38:"tribiri"]Мечтата на Хитлер се осъщрствява в момента и немците този път няма дабпропуднат шанса си, нито дабповторят грешките му.[/quote]

  Че някой се опитва да осъществи мечтата на Хитлер, е ясно. Фашизъм до дупка...
  Немците най-много ще пострадат от инициативите си и от социалните си експерименти. Социалният инженеринг явно няма да им излезе от главата, докато не се самоунищожат.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 43. 43 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#37] от "xcheffo": Защото мурзилките НЕ МОГАТ И НЕ ИСКАТ Източноевропейски ЕС- не е много сложно да се разбере....Едно е ако пропагандирах примерно излизане на България от ЕС и влизането й като член на евразийския, но....когато напиша за икономически, митнически и търговски съюз между държавите САМО от Източна Европа, и либерасти, и русофили направо ги втриса

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 44. 44 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#9] от "Логика":
  Както винаги АБСОЛЮТНО ПУСТОСЛОВИЕ!
  Вероятно и магистратурите са ти такива...

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 45. 45 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#44] от "Captain Shakespeare": Хм...да видим- може пък да не е пустословие...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 46. 46 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#43] от "Логика":

  Плюсчето ти е от мен. Изчерпателен, смислен и точен отговор.

  Лека вечер.

 47. 47 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#45] от "Логика":

  Източноевропейски съюз...че и до 1.5 година...това го класирам кото най-забележителна тъпня...сигурно отдолу стои нещо източноправославно и с голяма душа...
  .. за 1.5 година източноевропейците дори няма да разберат какво искат...много се излагаш..

 48. 48 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3887 Разстроено

  Фашизъм до дупка...
  ==========
  Що така ? Обиждаш...
  До коментар [#42] от "EP":

  Bukalemun
 49. 49 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#47:"lynyrdS"]това го класирам кото най-забележителна тъпня..[/quote]Хахаха Не става въпрос за евразийския, а за ЕС, създаден от всички държави от Източна Европа! Ха сега пак проклинайте Както написах, и либерасти , и руснаци, и русофили треска ви разтриса, ако Източна Европа би желала да създаде свой ЕС БЕЗ МЮСЮЛМАНИ И БЕЗ НЕЛЕГАЛНИ ИМИГРАНТИ

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 50. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3887 Неутрално

  Всъщност Италия остана недоволна, защото тя правилно смята, че ЕС трябва да има споразумение със страните от Северна Африка, подобно на това с Турция.
  ==========
  Това е фитила на бомбата. ......
  Италианеца не е доволен , и това е проблем.
  Иска договор човека , но той е невъзможен поради слабите правителства на северно африканските страни.....

  Bukalemun
 51. 51 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1343 Любопитно

  [quote#16:"zle_platen_trol"]кой по дяволите има толкова много излишни пари, че да ги дава на откровени некадърници[/quote]

  Тея данеса?
  http://www.blitz.bg/news/article/348286

 52. 52 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Заради прекалената си толерантност ЕС може да се върне към Средновековието,защото мигрантите не желаят да се интегрират и се стремят да наложат исляма-шериата, в европейските страни,където вече има достатъчно мюсюлмани.

 53. 53 Профил на marinyotov
  marinyotov
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#35] от "Логика":

  Също 5, но от небългарски университет където 5 е максималната оценка.
  Да си мерим образованията е нелепо, а и висшето образование за съжаление не е гаранция за наличие на чисто човешки качества като благородство солидарност емпатия и т.н.
  Щом твърдите че сте адвокатка, предполагам сте запозната и с термина "реч на омразата". Как бихте коментирала вашето изказване и смятате ли че попада в тази категория:

  4. В него може да бъде забранен и исляма като антидемократична идеология- военна терористична доктрина, прикрита като религия, както и неговото изповядване.

 54. 54 Профил на marinyotov
  marinyotov
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#49] от "Логика":

  Госпожо, с удоволствие бих ви осъдил, само за да дам пример на всички останали тесногръди провинциални ксенофобски дървени философи, които са точно толкова желани в развитите европейски общества, колкото и мюсюлманските имигранти.

 55. 55 Профил на serpico
  serpico
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#54] от "marinyotov":

  точно в 10ката ххахахах

  Pure Chewing Satisfaction
 56. 56 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#54:"marinyotov"]Госпожо, с удоволствие бих ви осъдил[/quote] Напротив, г-не, не можете да ме осъдите, защото не нарушавам ничии права Може в съда нещата да се обърнат и да спечеля делото- как ли ще реагирате тогава? Да не говорим, че съм цивилист адвокат, който упражнява адвокатска професия от 17 години и не съм никак лесна за отстрелване в съдебна зала

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 57. 57 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#53:"marinyotov"]Също 5, но от небългарски университет където 5 е максималната оценка. [/quote]Нима сте учил Право на ЕС? Я да видим колко сте научил- кажете сега- длъжна ли е германия да спазва ЕС регламент Дъблин 3- да или не?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 58. 58 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#53:"marinyotov"]Щом твърдите че сте адвокатка, предполагам сте запозната и с термина "реч на омразата". [/quote]
  Липсва реч на омраза, смехурко, ако поискам един икономически съюз на държави, които са изградени на ходна ценностна система, невключваща исляма Нима не са Ви научили да различавате реч на омраза от писмена реч, която не е реч на омраза? Мдаа- знания, придобити от твърдяното от Вас следване в чужд юф за сега на нивото на слаб /2.00/

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 59. 59 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#53] от "marinyotov": Да не говорим, че мога да докажа истинността и верността на този цитат от мой коментар-
  [quote#53:"marinyotov"]В него може да бъде забранен и исляма като антидемократична идеология- военна терористична доктрина, прикрита като религия, както и неговото изповядване.[/quote] Вие какво си мислите- че не знам какво пиша ли? Моля, запознайте се с коментарите ми за исляма-
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/obshtestvo/2016/09/16/2828339_kriminaliziraneto_na_radikalniia_isliam_e_misiia/ Коментари с № 3, 8 и 9- да видим какви ЮРИДИЧЕСКИ аргументи може да ми извадите насреща

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 60. 60 Профил на marinyotov
  marinyotov
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#59] от "Логика":
  Благодаря, но Ви посветих достатъчно време вече

 61. 61 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#60] от "marinyotov": Моля Чакам срещата ни в съдебна зала Да видим тогава дали това твърдение е обективната действителност или е неистина- “... Мюсюлманите НЕ СА АВТОХТОННОТО НАСЕЛЕНИЕ на географската територия, която в момента е българска държавна територия и доказателствата за това могат да се открият в историческите и археологическите извори. Също така, не съм съгласна, че българите в България сме длъжни да приемем една военна терористична доктрина, прикрита като религия, за традиционна религия по българските земи, да се примирим със съществуването й и да я признаваме като едно от вероизповеданията в България. След като не може да се разграничи радикален от традиционен ислям , самият този факт е доказателство за това, че в идеологията на исляма е заложена бързата радикализация на изповядващите исляма.“, както и това твърдение “...Представете си , че корана всъщност е един единствен закон, който включва в себе си и НК, и НПК, и ГПК, и СК„ и ТЗ, и КТ, и ЗЛС, и ДОПК, и АПК,и най-важното- Конституцията на Р. България. Този единствен закон изисква от последователите си да съобразят 100% живота си с него. Корана НЕ Е само религиозна книга, а по същество представлява един обширен закон и изисква от своите последователи единствено неговото спазване и ОТХВЪРЛЯНЕ на спазването на всякакви други закони...“

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 62. 62 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Тъпо.

  Особено хваленето на "баланса" в Братислава. Реално не бяха дори споменати основните мерки - премахване на източника на миграцията. Спиране на бомбите и опустоштелните директиви на бандитите от МВФ, СБ и СТО.

  Европа или ще стане Супершвейцария, или за кратко ще се стабилизира във вид на Франкогермания/Германофранция, след което ще се срине окончателно.

  властта ражда паразити
 63. 63 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#60] от "marinyotov": Та- много ми е интересно каква реч на омраза представлява това твърдение:“..Представете си , че корана всъщност е един единствен закон, който включва в себе си и НК, и НПК, и ГПК, и СК„ и ТЗ, и КТ, и ЗЛС, и ДОПК, и АПК,и най-важното- Конституцията на Р. България. Този единствен закон изисква от последователите си да съобразят 100% живота си с него. Корана НЕ Е само религиозна книга, а по същество представлява един обширен закон и изисква от своите последователи единствено неговото спазване и ОТХВЪРЛЯНЕ на спазването на всякакви други закони...“

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 64. 64 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 7031 Неутрално

  Няма лесни рецепти на сложни въпроси, но най-добре е първо да се формулират еднакви въпроси. Иначе ще се решават различни проблеми поотделно

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 65. 65 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#60] от "marinyotov": И да ми слагате минуси, няма да се оттървете от моите въпроси в съдебна зала Ще ви докарам поне 2ма професори- арабисти и ще изискам назначаване на съдебна експертиза, която да покаже дали моите твърдения са верни Единственото, което ще поискам , е ПУБЛИЧНОСТ НА ПРОЦЕСА Когато натрия носовете на 1 от вас в съдебна зала, тогава 3/4ти от кривозащитниците мноооого ще внимавате кого и за какво обвинявате в реч на омраза, иначе ще последва за Вас НЧХД– граждански иск в него

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 66. 66 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5315 Неутрално

  До коментар [#40] от "EP":

  Ти дефинитивно нищо не си разбрала от статията.

  Gunter glieben glauchen globen
 67. 67 Профил на КОНСТАНТИНОПОЛ
  КОНСТАНТИНОПОЛ
  Рейтинг: 284 Гневно

  Европа няма бъдеще, Европа след 30-40 години е само мюслмански мизерни квартали, както България през турско иго, мизерни махали и джамии.......

 68. 68 Профил на SHUDDER AFTER THE BEAUTIFUL
  SHUDDER AFTER THE BEAUTIFUL
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Прочетох матрялчето.
  Ко да кажа, ко да кажа?!
  Даниел Смилов - "business as usual".

  Сега отивам да изям кофичка кисело мляко.
  Даже две, щото си е бая отровно матрялчето.

  HAIL, NIGHTWISH!
 69. 69 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#42:"EP"] Фашизъм до дупка..[/quote]

  Геерейско- псевдомасонски социализъм.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 70. 70 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  Интересно, според кой от грантовете, които Храносмилов усвоява омразата към Обединеното кралство и изобщо към англосаксонския свят е константно и незаобиколимо изискване? Останалите маймунджуци на либерастките мислители ги знаем, но такава омраза към Острова и Щатите не си позволяват дори най-долните политически хрантутници. Освен, разбира се, кирливите комунисти-рублофили. Дали?

 71. 71 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#70:"Lemmy"] но такава омраза към Острова и Щатите [/quote] Оставете острова и щатите- смилов атакува основополагащи правни принципи като “народен суверенитет“ и „ държавен суверенитет", като внушава, че те са нещо вредно и подриващо....демокрацията! На такава демагогия може да се отговори само с остракизиране!
  http://www.bg-pravo.com/2009/12/21_12.html
  http://www.bg-pravo.com/2012/09/20_13.html
  http://probonoforlaw.blogspot.bg/2008/09/2_3213.html
  http://www.bg-pravo.com/2009/08/i.html
  http://pravoto.net/material/suverenitet/52304

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 72. 72 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#27:"mr. wonderworld."]От там нататък е лесно- левичарката Смилов взима един по един европейските фундаменти и ги разбива от гледна точка точно на ляво- толерастията. [/quote]

  [quote#71:"Логика"]смилов атакува основополагащи правни принципи като “народен суверенитет“ и „ държавен суверенитет", като внушава, че те са нещо вредно и подриващо....демокрацията![/quote]

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 73. 73 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#70] от "Lemmy":

  Англо- саксонският манталитет и мироглед е коренно противоположен на германския.
  Тачър каза на времето, че ще направи социализма несъвместим с британския начин на живот.

  А на германците социализмът им е в кръвта и е мозъците!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 74. 74 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  Един сериозен юрист не кисне денонощно по сайтовете да пише откровенни глупости и всяко второ изречение да му е хвалба, колко велик юрист е.
  Сериозните юристи се занимават с други неща и имат друг режим на прекарване на денонощието.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 75. 75 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 791 Любопитно

  Опитите да се вкарат сериозните нови предизвикателства пред обществата в Европа в стари клишета с малко пребоядисани думи,не прави услуга на идеите,които и Смислов ,а и аз по принцип, защитаваме. Напротив,налива още вода в мелницата на популизма. ЕС трябва да постави ясни граници и правила. И в основата винаги трябва да лежат ЗАКОННОСТТА И СВОБОДАТА.В момента законността е в киреча и е избирателна. Свободата става относителна. Особено свободата на мнение.

 76. 76 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#74:"DDR"]Един сериозен юрист не кисне денонощно по сайтовете[/quote] Нима? И какво трябва да прави един сериозен юрист? Да работи денонощно? Много сте жалък- понеже нямате аргументи, с които да оборите моите твърдения, и веднага подемате позната песничка за личността ми и колко несериозна съм била в професионално отношение И така- осъзнавате ли изобщо колко дребно човече сте?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 77. 77 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#74:"DDR"]Сериозните юристи се занимават с други неща [/quote] С какви по-точно? Вие знаете ли какво ДРУГО върша, след като напиша коментар в този форум? Изключително сте елементарен като интелект и много беден като мисъл

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 78. 78 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Смилов, даваш ли си сметка какви събития и кръвопролития могат да предизвикат големи групи от необразовани, агресивни и лесно управляеми чрез тоталитарна религия хора? Ако не си даваш прочети за марксистко - лениниските догми за диктатура на простотията и историята на социалистическите революции! Нещо подобно ще се случи след достигане на критични маси от ислямски нашественици и тогава горко на страните приемници! За съжаления такива като теб едва ли ще пострадат, а ще се чудят как да оправдаят диваците!

 79. 79 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3887 Весело

  Корана НЕ Е само религиозна книга, а по същество представлява един обширен закон и изисква от своите последователи единствено неговото спазване и ОТХВЪРЛЯНЕ на спазването на всякакви други закони...“
  ==========
  Гледам , започнала си да анализираш и Корана .
  Откажи се !
  Нямаш нужния капацитет.... До коментар [#63] от "Логика":

  Bukalemun
 80. 80 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 340 Неутрално

  ЕС няма бъдище. Напомня на Римската Империя. За в момента ще крета, но разпада и е неизбежен. А ми се искаше да кажа другояче, наистина.

 81. 81 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#79:"eti"]Гледам , започнала си да анализираш и Корана [/quote] Точно така- потърсих извора на ислямския радикализъм и го намерих на доста места в корана. Впрочем- запозната съм с ислямската правна система- шериат- в рамките на следването си в юф. Та- не ми преподаваха глупави хора, а и считам , че все нещо съм понаучила от тях....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 82. 82 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4529 Неутрално

  До коментар [#80] от "Nazlim S":


  Аз мисля точно обратното Съюза няма алтернатива,историческа неизбежност.Съединението прави силата.

  klimentm
 83. 83 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4529 Неутрално

  До коментар [#81] от "Логика":

  И в Библията е пълно с радикализъм от най различен характер.Не забравяй че любимото занимание на християните е било да пребиват с камъни неверниците,също както днес правят ислямистите.Всичко обаче е история и отдавна забравено.Книгата било то Библията или Корана сами по себе си не са източник на насилие,такива са хората.

  klimentm
 84. 84 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3887 Неутрално

  предизвикателства пред обществата в Европа
  =======44=
  За половин век , Европа изостави Християнството !
  Това не трябваше да се случва. И аналогично проблемите започнаха един по един.
  Европейците рискуваха и захубиха този кумар.
  Помислиха си ,че колкото е по развито едно общество (във всяко отношение) , толкова нуждата му от вяра и религия е по малка....
  Тази фатална грешка стана причина за доста непредсказуеми странични ефекти. Исляма например настъпва много по ускорено от предвиденото. До коментар [#75] от "thepirineagle":

  Bukalemun
 85. 85 Профил на KÖK BÖRÜ
  KÖK BÖRÜ
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#80] от "Nazlim S":


  [quote#80:"Nazlim S"]ЕС няма бъдище. Напомня на Римската Империя. За в момента ще крета, но разпада и е неизбежен. А ми се искаше да кажа другояче, наистина.[/quote]
  Получаваш адмирации от моя страна! Я виж ... можела си и да мислиш! Не подозирах от една слугиня мисловен процес на Запад! И в източните райони на райха
  Малко имаш за граматика, но се ядва за такива като теб ... Заслужи похвала ....
  ЕрдоГОН е виновен!!!!!!!

 86. 86 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#83:"klimentm"]И в Библията е пълно с радикализъм от най различен характер.[/quote] КРБ чл.13 (3) Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание.
  То на стария завет ли се основава или на новия завет?
  Хайде да не започваме безсмислени спорове..Аз съм атеистка.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 87. 87 Профил на KÖK BÖRÜ
  KÖK BÖRÜ
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#74] от "DDR":


  [quote#74:"DDR"]Един сериозен юрист не кисне денонощно по сайтовете да пише откровенни глупости и всяко второ изречение да му е хвалба, колко велик юрист е.[/quote]
  Няма клиенти жената ... не и забелязвай!

 88. 88 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  Това с традиционната религия е голяма дивотия -страхотна бомба със закъснител, но какво да се прави, на малките и комплексирани е простено.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 89. 89 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3718 Неутрално

  [quote#16:"zle_platen_trol"]Егати, все по-чудно ми е, кой по дяволите има толкова много излишни пари, че да ги дава на откровени некадърници, за да пишат още по-откровени глупости. [/quote]
  Обяснението е просто, кадърните ще ги е срам да пишат такива глупости и затова не приемат подобни поръчки. И като няма други поръчителите опрели до Смилов и подобните

  А глупостите са гарантирани просто защото поръчката не допуска нищо друго. Няма как да докажеш на "туземците", че е в техен интерес да се откажат от и без това ограниченият си суверенитет и свобода сами да си определят бъдещето. И безропотно да тръгнат към кланицата наречена "мултикултурно общество". Където е предвидено след 2-3 поколения просто тази Европа да не е тяхна ами да е някакъв арабско-африкански континент.

  Наистина трябва да си много продажен за да приемеш такава поръчка. И много глупав за да си вярваш, че хората безропотно ще тръгнат след такава идея. Или много високомерен за се мислиш себе си за толкова умен а тях за толкова глупави.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 90. 90 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#82] от "klimentm": Няма как да отстои. Говорят на различни езици. Изповядват различни религии т.е имат различни ценности. Постоянно даряват, а в повечето случаи безвъзмездно, без основателните причини, за този дето духа. С мигрантската криза са небалансирани. Нямат взаимно съгласие по много от критичните въпроси, които са се надигнали в обществото (в кое общество?!). Нямат желание да си самозащитят интересите. А тези предложените от центристите са другата крайност, неприемливи. Щом уйдисват и на умозаложниците на шериата, демек са се оставили на произвола на съдбата. По течението се носят, като перца. Разпада няма да стане изведнъж. Накрая всеки ще си търси чарето, та дори този бавен процес да отнеме 30 години. Защото Европа беше изгубена и не се намери.

 91. 91 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4529 Неутрално

  До коментар [#86] от "Логика":
  И на двата  klimentm
 92. 92 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3887 Неутрално

  Хайде да не започваме безсмислени спорове..Аз съм атеистка.
  ==========
  Нали ти казах , откажи се.....!
  На този свят , занимания от този тип , за теб са губене на време и нищо повече.

  До коментар [#86] от "Логика":

  Bukalemun
 93. 93 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#76] от "Логика": Щяха да са доволни, ако белеше лук в кухнята. Ама не! Когато жена реши да им се опълчи, им идва мерака за дразги и за безкрайни мръсотии от рода на вече изтъкнатите простотии.

 94. 94 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 340 Любопитно

  До коментар [#91] от "klimentm": Хвърли някои върсове.

 95. 95 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3887 Неутрално

  Това с традиционната религия
  =========
  Религията е така да се каже .....подробност.
  Вярата е нужна. Няма лия у човека , всичко останало отива на кино. Днес , европейския континент е почти обезверен и негативите от този факт са налице. ...... До коментар [#88] от "DDR":

  Bukalemun
 96. 96 Профил на KÖK BÖRÜ
  KÖK BÖRÜ
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#84] от "eti":


  [quote#84:"eti"]За половин век , Европа изостави Християнството !
  Това не трябваше да се случва. И аналогично проблемите започнаха един по един.[/quote]
  Не изостави, а я превзеха едни богоизбрани. Виж колко извращения излизат. /което е вярно, разбира се/ Сега е ред на Исляма.Виж как разпалиха войната между шии и суни в БИ Кой има сметка да има малки слаби държави и ако може да са враждебни една срещу друга за съседи?! Картинката е толкова ясна! А на тази "държава" - не република, монархия ... Конгресът отпусна 38 МИЛИАРДА $ ЗА ВОЕННИ ЦЕЛИ, + 600 милиона за усъвършенстване на противоракетната отбрана! Говоря ти като човек живял дълги години в една върла католическа държава. Даже седалището на папата е там. Целта е световно правителство и една религия ... Ти знаеш кои са. И аз ще кажа, но ще ме обвинят в антисемитизъм, затова мълча!
  А тази "демократична" държава според ЕС е демокрация и участва във европейските спортни мероприятия. Европейци, значи! И ... виж - https://www.youtube.com/watch?v=_XqzGpVnuLs

 97. 97 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#83] от "klimentm": Захласнал си се по Старият Завет.

 98. 98 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  До коментар [#95] от "eti":

  Така е, когато човек вярва във висшата сила, действа доста по-уравновесено и разумно, дори човечни.
  Това за традиционната религия го написах защото ме дразни по две причини:
  1. в една светска конституция не можеш да пишеш такива дивотии
  2. автоматично поставяш останалите изповедания в кофти позиция.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 99. 99 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Започнаха се по-сериозните и по-масовите проблеми в германия-“...Група от около 30 бежанци е нападнала местни жители в германския град Бауцен в сряда вечерта, близо до своето общежитие, съобщи "Дойче веле".Всички те са били млади мъже, които са започнали да замерят с бутилки и камъни около 80 немски мъже и жени, за които полицията твърди, че са с крайнодесни възгледи. В отговор германците започнали да викат: "Бауцен - само за германци" и отвърнали на атаката. Така се стигнало до сблъсък, в който се намесили стотина служители на реда. Кандидатите за убежище обаче са започнали да хвърлят по полицията бутилки, дъски и други предмети, което принудило властите да ползват сълзотворен газ и палки. В резултат бежанците се укрили в приюта си, а полицията барикадирала всички входове и изходи, за да предотврати по-нататъшни сблъсъци...: блиц.бг

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 100. 100 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#75] от "thepirineagle":

  Където има закон - няма свобода
  Където има свобода - законът е излишен

  властта ражда паразити
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK