Талибани, учители, родители, медии, казарми – или кой е отговорен за децата ни

Талибани, учители, родители, медии, казарми – или кой е отговорен за децата ни

© Юлия ЛазароваЕдно момиче насилва друго да си свали дрехите, докато трето ги снима. И трите са малолетни, но жестокостта и глупостта им са пълни. "Ще побеснея и ще те смажа от бой", крещи с истинска омраза едната, която удря. И т.н. В друг клип, публикуван през 2014 г. в една от мрежите за видео споделяне, четири малолетни момичета се млатят на улицата, докато пето ги снима. Почти деца са, но ударите им са като на възрастни – тежки и груби. В трети клип, публикуван година по-рано в същата мрежа, три момчета се бият в класната си стая, докато четвърто ги снима. Тъпо, вулгарно, безсмислено. Вижда се, че вратата на стаята е отворена, но никой не поглежда какво става вътре. И т.н.


После нещо се пропуква, цялата тази помия прелива от социалните мрежи и някоя хубава сутрин залива медиите. И когато залее медиите, изведнъж всички се оказваме в ролята на изненадани. И се започва: да питаме родителите как се чувстват; да питаме съучениците как се чувстват; да питаме психолозите какви са причините за детското насилие.


Да питаме, да питаме, да питаме
Ето, и аз питам: ами онази отворена врата, през която все пак някой учител беше редно да погледне; ами онези "свидетели", които извръщат глава покрай млатещите се момичета; ами онзи унижен баща на униженото момиче, на когото, по собствените му приказки, са му виновни "талибаните"?


И най-сетне, защо липсва реален контрол върху съдържанието в порталите за видео споделяне, така че заснетият клип с насилие над малолетни да стане чисто и просто непотребен? Напишете "гавра с момиче" или "бой в училище" в най-популярния български сайт за видео клипове и ще получите ясна представа за бариерата, през която в интернет минават подвизите на малолетния бияч? Ами т.нар. обществени медии: докога журналистите няма да разбират, че правейки сензация от този вид насилие, без да искат стават помагачи на насилника?


Точно така, помагачи! Защото побоят или гаврата може да се направят по много и най-различни причини, но се правят най-вече заради това, за да се снимат, а се снимат – за да се гледат. Прославата на насилника и унижението на жертвата непременно изискват публика – иначе тези действия ще останат без желания резулат. И точно затова е нужно журналистите да споделят информацията за случилото се внимателно, спестявайки ни подробностите и пазейки личното пространство на потърпевшите. Когато камерата се фиксира върху лицето на родителя, чието дете е станало жертва на насилие, това не е само нахалство, но и нещо повече: удостоверяване на желаната от насилника реакция.


В този смисъл, успяха ли телевизиите да запазят нужното поведение в случая със съблеченото момиче? Както и в други сходни случаи – категорично не. Клипът беше показван навсякъде почти в същия вид, в който е бил заснет. Е, да, лицето и интимните части на момичето бяха прикрити, но какво от това, след като някои добри журналисти се бяха погрижили да слушаме или четем на субтитри всичко, което се казва – не по-малко вулгарно и срамно от онова, което се вижда. Резултатът от това имитиране на обективност са 300 хиляди гледания в интернет на въпросното видео.


Резултатът е, че жестокостта на две суетни момичета вече не е обикновена жестокост, а слава


Двете насилнички в крайна сметка получиха онова, заради което бият – внимание, надхвърлящо собствените им качества.


Но, разбира се, никоя медия не може да внуши успешно онова, което внушава, ако не го адресира до определени нагласи на разбиране и възгледи за истина, които са вече у зрителя. И така, видяхте ли какво стана когато журналистката от "Нова телевизия" отиде при родителите на унизеното момиче и ги попита за коментар? Чухте ли обяснението на тези родители? На този баща? Чухте ли го? Защо трябвало да се "разпърдява" цялата работа; медиите трябвало всъщност да се занимават с "талибаните, дето идват тука"; защо той не можел да види порно клипа на някоя си Малина, а всички гледали видеото с неговото момиче, и т.н. После в друго видео майка на друго дете, коментираща случая, обяснява, че за всичко била виновна демокрацията, а при комунизма имало истински ред.


С цялото ми уважение, бих казал на тези и подобните на тях хора: ако смятате, че за унизяването на децата Ви са виновни, директно или индиректно, т.нар. талибани и че за случващото се с децата Ви е отговорна демокрацията, а не най-вече Вие самите, то живеете в среда, от която в друга ситуация ще се пръкне бияч и унизител. Защото биячът и унизителят мислят точно като Вас – че


като бият и унизяват по-слабите, компенсират някаква несправедливост за която те, разбира се, не са отговорни


А питате ли се поне защо дъщеря Ви не побягва от своите унизителки, ами стои като препарирана, докато те я командват, събличат и снимат? Питате ли се наистина?


Та това си мисля: че насилието в обществото ни се подготвя и ражда и от определени "истини" за живота, които не оспорваме. Как няма да бият децата ни – най-слабата част от всяко едно общество – след като от сутрин до вечер слушаме различни оратори да ни повтарят, че едни други слаби хора, търсещи помощ в страната ни, трябва да бъдат гонени и бити! Абсурдно е в едно отношение последователно да възпитаваме злост към по-слабите, а в друго – да се чудим и тревожим, че всеки, който се види някъде малко по-силен, тръгва да решава проблемите си с насилие върху по-слабия. Колкото повече се разтоварваме от отговорност за неблагополучията си с измислени омрази към този или онзи, когото можем да бием, толкова повече ще бият децата ни.


И толкова повече ще си въобразяваме, че за да не ги бият, трябва да ги прекараме през някогашната социалистическа казарма, в която, видите ли, имало истински ред. Обаче помните ли какъв беше този ред и кое му беше сладкото? Най-сладкото му беше, че какъвто и да си, след като изтърпиш всякакви гаври и унижения от всякакви идиоти, идва и твоят миг да се гавриш и унизяваш.


Тези, дето толкова копнеят да вкарат децата ни в казармите на социализма, всъщност подготвят децата ни за отвратителната игра на подчинени


които мечтаят да станат началници; или още по-лошото: на бити и унизявани, които виждат себе си в един момент като биещи и унизяващи.


На мен на това ми прилича видеото със събличаното и унизявано момиче: на сцена от социалистическата казарма, в която двама по-възрастни войници се гаврят с по-млад войник. Същото вцепеняване, същата арогантност, същата агресия, същата глупост, същата безизходица, същото усещане, че няма накъде да се мръдне, ами трябва да се изтърпява Искате старата социалистическата казарма. По особен начин нашето общество продължава да съществува на определени места в нея. Чрез уроците и истините на родителите, минали през нея.


Това не е пътят.


Пътят към ненасилието минава през отговорни родители, които не се правят, че не виждат проблемите на децата си; през отговорни учители, които поглеждат какво става в класните стаи по време на междучасие; през отговорни медии, които не помагат на насилниците да се чувстват като звезди; през реално действащи училищни психолози; през изцяло нов закон за отношението към малолетни и непълнолетни с психически и обществени проблеми – действащият в момента закон е приет през далечната 1958 г.; през забрана за публикуване в интернет на видео материали, съдържащи насилие над деца.


И най-сетне, пътят минава през истинско гражданско образование в училище, което стимулира естествената емпатия на децата, организирайки ги да участват заедно със своите родители в истински граждански практики като: подпомагане на възрастни и болни хора, подпомагане на пострадали от насилие, подпомагане на бежанци, уреждане на градската среда. Не стрелянето с автомат и бягането с противогаз ще направи децата ни отговорни и достойни хора, а колкото и банално да звучи –занимаването с грижите на другите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 237 Любопитно

  За децата ни са отговорни ТЕ!
  В България е лесно!За всичко са виновни и отговорни ТЕ!
  Не ние,а ТЕ!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 2. 2 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 237 Весело

  Виновни са "поповете".
  Тези, които с действията си елиминират всяка възможност за разум, инициатива, истина и перспектива.
  Виновни са тези, които финансират "поповете" и налагат средновековен феодализъм.
  Виновни са тези, които, както е написал Ботев, декларират:
  "Бой се от бога, почитай царя!"
  Свещена глупост!

 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  "подпомагане на възрастни и болни хора, подпомагане на пострадали от насилие, подпомагане на бежанци, уреждане на градската среда. Не стрелянето с автомат и бягането с противогаз ще направи децата ни отговорни и достойни хора, а колкото и банално да звучи –занимаването с грижите на другите."

  Айде пак, да подпомагаме бежанци, а? Да даваме детски на орките, докато станат мнозинство, а? Да сме толерантни до смърт, а?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 4. 4 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2533 Весело

  Цитат : ""сцена от социалистическата казарма"" майтапчия ... ти бил ли си в казарма ??? Имаш ли идея как се прави гонка? Прави се по УСТАВ - изисква се само задължителното ! Освен това "унижавания" държи автомат ... добре да си помислиш до къде може

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 5. 5 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2533 Неутрално

  Решение то на комплексен въпроа е само комплексно - нито един от елементите не дава цялостно решение! Всичко трябва да е в една система = дете, родители, учители, църква

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 6. 6 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2813 Неутрално

  Всичко започва от дома. Ако родителите липсват децата ще се възпитат от приятелите от квартала или училище и е въпрос на шанс какви ще станат.

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  Как няма да бият децата ни – най-слабата част от всяко едно общество – след като от сутрин до вечер слушаме различни оратори да ни повтарят, че едни други слаби хора, търсещи помощ в страната ни, трябва да бъдат гонени и бити!"Ама,че сравнение.Да ,въпросите са много и еднозначен отговор няма за нито един от тях.

 8. 8 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 237 Весело

  Там, където властват "попове", еволюцията спира.
  Без еволюция - няма бъдеще.

 9. 9 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Докато таткото вижда проблем само в "разпърдяването" и демокрацията ... Едва ли нещо се промени ... Материала ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 10. 10 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 821 Неутрално


  "Талибани, учители, родители, медии, казарми – или кой е отговорен за децата ни?"

  С една дума: ВСИЧКИ!

  В страната на безотговорността, беззаконието и пълната липсата на справедливост, последната опора беше страха свише.
  Е, и него го няма вече, както отдавна ги няма и добродетелите.
  но пък отвсякъде озъбено личното интересчийство и толкова прословутото "Еви им майката на другите, и гледай ти да си добре!"

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 11. 11 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  ХУНВЕЙБИНИТЕ НА ПУТИНИЗМА

  Има ли изненадани ?!?!

 12. 12 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 237 Весело

  Виновни са тези, които направиха 20 милиарда външен дълг, а се хвалят с наличие на 10 милиарда фискален резерв и всяка седмица откриват нови църкви.

 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2533 Любопитно

  [quote#8:"ruby"]Там, където властват "попове", еволюцията спира. Без еволюция - няма бъдеще.[/quote]Еволюцията не се развива равномерно, а скокообразно и винаги под външно въздействие. Никой оставен сам на себе си не се е разскачал да еволюира. За това са родителите и учителите - да създадат предпоставки и с малко принуда да подтикнат децата. В противен случай "улицата" поема функцията на църквата.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  До коментар [#11] от "Hawaii":

  Не са хунвейбините на путинизма, а хуйвейбините на демонокрацията.
  От толкова слободия и граждански права не остана граждани в тая държава бе! Или и за това са виновни Путин и Русия, а?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 15. 15 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  [quote#14:"БМЗ"]Не са хунвейбините на путинизма, а хуйвейбините на демонокрацията. [/quote]
  ПУТИНИЗМЪТ и в руския си и в българския
  си вариант НЯМА НИЩО ОБЩО
  С ДЕМОКРАЦИЯТА.
  ПУТИНИСТИТЕ СЕ ПОДИГРАВАТ
  НА ДЕМОКРАЦИЯТА И НА ДЕМОКРАТИТЕ
  Хубавото е,че нещица като
  ПУТИНИЗМА и ХИТЛЕРИЗМА....
  отиват все на едно и също място
  Сещаш се къде.

 16. 16 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2533 Разстроено

  [quote#11:"Hawaii"]ХУНВЕЙБИНИТЕ НА ПУТИНИЗМА[/quote]Родителите на сегашните деца са възпитавани в зората на демокрацията - първата реколта демократични хунвейбини - радвайте се на културната революция на чалгата Какви са ценностите - "банана" и "на теслата дръжката"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 17. 17 Профил на winston_smith_ii
  winston_smith_ii
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Виновни са ни Световната Конспирация, Световната Плутокрация, Световната Банка, Световното Еврейство, масоните, соросоидите, либерастите, толерастите, и най-много от всичко са ни виновни Световните Четири Годишни Времена:
  https://www.youtube.com/watch?v=GRxofEmo3HA

 18. 18 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  До коментар [#15] от "Hawaii":

  На почивака на Хавайските острови?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 19. 19 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2533 Весело

  [quote#15:"Hawaii"]ПУТИНИЗМА и ХИТЛЕРИЗМА....
  отиват все на едно и също място
  Сещаш се къде.[/quote]"На всеки километър" или на "4-ти километър"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 20. 20 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  До коментар [#16] от "dark'star":

  Именно.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 21. 21 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3378 Весело

  [quote#18:"БМЗ"]На почивака на Хавайските острови? [/quote]
  Тъй де....
  Където намериха ХИТЛЕР
  там ще намерят и ПУТИН
  Каквото и да означава това...

 22. 22 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 237 Весело

  Най-виновни са тези, които забравиха за Неволята и чакат на божеството да ги оправи. А то, последното, ги оправя постоянно. И децата им. И внуците им. И целите им родове ще ги оправи божеството.

 23. 23 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#4] от "dark'star":

  Единственото нещо, което научих в казармата, е как да не върша никаква работа, докато службата тече. Казармата не превъзпита нито един люлински келеш или футболен цървул от Младост. Същите дебили си излязоха, но със "самочувствие" за постижения в живота. Тия, които искат да я върнат са ми ясни като бял ден.

 24. 24 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2533 Любопитно

  [quote#21:"Hawaii"]Където намериха ХИТЛЕР
  там ще намерят и ПУТИН [/quote]+++ Идея си нямаш колко си прав в случая - поколението възпитано с ИДЕЯ (дори погрешна) и при здрава дисциплина, приучено към ред и подчинение дава изумителни резултати в науката и производството. Да не стигаме до Хитлерюгенд и суворовски училища

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 25. 25 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  До коментар [#8] от "ruby":

  Църквата трябва да е в услуга на обществото !
  например в Геермания , католическите училища са еднни от най добрите и добър вариант против мултикутурализма , за тези които не искат децата им да загубят ''Германските Ценности'' !

 26. 26 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2533 Любопитно

  [quote#23:"Индиана"]Тия, които искат да я върнат са ми ясни като бял ден.[/quote]Никога нищо не се е върнало ! Идеята да се върне казармата се налага от факта, че НИЕ сме границата на ЕС исляма и ТЕ идват вълна след вълна , табор след табор, катун след катун
  или хващаме калашника, или ТЕ ни хващат
  = изборът не е голям - ТЕ не вземат пленници

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  Великолепен анализ!
  В България съществуват ъндерграунд общества поради безотговорно отношение на родителите, където всичко е изкривено и се създава собствен закон. Това всичко не е ново - прочетете "Повелителят на мухите".
  Какво прави обществото за овладяване на проблема - нищо, точно както и прокуратурата с КТБ и клановете

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 545 Неутрално

  "Как няма да бият децата ни – най-слабата част от всяко едно общество – след като от сутрин до вечер слушаме различни оратори да ни повтарят, че едни други слаби хора, търсещи помощ в страната ни, трябва да бъдат гонени и бити! "


  Оф, пак ли браним ислямистите ... на тези статии не им ли мина модата през 2015 г., когато стана ясно кой кой е и защо драпа към Европа?

 30. 30 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#26] от "dark'star":

  Ти говориш за армия, не за казарма. Тая казарма де беше, никакъв нашественик не може да спре.

 31. 31 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#25] от "stenlyaka":

  Глупости.
  Обществото е в услуга на Църквата.
  Църквата е в услуга на "царя и велможите му".
  В 21 век вече няма съмнение, че религиите са ненужни и паразитни организации, консумиращи важен, обществен ресурс.

 32. 32 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#16] от "dark'star":

  Грешите. Първите реколти на демокрацията, или поне по-добрата им част живеят и се трудят като нормални хора и са част от нормални общества. Извън България.
  Тук преобладават продуктите на чалга културата, която бе създадена и наложена от онези БКП/ДС кръгове, които искаха да си достатъчно тъп, прост и ограничен за да не се интересуваш и да не разбираш как те самите и техните потомци те обират за пореден път.

  Умен и красив жълтопаветник.
 33. 33 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  И какво общо с бежанците? Като че ли преди тях е нямало подобни изцепки..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 34. 34 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 237 Весело

  Виновни са тези, които вместо да осигурят Върховенство на закона и ред в Държавата, предложиха бог да спасява Държавата и замениха светския морал със собствен, мутренски такъв.

 35. 35 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 237 Любопитно

  До коментар [#4] от "dark'star":

  Едва ли е бил в казармата!Каквото и да си говорим,казармата лекуваше малодушието и лигавщината!Видно е какви "морално волеви мъже" израстнаха без гадната казарма!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 36. 36 Профил на парци
  парци
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Като цяло съм съгласен с написаното, но за това с поглеждащите в преминаващите покрай стаята учители, първо се изисква покрай стаята да са преминали някакви учители. Сред коридор от пищящи и блъскащи се деца. Звучи като лесно решение на ситуацията, но реално около въпросната ситуация има прекалено много относителности, за да насочиш пръст към само едно нещо. Ето, аз примерно ще насоча моя към съучениците, които са били свидетели на всичко това и са позволили/съучаствали то да се случи в целия му "блясък". Те за мен носят по-голяма вина в случая от който и да е учител. А за да не предприемат нищо... пръстът по дифолт се насочва към родителя. Който пък ще насочи своя към "системата" (в случая учителя) и ще каже, че заради "системата" се налага да възпитават децата си по даден начин ("Преклонена главица...", "Ако си овца, вълци все ще се намерят" и т.н.).

  Като цяло ситуацията е "Хвани единия, удари другия", уви...

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#26] от "dark'star":

  Кои са това "ние"? Като ти е кеф, върви там, където стрелят, и си троши главата.

  No Pain No Gain
 39. 39 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1936 Любопитно

  [quote#26:"dark'star"]или хващаме калашника, или ТЕ ни хващат
  = изборът не е голям[/quote]
  Тъпо, продиктувано от страх. В Израел, като хванат калашниците и ги опукат, после самите евреи ходят по улиците си с калашниците и махат кошчетата щото да не ги бомбят. От друга страна, пак там, като стане напечено, спират да пускат палестинци на работа в Израел, и онези като огладнеят сами "стоплят" че трябва да мирясат. Между другото, въпреки стената, в Израел влизат достатъчно "неканени", а точно израелците много добре умеят да строят стени, и надали на нас ще ни се получи по-добре със стената. Виж, от друга страна, "бежанците" на изхранване, чудесно съвпадат с вечно безработните българи, на социалки. И папото идва от едно място, и разпределянето е по един и същ начин — на калпак в територията, та май, е по-евтино да си променим социалните системи вместо да строим скъпи и ненужни стени. Ма то, първо трябва да си признаеш че имаш проблем, че това в момента не ти го решава, че чак после вече може да помислиш за друго решение.
  Замяна на държавната социална помощ с пълно отработване на получената помощ (за физически труд не трябва нито знаене на език, нито някаква определена религия) и стой та гледай дали някой "бежанец" ще припари в България. Всъщност ще имаме и емиграция на родни "тарикати"...
  Калашници, стени, глупости на търкалета. Монголците са превзели Китай, въпреки китайската стена, обаче китайците са победили (претопили) монголците именно след, като онези са прескочили стената.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 40. 40 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2533 Любопитно

  [quote#35:"Господин Дьорд и неговият слуга Ганьо"]казармата лекуваше малодушието и лигавщината!Видно е какви "морално волеви мъже" израстнаха без гадната казарма![/quote]+++ Точно ... На мъж казармата не му тежи !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 41. 41 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Всички са виновни от родителите до
  властимащите, защото възпитанието
  минава през всички кръгове на общест
  вото.Безхаберието вече дава резултати !!!

 42. 42 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  До коментар [#4] от "dark'star":


  [quote#4:"dark'star"]Имаш ли идея как се прави гонка? Прави се по УСТАВ - изисква се само задължителното ! Освен това "унижавания" държи автомат ... добре да си помислиш до къде може[/quote]

  Не знам дали автора е бил в казарма, но аз съм бил и ако случайно си спомняте, освен :гонка по устав", нещо достатъчно унизително и неприятни, място имаше и друго "явление" ( не знам защо така го наричаха) - т.н. извращения.
  В които нямаше място нито за устав, нито и за каквото и да е съобразяване с психиката или усещанията на подложения.
  при това, сам си отговорете дали случайно, на такива биваха подлагани винаги най-слабите физически и психически и имаше хора доведени и извършили самоубийства, които естествено не се отразяваха в никакви медии.
  Да се крият от отговорност и да се самоутешават родители, учители и всички други уж имащи отношения фактори, че видиш ли някой друг ти е крив, че твоето дете ги върши такива си е щраусово поведение, което не помага на децата-насилници и на всички дето сме т.н. общество. И дали духът е пуснат от бутилката и връщане няма или не е така е спорен върпос, макар че за хората, които обичат винаги друг да им е виновен за техните проблеми, се чувстват оправдани и извинени, като прехвърлят ( по същество виртуално) проблемите от болната на здравата глава.

 43. 43 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2533 Любопитно

  [quote#39:"gost22"] В Израел, като хванат калашниците и ги опукат[/quote]Представи си изралците без оръжие сред тълпи араби с ножове - това ли искаш за България ?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 44. 44 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2533 Любопитно

  До коментар [#42] от "tsvetko_51":
  Нито аз ще те убедя, нито ти мене ! Предлагам - доброволно = само който иска да изкара военно обучение за някакъв срок - половин или една година Държавата да разреши който иска да служи на Родината
  Все пак темата не е само казармата - ужасът за всякакви лигльовци, а възпитанието като цяло в което казармата е възможен елемент

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 45. 45 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#37] от "dark'star":

  Май повече внимание трябва да отделите върху лечението си.

  Умен и красив жълтопаветник.
 46. 46 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2533 Любопитно

  [quote#38:"tokkay"]Кои са това "ние"? Като ти е кеф, върви там, където стрелят, и си троши главата.[/quote]НИЕ сме живеещите в България ... и няма къде да ходим - ТЕ ИДВАТ и няма да питат можеш ли да се браниш и да си защитиш семейството.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Ето и един топъл-топъл анализ на програмата на водещите медии. : http://6nine.net/2016/09/18/%d0%bf%d1%80o%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%b2%d0%b8%d0%b7%d0%b8%d0%b8/#more-2774
  Тук също има заровено куче, защото ролята на медиите за опростачването на нацията е значителна, да не кажем - водеща.

  Умен и красив жълтопаветник.
 49. 49 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#47] от "dark'star":

  И здрав учител съм виждал и старшина съм гледал 18 месеца.
  Друго нещо?

  Умен и красив жълтопаветник.
 50. 50 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  До коментар [#44] от "dark'star":


  [quote#44:"dark'star"]Нито аз ще те убедя, нито ти мене ! Предлагам - доброволно = само който иска да изкара военно обучение за някакъв срок - половин или една година [/quote]

  Напълно съм съгласен с първото твърдение.
  За втората част, не виждам какво пречи за доброволното изкарване на казарма, но си признавам, че не знам какви са клаузите на съществуващите договори в днешната професионална армия по отношение на напускането, след 6 или 12 месеца.
  Понеже няма договор който да не предвижда напускане и ако не е свързано с някакви парични тегоби, а и не мога да си представя, че всички мераклии за професионална служба се оказват 100% годни за нея, много е вероятно това да е една съвсем възможна опция, благодарение на която, който желае да се "възпита", каквото и да значи това по отношение на казармата, ще го направи дори срещу някакво възнаграждение, а не "бадева", както го правехме, не съвсем по желание ние.

 51. 51 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  [quote#48:"WALL-E"]ролята на медиите за опростачването на нацията е значителна, да не кажем - водеща. [/quote]
  Факт !
  Демокрацията е всичко друго, но не и безотговорност ... ние, по принципа на махалото, минахме като общество от едната крайност в другата !
  Лошото е, че понеже това е обективен закон - и ще си платим, и ще си го изстрадаме ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 52. 52 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3246 Неутрално

  след като от сутрин до вечер слушаме различни оратори да ни повтарят, че едни други слаби хора, търсещи помощ в страната ни, трябва да бъдат гонени и бити!
  ==========================================
  И къде го е чул и гледал това нещо авторът? Или нарича депортацията по законен начин "гонене"?
  Защо на всяка крачка ги намесват тези нелегални и ги представят за "жертви"? Здрави и прави, добре хранени мъже жертви?

 53. 53 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#46] от "dark'star":

  Ти не разбра ли, че можеш да говориш само за себе си? Никой не те е упълномощавал да представляваш и говориш от името на когото и да било. Аз също живея със семейството си на тази територия и не ми е приятно болни хора да говорят от мое име.

  No Pain No Gain
 54. 54 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 237 Любопитно

  До коментар [#43] от "dark'star":

  Ами ще трябва да се повторя,от коментар 1!
  Ако имаме проблеми с отбраната и сигурноста,пак ще ни пазят ТЕ!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 55. 55 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  [quote#24:"dark'star"]+++ Идея си нямаш колко си прав в случая - поколението възпитано с ИДЕЯ (дори погрешна) и при здрава дисциплина[/quote]
  Ако беше прав,Източна Германия щеше да е много пред Западна Германия,Северна Корея пред Южна ,а се оказа точно обратното.Постиженията на тоталитарните режими в науката и технологиите се броят на пръсти.Единственото конкурентно предимство на идеологозираните тоталитарни режими и ,че хората там са склонни на повече жертви и усилия,но това не е достатъчно за нищо.Не помага особено и при война
  Нещо декадендтските британски колежани побеждават възпитаниците на Хитлерюгенд в Битката за Англия,създават бомбардировачите Ланкастър и изтрбителите Спийтфайър,унищожават Шарнхост със стрелба по прицелване с радар,който са създали,разпасаните американци създават самолети като Мустанг,Митчъл ,Флай Фортес и Суперфортес,а приучените към ред и дисциплина германци и руснаци така и не създават стратегически бомбардировач.

 56. 56 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Единият обвинява другия,другият обвинява третия,а накрая потърпевши са децата.Лошото е,че положението става все по-лошо и никой не предприема нищо,за да го подобри.

  marinov1018
 57. 57 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2533 Весело

  До коментар [#55] от "slonsco":
  Мога да те оборя точка по точка
  1. Западна Германия с хитлерюгенд е по-добре от западна България без хитлерюгенд
  2. Сталин спасява колежанчетата в битката за Англия (за което Чърчил дава България на СССР)
  3. Шарнхорст е крайцер - десетки други са потопени и без радар
  4. Руснаците от сталинсата школа смачкват хитлеристите и без бомбардировачи ... англоамериканците само им ръкопляскат
  будалкай някой друг - мен не можеш

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 58. 58 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2533 Весело

  [quote#53:"tokkay"]Ти не разбра ли, че можеш да говориш само за себе си?[/quote]НИЕ или живеем заедно, или умираме заедно
  ти като индивид не си интересен никому

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 59. 59 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Всеки индивид се развива сам. И децата също
  Родителите могат да помагат и възпитават вкъщи. Само вкъщи.
  За задачите които задава училището самото училище трябва да си поеме отговорността да се свършват там и да не се пренасят вкъщи защото училището е модела на работно място.
  Само така ше се разделят и видят ценностите.
  Докато училището абдикира от социалните си функции и превъзлага очавкания на родителите за своите задачи, моделът ще е сбъркан, и насилието ще е факт.
  Училището в днещния му вид поражда 90% от агресията.

 60. 60 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Казаха го наскоро в един български филм - времето, което всички ние наричахме "преход", то се сочи като "главният виновник" - т.е. в тази насока са и размишленията за съвременните проблеми на екзистенса в страната. Но такива проблеми, както и сходни на тях, има навсякъде по света, не само в България.

 61. 61 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 743 Весело

  До коментар [#58] от "dark'star":

  Ние с теб не живеем заедно. Просто вероятно обитаваме една територия. Което всеки един момент може да се промени. Нито ме интересуваш, нито искам да те знам, нито пък ще тръгна да убивам заради теб. Безразличен си ми. Проумей го.

  No Pain No Gain
 62. 62 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2533 Весело

  [quote#61:"tokkay"]Просто вероятно обитаваме една територия. Което всеки един момент може да се промени. [/quote]Когато съвместното НИ обитание се промени - тогава няма да ме интересуваш. Щом си тук - всичко българско и родно ... любя, тача и милея ... включително и теб за сега ти се радвам

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 63. 63 Профил на borismt
  borismt
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Изключително вярна статия. Сигурен съм от собствен опит. Възпитавах децата си (3 броя ) горе-долу на това което пише в статията - "подпомагане на възрастни и болни хора, подпомагане на пострадали от насилие, подпомагане на бежанци, уреждане на градската среда. Не стрелянето с автомат и бягането с противогаз ще направи децата ни отговорни и достойни хора, а колкото и банално да звучи –занимаването с грижите на другите." .... И сега смятам ,че са успели хора с това което са постигнали - учение и пари. Познати , които учеха децата си да са хитри и твърди , сега жестока съжаляват, за това което правят децата им .....

 64. 65 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  [quote#57:"dark'star"]Мога да те оборя точка по точка [/quote]
  Но некоректно
  [quote#57:"dark'star"] Западна Германия с хитлерюгенд е по-добре от западна България без хитлерюгенд [/quote]
  Западна Германия без хитлерюгенд стига икономическо развитие и стандарт,който не е бил и в няй-мокрите сънища преди това,а и не виждам нищо хубаво в Германия с хитлерюгенд
  [quote#57:"dark'star"]2. Сталин спасява колежанчетата в битката за Англия (за което Чърчил дава България на СССР) [/quote]
  По време на Битката за Англия Сталин и Хитлер са първи дружки
  [quote#57:"dark'star"]3. Шарнхорст е крайцер - десетки други са потопени и без радар [/quote]
  И Бисмарк и голяма част от германските подводници в Битката за Атлантика са потопени след откриването им с радар.Без радар е потопен британския Худ ,но той е пуснат на вода през 1918 г и бил много остарял.
  [quote#57:"dark'star"]Руснаците от сталинсата школа смачкват хитлеристите и без бомбардировачи ... англоамериканците само им ръкопляскат[/quote]
  С цената на порядък повече жерви и почти половината им техника е получена по лендлиза или е произведена с получени по лендлиза материали и технологии.Дори немалка част от храната е съюзническа помош.Като се прибавят японските въоръжени сили ,англоамериканците унищожават почти толкова въоръжени сили с порядък по-малко жертви.А лошите пътища и климата са спрели Вермахта по-ефективно от Червената армия,

 65. 66 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  "После в друго видео майка на друго дете, коментираща случая, обяснява, че за всичко била виновна демокрацията, а при комунизма имало истински ред."
  ---------

  Този израз ми е любим. При комунизма имаше ред - да - просто хулиганите служеха на милицията. Ако си набелязан от батките обаче дори нямаше, къде да избягаш или на кого да се оплачеш.
  Същото беше и в казармата. Офицерите бяха комбина с най-големите идиоти, които държаха според тях "салагата" под контрол. Докато някой ден идиотите не излизаха от контрол и прецакваха самите офицери... Смятате ли, какво би станало на бойното поле в такава ситуация?

  Аз обаче си мисля и друго. Човек е длъжен да отмъсти за унижението на детето си, още повече ако е момиче и даже не е необходимо да е телесно отмъщението. Родителите на такива зеленчуци със сигурност се вълнуват повече от колите си, отколкото от съдбата на детето си.
  Лошото е, че татето на жертвата също е продукт на социалистическото мислене.

  CONTADOR GRATUITO!
 66. 67 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  До коментар [#63] от "borismt":

  тва малко като изявление на мис свят-иска да няма война,да няма гладни,да няма болести и да няма бити и...таковани.и естествено-пари.как без пари.

 67. 68 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Децата от най-ранна възраст трябва да се научат,че имат права и то спрямо всички и когато тези права се нарушат,срещу нарушителя застава цялата сила на държавата и обществото,така ще знаят,че когато те нарушат нечие право,срещу тях ще се изправят държавата и обществото с цялата им сила.И обществото и държавата да го правят винаги .А децата сами си намират и се самоорганизират за полезни дейности.Не ни трябв нито квазипионерска активност,нито квазихитлрюгенд.А да се свързва проблема с насилието при децата и мигрантите е меко казано некоректно.Там има едно кълбо от популизъм,радикализъм,организирана престъпност,хибридна война и отклоняване и в своя полза на държавни средства

 68. 69 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Изненадва ме, че част от коментарите под статията изобщо не виждат колко зле е тя, независимо от правилността на емоционалната реакция. Статията заявява, че такива неща не бива да се случват, след което дава безумни обяснения, защо се е случило и накрая завършва с абзац в соц-стил - призив да възпитаме в децата добродетели. Естествено нито дума КАК да възпитаме тези добродетели.

  Побоят се правел най-вече за да се снима... Ами не, побоят се прави за да наложат едни хора волята си над други, а разпространението на информацията е допълнително, за да се накарат останалите да внимават в картинката да не им се случи и на тях. Невъзможно е, а и неефективно е да набиеш всички, затова насилникът бие само някой по-слаб и разчита, че останалите ще се стреснат било от слухове, било от гледката.

  Намесването на бежанците в картинката е повече от безумно. Твърдението че те били слаби и безпомощни и затова сме ги биели е ... толкова кретенско, че направо ме изумява. От слабост и безпомощност ще да са атаките на границите, прескачането или разбиването загражденията, няма начин да е друго. Пък документите си ги губят, щото са прекалено немощни да носят този товар.

  За останалите красоти не ми се пише. Само че подобни идиотщини са крайно вредни - под прикритието на правилни тези (насилие в училище съществува и то е лошо) в общественото пространство се налагат изкривени представи за причините и безсмислени призиви.

 69. 70 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2533 Любопитно

  [quote#65:"slonsco"]Но некоректно[/quote]Както ти вкара в статия за българското възпитание на деца ""много коректно"" крайцера Шарнхорст, самолети и Лендлиза... а и под вода са сонари, а не радари... ама карай
  Схванах идеята ти - свободата дава по добри резултати от шамарите Съгласен ... ама възразявам само за едно - свободата действа добре в свободна среда, каквато тук нещо куца - или оправяме средата, или връщаме шамарите

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 70. 71 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1482 Любопитно

  "Пътят към ненасилието минава през отговорни..."

  политици, Гочев, политици... зарежи празните приказки и ни кажи колко кинти усвоиха родните мислители покрай тая директива и как е приложена на практика?


  "Член 21
  Право на защита на неприкосновеността на личния живот

  1. Държавите членки гарантират, че в хода на наказателното производство компетентните органи могат да предприемат подходящи мерки за защита на неприкосновеността на личния живот, включително на личните характеристики на жертвата, взети предвид при индивидуалната оценка, предвидена в член 22, и на изображенията на жертвите и на членовете на тяхното семейство. Освен това държавите членки гарантират, че компетентните органи могат да предприемат всички законосъобразни мерки за предотвратяване на публичното разпространяване на информация, която би могла да доведе до идентифициране на дете жертва.

  2. С цел защита на неприкосновеността на личния живот, личната неприкосновеност и личните данни на жертвите, държавите членки, като зачитат свободата на словото и свободата на информация и свободата на медиите и медийния плурализъм, насърчават медиите да вземат мерки за саморегулиране..."

  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A32012L0029

 71. 72 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#68] от "slonsco":

  Вече бях изгубила надежда, че ще прочета нещо разумно, като твоя коментар, по темата.

 72. 73 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  "Чухте ли обяснението на тези родители? На този баща? Чухте ли го? Защо трябвало да се "разпърдява" цялата работа; медиите трябвало всъщност да се занимават с "талибаните, дето идват тука"; защо той не можел да види порно клипа на някоя си Малина, а всички гледали видеото с неговото момиче, и т.н. "

  пълен, тотален каналия си ти Гочев, за първи път обиждам някой.. ето ти пак линка, чети, намери си и останалите - макар че едва ли има надежда да схванеш нещо
  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A32012L0029

 73. 74 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  '...през забрана за публикуване в интернет на видео материали, съдържащи насилие над деца..."

  алооо, покажи ни кой и къде позволява публикуване на насилие... абе що ли изобщо чета подобни идиотизми

 74. 75 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Дали ако тези малолетни кучки отидат в затвор със строг режим, където тях да ги пребиват всеки ден не би допринесло много по-вече за спирате на тези престъплени, отколкото преливането от пусто в празно!

 75. 76 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#70] от "dark'star":

  Оборвам тезата ти,че идеологизацията и казармената дисциплина могат да създадат по-качествени хора и общество от възпитанието на свободни хора в свободно общество.Свободните хора в свободно общество и правова държава винаги живеят по-добре и постигат повече,основно за себе си,но косвено и за съответното общество или общност.Дори и по време на война,което е любимият ви аргумент.Свободните общества всячески се опитват да предотвратят войни и революции,а когато не успеят ги печелят с минимум свои жертви и усилия
  А за забележката ти за сонарите и радарите,подводници в надводно положение и на перископна дълбочина се откриват с радар и през ВСВ подводниците са плавали основно в такова.В подводно с хидрофони и пак на ограничено разстояние с детектор на магнитни аномалии.Сонарите поради ограничения си обсег са за прицелване.

 76. 77 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#4:"dark'star"]Имаш ли идея как се прави гонка? Прави се по УСТАВ - изисква се само задължителното ! [/quote]
  А ти бил ли в казарма?По устав можеха да те накарат да метеш пода,да бичиш караули,или да набиваш крак на плаца,но не и да се гаврят с теб.Точно тормоза между самите войници беше най-големият проблем в казармата.

 77. 78 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Ето, и аз питам: ами онази отворена врата, през която все пак някой учител беше редно да погледне"

  Престанете и веднъж за винаги разберете, учителите са призвани да научат на нещо всички тези ИДИОТИ незнаещи защо и пребиваващи НАсила в училище. Учителите не са, а и не могат да поправят грешките на родителите, които заявяват гордо , че пушат и пият с децата си в къщи, а и не само и т.н и т.н. Това са резултатите на родителите на поколението на "безвремието" и без ценностната система в която са израсли. Това беше ясно, а сега се правим на много учудени?! И още по-страшно ще става.

 78. 79 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2533 Любопитно

  До коментар [#76] от "slonsco":
  Зная всички ползи от либерално възпитание, но при липса на либерална среда и зрялост на обществото ... дано стане това което ти проповядваш, ама не ми се вярва За бързи резултати при ограничен ресурс сам се сещаш

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 79. 80 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Чудесна статия, изразява точно моите мисли и чувства.
  Някой беше казал, че родителите не трябва да възпитават децата си, а себе си.

 80. 81 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Някой виждал ли е животно, което предоставя на друго отговорността за малките си и тяхното обучение за справяне в живота. Не е ли отговорност основно на родителите да възпитат детето си, да го образоват и научат, кое е добро и кое не. Всеки се оправдава с другите, с училището, с обществото, с приятелите. А каква тогава е ролята на семейството.

 81. 82 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  До коментар [#4] от "dark'star": Май ти не си бил в казарма.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 82. 83 Профил на skippingstone
  skippingstone
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#32] от "WALL-E":

  Така е. в страната обирите от най-главната инстанция необезпокоявано си текат от десетилетия насам, а липсата на закони прави това ненаказуемо, и така оставя без избор и помощ гражданите, независимо дали са инициативни или не. А доколко лошата демокрация има отношение в това заблатено мафийно постком свърталище, правете сметка сами. Щеше ли с нещо да е по-добре, ако путиновия нов ред беше дошъл пръв?
  За хората зад граница няма смисъл да говорим - местните хора из нашите планини обикновено казват: качиш ли баира, и ще видиш пътя по-нататък"

  Don't wait for a second chance, act as though you've already had it!
 83. 84 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  До коментар [#69] от "luda_krava":

  ++++++ Абсолютно съм съгласна с коментара ти. Когато се изнесе случилото се в медиите останах изумена, не очевидно, очевАдно е, че има проблем с насилието и агресията сред децата. Това са 12-13 годишни деца и се бият и гаврят едно с друго като закоравели рецидивисти. Тръгнах да чета статията с интерес, накрая останах с неприятното усещане, че от един проблем е забъркан някакъв безумен тюрлюгювеч, а това с бежанците ми дойде съвсем в повече.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 84. 85 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  Истината е,че повечето български деца са невъзпитани и груби ! Манталитета на насилието и абсолютното неуважение на всечовешките ценности се предава от поколение на поколение.....с гордост !
  Децата са бъдещето !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 85. 86 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#37] от "dark'star":

  Е, поне работят нещо, за разлика от теб

  BohrMottelson
 86. 87 Профил на Дъската ми хлопа
  Дъската ми хлопа
  Рейтинг: 287 Неутрално

  [quote#1:"Господин Дьорд и неговият слуга Ганьо"]Не ние,а ТЕ! [/quote]
  За пръв път съм съгласен с Вас, г-н Дьорд, но с малко условие: виновни сте винаги вие.

 87. 88 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Напълно съм съгласна с автора.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 88. 89 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Талибани, учители, родители, медии, казарми – или кой е отговорен за децата ни?!

  [quote#6:"Yard"]Всичко започва от дома (семейството). Ако родителите липсват (защото са заминали на гурбет) децата ще се възпитат от приятелите от квартала или училище и е въпрос на шанс какви ще станат![/quote]
  Но също зависи и от самите тях, на кого искат да приличат - на тези които ги заобикалят и им показват, че печеливши са не тези които спазват правилата, а тези които ги нарушават - свят с обърнати ценности и сбъркани норми на поведение!!!!
  А всъщност виновни са ни извънземните????

 89. 90 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Много хора погрешно мислят, че проблемът с насилието е нов. Изобщо не е нов - винаги го е имало, но едно време просто нямаше телефони и социални мрежи. И така тези "подвизи" се разпространяваха само с клюките.

  Има и още нещо, което обаче медиите премълчават - преди просто не им пукаше. През 90-те особено никой вестник и никоя телевизия не си правеше труда да пише или говори за насилието в училище. Тогава явно не беше рейтингова тема...

 90. 91 Профил на Боян Цветков
  Боян Цветков
  Рейтинг: 481 Неутрално

  "И най-сетне, пътят минава през истинско гражданско образование в училище"
  Да, образованието. Но в училище - трудно. Даже - не. Училището е водено от държавата, а държавата от болните амбиции на управляващите. Каквито управляващите, такова и контролираното от държавата училище.
  Иначе останалата статия удря точно в десетката - проблемите се решават в семейството. Когато се решат там, тогава и навън нещата ще бъдат решени. Това важи, както за насилниците, така и за жертвите.

  "You look into the sky and see His arms of love reaching out for you His arms of love and grace and you know you need Him" Kutless - Your Touch
 91. 92 Профил на Боян Цветков
  Боян Цветков
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#89] от "Emil Dimov":

  Зависи от децата, но в много по-малка степен. Ние като родители сме отговорни за своите собствени деца - в каква среда растат, как да избират приятелите, с които да дружат, както и на какви ценности ги учим. Ако са научени правилно - те ще видят пошлостта и ще бягат от тях.
  „Ходи с мъдрите и ще станеш мъдър, а другарят на безумните ще пострада зле.“ (Притчи 13:20)

  "You look into the sky and see His arms of love reaching out for you His arms of love and grace and you know you need Him" Kutless - Your Touch
 92. 93 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Това твърдение "... майка на друго дете, коментираща случая, обяснява, че за всичко била виновна демокрацията, а при комунизма имало истински ред. ..."
  При Тато такава свинщина по никой начин нямаше да "проникне" в медиите, па камо ли да се дъвче и славослави!!!!
  Хулиганките одма щяха да бъдат "въдворени" в ТВУ Бойчиновци, поне за годена-две, докато им мине всяка мисъл за "ядосване"!!!!
  Снимащите щяха да обясняват дълго и напоително, че повече "няма да правят така"!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 93. 94 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 473 Неутрално

  проблемът в България че винаги търсим някой да ни е виновен или поне да отнесе вината. а докато търсим изкупителна жертва обръщаме глава и не гледаме, не реагираме, не помагаме, не сме човеци.

 94. 95 Профил на Erzsebet
  Erzsebet
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Проблемът е комплексен. Не може дадено общество да насърчава нехайството, далавераджийството и простотията и после да се оглежда кой му е виновен. Какъв пример даваме на децата? Какво виждат, какво чуват, какво четат, в каква среда живеят? Какви амбиции имат, какъв смисъл виждат?
  Ако едно момиче цъка телефон в даскало и чака да завърши, че да му купят тоя силикон най-сетне, кой е виновен?

 95. 96 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#69] от "luda_krava":

  ++++++++++++++

 96. 97 Профил на Антон Антонов
  Антон Антонов
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#70:"dark'star"]Схванах идеята ти - свободата дава по добри резултати от шамарите Съгласен ... ама възразявам само за едно - свободата действа добре в свободна среда, каквато тук нещо куца - или оправяме средата, или връщаме шамарите [/quote]
  Няма две решения а само едно и то е, както правилно сте се изразили, "оправяме средата"! Започва се с ограничаването на възможноста, глупости избълвани от хора като Вас, да достигат до все още неоформената психика на подрастващите.

 97. 98 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#90:"Vorknkx"]Много хора погрешно мислят, че проблемът с насилието е нов. Изобщо не е нов - винаги го е имало, но едно време просто нямаше телефони и социални мрежи. И така тези "подвизи" се разпространяваха само с клюките. [/quote]
  Аз като се сетя,че като бях ученик в прогимназията през 80-е години почти всеки ден имаше бой между учениците.Е не между момичета.А сега си ударят по някой шамар и водеща новина.И се почва с едни генерални изводи.А това си е частен случай,който не е показателен за всички ученици.

 98. 99 Профил на serena
  serena
  Рейтинг: 655 Разстроено

  От статията не разбрах какво се случва с двете насилнички. Щото сега няма ТВУ и педагогически стаи. Каква е реакцията на техните учители, родители, съученици? За мен трябва да бъдат публично порицани - цялото училище (ученици и учители) строено в двора и те двете отпред барабар с родителите си и това да се излъчи по новините. Да ги видят всички, пък може и нещо да им превърти в кухите кратуни. Трябва да има постоянен отпор на злото, иначе то става силно.
  Иначе виновни да се случват такива простотии са ВСИЧКИ. Като се почне от родителите, повечето от които са неспособни да възпитат отрочетата си като добри и качествени хора, след това е средата извън семейството, която всички я знаем каква е, простотия и шуробаджанащина на всички нива, сетне продължим с училището, където парите следват ученика и учителите не си дават особен зор да научат децата на нещо, камо ли да ги възпитават, и стигнем и до медиите, които в търсене на рейтинги и евтини сензацийки вместо да осъждат насилието, те го показват и тиражират едва ли не с някаква садистична наслада и потривайки ръце, че зрителите им ще ударят тавана. Много пошло е всичко, но то като погледнеш простотиите на управниците ни и как никой не държи на уважение към закона и останалите членове на обществото, никой не учи милите дечица на ред и дисциплина и не държи на това ПОСТОЯННО, как можем да очакваме нещо друго освен възпроизвеждане на въпросната простотия, неграмотност, липса на всякаква култура и уважение, тоталната липса на доброта, състрадание, съпричастност, безкористност и други подобни човешки качества. Не всички са такива, но свестните са твърде малко и всичко е разграден двор. За мен е много прав един литовски педиатър с над 30 години стаж, който беше казал в едно интервю, че според опита му близо 2/3 от родителите не заслужават да имат деца.

 99. 100 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3383 Неутрално

  ук май сме тотя
  До коментар [#98] от "mushashi":

  "Аз като се сетя,че като бях ученик в прогимназията през 80-е години почти всеки ден имаше бой между учениците.Е не между момичета"
  Десетина години по-рано съм участвал в ежедневния пердах. Мога да посоча съществените разлики. Биехме се, но не се пребивахме. Не бих го нарекъл дори спорт. Уточняваха се някакви йерархии в класа или приятелската група, никой не биваше унижаван, всичко ставаше без злоба, показност и злорадство.

  Еретик
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK