Може ли Турция след преврата да се разбере с Европа

Може ли Турция след преврата да се разбере с Европа

© Osman Orsal, Reuters"Дневник" препечатва аналица от портала "Култура". Англоезична версия на текста е публикувана в "Ню Йорк таймс".


Докато се качвах на самолета на Турските авиолинии на път за Анкара преди няколко дни, стюардесата ми подаде добре направена брошура, в която се разказва историята на неуспешния опит за преврат от 15 юли. В нея се възхвалява турският народ и неговата енергична защита на демокрацията и се обвинява движението на Гюлен, посочено като организатор на преврата и представено като мрачна религиозна конспирация, която очаквате да откриете в романите на Дан Браун.


Патриотичната брошура беше предвестник на голяма част от онова, което щях да чуя по време на посещението си в страната от министри, независими журналисти и опозиционни лидери. Тези толкова различни хора, често представляващи противоположни политически лагери, бяха напълно единодушни по един въпрос: опитът за преврат от 15 юли е бил напълно неочаквано събитие (в страна, преживяла четири преврата през последните десетилетия) и по тази причина дълбоко травматично. И всички обвиняваха за това гюленистите.
Това усещане за изненада може да обясни как един зле организиран преврат, който сякаш приключи преди да е започнал, предизвика поредица от трусове из цялата страна. За един кратък, но заплашителен миг, мнозинството от турците се изправиха пред опасността от затъване в кървава гражданска война. А реакцията на Запада беше комбинация от половинчато осъждане на заговорниците и политика на изчакване.


Макар турците да имат основание да са ядосани от реакцията на Запада, официалната версия на Анкара също страда от собствените си тенденциозни ограничения. Тя обвинява зловредното влияние на религиозния лидер Фетхуллах Гюлен, въпреки че подкрепата за преврата беше много по-широка. Управляващата Партия на справедливостта и прогреса дори заяви, че гюленистите са виновни за смазаните от правителството протести в парка Гези в Истанбул през 2013 г. и за свалянето на руския самолет на границата между Турция и Сирия миналата есен. Някои дори ги обвиняват, че стоят зад турската съпротива срещу съвместна военна операция със САЩ против Ислямска държава в Сирия.


Правителството не си дава труда да обясни защо, дори след като започна да се разделя с гюленистите, е пренебрегнало предупрежденията на журналисти и опозиционни лидери, че движението прониква в държавни институции и установява контрол над големи части от съдебната система, фабрикувайки фалшиви доказателства, с които дискредитира и хвърля в затвора своите врагове.


Това обаче не спира правителството да организира мащабна и саморазрушителна чистка, като арестува около 10 000 души, уволни други 100 000 и конфискува активи за над 4 милиарда долара, което разтревожи не само правозащитниците, но и чуждестранните инвеститори.


Гневът на правителството е разбираем, заради необходимостта да се освободи от заговорниците. Но то би трябвало да направи разлика между хората, които са взели участие в преврата, и тези, които просто са част от движението на Гюлен.


Да вземем за пример случая с Азиатска банка. През 2014 г. правителството започна да оказва натиск върху банката, която беше собственост на бизнесмени, близки до движението на гюленистите. В опит да спаси банката, Гюлен поиска от своите последователи да депозират парите си там, включително като изтеглят парите си от другите банки и ги инвестират в нея. Мнозина гюленисти последваха този призив. Сега правителството се опитва да идентифицира лицата, последвали съвета на Гюлен, за да ги заклейми като врагове на държавата; през юли беше отнет и лицензът на банката.


По време на пътуването ми имах възможността да забележа, че неспособността или нежеланието на правителството да прокара това разграничение вече оказва голямо влияние върху гражданското общество в Турция. В една нормална демокрация съдилищата са тези, които биха могли да се произнесат по тези въпроси. Но тъй като гюленистите са контролирали съдебната система на много равнища, а сега всички последователи на Гюлен са уволнени, новите съдии са лишени от легитимност, а според мен и от волята да се противопоставят на правителството. Същото е валидно и за медиите – в една отровна атмосфера, в която всяка критика на чистките се възприема като защита на гюленистите, малцина са журналистите, които смеят да говорят.


В същото време неуспехът на европейските лидери да отговорят убедително на преврата и липсата на солидарност с Турция е причина Европейският съюз да загуби моралния си авторитет в страната и то точно в момента, в който този глас е най-необходим. В страната, в която идеята за присъединяване към Европейския съюз изглеждаше все по-малко вероятна, превратът и последиците от него сякаш завинаги разрушиха тази надежда.
Разбира се, независимо дали като членка или не, Турция и Европейският съюз трябва да продължат да работят съвместно по проблеми като бежанците, терористичната заплаха, както и по по-широките въпроси на регионалния мир и стабилност. Ала разбирането как това да се случи няма да бъде лесно. Но няколко стъпки изглеждат наложителни.


Европа трябва да престане да мисли, че Турция дава убежище на почти три милиона бежанци (като ги изхранва и се опитва да образова децата им) с единствената цел да ги използва срещу нея. Както и Турция трябва да престане да настоява, че всяка критика от Европа е знак за антипатия към исляма или прогюленистко предубеждение.


През последните години отношенията между Европа и Турция затъваха във все по-отровната комбинация от споделени интереси, взаимни разочарования и видимо лицемерие. Да се надяваме, че споделеният интерес ще надделее над взаимните разочарования и че видимото лицемерие няма да бъде заменено от голо възмущение.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ksy541070034
  ksy541070034
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Труция в момента върви към ислямска република.Преговорите с ЕС трябва да бъде спрени и отменени.Странното е че когато Турция подкрепяше ИДИЛ през 2014 никой не си обелваше езика.

 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Преди преврата, след преврата- все тая... векове ги делят от цивилизацията.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2499 Разстроено

  Турция е обхваната от параноя и върви към култ на личността с башибозук - хунвейбини

  = жалко за Турция - отпишете я за 20 години

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  Добра статия от световно известния Иван Кръстев , ама някак си не е подредена като анализ а само като повърхности факти!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Според мен, Кръстев е представил от обективна гледна точка случилото се и случващото се в Турция, защото в анализа си не е заел страна и не е квалифицирал в някаква посока действията на Ердоган след преврата. Единствено по отношение на ЕС си е позволил да отправи плахи критики, относно полуреакцията по време на, а и малко след преврата.


  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  [quote#3:"dark'star"]Турция е обхваната от параноя и върви към култ на личността с башибозук - хунвейбини[/quote]
  Нещата си вървят към уахабитски наклонности в правосъдието и уравлението на страната ! Да не говорим ,че всички генерали и полковници са в затвора и армията им от полуграмотни във военното дело ислямисти за никакъв чеп не става и не е полезна за НАТО стават само за мародерство на невъоръжени кюрди!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на the социалиста
  the социалиста
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Анадолците къде кандидатстват?

  Все едно България да кандидатства в Организяцията за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество.

  Шансовете са същите.

  Ако социализмът беше нещо хубаво, целия свят щеше да бъде социалистически. Не само една Северна Корея.
 8. 8 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1861 Неутрално
 9. 9 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Неутрално

  "Но тъй като гюленистите са контролирали съдебната система на много равнища, а сега всички последователи на Гюлен са уволнени, новите съдии са лишени от легитимност, а според мен и от волята да се противопоставят на правителството."
  Цитираното изявлвние г-н Кръстев е пълен нон сенс. Откъде ви хрумна, че новоназначените съдии били лишени от легитимност?! И не ви ли се струва напълно резонно, след като и вие вече признавате че съдебната система е била под контрол на гюленистите, тези хора да бъдат уволнени???
  КОГА и при какви условия един законно назначен съдия е според вас НЕлегитимен?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 10. 10 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Неутрално

  А, пропуснах. Вие направо ме вкарахте в "тупик". Как така изобщо допускате опцията, та дори и прозирам съжаление в мнението ви че новоназначените съдии нямало да се противопоставят(!) на правителството??
  Какви са тия революционни марксистко-ленински съждения? В коя демократична република се очаква/позволено е/ съдии да се изправят срещу правителството г- Кръстев?!!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 11. 11 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2499 Разстроено

  Нещо страшно става в Турция - забраняват писатели - Шекспир, Чехов, Брехт, Фо .... ислямски тоталитаризъм някакъв
  някаква масова психоза като в зората на Райха или ислямската революция в Иран
  - ние сме съседи на полудяваща държава

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 12. 12 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#10:"достатъчно"] Как така изобщо допускате опцията, та дори и прозирам съжаление в мнението ви че новоназначените съдии нямало да се противопоставят(!) на правителството??[/quote] По правило съдиите например в ЕС са длъжни да са деполитизирани и когато формират вътрешно убеждение- т.е. когато постановяват съдебен акт по дадено дело, да гледат ЕДИНСТВЕНО ДОКАЗАТЕЛСТВАТА по делото, като при това политическите пристрастия НЕ ТРЯБВА да влияят върху издадения съдебен акт. Много далеч сте от Австрия, Европа и европейската правна доктрина и европейската юридическа мисъл- само това имам да Ви напиша.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 13. 13 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#9:"достатъчно"]КОГА и при какви условия един законно назначен съдия е според вас НЕлегитимен?[/quote] Това би следвало да е вписано в турския закон за съдебната власт или както там се нарича. Вие не притежавате професионалните компетенциите да дадете отговор на този въпрос от гледна точка на турското законодателство.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 14. 14 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#10] от "достатъчно":

  [quote#10:"достатъчно"]А, пропуснах. Вие направо ме вкарахте в "тупик". Как така изобщо допускате опцията, та дори и прозирам съжаление в мнението ви че новоназначените съдии нямало да се противопоставят(!) на правителството??
  Какви са тия революционни марксистко-ленински съждения? В коя демократична република се очаква/позволено е/ съдии да се изправят срещу правителството г- Кръстев?!![/quote]

  Достатъчно, самата презумпция , че представителите на една власт(съдиите) се назначават от представителите на друга власт(правителството ) трябва ясно да ви говори, но явно не, че първите са на подчинение на вторите и поради това и няма и да им се противопоставят. Логично нали !?!

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 15. 15 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#10] от "достатъчно":

  Муцка, тази тематика не ти импонира на общата култура.

 16. 16 Профил на walking.dead
  walking.dead
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#1] от "don_123":

  Да, ако ЕС не бяха се изхитрили през 1999 и бяха взели Турция в ЕС, нямаше да го има сега Ердоган

 17. 17 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 289 Неутрално


  "Може ли Турция след преврата да се разбере с Европа"

  Турция може но не и ердоган !

 18. 18 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  [quote#10:"достатъчно"]В коя демократична република се очаква/позволено е/ съдии да се изправят срещу правителството г- Кръстев?!! [/quote]

  Във всяка демократична държава има разделение на властите, което означава, че съдиите могат да се изправят срещу правителството и президента, ако преценят, че последните са превишили правата си. Съдиите трябва да са независими и надпартийни, за да могат да отнемат имунитети, да завеждат дела и да съдят дори депутати и хора от правителството, при нужда, ако последните не спазват законите.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 19. 19 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3022 Весело

  Дали Турция си има Мадуро ?

  Тъй де - Ердо не е вечен (Аллах да го поживи) , така че се чудя имат ли си достатъчно пекан шофьор на автобус !?!

 20. 20 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1064 Весело

  До коментар [#15] от "Добрин ВЕЛКОВ":

  КОКОШКАРЮ , ти си си кокошкар без да импонираш ! ''От десетина кокошкари нищо не зависи.''

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 21. 21 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  До коментар [#10] от "достатъчно":
  Идват ми мисли ,че либертофоните от САЩ не могат да си позволят да държат дълго вашия Султан защото той все повече се еманципира , единството което го държи е времето което е нужно на няколко корпорации да си преинсталират производствените активи в съседни страни а след това Туркия нема да я биде!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 22. 22 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Нещо като невъзможно, понеже ЕС първо не иска ''непослушна'' Турция. А тя, Турция вече не е Мара...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3180 Неутрално

  [quote#12:"Логика"] т.е. когато постановяват съдебен акт по дадено дело, да гледат ЕДИНСТВЕНО ДОКАЗАТЕЛСТВАТА по делото, като при това политическите пристрастия НЕ ТРЯБВА да влияят върху издадения съдебен акт. [/quote]
  докато автора се притеснява , че няма да се противопоставят на правителство , а не дали са обективни в решения . усещаш ли разликата .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#17] от "maane":

  Като се има предвид колко народ излезе в негова подкрепа мисля, стана ясно, че нещо в голяма част от населението на Турция не е наред. Жал ми е за нормалните, светски настроени хора, които бе знам как ще се спасяват от този терор, който сега се изгражда!

 25. 25 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  Преди два дена беседвах с български турчин, двоен гражданин от Истанбул. Бях изненадан, че изцяло застана зад Ердоган. Митивите - Гюлен бил масон, не бил етнически турчин - баща му бил арменец, майка му еврейка /за пръв път чувам/.....Тоест, подтекста беше, че етнически турчин няма начин как да извърши опит за преврат.......Навремето същото съм чувал и за Ердоган и бившия президент Гюл - не са от турски произход....

 26. 26 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#25] от "dobrich":

  Едва ли си го разбрал правилно - от двамата той предпочита Ердович...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 27. 27 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  До коментар [#10] от "достатъчно":

  Във всички демократични държави магистратите, не само съдиите, могат да се изправят срещу всеки в името на закона!

  Пример : правителството иска да върне Гюлен в Турция, но съдът казва " Йок! " и Ердоган пие студена вода!

  Поръчковите турски новомагистрати дали са способни на това?
  Естествено не, инак ще ги обявят за гюленистии в кауша!
  Ислямо - социализъм в действие.


  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 28. 28 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  [quote#26:"Galata"]- от двамата той предпочита Ердович...[/quote]
  Да, и аз това казвам....

 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Неутрално

  Ердоган и Гюлен точно като в един развод са се нае или един друг, а в такива отношения и двете страни имат трески за дялане. Ердоган определено е злопаметен,а от позицията на поста си е в състояние да срази всеки инакомислещ и го прави безжалостно. Гюлен няма как да му се противопостави, дори и да е проникнал дълбоко в институциите, защото армията определено не е била засегната

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1417 Весело

  [quote#25:"dobrich"]Гюлен бил масон, не бил етнически турчин - баща му бил арменец, майка му еврейка /за пръв път чувам/.....Тоест, подтекста беше, че етнически турчин няма начин как да извърши опит за преврат.......Навремето същото съм чувал и за Ердоган и бившия президент Гюл - не са от турски произход.... [/quote]

  Такива конспирации са появяват периодически - http://www.inspiretochangeworld.com/2015/11/turkey-president-erdogan-is-a-jewish-president/

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 32. 32 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 671 Неутрално

  "Дневник" препечатва аналица от "...

  Ех този ГугълТранслейтър...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 33. 33 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2499 Любопитно

  [quote#22:"Galata"]Турция вече не е Мара...[/quote]Каква е тая пушилка около Гюлен - какво толкова е направил навява ми спомени от едни други времена , но явно не е същото
  Защо е толкова важен за Ердо този старец - нещо минава границите на нормалното

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 34. 34 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  Хайде пак да повторим: турската армия не прави ОПИТИ за преврат! Това беше странно изпълнение от странни елементи, но не и от армията. В резултат Ердоган обезглави армията, която беше мже би най-светската институция в Турция...Сега няма начин да се разбере с Европа. Остава му да чака срещата с Ататюрк!

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 36. 36 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Европа не трябва да се "разбира" с Турция

  Все по-хубаво става :)
 37. 37 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Тук Кръстев - (червена издънка и скрита КГБ лимонка) елегантно защищава позицията на Ердоган. Май путлер го е дал на заем на новия си приятел-диктатор - Ердоган! да манипулира общественото мнение в САЩ за Ердоган! Ето:
  "турците да имат основание да са ядосани от реакцията на Запада" - Тук подменя 'Ердоган' с 'турците'. А и защо 'да имат основание'?
  "Гневът на правителството е разбираем.."
  "..е пренебрегнало предупрежденията ...., че движението прониква в държавни институции и установява контрол над големи части от съдебната система."... "тъй като гюленистите са контролирали съдебната система" - Тези на Ердоган оправдаваща масовите репресии!

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Питайте радио "Ереван".

 39. 39 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  Госпожо или госпожице "Достатъчно",много ми липсваше слънчогледчето ви.Къде се скрихте? Опитвам се да ви анализирам каква сте.а
  Вие сте интелигентна дама,като имам в предвид,че имате перфектен български,но не мога да определя още възрастта Ви. Вероятно живеете в Турция,защото Ви вълнуват само статии свързани с Турция и сте превърженичка на Ердоган. Искам да Ви кажа,че Ердоган не води Турция в правилна посока. Негови противници са освен гюленистите и превържениците на Кемал Ататюрк,които основно бяха в армията. Ердоган подтикна преврата срещу себе си,за да може да има повод бързо да се разправи с противниците си. Как подтикна преврата? Той пусна слух,че се подготвя читка в армията основно на висшите чинове,които основно са превърженици на Кемал Ататюрк,а може би и на Гюлен,като ги замени с млади кадри,които са негови превърженици и така армията вече няма да е страж на Конституцията,а ще е вярна на него и тогава ще започне втория етап на ислимизирането на Турция. Вероятно и той мечтае за идеята световен халифат,но трябва да кажа,че едва ли някой може да постигне тази ненормална идея.

 40. 40 Профил на pixel
  pixel
  Рейтинг: 764 Неутрално

  само с гледане от далече немогат да се правят точни анализи това било онова станало ,все празни приказки ,анализа ще го правят живееяите в Турция , и тези от ЦРУ си правиха анализи ,но им излязоха криви сметките ,та все още немогат да се съвземат

 41. 41 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Разстроено

  [quote#0:"ИК"]Турция дава убежище на почти три милиона бежанци (като ги изхранва и се опитва да образова децата им) [/quote]
  Кръстев стига писа глупости! Турция изобщо не дава законен статут на бежанците и те не могат законно до работят и са жестоко експлоатирани на черния пазар на труда включително и децата, които уж Турция образовала?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 42. 42 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1826 Любопитно

  М-даа, Иван Кръстев, знамето на глобалистите в източна Европа за нула време стана ЕРДОГАНИСТ! Крайно показателно за ориентацията на световния глобализъм. Впрочем в другата статия, местният глобалист Смилов каканиже подобни глупости за ползата от отказания суверенитет уж в полза на ЕС, но на практика в полза на Турция.
  Няма да е учудващо ако се окаже, че са се прекръстили и на ислямисти. То и без това Ердоган е символ на ислямизма. Какви други да са Ердоганистите? На път сме да се запознаем с глобалистка форма на ислямизма. Идеологическа диверсификация!
  !

 43. 43 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#2] от "venci4":

  Не са векове, а е Ердо. Ако опознаеш добре образования турчин, ще се учудиш, че е завършил в ЕС, САЩ, Япония... И са доста. Обикновения човек там е манипулиран, ясно.

 44. 44 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Предпочитам временна неопитност, отколкото постоянен саботаж" - Хавел за лустрацията в Чехия.

  "Форин полиси: Турция не може да види себе си от теории на конспирацията " - http://www.bgnes.com/bez-filtyr/bez-filtyr/4457426/

  Дали има аналогия между действията на Ердоган и Хавел сигурно е, а и би трябвало да бъде спорно, но слава богу, едноцветните очила вече ги няма.

 45. 45 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  Да, ако ЕС не бяха се изхитрили през 1999 и бяха взели Турция в ЕС, нямаше да го има сега Ердоган.
  ========
  Браво !
  Винаги съм се възхищавал на форумници , които с минимален брой словосъчетания са изразявали максимално ясно позицията си.
  Явлението " ердоган " е резултата от дългогодишната двулична и неадекватна политика на ЕС спрямо Турция.
  Един вид възмездие.... До коментар [#16] от "walking.dead":

  Bukalemun
 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Весело

  Турция никога не е искала действително да влиза в ЕС!
  ===========
  Ааа , искаше ,искаше ....!
  До преди 2003 година нали беше " светска " Турция , а и Ердоян го нямаше на сцената .
  Точно в тия времена исканията на Турция , да е член на ЕС бяха най искрени и безрезервни. Тогава обаче ангажиментите на Брюксел бяха други . След първата иракска война , Ирак бе на парчета и всяка евро държава се стараеше да грабне едно по голямо парче. Точно тогава се посяха и първите " семена " на така наречения бежански проблем. Нищо не е случайно. До коментар [#31] от "bohr":

  Bukalemun
 47. 47 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#9:"достатъчно"]КОГА и при какви условия един законно назначен съдия е според вас НЕлегитимен?[/quote]

  когато са част от един "корумпиран" от собствената си недемократичност режим, който мимикрира като "демократичен". класически случай на тоталитаризираща държава.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 48. 48 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Разстроено

  само с гледане от далече немогат да се правят точни анализи това било онова станало
  ============
  Ако бе лежал под куршумите и бомбите на 15 юли през нощта , щеше да разбере много по добре и статията му щеше да е по реална. До коментар [#40] от "pixel":

  Bukalemun
 49. 49 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Раздавали брошурки за властта в самолета!? И как тя се възправила срещу преврата? А какво се случва с някой, който отказва да вземе брошурка. Ще го арестуват ли на летището?

 50. 50 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 404 Неутрално

  "В страната, в която идеята за присъединяване към Европейския съюз изглеждаше все по-малко вероятна, превратът и последиците от него сякаш завинаги разрушиха тази надежда."
  Не смятам, че някой разумен човек е вярвал, че Турция някога ще стане член на ЕС. Имаха голям път за извървяване, а сега вече още повече, защото определено тръгнаха назад. Десетки хиляди бутнати в затворите, стотици хиляди изгонени от работа, конфискувано имущестъво за милиарди. Това не звучи демократично, това е произвол. Така че турците ще видят ЕС през крив макарон. Остава да се изпълнява споразумението за бежанците, и ако и това пренебрегнат, ще си кусат попарата.

 51. 51 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Какво остава след тази статия?
  За какво разбиране става дума!?
  Май Кръстев е искал да угоди на всички!

 52. 52 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Иван Кръстев в типичният си стил - скача, подскача, преплита следите и накрая ни представя поредната си Опорна Точка като неоспоримо логическо следствие от предишните си лупинги. А тя е, Европа да си затвори очите за репресиите в Турция и да протегне ръка на Ердоган.

  Така де, "споделени интереси" имат а отдавна е известно, че Интереса клати феса. Този човек който някога уважавах все повече пада до нивото на един добре платен наемник.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 53. 53 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 289 Неутрално

  След кой преврат бе, Дневник? Нова власт ли има в Турция? Или вие пишете само за адванст юзърс ъф нюз?

  1.618
 54. 54 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 289 Неутрално

  След кой преврат бе, Дневник? Нова власт ли има в Турция? Или вие пишете само за адванст юзърс ъф нюз?

  1.618
 55. 55 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 289 Неутрално

  След кой преврат бе, Дневник? Нова власт ли има в Турция? Или вие пишете само за адванст юзърс ъф нюз?

  1.618
 56. 56 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 421 Неутрално

  [quote#2:"venci4"]Преди преврата, след преврата- все тая... векове ги делят от цивилизацията. [/quote]

  Аре, аре, а БГ дето допреди 1990 беше на същите "векове" от цивилизацията? Ама я бързо да си спомним тук какво беше с БКП манифестацийки и поезия за партията по държавната ТВ:
  https://www.youtube.com/watch?v=X3WZ8MZR_kg
  Да си спомним какво е да си толкова жалък че дори Турция, Гърция, и Сърбия с десетилетия да изглеждат по-добрата алтернатива...

  ...Като минат поне 2-3 поколение мир, благоденствие, и адекватно управление, работещи институции в БГ, тогава ще имаме моралното право да строяваме съседите в две редици...

  [quote#10:"достатъчно"]В коя демократична република се очаква/позволено е/ съдии да се изправят срещу правителството г- Кръстев?!! [/quote]

  [quote#23:"дерибеев"]докато автора се притеснява , че няма да се противопоставят на правителство , а не дали са обективни в решения . усещаш ли разликата . [/quote]

  От 18-ти век насам централна идея на свободното общество е наличието на "checks and balances"--задължително разделение на властите така че всяка част да пречи на другата да прелее легитимните си граници и да стане тоталитарна.

  Това има предвид Кръстака--че се съмнява че новите съдии имат този потенциал да се опънат когато трябва и да станат бариера за властта когато тя преминава границите.

  Ама друго си е путиньорството--който се опитва да коригира властта е "саботьор и безроден предател продал се на чужди интереси"... Ето това, да ползвам мисълта на уважаемия съфорумец цитиран от мен, е да си "на векове от цивилизования свят".

 57. 57 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Разочарован съм от автора. По-посредствена и безинтересна статия рядко съм чел.

 58. 58 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Ъ-ъъ, бай Йотов Кръстев пак е забравил да хвърли поне бегъл паралел с родната действителност, но да не му придиряме свръх възможностите.

  Турците скубели злото от корен и покрай сухото тук-там горяло и сурово. Неизбежно е. У нас пък имахме пълен отказ от недвусмислена лустрация на червената номенклатура, отказ от забрана на БКП като терористична организация, отказ от пълна чистка и закриване на всички ченгеджийски структури. В резултат на половинчатите реформи и липсата на радикални прочистващи мерки, вече четвърт век страната е кочина, а изтърсаците на най-гнусните комунистически функционери днес ни учат на демокрация.

 59. 59 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Опитът за преврат в Турция не беше случайно и неочаквано събитие. Митингите срещу орязването на гражданските права и свободи на същия турски народ, за който се говорело в брошурата раздавана в самолета, следваха един след друг в продължение на няколко години и бяха жестоко потушавани със сълзотворен газ и терор. След като на мирните, светски протести се отговаряше с терор, беше логично да последва нещо друго. Турция е азиатска държава, макар територията и да е на Мала Азия и част от Европа. Турция никога не трябва да бъде допускана до ЕС, защото няма нищо общо с обществото на европейските Християнски държави. Турция не би могла да управлява никакви мигрантски потоци, освен ако е в състояние да арестува и прати в затвора турските пирати осигуряващи транспорта на мигрантите по море към гръцките острови и Италия, затова не бива да и се дава и един евро цент. По- ефикасно е да се инвестира в създаването на морска европейска полиция, която да унищожава лодките и гемиите на турските пирати. За турците отстъпките и опитите за съглашения с тях винаги са били възприемани като слабост. Българските царе са използвали като наемници куманите (турско племе) и често са им яли попарата на супер подлеци.

 60. 60 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  До коментар [#24] от "pupil24":

  Така е и макар че от излизане на улицата, където пропагандата може много да помогне, особено както е в случая, в полза на действащата власт, до провеждане на избори и спечелване, повече или по-малко демократично избори има разлика.
  А не може да не ни прави впечатление, че подобни масови прояви на глупост, имат място в много, включително демократични и развити страни - САЩ, Великобритания, Франция, Унгария и т.н., да не забравим и нашата мила родина.
  Иначе, независимо от верски и други подобни национално-религиозни предпоставки, редно би било или поне по-добре би било, ако здравия разум надделява, а не пропагандно мотивирани изцепки на поддръжка на всякакви такива спасители на нациите, а ла Ердоган, но има за съжаление такива периоди в историите на не един или два народа и според мен Иван Кръстев за това ни говори. Най-лошата новина е, че това ни е съсед, при това доста важен и значим за нас от много и различни гледни точки.

 61. 61 Профил на suny_2
  suny_2
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#18] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Тогава къде са разделение на власите?Или това са празни приказки......

 62. 62 Профил на krunc
  krunc
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Тези толкова различни хора, често представляващи противоположни политически лагери, бяха напълно единодушни по един въпрос: опитът за преврат от 15 юли е бил напълно неочаквано събитие "
  само МИТ не са били изненадани...г-н Кръстев много повърхностно...

 63. 63 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Ако Европа всеки път желае да бъде излъгана и да плаща на ErdoGONE разходите за двореца на прасетата и прочее, може да се разбере със Султан Тайъп Айран Първи.

 64. 64 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#16] от "walking.dead":

  Лошото беше, че тогава ЕС директно помагаше на Ердоган! Той е един престъпник! А съдиите няма да му се противопоставят, нали този престъпник уволни всички полицаи и съдии разследващи престъпленията на семейството му!Ако Тръмп е истински мъж, то той би трябвало да въоръжи кюрдите и да изпрати съветници, които да им помогнат да смачкат тлъстата хлебарка Ердоган! ЕС не си взеха поюка от френските престъпления, когато дадоха убежище на един не по-малък злодей - Хомейни, после ко пратиха в Иран за да оглави започнатата от съветските фашисти ислямиста революция!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK