Кого ще подкрепи ДПС: да разчетем знаците

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и депутатът Делян Пеевски в пленарната зала.Снимката е архивна.

© Юлия Лазарова

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и депутатът Делян Пеевски в пленарната зала.Снимката е архивна."Дневник" препечатва анализа на Ясен Бояджиев от "Дойче веле".


Казват, че големият отсъстващ в президентската надпревара бил все още неназованият (а може би и неопределен) кандидат на ГЕРБ. Забравете. Както и да се казва този кандидат (дори и в последния момент днешният премиер да реши да смени работата си), резултатът едва ли ще се различава съществено. В изборното уравнение има друга, засега (поне публично) неизвестна величина, чието влияние при определянето на новия български държавен глава може да се окаже решаващо: кого ще подкрепи ДПС.


И да гласуват, и да не гласуват...
Отдавна се спори дали в България президентът може или не може да бъде избран без подкрепа от партията на Ахмед Доган. Сигурно е обаче, че 300-400 хиляди (а при нужда и повече) гласа могат сериозно да наклонят везната в едната или другата посока. Толкова са гласовете, които контролира ДПС (най-вече чрез системно сплашване). И според обстоятелствата, тези хора могат да бъдат накарани да гласуват по определен начин. Или пък да се въздържат.


Ето как изглежда грубата сметка при днешните обстоятелства. Горният изборен "таван", до който ГЕРБ стига напоследък самостоятелно, възлиза на около 1 милион гласа. За избирането на сегашния президент преди 5 години на втори тур бяха необходими над 1,6 милиона. Като имате предвид, разбира се, и другите възможни варианти за преливане на гласове, сами преценете какво би било значението на 400 хиляди подадени или неподадени гласа на евентуален втори тур през тази година.


"Който отговаря най-много на националния интерес"


Та, кого ще подкрепи ДПС? Ако слушате изказванията на новия лидер на Движението (стремящ се да усвои енигматичния стил на своя почетен председател), няма да разберете нищо. "ДПС внимателно ще анализира платформите на кандидатите за президент и ще спомогне да бъде избран този, който отговаря най-много на националния интерес", каза той при откриването на новия сезон в парламента.


"Националният интерес" пък, по думите му, е нещо такова: "стабилност и единство на нацията", "ценностно хомогенно мнозинство в парламента, стабилно правителство, стабилна президентска институция, национално отговорно партньорство между тях с ясни национални приоритети". А бъдещият държавен глава трябва да е "демократ" и президент "на всички българи". Въобще, критериите, по които "ще анализира" ДПС, са толкова общовалидни, че дават основание да се "спомогне" за избирането на почти всеки от основните кандидати.


От друга страна, ако очаквате да се ориентирате по някакви публични политически знаци от типа на междупартийни оферти, искания за подкрепа, обещания или преговори, ще останете излъгани. И да се случи нещо подобно, то ще е само за парлама и няма да означава нищо съществено. Впрочем, напълно възможно е и никой да не назове поименно "спомогнатия" кандидат - нито преди, нито след изборите.


Но понеже във и около властта виреят и много други интереси освен "националните", някакви знаци и ориентири все пак могат да се открият. Трябва просто по-внимателно да се проследят и анализират някои събития и сделки на политико-икономическия пазар.

По следите на парите


Ето малко примери, които за повече яснота може да се подредят в няколко основни групи. Първата е най-видима, но и най-безобидна - пряка бюджетна подкрепа за общини. Миналия месец бяха раздадени малко над 27 милиона на 43 общини. 14,5 милиона от тях - за над 30 общини, управлявани от ДПС. За отбелязване е, че (сигурно случайно) сред тях не е община Джебел, чийто кмет напусна ДПС в посока ДОСТ.


Във втората група, която е с далеч по-голям материален интерес, попадат сделки и събития, свързани с активите, придобити някога с парите на вложителите във фалираната КТБ. Същността на схемата е следната. За да компенсира вложителите, държавата взе от данъкоплатците няколко милиарда. Тези милиарди биха могли да се върнат, ако активите бъдат осребрени на реалната им стойност. Вместо това обаче те се разпродават на безценица. Разликата отива (под формата на предприятия, фирми, недвижими имоти или многомилионни комисионни) у онези, които фалираха банката. Към тази група може да бъде причислена сделката за БТК, по която държавата изглежда ще получи далеч по-малка компенсация от даденото навремето от КТБ финансиране.


Тук трябва да се следи и в каква посока ще се развие корпоративната битка за "Дунарит", в която са намесени държавни институции и съдът. Както и съдбата на т.нар. "нова печатница на Пеевски" в съседство до софийското летище, обявена по молба на синдиците на КТБ за продан за няколко милиона лева. При положение, че собственикът ѝ дължи на банката десетки пъти повече.


В третата група сделки и събития влизат придобивания по линия на приватизацията. Любопитно е например как и в чия полза една никому неизвестна старозагорска фирма за уеб дизайн с 3 лева начален капитал и 1000 лева активи, притежавана от двама младежи и една девойка, успя да купи за 8,5 милиона (оказвайки се, сигурно случайно, единствен участник в търга) един от най-ценните държавни имоти в София - Дипломатическия клуб "Бояна". При това в драстично нарушение на закона, тъй като въпросният имот е част от дружество ("Адис" ЕООД), включено от парламента в забранителния списък за приватизация. По линия на придобиванията ще трябва да се проследи и как ще се развие "дребният" спор около водещите се засега като държавни вълнолом и яхтено пристанище в близост до морското имение на почетния лидер на ДПС.


Следващата група знакови събития е на прословутия фронт на обществените поръчки. Прославената "Водстрой", известна с това, че открай време не е на Пеевски и че за няколко години има обществени поръчки за над 800 милиона лева (въпреки че според някои представлява "два продънени самосвала" и "е една пощенска кутия за кражби"), тези дни получи поредния транш (за 28,5 милиона) по абонамента си за поръчките на Национална компания "Железопътна инфраструктура".


На този фронт прави впечатление и още една поръчка на същата тази Национална компания. Малка, силно закъсала (с милионни задължения към държавата и необслужвани банкови кредити) провинциална фирма, без опит в тази сфера, кой знае как печели търг за модернизация на жп линията София-Елин Пелин срещу 120 милиона лева европейски пари. Като същевременно успява да си осигури и нов голям кредит (29 милиона) от държавната Българска банка за развитие.


И накрая (но не по важност) като ориентир може да се ползват и някои знаци в областта на правораздаването и върховенството на закона. Например как се разпределят и движат съдебните спорове между търговската верига на Пеевски "Техномаркет" (също част от "наследството" на КТБ) и дружеството "Глориент инвестмънт България" - веригата не само не плаща наем за ползваните от нея обекти на дружеството, но и се опитва да ги отнеме чрез съда. Полезно ще е да се наблюдава и дали прокуратурата ще се задвижи по твърденията на бившия собственик на КТБ Цветан Василев в последното му интервю.

Цената ще се качва


Разбира се, възможно е някои от изредените сюжети да нямат нищо общо помежду си и да са без пряко отношение към предстоящите избори. Но едва ли, защото напоследък най-големите далавери в България са силно централизирани.


От друга страна в "сметката" вероятно влизат или тепърва ще влизат много други сделки и събития. Още повече, че (както казва лидерът му) "ДПС разглежда предстоящите президентски избори не като изолирано политическо събитие, а като част от процеса на преформатиране на политическата конфигурация" и "начало на ново управление в страната".


P.S. Докато завършвах този текст, чух какво още бил казал лидерът на ДПС пред поддръжници някъде в страната: че Движението имало готовност и за самостоятелно участие в президентските избори, "ако основните политическите сили продължават да неглижират процеса"; че Ахмед Доган "би бил един добър кандидат-президент, но в ДПС има доста хора, които покриват критериите за потенциални кандидат-президенти"; и че до момента никоя партия не е потърсила ДПС за преговори, а Движението няма да даде подкрепата си на друг кандидат, щом не е поискана.


Смятам, че това изявление не налага да се променя каквото и да било в горния текст. Това за самостоятелното участие в изборите е само за пред поддръжниците - няма да участват, а почетният им председател никога не би се подложил на подобно унижение. Това за "неглижирането на процеса" и за непоисканата подкрепа пък не е нищо повече от опит да се качи цената.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8643 Весело

  Значи не чакаме ретроградния Меркурий - а Ахмед Доган - ретроградния ага от сараите!

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 393 Весело

  Този явно не е чел рейтингите. Рейтингите на партиите и политиците са две коренно различни неща!

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 3. 3 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1511 Гневно

  Т.е ГЕРБ плаща с НАШИТЕ пари на ДПС, за да купи тяхната подкрепа

 4. 4 Профил на Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Рейтинг: 1876 Гневно

  До коага ще ги търпим тия? Насадиха ни ги заедно с демокрацията, с обяснението-търпете ги и им угаждайте всякак, заради етническия мир, Турциа, САЩ, НАТО! Писна ми 27 години някави си полу грамотни да разиграват държавата, да овладяват съдебната система, да контролират цели сектори на икономиката, да насаждат корупция и разпад на държавността! И да прилапват най-тлсътите порции от Бг и € парите! И сума ти премиери да им се мазнят и да се съобразяват с тях! Сиктир!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ДПС до сега ВИНАГИ е гласувала за кандидат на БСП. Дали ще гласува за Калфин или Радев - това вече не знам. Така или иначе на 2ри тур ДПС няма да подкрепи ГЕРБ.

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  ДПС ще подкрепи Партията майка!!!

 7. 7 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Някой не да е разбрал от този "анализ" ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  ДПС не е това, което беше.

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 314 Весело

  Кого ще подкрепи ДПС: да разчетем знаците

  Няма нужда нищо да разчитаме! Отдавна сме ги разчели- знаците са финикийски!

 10. 10 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Използвайки популярната фраза Cherchez la femme (Шерше ла фам), бих перефразирал "Търсете парите..."

 11. 11 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  Явно кандидата на гербаджиите не е много избираем, щом се наведоха на дпс-то, ... зор ще им е.

 12. 12 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#5] от "Грант-коментатор":

  Това е фасадата. В действителност кого подкрепя ДПС и какви договорки имат, това е друг въпрос.

 13. 13 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 970 Весело

  Няма нужда от разчитане, както обикновено, ДПС ще подкрепи себе си!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 14. 14 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#12:"el__paco"]Това е фасадата. В действителност кого подкрепя ДПС и какви договорки имат, това е друг въпрос.[/quote]

  Не знам каква фасада е, че Гоце ги вкара в 3-ната коалиция, после те го подкрепиха за 2ри мандат. Не знам каква фасада е, подготовката за 2рата 3на коалиция (бсп, дпс, атака) с вота за Калфин. Дай пример, КОГА до сега гласове от районите на ДПС са отишли в посока кандидат на ГЕРБ. Опорките стил Атанасов не виждам, какво да ги коментираме.

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 15. 15 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Ще подкрепят тези, които крепят далаверата.

 16. 16 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  2-та Клана на Борисов и Пееф, винаги се подкрепят

 17. 17 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Мдам, колко лесно е да си "анализатор" в Дойче Веле.
  Ни знания ти трябват, ни акъл

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 18. 18 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  ДПС - октоподът на България. Техните кадри са просмукани навсякъде в държавата, внедрени са във всяка партия и участват във всички правителства, те са ДС. ГЕРБ не прави изключение и изпълнява поръчките на ДПС. ГЕРБ и БСП никога не говорят против ДПС, те са заедно с едни и същи ръководители.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 19. 19 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 388 Неутрално

  дпс ще подкрепи герб, който ще спечели с негова помощ и ще му се отплати щедро.

 20. 20 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#5] от "Грант-коментатор":

  ще ви се на комуноидите, но това са химери

 21. 21 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 486 Неутрално

  "Който отговаря най-малко на националният интерес" за него ще гласува ДПС

 22. 22 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  "Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ: „Не“ на ненормалността" - клуб Z
  "Общини като Мадан, като Рудозем, които са управлявани от представители на ДПС са модел за добра политика. Нормалността, която я има тук, трябва да бъде пренесена на национално ниво. Тя обаче изключва управлението на самоцелни коалиции, като управляващата днес, тъй като в нея участват откровено фашистки, по оценка на Съвета на Европа, формации"

 23. 23 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 4252 Неутрално

  Зависи,

  как са протекли разговорите между доган и Боко - вчера в ловната хижа край Шумен
  и за която среща НИКОЙ от държ. медии - не споменава :))...)

  BIG AL
 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9557 Неутрално

  Перфектно отразяване с анализ между редовете!
  Мислете, колеги. Политическата класа Ви казва, че не заслужавате повече от това, което тя Ви дава:
  - трябва да плащаме за далаверите на клановете, но
  - не се налага да знаем избора на ГЕРБ
  - не се налага да питаме за разпределението на парите
  - не се налага да изискваме от прокуратурата да си свърши работата
  За всичко това си има ББ, Д. Пеевски, С. Цацаров и шайката около тях

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1511 Любопитно

  "Следващата група знакови събития е на прословутия фронт на обществените поръчки. Прославената "Водстрой", известна с това, че открай време не е на Пеевски и че за няколко години има обществени поръчки за над 800 милиона лева (въпреки че според някои представлява "два продънени самосвала" и "е една пощенска кутия за кражби", тези дни получи поредния транш (за 28,5 милиона) по абонамента си за поръчките на Национална компания "Железопътна инфраструктура"."
  =======================
  Кратко и ясно

 26. 26 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 4252 Весело

  Който един месец и нещо ПРЕДИ избори се среща с хората на Доган , като БОКО , той търси тяхната подкрепа :))

  Рапонии и доган са по тайните , мафиотски срещи ...Стари навици :))


  Като дончевата - до Позитано, но тя поне беше там преди месец и нещо :))

  BIG AL
 27. 27 Профил на Kami
  Kami
  Рейтинг: 2323 Неутрално

  Не знам дали има друга държава с толкова много кандидат-президенти? Май станаха 6-7 досега.
  Няма начин ДПС да извади 400 хиляди електорат. Не и след създаването на ДОСТ, не и след явната проруска ориентация на движението. За разни бисеровци, дебеляновци и пр, да не говорим. А Местан определено ще подкрепи кандидата на ГЕРБ според мен. С поне 10%.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 28. 28 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  Едно съм сигурен - ДПС няма да подкрепи и ще се бори с всички сили срещу кандидатурата на Трайчо Трайков!
  От тук нататък, коя точно комунистическа подлога и марионетка, явна или полуявна, ще си изберат и договорят, май е все тая!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 29. 29 Профил на Kami
  Kami
  Рейтинг: 2323 Неутрално

  [quote#23:"BIG AL"]
  как са протекли разговорите между доган и Боко - вчера в ловната хижа край Шумен [/quote]
  А ти откъде знаеш за такава среща?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 30. 30 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  Какво има толкова да разчитаме, то е ясно: ДПС ше подкрепи този, от който има най-голяма далавера. А като се има предвид, че ГЕРБ държи и ножа и хляба (и парите на държавата и държавните постове), то посоката на подкрепата е повече от ясна.

 31. 31 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  Не е нужно медиите да споменават нещо.
  Атмосферата е била приятелска и делова. Засегнатите теми са евроатлантическата ориентация, стабилността на държавата и подпомагането на развитието на селските региони.[quote#23:"BIG AL"]как са протекли разговорите между доган и Боко - вчера в ловната хижа край Шумен
  и за която среща НИКОЙ от държ. медии - не споменава [/quote]

 32. 32 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  [quote#5:"Грант-коментатор"]
  ДПС до сега ВИНАГИ е гласувала за кандидат на БСП.[/quote]
  Никой не прави нещо просто така. Още по-малко ДПС. Какво може да даде Радев на ДПС?

 33. 33 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3374 Неутрално

  Няма нищо, за разчитане...! Всичко е много просто и ясно, даже се вижда отдалеч и откакто ГЕРБ е на власт! Кадрите на ДПС са несменяеми, фирмите на ДПС печелят обществените поръчки! Какво неясно има? Само преди месец, уж ей така случайно, поредната порция от няколко десетки милиона държавни пари, отидоха в общини с кметове от... ДПС! ГЕРБ и Борисов се тресат от страх, да не изпаднат от властта! Всичко друго в поведението им е следствие от това...!

  Искам да съм негър, в щата Алабама...! С белната усмивка щедро да ви лъжа: Колко съм нещастен, колко съм ви длъжен...!
 34. 34 Профил на Николай&Колев
  Николай&Колев
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  ДПС ще подкрепи кандидат, удобен на Русия. Тъй че Боко да внимава, кого ще назначи за кандидат. Ако е някой "серт сурат" като Плевнелиев, ДПС ще го отсвири, освен ако изходът не е предрешен на първи тур. Ако е Цецка, даскалицата по руски, или някой такъв, лесно ще кандисат.
  Най-сигурното е, че няма да подкрепят Трайчо Трайков.

  С една дума, ние сме в правото си да постъпим с България, както постъпихме с Полша – да я разчленим, да я смачкаме, да я изтрием от лицето на земята
 35. 35 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#14] от "Грант-коментатор":

  Не гледай назад. Няма вечни приятели, има вечни интереси. Интересът е там, където са знаците финикийски. Виж кой подкрепя Пеевски! И кого подкрепя Пеевски. Изводът е за теб.

 36. 36 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 746 Неутрално

  [quote#4:"Крадолюб ДемоКРАДов"]Писна ми 27 години някави си полу грамотни да разиграват държавата, да овладяват съдебната система, да контролират цели сектори на икономиката, да насаждат корупция и разпад на държавността! И да прилапват най-тлсътите порции от Бг и € парите! И сума ти премиери да им се мазнят и да се съобразяват с тях! Сиктир![/quote]
  Брях, все едно чувам една словесно увеличена версия на Иван Костов!!!
  "Доган е проклятие за България!"

 37. 37 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#35:"el__paco"]Виж кой подкрепя Пеевски! И кого подкрепя Пеевски. Изводът е за теб.[/quote]

  До колкото си спомням медиите на пеевски + марионетката на василев - никиту+ всички партии (РБ) включително пяха в хор "Костинброд". До колкото си спомням бсп и дпс избраха Пеевски. До колкото си спомням имаше доста смехотворни дела с/у ББ и Цв.Цв. докато бяха в опозиция, а пеевските медии ги ползваха за изтривалка. Чак такова приятелство м/у ББ и пеевски не виждам, ти?

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 38. 38 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#32:"Ще върнем България в Европа"]Какво може да даде Радев на ДПС?[/quote]

  Каквото им даде Гоце - участие в бъдещи управления. Защото на приказки добре, но дпс има реална власт само в комбинация с бсп. ДА или не?

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 39. 39 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 746 Неутрално

  [quote#23:"BIG AL"]как са протекли разговорите между доган и Боко - вчера в ловната хижа край Шумен
  и за която среща НИКОЙ от държ. медии - не споменава[/quote]
  Малко обяснение и доуточнение.
  Хижата е в бившето ДЛС "Паламара" край с. Венец и е собственост на ........
  познахте - Валентин Златев.

 40. 40 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1951 Весело

  ЛозУнг в офцеферма:

  Шилетата подкрепят ДПС и ДПС подкрепя шилетата!

 41. 41 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#37] от "Грант-коментатор":

  Пак гледаш назад. И пак виждаш над повърхността. "Огледалото" забравяш. Няма нужда да се предъвкват неща писани и говорени многократно.

 42. 42 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 746 Неутрално

  [quote#29:"достатъчно"]А ти откъде знаеш за такава среща?[/quote]
  "Премиерът Бойко Борисов гостува на традиционния събор във Венец"
  ..............
  "След конните надбягвания празненствата във Венец продължиха с музикална програма и народни борби, които се провеждат в Държавното ловно стопанство „Паламара“.
  Организатор на събора е община Венец."
  http://www.shum.bg/index.php?item=145129&PHPSESSID=e5fe33sbpev6uek5kmcckoegp1

 43. 43 Профил на goso00
  goso00
  Рейтинг: 8 Гневно

  При обществените поръчки всички играят заедно - ГЕРБ, ПСП, ДПС, РБ, АБВ и т.н. - там няма партии, важен е взаимния интерес. Но на избори нещата са различни и далеч по принципни - кажете ми един пример, когато гласове на ДПС са били наливани в кандидат на ГЕРБ, било то за областни кметове или президент? И докога с тая мантра, че без ДПС не се избира български президент - Росен Плевналиев е избран без гласовете на Доган, които тогава бяха дадени за Калфин, или забравихте за този случай? Този сайт продобива облик на поръчков и партийно пристрастен (Рамадан Кънев), мисля да се махам оттука!

 44. 44 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 272 Неутрално

  да разбираме, че Бойчо и неговите мутри са сериозно уплашени от възможността да подадат оставка при тежък резултат на президентските избори

  и че изгладнелите и все още непреследвани от съда мутри и комунета на ДПС са склонни да подкрепят всеки, който им сипе още милиарди в партийните и личните каси.

  а Доган ще се радва на частни дворци, палати, престанища и т.н.

  за сметка на всички нас, които ще трябва да заплатят комунистическите прищевки в размер на десетки милиарди през следващите години...

  е, кои са овцете в тези случаи, ако не ние?

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8243 Неутрално

  ДПС и Доган са проклятието на България. Каза го преди повече от 15 години един умен български политик, на когото ДС кадрите, които и днес управляват зад кулисите, никога не простиха. Но колко прав е бил показа времето, а то никога не лъже.

 46. 46 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 901 Разстроено

  Това са твойте хора Ве
  До коментар [#5] от "Грант-коментатор":

  На втори тур ДПС явно ще подкрепи Калфин, а ГЕРБ издигайки неизбираем кандидат като Фидосова примерно, ще подпреки безгласно... същия МАсковски агент...

  Stef
 47. 47 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#46:"stef"]На втори тур ДПС явно ще подкрепи Калфин, а ГЕРБ издигайки неизбираем кандидат като Фидосова примерно, ще подпреки безгласно... същия МАсковски агент... [/quote]

  Искаш ли да хванем един бас по въпроса. Аз залагам деактивация на акаунта си - очаквам същото от теб. Ако не се случи описания от теб сценарий - ти деактивираш, ако се случи аз. Готов?

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 48. 48 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  “Като имате предвид, разбира се, и другите възможни варианти за преливане на гласове, сами преценете какво би било значението на 400 хиляди подадени или неподадени гласа на евентуален втори тур през тази година.”

  Турците имат пълния шанс на тези избори да изядат дървото - демек да бъдат успешно извадени от уравнението. Това за съжаление няма как да стане, ако в уравнението не бъде вкаран някой друг!

  I Want To Believe
 49. 49 Профил на nwa14506308
  nwa14506308
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#46] от "stef":

  Ти новини не четеш ли. Цъци каза, че ще назначи президента два дни преди "изборите". Много добре знаете, че никой не може да се доближи до купуването на ГЕРБ. Президента е ясен от къде ще дойде, особено и заради очакваната много ниска активност.

 50. 50 Профил на nwa14506308
  nwa14506308
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#45] от "Роси":

  ДПС, ще се стори като приказка, ако ДОСТ набере сила.

 51. 51 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  До коментар [#7] от "роджър":

  Боце плаща и ще плаща още от нашия джоб на ДПС за подкрепата. За президент, за окастряне на реформите , за подялбата на КТБ...Не си толкова улав.

 52. 52 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 901 Любопитно

  До коментар [#47] от "Грант-коментатор":

  Аз ти гарантирам, че президентът ще се нагъзи на мАсква, ако ще и от "евроатлантическия" ГЕРБ да е, в който гледам до гроб се кълнеш...
  Няма да допуснат някъв си Росенчо да им духа под опашката повече

  Stef
 53. 53 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9997 Неутрално

  Е как кой, що се целуваха на Орлов мост, естествено, че столетницата им е на сърцето.

 54. 54 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#52:"stef"]Аз ти гарантирам, че президентът ще се нагъзи на мАсква[/quote]

  Кажи ми един политик, който няма оголени задни части в някаква посока мАсква добре, заголването в посока Уошингтън ДС нете ли притеснява?

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 55. 55 Профил на Thracian
  Thracian
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Авторът е допусналедна неточност. ДПС ще се продаде. Тя не подкрепя абсолютно никого ако няма интерес. изобщо Доган излезе много хитър. Следва английската школа - няма приятели, само интереси.

  Форумът на Дневник е пълен с БАТКИ!!!
 56. 56 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  Който даде повече $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$.

  Еретик
 57. 57 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Според личния си интерес-
  На първи тур-ако иска да отслаби комунделската партия и да я разцепи та да му е по-удобна-ще налее вот в герб или патриотарската сбирщина.
  Ако иска да намали влиянието на тиквенската партия-ще налее вот в гласовете на патриотарската сбирщина.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 58. 58 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 494 Неутрално

  На втори тур са възможни сега засега само тия 3 кандидата-герб,комунделите и патриотарите.Ако не се появи четвърти смислен кандидат на 2ри тур е 100% сигурно че тихомълком без да афишира нищо ще пусне електората с клечките да гласува против герб.
  Едно е 100% сигурно-няма да подкрепи Трайчо или евентуален друг читав кандидат.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 59. 59 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Между другото той и на първи тур,както и на втори 100% няма да заяви публично подкрепа за никой.А нищо чудно и формално да заяви уклончива и половинчата подкрепа за герб, съвсем злоумишлено без от въпросната партия да са му искали подкрепата и без да "настрои" клечките на електората на нужната дължина за герберското квадратче в бюлетината.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 60. 60 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Защо са тия колебания? Димитър Иванов /от Шесто/ вчера каза в интервю за Беновска, че жизненият цикъл на Борисов бил изтекъл и трябвало да се сменя. Това бе в отговор на въпрос кого ще подкрепи ДПС. Досега ДПС неизменно подкрепя БСП. Когато избираха Първанов за един от мандатите му репортери посетиха секции в Турция. На въпрос за кого ще гласуват, хората посочваха номера му в бюлетината. Питаха ги знаят ли кой е Георги Първанов. Казваха, че не знаят.

 61. 61 Профил на 678
  678
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Ами българите като не ходят да гласуват, а само философстват това ще е - ДПС да решава. Що не видите електората на ДПС ? Като един гласуват.

 62. 62 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 926 Неутрално

  ДПС ще се включи на страната на БСП, разбира се. Новата Тройна коалиция се пече. Доги не може да дели един меггдан с Боко - и двамата са прекалено алчни.

 63. 63 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#6:"4ort"]ДПС ще подкрепи Партията майка!!! [/quote]

  А Партията татко що да прави тогиз.

 64. 64 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#61:"678"]Ами българите като не ходят да гласуват, а само философстват това ще е - ДПС да решава. Що не видите електората на ДПС ? Като един гласуват.
  [/quote]
  Сеги всинца юруш на урните.

  Катастрофирал самолет с Обама, Путин и Росен Плевнелиев на един остров с канибали. Вождът на племето им казал: - В тази шатра има 2000 комара - 1999 женски и един мъжки. Който успее да хване мъжкия го пускаме, иначе го изяждаме. Влязъл Обама, излиза, гледат комара - женски. Хайде в казана. Влиза Путин, излиза с комар - женски. Хайде в казана. Влиза Плевнелиев, излиза с мъжкия комар. Вождът го попитал: - Ей, човек, как успя? Никой преди теб не се е отървавал от казана? - Ами влязох вътре и казах с тържествен тон - аз съм Росен Плевнелиев, президент на Република България и върховен главнокомандващ - и един комар се обади - "Дреме ми на к*ра..." - и аз го хванах.

  Прочети още : https://www.actualno.com/joke/view/8235
  © Actualno.com

 65. 65 Профил на krastitel
  krastitel
  Рейтинг: 483 Весело

  ЦЦ със сигурност разчита на ДПС - той мачка закона и се бори за бройка, а Бойко и неговият кандидат президент, уж неразбрали, ще се правят на ощипани, но доволни от "победата" ...

  krastitel
 66. 66 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#34] от "Николай Колев":
  Това е верно - няма никакви съмнения, че ДПС ще подкрепи удобен на Русия кандидат.
  Боко, обаче е в шах. Ако извади проруски кандидат гори.
  След Нова Година няма европски кинти.
  За нищо. Просто ги спират. Повод ще си намерят.
  Прекалено много черни точки натрупа във външната политика и го дебнат под лупа.
  Добър имитатор е на правешкия каскет, но е добре да изгледа записа от последния му пленум и си спомни какво му се случи, след като го бутнаха. 67. 67 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 698 Неутрално

  [quote#5:"Грант-коментатор"]Така или иначе на 2ри тур ДПС няма да подкрепи ГЕРБ.[/quote]ами ако на втори тур са герберицата и Трайков?
  любопитно ще е и ако на втори тур са герберицата и МВРО+Атака!
  ясно е за всеки мислещ, че МВРО+Атака са пропутински лимонки! Както и дпс на ахмед са путлетисти.
  ама как ще накарат електовата си да гласува за двойка, често правила си ПР с анти ДПС риторика?

 68. 68 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Като гледам,чета и слушам как родните ни политици и партии търгуват, и изтърбушват цялата държава,та как няма да се изцепват Путиновите царедворци.Ще дойде време и нас да ни продават на кило,ако не се освестим овреме!

 69. 69 Профил на zuk_trombon
  zuk_trombon
  Рейтинг: 1353 Весело

  [quote#35:"el__paco"]Интересът е там, където са знаците финикийски. Виж кой подкрепя Пеевски! И кого подкрепя Пеевски. Изводът е за теб.[/quote]
  Пеевски е променлив като женския характер
  Нали видя какви метани хвърляше на Баце при първото правителство а после искаше да го опандизва.
  Не помниш ли че Баце пред парламентарната трибуна публично заяви че сопола му е скроил шапка?

  Най- добрия робовладелец е този който успее да убеди робите си че са свободни хора!
 70. 70 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  От статията: Миналия месец бяха раздадени малко над 27 милиона на 43 общини. 14,5 милиона от тях - за над 30 общини, управлявани от ДПС. За отбелязване е, че (сигурно случайно) сред тях не е община Джебел, чийто кмет напусна ДПС в посока ДОСТ.

 71. 71 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  От статията: КТБ. Същността на схемата е следната. За да компенсира вложителите, държавата взе от данъкоплатците няколко милиарда. Тези милиарди биха могли да се върнат, ако активите бъдат осребрени на реалната им стойност. Вместо това обаче те се разпродават на безценица. Разликата отива (под формата на предприятия, фирми, недвижими имоти или многомилионни комисионни) у онези, които фалираха банката. Към тази група може да бъде причислена сделката за БТК, по която държавата изглежда ще получи далеч по-малка компенсация от даденото навремето от КТБ финансиране.

 72. 72 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  От статията:.... в чия полза една никому неизвестна старозагорска фирма за уеб дизайн с 3 лева начален капитал и 1000 лева активи, притежавана от двама младежи и една девойка, успя да купи за 8,5 милиона (оказвайки се, сигурно случайно, единствен участник в търга) един от най-ценните държавни имоти в София - Дипломатическия клуб "Бояна". При това в драстично нарушение на закона, тъй като въпросният имот е част от дружество ("Адис" ЕООД), включено от парламента в забранителния списък за приватизация. По линия на придобиванията ще трябва да се проследи и как ще се развие "дребният" спор около водещите се засега като държавни вълнолом и яхтено пристанище в близост до морското имение на почетния лидер на ДПС.
  "Водстрой", известна с това, че открай време не е на Пеевски и че за няколко години има обществени поръчки за над 800 милиона лева (въпреки че според някои представлява "два продънени самосвала" и "е една пощенска кутия за кражби", тези дни получи поредния транш (за 28,5 милиона) по абонамента си за поръчките на Национална компания "Железопътна инфраструктура".
  ..провинциална фирма, без опит в тази сфера, кой знае как печели търг за модернизация на жп линията София-Елин Пелин срещу 120 милиона лева европейски пари. Като същевременно успява да си осигури и нов голям кредит (29 милиона) от държавната Българска банка за развитие.
  .... как се разпределят и движат съдебните спорове между търговската верига на Пеевски "Техномаркет" (също част от "наследството" на КТБ) и дружеството "Глориент инвестмънт България" - веригата не само не плаща наем за ползваните от нея обекти на дружеството, но и се опитва да ги отнеме чрез съда. Полезно ще е да се наблюдава и дали прокуратурата ще се задвижи по твърденията на бившия собственик на КТБ Цветан Василев в последното му интервю

 73. 73 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2284 Неутрално


  " ... , защото напоследък най-големите далавери в България са силно централизирани . "


  Това обяснява всичко ! Питам се : Докога Европа ще пълни гушите на червената ДС-мафия, защото едва ли някой се съмнява, че описаното в статията би било възможно без пари от Европа !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 74. 74 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#10] от "marker":

  " " Търсете парите " "


  Послушах те и се размислих ...
  С чии пари се гушкат кметствата в Делиормана ? Дали Доган и Пеевски са дръпнали от офшорките си и са инвестирали " на поза роду " ? Нещо не вярвам и в двата случая ...
  Мисля си, че с чужда пита помен се прави - дават се пари от Европа, в полза на ДПС ! А кой САМО може да ги дава ?
  Отгатнете !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 75. 75 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Външните фактори, от които двете етнически партии черпят опора са разклатени по независещи от тях и от България причини. Ето защо и двете ще тестват електората си на предстоящите избори. Това е припряност, защото президентските избори не са най-добрия тест за това. А бързането показва, че са загубили увереност във външните си фактори, благодарение на които могат да съществуват.

 76. 76 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 526 Весело

  Зад всичко случващо се по територията търсете ПАРАТА/жената идва след това/. ДПС и герП, като дъщерни дружества на БКП/БСП/ДС/КГБ са закърмени с далавера.

 77. 77 Профил на perperikon
  perperikon
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Доган няма да пропусне да излезе на директен турски двубой с Местан за да го размаже веднъж завинаги. Местан обаче е шушумига и няма да се кандидатира,ще избегне директните мазни борби, докато шефовете му от Анкара не измислят как да отстранят фактора Доган. Местан не е евроатлантик за какъвто се пише, по-скоро е омазан тенекиен ибрик от истанбулска обществена тоалетна.

 78. 78 Профил на Дъската ми хлопа
  Дъската ми хлопа
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Повръща ми се.
  Баси, така ли е в цяла Европа бе, пичове? В Словения, Словакия, Чехия, Литва, Финландия...

 79. 79 Профил на Дъската ми хлопа
  Дъската ми хлопа
  Рейтинг: 225 Весело

  Всъщност: Ако Доган се кандидатира, ще гласувам за него. Оказа се, че е сто пъти повече патриот от Сидеровци, Валерци и други боклуци в пазарната ниша.

 80. 80 Профил на aiaks
  aiaks
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Долна политическа сган. На България явно и трябва втори Левски,за да бъдат изчистени всички политически лайна,рожби на бишата ДС Янковци,Гоцевци,Будевци и каква ли не още сволач...

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 82. 82 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 785 Неутрално

  ДПС ще застанат зад избора на КОЙ. ГЕРБ и БСП са само фон на сцената...Един и същи сценарий 25-26 години, както казват same shit different day...

 83. 83 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#80] от "aiaks":
  На България не й трябват Левски,хан Крум и т.н. Трябват й ГРАЖДАНИ.....

 84. 84 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#77] от "perperikon":
  А, ТВОЯТ ДОГАН ОТ КОЯ МОСКОВСКА КОМУНАЛКА Е ИБРИК?

 85. 85 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Националният интерес на Д (п) С-то е националният интерес на Рашистан.

 86. 86 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 338 Любопитно

  До коментар [#79] от "Дъската ми хлопа устойчиво":
  Не се чудя повече, защо дъската ти хлопа устойчиво. Можеше и да кажеш, мертеците ми кръшкат, на счупване са.

 87. 87 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#78] от "Дъската ми хлопа устойчиво": Полша.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах