Путин победи като демобилизира избирателите

Путин победи като демобилизира избирателите

© ReutersОт общо 14 партии, излъчили кандидати за места в Държавната дума, четири успяха да преодолеят петпроцентовата бариера - "Единна Русия", комунистическата партия, либералдемократите и "Справедлива Русия". Руската редакция на Би Би Си помоли Владимир Гелман, професор от Европейския университет в Санкт Петербург, да направи оценка на изборите от 18 юни.


Изборите възстановиха баланса в руската политическа система, нарушен от следизборните протести през 2011 г. Руските власти успяха не само да върнат на партията "Единна Русия" конституционното мнозинство (над две трети от местата в парламента), но и да изтласкат от политическия живот доста голяма част от активните избиратели, включително от участниците в протестите преди пет години.


С други думи властта приложи стратегия за демобилизация на електората и постигна успех. Не само защото изтегли изборите от декември за септември, но и заради представата в обществото, че изборите не са нещо значимо и нищо няма да променят.
Същия извод налага и много силният спад в избирателната активност, особено в големите градове.


В родния ми Санкт Петербург, например, тя бе малко над 30 на сто срещу 55 процента на предходните избори, т. е. активността е намаляла много рязко.


Мнозина избиратели, останали недоволни от изборния резултат през 2011 г., сега просто загърбиха вота. Рязката промяна в състава на гласуващите естествено бе добре дошла за "Единна Русия" и за Кремъл.


Елла Памфилова, председател на ЦИК.

© Reuters

Елла Памфилова, председател на ЦИК.


Опозицията е раздробена


За демобилизация на избирателите спомагаше и това, че политическите сили, опълчили се срещу властите през 2011 г., тръгнаха към сегашните избори твърде раздробени и нямаха шансове да активизират електората, както навремето.


Властите умишлено използваха подход, който да разруши организациите, представляващи потенциална заплаха за тях - от тактиката към неправителствените сдружения до последния случай, когато социологическият център "Левада" прогнозира рязък спад на активността и намаляване на интереса към изборите, и съответно бе нарочен за "чуждестранен агент".


Според мен властите успяха да постигнат желания за тях резултат от гласуването и задачите, поставяни пред тези избори, са изпълнени.


Като цяло авторитарните избори целят, от една страна, да демонстрират легитимността на действащия режим, да подчертаят, че управляващите са получили мандат от гражданите в държавата.


Политическите режими от рода на този в Русия (наричат ги режими на електоралния авторитаризъм) доста успешно използват изборите точно с такава цел.


От друга страна, авторитарните избори в очите на властите са много важен тест, чрез който да установят къде не полагат достатъчно усилия, къде резултатът от вота не им изнася и какво се налага да променят.


Изборите от 2011 г. бяха важен сигнал - властите разбраха, че нещата не вървят, както им се иска, и взеха мерки да премахнат онова, което не им харесваше в руската политическа система.


Сегашните избори не изпълниха тази сигнална функция, защото бяха пренебрегнати от твърде много гласоподаватели - властите не разбраха какво да очакват от тези хора в бъдеще, а засега не го знаем и ние.


Властите наистина решиха тактическите си задачи, но отговорът на стратегическия въпрос - какво ще стане тепърва, още не се знае. Ясно е само, че за момента се запазва статуквото, нарушено през 2011 г.


Електорални авторитарни режими има в различни страни. Най-каноничният пример е Мексико, където една и съща политическа сила - Институционно-революционната партия - бе на власт 70 и повече години, чак до 2000 г.


Когато тази партия бе в зенита на своето могъщество, избирателната активност също беше много ниска и управляващите всячески се мъчеха да я повишат. Следователно руският режим съвсем не е уникален в това отношение.


Член на избирателна комисия в Башкортостан дреме в деня на парламентарния вот, преминал сред рекордно ниска за последните 15 години активност.

© Reuters

Член на избирателна комисия в Башкортостан дреме в деня на парламентарния вот, преминал сред рекордно ниска за последните 15 години активност.


Системата не се движи в никоя посока


Ако хората не са много доволни от съществуващия ред, но не виждат алтернатива, този политически ред все пак ще е легитимен, независимо колко процента гласуват да бъде запазен. А проблемът с представителството на гражданите е нещо съвсем различно.


Дори да предположим, че изборният резултат можеше да е друг, въпросът за легитимността на днешната Дума не може да се поставя, докато не видим реална алтернатива - търсене на промени, каквото пролича на изборите от последните години на Съветския съюз (1989-1991).


Което не означава, че всички избори дотогава са били нелегитимни, макар че на тях хората гласуваха за един-единствен кандидат, без да виждат за себе си алтернативи, докато не се промениха правилата на играта.


Руската политическа система не се движи наникъде - задачата, която си поставят властите, е точно да я запазят непроменена; и като цяло засега успяват.


Друг въпрос е докога ще успяват да запазят тази неподвижност. Ако съдим по днешния изборен резултат, това изглежда просто е въпрос без отговор.


Да, резултатът е удобен за властите и напълно допускам, че вотът ще предизвика у тях главозамайване от успехите, дори стремеж да произведат предсрочни президентски избори и/или да приемат нова конституция - докато имат възможност.


Всъщност обаче властите се опитват единствено да запазят непроменен сегашния политически режим, а гражданите на Русия решиха този път да не реагират изобщо на тези опити, за разлика отпреди пет години, когато им се възпротивиха активно. (БТА)


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  И герб играят тук същата пиеса . Печелят от пасивността и апатията на обезверените избиратели.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 756 Неутрално

  чето това е спшециалитет и нашите политикани - отказаха нормалните да гласуват и оставиха матряла.

 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Пирова пабеда.

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на mongeneral
  mongeneral
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Демокрацията е уморително занятие и някои отпадат по пътя!

 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  Точно това правят и в България.
  Разрешението на .....(какви бяха) Шишарката и Пищова да участват има същата цел!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  Путин може и да е демобилизирал избирателите, но по-добър ли ви се струва вариантът Компартията и ЛДПР на Жириновски да ги мобилизират ???

  [email protected]
 7. 7 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Русия отдавна пое път на възстановяване на диктатурата. Изборите са само театър. Следващите "президентски" Путлер ще ги спечели по стар обичай с 99.8% Русия с много бързи темпове се връща към феодализма, от който никога и не успя напълно да излезе. Няма бъдеще за тази страна. Една дълга агония, с очертаващ се скорошен разпад и вероятно дълга гражданска война, като в Сирия.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Неутрално

  Властите клатят влака на Брежнев за да демострират промяна. Времената са в същия застой, криза и блато. Мерките и те са същите: арести, забрани, убийства(в краен случай), емиграция за да откажат активните и конкурентите

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Любопитно

  До коментар [#6] от "karabastun":
  А как ти се струва партията на Навални и като добавка Гари Каспаров?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 653 Любопитно

  К'ъв анализ, к'во нещо.. Явно тайно са искали комунистите или националистите в Русия които завършиха втори и трети да спечелят

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  До коментар [#9] от "Храбър":

  Колко процента събраха - ако знаеш, сериозно питам?
  Аз не знам.

  [email protected]
 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  До коментар [#11] от "karabastun":
  Партията на Навални целенасочено не беше рагистрирана!
  Сигурно кой знае защо!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на gsf37506525
  gsf37506525
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#7] от "Георги":

  Много по-честни избори отколкото в България. Не е документирано руски депутати да носят чували с бюлетини.

 14. 14 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Последната снимка илюстрира чудесно казаното в статията.

 15. 15 Профил на gsf37506525
  gsf37506525
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#12] от "Храбър":

  Та какво им е нечестното на изборите в Русия? Сигурно имаш някакви данни, не обаче нямаш. Доста по-честни са от изборите в САЩ, където президента се избира от няколко стотин човека.

 16. 16 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 913 Неутрално

  "Путин победи като демобилизира избирателите"

  И кво??

  В Русия съм! В Русия съм!
 17. 17 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Весело

  Прекрасна статия от БъБъСъ!
  Нема да я чета, щото всичко е ясно!Видех некво руско име на некой си Владимир Путин,и тва ми стига!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 18. 18 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  До коментар [#12] от "Храбър":

  Благодаря - наистина не знаех, а и не си спомням и тук да са писали за това.
  А на този другият -
  [quote#9:"Храбър"]Гари Каспаров[/quote] той изобщо има ли партия?

  [email protected]
 19. 19 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 913 Неутрално

  [quote#9:"Храбър"]А как ти се струва партията на Навални и като добавка Гари Каспаров?[/quote]
  Ами по-добре без тях. Щом ще се финансират от чужди граждани и подставенио фирми /организации на Държавния департамент и ЦРУ.
  А и народа си даде гласа и за тях. Колко процента вземат?

  В Русия съм! В Русия съм!
 20. 20 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 913 Неутрално

  [quote#12:"Храбър"]Партията на Навални целенасочено не беше рагистрирана! [/quote]
  Ми да регистрир друга???

  В Русия съм! В Русия съм!
 21. 21 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  До коментар [#6] от "karabastun":
  "по-добър ли ви се струва вариантът Компартията и ЛДПР на Жириновски да ги мобилизират"

  Все едно е кой ще представлява истинският управник КГБ

  подпис
 22. 22 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 913 Неутрално

  [quote#21:"Иван К"]Все едно е кой ще представлява истинският управник КГБ [/quote]
  Иване, а кой управлява в Украина, царството на демокрацията и либерализма?
  Ти си по-запознат!

  В Русия съм! В Русия съм!
 23. 23 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1344 Весело

  [quote#13:"gsf37506525"]Много по-честни избори отколкото в България. Не е документирано руски депутати да носят чували с бюлетини. [/quote]

  Абе беше документирано как пъхат бюлетините в урните ама нашичкия си знае неговото
  Направо ги изловиха по бели гащи

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 24. 24 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иван К":


  [quote#21:"Иван К"]Все едно е кой ще представлява истинският управник КГБ [/quote]

  Не мисля - има разлика между хора на заплати и зомбирани фанатици...нали ме разбирате ?

  [email protected]
 25. 25 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  [quote#15:"gsf37506525"]Та какво им е нечестното на изборите в Русия? Сигурно имаш някакви данни, не обаче нямаш. Доста по-честни са от изборите в САЩ, където президента се избира от няколко стотин човека. [/quote]

  Абе старши, ти сериозно ли. В Русия въобще няма демокрация. Демокрацията на Щатите в Русия никога няма да я достигнат.
  И да има достатъчно данни за липсата на каквито и да било избори на практика в Русия.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 26. 26 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3154 Неутрално

  [quote#3:"EU defender"]Пирова пабеда. [/quote]
  По-скоро ПИР ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА

  Цените на нефта ще довършат останалото

 27. 27 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Велик Путин!

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 28. 28 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 913 Неутрално

  [quote#25:"Ian Smith"]В Русия въобще няма демокрация. Демокрацията на Щатите в Русия никога няма да я достигнат. [/quote]
  Да, ще им се наложи д азакрият някоя партия за да останат само две. като в свръх улта мега хипер демократичните САЩ с Републиканска и Демократическа партии само.

  В Русия съм! В Русия съм!
 29. 29 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#6] от "karabastun":

  е то излиза че пък Меркел загуби щото ги мобилизира
  Но сериозно ,истинския победител в Русия е Жириновски
  Странно защо никой не обръща внимание, че за малко не е втора неговата партия

  гошо
 30. 30 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Неутрално

  До коментар [#29] от "гошо":

  Ами тя /ако отчетем, че за компартията гласуват основно стари хора / всъщност е втора ...и ако стане някакъв преврат срещу Путин - много бързо ще стане и първа , и дори и най-вече без самия Жириновски, който все пак е политик от 25 години - ще стане страшно, ама това конете с капаци, които повтарят мантрата''Путин'', изобщо не го вдяват....

  [email protected]
 31. 31 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  "режими на електоралния авторитаризъм"

  Толкова ни е познато.

 32. 32 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Парнас" загубиха, когато НТВ пуснаха порното между Касьянов и Пелевина. А там се видя, че се интересуват само от парите на Ходорковски.

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Спечели, защото тези, които знаят , за какво става въпрос, не отидоха да гласуват. Фалшификациите и те помогнаха.

 34. 34 Профил на posledno10
  posledno10
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Както каза един руски анализатор - Накараха хората да вярват, че "голосуй - не голосуй, всё равно получиш... (да, същото като на български, римата е вярна: )

 35. 35 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1126 Весело

  Как путин се подиграва със анализаторите
  Той може да си нарисува всякакъв резултат и всякаква активност - има прецедент за 146%!
  Дъвчете си анализите и как путин ще падне вдругиден.
  И аз го искам, но разчитам само на охраната.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 36. 36 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 832 Неутрално

  До коментар [#34] от "posledno10":

  +++! За съжаление си прав!

 37. 37 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1126 Весело

  [quote#6:"karabastun"]

  Путин може и да е демобилизирал избирателите, но по-добър ли ви се струва вариантът Компартията и ЛДПР на Жириновски да ги мобилизират ??? [/quote]
  Че това са ДПС и патрЕотите бе, бастун

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 38. 38 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1126 Весело

  путин спечели точно със толкова, колкото трябва за конституционно мнозинство.
  Смешниците Жириновски и комуниста са за мерудия на чорбата.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 39. 39 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#12] от "Храбър":

  е що не се премести твоя Навални в ПАРНАС ,е там 1.и нещо % гласове взеха , въпреки наложената от Путин предизборна демобилизация

  гошо
 40. 40 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 604 Весело

  До коментар [#30] от "karabastun":

  е ,какво да ти кажа , явно ги разбираш нещата
  Освен да ти пожелая и късмет ,друго няма

  гошо
 41. 41 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 604 Разстроено

  До коментар [#9] от "Храбър":

  абе ти за ПАРНАС и говориш?
  Кажи като хората , а иначе излиза, партията на Костов и СДС

  гошо
 42. 42 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  Руският Цецо с чувалите се е престарал малко този път.

 43. 43 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#10] от "ostin22": К'ъв анализ, к'во нещо.. Явно тайно са искали комунистите или националистите в Русия които завършиха втори и трети да спечелят.
  ====================================

  Точно така е, и дори не е тайно. За критикарите от този форум и за техните платци или лидери всеки друг резултат от изборите в Русия, при който Путин и неговата партия губят властта, е за предпочитане. Защото докато Путин и неговата партия са на власт, САЩ няма как да накарат Русия да им се подчини. А при другите вероятността да постигнат нещо в тази насока е голяма.

 44. 44 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#42] от "volarok": Руският Цецо с чувалите се е престарал малко този път.
  ====================================

  Нито една заслужаваща доверие медия или партия не е отправила обосновани протести за подобно нещо. Така че това е твоя измислица, която е толкова глупава, че не си заслужава да се обсъжда.

 45. 45 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#34] от "posledno10": Както каза един руски анализатор - Накараха хората да вярват, че "голосуй - не голосуй, всё равно получиш... (да, същото като на български, римата е вярна: )
  ====================================

  Е, нали и у нас, па и в другите държави от така наречения ЗАПАД, е същото? Нима у нас процентът на гласувалите е рязко по-голам от процента на тези, гласували на тези избори в Русия? И нима има някакво реално значение, коя партия точно ни управлява? Нима някоя от тах до сега ни е управлявала така, че народът с радост да я преизбера?

 46. 46 Профил на metaflute
  metaflute
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Единная Русия или Кулинария - Избирайте!!!

 47. 47 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  Тази сутрин по НОВА показаха скандални видеозаписи на избирателни секции (и то от тези, в които има камери - около 30% от всичките), на които се вижда как служебни лица от самите комисии добавят цели топове бюлетини към празните урни.

  Можем само да гадаим какво е било в глухата провинция, където няма камери и си е див азиатски феодализъм.

  И при всичките тези машинации и фалшификации, ЦИК отчита 47.5% избирателна активност.

  Математици са изчислили, че са гласували не повече от 35-40% от имащите право на глас.

  Разбира се, тази апатия, тази социална резигнация устройва перфектно кремълската хунта.

  Защото това е нормалното състояние на руския мужик, който е приучен от вековете крепостничество, че от него нищо не зависи, че той има не по-голямо значение за государя от една вещ или едно добиче.

  Това отношение бе перфектно епитомизирано в циничната реч на Медведев пред гладните кримски бабички: Деньги нет, желаю вам харошива настраения, держитесь и много ви здраве от Арменския поп.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 48. 48 Профил на 678
  678
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Не ви се отваря парашута, товариши от Запада.

 49. 49 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 586 Неутрално

  моля руските тролове да пишат в дир или в сибир

  BG e мини империя на злото.
 50. 50 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Който може, да открие не 10-те, а въобще наличието на разлики между ситуацията у нас и там.
  Една школа, едни методи и това е целта, можещите да мислят да бъдат оъвратени и разочаровни, а все се намират хора да глсуват за тях - ама били прости, купени, заставени - няма значение, гласа си е глас.
  Затова, ако искаме ако не прелом, поне някакви промени, всеки средно мислещ човек трабва да си направи сметаката и да намери за кого да гласува - с или без отвращение.

 51. 51 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2380 Неутрално


  Ама той победил ли е ?
  Кога по-малко от 40 % побеждават 60 % ? Путьо за сега разчита САМО на КГБ и личната си гвардия, която изгради преди няколко месеца + поголовните изборни манипулации в СИК !
  За сега ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 52. 52 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1218 Неутрално
 53. 53 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  До коментар [#26] от "Hawaii":

  " Цените на нефта ще довършат останалото . "


  И моята приятелка Хил, след Нова година !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 54. 54 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#47] от "Norman Granz":

  Гадай мушморок, гадай, можеш и да отгадаеш, знае ли се?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 55. 55 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3310 Весело

  Както писа сполучливо руски блогър"Крадлива Русия" победи Русия!

  klimentm
 56. 56 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3310 Неутрално

  Изобщо независими наблюдатели посочиха че реално са гласували около 30 % от имащите право. Останалото е добавено в последните часове на гласуването

  klimentm
 57. 57 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3310 Весело

  До коментар [#45] от "glog":

  Нима ти приличат изборите в САЩ на тези в Русия?!

  klimentm
 58. 58 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#54] от "boby1945":

  IQ45, няма какво да гадая.

  Русийката ви е свлачище, което чака поройния дъжд, за да се подчини на неотменимия закон на гравитацията.

  Ако си мислиш, че с "идеологическа подкованост" ще преодолееш природните закони ... be my guest. 😆

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 59. 59 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#57] от "klimentm":

  Русия и САЩ (където ми се очертават още две ходения тази есен) си приличат по това, че и двете са северно от Екватора. 😁

  Останалото са разлики. 😐

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Интересни са ми тези,които казват,че обикновените руснаци не били виновни за политиката на Русия.Вижте ги само какви партии си избират-комунистите,клоуна Жириновски,Справедлива Русия,които са си нови комунисти/подписаха споразумение с БСП/ и партията на Путин.Все юнак до юнака.Тези партии представляват обикновените руснаци.

 64. 64 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Русия бавно,но сигурно се плъзга обратно към блатото на брежневския застой и упадък. Разликата е ,че в момента си играят на имперци,"капиталисти" и "демокрация"...от особен тип.

 65. 65 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Друг мобилизира руските избиратели. И който има очи, ще го види. Цялата тази кампания по демонизирането на всичко руско в общност и Путин в частност, тези съшити с бели конци допингови истории, тази повсеместна истерия, ще направи зорлем всички до един русофили. Точно както комунягите на времето с нападките си и тъпата си пропаганда против американския империализъм направиха всички американофили. Глупостта ходи по хората. И се оказва, че е равномерно разпределена по света.

  Мърфи е оптимист!
 66. 66 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 657 Неутрално

  [quote#2:"sqrt"] отказаха нормалните да гласуват [/quote]шом са се отказали да гласуват - значи не са ''нормалните'' , а ''тъпаците'', повярвали че ''всички са маскари''!
  няма основание да се сравнява путинова русия с България - там промиването на мозъци бе много по продължително и изглежда - необратимо! докато тук все още има шанс !!!

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 68. 68 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 657 Неутрално

  [quote#65:"султана глаушева"]Друг мобилизира руските избиратели.[/quote]тезата ти издиша - изобщо няма мобилизация - ниската активност е факт!
  Но авторът не споменава друг важен фактор - страхът! над 50% са срещу управляващата в русия клика, но се плашат, че ако гласуват против ще им се случи нещо ! но и да гласуват за путин не искат - все пак имат съвест! И просто не гласуват!

 69. 69 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2940 Весело

  [quote#60:"Ернесто"]Умрял Владимир Илич Ленин и го пратили в ада. [/quote]

  Умрял Владимир Владимирович и го пратили в ада, ....

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 70. 70 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Мрежата е пълна с видеозаписи на груби нарущения на избирателния закон - масово се пускат по няколко бюлетини от подставени лица. На един от записите се вижда как наблюдатели залавят жена пуснала няколко бюлетини, но полицията не само отказва да я зъдържи, а и със съдействиетто на представител на ИК я пуска да избяга през заден вход.

 71. 71 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#14] от "solange":

  А 91 % участие в Татарстан и Чечня какво илюстрира?

 72. 72 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#57] от "klimentm": Нима ти приличат изборите в САЩ на тези в Русия?!
  ====================================

  А ти да виждаш някаква принципна разлика?

 73. 73 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  "Властите наистина решиха тактическите си задачи, но отговорът на стратегическия въпрос - какво ще стане тепърва, още не се знае."

  Това изглежда наистина е така - и както и преди е било в историята на Русия, вероятно всичко зависи от взаимоотношенията вътре в една управляваща група от 20-30 човека.

  При всички положения от руска гледна точка голямото поражение от последните двадесетина години е загубата на Украйна. Това е причина да се мисли за евентуална промяна в стратегическата линия - да се надяваме, че ще е в миролюбива посока. Ако Русия реши подобно на Китай да се съобразява с някои международни правила и да участва по-активно в международната търговия, това все още би дало някакъв шанс за бъдещо подобряване на нейната позиция.

 74. 74 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#58] от "Norman Granz":

  Те и монархо фашетата, на Върбанчо ортаците, така смятаха,като тебе, в 1941,"Русия колос на глинени крака" ама после стана Олеле мале... 😆😆😆😆

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 75. 75 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#73] от "ijj":

  Ще стане само след като изцибат НАТО от Украйна! Не по рано!
  Както вече стана не веднъж, последно историята Скоропадски следПСВ😏😏😏😏😏😏

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 76. 76 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#63] от "mushashi":

  "Вижте ги само какви партии си избират-комунистите,клоуна Жириновски, Справедлива Русия, които са си нови комунисти/подписаха споразумение с БСП/ и партията на Путин. Все юнак до юнака.Тези партии представляват обикновените руснаци."

  Това се отнася за тези руснаци, които са гласували. А вероятно мнозина от негласувалите руснаци хем не харесват тези партии, хем все пак са патриоти и не искат да гласуват за партии, които виждат като свързани с чуждестранни сили. При това положение за да има в Русия силна опозиция, тя трябва да е с автентично руски характер. Например да има някакви автентично руски профсъюзни искания, или по-добро регулиране на дейността на олигарсите и висшето чиновничество, или дори ограничаване на разграбването на природните богатства на Русия за лично обогатяване. Ама очевидно това в Русия е трудно да стане и затова такава опозиция там няма (все още).

 77. 77 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#75] от "boby1945":

  Е, аз някак се надявам на по-миролюбиво развитие. Само дано не правя това, което англичаните наричат wishful thinking (пожелателно мислене).

  Ако се върнем към по-далечната ни история - по-специално към културното, литературно и религиозно влияние, които България е имала върху Киевската Рус през средновековието, България може да се разглежда като майка, Украйна като дъщеря, а Русия като внучка. От тази гледна точка ние като българи имаме все пак моралното право да даваме някакви миролюбиви съвети на дъщерята и внучката - за тяхно собствено добро.

 78. 78 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#77] от "ijj":

  Точно това, което пишеш е
  [quote#77:"ijj"]wishful thinking [/quote] иначе България и Русия в 9-ти век са били на едно "ниво", къде са сега сам прецени....
  А Окраина въобще не я бъркай в сметките, понатието се появява чак в 19-ти век.... Не че украинците нямат право на дърава, просто ги няма 10 века на нея... нещо като днешната античка Западна България...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 79. 79 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  Май статията на Владимир Яковлевич Гельман не се чете и оценява по достойнство. Гельман, макар относително млад (роден 1965) е един от многогодишните изследователи на проблемите на политическите елити и местните избори в Русия. Той е вероятно един от най-добрите експерти по олигарсите и политическите им марионетки в Русия.
  Освен това той е професор в Европейския Университет с Санкт Петербург, един елитен частен университет с кадри главно от западни страни (той е единственият руснак задържал се от самото начало). Интересното също е че Гельман имаше свой блог в "Независимая Газета до 2015. за подробности по публикациите на автора виж https://eu.spb.ru/socio/faculty/3463-gelman

 80. 80 Профил на pgm26565089
  pgm26565089
  Рейтинг: 221 Весело

  джуджето накара седераста и американеца да си говорят сами със себе си или със спринцовката си.

 81. 81 Профил на Тенчо Камбуров
  Тенчо Камбуров
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#51] от "niksan1":

  При 48% гласували - всичко е наред, печели конституционно мнозинство!

 82. 82 Профил на Тенчо Камбуров
  Тенчо Камбуров
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#56] от "klimentm":

  До 48%? Ти или спиш или лъжеш насън, иначе е повече от неприятно!

 83. 83 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#70] от "antonio_vivaldi":

  Това къде станало, на изборите в Костинброд?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK